Ταυτότητα

Rift

Rift

Edition: N/A Genre: MMORPG Διάθεση: Beacon Multimedia
Αριθμός παικτών: N/A Ανάπτυξη: Trion Worlds Ημ. Έκδοσης: 04/03/2011
PEGI: 12 Εκδότης: Trion Worlds Πλατφόρμες: PC


Tο πιο ολοκληρωμένο ΜΜΟ που είδαμε εδώ και καιρό

Βλέποντας κανείς το trailer του Rift, το οποίο καταλήγει στην φράση «We are not in Azeroth anymore», υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να θεωρήσει ότι ο τίτλος της Trion είναι ένα ακόμα υποτιθέμενο wow-killer παιχνίδι, το οποίο προσπαθεί να «κλέψει» ό,τι μπορεί από τη συνδρομητική βάση της Blizzard. Αυτή είναι δυστυχώς η άποψη που μπορεί να σχηματίσει κάποιος μέσα από αυτό το «διαφημιστικό» trailer του Rift και γι' αυτήν την άδικη και εσφαλμένη, όπως θα δούμε, εικόνα, θα έπρεπε να απολυθεί αυτός που σκέφτηκε τη συγκεκριμένη φράση. To Rift είναι πολλά περισσότερα απ' αυτό. Αρχίζουμε με αυτόν τον τρόπο το review του Rift, επειδή η ποιότητα, η δουλειά, το μέγεθος, η σοβαρότητα των developers και η διασκέδαση που υπάρχει μέσα σε αυτό το MMO RPG, βρίσκονται σε τόσο υψηλά επίπεδα, που νιώθουμε ότι η συγκεκριμένη διαφήμιση το αδικεί.

Για να το πούμε πιο απλά, το Rift είναι το καλύτερο και πιο ολοκληρωμένο νέο ΜΜΟ που βλέπουμε εδώ και καιρό. Η μέχρι τώρα πορεία του αυτές τις πρώτες εβδομάδες, αλλά και το πολύ θετικό feedback των παικτών που μπορεί να παρακολουθήσει κανείς, τόσο μέσα από το παιχνίδι, όσο και στα fora, δείχνουν ότι μπορεί να είναι ένα ΜΜΟ με λαμπρό μέλλον.

«Μια φορά κι ένα καιρό ήταν το …Lore»

rift 2011-03-15 01-56-20-17-thumb.jpgΗ Trion φαίνεται ότι έχει καταβάλει προσπάθεια στο να ενώσει τα gameplay στοιχεία, με τα πραγματικά ιστορικά γεγονότα που συνέβησαν στην Telara πολλά χρόνια πριν. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μην χαλάει η ατμόσφαιρα και το όλο Lore από τους gameplay μηχανισμούς. Ο χρόνος, επίσης, φαίνεται ότι παίζει σημαντικό ρόλο στην αφήγηση, αφού το gameplay δεν ξεκινάει στο παρελθόν ή στο παρόν, αλλά κάπου στο μέλλον. Η ιστορία και το Lore επάνω στα οποία εξελίσσεται το σενάριο, ξεκινάει πολύ πριν τη δημιουργία των παικτών. Έτσι λοιπόν, μια ομάδα από θεούς, με την ονομασία The Vigil, δημιούργησαν ένα πανέμορφο μέρος, την Telara.

Το μέρος αυτό προοριζόταν για τις διάφορες φυλές και, έτσι, η κάθε θεότητα δημιούργησε και από μια φυλή (όπως είναι οι Elves, οι Dwarfs, ή οι Άνθρωποι). Οι διάφορες φυλές με τον καιρό άρχισαν να επεκτείνονται στον κόσμο και να δημιουργούν νέες ομάδες. Η μοναδικότητα όμως αυτού του κόσμου τράβηξε την προσοχή του Regulos και μιας ομάδας κακών θεών, οι οποίοι έγιναν γνωστοί ως «Blood Storm».

rift 2011-03-15 01-57-57-55-thumb.jpgΣκοπός του Regulos ήταν να καταστρέψει την Telara, όμως, φαίνεται ότι οι άλλοι πέντε θεοί δεν είχαν την ίδια σκέψη, αφού θέλησαν να την κυβερνήσουν, ο καθένας για το δικό του σκοπό. Έτσι, οι έξι αυτοί θεοί -οι οποίοι αντιπροσωπεύουν και από ένα στοιχείο της φύσης- πήραν τη μορφή δράκων και ξέσπασε μάχη ανάμεσά τους. Οι άνθρωποι, όμως, της Telara κατάφεραν να απομακρύνουν τους δράκους έξω από αυτήν και να τους αποτρέψουν από το να εισέλθουν ξανά, χρησιμοποιώντας κάποιου είδους ασπίδα, η οποία έχει την ονομασία "The Ward".

Με τη φυλή των ανθρώπων να γνωρίζει τα επόμενα χρόνια μεγάλη άνοδο, ξέσπασε εμφύλιος πόλεμος ανάμεσα στις φυλές. Το αποτέλεσμα ήταν η μάχη να δημιουργήσει σχισμή στη Ward και ο Regulos να καταστρέψει και τους δύο στρατούς. Οι λιγοστοί επιζήσαντες χωρίστηκαν σε δύο φυλές, τους Guardians και τους Defiants και κατάφεραν να διαφύγουν σε ξεχωριστά μέρη, έξω από τον πλανήτη. Πλέον, η Telara βρίσκεται ένα βήμα πριν την καταστροφή, με τη Ward να εξασθενεί συνεχώς και τον Regulos να προσπαθεί να εισέλθει –μέσω των Rifts- στον πλανήτη.

rift 2011-03-15 01-58-36-10-thumb.jpgΤο παιχνίδι ξεκινάει ουσιαστικά στο μέλλον, με τον πλανήτη να έχει σχεδόν διαλυθεί από τον Regulos, ενώ σε αυτό το σημείο ξεκινάει το «παρόν» για τον παίκτη. Από τη μια πλευρά έχουμε τους θεούς των Guardians (The Vigil) να προσπαθούν να επαναφέρουν στη ζωή τις πιο δυνατές ψυχές των ανθρώπων που πέθαναν στο παρελθόν, ενώ από την άλλη έχουμε την αρχαία τεχνολογία των Defiant να επαναφέρει τις δικές τους ψυχές μέσω της επιστήμης. Σε αυτό το σημείο ο παίκτης καταλαβαίνει ότι έχει στην ουσία τον ρόλο μιας... ψυχής, δηλαδή κάποιου που είχε πεθάνει και επανήλθε. Έχοντας καταλάβει αυτό, το παιχνίδι μπορεί εύκολα να δικαιολογήσει αρκετούς μηχανισμούς που θα συναντήσουμε αργότερα, δένοντας έτσι το gameplay με το Lore (ειδικά για όσους ενδιαφέρονται περισσότερο γι' αυτό το κομμάτι).

