Μήπως είναι καιρός να αφήσουμε τον Ezio στην ησυχία του;

Μία ιδιαίτερη αγάπη φαίνεται πως έχει η Ubisoft στο πρόσωπο του Ezio Auditore καθώς, σε αντίθεση με τον Altair που αρκέστηκε στην προβολή του σε έναν μόνο τίτλο (και ένα μικρό “cameo” στο δεύτερο Assassin’s Creed), ο Ιταλός ασσασίνος δείχνει να έχει τραβήξει όλη τη δημοσιότητα του franchise επάνω του. Αριθμώντας ήδη στο βιογραφικό του δύο τίτλους και δύο πρόσθετα κεφάλαια για το Assassin’s Creed II, σίγουρα δε μας προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι δεν είπε την τελευταία του λέξη στο Assassin's Creed Brotherhood. Αναμενόμενα λοιπόν, η γαλλική εταιρία έρχεται να μας προσφέρει το πρώτο πακέτο επέκτασης (έχουμε την αμυδρά πεποίθηση ότι θα το ακολουθήσουν και άλλα) μέσω του Da Vinci Disappearance, με το αντίτιμο των 800 Microsoft Points ή 9,99 ευρώ για το Playstation Store.

Έχοντας ήδη μία πρώτη ιδέα σχετικά με την ποιότητα αυτών των dlc από το δεύτερο μέρος της σειράς, οι προσδοκίες μας δε θα μπορούσαν να είναι οι καλύτερες δυνατές και σίγουρα όχι άδικα. Έχοντας –πλέον- την υποχρέωση της προσθήκης υλικού όχι μόνο για την ιστορία του Ezio αλλά και για το online κομμάτι του τίτλου, η δουλειά της Ubisoft για το νέο υλικό αναπόφευκτα αποτελεί πιο δύσκολη υπόθεση ώστε να καταφέρει να δικαιολογήσει την κατάθεση του –διόλου ευκαταφρόνητου- ποσού. Ας δούμε λοιπόν εάν αξίζει να ψάξουμε τα ίχνη του διάσημου ζωγράφου.

Ψάχνοντας το διάσημο καλιτέχνη 

Ο τίτλος του πρώτου επιπρόσθετου υλικού για το Brotherhood προδίδει εμφανέστατα την κεντρική ιδέα της νέας περιπέτειας του Ezio. Το Da Vinci Disappearance τοποθετείται περίπου ένα χρόνο πριν την ολοκλήρωση του Brotherhood, αν και ουσιαστικά η νέα ιστορία είναι εντελώς αυτόνομη έχοντας ουδεμία σύνδεση με την πλοκή του κυρίως μέρους του τίτλου. Η πρώτη αποστολή θα μας βρει στο εργαστήριο του διάσημου ζωγράφου, όπου θα μας ζητηθεί να εντοπίσουμε και να φέρουμε πίσω τον ατίθασο συνεργάτη του, ονόματι Salai, ο χαρακτήρας και το παρουσιαστικό του οποίου βασίζεται έντονα σε ιστορικές πηγές. Με το πέρας αυτής της αποστολής ο Da Vinci θα έχει ήδη απαχθεί από τη μυστηριώδη οργάνωση των Ερμητιστών.

Οι τελευταίοι αποτελούν μία παραθρησκευτική ομάδα που λατρεύει το θεό Ερμή και εδώ έχουν ως στόχο την εύρεση του κρυφού ναού του Πυθαγόρα, στόχος στον οποίο θεωρούν ότι θα τους βοηθήσει ο κοντινός φίλος του Ezio. Σύντομα θα μάθουμε ότι ο Da Vinci έχει ήδη αφήσει σημάδια σε ορισμένους πίνακές του, με την ένωση των οποίων καταδεικνύεται η είσοδος του ναού. Το σενάριο σε γενικές γραμμές δεν προσφέρει το παραμικρό βάθος, καθώς στο μεγαλύτερο μέρος της –περίπου δίωρης- περιπέτειάς μας θα πρέπει απλά να βρούμε στοιχεία που θα μας οδηγήσουν στους αγοραστές των πινάκων.

