Ταυτότητα

Dreamcast Collection

Dreamcast Collection

Edition: N/A Genre: Collection Διάθεση: Zegetron
Αριθμός παικτών: 1 Ανάπτυξη: SEGA Ημ. Έκδοσης: 25/02/2011
PEGI: 12 Εκδότης: SEGA Πλατφόρμες: Xbox 360, PC


Η SEGA ξεσκονίζει το Dreamcast

Πιάνοντας κανείς στα χέρια του την Dreamcast Collection, είναι λογικό να βρεθεί μπροστά σε ένα δίλημμα. Ή, πιο σωστά, να απορήσει για το αν μια τέτοια κίνηση θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με ενθουσιασμό ή καχυποψία. Η SEGA παρέχει για ακόμα μια φορά τη δυνατότητα στους φίλους της να απολαύσουν ορισμένες κλασικές δημιουργίες της, αλλά από την άλλη η συγκεκριμένη κίνηση θα μπορούσε να ήταν πιο προσεγμένη και, γιατί όχι, πιο ενδιαφέρουσα. Oι περισσότεροι θα γνωρίζουν πως τα τελευταία χρόνια η ιαπωνική εταιρία έχει προβεί σε αμέτρητες συλλογές σχετικά με τίτλους του Mega Drive, οι οποίες άλλοτε ήταν διασκεδαστικές και άλλοτε όχι.

Το ευχάριστο της υπόθεσης είναι πως με αυτόν τον τρόπο οι νέοι gamers είχαν την τύχη να γνωρίσουν ότι η SEGA είναι υπεύθυνη για αμέτρητες κλασικές δημιουργίες, οπότε κάτω από αυτό το πρίσμα, η πολιτική της εταιρίας δείχνει να έχει κάποια βάση.

Dreamcast_Collection_01-thumb.jpgΤο δυσάρεστο της υπόθεσης εντοπίζεται στην τακτική της να επανακυκλοφορεί ξανά και ξανά τις ίδιες προτάσεις, ενώ πάντοτε κριτήριο για την τελική ετυμηγορία αποτελούσε το σύνολο των τίτλων που συμπεριλαμβάνονταν στην εκάστοτε συλλογή. Το τελευταίο πρόβλημα εντοπίζεται και στη Dreamcast Collection, με την SEGA να ξεκινά –όπως όλα δείχνουν- ένα νέο κύκλο επανακυκλοφοριών. Εξάλλου, η συγκεκριμένη κονσόλα αποτέλεσε για πολλούς λόγους κάτι το ιδιαίτερο, αν και αυτή τη φορά θα σταθούμε αποκλειστικά και μόνο στο καθαρά gaming κομμάτι.

Εύστοχες ή άστοχες επιλογές;

Μέσα στο DVD έχουν στριμωχτεί τέσσερις δημιουργίες από το παρελθόν, και παρά το γεγονός πως όλες είναι αρκετά γνωστές, εμείς έχουμε τις ενστάσεις μας. Κατόπιν της σύντομης εγκατάστασης (στην έκδοση για PC -δοκιμάσαμε και τις δύο εκδόσεις του τίτλου), οι παίκτες θα βρεθούν σε ένα υποτυπώδες κεντρικό μενού, όπου καλούνται να επιλέξουν αν θα ασχοληθούν με τα Sonic Adventure DX, Crazy Taxi, SEGA Bass Fishing ή θα δείξουν τις χορευτικές τους ικανότητες στο Space Channel 5: Part 2.

Dreamcast_Collection_04-thumb.jpgΗ κάθε μία από αυτές τις δημιουργίες έχει καταφέρει στο παρελθόν να διακριθεί για τους δικούς της λόγους και μια αναλυτική περιγραφή είναι μάλλον περιττή. Το Sonic Adventure για παράδειγμα, αποτέλεσε την πρώτη περιπέτεια του γνωστού σκαντζόχοιρου στις τρεις διαστάσεις, με τα κορυφαία για την εποχή γραφικά αλλά και το αστραπιαίο gameplay να ξυπνούν ευχάριστες αναμνήσεις. Σαφέστατα και στην πορεία έρχονται στο προσκήνιο πολλά προβλήματα, με σημαντικότερο όλων την κάμερα, αλλά αν σκεφτεί κανείς πως πολλά από αυτά δεν έχουν ξεπεραστεί ακόμα και σήμερα στις νεότερες κυκλοφορίες του Sonic, ίσως τελικά να στέλνουν ένα μήνυμα προς την ομάδα ανάπτυξης.

