Ταυτότητα

MotorStorm: Apocalypse

MotorStorm: Apocalypse

Edition: N/A Genre: Racing Διάθεση: Sony Hellas
Αριθμός παικτών: 1-16 Ανάπτυξη: Evolution Studios Ημ. Έκδοσης: 16/03/2011
PEGI: 16 Εκδότης: SCEE Πλατφόρμες: PlayStation 3


Η ώρα της Αποκάλυψης έφτασε και το MotorStorm δηλώνει παρόν

Φέρτε στο μυαλό σας το εξής σκηνικό: Σε μια εγκαταλελειμμένη πόλη, ορισμένοι από τους πιο παράτολμους οδηγούς έχουν συγκεντρωθεί με απώτερο σκοπό τη νίκη. Κανόνες ουσιαστικά δεν υπάρχουν, δυνατότητα συμμετοχής έχουν οχήματα πάσης φύσεως, τα ύπουλα χτυπήματα δίνουν και παίρνουν και ενώ η γραμμή του τερματισμού φαίνεται αμυδρά στο βάθος, ένας σεισμός φέρνει τα πάνω κάτω. Ένας κρατήρας εμφανίζεται σχεδόν από το πουθενά, τα πάντα τριγύρω αρχίζουν να καταστρέφονται, οπότε και ο οδηγός θα πρέπει να αναζητήσει ένα εναλλακτικό μονοπάτι. Το nitro κρίνεται απαραίτητο όσο ποτέ άλλοτε, η αδρεναλίνη βρίσκεται στα ύψη και ενώ τα πάντα δείχνουν να έχουν βρει το δρόμο τους, ένας τεράστιος ουρανοξύστης καταπλακώνει του πάντες. Καλώς ήρθατε στον κόσμο του MotorStorm Apocalypse. 

Οι παραπάνω γραμμές περιγράφουν σε μεγάλο βαθμό το περιεχόμενο του νέου τίτλου των Evolution Studios. Η σειρά MotorStorm εδώ και χρόνια χαρακτηρίζεται ως ξεχωριστή και, αναμενόμενα, η νέα δημιουργία δεν αποτελεί εξαίρεση. Αλλά ενώ η Evolution προσφέρει την, ίσως, πιο ολοκληρωμένη πρότασή της μέχρι σήμερα, τελικά οι παίκτες θα είναι σκεπτικοί όταν αντικρίσουν την καρό σημαία. Δεν έχει σημασία αν το Apocalypse αποτελεί την καλύτερη στιγμή της σειράς ή όχι, αλλά αν η πάροδος των χρόνων έχει επηρεάσει το franchise. 

MotorStorm και σενάριο

MotorStorm_Apocalypse_01-thumb.jpgΚατά τα πρώτα λεπτά της ενασχόλησης με το Motorstorm Apocalypse οι παίκτες, με μεγάλη έκπληξη, θα διαπιστώσουν πως πλέον υπάρχει και ένα σενάριο. Οι διοργανωτές του τουρνουά κατοικούν πλέον σε ένα αεροπλανοφόρο, το οποίο μεταφέρει από περιοχή σε περιοχή τόσο τους ίδιους, όσο και τους αγωνιζόμενους με τα οχήματά τους. Η φιγούρα του Mash, ενός άπειρου οδηγού, θα αποτελέσει την ψηφιακή ενσάρκωση των παικτών κατά το πρώτο από τα τρία συνολικά κεφάλαια του Festival mode. 

Δυστυχώς, όμως, μπροστά από την οθόνη μας θα παρελάσουν ορισμένοι αδιάφοροι χαρακτήρες -ακόμα και για racing τίτλο- ενώ και τα διάφορα cut scenes που ακολουθούν τη λογική των κινουμένων σχεδίων για ενήλικες -τα σεξιστικά υπονοούμενα περισσεύουν- είναι προχειροφτιαγμένα. Η ομάδα ανάπτυξης θέλησε να δώσει έναν προσωπικό τόνο στο δημιούργημα της, αλλά κινήθηκε στο εντελώς άλλο άκρο, αγνοώντας τομείς όπως είναι η στοιχειώδης αφήγηση. 

