Ταυτότητα

Dreamcast Collection

Dreamcast Collection

Edition: N/A Genre: Collection Διάθεση: Zegetron
Αριθμός παικτών: 1 Ανάπτυξη: SEGA Ημ. Έκδοσης: 25/02/2011
PEGI: 12 Εκδότης: SEGA Πλατφόρμες: Xbox 360, PC


Η SEGA ξεσκονίζει το Dreamcast

Πιάνοντας κανείς στα χέρια του την Dreamcast Collection, είναι λογικό να βρεθεί μπροστά σε ένα δίλημμα. Ή, πιο σωστά, να απορήσει για το αν μια τέτοια κίνηση θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με ενθουσιασμό ή καχυποψία. Η SEGA παρέχει για ακόμα μια φορά τη δυνατότητα στους φίλους της να απολαύσουν ορισμένες κλασικές δημιουργίες της, αλλά από την άλλη η συγκεκριμένη κίνηση θα μπορούσε να ήταν πιο προσεγμένη και, γιατί όχι, πιο ενδιαφέρουσα. Oι περισσότεροι θα γνωρίζουν πως τα τελευταία χρόνια η ιαπωνική εταιρία έχει προβεί σε αμέτρητες συλλογές σχετικά με τίτλους του Mega Drive, οι οποίες άλλοτε ήταν διασκεδαστικές και άλλοτε όχι.

Το ευχάριστο της υπόθεσης είναι πως με αυτόν τον τρόπο οι νέοι gamers είχαν την τύχη να γνωρίσουν ότι η SEGA είναι υπεύθυνη για αμέτρητες κλασικές δημιουργίες, οπότε κάτω από αυτό το πρίσμα, η πολιτική της εταιρίας δείχνει να έχει κάποια βάση.

Dreamcast_Collection_01-thumb.jpgΤο δυσάρεστο της υπόθεσης εντοπίζεται στην τακτική της να επανακυκλοφορεί ξανά και ξανά τις ίδιες προτάσεις, ενώ πάντοτε κριτήριο για την τελική ετυμηγορία αποτελούσε το σύνολο των τίτλων που συμπεριλαμβάνονταν στην εκάστοτε συλλογή. Το τελευταίο πρόβλημα εντοπίζεται και στη Dreamcast Collection, με την SEGA να ξεκινά –όπως όλα δείχνουν- ένα νέο κύκλο επανακυκλοφοριών. Εξάλλου, η συγκεκριμένη κονσόλα αποτέλεσε για πολλούς λόγους κάτι το ιδιαίτερο, αν και αυτή τη φορά θα σταθούμε αποκλειστικά και μόνο στο καθαρά gaming κομμάτι.

Εύστοχες ή άστοχες επιλογές;

Μέσα στο DVD έχουν στριμωχτεί τέσσερις δημιουργίες από το παρελθόν, και παρά το γεγονός πως όλες είναι αρκετά γνωστές, εμείς έχουμε τις ενστάσεις μας. Κατόπιν της σύντομης εγκατάστασης (στην έκδοση για PC -δοκιμάσαμε και τις δύο εκδόσεις του τίτλου), οι παίκτες θα βρεθούν σε ένα υποτυπώδες κεντρικό μενού, όπου καλούνται να επιλέξουν αν θα ασχοληθούν με τα Sonic Adventure DX, Crazy Taxi, SEGA Bass Fishing ή θα δείξουν τις χορευτικές τους ικανότητες στο Space Channel 5: Part 2.

Dreamcast_Collection_04-thumb.jpgΗ κάθε μία από αυτές τις δημιουργίες έχει καταφέρει στο παρελθόν να διακριθεί για τους δικούς της λόγους και μια αναλυτική περιγραφή είναι μάλλον περιττή. Το Sonic Adventure για παράδειγμα, αποτέλεσε την πρώτη περιπέτεια του γνωστού σκαντζόχοιρου στις τρεις διαστάσεις, με τα κορυφαία για την εποχή γραφικά αλλά και το αστραπιαίο gameplay να ξυπνούν ευχάριστες αναμνήσεις. Σαφέστατα και στην πορεία έρχονται στο προσκήνιο πολλά προβλήματα, με σημαντικότερο όλων την κάμερα, αλλά αν σκεφτεί κανείς πως πολλά από αυτά δεν έχουν ξεπεραστεί ακόμα και σήμερα στις νεότερες κυκλοφορίες του Sonic, ίσως τελικά να στέλνουν ένα μήνυμα προς την ομάδα ανάπτυξης.