Εξίσου διασκεδαστικό αποδεικνύεται και το Crazy Taxi, κατά πολλούς την καλύτερη στιγμή της σειράς γενικότερα. Και εδώ τη διαφορά κάνει το ξέφρενο gameplay, με τους arcade μηχανισμούς να προκαλούν ακόμα και σήμερα μια ακαταμάχητη έλξη, έστω και αν τα τραγούδια των Offspring και Bad Religion πλέον απουσιάζουν. Η διασκέδαση συνεχίζεται με το Space Channel 5: Part 2, όπου και πάλι η χαριτωμένη Ulala αποφασίζει να μετατρέψει τις τηλεοπτικές ανταποκρίσεις από το διάστημα σε μοναδικές, χορευτικές εμπειρίες.

Dreamcast_Collection_07-thumb.jpgΟυσιαστικά πρόκειται για έναν rhythm τίτλο, όπου απαιτείται σωστός συγχρονισμός και, φυσικά, το πάτημα του ανάλογου πλήκτρου τη στιγμή που θα του υποδείξει ο τίτλος. Οι παλιότεροι θα θυμούνται πως τα μουσικά ακούσματα ήταν καταπληκτικά, ενώ εδώ αξίζει να σημειωθεί πως πρόκειται για μια δημιουργία του γνωστού Tetsuya Mizuguchi, ο οποίος μας έχει προσφέρει και το Rez. Η συλλογή ολοκληρώνεται με το SEGA Bass Fishing, μια πρόταση που δυστυχώς κρίνεται σαν την πλέον αδιάφορη. Ο συγκεκριμένος τίτλος δοκίμασε παλιότερα την τύχη του και στο Wii, αλλά εδώ η SEGA επέλεξε να προσφέρει την αρχική δημιουργία της.

Μπορεί το ψάρεμα να αποτελεί κατά πολλούς μια ευχάριστη ενασχόληση, αλλά η ψηφιακή εκδοχή του απέχει πάρα πολύ από το να θεωρηθεί διασκεδαστική. Όταν είχε κυκλοφορήσει στο Dreamcast, συνοδευόταν από ένα αρκετά πρωτοποριακό χειριστήριο, το οποίο έμοιαζε με καλάμι ψαρέματος και μιμούνταν αρκετά πειστικά την λειτουργία των πραγματικών. Δυστυχώς, κάτι τέτοιο απουσιάζει από την συγκεκριμένη συλλογή, οπότε η κατάσταση για το SEGA Bass Fishing δεν είναι ιδιαίτερα ευχάριστη.

{PAGE_BREAK}

Σαν κάτι να λείπει...

Αφού αναφερθήκαμε επιγραμματικά στις τέσσερις δημιουργίες που απαρτίζουν τη Dreamcast Collection, ήρθε η ώρα να δώσουμε και μια απάντηση αν τελικά η συγκεκριμένη κίνηση θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με ενθουσιασμό ή όχι. Καταρχάς, το μόνο σίγουρο είναι πως αυτή η συλλογή θα έχει και συνέχεια, οπότε για την ώρα η κριτική δεν θα είναι και τόσο καυστική. Απλά, ευχή μας είναι η SEGA να προσφέρει επιτέλους ορισμένες επιτυχημένες δημιουργίες της και ειδικά στις κατηγορίες των racing και fighting τίτλων για παράδειγμα, εκεί που πραγματικά στο παρελθόν δεν είχε αντίπαλο.

Ποιος μπορεί να ξεχάσει τις κόντρες στα SEGA Rally 2, Daytona USA, Ferrari Challenge ή τις αναμετρήσεις στα Virtua Fighter, Fighting Vipers, Soul Calibur και Power Stone; Φυσικά υπάρχει και μια άλλη ιδιαίτερη πρόταση, της οποίας το όνομα μας διαφεύγει και αν δεν μας εξαπατά η μνήμη μας, πρωταγωνιστής ήταν κάποιος Ryo...

