Ταυτότητα

Mario Sports Mix

Mario Sports Mix

Edition: N/A Genre: Sports Διάθεση: Nortec
Αριθμός παικτών: 1-4 Ανάπτυξη: Square-Enix Ημ. Έκδοσης: 04/02/2011
PEGI: 3 Εκδότης: Nintendo Πλατφόρμες: Wii


Όταν ένας υδραυλικός το παίζει αθλητής...

Τριάντα χρόνια έχουν περάσει από το έτος που ο τότε Jumpman και νυν Mario, έκανε για πρώτη φορά την εμφάνισή του στο μάταιο τούτο κόσμο. Και ενώ οι ασχολίες, όπως και η φήμη του, πολλαπλασιάστηκαν με τα χρόνια και το παραδοσιακό του χόμπι, να σώζει πριγκίπισσες, έρχεται μία στο τόσο να μας θυμίσει τις αγέραστες ένδοξες ρίζες του, ένα μοναδικό στοιχείο τον συνοδεύει ακούραστα και με ελάχιστα σκαμπανεβάσματα σε αυτό του το ταξίδι: Η καθολική του αποδοχή από τον κόσμο. Ο “Mickey Mouse” των βιντεοπαιχνιδιών, από την πρώτη στιγμή μέχρι και σήμερα, παραμένει εξαιρετικά δημοφιλής και, σε καθολικά επίπεδα πλέον, αναγνωρίσιμος. Για μια βιομηχανία που κινείται με ιλιγγιώδεις ταχύτητες και τείνει να έχει “μνήμη χρυσόψαρου” όπως αυτή των βιντεοπαιχνιδιών, πρόκειται σίγουρα για μεγάλο κατόρθωμα. Φυσικά, δεν είναι τυχαίο.

Ο Mario, όλα αυτά τα χρόνια έχει συνδέσει το όνομα του με το μοναδικό πράγμα που είναι σε θέση να χαρίσει τέτοια διαχρονικότητα: την υψηλή ποιότητα. Είτε πρόκειται για τις παραδοσιακές του platform περιπέτειες, που αποτελούν κορωνίδες του gaming, είτε για τις “παράπλευρες” ασχολίες του όπως τα Paper Mario, Super Smash Bros, Mario Kart, Dr Mario, Mario & Luigi και Mario Party, όλα είναι υποδείγματα ποιοτικού gameplay στο είδος τους.

Mario-Sports-Mix-01-thumb.jpgMοναδικές μικρές παραφωνίες, οι αναμείξεις του σε αθλητικού είδους δραστηριότητες. Εκτός από τα πολύ καλά Mario Golf και Mario Tennis, τα Super Mario Strikers, Mario Superstar Baseball και Mario Slam Basketball ήταν απλά αξιοπρεπή για τα δεδομένα του θαυματουργού υδραυλικού. Είναι φανερό εξάλλου, από την συμπαθητική του κοιλίτσα, πως ο αθλητισμός ποτέ δεν ήταν το πολύ δυνατό του σημείο. Παρόλα αυτά η Nintendo επιμένει να τον “γυμνάζει” –ή να δίνει την άδεια στην Square–Enix να το κάνει διότι αυτή είναι υπεύθυνη για την ανάπτυξη του τίτλου-  και έτσι έχουμε στα χέρια μας την νεότερη προσθήκη στην σειρά αθλητικών τίτλων που φέρουν το όνομα του. Μπορεί να κάνει την υπέρβαση; Πολύ απλά, όχι! Εξάλλου, το είπαμε, είναι και χοντρούλης…

Άσε με να παίξω επιτέλους!

Η κακή μέρα από το πρωί φαίνεται, λένε, και έχουν απόλυτο δίκιο. Αν μη τι άλλο, η Nintendo ποτέ δεν έψαχνε ευκαιρίες για να στριμώχνει σενάρια εκεί που δεν χωράνε, ειδικότερα σε τέτοιου είδους τίτλους, που δεν πρόκειται να προσφέρουν τίποτα απολύτως στη συνολική εμπειρία. Στο Mario Sports Mix όμως, η Square-Enix πρωτοτυπεί και τα αποτελέσματα είναι πολύ... μπερδεμένα.

