Υψηλή...ραπτική

Κατά κάποιον τρόπο, το Kirby’s Epic Yarn είναι από τους πιο αντιπροσωπευτικούς τίτλους της Nintendo της “νέας εποχής”. Μέσα του καθρεπτίζονται ξεκάθαρα όλες εκείνες οι σχεδιαστικές επιλογές που η Nintendo φαίνεται να ενστερνίζεται με μεγάλη συνέπεια τελευταία. Εξυπακούεται, πως αυτές οι επιλογές δεν είναι μια δημιουργική τάση που “προσέβαλλε” ξαφνικά τη μεγάλη εταιρία του Kyoto. Είναι κυρίως μια συμβιβαστική λύση στην προσπάθειά της να ανταποκριθεί στα πολλά αινίγματα που καλείται να λύσει αυτόν τον καιρό, έχοντας μια κονσόλα που υστερεί εμφανώς σε επίπεδο hardware, ενώ, διαθέτει πάνω από 70 εκατομμύρια χρήστες, πολλοί από αυτούς, χωρίς ιδέα και εμπειρία από λίγο πιο παραδοσιακά και, ενδεχομένως, πολύπλοκα παιχνίδια. Με βάση αυτούς τους δύο παράγοντες, είναι λογικό, αφενός τα περισσότερα παιχνίδια της να διαθέτουν έναν ιδιαίτερο αισθητικό τομέα που απομακρύνεται οικειοθελώς από τον ρεαλισμό και τις προσδοκίες που τον περιβάλλουν –ενώ ταυτόχρονα αποφεύγουν και τις ανεπιθύμητες συγκρίσεις- και αφετέρου, πασχίζουν για όσο το δυνατόν μεγαλύτερη φιλικότητα προς το χρήστη, που ευνοεί την άνετη προσβασιμότητα στους τίτλους για κάθε έναν από τους 70 εκατομμύρια επίδοξους αγοραστές τους.

Δεν είναι καθόλου τυχαία η στροφή της Nintendo στο 2D, που είναι σαφώς πιο ευνόητο και εύκολο στην περιήγηση, και επιπλέον μπορεί να χαρίσει έναν αξιοπρόσεκτο αισθητικό τομέα χωρίς τη βοήθεια μεγάλης υπολογιστικής δύναμης. Και κάπου εδώ ερχόμαστε στο Kirby’s Epic Yarn, τη νέα δημιουργία των θρυλικών Hal Laboratories και της Feel Good Inc. Ένας τίτλος που είναι 2D, ξεχωρίζει για την ιδιαίτερη αισθητική του και είναι απόλυτα φιλικός προς τον παίκτη. Είναι όμως ένα καλό παιχνίδι;

“One mean piece of string!” Ιστορία, σενάριο και λοιπές άλλες άχρηστες λέξεις…

Το πρώτο που πρέπει να ξεκαθαριστεί είναι πως το παιχνίδι απευθύνεται κυρίως σε παιδιά. Η ιστορία του ξεδιπλώνεται μέσω ενός αφηγητή που εξιστορεί όλα τα γεγονότα σαν ένα παιδικό παραμύθι. Έτσι, ο ίδιος αφηγητής “παριστάνει” όλους τους χαρακτήρες για να χαρίσει μια αμεσότητα στην υφή της ιστορίας προσπαθώντας πολύ να θυμίσει τα “παραμύθια της γιαγιάς”, χωρίς όμως ιδιαίτερη επιτυχία. Η “στημένη” και παγερή φωνή του δεν χαρίζει καμία απολύτως “ζεστασιά” και η προσπάθειά του -αν και φιλότιμη και κατανοητή- δεν κρίνεται επιτυχημένη. Σε αυτό συμβάλει και η ίδια η ιστορία, η οποία ακόμα και για παιδικό παραμύθι, είναι υπερβολικά απλοϊκή και εντελώς ανούσια.

