Ταυτότητα

Yakuza 4

Yakuza 4

Edition: N/A Genre: Action, Adventure Διάθεση: Zegetron
Αριθμός παικτών: 1 Ανάπτυξη: CS1 Team Ημ. Έκδοσης: 18/03/2011
PEGI: 18 Εκδότης: SEGA Πλατφόρμες: PlayStation 3


Πισωγύρισμα με... ένα χρόνο καθυστέρηση

Το Yakuza 4 έφτασε στην Ευρώπη με ένα χρόνο καθυστέρηση σε σχέση με την Ιαπωνία, όπως ακριβώς συνέβη και με το τρίτο παιχνίδι της σειράς. Βασικός πρωταγωνιστής αυτού του ιδιαίτερου franchise είναι ο Kazuma Kiryu, ένα πρώην υψηλόβαθμο μέλος της ιαπωνικής μαφίας (Υakuza), ο οποίος αναγκάζεται να συναντήσει ξανά παλιούς εχθρούς και φίλους. Η SEGA, για το νέο επεισόδιο, αποφάσισε να προσθέσει τρεις ακόμα playable χαρακτήρες, τους οποίους ελέγχουμε διαδοχικά. Ο βασικός πυρήνας της σειράς παραμένει αναλλοίωτος, αλλά η εναλλαγή των χαρακτήρων και η σπονδυλωτή φύση της ιστορίας πλήττουν το ρυθμό, την αφήγηση και την ατμόσφαιρα του παιχνιδιού. Το Yakuza 4 είναι κατώτερο των απαιτήσεων και πιστεύουμε ότι η SEGA πρέπει πια να αποφασίσει να εξελίξει πολλούς τομείς, καθώς η σειρά έχει αρχίσει να κουράζει.

Για όσους δεν έχουν παίξει κάποιο από τα προηγούμενα Yakuza, πρέπει να αναφέρουμε ότι η σειρά της SEGA περιέχει μάχες σώμα με σώμα και open world gameplay, με πάρα πολλά mini-games και side quests. Προς αποφυγή παρεξηγήσεων, το μέγεθος της πόλης του Yakuza 4 δεν έχει καμία σχέση τις πόλεις της σειράς Gran Theft Auto -για παράδειγμα- και, έτσι, δεν έχουμε τη δυνατότητα να επιβιβαζόμαστε σε οχήματα.

Yakuza-4-screen-09-thumb.jpgΈνα σημαντικό χαρακτηριστικό της σειράς είναι τα μακροσκελή cut scenes, τα οποία διηγούνται την υπόθεση. Όπως έχει γίνει γνωστό το Yakuza 4 περιέχει περίπου 6,5 ώρες cut scenes, από τις οποίες μόνο ένα μέρος υποστηρίζεται από voice overs. Τα mini games του Yakuza 4 έχουν μεγάλη ποικιλία και περιλαμβάνουν μπιλιάρδο, table tennis, εκπαίδευση αθλητών σε πολεμικές τέχνες, διαχείριση των Hostess Clubs -όπου φροντίζουμε την εμφάνιση των δεσποινίδων που θα προσφέρουν παρέα στους πελάτες- και αρκετά ακόμα. Αν και δεν μπορούμε να πούμε ότι ξεχωρίσαμε κάποιο από τα mini-games, το πλήθος τους εντυπωσιάζει.

Tεχνικός τομέας: ξεπερασμένη μηχανή γραφικών... ξανά

Τα γραφικά μάλλον ήταν το πιο αδύναμο σημείο του Yakuza 3. Στο νέο μέλος της σειράς το aliasing έχει μειωθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό, αλλά τα υπόλοιπα προβλήματα συνεχίζουν να υφίστανται. Τα animation των χαρακτήρων είναι αρκετά απότομα και δίνουν την εντύπωση πως έχουν μεταφερθεί αυτούσια από την προηγούμενη γενιά. Τα textures είναι χαμηλής ανάλυσης και σε ορισμένα σημεία εντελώς "άδεια", με αποτέλεσμα κάποια περιβάλλοντα να φαίνονται μισοτελειωμένα. Όσον αφορά στον ηχητικό τομέα, το αρχικό, ιαπωνικό voice over υπάρχει και βοηθά στη δημιουργία ατμόσφαιρας, ενώ τα μουσικά κομμάτια που έχουν επιλεχθεί είναι κατά κανόνα αδιάφορα.