Για παράδειγμα, το πόσο καλά θα «γνωρίσει» ένας παίκτης την ψυχή του, εξηγεί κατά κάποιον τρόπο την εξέλιξη των χαρακτήρων μέσα από τα Soul Trees, ενώ το γεγονός ότι μπορούμε να κάνουμε άπειρα Respawn και να περπατήσουμε ως φαντάσματα μέχρι το σημείο που «πέθανε» το σώμα μας, επίσης εξηγείται αρκετά βολικά μέσα από το γεγονός ότι, ως ψυχές, είμαστε αθάνατοι. Συνολικά λοιπόν, έχουμε να κάνουμε με μια καλοσχεδιασμένη ιστορία που εξυπηρετεί άμεσα και το gameplay, ενώ ακόμα περισσότερα πράγματα μπορεί να ανακαλύψει κανείς μέσα στο παιχνίδι από διαλόγους και διάφορα βιβλία, ειδικά για το παρελθόν ορισμένων φυλών.

{PAGE_BREAK}

Δημιουργώντας ένα χαρακτήρα

Από αυτό το σημείο, λοιπόν, ο παίκτης θα πρέπει να δημιουργήσει το χαρακτήρα του. Αρχικά πρέπει να επιλέξουμε αν θέλουμε να παίξουμε ως Guardian, ή ως Defiant. Η ιστορία στο Rift είναι έτσι γραμμένη ώστε να μην κατονομάζει ποια πλευρά είναι καλή ή κακή (πιθανώς να είναι και οι δύο κακές εφόσον καταστράφηκε ο κόσμος;), όμως, το σίγουρο είναι ότι και οι δύο έχουν ένα κοινό σκοπό: τη σωτηρία της Telara. Η κάθε φυλή θα χρησιμοποιήσει τα δικά της μέσα: Οι Guardians την πίστη τους στους θεούς και οι Defiants την αρχαία τεχνολογία. Αυτό που πρέπει να γνωρίζει ο παίκτης, είναι ότι οι δύο φυλές είναι αντίπαλες μέσα στο παιχνίδι, κάτι που επηρεάζει φυσικά το PvP μέρος. Αυτό, λοιπόν, που θα παρατηρήσει κανείς, είναι μια σειρά από PvP και PvE servers (αλλά και «RP» servers), όμως, δυστυχώς, δεν δίνεται κάποια πληροφορία στους νέους παίκτες για το τι σημαίνει η κάθε επιλογή. Επιλέγοντας κανείς έναν PvE server, σημαίνει ότι δεν μπορεί να επιτεθεί σε κάποιον παίκτη της αντίπαλης φυλής, παρά μόνο αν αυτός είναι flagged (είτε επειδή το επέλεξε, είτε επειδή κτύπησε κάποιο αντίπαλο NPC). Αντίθετα, στους PvP server οι δύο φυλές μπορούν να μάχονται ελεύθερα.

Μπορεί αυτός ο διαχωρισμός σε PvE και PvP servers να είναι συνηθισμένος στα δυτικά MMO (λιγότερο, ή σπάνια βέβαια στα ασιατικά), όμως το setup ενός PvE server μας φαίνεται πιο «λογικό» με βάση το Lore που προαναφέραμε και κυρίως από το γεγονός ότι οι δύο πλευρές μάχονται για έναν κοινό σκοπό, άσχετα αν δεν έχουν τις καλύτερες σχέσεις μεταξύ τους. Τέλος, θετική επιλογή είναι το γεγονός ότι μπορούμε στον ίδιο server να επιλέξουμε να δημιουργήσουμε χαρακτήρες και από τις δύο φυλές.

rift 2011-03-15 02-00-19-70-thumb.jpgΜετά την επιλογή της μιας ή της άλλης πλευράς, ο παίκτης καλείται να επιλέξει μια φυλή. Οι Humans και οι Elves (αν και με διαφορετικά ονόματα για τους Defiants) υπάρχουν και στις δύο πλευρές, με τους Dwarfs να είναι η τρίτη επιλογή για τους Guardians και τους Bahmi να είναι αντίστοιχα η τρίτη επιλογή για τους Defiants. Με την επιλογή της κάθε φυλής, στην ουσία ο παίκτης επιλέγει περισσότερο την εξωτερική του εμφάνιση, αφού ορισμένες passive και active δυνατότητες που έχουν στην κατοχή τους οι διάφορες φυλές, είναι σχεδόν ασήμαντες μέσα στο παιχνίδι.

Η πιο σημαντική επιλογή βρίσκεται στην επόμενη οθόνη, αφού καλούμαστε να επιλέξουμε την κλίση του χαρακτήρα μας. Το γεγονός ότι το παιχνίδι ονομάζει τις κλάσεις «κλίσεις» και όχι «κλάσεις», έχει να κάνει επίσης με το γεγονός ότι, ουσιαστικά, επιλέγουμε την κλίση που είχε η ψυχή μας. Οπότε, ακόμα και σε αυτό το σημείο παρατηρεί κανείς κάτι από το...Lore. Οι διαθέσιμες κλίσεις είναι αρκετά βασικές για την κατηγορία: Mage, Cleric, Warrior και Rogue.

Soul Trees, branches και... ρίζες

rift 2011-03-15 02-01-40-72-thumb.jpgΜετά και από την επιλογή των εξωτερικών χαρακτηριστικών και της κλίσης, θα βρεθούμε στην αρχική περιοχή της κάθε πλευράς. Οι αρχικές αυτές ζώνες βρίσκονται απομονωμένες από τον υπόλοιπο χάρτη, τόσο επειδή έχουν εκπαιδευτικό χαρακτήρα, αλλά και επειδή έτσι προκύπτει και από την ιστορία. Ήδη από αυτά τα πρώτα επίπεδα ο παίκτης θα κληθεί να κάνει το πιο σημαντικό του βήμα μέσα στο παιχνίδι και να ασχοληθεί με το πρώτο του Soul. Αυτό που το Rift ονομάζει ως «Soul», έχει να κάνει στην ουσία με ρόλους. Κάθε κλίση έχει και από οκτώ διαφορετικά Souls, δηλαδή οκτώ διαθέσιμους ρόλους.

Κάνοντας ένα βήμα πιο πέρα, το Rift προσθέτει τη δυνατότητα να μπορεί ο παίκτης να χρησιμοποιήσει τρία τέτοια Souls ταυτόχρονα. Για παράδειγμα, ένας Cleric μπορεί να είναι την ίδια στιγμή Healer, μάγος, ή Melee fighter αν το επιθυμεί. Συνήθως άλλα Souls δουλεύουν καλύτερα με κάποια άλλα και το παιχνίδι κάνει καλή δουλειά στο να εξηγήσει στον παίκτη ποιο Soul ταιριάζει καλύτερα με ποιο στύλ.

rift 2011-03-15 02-02-22-16-thumb.jpgΚάθε Soul είναι και από ένα ολόκληρο Soul Tree. Αυτά τα «δέντρα» από skills, περιέχουν τόσο τα «κλαδιά» τους, αλλά και τις «ρίζες» τους. Όταν κερδίζουμε ένα level, κερδίζουμε και από έναν ή δύο Soul πόντους για να ξοδέψουμε στα «κλαδιά». Όσους περισσότερους πόντους ξοδεύουμε σε ένα Soul Tree, τόσο πιο βαθιά προχωράει η «ρίζα», ξεκλειδώνοντας σταδιακά πιο προχωρημένα skills. Μπορεί να ακούγεται πολύπλοκο στην θεωρία, όμως ευτυχώς το interface κάνει πολύ καλή δουλειά στην αποτύπωση του παραπάνω συστήματος με γραφικά.