Χαμός στο ίσιωμα: Το στοιχείο της καταστροφής

MotorStorm_Apocalypse_02-thumb.jpgΠρωταγωνιστής του τίτλου είναι φυσικά οι ίδιες οι διαδρομές ή για να είμαστε πιο σωστοί, ο τρόπος με τον οποίο καταστρέφονται και συνεχώς αυτές μεταλλάσσονται. Είναι  η πρώτη φορά που τα καιρικά ή φυσικά φαινόμενα έχουν αποδοθεί με τέτοιον τρόπο, ενώ το πλέον σημαντικό είναι πως όλα αυτά επηρεάζουν το κυρίως gameplay. Ένας κυκλώνας θα καταστρέψει τα πάντα γύρω του, ενώ ένας σεισμός θα δημιουργήσει τεράστια ρήγματα στο έδαφος λίγα μέτρα μπροστά από το όχημα του παίκτη. Η εκκίνηση από την ταράτσα ενός ουρανοξύστη που καταρρέει δεν μπορεί να περιγραφεί με λέξεις, όπως επίσης και ο εκτροχιασμός μιας υπερταχείας, που με τη σειρά της ανοίγει νέες εναλλακτικές οδούς.

Το στοιχείο της υπερβολής βρίσκεται παντού και δείχνει να ταιριάζει γάντι με αυτό που είχε στο μυαλό της η ομάδα ανάπτυξης. Όλες αυτές οι καταστροφές δεν έχουν διακοσμητικό ρόλο, γιατί γύρο με το γύρο η διαδρομή αλλάζει. Στην αρχική της μορφή θα υπάρχουν αρκετά παράπλευρα μονοπάτια, τα οποία στην πορεία καταστρέφονται ή ακόμα χειρότερα οδηγούν σε αδιέξοδα. Οι οδηγοί θα πρέπει να αλλάζουν συνεχώς τη στρατηγική τους, αναζητώντας πάντοτε το συντομότερο δρόμο προς τη νίκη και φυσικά έχοντας κατά νου τη σωστή χρήστη του turbo boost.

MotorStorm_Apocalypse_03-thumb.jpgΟ τρόπος λειτουργίας του έρχεται απευθείας από το Pacific Rift και έτσι το νερό θα το ψύχει αρκετά σύντομα ενώ οι εστίες φωτιάς θα προκαλούν το αντίθετο αποτέλεσμα. Σε ό,τι αφορά τις νέες προσθήκες, το Apocalypse παρέχει τη δυνατότητα μετατόπισης του οχήματος δεξιά ή αριστερά, μια λειτουργία που έχει σαν σκοπό τον εκτοπισμό των αντίπαλων οχημάτων προς διάφορα εμπόδια. Τόσο αυτές οι κινήσεις όσο και η συλλογή καρτών που βρίσκονται διάσπαρτες στα επίπεδα θα αποφέρουν αρκετά έξτρα χαρακτηριστικά και έτσι οι πιο παρατηρητικοί θα αποκτήσουν, για παράδειγμα, πρόσβαση σε περισσότερα οχήματα.

Αλλά και σε επίπεδο αριθμών και χαρακτηριστικών, το Apocalypse θέτει νέα στάνταρ για τη σειρά. Τα οχήματα χωρίζονται σε 13 κατηγορίες, ενώ οι διαδρομές ξεπερνούν τις 20, τουλάχιστον στην αρχική τους μορφή. Προσπερνώντας το κυρίως Festival mode αλλά και το multiplayer με το οποίο θα ασχοληθούμε αργότερα, ο τίτλος παρέχει την επιλογή wreckreation, μέσα στην οποία έχουν συμπεριληφθεί οι απλοί αγώνες όσο και τα special events. Τα δεύτερα θα δοκιμάσουν τις ικανότητες των παικτών στην οριακή οδήγηση, ενώ όσο περισσότερο προοδεύει κανείς στο κυρίως story mode, ολοένα και περισσότερες δοκιμασίες θα προστίθενται στη λίστα.