Σύστημα μάχης: Aυτό δεν το έχω ξαναπαίξει;

Yakuza-4-screen-01-thumb.jpgΤο σύστημα μάχης του Yakuza 4 δεν περιέχει ιδιαίτερες βελτιώσεις σε σχέση με τα προηγούμενα παιχνίδια της σειράς. Έχουμε την δυνατότητα να επιτεθούμε με δύο είδη κινήσεων, ενώ μετά από μία σειρά επιτυχημένων χτυπημάτων γεμίζει μία μπάρα ενέργειας, η οποία δίνει πρόσβαση σε ακόμα δυνατότερες κινήσεις. Οι μάχες συνεχίζουν να εξελίσσονται σε ένα μικρό χώρο, τον οποίο οριοθετούν οι θαμώνες που κοντοστέκονται για να παρακολουθήσουν τη μάχη μας. Όσο νικάμε τις μάχες και ολοκληρώνουμε side quests, κερδίζουμε πόντους εμπειρίας, οι οποίοι με τη σειρά τους μας επιτρέπουν να ανεβούμε επίπεδο και να αποκτήσουμε πρόσβαση σε νέες κινήσεις. Κάθε ένας από τους τέσσερις διαθέσιμους χαρακτήρες έχει διαφορετικές κινήσεις, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι διαφοροποιείται ιδιαίτερα ο τρόπος που μάχεται.

Το σύστημα μάχης αν και είναι διασκεδαστικό, οι ελάχιστες αλλαγές που έχει σε σχέση με τα προηγούμενα παιχνίδια της σειράς κάνουν τη γοητεία του να εξανεμιστεί σχετικά γρήγορα. Ένα αρνητικό στοιχείο είναι ο τρόπος που το Yakuza 4 χειρίζεται τις τρεις εναλλαγές playable χαρακτήρα. Κάθε φορά πρέπει να αναβαθμίσουμε το νέο μας χαρακτήρα από την αρχή, αγοράζοντας ξανά πολλές βασικές ικανότητες, τις οποίες είχαμε αγοράσει και για τους προηγούμενους χαρακτήρες. Αυτό το στοιχείο εμποδίζει το σύστημα μάχης να εξελιχθεί όσο χρειάζεται για να κρατήσει το ενδιαφέρον στις, περίπου, 20 ώρες που διαρκεί η περιπέτεια.

Ιστορία, αφήγηση και... fillers

Yakuza-4-screen-10-thumb.jpgΗ ιστορία του Yakuza 4 εξελίσσεται μετά το τέλος του τρίτου επεισοδίου της σειράς. Αξίζει να σημειώσουμε ότι για όσους δεν έχουν παίξει τα υπόλοιπα Yakuza, υπάρχουν video που εξιστορούν τα γεγονότα των τριών πρώτων τίτλων. Ωστόσο, εμείς θα προτείναμε στους νεοεισερχόμενους να δοκιμάσουν οπωσδήποτε το τρίτο παιχνίδι της σειράς, το οποίο είναι και φθηνότερο και σαφώς ανώτερο. Ο πρώτος χαρακτήρας που ελέγχουμε είναι ο Akiyama, στοιχεία για τον οποίο αποκαλύπτονται σταδιακά όσο προχωράμε στην ιστορία. Όμως, για την κεντρική ιδέα της υπόθεσης δεν μπορούμε να μιλήσουμε χωρίς να προβούμε σε αποκαλύψεις, που θα μειώσουν σημαντικά την εμπειρία. Εξάλλου, αυτό είναι είναι ένα από τα στοιχεία που οι παίκτες μαθαίνουν αρκετά καθυστερημένα...