Mario-Sports-Mix-02-thumb.jpgΑπό αυτά που καταφέραμε να καταλάβουμε λοιπόν, ένας μετεωρίτης πέφτει στα περίχωρα του γνωστού παλατιού της Peach, απ’ όπου ξεθάβονται τέσσερις κρύσταλλοι που στο εσωτερικό τους ο καθένας έχει και ένα χαρακτηριστικό αντικείμενο ενός εκ των τεσσάρων αθλημάτων που υπάρχουν στο παιχνίδι. Έτσι, στον έναν φαίνεται μια μπάλα του μπάσκετ, στον άλλον μια μπάλα του βόλεϊ και πάει λέγοντας. Αυτοί οι κρύσταλλοι, που αποκτώνται όταν κερδίζεις όλα τα τουρνουά του κάθε αθλήματος, λειτουργούν ως πηγή ενέργειας για ένα μαγικό πλοίο-διαστημόπλοιο που... ταξιδεύει στο διάστημα. Όταν ο παίκτης συλλέξει και τους τέσσερις κρυστάλλους, μεταφέρεται σε έναν άλλο πλανήτη και αντιμετωπίζει σε ένα “αστείο” boss battle τον Behemoth από τη σειρά Final Fantasy.

Ό,τι καταλάβατε και 'σεις, καταλάβαμε και εμείς. Το αποκορύφωμα είναι πως μετά από την ολοκλήρωση των τουρνουά του κάθε αθλήματος, περνάνε και όλα τα credits σαν να έχει ολοκληρωθεί η ιστορία του παιχνιδιού. Εκτός από την πλήρη αποτυχία ακόμα και να βγει ένα απλοϊκό νόημα από όλα αυτά, είναι και απολύτως περιττά για ένα παιχνίδι που δεν χρειάζεται να δικαιολογήσει τίποτα. Ευτυχώς, όλα τα cut scenes μπορούν να περαστούν με το πάτημα ενός κουμπιού για να μεταφερθεί ο παίκτης στο “ψητό” του παιχνιδιού, το gameplay.

Mario ο τετραθλητής!

Mario-Sports-Mix-03-thumb.jpgΤέσσερα αθλήματα, όπως έχει αναφερθεί, είναι διαθέσιμα: Basket, Volley, Hockey και Dodgeball. Τα τρία πρώτα είναι γνωστά ενώ το τελευταίο όσοι έχετε δει την ομώνυμη ταινία με τον Ben Stiller έχετε μια ιδέα περί τίνος πρόκειται, οι υπόλοιποι, σκεφτείτε το σαν μια παραλλαγή των δικών μας “μήλων” που παίζαμε ως παιδιά. Το gameplay ακολουθεί το κλασικό και υπερβολικό arcade στυλ των προηγούμενων αθλητικών Mario τίτλων. Οπότε, μην περιμένετε παραδοσιακά γήπεδα και ρεαλιστικό gameplay. Τα “γήπεδα” στα οποία λαμβάνουν χώρα οι αγώνες πολλές φορές αλλάζουν τις συνθήκες του παιχνιδιού –όπως στα Smash Bros- ενώ τα γνωστά από τα Mario Kart “δωράκια” μπορούν και αυτά να αλλάξουν άρδην τη ροή ενός αγώνα.

Η περίεργη αυτή ισορροπία μεταξύ τύχης και ικανότητας –που εφαρμόζεται στην εντέλεια στα Mario Kart- είναι από τα λίγα στοιχεία του παιχνιδιού που κρατά το ενδιαφέρον σε υψηλά επίπεδα, κυρίως στο multiplayer κομμάτι του τίτλου. Τα αθλήματα είναι δημιουργημένα έτσι ώστε ο χειρισμός να είναι παρόμοιος και στις τέσσερις περιπτώσεις κάτι που σημαίνει πως σε όλα, όταν ο παίκτης κρατά πατημένο το πλήκτρο “Α” λόγου χάρη, ξεκινάει μια συνεργασία μεταξύ των συμπαικτών της ομάδας ή παρομοίως, με μια κίνηση του Wii Remote σουτάρει ή καρφώνει –στο Volley- ή πετάει την μπάλα –στο Dodgeball.

Mario-Sports-Mix-04-thumb.jpgΕίναι μια επιλογή που ευνοεί την γρήγορη εκμάθηση του χειρισμού, αλλά από την άλλη χαρίζει μια αίσθηση “ομοιότητας” μεταξύ των αθλημάτων και κάνει το gameplay να φαίνεται μονότονο και επαναλαμβανόμενο. Οι κινήσεις είναι εξίσου περιορισμένες σε κάθε άθλημα, αφήνοντας λίγο χώρο για εμβάθυνση στο gameplay. Αλλά δεν είναι τόσο ο αριθμός των κινήσεων που το περιορίζει σε κάτι επιφανειακό, όσο ο ίδιος ο σχεδιασμός που δεν ευνοεί το βάθος στους μηχανισμούς.