Αντίθετα με το ύφος του σεναρίου που μας συνήθισαν οι περιπέτειες του Ezio, εδώ δεν υπάρχει κανένα συνομωσιακό υπόβαθρο ή έστω κάποια ελάχιστη εμβάθυνση στον χαρακτήρα του Ercole Massimo, ηγέτη των Ερμητιστών, η παρουσία του οποίου υπάρχει απλά...για να υπάρχει. Εκτός της Λουκρητίας Boργία δε θα δούμε άλλους γνώριμους χαρακτήρες αποκόπτοντας ουσιαστικά οποιαδήποτε σύνδεση με τα προηγούμενα Assassin’s Creed. Επιπροσθέτως, όσοι επιθυμούν να μάθουν τι απέγιναν ο Desmond Miles και η παρέα του μετά το τέλος του Brotherhood μάλλον θα πρέπει να περιμένουν το επόμενο sequel, καθώς δε γίνεται καμία αναφορά για τα τεκταινόμενα εκτός του Animus.

Δυστυχώς, λοιπόν, το σενάριο είναι αρκετά αδιάφορο, λειτουργώντας ως μία πολύ απλή δικαιολόγηση για τον σχεδιασμό ορισμένων επιπρόσθετων αποστολών ενώ, επίσης, δεν παρέχεται καμία πληροφορία όσον αφορά τη γενικότερη μυθολογία που ακολουθεί το Assassin’s Creed. Μόνο τα τελευταία δέκα –περίπου- δευτερόλεπτα έρχονται να προσφέρουν μία ενδιαφέρουσα πληροφορία, η οποία δύναται να αποκρυπτογραφηθεί εκτός παιχνιδιού (...συνίσταται η γρήγορη μέθοδος του διαδικτύου) ώστε να μας δώσει ένα στοιχείο για μία συγκεκριμένη ιστορική περίοδο και τοποθεσία όπου εικάζεται ότι θα λαμβάνει χώρα το επόμενο κεφάλαιο της σειράς.

“Κάτι μου θυμίζουν αυτές οι αποστολές...” 

Το single player τμήμα του τίτλου περιέχει συνολικά οκτώ αποστολές, η ποιότητα των οποίων έχει δυστυχώς έντονη διακύμανση αλλά και πολλές στιγμές déjà vu. Όλα τα συνήθη ζητούμενα θα περάσουν από μπροστά μας, όπως η παρακολούθηση κάποιου στόχου δίχως να γίνουμε αντιληπτοί, η αντιμετώπιση πολυάριθμων φρουρών και η αθόρυβη εισχώρηση σε διάφορες τοποθεσίες, όπου αν κάποιος εχθρός μας εντοπίσει, μεταφερόμαστε αυτομάτως στην οθόνη του Desynchronization (ή game over σε... ελεύθερη μετάφραση). Η αποστολή που αναλώνεται στον εντοπισμό των σημαδιών που έχει τοποθετήσει ο Da Vinci στους πίνακές του, αποτελεί ένα υπερ-απλουστευμένο mini game, παραλλαγμένου μάλιστα από αυτά που έχουμε ήδη δει στις υπο-αποστολές The Truth, αποτελώντας μία ένδειξη της έλλειψης φαντασίας στο σχεδιασμό των αποστολών.

Ευτυχώς υπάρχουν δύο αποστολές που μας τοποθετούν σε καινούρια περιβάλλοντα, προσφέροντας μία άκρως αναγκαία –αν και “λίγη”- φρέσκια πνοή. Στο πρώτο μέρος θα βρεθούμε σε μία βίλα στην εξοχή όπου θα χρειαστεί να εισχωρήσουμε απαρατήρητοι, ενώ αργότερα θα εισέλθουμε σε υπόγεια κτίσματα σε ένα περιβάλλον που θυμίζει έντονα αυτά των αποστολών που σχετίζονταν με τους ακόλουθους του Ρωμύλου. Και οι δύο αποστολές είναι πολύ καλά δομημένες, δίνοντας το βάρος τους στο platform κομμάτι του τίτλου και προσφέροντας ωραία δομημένους χώρους για την επίδειξη και την αρμονική εκτέλεση των ακροβατικών κινήσεων του Ezio. Εντούτοις, η αρκετά καλή ποιότητα αυτών των δύο αποστολών δεν είναι αρκετή για να αντισταθμίσει το υπόλοιπο αδιάφορο και επαναλαμβανόμενο σύνολο του Da Vinci Disappearance.