Στο σημείο αυτό είναι εμφανές πως το παιχνίδι δημιουργήθηκε όχι για να εξιστορήσει μια ιστορία, η οποία υποθέτουμε πως προστέθηκε βολικά προς το τέλος του κύκλου ανάπτυξης για να χαρίσει ένα πλαίσιο στα τεκταινόμενα του gameplay, αλλά για να ζωντανέψει στην οθόνη μας έναν υπέροχο παραμυθένιο κόσμο εξ ολοκλήρου φτιαγμένο από υφάσματα, κλωστές, κουμπιά, φερμουάρ και μαλλί.

Έναν κόσμο τόσο ξεχωριστό αισθητικά και τόσο ευρηματικό στον σχεδιασμό του, που σε βάζει στη διαδικασία να αναλύεις και μόνο από περιέργεια, τα συστατικά από τα οποία είναι δημιουργημένο το κάθε τι. Έναν κόσμο που μόνο ένα βιντεοπαιχνίδι θα μπορούσε να αναδείξει τόσο πειστικά μέσα στην αφηρημένη σουρεαλιστικότητά του. Στην ουσία, αυτή η πρωτότυπη ιδέα που πλάθει την υπόσταση του κόσμου χαρακτηρίζει και καθορίζει το παιχνίδι, θέτοντας ένα μεγάλο στοίχημα στο gameplay, το οποίο καλείται να μετατρέψει το ταξίδι μας, εκτός από αισθητικά όμορφο, και ενδιαφέρον σε λειτουργικό επίπεδο. Τα καταφέρνει;

The kids are alright...

Το κύριο gameplay του κινείται στα παραδοσιακά platform μονοπάτια που η Nintendo έχει διαβεί με μεγάλη επιτυχία πολλάκις στο παρελθόν. Η ειδοποιός διαφορά και το concept πάνω στο οποίο στηρίζεται όλο το παιχνίδι, όπως αναφέραμε και προηγουμένως, είναι πως τα πάντα είναι πλασμένα από υλικά ραπτικής. Κάτι που επηρεάζει άμεσα το ίδιο το gameplay όπως θα δούμε και αργότερα.

Η τεχνογνωσία της ιαπωνικής εταιρίας στον τομέα είναι φανερή με το πρώτο άγγιγμα του χειριστηρίου. Ο Kirby αποκρίνεται “γλυκά” σε όλες τις εντολές του παίκτη ενώ το animation του και ο τρόπος που κινείται και αλληλεπιδρά με τις επιφάνειες του κόσμου, χαρίζει μια απόλαυση στον έλεγχο του, που δεν επιτρέπει στον παίκτη να αφήσει το χειριστήριο από τα χέρια του. Αυτό είναι το πρώτο βασικό στοιχείο ενός καλού platform, στο οποίο το παιχνίδι διαπρέπει. Δεν είναι το μοναδικό όμως. Στα platform παιχνίδια, ο “βασιλιάς” είναι το level design. Αυτό μόνο είναι σε θέση να απογειώσει τους απλούς μηχανισμούς του παιχνιδιού σε μια σπουδαία εμπειρία.

Οι αυξομειώσεις στην πρόκληση και το ρυθμό, η σωστή κατανομή και τοποθέτηση των εχθρών, των εμποδίων και των επιβραβεύσεων –στην περίπτωση του Kirby, διαμάντια ονόματι Beads- ώστε πάντα να αφήνουν το ακριβές περιθώριο εκείνης της μαγικής στιγμής που επιτρέπει τα αντανακλαστικά του μυαλού μας να μεταφραστούν επί της οθόνης, και η αίσθηση ευχαρίστησης που απορρέει από αυτό, όλα, καθορίζονται από ένα μελετημένο, προσεκτικά δομημένο και ευφάνταστο level design.