{PAGE_BREAK}

Ατυχώς, ο τρόπος που εξελίσσεται η υπόθεση στο Yakuza 4 είναι πραγματικά πολύ κακός, αφού το παιχνίδι μας αφήνει να παίξουμε αρκετές ώρες με τον Akiyama χωρίς να μας δώσει ούτε ένα στοιχείο για την κεντρική ιστορία. Στην ουσία, μας παρουσιάζει κάποιους χαρακτήρες μέχρι το σημείο που γίνονται μερικές αποκαλύψεις και οι δημιουργοί αποφασίζουν ξαφνικά να μας επιτρέψουν να ελέγξουμε τον επόμενο, αλλάζοντας εντελώς το κλίμα και αφήνοντάς μας με αναπάντητα ερωτήματα, τα οποία θα απαντηθούν πολλές ώρες αργότερα. Είναι προφανές ότι η SEGA αποφάσισε να χρησιμοποιήσει τέσσερις χαρακτήρες, χωρίς να έχει αποφασίσει εξ αρχής πως ακριβώς θα συνδέονται οι ιστορίες αυτών. Το βασικό πρόβλημα, όμως, είναι ότι θέλει να μοιράσει το χρόνο ανάμεσα σε χαρακτήρες που έχουν λίγα πράγματα να προσθέσουν στην κεντρική ιστορία. Έτσι, θεωρήθηκε σωστή η αύξηση του χρόνου συμμετοχής τους με αποστολές εντελώς άσχετες με την κεντρική ιστορία.

Οι αποστολές χωρίς λόγο ύπαρξης, που ανεβάζουν τεχνητά τη διάρκεια του τίτλου (fillers), είναι τόσες πολλές που η πορεία από το σημείο Α στο σημείο Β γίνεται αυτοσκοπός και τελικά όταν φτάσουμε στο στόχο μας... έχουμε ήδη ξεχάσει τι ήταν αυτό που έκανε το χαρακτήρα μας να κατευθυνθεί προς τα εκεί. Αυτό φυσικά οφείλεται και στην ιστορία, η οποία σε μεγάλο μέρος του παιχνιδιού είναι πολύ αδύναμη.

Yakuza-4-screen-02-thumb.jpgΤις περισσότερες φορές το σενάριο δεν έχει αρκετό ενδιαφέρον ώστε να μας ωθήσει να ολοκληρώσουμε το main quest και όχι... να ψάχνουμε τα κλειδιά των φοριαμών που κρύβουν αντικείμενα ή να παίξουμε mini-games. Τα πράγματα βελτιώνονται σημαντικά όταν αναλαμβάνουμε τον έλεγχο των δύο τελευταίων χαρακτήρων, αλλά η ζημιά έχει ήδη γίνει, καθώς χαρακτήρες που θα μπορούσαν να γίνουν μυστηριώδεις και ενδιαφέροντες έχουν ήδη απομυθοποιηθεί και η ατμόσφαιρα έχει δεχθεί ένα σημαντικό χτύπημα. Τα παιχνίδια της σειράς Yakuza, αν και πάντα είχαν αρκετά "σοβαρή" υπόθεση, ήξεραν ότι ήταν παιχνίδια και ενάλλασσαν τις μάχες με την εξερεύνηση και τα cut scenes έξυπνα ώστε να μην κουράζουν.

Μάλιστα, για να τηρήσουν τις ισορροπίες χωρίς να βγάζουν τον παίκτη εκτός κλίματος, επιστράτευαν ακόμα και το χιούμορ. Στο τέταρτο παιχνίδι της σειράς οι ισορροπίες δεν μπορούν να κρατηθούν. Όταν μετά από πολλές ώρες παιχνιδιού κάποιος χαρακτήρας -οργισμένος και αποφασισμένος να μάθει την αλήθεια και να εκδικηθεί- αναζητά αλκοόλ για αστέγους ή δέχεται να λάβει μέρος σε μάχες που δεν εξυπηρετούν με κανένα τρόπο την εξέλιξη της ιστορίας, πλήττεται άμεσα η ατμόσφαιρα, η ροή και η πειστικότητα του σεναρίου.