Το όλο σύστημα με τα Souls και όλοι αυτοί οι συνδυασμοί που μπορεί να κάνει κανείς, είναι ένας τομέας που χρειάζεται αρκετή σκέψη και πειραματισμό από την πλευρά των παικτών. Το να έχεις, για παράδειγμα, στη διάθεσή σου έναν μάγο, τόσο με επιθετικά, όσο με θεραπευτικά spells, αλλά και κάποιο summon στην διάθεσή του, μπορεί να είναι ένας καλός συνδυασμός για το PvE μέρος.

rift 2011-03-15 02-02-53-88-thumb.jpgΆλλοι πάλι παίκτες μπορεί να βρουν προτιμότερο να επικεντρώσουν τα τρία souls τους στον ίδιο σκοπό, ενώ άλλοι μπορεί να δημιουργήσουν διαφορετικούς συνδυασμούς, όπως μία «τριάδα» από Souls για το PvE μέρος, και μία άλλη για το PvP. Αυτό που καταφέρνει πολύ καλά αυτό το ελεύθερο σύστημα επιλογής ρόλων, είναι το να κάνει τους παίκτες να πειραματιστούν με διαφορετικούς συνδυασμούς, αλλά και να τους δώσει την δυνατότητα να επιλέξουν ένα διαφορετικό στυλ μάχης όταν βαρεθούν, χωρίς να χρειάζεται να ξεκινήσουν νέο χαρακτήρα.

{PAGE_BREAK}

Interface και επιλογές

Η πρώτη εικόνα για κάθε ΜΜΟ είναι το interface του. Πολλά παιχνίδια αποτυγχάνουν να κρατήσουν τους παίκτες τους μόνο και μόνο από το κακό interface. Αυτό που νιώθει κανείς από το interface του Rift, είναι μια οικειότητα. Όλα φαίνεται ότι βρίσκονται θέση τους και λειτουργούν όπως θα έπρεπε. Η καλύτερη επιλογή απ' όλες, είναι ίσως η επιλογή Edit Layout, η οποία μας αφήνει να ρυθμίσουμε όλες τις επιλογές της οθόνης, την θέση, το μέγεθος και τη διαφάνειά της HUD, με όση ακρίβεια θέλουμε. Είναι πραγματικά το καλύτερο εργαλείο που βλέπουμε σε ΜΜΟ, αφού δίνεται η δυνατότητα στον παίκτη να το ρυθμίσει όπως αυτός έχει συνηθίσει από άλλα παιχνίδια, και όχι όπως θέλει ο κάθε developer. Το παράθυρο του chat είναι επίσης πολύ βολικό, ακόμα και από τις default επιλογές, ενώ είναι εύκολο να ρυθμίσουμε με μεγάλη ακρίβεια όλα τα μηνύματα που εμφανίζονται, το μέγεθος της γραμματοσειράς, τα χρώματα και άλλα.

Πλούσιες είναι επίσης και οι επιλογές που μπορεί να προσθέσει, ή να αφαιρέσει ο παίκτης από το κεντρικό menu. Οι επιπλέον μπάρες, τα on-screen μηνύματα, το targeting σύστημα, ο τρόπος κίνησης (υποστηρίζεται και αλα-Lineage II τρόπος κίνησης με το mouse), όλα μπορούν να ρυθμιστούν με όση ακρίβεια θέλουμε. Είναι ίσως το πληρέστερο interface που βλέπουμε εδώ και καιρό και πραγματικά είναι δύσκολο να βρει κανείς κάτι αρνητικό ή κάποια έλλειψη.

rift 2011-03-15 02-03-51-26-thumb.jpgΕπίσης πολύ εργονομικός είναι ο χάρτης του παιχνιδιού. Ανοίγοντας το χάρτη, ο παίκτης μπορεί να δει όλα τα events που βρίσκονται σε εξέλιξη στην περιοχή του, όπως είναι τα ενεργά Rifts, οι επιθέσεις των mobs (περισσότερα γι' αυτά σε λίγο), την κατάσταση των διαφόρων οικισμών της φυλής του και την ακριβή τοποθεσία ενός Quest. Ακόμα και όταν χρειάζεται να έχουμε ανοικτό το χάρτη την ώρα που κινούμαστε ή ταξιδεύουμε, αυτός θα γίνει αυτόματα διάφανος έτσι ώστε να είναι εύκολο να παρακολουθούμε και το παιχνίδι, αλλά και το χάρτη. Μπορεί να ακούγεται ως λεπτομέρεια, όμως είναι λειτουργίες σαν αυτές τις οποίες ο παίκτης χρησιμοποιεί συνέχεια και η Trion τις έχει αυτοματοποιήσει με έξυπνο τρόπο.

Αυτό που συνήθως δεν μας αρέσει σε αρκετά ΜΜΟ, είναι ο χρόνος που παίρνει για να οργανωθούν πολλοί παίκτες σε parties. Είτε πρόκειται για Raid parties, είτε για μαζικά events, στα οποία πολλοί άγνωστοι θα πρέπει να βρεθούν στο ίδιο ally, έτσι και εδώ η Trion έχει λύσει το ζήτημα με απλό τρόπο. Όταν πλησιάζουμε σε κάποιο μαζικό event, εμφανίζεται αυτόματα στην οθόνη μας η επιλογή για να εισέλθουμε σε δημόσιο Group.

rift 2011-03-15 02-08-36-20-thumb.jpgΑυτό το σύστημα ουσιαστικά τοποθετεί όλους τους κοντινούς παίκτες -με το πάτημα ενός κουμπιού- στα ίδια Raid parties. Για μια ακόμη φορά, είναι απλό και λειτουργεί. Μετά τη λήξη του Raid event, εμφανίζεται η επιλογή για το ομαδικό Loot και, έτσι, ο κάθε παίκτης παίρνει αυτό που του αναλογεί, με βάση την προσφορά που είχε στο Event. Είναι σημαντικό να βλέπει κανείς το interface να παροτρύνει τους παίκτες να ομαδοποιηθούν και να μην παίζει ο καθένας μόνος του και το απλό σύστημα με τα public goups καταφέρνει ακριβώς αυτό.

Τα Rifts: Οι σχισμές προς την διασκέδαση

Τα μαζικά events στο Rift, είναι στην ουσία τα ίδια τα Rifts. Με βάση την ιστορία, τα Rifts είναι σχισμές που δημιουργούνται στην Ward, μέσα από τις οποίες προσπαθούν να εισέλθουν τέρατα στην Telara. Αυτές οι σχισμές ξεκινούν ως Tears και στην συνέχεια εξελίσσονται σε μικρά ή μεγάλα Rifts. Όλα τα Rift έχουν ως «θέμα» κάποιο στοιχείο της φύσης, το οποίο επίσης προκύπτει από το Lore και από τους έξι δράκους που αναφέραμε προηγουμένως.

rift 2011-03-15 02-04-27-61-thumb.jpgΤα Rifts εμφανίζονται σε τυχαία σημεία και σε τυχαία χρονική στιγμή, ενώ το έδαφος κάτω από αυτές τις δαιμονικές σχισμές θα αλλάξει με βίαιο τρόπο αναλόγως της φύσης του Rift (αν είναι φωτιάς, νερού, Death, ή Life Rift κ.τ.λ.). Ο μηχανισμός των Rifts για τους παίκτες, είναι ουσιαστικά ένα μέρος από το οποίο βγαίνουν κύματα εχθρών, τα οποία χωρίζονται σε stages. Όταν ένα Rift φτάσει στο τελευταίο stage, εμφανίζεται και από ένα Raid το οποίο, αν νικήσουν οι παίκτες, τότε το Rift κλείνει και η περιοχή επιστρέφει ξανά στο φυσιολογικό. Ανάλογα με το μέγεθος του Rift (αν δηλαδή είναι minor ή major), χρειάζεται και αντίστοιχος αριθμός παικτών, ο οποίος μπορεί να είναι από έναν παίκτη μέχρι... άπειρους.