Εξίσου διασκεδαστικό αποδεικνύεται και το Crazy Taxi, κατά πολλούς την καλύτερη στιγμή της σειράς γενικότερα. Και εδώ τη διαφορά κάνει το ξέφρενο gameplay, με τους arcade μηχανισμούς να προκαλούν ακόμα και σήμερα μια ακαταμάχητη έλξη, έστω και αν τα τραγούδια των Offspring και Bad Religion πλέον απουσιάζουν. Η διασκέδαση συνεχίζεται με το Space Channel 5: Part 2, όπου και πάλι η χαριτωμένη Ulala αποφασίζει να μετατρέψει τις τηλεοπτικές ανταποκρίσεις από το διάστημα σε μοναδικές, χορευτικές εμπειρίες.

Dreamcast_Collection_07-thumb.jpgΟυσιαστικά πρόκειται για έναν rhythm τίτλο, όπου απαιτείται σωστός συγχρονισμός και, φυσικά, το πάτημα του ανάλογου πλήκτρου τη στιγμή που θα του υποδείξει ο τίτλος. Οι παλιότεροι θα θυμούνται πως τα μουσικά ακούσματα ήταν καταπληκτικά, ενώ εδώ αξίζει να σημειωθεί πως πρόκειται για μια δημιουργία του γνωστού Tetsuya Mizuguchi, ο οποίος μας έχει προσφέρει και το Rez. Η συλλογή ολοκληρώνεται με το SEGA Bass Fishing, μια πρόταση που δυστυχώς κρίνεται σαν την πλέον αδιάφορη. Ο συγκεκριμένος τίτλος δοκίμασε παλιότερα την τύχη του και στο Wii, αλλά εδώ η SEGA επέλεξε να προσφέρει την αρχική δημιουργία της.

Μπορεί το ψάρεμα να αποτελεί κατά πολλούς μια ευχάριστη ενασχόληση, αλλά η ψηφιακή εκδοχή του απέχει πάρα πολύ από το να θεωρηθεί διασκεδαστική. Όταν είχε κυκλοφορήσει στο Dreamcast, συνοδευόταν από ένα αρκετά πρωτοποριακό χειριστήριο, το οποίο έμοιαζε με καλάμι ψαρέματος και μιμούνταν αρκετά πειστικά την λειτουργία των πραγματικών. Δυστυχώς, κάτι τέτοιο απουσιάζει από την συγκεκριμένη συλλογή, οπότε η κατάσταση για το SEGA Bass Fishing δεν είναι ιδιαίτερα ευχάριστη.

{PAGE_BREAK}

Σαν κάτι να λείπει...

Αφού αναφερθήκαμε επιγραμματικά στις τέσσερις δημιουργίες που απαρτίζουν τη Dreamcast Collection, ήρθε η ώρα να δώσουμε και μια απάντηση αν τελικά η συγκεκριμένη κίνηση θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με ενθουσιασμό ή όχι. Καταρχάς, το μόνο σίγουρο είναι πως αυτή η συλλογή θα έχει και συνέχεια, οπότε για την ώρα η κριτική δεν θα είναι και τόσο καυστική. Απλά, ευχή μας είναι η SEGA να προσφέρει επιτέλους ορισμένες επιτυχημένες δημιουργίες της και ειδικά στις κατηγορίες των racing και fighting τίτλων για παράδειγμα, εκεί που πραγματικά στο παρελθόν δεν είχε αντίπαλο.