Dreamcast_Collection_12-thumb.jpgΠέρα όμως από το τι επιθυμεί και τι εύχεται ο καθένας, η Dreamcast Collection -εκτός από τη μερικώς άστοχη επιλογή τίτλων- πάσχει και από άλλα προβλήματα. Καταρχάς, ακολουθείται η λογική του emulation, οπότε οι χρόνοι φόρτωσης δεν είναι και τόσο σύντομοι. Για την εναλλαγή από τον έναν τίτλο στον άλλο απαιτείται η έξοδος στο desktop και κατόπιν η επανεκκίνηση της συλλογής, γιατί πολύ απλά η επιλογή quit game απουσιάζει. Τέλος, η SEGA αγνοώντας μάλλον τον όρο "κλασικό -και ειδικά σε ό,τι αφορά τον οπτικό τομέα- έχει προβεί σε αρκετές μετατροπές, θεωρώντας πως ορισμένα εφέ και ειδικά αυτό της εξομάλυνσης των πολυγώνων, θα δώσουν ένα πιο όμορφο σύνολο.

Δυστυχώς, συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο, με αποτέλεσμα σε πολλά σημεία η εικόνα να είναι θολή ή ακόμα χειρότερα να εμφανίζεται το φαινόμενο του tearing σε τίτλους με ηλικία άνω των 10 ετών.

 

Αναμένοντας τη συνέχεια: Συμπεράσματα

Οι ώρες που περάσαμε παρέα με τη Dreamcast Collection δεν ήταν όσο ευχάριστες ευχόμασταν. Αναμφίβολα πρόκειται για μια πρώτης τάξεως ευκαιρία ώστε παίκτες νεαρής ηλικίας να έρθουν σε επαφή με ορισμένες δημιουργίες αυτής της ιδιαίτερης κονσόλας –αν δεν το έχουν ήδη κάνει- και μάλιστα σε δελεαστικότατη τιμή. Στην αντίπερα όχθη, η εταιρία θα πρέπει να ικανοποιήσει τους φανατικούς φίλους της, που για συναισθηματικούς λόγους θα στηρίξουν μεν την προσπάθειά της, αλλά καλό θα ήταν κάποια στιγμή οι επιθυμίες τους (δηλαδή η επανακυκλοφορία πολλών σπουδαίων τίτλων από τη "φαρέτρα" του Dreamcast) να γίνουν πράξη.

Γιώργος Τσακίρογλου

Θετικά

 • Δελεαστική τιμή απόκτησης
 • Τα Crazy Taxi και Sonic Adventure είναι παιχνίδια υψηλής αξίας

Αρνητικά

 • Λανθασμένη επιλογή ορισμένων τίτλων
 • Η απουσία της επιλογής "quit game"
 • Οι τροποποιήσεις στον τεχνικό τομέα

Βαθμολογία

Σχόλια Χρηστών (29 σχόλια)
 • Silender Silender 08 Μαρτίου 2011  | 23:25

  TheMastas

  καλά θα ήταν ρε φιλε αλλά δεν βγήκε κάποιο Panzer Dragoon στο Dreamcast...

  κρίμα...

 • dmcvagelis dmcvagelis 05 Μαρτίου 2011  | 02:01

  alithinos θα συμφωνησω με την αποψη σου περι shenmue αλλα θα προτιμουσα αυτο που κανει ι ninty με τα zelda να εκανε το ιδιο η sega για το shenmue.. ειδικα πιστευω αμα το εβγαζε για play 3 και xbox360 αγορα μεσω ιντερνετ με βελτιωμενα γραφικα θα ειχε επιτελους την σωστη ανταποκριση στους καταναλωτες αυτο το παιχνιδι..;)

 • KTI_23 KTI_23 04 Μαρτίου 2011  | 15:51

  δυστυχως δεν τα εχω παιξει τα παιχνιδια εκτος του crazy taxi.. οκ κλασσικα αλλα ισως θα επρεπε για μενα να προχωρησει σε νεες εκδοσεις τωρα στο παρον και οχι επανεκδοσεις του παρελθοντος...