Ό,τι λάμπει δεν είναι χρυσός

MotorStorm_Apocalypse_04-thumb.jpgΌλα τα παραπάνω συνθέτουν μια πλούσια δημιουργία, αλλά δυστυχώς δεν είναι όλα τα χαρακτηριστικά του Motorstrom Apocalypse το ίδιο ενδιαφέροντα. Αυτή τη φορά οι αγώνες λαμβάνουν χώρα ως επί το πλείστον σε ασφάλτινες διαδρομές και έτσι έρχεται στο προσκήνιο το μεγαλύτερο ίσως μειονέκτημα του τίτλου, που δεν είναι άλλο από τον προβληματικό χειρισμό. Στο παρελθόν αυτό το παράπτωμα δεν αποτελούσε πρόβλημα, γιατί το χώμα ήταν υπεύθυνο για πολλά γλιστρήματα, ενώ η μειωμένη πρόσφυση έδινε την εντύπωση πως όλα έβαιναν καλώς.

Τώρα που απαιτούνται αστραπιαίες κινήσεις εξαιτίας των όσων διαδραματίζονται επί της οθόνης, ο χειρισμός δεν μπορεί να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, δοκιμάζοντας ουκ ολίγες φορές τα νεύρα των παικτών. Η απόκριση του χειριστηρίου είναι αργή και γενικότερα λείπει αυτή η σπιρτάδα, αυτό το νεύρο που χαρακτηρίζει όλους τους υπόλοιπους τομείς του τίτλου. 

{PAGE_BREAK}

Τα προβλήματα αυξάνονται περισσότερο από την εμφάνιση των αντιπάλων, οι οποίοι δείχνουν να αναιρούν πολλούς από τους κανόνες που επιβάλει το Apocalypse και να έχουν ένα σοβαρότατο πλεονέκτημα στις στροφές. Παράλληλα, η συμπεριφορά τους είναι εξαιρετικά εκνευριστική και έτσι αρκεί απλά και μόνο ένα χτύπημα στο πίσω μέρος του οχήματος που ελέγχει ο παίκτης, ώστε να το αναγκάσει να βρεθεί εκτός πορείας. Και μιας και καταπιαστήκαμε με τα αρνητικά, δεν γίνεται να προσπεράσει κανείς την άστοχη τοποθέτηση ορισμένων αντικειμένων σε σημεία που δεν θα έπρεπε να βρίσκονται, που ακόμα και ένα pixel του οχήματος να τα αγγίξει, επέρχεται ολική σύγκρουση. Το μόνο που εξυπηρετούν είναι να αναδείξουν το πάντοτε εντυπωσιακό damage model, εις βάρος όμως της ομαλής ροής ενός αγώνα αλλά και της ψυχικής ηρεμίας του παίκτη.

Κάτω από αυτό το πρίσμα και έχοντας κατά νου όλα τα παραπάνω, γίνεται εμφανές πως το Motorstorm Apocalypse μαστίζεται από προβλήματα. Πολλά από αυτά υπήρχαν και στο παρελθόν, αλλά η νέα φύση των αγώνων, με τις άδικες συγκρούσεις που προκύπτουν ξαφνικά έπειτα από μια φυσική καταστροφή, τα κάνει ακόμα πιο έντονα. 

Σαγόνια στο πάτωμα: Τα γραφικά

MotorStorm_Apocalypse_05-thumb.jpgΣτην αντίπερα όχθη υπάρχει φυσικά ο τεχνικός τομέας που θα καταφέρει να κλείσει τα στόματα των παραπονιάρηδων -όπως είναι ο υπογράφων- και να επιφέρει μια ισορροπία στα υπέρ και τα κατά. Δίχως καμιά δόση υπερβολής, το Motostrom Apocalypse φτάνει το PlayStation 3 σε κορυφαία σημεία απόδοσης, ικανά να αφήσουν τους πάντες ικανοποιημένους. Αυτό που εντυπωσιάζει είναι ο τρόπος με τον οποίο ογκωδέστατες κατασκευές καταρρέουν, μεταβάλλοντας το σκηνικό τριγύρω τους. Όταν το nitro είναι ενεργοποιημένο, οι ταχύτητες αγγίζουν πολύ υψηλά νούμερα και παρά τον γενικότερο χαμό που επικρατεί, ο ρυθμός ανανέωσης της οθόνης αρνείται πεισματικά να χάσει το παραμικρό καρέ.