Το κάθε Rift έχει το δικό του Lv, κάτι το οποίο αποτυπώνεται στο χάρτη και μπορούν εύκολα οι παίκτες να δουν ποια Rifts είναι ιδανικά για το Lv τους. Το να κινηγάει κανείς (μόνος του ή με party) τα ανοιχτά Rifts στον χάρτη, είναι μακράν το πιο διασκεδαστικό μέρος του παιχνιδιού και η τυχαία φύση τους, η δράση που προσφέρουν, οι ειδικές αμοιβές που κερδίζουν οι παίκτες, αλλά και το εύκολο Public Group σύστημα που αναφέραμε πιο πριν, μετατρέπουν την όλη εμπειρία σε κάτι μοναδικό που δεν έχουμε βρει σε κανένα άλλο ΜΜΟ.

{PAGE_BREAK}

Ποια είναι η απειλή όμως για την Telara αν δεν κλείσει ένα Rift; Από το σενάριο, γνωρίζουμε ότι ο Regulos θέλει να καταστρέψει την Telara μέσα από τα Rifts και... αυτό ακριβώς συμβαίνει πολλές φορές. Αν ένα Rift μείνει ανοικτό για κάποια ώρα, τα κύματα των εχθρών δεν θα μείνουν στάσιμα, αλλά θα κατευθυνθούν προς τις πόλεις και προς τα διάφορα μικρότερα camps σε ολόκληρο τον χάρτη! Τα ίδια τα τέρατα από τα Rifts, είναι εχθρικά για όλους στον χάρτη, ακόμα και για τα ίδια τα... mobs. Πολλές φορές βλέπουμε τις εφόδους των τεράτων που βγαίνουν από τα Rifts, να καθαρίζουν όποιο mob ή NPC βρεθεί στον δρόμο τους, ακόμα και ολόκληρα Raid bosses! Είναι πραγματικά πολύ διασκεδαστικό γεγονός απλά και μόνο να το βλέπει κανείς. Τα πράγματα δεν είναι όμως απλά για τους παίκτες. Επάνω σε αυτόν τον μηχανισμό η Trion έχει δημιουργήσει τα λεγόμενα μαζικά Invasions.

Σε διάφορες στιγμές της ημέρας, μπορεί να ανοίξουν ταυτόχρονα δεκάδες Rifts στον χάρτη, από τα οποία θα βγαίνουν συνεχώς κύματα εχθρών που θα κατευθύνονται προς τις πόλεις. Αυτές οι μαζικές επιδρομές τεράτων, έχουν ως σκοπό να καταστρέψουν τους προστατευτικούς κρυστάλλους (ή Wardstones) που βρίσκονται σε κάθε πόλη, ενώ μπορούν στη θέση τους να κτίσουν το δικό τους κρύσταλλο. Είναι δυνατόν κανείς να δει ολόκληρα χωριά, camps, αλλά και μεγαλύτερες πόλεις να περνάνε υπό τον έλεγχο των τεράτων, με τα NPC να εξαφανίζονται μέχρι να καταστραφεί η εχθρική Wardstone.

rift 2011-03-15 02-15-09-13-thumb.jpgΣκοπός των παικτών είναι να προστατέψει τις πόλεις από τέτοιου είδους επιδρομές, κάτι που επίσης είναι απίστευτα διασκεδαστικό, ειδικά όταν βλέπει κανείς τους shopkeepers και όλα τα υπόλοιπα NPC μια πόλης να μάχονται δίπλα του (ή να πεθαίνουν!). Ο παίκτης έχει ορισμένους καλούς λόγους για να συμμετάσχει σε όλα αυτά τα Events και να μην τα αγνοήσει. Ο κυριότερος λόγος είναι το γεγονός ότι, αν οι εχθροί καταλάβουν μια πόλη (ή ένα camp) στην οποία πρέπει να επιστρέψουμε ένα Quest, δεν θα μπορούμε να το πράξουμε μέχρι η πόλη να περάσει και πάλι στον έλεγχο των παικτών.

Επιπλέον, έχουμε ένα ακόμη currency που μπορεί να κερδίσει κανείς μέσα από το ομαδικό Loot και τέτοιου είδους invasions, αλλά και από τα ίδια τα Rifts. Με τα Planarite, λοιπόν, οι παίκτες μπορούν να αγοράσουν πολύ ισχυρό εξοπλισμό από ειδικά NPC και μερικά από τα καλύτερα όπλα.

Rift-thumb.jpg Πριν δοκιμάσουμε το παιχνίδι, είχαμε περιέργεια για το αν το όλο concept με τα Rifts θα ήταν αρκετό ώστε να κρατήσει ένα ολόκληρο παιχνίδι, ειδικά όταν έχει πάρει το όνομά του από αυτόν τον μηχανισμό και ειδικά όταν σε άλλα MMO (όπως το AION) έχουμε δει και εκεί έναν μηχανισμό με rifts. Το συμπέρασμα είναι ότι αυτά τα Rifts είναι ό,τι πιο διασκεδαστικό έχουμε δει σε ΜΜΟ και σε PvE event και προσφέρουν τη δράση και εκείνον τον «τυχαίο παράγοντα» που χρειάζεται ο παίκτης, όταν θέλει να κάνει και κάτι διαφορετικό έξω από το συνηθισμένο Questing.

Quests και πρόοδος

Τα ίδια τα Quests στο Rift δεν διαφέρουν ιδιαίτερα από τον μέσο όρο της κατηγορίας, όμως και εδώ η Trion έχει κάνει ορισμένα πράγματα με το σωστό τρόπο. Όταν παίρνουμε ένα quest από ένα χωριό ή ένα camp που μπορεί να βρούμε στο δρόμο μας, συνηθίζεται να παραλαμβάνουμε την αμοιβή μας από ένα άλλο NPC της επόμενης περιοχής και όχι από αυτό που μας έδωσε αρχικά το Quest.

rift 2011-03-15 02-21-29-57-thumb.jpgΑυτό το σύστημα έχει ως σκοπό να κάνει τον παίκτη να προχωράει σταδιακά στο χάρτη και να ανακαλύπτει το παιχνίδι μέσα από τα ίδια τα quests, βλέποντας έτσι ολόκληρο τον κόσμο με μια γραμμική σειρά και βρισκόμενος πάντα σε περιοχές αντάξιες για το Lv του. Είναι ένα σύστημα που είχαμε δει τόσο στο AION, αλλά χρησιμοποιεί και το WoW και έχει ως σκοπό να καθοδηγήσει τους παίκτες στον τεράστιο χάρτη του παιχνιδιού και να μην αισθάνεται ποτέ χαμένος. Το σύστημα λειτουργεί πολύ σωστά σε ό,τι έχει να κάνει με το θέμα της εξερεύνησης, ενώ αυτό που επίσης καταφέρνει πολύ καλά, είναι το να συνδέσει την κάθε περιοχή με αναμνήσεις και γεγονότα.

