Ταυτότητα

Bejeweled Blitz LIVE

Bejeweled Blitz LIVE

Edition: N/A Genre: Puzzle Διάθεση: Xbox Live Marketplace
Αριθμός παικτών: 1-16 Ανάπτυξη: PopCap Games Ημ. Έκδοσης: 23/02/2011
PEGI: 3 Εκδότης: PopCap Games Πλατφόρμες: Xbox 360


Πολύχρωμα διαμάντια που εκρήγνυνται!

Όλοι θα έχετε ασχοληθεί έστω και μία φορά με διάφορες παραλλαγές του Bejeweled που έχουν κάνει την εμφάνισή τους κατά διαστήματα. Εάν δε γνωρίζετε τη σειρά, φανταστείτε ένα κουτί γεμάτο πολύχρωμα διαμάντια, τα οποία πρέπει να ταιριάξουμε σε ζεύγη των τριών και άνω, όπως σε μία τρίλιζα. Η έκδοση που κυκλοφορεί στο Xbox Live έχει εμπλουτιστεί με όμορφα οπτικοακουστικά εφέ και φυσικά με διαδικτυακές μάχες. Ο τίτλος της PopCap διαθέτει δύο modes, το κλασσικό και το twist. Στο κλασσικό, ο παίκτης μπορεί να εναλλάξει τις θέσεις δύο κοντινών διαμαντιών χρησιμοποιώντας τα 4 κουμπιά του χειριστηρίου. Με το Y αλλάζουμε το επιλεγμένο διαμάντι με το από επάνω, με το B το δεξί, με το A το κάτω και με το X το αριστερό. Η λογική είναι απλούστατη και θα χρειαστεί μερικά δευτερόλεπτα για να την κατανοήσουμε πλήρως. Όταν επιτύχουμε μια «ένωση» περισσοτέρων από τριών διαμαντιών, στο πλαίσιο κάνουν την εμφάνισή τους μερικά «εκρηκτικά» διαμάντια, τα οποία εκρήγνυνται ή προκαλούν ηλεκτροπληξία στα συνορεύοντά τους, κάτι που μας οδηγεί στη συλλογή χιλιάδων πόντων. 

bjbtwistbattle.jpg

Η δεύτερη επιλογή που έχει ο παίκτης είναι το twist mode, το οποίο διαφέρει μόνο στον χειρισμό σε σχέση με το κλασσικό. Σε αυτό το mode, μπορούμε να χειριστούμε μια τετράδα διαμαντιών (δύο επάνω, δύο κάτω) συγχρόνως, κάτι που μας δίνει τη δυνατότητα να περιστρέψουμε τα διαμάντια αριστερόστροφα ή δεξιόστροφα. Αυτό το mode είναι σαφώς πιο απαιτητικό και χρειάζεται αρκετή φαντασία και σκέψη από τους παίκτες, αλλά η διασκέδαση που προσφέρει είναι επίσης μεγαλύτερη. Και στα δύο modes το αρνητικό που εντοπίσαμε είναι ότι ο χρόνος πριν τελειώσει το παιχνίδι είναι μόλις ένα λεπτό, χωρίς καμία επιλογή μεταβολής ή αφαίρεσής του. Αυτό, σε συνάρτηση με τη συνεχή υπενθύμιση του εναπομείναντα χρόνου από μία θηλυκή φωνή, έχει σαν αποτέλεσμα να επιφορτίζει τον παίκτη με ένα ανούσιο άγχος. Δεν είναι ανάγκη να μας υπενθυμίζει συνεχώς το παιχνίδι ότι αγωνιζόμαστε ενάντια στο χρόνο, καθώς μας δημιουργεί μια πίεση που ουδεμία σχέση έχει με τη διασκέδαση που επιθυμεί να προσφέρει ο τίτλος. 

bjbparty1.jpg

Το Bejeweled, φυσικά δε θα μπορούσε να μην περιέχει multiplayer τμήμα είτε μέσω split screen, είτε μέσω διαδικτυακών μαχών. Οι παίκτες μπορούν να έρθουν αντιμέτωποι με άγνωστους, σε αυτούς, χρήστες ή να διοργανώσουν live party, στο οποίο μπορούν να συμμετέχουν μέχρι και 16 άτομα εκτοξεύοντας τη διασκέδαση στα ύψη. Οι μάχες μπορούν να πραγματοποιηθούν και στα δύο διαθέσιμα modes, αλλά πρέπει να είστε προετοιμασμένοι για πολλές ήττες αν δεν έχετε εξασκηθεί αρκετά. Και δεν υπάρχει κάτι χειρότερο από το να έχεις μόλις ένα λεπτό και να παρακολουθείς τον αντίπαλό σου να πραγματοποιεί το ένα combo μετά το άλλο. Όσοι θέλετε να δοκιμάσετε την τύχη σας στο διαδίκτυο, εφοδιαστείτε με μια μικρή δόση atarax πριν το επιχειρήσετε, αν δε θέλετε να θρηνήσετε κάποιο χειριστήριο. 