Η εικόνα γίνεται ακόμα καλύτερη σε 3D περιβάλλον, με τα Evolution studios να αποδεικνύουν πως η συγκεκριμένη τεχνολογία, αν αξιοποιηθεί σωστά, μπορεί να κάνει τη διαφορά. Τα αντικείμενα αποκτούν μια εντελώς άλλη διάσταση, το ίδιο και τα εφέ, ενώ και τα περιβάλλοντα δείχνουν πολύ-επίπεδα και με το απαραίτητο βάθος. Δίχως καμία δόση υπερβολής η συγκεκριμένη δημιουργία θα αποτελέσει σημείο αναφοράς για το συγκεκριμένο τομέα, γιατί καταφέρνει να μετατρέψει κάτι που είναι ήδη πανέμορφο σε μεθυστικά εντυπωσιακό.

MotorStorm_Apocalypse_07-thumb.jpgΚαι ενώ σε ότι έχει να κάνει με τον τομέα των γραφικών οι λέξεις φαντάζουν λίγες για να παρουσιάσουν το μεγαλείο του Apocalypse, δεν συμβαίνει το ίδιο με τον ήχο. Πέρα από τους απαράδεκτους και βαρετούς διάλογους που έχουν συμπεριληφθεί στο Festival mode, μόνο οι ήχοι των εκρήξεων καταφέρουν να διακριθούν. Όλα τα υπόλοιπα εφέ φαντάζουν φτωχά μπροστά στο υπόλοιπο τεχνολογικό μεγαλείο, ενώ και τα μουσικά ακούσματα που κυμαίνονται από dance διασκευές μέχρι hard rock συνθέσεις, περνούν μάλλον απαρατήρητα.

Φωνάξτε τους φίλους σας σπίτι: Το multiplayer

Το Motorstorm Apocalypse ολοκληρώνεται από ένα ιδιαιτέρως πλούσιο multiplayer mode, το οποίο φαίνεται πως στηρίχθηκε στο αντίστοιχο και άκρως επιτυχημένο τμήμα του Pacific Rift. Αυτή τη φορά μέχρι και 4 παίκτες μπορούν να αναμετρηθούν μέσω split screen, αν και εδώ οι περικοπές στον οπτικό τομέα είναι κάτι παραπάνω από εμφανείς. Περνώντας σε δικτυακό επίπεδο, ο αριθμός των αγωνιζομένων φτάνει στους 16, κάνοντας τις αναμετρήσεις εξαιρετικά ενδιαφέρουσες αλλά και δύσκολες.

MotorStorm_Apocalypse_08-thumb.jpgΠαρόλο που τα πάντα δείχνουν να λειτουργούν άψογα, η ομάδα ανάπτυξης θέλησε να πειραματιστεί ακόμα περισσότερο και έτσι εισήγαγε τα perks. Ο κάθε παίκτης, πριν εκκινήσει μια δικτυακή αναμέτρηση, θα πρέπει να επιλέξει τρεις από αυτές τις βοήθειες, οι οποίες σε μεγάλο βαθμό θα φέρουν τη νίκη ή την καταστροφή. Η λίστα παρέχει τη γρηγορότερη ψύξη του nitro, την ακόμα πιο σύντομη επαναφορά στον δρόμο κατόπιν μιας σύγκρουσης ή επίσης την αυξημένη επιτάχυνση. Πρόκειται για μια αρκετά απλή ιδέα, η οποία όμως είναι αποδοτικότατη, ενώ στην πορεία ολοένα και περισσότερα perks θα γίνονται διαθέσιμα.

Συμπεράσματα

Συνοψίζοντας όλα τα παραπάνω, το μόνο βέβαιο είναι πως και πάλι τα Evolution Studios μας φέρνουν σε δύσκολη θέση. Όπως και στο παρελθόν, έτσι και τώρα γίνεται εμφανές πως έχουμε να κάνουμε με μια δημιουργία που εντυπωσιάζει μεν, δεν είναι απολύτως ολοκληρωμένη δε.