Επιστρέφοντας κανείς σε περιοχές από τις οποίες είχε περάσει πριν από 20 ή 30 levels, θα θυμάται το κάθε σημείο μέσα από τα quest που είχε ολοκληρώσει τότε. Σε πολλά από αυτά τα quests ο παίκτης θα παρακολουθήσει καλύτερα το Lore και την ιστορία της κάθε περιοχής, ενώ οι συνήθεις αντίπαλοί του θα είναι διάφορες φυλές που υποστηρίζουν τους έξι δράκους.

rift 2011-03-15 02-26-10-74-thumb.jpgΤα αντικείμενα των ίδιων των Quest συνήθως έχουν να κάνουν με έναν αριθμό από mobs που πρέπει να σκοτώσουμε, αντικείμενα που πρέπει να συλλέξουμε, ή Items που πρέπει να χρησιμοποιήσουμε, ενώ υπάρχουν και ορισμένες (λίγες) φορές που θα κληθούμε να σκοτώσουμε κάποιο Raid, ή να κλείσουμε κάποιο Rift. Μπορεί τα objectives να είναι αρκετά συνηθισμένα, αλλά ακόμα και μετά από τα πρώτα 40lv δεν βρήκαμε τη ροή των quest βαρετή, κυρίως επειδή το όλο grinding έχει τοποθετηθεί σωστά μέσα στα quests, ενώ ο μικρός αριθμός των mobs (που ποτέ δεν υπερβαίνει τα 20), έχει ως αποτέλεσμα να μην μαζεύονται πολλοί παίκτες στα quest mobs.

Αυτό που μας έκανε μεγάλη εντύπωση στο Rift, είναι η ισορροπία που έχει καταφέρει να έχει στο Lv up και στην απόκτηση της EXP. Πρακτικά, υπάρχουν τρείς τρόποι για να παίξει κάποιος τον τίτλο της Trion. Ο ένας είναι μέσα από τα καθιερωμένα quests, ο άλλος είναι μέσα από καθημερινό grinding και ένας τελευταίος θα λέγαμε ότι είναι το ίδιο το PvP μέρος. Και τα τρία αυτά στυλ είναι απόλυτα ισορροπημένα στο θέμα της EXP, ενώ την ίδια ισορροπία παρατηρούμε και στην απόκτηση εξοπλισμού που μπορεί να κερδίσει κανείς από αυτές τις τρείς καθημερινές δραστηριότητες.

{PAGE_BREAK}

Guardians VS Defiants: Το PvP μέρος

Μακροχρόνια, φυσικά, το PvP μέρος είναι αυτό που θα ξεχωρίσει, αφού εδώ έχουμε ένα επιπλέον currency (το Favor), με το οποίο μπορούμε να αγοράσουμε ξεχωριστά –και πολύ ισχυρά- όπλα και armors, από ειδικά NPCs. Στους PvP server (αλλά και λιγότερο στους PvΕ), οι παίκτες μπορούν να εμπλακούν σε open world μάχες, με τρόπο που θυμίζει την Abyss από το AION. Επιπλέον, για όσους θέλουν να κερδίσουν EXP και Favor προκειμένου να αγοράσουν PvP εξοπλισμό, υπάρχουν τα Warfronts. Τα Warfronts είναι στην ουσία ένα cross-server σύστημα Matchmaking, με το οποίο οι παίκτες μπορούν να εμπλακούν σε ορισμένα Team-based PvP παιχνίδια, με παίκτες της αντίπαλης φυλής. Το πρώτο, λοιπόν, mode που συναντάμε εδώ, είναι το Martyrdom. Εδώ ένας παίκτης από κάθε ομάδα πρέπει να κρατήσει έναν κρύσταλλο, κερδίζοντας έτσι πόντους για την ομάδα του και για το χρόνο που τον έχει στην κατοχή του.

Η δυσκολία βρίσκεται στο γεγονός ότι αυτός ο κρύσταλλος «τρώει» σταδιακά την HP του παίκτη που τον κουβαλάει, ενώ ταυτόχρονα θα πρέπει να προστατευθεί και από την αντίπαλη ομάδα. Είναι από τα γρηγορότερα modes και είναι ιδανικό για ομάδες μέχρι των 10 ατόμων, ενώ ο χάρτης (The Black Garden) που χρησιμοποιείται εδώ είναι επίσης από τους μικρότερους.

Rift-screen-01-thumb.jpgΤο δεύτερο mode είναι το Capture The Flag. Εδώ μπορεί μια ομάδα να έχει μέχρι και τρία parties (δηλαδή 15 άτομα), ενώ και ο χάρτης που χρησιμοποιείται (Whitefall Steppes) είναι από τους μεγαλύτερους. Το CTF λειτουργεί ακριβώς όπως το έχουμε γνωρίσει και από άλλα παιχνίδια, με τη μόνη διαφορά ότι για να κάνουμε capture τον κρύσταλλο (τη σημαία δηλαδή) της αντίπαλης ομάδας, θα πρέπει να μην έχει κλαπεί ο δικός μας κρύσταλλος. Επίσης για μεγάλα Team-based παιχνίδια προορίζεται και το τρίτο και τελευταίο mode από τα Warftonts, το οποίο είναι το Domination.

Εδώ έχουμε στην ουσία να κάνουμε με ένα King of the hill mode, με αρκετά σημεία που πρέπει να ελέγξουν οι παίκτες πάνω στο χάρτη. Όλα τα modes είναι αρκετά διασκεδαστικά, αλλά και αρκετά δύσκολα. Το πιο θετικό είναι ότι και οι τρείς χάρτες είναι αρκετά καλοί για αρχή και σίγουρα τα Warfronts είναι ένας τομέας που θα εμπλουτιστεί ακόμη περισσότερο στο μέλλον.

Rift-screen-02-thumb.jpgΑυτό που μας άρεσε στην PvP μάχη, είναι το ότι έρχονται στη «ζωή» όλοι οι πειραματισμοί που μπορεί να έχουμε κάνει στα προηγούμενα Lv με τα διαφορετικά Soul Trees. Για μια ακόμη φορά οι Healers είναι πολύτιμοι στην ομάδα, ενώ υπάρχει πολύ ακόμα χώρος για πειραματισμό στη σύνθεση των parties, αλλά και στη μίξη των Souls. Αυτό όμως που μετράει αρκετά σε όλα αυτά τα Team based παιχνίδια, είναι η ομαδικότητα. Ειδικά στους μεγάλους χάρτες όπου μια ομάδα μπορεί να σκορπιστεί, παρατηρεί κανείς ότι τις μάχες κερδίζουν πάντα οι παίκτες που μένουν ενωμένοι. Επομένως, τα νούμερα είναι αυτά που κερδίζουν μια PvP μάχη και όχι τόσο τα items ή το Level.