Yakuza-4-screen-03-thumb.jpgΣτην ιστορία συμμετέχουν πολλοί διαφορετικοί χαρακτήρες και ο τρόπος που εμπλέκονται στην υπόθεση δεν είναι πάντα ο καλύτερος δυνατός, ενώ υπάρχουν και αρκετά περίεργα αφηγηματικά λάθη. Για παράδειγμα, υπάρχουν ακόμα και διάλογοι που περιγράφουν τι έχει συμβεί στο παρελθόν, λίγο πριν εμφανιστούν οι κινηματογραφικές σκηνές που τα διηγούνται. Αυτό αποδυναμώνει τα cut scenes, αφού έχουμε μάθει εκ των προτέρων τα γεγονότα δια στόματος των πρωταγωνιστών. Η κεντρική ιδέα της υπόθεσης είναι καλή, "δυνατές" σκηνές και ανατροπές σαφώς και υπάρχουν, αλλά η αφήγηση ζημιώνει σημαντικά την εμπειρία. Από ένα σημείο και μετά, η εξέλιξη της ιστορίας ανεβάζει ρυθμούς και εξελίσσεται ικανοποιητικά, όμως αυτό δεν είναι αρκετό καθώς δεν μπορεί να επιδιορθώσει τη ζημιά που έχει δεχθεί η ατμόσφαιρα του τίτλου.

Συμπεράσματα

Το Yakuza 4 δεν είναι κακό παιχνίδι, αλλά δεν μπορεί να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων καθώς η SEGA -για άλλη μία φορά- δεν δίνει καμία σημασία στην εξέλιξη των μηχανισμών του gameplay. Στο Yakuza 3 αυτή η επιλογή μπορούσε να δικαιολογηθεί κάπως, μιας και μιλούσαμε για την πρώτη προσπάθεια της εταιρείας στη παρούσα γενιά. Όμως, τη δεύτερη φορά -και από τη στιγμή που μιλάμε για ένα ετήσιο franchise (σε λίγες μέρες κυκλοφορεί στην Ιαπωνία το Yakuza: Οf the end, ενώ το Yakuza 5 βρίσκεται ήδη υπό ανάπτυξη)- δεν μπορούμε να δικαιολογήσουμε αυτήν την επιλογή.

Παρά τη στασιμότητα στους άλλους τομείς, το δυνατό χαρτί της σειράς είναι η υπόθεση και οι χαρακτήρες, στοιχεία που έλαμψαν στο τρίτο μέρος της σειράς. Στο Yakuza 4, από την άλλη, τα πράγματα δεν είναι το ίδιο καλά, αφού παρά την καλή κεντρική ιδέα, η αφήγηση της ιστορίας και οι υπερβολικά πολλές αποστολές χωρίς λόγο ύπαρξης βγάζουν τον παίκτη εκτός κλίματος. Ωστόσο, για τους οπαδούς της σειράς υπάρχουν λόγοι να αγοράσουν το Yakuza 4. Η διάρκεια του νέου επεισοδίου αγγίζει τις 20 ώρες και υπάρχει πλήθος από mini-games και side-quests που μπορούν να κρατήσουν τους παίκτες απασχολημένους για ακόμα περισσότερο. Η ιστορία, παρά τα προβλήματά της, διαθέτει καλές στιγμές και δίνει αρκετά στοιχεία για σημαντικούς χαρακτήρες και το γενικότερο σύμπαν της σειράς. Όμως, αυτά είναι στοιχεία που, πιθανότατα, θα ικανοποιήσουν μόνο τους πιο φανατικούς οπαδούς του ιαπωνικού franchise.