{PAGE_BREAK}

Στο Kirby’s Epic Yarn, για να γίνει μια δίκαιη κρίση αυτής της τόσο σημαντικής πτυχής του, πρέπει να λάβουμε υπ’ όψιν μας αυτό που από την αρχή μέχρι το τέλος του παιχνιδιού είναι πασιφανέστατο: το ότι απευθύνεται κυρίως σε παιδιά. Διότι αυτό οριοθετεί άλλα μέτρα και σταθμά σε πολλά επίπεδα. Πρώτο απ’ όλα, η πρόκληση, η οποία για έναν ίσως πιο παραδοσιακό παίκτη άνω των δεκαπέντε ετών είναι μάλλον ανύπαρκτη ακόμα και στα τελευταία επίπεδα του παιχνιδιού. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, οι περισσότεροι εχθροί δεν προκαλούν “κακό” στο άγγιγμα τους -όπως π.χ. στα κλασσικά platforms της Nintendo- αλλά απλά απωθούν λίγο τον παίκτη. Ενώ, είναι αδύνατον ο παίκτης να χάσει, αφού όταν πέφτει στο κενό ή δέχεται κάποιο χτύπημα απλά χάνει κάποιους από τους κερδισμένους πόντους του –τα επονομαζόμενα beads στο παιχνίδι- και άμα δεν έχει καθόλου πόντους τότε...καλή καρδιά και υγεία να έχουμε, δεν τρέχει απολύτως τίποτα.

Κάτι που σημαίνει πως δεν γίνεται να “μπει” κάποιος σε έναν κόσμο και να μην “βγει” από αυτόν έχοντας φτάσει στο τέρμα του. Βέβαια, το παιχνίδι αποκαλύπτεται στην ολότητ'α του μόνο αν μαζέψει κανείς πόντους και διάφορα άλλα συλλεκτικά που βρίσκονται διασκορπισμένα μέσα στους κόσμους. Ωστόσο, πέραν του γεγονότος ότι ακόμα και αυτό είναι ένα αρκετά εύκολο εγχείρημα, δεν αναιρεί τη σχεδιαστική φιλοσοφία του τίτλου.

Αν κάποιος θέλει απλά να “περνάει” τις πίστες χωρίς καμία ιδιαίτερη προσπάθεια, μπορεί να το κάνει με άνεση. Αυτό βέβαια εμπεριέχει τον κίνδυνο να υποσκάπτεται το ίδιο το gameplay του τίτλου. Είναι μια ξεκάθαρη επιλογή πάντως, που φαίνεται να έχουν κάνει συνειδητά οι δημιουργοί για την προσέγγιση τόσο των παιδιών όσο και περισσότερων casual χρηστών από την εγκατεστημένη βάση του Wii. Το αποτέλεσμα είναι ένα level design που δεν απαιτεί ποτέ ακραία αντανακλαστικά, ούτε ιδιαίτερο άγχος, αφήνει στους δικούς του ρυθμούς τον κάθε παίκτη και προσέχει ιδιαιτέρως να μην τον υπερφορτώνει με εμπόδια, δίνοντάς του και τη δυνατότητα να κοντοσταθεί για να θαυμάσει τον υπέροχα σχεδιασμένο κόσμο.

Οι επιρροές από τα δύο άλλα μεγαθήρια του είδους –Mario και Donkey Kong- είναι εμφανέστατες αλλά το Epic Yarn καταφέρνει να τις φιλτράρει με επιτυχία στη δική του, πιο ανάλαφρη φιλοσοφία. Θα μπορούσαμε να πούμε πως είναι ένας πιο “εύπεπτος” συνδυασμός των δύο αυτών μεγάλων franchises. Η λογική της προσβασιμότητας και της “ατιμωρησίας” που λέγαμε στον πρόλογο, παίρνουν σάρκα και οστά ικανοποιώντας στην ουσία πολλά διαφορετικά κοινά ταυτόχρονα.

Διότι το παιχνίδι είναι προφανώς για παιδιά αλλά αυτό δεν σημαίνει πως είναι απαγορευτικό για μεγαλύτερους. Απλά η εμπειρία είναι τελείως διαφορετική. Το Kirby’s Epic Yarn μπορεί να μην είναι δύσκολο αλλά σε καμία περίπτωση δεν είναι βαρετό. Το level design εξυπηρετεί, στην τελική, άψογα τους σκοπούς του τίτλου, προσφέροντας ένα χαλαρό και ευχάριστο ταξίδι σε έναν μαγευτικό και εμπνευσμένο κόσμο για τους μεγαλύτερους, ενώ για τους μικρότερους, φαντάζει ιδανικό σε όλα τα επίπεδα. Εξάλλου δεν είναι τυχαία η επιλογή για συνεργατικό παιχνίδι και μπορούμε να φανταστούμε πολύ εύκολα γονείς να παίζουν με τα παιδιά τους με απόλυτη επιτυχία. Δεν είναι όλο το παιχνίδι ένα καθαρόαιμο platform βέβαια.