Σχεδιασμός και γραφικά

Στον τεχνικό τομέα το Rift έχει στραφεί σαφώς προς την πλευρά του ρεαλισμού, χωρίς όμως να χάνει και το προσωπικό του στυλ (βλ. Age of Conan). Αυτό που εντυπωσιάζει, είναι το πόσο όμορφα δείχνουν τα τοπία, τα βουνά, τα πράσινα δάση (κυρίως στις περιοχές των Guardians), οι φωτισμοί και τα Textures, χωρίς να είναι όμως παράλογα βαριά η εφαρμογή.

Rift-screen-03-thumb.jpgΜε ένα μέτριο-προς-καλό σύστημα, μπορούσαμε να διατηρήσουμε ένα Frame rate από 25 μέχρι 30 frames, με σχεδόν όλες τις επιλογές στο τέρμα και με τη χρήση Anti-aliasing. Σε ό,τι έχει να κάνει με το τελευταίο, παρατηρούμε μια «γενίκευση» σε «Edge Smoothing» και «Super Sampling» επιλογές, που περισσότερο μπερδεύουν με την ονομασία τους. Ίσως εδώ να ήταν καλύτερα να είχαν προτιμηθεί οι γνωστές επιλογές (x2, x4, x8 κ.ο.κ.). Αυτό που μας άρεσε, είναι το πόσο καλά συμπεριφέρεται το παιχνίδι σε στιγμές που μαζεύονται εκατοντάδες παίκτες στην οθόνη και με άλλα τόσα mobs να επιτίθενται από τα Rifts και από τα μαζικά invasions.

Μπορεί να υπάρχει μια μικρή πτώση των καρέ, αλλά δεν εμποδίζουν ιδιαίτερα. Ακόμα πιο εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι όσες δεκάδες ώρες παίξαμε και σε όσα μαζικά events βρεθήκαμε, δεν σημειώθηκε ούτε ένα crash. Φαινόμενα όπως στις πολιορκίες του AION, όπου έπρεπε οι παίκτες να κατεβάζουν τα γραφικά στο ελάχιστο προκειμένου να γλυτώσουν από crashes και σημαντικά frame rate drops, δεν υπάρχουν εδώ.

Rift-screen-04-thumb.jpgΟ κόσμος στο Rift είναι ανοικτός. Αυτό σημαίνει ότι μπορούμε να περπατήσουμε και να εξερευνήσουμε ολόκληρο τον κόσμο, χωρίς να υπάρχουν loadings ανάμεσα στις διαφορετικές περιοχές (βλ. πάλι Age of Conan). Προκειμένου να ταξιδέψει κανείς στον τεράστιο χάρτη του παιχνιδιού, μπορεί να χρησιμοποιήσει κάποιο Mount. Το πιο διασκεδαστικό απ' όλα ήταν μια τεράστια χελώνα με δύο κεφάλια, η οποία περιέχεται μέσα στην Collectors Edition, ενώ υπάρχουν και άλλα Mounts, όπως τίγρεις και άλογα.

{PAGE_BREAK}

Το μόνο θέμα που δεν μας άρεσε στο Rift σε ό,τι αφορά στις μετακινήσεις, έχει να κάνει με τα πολλά «aggro» mobs που υπάρχουν. Μπορεί τα μικρότερου Lv mobs να μην κάνουν ιδιαίτερη ζημιά, όμως πολλές φορές μας «αφαιρούν» το mount, το οποίο δεν μπορούμε να ξαναχρησιμοποιήσουμε μέχρι να απομακρυνθεί το Mob. Μπορεί να μην είναι ένα σημαντικό «αρνητικό», αλλά ίσως εδώ να ήταν καλύτερα να υπήρχε ένα σύστημα όπου τα μικρότερα Mobs δεν θα είναι aggressive για τους μεγάλους παίκτες (βλ. AION). Εξερευνώντας κανείς τον χάρτη και τις περιοχές της Telara, μπορεί μόνο να εντυπωσιαστεί από τις λεπτομέρειες, τη δουλειά και το μέγεθος του κόσμου. Σε στιγμές όπου άλλα MMO προσφέρουν περιορισμένους χάρτες και περιεχόμενο που ικανοποιεί μόνο τα πρώτα Lv, το Rift απαντάει με έναν τεράστιο ανοικτό κόσμο και με περιοχές οι οποίες είναι το ίδιο πλούσιες για όλα τα Levels.

Ένα καλό παράδειγμα της λεπτομερούς εργασίας της Trion, αποτελούν τα διάφορα artifacts. Τα Artifacts είναι διάφορα collectables, τα οποία θα βρουν οι παίκτες σε ορισμένα απίθανα σημεία (κάτι παρόμοιο με αυτά του Uncharted). Μέσα στα δέντρα, πίσω από πέτρες, σε απόκρημνα σημεία, αλλά ακόμη και σε σημεία που θα νόμιζε κανείς «ξεφεύγει» από το terrain, ακόμα και εκεί η Trion έχει κρύψει με μαεστρία αυτά τα αντικείμενα.

rift 2011-03-15 02-30-05-11-thumb.jpgΓια το τέλος, αφήσαμε το Crafting σύστημα του Rift. Μπορούμε να διαλέξουμε μέχρι τρία επαγγέλματα (όπως mining, butchering, armorsmithing και άλλα) και να τα εξελίξουμε σταδιακά. Το όλο crafting σύστημα δείχνει αρκετά βασικό και, παρόλο που δεν μπερδεύει με τους μηχανισμούς του, ίσως να είναι ο μοναδικός αρνητικός τομέας, κυρίως επειδή τα διάφορα professions αργούν αρκετά να εξελιχθούν σε κάτι χρήσιμο για τον παίκτη. Ίσως, βέβαια, να είναι από εκείνους τους τομείς που μπορεί να χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να παρατηρήσει κανείς την επίδρασή τους στην οικονομία. Αυτό που παρατηρήσαμε είναι ότι υπάρχουν πολλοί τρόποι για να φτάσει κανείς στα Top-Lv amors και όπλα, ακόμα και χωρίς Crafting, κάτι που είναι θετικό.

Σε αυτό συμβάλλουν τόσο τα ίδια τα Currencies από τα Rifts και από τα PvP Warftonts που αναφέραμε πιο πριν, αλλά και οι αγοραπωλησίες μεταξύ των παικτών. Από την οικονομία του Rift δεν θα μπορούσε να λείπει το Auction house, το οποίο λειτουργεί εξαιρετικά και στο οποίο οι παίκτες μπορούν να πουλάνε και να αγοράζουν με ευκολία ό,τι αντικείμενο θέλουν (ακόμα και Artifacts).

Συμπέρασμα

Αυτό που έχει καταφέρει η Trion είναι κάτι σπάνιο. Είναι σπάνιο επειδή λίγες φορές βλέπουμε ένα ΜΜΟ να είναι τόσο καλοδουλεμένο, «γυαλισμένο», ισορροπημένο, διασκεδαστικό και με πλούσιο περιεχόμενο, από την πρώτη κιόλας μέρα. Πάνω απ' όλα, βλέπουμε συνέπεια και επαγγελματισμό από την Trion. Στα λιγοστά αρνητικά θα θέλαμε να αναφέρουμε και τον μικρό αριθμό από quests που μπορεί να έχει κανείς ανοικτά στην οθόνη του, όμως και σε αυτό η Trion μας πρόλαβε με ένα από τα τελευταία patches όσο... γραφόταν το review.