Νίκος Καβακλής

Θετικά

 • Μεγάλη ποικιλία από mini games και side quests
 • H ιστορία βασίζεται σε μία πολύ καλή ιδέα...

Αρνητικά

 • ... η όποια πλήττεται από την κακή αφήγηση
 • Υπερβολικά πολλές αποστολές χωρίς καμία ουσία
 • Καμία εξέλιξη στο gameplay
 • Ξεπερασμένη μηχανή γραφικών

Βαθμολογία

Συμμετεχουν

 • Kuro Edition!

 • Κρίμααααα.... :( Μάλλον θα το πάρω day 1 μιας και το 3 με ξετρέλανε, αλλά να πώ την αλήθεια απογοητεύτηκα απο αυτά που διαβάζω...

 • Χμμμμμ........ας παρω πρωτα το Υ3 και μετα βλεπουμε για το Υ4.

 • Yatabaza

 • Πολύ μέτριο.. Ευτυχώς το ενοικίασα και δεν το αγόρασα..

 • na rotisw kati ? mporei na pw kai vlakia alla to yakuza 4 dn tha tan me zombies ?

 • Πως ψηφισαν 6 ατομα ήδη αφου δεν το έχει κανένας?
  Παιχνίδι πως είναι δυνατόν να έχεις άποψη,ακόμα και αν έχεις παίξει το demo δεν φτάνει.

 • ενας κακος κλωνος του shenmue !!

 • xalia milame.asto kalytera.

 • ΄@billys horror το ¨of the end¨ ειναι με τα zombies. Σε κανενα χρονο το κοβω να ερθει (κλασσικα)

 • Η σειρά Yakuza πέρα απο την εμπορική επιτυχία που έχει στην Ιαπωνία, έχει και ένα ισχυρό(αν και μικρό) fanbase στην Δύση.

  Για να πω την αλήθεια δεν νομίζω πως ο τίτλος θα απογοητεύσει τους fan της σειράς Yakuza, μιας και οι περισσότεροι αγαπούν την ιστορία, τα mini games, τα sub-missions και την όλη Ιαπωνική ατμόσφαιρα με τα δρομάκια, τα μαγαζιά και την μουσική. Δεν νομίζω ότι κάποιος από τους fan θέλει κάποιο breakthrough στο gameplay ή κάποια μεγάλη αλλαγή στο πώς παίζει το παιχνίδι, τουλάχιστον αυτή τη στιγμή. Τα γραφικά όντως έχουν αρχίσει να δείχνουν την ηλικία τους, όμως δεν νομίζω ότι είναι άσχημα ή απωθητικά. Τα yakuza πάντα είχαν ένα θέμα με το pacing της ιστορίας κατα την άποψη μου. Τώρα με τους 4 playable χαρακτήρες θα δούμε πως θα είναι όταν το πιάσουμε στα χέρια μας.  Αναμένω με ανυπομονησία το kuro edition! Τώρα, πώς τόσα άτομα έχουν καταφέρει να το παίξουν και να το νοικιάσουν κιόλας όταν δεν έχει βγει καν στην Αμερική, είναι απορίας άξιο.  Μία μικρή και μάλλον ασήμαντη διόρθωση στα συμπεράσματα, το yakuza 3 δεν ήταν η πρώτη προσπάθεια της εταιρίας στο PS3, αλλά η δεύτερη. Το πρώτο ήταν το Ryu ga Gotoku Kenzan, που δεν ήρθε ποτέ στην Δύση.  Πολύ θα ήθελα πάντως να δω τη λίστα με το τι κόπηκε τελικά σε σχέση με την Ιαπωνική έκδοση γιατί η Sega πάλι κάνει νερά, ενώ είχε επιβεβαιώσει ότι μόνο το answer x answer και κάποια μουσικά κομμάτια (λόγω license) θα κοπούν, το βλέπω να βγάλαν τελικά τα μισά side missions ξανά. :P  @billys horror Το Yakuza: of the end (ή όπως αλλιώς θα το ονομάσουν) θα είναι το spin off με τα zombies και βγαίνει σε λίγες μέρες Ιαπωνία, οπότε μάλλον του χρόνου Ευρώπη.  @kmanikas13 Αν είχες παίζει και τις δύο σειρές δεν θα το έλεγες αυτό. Το yakuza δεν έχει καμία σχέση με το Shenmue. Απλά επειδή πολλοί fan της σειράς Shenmue θέλουν ένα διάδοχο τείνουν εσφαλμένα να συγκρίνουν αυτά τα δυο franchises. Επίσης δεν έχει καμία σχέση με το GTA, για όσους νομίζουν κάτι τέτοιο.