Ποιος μπορεί να ξεχάσει τις κόντρες στα SEGA Rally 2, Daytona USA, Ferrari Challenge ή τις αναμετρήσεις στα Virtua Fighter, Fighting Vipers, Soul Calibur και Power Stone; Φυσικά υπάρχει και μια άλλη ιδιαίτερη πρόταση, της οποίας το όνομα μας διαφεύγει και αν δεν μας εξαπατά η μνήμη μας, πρωταγωνιστής ήταν κάποιος Ryo...

Dreamcast_Collection_12-thumb.jpgΠέρα όμως από το τι επιθυμεί και τι εύχεται ο καθένας, η Dreamcast Collection -εκτός από τη μερικώς άστοχη επιλογή τίτλων- πάσχει και από άλλα προβλήματα. Καταρχάς, ακολουθείται η λογική του emulation, οπότε οι χρόνοι φόρτωσης δεν είναι και τόσο σύντομοι. Για την εναλλαγή από τον έναν τίτλο στον άλλο απαιτείται η έξοδος στο desktop και κατόπιν η επανεκκίνηση της συλλογής, γιατί πολύ απλά η επιλογή quit game απουσιάζει. Τέλος, η SEGA αγνοώντας μάλλον τον όρο "κλασικό -και ειδικά σε ό,τι αφορά τον οπτικό τομέα- έχει προβεί σε αρκετές μετατροπές, θεωρώντας πως ορισμένα εφέ και ειδικά αυτό της εξομάλυνσης των πολυγώνων, θα δώσουν ένα πιο όμορφο σύνολο.

Δυστυχώς, συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο, με αποτέλεσμα σε πολλά σημεία η εικόνα να είναι θολή ή ακόμα χειρότερα να εμφανίζεται το φαινόμενο του tearing σε τίτλους με ηλικία άνω των 10 ετών.

 

Αναμένοντας τη συνέχεια: Συμπεράσματα

Οι ώρες που περάσαμε παρέα με τη Dreamcast Collection δεν ήταν όσο ευχάριστες ευχόμασταν. Αναμφίβολα πρόκειται για μια πρώτης τάξεως ευκαιρία ώστε παίκτες νεαρής ηλικίας να έρθουν σε επαφή με ορισμένες δημιουργίες αυτής της ιδιαίτερης κονσόλας –αν δεν το έχουν ήδη κάνει- και μάλιστα σε δελεαστικότατη τιμή. Στην αντίπερα όχθη, η εταιρία θα πρέπει να ικανοποιήσει τους φανατικούς φίλους της, που για συναισθηματικούς λόγους θα στηρίξουν μεν την προσπάθειά της, αλλά καλό θα ήταν κάποια στιγμή οι επιθυμίες τους (δηλαδή η επανακυκλοφορία πολλών σπουδαίων τίτλων από τη "φαρέτρα" του Dreamcast) να γίνουν πράξη.

Γιώργος Τσακίρογλου

Θετικά

  • Δελεαστική τιμή απόκτησης
  • Τα Crazy Taxi και Sonic Adventure είναι παιχνίδια υψηλής αξίας

Αρνητικά

  • Λανθασμένη επιλογή ορισμένων τίτλων
  • Η απουσία της επιλογής "quit game"
  • Οι τροποποιήσεις στον τεχνικό τομέα

Βαθμολογία

Γιώργος Τσακίρογλου

Τα videogames για τον Γιώργο δεν είναι τρόπος ζωής. Η μεγάλη αγάπη του παραμένουν οι δύο τροχοί και -αναπάντεχα- ό,τι ψηφιακό προσπαθεί να τους μοιάσει. Τα χρόνια πέρασαν και πλέον τα "παιχνίδια" αποτελούν ένα ευχάριστο διάλειμμα από την καθημερινότητα, αλλά πάντα ένα αναπόσπαστο κομμάτι της, όπως είναι η μουσική, οι βόλτες, τα ταξίδια και... οι σούζες (και μετά σου λέει πως μεγάλωσε).

Συμμετεχουν

Δείξε μου και άλλα...