Rift-screen-05-thumb.jpgΤο πιο σημαντικό απ' όλα, όμως, είναι ότι το Rift δικαιολογεί από την πρώτη κιόλας μέρα τη συνδρομή του, χωρίς να παρουσιάζει κενά στο περιεχόμενο, ακόμα και στα τελευταία επίπεδα. Ο ίδιος ο μηχανισμός με τα Rifts και με τις επιδρομές των τεράτων στην πόλη είναι ό,τι πιο διασκεδαστικό έχουμε δει τελευταία σε MMO και λειτουργεί εξαιρετικά. Τα soul trees είναι πλούσια και ωθούν τους παίκτες στο να δοκιμάσουν και να συνδυάσουν διαφορετικά στυλ, ενώ το Lore δημιουργεί ενδιαφέρον χωρίς να ζαλίζει τους παίκτες με ανούσια γεγονότα και texting. Το Rift είναι από τα MMO που σε κάνουν να θες να παίξεις, σε κάνουν να νοιαστείς για το χαρακτήρα σου, ενώ πάντα έχεις και κάτι διαφορετικό να ασχοληθείς.

Αυτό που έκανε η Trion, είναι να πετάξει το «μπαλάκι» στη μεριά των παικτών. Αν πράγματι υπάρχει ΜΜΟ αγορά για δύο (ή και περισσότερα) παιχνίδια, το Rift θα έχει μια σημαντική θέση σε αυτήν την αγορά τα επόμενα χρόνια. Αν όχι, τότε ο «γιαλός θα είναι στραβός».

Γιάννης Πλέσσας

Θετικά

 • Σωστά γραμμένο Lore που δικαιολογεί πολλούς gameplay-μηχανισμούς
 • Μεγάλη δυνατότατα μίξης και πειραματισμού μέσα από τα Soul Trees
 • Πολύ βολικό HUD-Interface με πλειάδα επιλογών
 • Πανέξυπνο σύστημα με Public Groups
 • Ο τυχαίος μηχανισμός των Rifts -Οι μαζικές επιδρομές τεράτων στις πόλεις είναι ό,τι καλύτερο έχουμε δει σε ΜΜΟ
 • Ισορροπία στην EXP και στις αμοιβές μεταξύ του PVE και του PVP μέρους
 • Αρκετό περιεχόμενο (όπλα, armors) για τα προχωρημένα επίπεδα
 • Πολύ όμορφος οπτικός τομέας και εντυπωσιακά εφέ στα Rifts
 • Καλή συμπεριφορά του client, ακόμα και με πολύ κόσμο στην οθόνη
 • Δικαιολογεί την συνδρομή του (13 ευρώ / μήνα) από την πρώτη κιόλας μέρα

Αρνητικά

 • Το Crafting σύστημα αργεί να κάνει «απόσβεση»
 • Τα πολλά «agro» mobs κάνουν κάποιες φορές δύσκολες τις μετακινήσεις με mounts
 • Το Trailer «We are not in Azeroth anymore» που αδικεί την δουλειά της Trion

Βαθμολογία

Συμμετεχουν

 • Δεν περίμενα 9 όχι επειδή δεν το αξίζει αλλά γιατί δεν ασχολήθηκα να μάθω περισσότερα για το τίτλο. Τώρα αλλάζουν τα πράγματα και η Συλλεκτική είναι άμεση αγορά.

 • Και τωρα θελω να κανω μια ερωτηση,αν και δεν πεζω MMO(αλλα περασα και εγω απο την παρεα του L2)
  Θα αγηνε καποιος Ελληνας το LineageII για να πεξει το Rift?

 • Εγώ το άφησα πάντως

 • Και άλλο MMO?Γιατί τώρα τελευταία μαζεύτηκαν τόσα πολλά?

 • Τόσο καλό;;; :O Μπράβο..

 • δεν το περίμενα τόσο καλό από την στιγμή που κανείς δεν περίμενε κάτι σημαντικό από το game. Μπράβο και για το "τερατώδες" review.

 • Χωρίς να είμαι fan του είδους διάβασα το review με πολύ ενδιαφέρον και το βρήκα πάρα πολύ καλό. Η αλήθεια είναι ότι με τα τόσα καλά λόγια με βάζει στο τρυπάκι να θέλω να το δοκιμάσω.

 • Όπως το Aion ήταν ένα "διάλειμμα" από Lineage (σημείωση : και στο review του Aion είχατε βάλει 9 και βλέπουμε όλοι σε τι κατάσταση είναι σήμερα ) έτσι και το Rift θα είναι ένα "διάλειμμα" από το WoW μιας και ο πυρήνας του πρόκεται για ξεδιάντροπη αντιγραφή του WoW με κάποια λιγοστά καινούργια στοιχεία.
  Το δε θετικό ότι υπάρχει τεράστιος συνδυασμός talents και spells (χωρίς φαντασία τα περισσότερα) θα τους γυρίσει boomerang μιας και οι παίκτες θα επικεντρωθούν στους πιο αποτελεσματικούς συνδυασμούς καταστώντας τους υπόλοιπους άχρηστους.
  Το μόνο θετικό που μου έκανε εντύπωση σε σχέση με άλλα ΜΜΟ ήταν το πόσο προσεγμένο ήταν στον τεχνικό τομέα και bug free.
  Μακάρι να πέσω έξω στις εκτιμήσεις μου ώστε υπάρξει μεγαλύτερος ανταγωνισμός στην αγορά των ΜΜΟ αλλά δεν το βλέπω...

 • Η εκπληξη της χρονιας μεχρι στιγμης...... :O :O

 • Συμφωνώ απόλυτα με ό,τι είπε ο Adalon.
  Συμμετείχα στο μεγαλύτερο μέρος της κλειστής Beta και κάποια πράγματα φαινόταν από μακρυά, αν και ο περισσότερος κόσμος δεν τα έβλεπε.
  Το σύστημα με τα talents και την δημιουργία των class αν και άκρος ενδιαφέρον αρχικά, θα καταλήξει πολύ γρήγορα σε cookie cutter builds μιας και ο κόσμος θα σταματήσει να πειραματίζεται και θα αρχίσει το minmaxing για την βέλτιστη απόδοση του χαρακτήρα του. Έτσι θα δημιουργηθούν πολλά balance issues.
  Το όλο σκηνικό με τα Rifts έχει πλάκα αλλά γίνεται βαρετό πολύ σύντομα. Αυτό, μαζί με το γεγονός ότι δεν έχει μπόλικο end game content, νομίζω ότι θα διώξει αρκετούς παίκτες μετά τους πρώτους δυο μήνες.
  Παρόλα αυτά πιστεύω ότι δεν θα αδειάσει το game και ότι θα αποκτήσει loyal fans που θα το στηρίξουν για περεταίρω development και αυτό κυρίως γιατί το WoW δεν έχει (και μάλλον δεν θα έχει ούτε στο προσεχές μέλλον) κάτι ξεχωριστό να προσφέρει προς το παρόν.
  Γενικά το Rift πήρε το play style του WoW το ένωσε με τα γραφικά του Aion, έκανε κάποιες προσθήκες απο το warhammer (βλέπε το concept με τα public quest) και δημιούργησε ένα καλό παιχνίδι για τους fan των theme park mmo.
  Στα θετικά είναι ότι η εταιρία έχει κάνει φοβερή δουλειά και το μεγαλύτερο μέρος του παιχνιδιού είναι απροβλημάτιστο σε αντίθεση με τα περισσότερα MMO στο release τους.
  Το μεγάλο στοίχημα για την Trion είναι αν θα κάνει και άλλα πράγματα να αναπτύξει αυτό το παιχνίδι και να κρατηθεί στην αγορά, ιδίως στο κοντινό μέλλον που θα υπάρξουν ισχυροί ανταγωνιστές (βλέπε guild wars 2, SWTOR κτλ)

  "We are not in Azeroth anymore. We are in a generic middle earth fantasy setting, just like WoW."