 • alithinos alithinos 04 Μαρτίου 2011  | 05:08

  Εγώ πιστεύω πως η SEGA κάνει πολλές επανεκδόσεις γιατί τα σημερινά παιχνίδια που φτιάχνει δεν είναι όπως τα παλιά.Δυστυχώς μου φαίνεται έχει χάσει το ταλέντο της πια.. :(
  Πράγματι και εγώ αντί για fishing θα προτιμούσα να είχε τα Shenmue 1+2 αλλά...
  Και λυπήθηκα πολύ που δε βγήκε ποτέ Shenmue 3 γιατί το 2 μας άφησε με cliffhanging τέλος όπως μερικοί ίσως να θυμούνται.
  Αλλά εντάξει ας μη κατηγορούμε τη SEGA μόνο για επανεκδόσεις τίτλων.
  Η Nintendo το κάνει εδώ και χρόνια και σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό.
  Το Ocarina of Time για παράδειγμα εκτός από το Ν64 βγήκε και στο Gamecube,και στο ds,τώρα και στο 3ds..

 • hayatevo9 hayatevo9 03 Μαρτίου 2011  | 23:16

  Κι εγώ όταν σιγά σιγά αποσυρόταν από την αγορά το είχα αγοράσει, αλλά αυτό δε σημαίνει πως δε μου πρόσφερε στιγμές άρτιας διασκέδασης... Αχ, λέτε να ευελπιστώ σε ένα dreamcast 2 κάποια στιγμή;;;

 • Gamer-cy Gamer-cy 03 Μαρτίου 2011  | 22:34

  Crazy Taxi το αγορασα και στο ps2....οσον αφορα το Dreamcast Collection , θα το αγοραρω , αλλα ετσι και αλλιως ολα αυτα παιχνιδια τα εχω στο dreamcast,καλο ειναι να το αγορασουν οσοι δεν εζησαν το dreamcast η επαιξαν παιχνιδια του

 • oll TONY llo oll TONY llo 03 Μαρτίου 2011  | 21:55

  Giati isws o dimaresis Fail na thn agorasei otan eixe vgei... lol

 • ironfist ironfist 03 Μαρτίου 2011  | 21:46

  Gia mena h pio fail konsola ths sega einai to saturn kai h kaluteh to mega drive. Alla akoma kai auto sthn epoxh tou httithike kata kratos apo to pantodunamo SNES, isws thn kaluterh konsola ths ninty...

 • gfreeman gfreeman 03 Μαρτίου 2011  | 21:01

  Γιατί βρε dimaresis ήταν fail το Dreamcast?

 • dimaresis dimaresis 03 Μαρτίου 2011  | 20:45

  fail games, fail κονσόλα....

 • cyberbard cyberbard 03 Μαρτίου 2011  | 18:44

  Ναι αρπαχτη και σιγουρα θα βγαλουν κι αλλες συλλογες αλλα αν βγει στο πλει θα την παρω για συναισθηματικους λογους και θα συνδεσω το dc να τα παιξω χεχε....
  Οσο για το ΑΠΟΛΥΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΤΟ ΕΠΟΣ ΤΟ ΤΟ ΤΟ .... ΝΑ ΤΟ ΒΓΑΛΕΙ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ Η ΔΕΓΚΑ ΓΙΑΤΙ ΒΛΕΠΩ ΝΑ ΣΚΑΩ ΜΕ ΓΚΑZAΚΙΑ ΣΤΗΝ ΙΑΠΩΝΙΑ....ΕΛΕΟΣ ΑΣΠΡΙΣΑΜΕ ΠΙΑ...

 • Headblaster Headblaster 03 Μαρτίου 2011  | 18:41

  Σίγουρη αγορά μόνο και μόνο για το Crazy Taxi και το Sonic Adventure.

 • nick nick 03 Μαρτίου 2011  | 18:33

  Χωρις να εχω αγγιξει την συλλογη, υποψιάζομαι ότι έκαναν port απο το PC που τουλαχιστον τα Crazy Taxi και Sonic υπαρχουν εδω και χρόνια. Ψιλοαρπακτη θα ελεγα και εγω

 • Alias Alias 03 Μαρτίου 2011  | 18:24

  οταν βγει καμια συλλογη με πιο τουμπανο τιτλους(shenmue,panzer dragoon) 8α την τιμησω

 • hayatevo9 hayatevo9 03 Μαρτίου 2011  | 17:00

  Πω πω, τι εποχή ήταν κι αυτή του Dreamcast. Δε μετάνιωσα ποτέ που αγόρασα αυτή τη κονσόλα, αλλά αν δε δω Shenmue θα πάω στη sega και δε θα μείνει ρουθούνι! :-@ :-)

 • TheMastas TheMastas 03 Μαρτίου 2011  | 16:56

  Αθάνατο Dreamcast παιχνιδούκλες ολα αν και 2 είναι και θέμα γούστου,μακάρι να δούμε και κάποια άλλα επικά παιχνίδια, σε αυτήν την προσπάθεια όπως Skies of Arcania, shenmue,Ecco,panzer dragoon RE Code Veronica κλπ ! :)

 • Moob Moob 03 Μαρτίου 2011  | 16:37

  tragiko! anti na balei kana shenmue!