Κοιτάζοντας τον πυρήνα του νέου αυτού arcade racer, η απορία που γεννάται είναι γιατί η ομάδα ανάπτυξης δεν ακολούθησε την ίδια πορεία εξέλιξης σε όλους τους τομείς. Το Apocalypse είναι όσο διασκεδαστικό και εντυπωσιακό ίσως θα περιμένατε, με τα γραφικά να... βγάζουν μάτια, την οδηγική απόλαυση -ενίοτε- να είναι εκεί και ορισμένες σκηνές "δράσης" να αφήνουν τον παίκτη με το στόμα ανοιχτό. Όμως, από την άλλη, θα μπορούσε να είναι ακόμα καλύτερο και σίγουρα πιο ανταγωνιστικό. 

Γιώργος Τσακίρογλου

Θετικά

 • Καταπληκτικός οπτικός τομέας, ειδικά σε 3D περιβάλλον
 • Πλήθος από οχήματα και διαδρομές
 • Το online λειτουργεί άψογα

Αρνητικά

 • Ορισμένες ατυχείς σχεδιαστικές επιλογές
 • Η συμπεριφορά των αντίπαλων οδηγών
 • Το σενάριο του Festival mode

Βαθμολογία

Σχόλια Χρηστών (30 σχόλια)
 • vasilas432 vasilas432 16 Απριλίου 2011  | 13:44

  'Επεσε η τιμή στα 30€ απο Zavvi και το αγόρασα. Θα γράψω εντυπώσεις.

 • king2009 king2009 21 Μαρτίου 2011  | 23:34

  Παιδιά το 7,5 το αδικεί πάρα πολύ το παιχνίδι.Είμαι στο 37% στο Festival και το παιχνίδι είναι απίστευτο.Τα γραφικά του και το gameplay είναι απο τα καλύτερα που υπάρχουν σε racing.Και μια χαρά γίνεται να τις πάρεις τις στροφές και όλα.Μπράβο στη sony για αυτό το εξαιρετικό παιχνίδι.

 • Sony man ps Sony man ps 10 Μαρτίου 2011  | 19:34

  πολυ τελειο θα το παρω σιγουρα
  εγω παντως το ψηφισα με 10!

 • cristoval cristoval 10 Μαρτίου 2011  | 12:55

  Λες να 'ναι ο πρώτος μου racing τίτλος μετά το F1 2001 του PSone;

 • JamieT JamieT 10 Μαρτίου 2011  | 02:28

  Φυσικά. :) Offline Split Screen (διπλό) έως και 4 παίκτες.

 • vegeta13 vegeta13 10 Μαρτίου 2011  | 01:39

  @ d1m1tR1zZzZ13, το διαβασα το review, απλως δεν καταλαβα, θα εχει διπλο offline χωρις να μπεις στο psn?

 • anastasis22 anastasis22 09 Μαρτίου 2011  | 21:02

  παιδια θελω να κατεβασω το demo tou motorstorm, και δεν μπορω να το κατεβασω.. κανουν συντηρηση απο οτι διαβασα..?

 • DevilBringer DevilBringer 09 Μαρτίου 2011  | 20:18

  Στα 20 euro το τσιμπάω άνετα τώρα 50 δεν πρόκειται να δώσω

 • KTI_23 KTI_23 09 Μαρτίου 2011  | 19:44

  εντυπωσιακο αποτελεσμα με το μοντελο καταστροφων να ειναι τρομερο!..μακαρι να λυνοντουσαν τα οποια μικροπροβληματα εχει ο τιτλος και να εβγαινε και σε αλλες κονσολες εκτος του ps3....:(

 • Johnny8565 Johnny8565 09 Μαρτίου 2011  | 19:16

  Κατεβαζω το demo για να δουμε...

 • bitzaros bitzaros 09 Μαρτίου 2011  | 18:34

  Αυτή τη στιγμή υπάρχει διαθέσιμο playable demo στο Ευρωπαικό PS Store... 1200ΜΒ περίπου.... Aς ξεκινήσουν τα downloads...:)

 • shadow_gp shadow_gp 09 Μαρτίου 2011  | 18:32

  Σιγουρη αγορα!