 • Πάρα πολύ όμορφο και καλοφτιαγμένο παιχνίδι για τους λάτρεις των MMO αν απο την αρχή έχει τέτοια ποιότητα φανταστείτε αν το υποστηρίξουνε σωστά και πόσο ακόμα θα βελτιωθεί στήν πορεία μόνο αυτό με το Aggro να φτιάξουνε που είναι ενοχλητικό και νομίζω οτι θα τα πάει πολύ καλά και μακροπρόθεσμα αν όπως ολα δείχνουνε το εμπιστευτούνε,αν και εχω σταματήσει να ασχολούμε νομίζω πως είναι καιρός είναι να δούμε και κάτι ποιοτικό που όπως φαίνεται θα γίνει με ορισμένα απο τα καινούργια MMO

 • WORLD OF WARCRAFT mono kai mono!!!!!!!!!!
  ola ta alla einai upo-diaistera MMO paixnidia

 • Σε τι κατάσταση είναι το AION; Οι περίπου 3.5m subscribers είναι ένα φοβερό νούμερο. Το ΑΙΟΝ είναι πολύ επιτυχημένο στην Κορέα και στο κοινό του Lineage, το οποίο βρίσκεται κυρίως στις χώρες της ανατολικής Ευρώπης. Το ΑΙΟΝ όταν έφτασε στην Ευρώπη ήταν ένα ποιοτικό και ολοκληρωμένο παιχνίδι σε πολλούς τομείς και γι αυτό είχε πάρει "9" και ακόμα σήμερα είναι ένα από τα καλύτερα ΜΜΟ (το 2ο σε συνδρομές). Το AION δούλεψε καλά στις ασιατικές αγορές.


  Αντίστοιχα το Rift θα δουλέψει καλά στην δυτική αγορά. Το ότι είναι 2 διαφορετικά παιχνίδια δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να είναι και το ίδιο καλά. Επίσης, αντιγραφή στα ΜΜΟ δεν υπάρχει. Αυτό είναι λάθος, αφού αυτά τα παιχνίδια εξελίσσονται με βάση το τι θέλουν οι συνδρομητές τους. Αν το κοινό που παίζει WoW είναι ίδιο με το κοινό που παίζει Rift, είναι λογικό τα δύο παιχνίδια να εξελιχθούν αντίστοιχα. Το Rift αντιγράφει αυτό που θέλει ο (δυτικός) gamer.

  Νέες ιδέες πάντως έχει και τα Rifts και τα invasions είναι αρκετά για να το κάνουν να ξεχωρίσει.

 • Εμένα πάντως Γιάννη με έψησες να κάτσω να ασχοληθώ λιγάκι.
  Και η συνδρομή του είναι πολύ καλή, 13 για ένα μήνα αλλά αν κάνεις 3μηνο ή 6μηνο, βγαίνει πολύ πολύ φθηνότερα!

  αυτό που με εκνευρίζει είναι πως κοστίζει 50Ε ψηφιακό download. εξωφρενικά υψηλή τιμή για pc game σε ψηφιακή μορφή.

 • 32 ευρώ το έχει το play

 • i know!
  λέω για την τιμή από το επίσημο site του παιχνιδιού. μα δεν ντρέπονται?

 • Ναι, και εγώ το παρατήρησα αυτό και στην ουσία το μόνο που παίρνεις με το download είναι το serial number.

 • no mac client αυτο ειναι μεγαλο μειονέκτημα

 • Όλοι αυτοί που κάθονται και βγάζουν κλώνους του wow κάποια στιγμή καλο θα ήταν να κάτσουν να αναλογιστουν ότι δυστυχώς ο μέσος gamer (και βάζω και τον εαυτό μου μέσα) είναι κομματάκι δύσκολο, αν όχι αδύνατον, να παίζουν παράλληλα παραπάνω από ένα ΜMΟ. Τους λόγους δε χρειάζεται να τους αναφέρω νομίζω, λίγο πολύ όλοι καταλαβαίνουμε ότι για να γίνεις καλος σε ένα τέτοιο game; πρέπει να αφιερώσεις ΠΟΛΛΕΣ ώρες. Το ερώτημα το δικό μου είναι γιατί κάποιος να επιλέξει έναν κλώνο την στιγμή που υπάρχει εκεί έξω το αυθεντικό. Όσο καλός και να ναι ο κλώνος ακούγεται λιγάκι παράλογο να έχει ανταπόκριση από το κοινό και ιδιαιτερα να κρατήσει το κοινό και μετά τον πρώτο μηνα της κυκλοφορίας του. Έχουμε δει κατά καιρούς πολλές προσπάθειες να πηγαίνουν χαμένες. Γεμίσαμε MMO συνδρομητικά και μη που έχουν καταντήσει πόλεις φαντάσματα κυρίως μετά τον πρώτο δωρεάν μηνα. Η άποψη η δικια μου είναι αν κάποιος θέλει να κερδίσει το κοινό του WoW να κάτσει να φτιάξει κάτι το επαναστατικό και να σταματήσει επιτέλους όλο αυτό το πανηγύρι με wowlike αποτυχημένους κλώνους. Το συγκεκριμένο παιχνίδι έχει φάει τεράστιο X από μένα και μονο απ την ατάκα «We are not in Azeroth anymore».. Δεν έκανα τον κόπο ούτε στην beta να μπω. Την έχω ζήσει αυτή την εμπειρία αρκετές φορες για να καταλαβαίνω πράγματα και καταστάσεις. Και ναι θα συμφωνήσω ότι έχουν καταλάβει οι εταιρείες ότι γουστάρουμε να μαζέψουμε τα μπογαλάκια μας απ το wow και να μετακομίσουμε σε κάτι καλύτερο. Αλλα όχι σε κλώνο ρε παιδιά.. Έλεος. Μονο το interface που βλέπω στις φωτό,, κλαίω. Ούτε και να με πλήρωναν δε θα έπαιζα κάτι τέτοιο .. ποσο μάλλον να πληρώνω και με το μηνα -.-
  Αυτά από μένα .. τα ξαναλέμε σε ένα μηνα.

 • Καλος ή κακως η μονη εταιρια που εχω μαθει να εμπιστευομαι σε MMORPG ειναι η Blizzard.Εχω σταματησει να παιζω WoW εδω και καποιον καιρο τωρα λογο του οτι το παιχνιδι εχει αλλαξει πολυ απο αυτο που μου αρεσε να παιζω.Περιμενω με μεγαλη ανηπομονησια το project Titan.

  Οσο για το Rift δεν ακουγετε κακο αλλα θεωρω πως αργα ή γρηγορα θα κουρασει το community του.Και ειδικοτερα αυτους που ερχονται απο το WoW...

Δείξε μου και άλλα...