{PAGE_BREAK}

Μία ενδιαφέρουσα προσθήκη στις μάχες μεταξύ των Animus

Το multiplayer mode βρίσκεται σε ελαφρώς καλύτερη μοίρα. Τέσσερις νέοι χαρακτήρες γίνονται διαθέσιμοι, προσφέροντας ορισμένα από τα καλύτερα μοντέλα του τίτλου και εντυπωσιακές κινήσεις εκτέλεσης. Επιπλέον, θα μπορέσουμε να εξασκήσουμε τις εκτελεστικές μας ικανότητες σε ένα καινούριο επίπεδο αλλά και δύο ξεχωριστά modes. Το Assassinate αποτελεί μία ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα παραλλαγή του Wanted. Δίχως να έχουμε πλέον αυτόματα κάποιον στόχο προς εκτέλεση, όλοι οι παίκτες είναι πιθανοί στόχοι (κάτι το οποίο ισχύει φυσικά και για το χαρακτήρα μας). Έτσι, λοιπόν, καλούμαστε να παρατηρήσουμε ύποπτες κινήσεις και συμπεριφορές ώστε να ξεχωρίσουμε τους χαρακτήρες που μεταχειρίζεται η τεχνητή νοημοσύνη από τους χαρακτήρες που χειρίζονται οι online παίκτες. Το συγκεκριμένο mode απαιτεί υπομονή στις κινήσεις μας και έντονη παρατηρητικότητα, προσφέροντας παράλληλα έντονες στιγμές καθώς οποιοσδήποτε χαρακτήρας μπορεί να είναι υποψήφιο θύμα ή θύτης.

Το δεύτερο mode αφορά το Escort όπου δύο ομάδες των τεσσάρων ατόμων χωρίζονται ανά γύρο σε σωματοφύλακες και δολοφόνους. Ο ρόλος της πρώτης ομάδας είναι να προστατεύει δύο NPCs, οι οποίοι προχωρούν διαδοχικά από διάφορα checkpoints, ενώ η δεύτερη ομάδα έχει ως σκοπό την εξόντωσή τους. Το συγκεκριμένο mode δύσκολα θα κρατήσει το ενδιαφέρον των παικτών, καθώς γρήγορα φτάνει σε σημείο να γίνεται κουραστικό δεδομένου ότι οι δολοφόνοι είναι αρκετά εύκολο να εντοπιστούν. Έτσι καταλήγουμε σε ένα επαναλαμβανόμενο μακελειό με ελάχιστη δυνατότητα για στρατηγικές κινήσεις.

Τελικά συμπεράσματα

Ατυχώς, η Ubisoft δεν μπορεί να αποφύγει τα χαμηλά ποιοτικά στάνταρ που είχε θέσει με τα παλιότερα επιπρόσθετα πακέτα του Assassin’s Creed II. Το Da Vinci Disappearance δεν αποτελεί τελικά τίποτα περισσότερο από μερικές αντιγραμμένες συνιστώσες αποστολών, οι οποίες ήδη είχαν αρχίσει να κουράζουν προς το τέλος του Brotherhood. Οι ελάχιστες καλές στιγμές του single player και η ευχάριστη προσθήκη του Assassinate σίγουρα δεν αποτελούν ικανά στοιχεία για να δικαιολογήσουν την τιμή διάθεσης αυτού του καινούριου πακέτου επέκτασης.