 • Εγώ πάντως θα το αγοράσω όταν το βρω σε κάποια χαμηλότερη τιμή παρά τα προβλήματα του καθώς μου αρέσουν αρκετά τα παιχνίδια της σειράς Yakuza. Εξάλλου δεν με ενοχλεί αυτή η στασιμότητα στους μηχανισμους και τον τεχνικό τομέα, ούτε με αποθαρρύνει(εδώ και τα CoD εδώ και πόσα παιχνίδια καμία βελτίωση δεν έχουν.
  Πάντως, αδυνατώ να καταλάβω το επικό 4.5................ταφή πριν βγει έγινε από τη βαθμολογία χρηστών.

 • Οταν παι σε χαμηλότερη τιμή ναι τωρα με τιποτα

 • @DeviantPuppet κοιτα το pacing των Yakuza παντα ήταν ένα θέμα ¨αντικειμενικα¨, εν μέρη λόγω και των πολλών cut scenes. Καποιοι θα την μισήσουν την σειρά για αυτό το λόγο. Αλλά πρώτη φορά με ενόχλησε τόσο. Αν ανατρέξεις στο review του site για το Yakuza 3 (το οποίο το ειχα αναλάβει εγώ) θα δεις ότι διαμαρτύρομαι μόνο για την αρχή με το ορφανοτροφείο.

  Απλά το αναφέρω γιατι είναι καπως υποκειμενικό το θέμα, ωστε να έχεις ένα μέτρο σύγκρισης.

  Οσο αφορα το Kenzan εχεις δίκιο, το ξέχασα εντελώς :)

  Τελος δεν μπορω να σου δώσω λίστα με τα χαρακτηριστικα που κόπηκαν, αλλα μπορώ να σου επιβεβαίωσω ότι υπάρχουν hostess club, καποια ¨περιεργα¨ mini games με μασαζ, τζακουζι και ακόμα και το table tennis ... με τα μπουρνουζια εχει καποια ιδιαιτεροτητα.

  Αν ηταν να κοπουν στοιχεια, νομιζω οτι αυτα θα ηταν τα πρωτα που θα εφευγαν. Πιστευω ότι δεν έχουν αλλαξει πολλα πραγματα.

 • Γιατί έτσι;; :(

 • με έχεις τρομοκρατήσει nick με αυτά που μου είπες πριν λίγες μέρες αλλά τι να κάνω, είμαι φανατικός οπαδός της σειράς και ΠΡΕΠΕΙ να το δοκιμάσω!

 • Στα 15 ευρουλάκια θα το τσιμπήσω...

 • Σίγουρα έχει fanbase αλλά άμα διαβάσουν αυτά που έγραψε ο νίκος ίσως και να αρχίσουν να μειώνονται τα μέλη του..Γαμώτι νόμιζα θα ταν πολύ καλύτερο απτό 3 όχι χειρότερο. Πάει για αγορά όταν πέσει η τιμή

 • καθαρα για την ατμοσφαιρα του οταν και εαν πεσει στις 10£ θα το αγορασω. Εχω παρει το 3 αλλα ακομα δεν εχω προλαβει να το παιξω (ψηνομαι ομως)

 • Σίγουρη αγορά no matter what.Το Kenzan θα ήθελα εγώ να φέρουν κατά δω,αλλά δεν το κόβω,δυστυχώς.

Δείξε μου και άλλα...