Ταυτότητα

Theatre of War 3: Korea

Theatre of War 3: Korea

Edition: N/A Genre: Strategy Διάθεση: CD Media
Αριθμός παικτών: 1-4 Ανάπτυξη: 1C Company Ημ. Έκδοσης: 24/03/2011
PEGI: 16 Εκδότης: 1C Company Πλατφόρμες: PC


"Hardcore" μέχρι το κόκκαλο

Η σειρά Theatre of War απευθύνεται στους πιο σκληροπυρηνικούς φίλους των παιχνιδιών στρατηγικής, οι οποίοι μπορούν να ανταπεξέλθουν στον υψηλό βαθμό δυσκολίας και πολυπλοκότητας του franchise. Το νέο παιχνίδι της 1C Company αποτελεί μία ενδιαφέρουσα πρόταση, από την οποία όμως δεν λείπουν τα προβλήματα που την τοποθετούν πιο κάτω από τον ανταγωνισμό. Το Theatre of War 3: Korea έχει σαν κεντρικό θέμα το πόλεμο της Κορέας και διαθέτει δύο κεντρικά campaigns, τα οποία εξελίσσονται κατά τη δεκαετία του 1950. Στο ένα campaign παίρνουμε τον έλεγχο της Βόρειας Κορέας και στο δεύτερο ελέγχουμε τους Αμερικάνους. Η ιστορία δεν αποτελεί βασικό χαρακτηριστικό του παιχνιδιού και πρακτικά είναι σχεδόν ανύπαρκτη.

Βαρύ αλλά όχι ακριβώς πανέμορφο: Ο τεχνικός τομέας

Ο οπτικός τομέας του Korea δεν μπορεί να συγκριθεί με τους καλύτερους εκπροσώπους του είδους, αλλά το στοιχείο που προβληματίζει είναι ότι το ToW3 είναι πολύ απαιτητικό σε υπολογιστική ισχύ, χωρίς αυτό να δικαιολογείται από το οπτικό αποτέλεσμα. Φυσικά, δεν θα ήταν δίκαιο να συγκρίνουμε το Theatre of War 3 με τα World in Conflict ή Starcraft II εξαιτίας της δυνατότητας χρήσης κάμερας πρώτου προσώπου σε όλες τις μονάδες στο ToW3, ένα χαρακτηριστικό που δεν το βρήκαμε ιδιαίτερα χρήσιμο.

Theatre-of-war-3-korea-01-thumb.jpgΓια να καταστεί αυτό δυνατό έχουν γίνει σημαντικές υποχωρήσεις στην ποιότητα των textures, ενώ ο τίτλος είναι σημαντικά πιο "βαρύς" από πολλά ομορφότερα strategy παιχνίδια. Ένα πρόβλημα του τεχνικού τομέα, είναι ορισμένες φορές ότι δεν μπορεί να απεικονίσει ξεκάθαρα τις μονάδες στο πεδίο της μάχης. Η εταιρεία ανάπτυξης φαίνεται πως αναγνωρίζει αυτό το στοιχείο και τα εικονίδια που εμφανίζονται πάνω από τις εχθρικές μονάδες τις περισσότερες φορές διορθώνουν το πρόβλημα, αν και υπήρξαν και λίγες περιπτώσεις όπου ανακαλύψαμε ξαφνικά ότι κινούμασταν ακριβώς δίπλα από μία-δύο ξεχασμένες εχθρικές μονάδες. Ο ηχητικός τομέας του τίτλου δεν μπορεί να δημιουργήσει μία πειστική ατμόσφαιρα αφού τα ηχητικά εφέ είναι κάτω του μετρίου και η μουσική ουσιαστικά ανύπαρκτη.

Στο χάρτη και το πεδίο της μάχης: Gameplay

Το gameplay χωρίζεται σε δύο μέρη. Τα campaigns ξεκινούν από ένα χάρτη τύπου Risk, ο οποίος ουσιαστικά είναι παρόμοιος με αυτόν του πρώτου Total War: Shogun. Αυτό το μέρος του παιχνιδιού είναι turn based και στόχος μας είναι να μετακινήσουμε τις μονάδες μας με τρόπο που θα μας επιτρέψει να κερδίσουμε τον έλεγχο όλων των αντιπάλων περιοχών. Αξίζει να ξεκαθαρίσουμε σε αυτό το σημείο, ότι δεν υπάρχει διπλωματία, διαχείριση της οικονομίας μας ή οτιδήποτε άλλο.