  ...οχι τιποτα αλλο να δικαιολογήσω και την 3D αγορα στην δικια μου!

 • trifaris trifaris 09 Μαρτίου 2011  | 18:26

  Γνωρίζει κανείς εαν υποστηρίζει τιμονιέρα το παιχνιδι ? (Γιατί τα δύο προηγούμενα δεν υποστήριζαν...)

 • deathwalker deathwalker 09 Μαρτίου 2011  | 17:34

  giati mou fernei sto mialo mia idea apo split second etsi mia avra to oti psilo kinite pros aftin tin katefthnsi??? isws na einai kai idea mou!!!

 • pSyChOChRiS pSyChOChRiS 09 Μαρτίου 2011  | 17:25

  Η σκέψη πως θα μπορούσε να είναι πολύ καλύτερο για μια ακόμα φορά, είναι απογοητευτική. Δεν παύει πάντως να είναι για ενα απο τα καλύτερα arcade racing του είδους του.

 • Jbauer Jbauer 09 Μαρτίου 2011  | 17:23

  MUST BUY για εμενα!!Πολυ καλο review , μπραβο Γιωργο!

  υ.σ ελεος με την βαθμολογια των χρηστων.Εγω του εβαλα 10 μπας και ανεβει λιγο ο μεσος ορος ....:)

 • giorgosf1-10 giorgosf1-10 09 Μαρτίου 2011  | 16:58

  poly kalo

 • BLACK-METAL BLACK-METAL 09 Μαρτίου 2011  | 16:54

  Πες τα ρε φίλε alopix...Τεσπά ευκαιρία να ξεζουμίσω την 3d tv με ένα ακόμα τρελό game απο την sony.Αναμένομεν την ημέρα κυκλοφορίας του

 • JamieT JamieT 09 Μαρτίου 2011  | 16:54

  @vegeta13 Μάλλον δεν διάβασες σωστά το review ή δεν το διάβασες καθόλου. Το Motorstorm: Apocalypse υποστηρίζει split screen offline 4 παικτών.

 • alopix alopix 09 Μαρτίου 2011  | 16:42

  εχουν ψηφισει 19 ατομα που δεν το εχουν παιξει αλλα βαθμολογουν .επικο

 • Fred Madison Fred Madison 09 Μαρτίου 2011  | 16:34

  Ω λα λα! Πολύ έγκαιρο και κατατοπιστικό review. Δεν περίμενα τόσο άμεση παρουσίαση, πολύ καλή δουλειά, εύγε. Τα προηγούμενα δυο μου άρεσαν παρόλα τα προβλήματά τους και έτσι και αυτό πιστεύω πως θα με διασκεδάσει εξίσου.

 • vegeta13 vegeta13 09 Μαρτίου 2011  | 16:27

  Αμα το βρω μεταχεισησμενο σε καλη τιμη θα το χτυλησω αμεσα, μιας και ειναι αποκλειστικος τιτλος, αλλα να μην εχει διπλο offline? Μεγαλο φαουλ αυτο!

 • Manos112 Manos112 09 Μαρτίου 2011  | 16:25

  Μολις πεσει η τιμη παει κατευθειαν για αγορα! ισως και νωριτερα...

 • SetaShouji SetaShouji 09 Μαρτίου 2011  | 16:21

  DO WANT!<3

 • demis1994 demis1994 09 Μαρτίου 2011  | 16:18

  Θα το τσιμπίσω σίγουρα γύρω στον Ιούνη! Πολύ όμορφο!

 • Ckalatz_93 Ckalatz_93 09 Μαρτίου 2011  | 15:43

  Σιγουρη αγορα απο τωρα

 • ASUS85 ASUS85 09 Μαρτίου 2011  | 15:36

  Σίγουρη αγορά μόλις πέσει...

 • NikeFerrari NikeFerrari 09 Μαρτίου 2011  | 15:34

  Αγορά στα 20 με 25 σε δύο μήνες.

 • Dante@13 Dante@13 09 Μαρτίου 2011  | 15:20

  Πολυ καλο!!!!Σιγουρι αγορα οταν πεσει η τιμη του..

 • billys horror billys horror 09 Μαρτίου 2011  | 15:11

  maresei :)