{PAGE_BREAK}

Πρέπει να διευκρινίσουμε πως το παιχνίδι, όσο ανήκει στην κατηγορία των αθλητικών τίτλων άλλο τόσο ανήκει σε αυτήν των party games. Και είναι πιστό στην παράδοση που θέλει όλα τα party games να είναι μια “επίπονη” εμπειρία στο single player. Το μεγάλο λάθος του, που καταστρέφει ανεπανόρθωτα όλη την εμπειρία, είναι η επιλογή να μην είναι διαθέσιμη η δυσκολία Hard από την αρχή του παιχνιδιού. Για να την ξεκλειδώσει ο παίκτης σε κάθε άθλημα, θα πρέπει να έχει την υπομονή πρώτα να κερδίσει όλα τα τουρνουά απέναντι σε αντιπάλους που θυμίζουν “όρθια ξύλα”. Δηλαδή τρεις με τέσσερις ώρες άκρατης βαρεμάρας με μηδενική πρόκληση. Η τεχνητή νοημοσύνη παραδίδει μαθήματα “αφασίας”, οι μηχανισμοί δεν εξερευνώνται αφού κάτι τέτοιο δεν είναι απαραίτητο για να κερδίσεις και το παιχνίδι κρατάει το ήδη ρηχό gameplay του σε στασιμότητα για τουλάχιστον τέσσερις ώρες άσκοπων και βαρετών αγώνων.

Τα πράγματα βελτιώνονται αισθητά στο Hard, όπου τουλάχιστον ο παίκτης νιώθει πως παίζει με αντίπαλο και όχι με την... υπομονή του. Αλλά ίσως είναι ήδη αργά για τους περισσότερους που θα έχουν στραφεί στον μοναδικό λόγο ύπαρξης του Mario Sports Mix, το multiplayer.

Multiplayer to the rescue!

Mario-Sports-Mix-05-thumb.jpgΕίναι φανερό πως ο τίτλος είναι προσανατολισμένος προς την κατεύθυνση του παιχνιδιού πολλών παικτών. Είτε μέσω διαδικτύου είτε όχι. Το θετικό είναι πως το παιχνίδι μέσω διαδικτύου δουλεύει απροβλημάτιστα. Είναι θέμα μερικών λεπτών να βρεθεί ένας αντίπαλος και ο παίκτης να ανταγωνιστεί είτε μόνος του είτε με παρέα κάποιον ή κάποιους αντίπαλους. Εδώ, ο ανθρώπινος παράγοντας βελτιώνει αισθητά τα πράγματα σε όλα τα επίπεδα. Το στοιχείο της τύχης και του χάους προκαλεί γέλιο και φέρνει πολλές ανατροπές –ιδιαίτερα στο dodgeball που τα πάντα μπορούν να αλλάξουν εν ριπή οφθαλμού- και το ρηχό gameplay δεν ενοχλεί στο βαθμό που αναφέρθηκε πιο πριν.

Πλέον, κάποιοι μηχανισμοί αποκτούν πραγματικό νόημα –όπως η προσποίηση του πετάγματος της μπάλας στο dodgeball- ενώ άλλοι μπορούν να χρησιμοποιηθούν, δίνοντας μια μικρή έστω αίσθηση τακτικών επιλογών της στιγμής –όπως τα block στο Volley που είναι ένα αμυντικό ρίσκο. Όπως είναι φυσικό δεν είναι όλα τα αθλήματα τόσο επιτυχημένα στην εκτέλεσή τους. Ωστόσο, δεν είναι εύκολο να διαλέξουμε ποιο είναι το “καλύτερο”.

Mario-Sports-Mix-06-thumb.jpgΚάποιοι ίσως προτιμήσουν την ευχάριστη απλοϊκότητα του Volley, άλλοι την ανατρεπτικότητα που μπορεί να προσφέρει το Dodgeball ή ακόμα και το “άναρχο” –ιδίως με τρεις παίκτες- Basket –το Hockey είναι μάλλον το χειρότερο. Το δυσάρεστο είναι πως κανένα δεν έχει κάποια ιδιαίτερη αντοχή στο χρόνο ακόμα και στο multiplayer. Η απουσία πραγματικού βάθους στο gameplay γίνεται ακόμα πιο εμφανής και στην ουσία αυτό είναι το τίμημα που καλείται να πληρώσει για τις επιλογές του. Μετά από κάποιες ώρες, το ενδιαφέρον μειώνεται δραματικά, αφού ο παίκτης δεν νιώθει ότι υπάρχει κάποιο στοιχείο που μπορεί να βελτιώσει ή να ανακαλύψει στην πορεία, ενώ η διασκέδαση ξεθωριάζει από την επανάληψη των ίδιων και των ίδιων.