Theatre-of-war-3-korea-02-thumb.jpgΌταν βρεθούμε στην ίδια περιοχή με τους εχθρούς μας, τα αντίπαλα στρατεύματα παρατάσσονται και λύνουν τις διαφορές τους σε μάχες πραγματικού χρόνου, οι οποίες αποτελούν το δεύτερο και σημαντικότερο σκέλος του παιχνιδιού. Οι μάχες αυτές επηρεάζονται σημαντικά από το ποιος θα κινηθεί επιθετικά εναντίων του αντιπάλου στο χάρτη του παιχνιδιού. Ο παίκτης που κινείται εχθρικά προς μία αντίπαλη περιοχή, ξεκινά από ένα σημείο του χάρτη για να καταλάβει την αντίπαλη βάση, ενώ η αρχή της αποστολής βρίσκει τους αμυνόμενους ήδη παραταγμένους, έτοιμους να αντιμετωπίσουν την εχθρική απειλή. Αν θέλουμε μπορούμε να επιλέξουμε με τι είδους μονάδες θα ξεκινήσουμε ή να αφήσουμε το παιχνίδι να επιλέξει αυτόματα.

Κατά τη διάρκεια των μαχών δεν μπορούμε να κατασκευάσουμε κτίρια και δεν υπάρχει καθόλου συλλογή πόρων. Έτσι, ο αριθμός των μονάδων μας μόνο λιγοστεύει κατά τη διάρκεια των αποστολών, εκτός της περίπτωσης που θα καλέσουμε σαν ενισχύσεις επιπλέον μονάδες, αξιοποιώντας τους πόντους που συγκεντρώνουμε εξοντώνοντας τους εχθρούς μας.

Theatre-of-war-3-korea-04-thumb.jpgΣτο πεδίο της μάχης τα πράγματα είναι κάπως πιο εύκολα όταν είμαστε οι αμυνόμενοι. Όπως προαναφέραμε, τα στρατεύματά μας είναι ήδη παραταγμένα στη βάση και σε γενικές γραμμές προσπαθούμε να προστατέψουμε τη βάση μας, επεμβαίνοντας την κατάλληλη χρονική στιγμή με τις μονάδες μας ή με ενισχύσεις που συνήθως έρχονται υπό τη μορφή εναέριων βομβαρδισμών ή επιπλέον μονάδων. Ατυχώς, μερικές φορές ανεπάλληλα κύματα εχθρών κατευθύνονται απειλητικά προς τη βάση μας, με το respawn τους να είναι εντονότερο από ό,τι θα έπρεπε. Άλλες φορές στο τέλος των αποστολών υπάρχει υπερβολική ησυχία, κάτι στο οποίο οφείλεται σε κάποιους αντιπάλους που έχουν "κολλήσει" σε κάποιο σημείο του επιπέδου και τους οποίους πρέπει να αναζητήσουμε και να εξοντώσουμε ώστε να ολοκληρώσουμε την αποστολή.

Η AI δεν είναι το καλύτερο στοιχείο του παιχνιδιού και σε ορισμένες περιπτώσεις προβληματίζει. Είναι σημαντικό ότι ακόμα και αν καταφέρουμε να αποκρούσουμε μία εχθρική επίθεση, δεν θα εξοντώσουμε εντελώς τους επιτιθέμενους αλλά θα τους ξαναβρούμε μπροστά μας. Με αυτό τον τρόπο ο τίτλος μας ωθεί σε μία πιο επιθετική προσέγγιση όσο είμαστε στο χάρτη της μάχης.

{PAGE_BREAK}

Οι μάχες που μας βρίσκουν στην θέση των επιτιθέμενων ξεδιπλώνουν τις δυνατότητες του Theatre of War 3 και μας θέτουν μία σειρά από στρατηγικές επιλογές. Η κίνηση των μονάδων είναι αρκετά αργή. Αυτό συμβαίνει σκόπιμα ώστε οι παίκτες να μην έχουν τη δυνατότητα άμεσης διόρθωσης των λαθών τους, ούτως ώστε να μετατοπιστεί το βάρος από την ταχύτητα που απαιτούν τα περισσότερα -και κυρίως πιο εμπορικά- RTS, προς τη σωστή τακτική και τη μελέτη των κινήσεών τους. Το Theatre of War 3 απαιτεί προσεκτικές κινήσεις καθώς οι κίνδυνοι παραμονεύουν, όμως δεν κυλούν όλα ομαλά. Η εμβέλεια των μονάδων είναι αρκετά μεγάλη, γεγονός που σε συνδυασμό με τη μορφολογία των χαρτών -ορισμένες φορές- έχει σαν συνέπεια να δεχόμαστε χτυπήματα από αντιπάλους των οποίων τη θέση δεν έχουμε αντιληφθεί.

Theatre-of-war-3-korea-05-thumb.jpgΑυτό το χαρακτηριστικό, σε συνδυασμό με τις νάρκες που βρίσκονται διάσπαρτες, μπορεί να οδηγήσει τους παίκτες στη μέθοδο του trial & error και save / load ώστε να αποφύγουν τους εχθρούς και τις εκπλήξεις. Οι στρατιώτες είναι τόσο χρήσιμοι όσο και τα άρματα. Τα άρματα μπορούν να ακινητοποιηθούν ή, ανάλογα τις επιθέσεις που δέχονται, είναι πιθανό να σκοτωθούν τα μέλη του πληρώματός τους. Θεωρητικά είναι πιθανό κάποιοι άλλοι στρατιώτες να επανακτήσουν τον έλεγχο οχημάτων, κάτι όμως που δεν είναι πάντα εφικτό. Τα οχήματα έχουν συγκεκριμένες θέσεις που αντιστοιχούν σε συγκεκριμένους ρόλους.