Στα της τεχνολογίας του το Bejeweled Blitz δεν εντυπωσιάζει ούτε στον οπτικό τομέα, ούτε και στην μουσική επένδυση. Τα γραφικά είναι αξιόλογα για έναν arcade τίτλο, ενώ αυτά που κλέβουν την παράσταση είναι τα πολύχρωμα εφέ που εμφανίζονται στην οθόνη ύστερα από διαδοχικά combos. Τα μουσικά κομμάτια που επιλέχθηκαν είναι άκρως αδιάφορα, ενώ όπως προαναφέραμε η «γλυκιά» φωνή που μας υπενθυμίζει τον εναπομείναντα χρόνο είναι αρκετά άτοπη και ίσως θα έπρεπε να αποφευχθεί. Εν τέλει, το Bejeweled Blitz Live δεν προσφέρεται για πολλούς. Το παιχνίδι αναφέρεται σε αυτούς που θα ήθελαν να ξαναζήσουν τις retro στιγμές του παρελθόντος, χαλαρώνοντας μπροστά από την κονσόλα τους. Οι υπόλοιποι θα προσπεράσουν χαρακτηριστικά τον εν λόγω τίτλο, ιδίως σε μία τέτοια τιμή -800 MS points.

Γιάννης Σκουλουδάκης

Θετικά

 • Όμορφα εφέ
 • Το Twist mode
 • Διαδικτυακές μάχες με φίλους

Αρνητικά

 • Έντονη πίεση προς το χρήστη
 • Αδιάφορη μουσική επένδυση
 • «Τσουχτερή» τιμή

Βαθμολογία

Σχόλια Χρηστών (9 σχόλια)
 • Nek_Food Nek_Food 11 Μαρτίου 2011  | 16:13

  Μέγας λάτρης αυτού του είδους παιχνιδιών, το μόνο που έχω να πω μετά το υπέροχο Bejeweled 2 για τον νέο τίτλο Blitz Live, είναι να κάνω χρήση ενός μονολεκτικού όρου, ευρέως διαδεδομένου στον gaming κόσμο που ζούμε: FAIL

  Fail σε όλα του. Αναμασάει μία πετυχημένη συνταγή με τον χειρότερο τρόπο, χωρίς να προσφέρει τίποτα παραπάνω στην εξευτελιστικά υψηλή που πουλιέται, αντιθέτως σου σπάει τα νεύρα με τον απίστευτο περιορισμό χρόνου που έχει. Πάνω που πας να ξεκινήσεις ένα παιχνίδι τελειώνει... μα μόνο 1 λεπτό; 0 μπορώ να βάλω στην βαθμολογία άραγε; Για να δω...

  Αν σας αρέσουν αυτά τα παιχνίδια, πάρτε το BJ2 που έχει πολύ περισσότερα και πιο αξιόλογα modes + την μισή τιμή στα περίπου ίδια γραφικά χωρίς τα πολλά και άσχετα particles δεξιά και αριστερά από το ταμπλό και τα avatars. To μόνο κακό ότι λόγω παλαιότητας δεν υπάρχει στο Ελληνικό XBL, κρίμα γιατί θα το είχα τσιμπήσει με την πρώτη αφού το είχα μόνο στο XBL arcade δισκάκι.  Πολλά έγραψα... ένα FAIL στην αρχή σκέτο θα ήταν αρκετό.

 • kostasfil kostasfil 11 Μαρτίου 2011  | 11:25

  Eχοντας τα Hexiq 1+2 νιωθω καλυμμενος στον συγκεκριμενο τομεα gaming(gems-puzzle).Και αν επαιρνα κατι ακομα σε τετοιο στυλ θα προτιμουσα τα πιο εμπλουτισμενα Puzzle quest η Gyromancer....

 • hczack hczack 10 Μαρτίου 2011  | 18:58

  Εθιστικό παιχνίδι. Αλλά με ποντίκι. Με pad, ούτε κααααααααν!

 • roronoa roronoa 10 Μαρτίου 2011  | 18:38

  Bejeweled με gamepad?Sure...

 • nick nick 10 Μαρτίου 2011  | 18:18

  Διαχρονικό ; Σχετικό είναι αυτό, το XBL έχει ακόμα 2-3 bejeweled, οι φίλοι της σειράς τα έχουν ήδη μάλλον :P

 • KoulisHHH KoulisHHH 10 Μαρτίου 2011  | 18:05

  Σε Deal of the Week -50% το παίρνω χωρίς δεύτερη σκέψη...με αυτό λιώνω στο λαπιτόπ το ίδιο και η μάνα μου που έχει παίξει όλες τις παραλλαγές(ειδικα το 2 Twist το ξεσκισε!) εγώ το θεωρώ εάν πολύ καλό παιχνίδι αλλα όχι φυσικά σε αυτή τη τιμή

 • TheMastas TheMastas 10 Μαρτίου 2011  | 18:04

  Ετσι είναι,όπως αναφέρθηκε πιο πάνω και οπως και το Tetris είναι διαχρονικά :)

 • Safer777 Safer777 10 Μαρτίου 2011  | 16:28

  Μπορεί να είναι ακριβό αλλά άμα είσαι φαν το αγοράζεις.Αυτά τα παιχνίδια όσο χρόνια και αν περάσουν θα μπορούν να παιχτούν και θα είναι διασκεδαστικά.

 • saturn 32 saturn 32 10 Μαρτίου 2011  | 11:32

  Ωραια παρουσιαση Γιαννη,καλο το παιχνιδι αλλα εχεις δικιο αυτη η τιμη του ειναι ΦΩΤΙΑ για τα δεδομενα και για την κατηγορια του.