It’s so 00s...

Το παιχνίδι δεν διεκδικεί δάφνες ποιότητας στον τεχνικό τομέα. Δεν περιμέναμε από το Mario Sports Mix να πάει ένα βήμα παραπέρα το γερασμένο “κουτάκι” της Nintendo, αλλά ορισμένες φορές -ο οπτικός τομέας ιδιαίτερα- φανερώνει μια προχειρότητα. Ευτυχώς, κάποια παιχνίδια όπως τα Mario Galaxy, το Red Steel 2, το Wii Sports Resort και άλλα, έχουν “ξεμπροστιάσει” τη γνωστή δικαιολογία για τις φτωχές δυνατότητες του hardware και έχουν αποδείξει πως αν υπάρχει μεράκι και ταλέντο το οπτικό αποτέλεσμα μπορεί να είναι άκρως ικανοποιητικό.

Mario-Sports-Mix-07-thumb.jpgΤα γραφικά του Mario Sports Mix είναι μεν λειτουργικά αλλά μένουν εκεί. Το πολύ έντονο aliasing –ιδιαίτερα αν έχετε συνδεμένο το Wii με component σε μια HD τηλεόραση, οι πολύ χαμηλής ανάλυσης εικόνες του background, σε συνδυασμό με τις περιορισμένες αρένες-πίστες και τη κακή φυσική της μπάλας, διαγράφουν ένα απογοητευτικό αποτέλεσμα που με ευκολία θα μπορούσε να δημιουργηθεί και στις πρώτες μέρες του PS2. Ακόμα και τα εφε στις ειδικές κινήσεις των χαρακτήρων δεν προσφέρουν καμία ιδιαίτερη οπτική ευχαρίστηση, που είναι συνήθως ένας εύκολος τρόπος εντυπωσιασμού. Στον ηχητικό τομέα τα πράγματα είναι λίγο καλύτερα.

Τα κλασσικά και δοκιμασμένα ηχητικά εφε της Nintendo δηλώνουν παρόντα και η μουσική κινείται σε ικανοποιητικά επίπεδα. Ούτε κουράζει εύκολα το αυτί, ούτε πρόκειται να σας κάνει κάποια αίσθηση. Μετά από ένα σημείο, μάλλον περνάει απαρατήρητη, κάτι που δεν είναι ό,τι καλύτερο αλλά σίγουρα δεν είναι και το χειρότερο.

Άλλαξε χόμπι...

Τελικώς, έχουμε να κάνουμε με μια μετριότητα που δεν μας έχει συνηθίσει η Nintendo για το διάσημο υδραυλικό. Το πολύ ρηχό και κακό-δομημένο single player περιορίζει το παιχνίδι στο κοινό που απλά αναζητά έναν ευχάριστο και γρήγορο τρόπο να διασκεδάσει με την παρέα του είτε μέσω διαδικτύου είτε όχι. Βέβαια, το παιχνίδι τα καταφέρνει εξαίσια σε αυτόν τον τομέα, με ένα απροβλημάτιστο online κομμάτι και ένα gameplay που μπορεί να οικειοποιηθεί ο καθένας μέσα σε λίγα λεπτά, ενώ η διασκέδαση που μπορεί να προσφέρει στην συγκεκριμένη περίπτωση είναι δεδομένη. Η απουσία ουσιαστικού βάθους όμως, το καταδικάζει σε μια απλοϊκή και εφήμερη εμπειρία, που χάνει πολύ γρήγορα την όποια μαγεία της και ακόμα γρηγορότερα ξεχνιέται. Ο Mario έχει κρατηθεί στον θρόνο του για τριάντα χρόνια και αυτό, σίγουρα, δεν οφείλεται σε τίτλους σαν και αυτόν.

Γιώργος Πρίτσκας

Θετικά

  • Απροβλημάτιστο online
  • Διασκεδαστικό, έστω και για λίγο, multiplayer

Αρνητικά

  • Κακό-δομημένο single player που “διώχνει” τον παίκτη
  • Πολύ ρηχό gameplay που “ξεθωριάζει” γρήγορα ακόμα και στο multiplayer
  • Απλά λειτουργικός τεχνικός τομέας

Βαθμολογία

Συμμετεχουν