Η θέση του οδηγού είναι πολύ σημαντική και αν κάποιος στρατιώτης δεν έχει αρκετά καλά στατιστικά στο τομέα "driving", απλά, δεν μπορεί να οδηγήσει, κάτι που μας ώθησε αρκετές φορές να παρατήσουμε τα άρματά μας "άθικτα", αφού μέσα στη φωτιά της μάχης είναι κάπως δύσκολος ο εντοπισμός ενός ικανοποιητικού οδηγού.

Theatre-of-war-3-korea-06-thumb.jpg Οι στρατιώτες έχουν μεν αρκετές δυνατότητες, αλλά ο σχετικά μεγάλος αριθμός στρατευμάτων που ελέγχουμε συχνά καθιστά τα πράγματα υπερβολικά χαοτικά για να ασχοληθούμε με το micromanagement. Μετά το πέρας κάθε αποστολής έχουμε τη δυνατότητα να αναβαθμίσουμε τα στατιστικά του κάθε επιζόντα χαρακτήρα ξεχωριστά ή να αφήσουμε το παιχνίδι να τους αναβαθμίσει αυτόματα. Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν κάθε μάχη μπορούμε να επιλέγουμε ξεχωριστά το επίπεδο δυσκολίας της, αλλά ακόμα και στο ευκολότερο επίπεδο υπάρχει αρκετή πρόκληση. Επίσης, αν θέλουμε κάτι πιο περίπλοκο, έχουμε τη δυνατότητα να ενεργοποιήσουμε την επίπτωση του ηθικού στις μάχες, κάτι το οποίο θα κάνει τους στρατιώτες να πανικοβάλλονται σε στιγμές έντασης, με αποτέλεσμα να σκοτώνονται ευκολότερα. 

Συμπεράσματα

Το Theatre of War 3 απευθύνεται σε ένα πολύ συγκεκριμένο κοινό και, παρά τα προβλήματά του, αποτελεί μια αξιοπρεπή προσπάθεια. Πέρα από τα δύο βασικά campaigns έχουμε τη δυνατότητα να δημιουργήσουμε το δικό μας, παραθέτοντας τις μονάδες μας με όποιο τρόπο θέλουμε στο χάρτη του παιχνιδιού. Επίσης, υποστηρίζεται και multiplayer, το οποίο όμως δεν μπορέσαμε να δοκιμάσουμε καθώς το παιχνίδι δεν έχει κυκλοφορήσει ακόμα.

Η δυσκολία και η πολυπλοκότητα του Theatre of War 3: Korea φέρνουν και την αντίστοιχη ικανοποίηση σε περίπτωση επιτυχίας, αλλά δεν λείπουν και τα προβλήματα, τα οποία χαλούν τη συνολική εικόνα του παιχνιδιού. Επιπροσθέτως, όντας τίτλος του υποείδους "hardcore strategy", θεωρούμε ότι δεν υπάρχει καν σύγκριση με το Men of War -και τα expansion του ενδεχομένως- το οποίο αν και κάπως διαφορετικό είναι σαφώς ανώτερο. Το Theatre of War 3 προτείνεται μόνο σε όσους θέλουν κάτι διαφορετικό και "βαρύ", που θα δοκιμάσει τις ικανότητές τους, αρκεί βέβαια να μπορέσουν να συμβιβαστούν με τις αδυναμίες του.

Νίκος Καβακλής

Ελάχιστες απαιτήσεις συστήματος
Λειτουργικό - Windows XP/ Vista
Επεξεργαστής - Intel Core 2 Duo ή AMD Phenom II (2.4GHz or better)
Μνήμη - 2GB
Κάρτα γραφικών - nVidia GF 7600 ή AMD Radeon HD 2000 με 256MB RAM και Shaders 3.0
Σκληρός δίσκος - 3.5GB

Θετικά

  • Μάχες που δίνουν έμφαση στην στρατηγική και όχι στην ταχύτητα
  • Διαφορετικό από τα περισσότερα παιχνίδια του είδους

Αρνητικά

  • Αρκετά απαιτητικό σε υπολογιστική ισχύ, χωρίς τα αναμενόμενα οπτικά αποτελέσματα
  • Η πολυπλοκότητά του το κάνει εντελώς ακατάλληλο για αρχάριους, ενώ μπορεί να γίνει χαοτικό και για τους πιο έμπειρους
  • Φαινόμενα trial & error και κάποια προβλήματα στην ΑΙ

Βαθμολογία

Συμμετεχουν