 • me lene giorgo me lene giorgo 03 Μαρτίου 2011  | 16:33

  κακα τα ψεματα η συλογη αυτη ειναι αθλια εχει τοσα καλα παιχνιδια και εβαλαν τα τελευταια που θα ηθελε καποιος. εκτος το crazy taxi που αφησε εποχη. αρπαχτη θα το ελεγα.

 • MARTIN MARTIN 03 Μαρτίου 2011  | 16:16

  Και μενα με αφηνει αδιαφορο αν και ειμαι sega fun
  απο mega drive & master system
  προτυμω η segana εκανε καποιο remake σε καποια παιχνιδια
  με σημερινα γραφικα να ξαναπεξουμε της παιχνιδαρες πανω σε νεα βαση
  οχι να μας λεει θυμηται τα καλα παλια χρονια συνεχεια...παει αυτα περασαν κοιτα μπροστα και βγαλε κατι που πραγματικα θα δειξει τι μεγαθυριο υπηρξες στο χωρο τον games

 • dimitrisasp dimitrisasp 03 Μαρτίου 2011  | 16:09

  και τωρα το crazy taxi υπαρχει επισημα σε καθε κονσολα!

 • Sky333 Sky333 03 Μαρτίου 2011  | 15:48

  ένα port του Shenmue 1 δεν θα κάνουνε ποτέ οι άτιμοι?

 • shadow_gp shadow_gp 03 Μαρτίου 2011  | 15:42

  Kαι εμεις τί φταίμε?

 • Senzo Senzo 03 Μαρτίου 2011  | 15:29

  den ta balane ola ta kala gia na bgaloyne kai allh silogi pisteuw

 • shadow_gp shadow_gp 03 Μαρτίου 2011  | 15:22

  @DarkAspros

  Συμφωνώ ΑΠΟΛΥΤΑ...
  τετοιος επιλογες και τετοιες κυκλοφορίες μονο κακό κάνουν στις όμορφες εποχες που περάσαμε με το Dreamcast!

 • ASUS85 ASUS85 03 Μαρτίου 2011  | 14:51

  Αδιάφορο για μένα...

 • DarkAspros DarkAspros 03 Μαρτίου 2011  | 14:26

  Επική κονσόλα το Dreamcast αλλά μούφα το πακέτο ... Από τόσες παιχνιδάρες βάλανε το Sega Bass Fishing ??? 'Επρεπε να έχει οπωσδήποτε τα Shenmue , το Ecco the Dolphin κανα Capcom Vs SNK κανα Powerstone , το Sega Rally ... Αντ'αυτού από τα 4 παιχνίδια της συλλογής μόνο τα 2 αξίζουν ( Crazy Taxi και Sonic Adventure ) . Και πάλι το Sonic Αdventure δεν ξέρω κατά πόσο αξίζει αφού δεν "πιάνει" όλη την οθόνη λόγω format εικόνας ... FAIL ...

 • kmanikas13 kmanikas13 03 Μαρτίου 2011  | 14:12

  ελα να δινουμε ολοι δεκαρακια για την συλλογη !!
  Τωρα περα απο την πλακα επειδη θα συνεχιστει το dreamcast collection ελπιζω να βαλουν πολλα διαμαντακια μεσα και επιτελους επιτελους Shenmueeeeeee

 • Eonnas Eonnas 03 Μαρτίου 2011  | 13:51

  Αδιαφορώ για τα όποια τεχνικά προβλήματα... Θα το πάρω μόνο για τα Crazy Taxi και Sonic Adventure!!! 1η αγορά του μήνα Μαρτίου :)

 • kmanikas13 kmanikas13 03 Μαρτίου 2011  | 13:48

  Αν και θα μπορουσαν να βαλουν και αλλες παιχνιδαρες της αγαπημενης μου κονσολας , ενα εχω να πω
  ΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΛΕ ΕΕΕΕΕΕΕ