Back to school…

Ακολουθώντας την κεντρική σχεδιαστική ιδέα που διέπει τον κόσμο, ο Kirby είναι φτιαγμένος μονάχα από μια κλωστή. Ένα τέχνασμα που του χαρίζει την ιδιότητα να μεταμορφώνεται σε διάφορα οχήματα που κυμαίνονται από αγωνιστικά αυτοκίνητα μέχρι υποβρύχια και διαστημόπλοια. Η ποικιλία που προσφέρουν αυτές οι μεταμορφώσεις είναι ευπρόσδεκτη.

Το gameplay παραμένει “καρφωμένο” σε απλοϊκά επίπεδα στο σύνολο αυτών των σημείων, αλλά η ατμόσφαιρα και το ποιόν του τίτλου είναι τόσο χαλαρωτικό και ευδιάθετο, που αυτό δεν ενοχλεί καθόλου. Μάλιστα, δίνει σταγόνες δροσιάς και φρεσκάδας σπάζοντας τη μονοτονία. Μονοτονία σε επίπεδο gameplay, διότι οι κόσμοι είναι τόσο διαφορετικοί ο ένας με τον άλλον, που δεν αφήνουν περιθώρια για παράπονα. Τα κλασσικά στοιχεία της φύσης κάνουν την εμφάνισή τους σε αντίστοιχους θεματικούς κόσμους –σπηλιές με φωτιά και λάβα, δάση, νερό, χιόνια, έρημος και πάει λέγοντας- σε συνδυασμό με ορισμένους άλλους πιο πρωτότυπους κόσμους, που δεν θα θέλαμε να τους αποκαλύψουμε εδώ, αφού η ανακάλυψ'η τους προσφέρει ευχαρίστηση και συνθέτουν ένα πλήρες πακέτο.

Απόδειξη αυτών, οι δέκα ώρες και τριάντα λεπτά που χρειαστήκαμε για να τερματίσουμε το παιχνίδι με 85% στο ποσοστό ολοκλήρωσης. Αν υπολογίσουμε ότι στερείται πραγματικής πρόκλησης, δεν είναι καθόλου ευκαταφρόνητος χρόνος. Φυσικά, λόγω των πολλών collectibles, το Epic Yarn προσφέρεται για αρκετές επαναλήψεις, ανεβάζοντας με άνεση το χρόνο κατά δύο με τρεις ώρες ακόμα για το 100%.

{PAGE_BREAK}

Ηλεκτρισμός όπως λέμε…κλωστή.

Ο οπτικό-ακουστικός τομέας είναι αδιαμφισβήτητα από τους καθοριστικότερους παράγοντες στην επιτυχία του παιχνιδιού να αποδώσει τόσο εύστοχα το παραμυθένιο σύμπαν του. Το παιχνίδι δεν σταματά να εκπλήσσει με τη φαντασία του και ο οπτικός τομέας είναι πάντα συνεπής στο καθήκον του. Η απόδοση των υφών των υφασμάτινων και μάλλινων επιφανειών είναι εξαιρετική, ενώ το μικρό βούλιαγμα κάτω από τα πόδια του Kirby δίνει μια ωραία αίσθηση του βάρους και της οντότητάς του μέσα στον πολύχρωμο κόσμο. Πάνω απ’ όλα οφείλουμε να σταθούμε, όμως, στο αριστουργηματικό art design που δίχως υπερβολή αποτελεί το Α και το Ω του Epic Yarn. Ηλεκτρισμός και νερό, κινούμενη άμμος, φωτιά, δέντρα, χιόνι, μουσικά όργανα και ό,τι άλλο μπορεί να φανταστεί κανείς, αναπαριστώνται με πανέξυπνο τρόπο μόνο με κλωστές και τα συναφή είδη...ραπτικής.

Αξίζει να κοντοσταθείτε για μερικές στιγμές σε όλα τα περιβάλλοντα και να περιεργαστείτε τη μαγική δεξιοτεχνία με την οποία τα πάντα έχουν δημιουργηθεί με βάση αυτά τα υλικά. Είναι πραγματικά ένας θρίαμβος του art design, ωστόσο, δεν είναι σίγουρο πως το γενικότερο ύφος του παιχνιδιού θα μαγέψει τον οποιοδήποτε. Πολλές φορές αυτή η παιδική γλυκύτητα, τα χρώματα που ξεπετάγονται από κάθε γωνιά της οθόνης, η ίδια η “μελένια” φυσιογνωμία του Kirby, ο “άκακος” σχεδιασμός των εχθρών και τα, πέραν του δέοντος, cute ηχητικά εφέ μπορούν να κουράσουν τον οποινδήποτε, Όσο μεγάλη διάθεση για παλιμπαιδισμούς και να έχει και όσο έντονο να είναι το “παιδί” που κρύβει μέσα του.

Από την άλλη, οι ξεχωριστές –όπως συνηθίζεται στο είδος- συνθέσεις που συνοδεύουν την κάθε πίστα, κρατούν τις απαραίτητες αποστάσεις τους από αυτήν την υπέρμετρη γλυκύτητα και επαναφέρουν κάπως τις ισορροπίες. Θα λέγαμε πως η μουσική τονίζει ιδανικά το χαλαρό και ήρεμο κλίμα του τίτλου και δένει άψογα με την φιλοσοφία του να μην πιέζει καταστάσεις σε επίπεδο gameplay. Σε αντίθεση με τις επικές συνθέσεις των Super Mario Galaxy, αυτές του Kirby’s Epic Yarn είναι σαφώς πιο “ταπεινές”, με πιο προσγειωμένη ενορχήστρωση και δεν φαίνεται να τους απασχολεί διόλου το τι γίνεται επί της οθόνης. Το ότι σπάνια κουράζουν το αυτί ακόμα και μετά από πολύωρο άκουσμα αποτελεί αδιάψευστο στοιχείο της ποιότητάς τους.

Ζήτημα προοπτικής

Το δίκαιο είναι να κρίνουμε το Kirby's Epic Yarn για αυτό που είναι και όχι για αυτό που θα μπορούσε να είναι. Είναι λοιπόν ένα "παιδικό-οικογενειακό" παιχνίδι με συγκεκριμένο προσανατολισμό και ύφος, που το καθιστά ιδανικό για το κοινό στο οποίο απευθύνεται και φυσικά επιδεικνύει την ικανότητα της Nintendo να μετατρέπει ένα απλό concept σε μια ολοκληρωμένη και καλοδουλεμένη εμπειρία.

Η έλλειψη ουσιαστικής πρόκλησης ίσως ξενίσει μερικούς αλλά πρέπει να παραδεχτούμε πως αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της ιδιαίτερης ιδιοσυγκρασίας του τίτλου. Αν αναζητείτε αδρεναλίνη, γρήγορους ρυθμούς, σκοτεινούς κόσμους και ατελείωτη non-stop δράση τότε, πολύ απλά, το Kirby’s Epic Yarn δεν είναι για εσάς. Αυτό που είναι σε θέση να προσφέρει, αν του δώσετε την ευκαιρία, είναι ένα αγχολυτικό και ξένοιαστο ταξίδι σε έναν υπέροχα σχεδιασμένο κόσμο. Αρκεί βέβαια να αντέξετε την τόση “γλύκα”.

Γιώργος Πρίτσκας

Θετικά

  • Αριστουργηματικό art design και εύστοχη μουσική επένδυση
  • Ποικιλία στο gameplay και στα περιβάλλοντα
  • Μια χαλαρή και ήρεμη εμπειρία

Αρνητικά

  • Το υπέρμετρα “γλυκό” ύφος του ίσως κουράσει
  • Πολύ μικρό επίπεδο πρόκλησης που θα ξενίσει μερικούς

Βαθμολογία

Συμμετεχουν