Νικόλας Μαρκόγλου

Θετικά

 • Ενδιαφέρουσα και αινιγματική πληροφορία στο φινάλε των αποστολών
 • Ορισμένες πολύ καλές platform στιγμές
 • Το Assassinate mode

Αρνητικά

 • Μικρή διάρκεια
 • Αποστολές που έχουμε ξαναδεί πολλές φορές στο παρελθόν
 • Καμία πληροφορία σχετικά με τη μυθολογία των Assassin’s Creed

Βαθμολογία

Σχόλια Χρηστών (27 σχόλια)
 • Eru_Ilúvatar Eru_Ilúvatar 21 Μαρτίου 2011  | 21:27

  Παιδιά όλοι ξέρουμε την παράδοση που έχει η Ubisoft με τα DLC..παράδοση την οποία εμείς με τις αγορές μας την συντηρούμε..Εγώ προσωπικά μέχρι τώρα έχω αγοράσει όλα τα Assassin's Creed και τα DLC που έχουν βγει..Το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν κλαίω τα λεφτά μου γιατί τα έχω λιώσει όλα τα παιχνίδια που αγόρασα.. Αλλά πλέον με έχει κουράσει αυτή η κατάσταση..όπως πολύ σωστά γράφει ποιο πάνω ο συντάκτης του review:¨Μήπως είναι καιρός να αφήσουμε τον Ezio στην ησυχία του;¨ εγώ προσωπικά αναρωτιέμαι μήπως είναι καιρός να σταματήσω να αγοράζω DLC; Ο μόνος τρόπος για να σταματήσει η ubi είναι να φάει ένα οικονομικό χαστούκι απο την αδιαφορία των gamers..

 • valkon_gamer valkon_gamer 21 Μαρτίου 2011  | 16:20

  το multiplayer αξίζει πάντως τρελά

 • Skyliner34 Skyliner34 21 Μαρτίου 2011  | 03:01

  Πωωωω...
  Τα ιδια και τα ιδια και ξανα μια απο τα ιδια και δωσε μια ακομα.....
  Αλλα οπως και να το κανεις, το παιγνιδι ειναι μεγαλο κολλημα...!!!
  Δεκα στα δεκα για μενα... :-)

 • Yokolokoman Yokolokoman 21 Μαρτίου 2011  | 01:55

  αρκετα καλο.λιγο περιεργο βεβαια ολο το νταραβερι με τον σαλαι αλλα γενικα ειχε ωραια υποθεση.

 • george1821 george1821 17 Μαρτίου 2011  | 19:09

  Deathwalker συγγνωμη αν σε πειραξε η εκφραση μου οπως το ειπα,αλλα εξηγησε μου γιατι το θεωρεις ως ορισμο του αρμεγματος?

 • lovesfool lovesfool 17 Μαρτίου 2011  | 12:31

  Μήπως ήρθε η ώρα να ξαναδούμε τον Altair ή να προχωρήσουμε στον επόμενο;

  Καλός ο Ezio, αλλά προσωπικά η συγκεκριμένη χρονική περίοδος δεν μου κάνει κλικ.

 • jtout jtout 17 Μαρτίου 2011  | 12:31

  Θα παρακαλέσω να πέσουν λίγο οι τόνοι παιδιά.

 • deathwalker deathwalker 17 Μαρτίου 2011  | 12:09

  file george otan kapios katathetei tin prosopikitou apopsi ta peri na skeftomaste ti leme pane peripato!!! opws akribos sto enlogo sxolio mou den zitisa apo kanenan na tin ensternistei - apodextei!!!

 • george1821 george1821 17 Μαρτίου 2011  | 11:48

  Μαλλον παει για γαλλικη επανασταση το σκηνικο του τριτου

 • sta697 sta697 17 Μαρτίου 2011  | 01:56

  το 2 το λατρεψα το brotherhood με τη μια πολη και τις ελαχιστες βελτιωσεις με απογοητευσε οποτε εννοειται οτι δε θα ασχοληθω με ενα dlc.Ελπιζω στο επομενο να δωσουν περισοτερη προσοχη και να αλλαξουν σκηνικο(σαμουραι κανεις?).

 • kostas-maiden kostas-maiden 17 Μαρτίου 2011  | 00:41

  Φερτε πισω τον αλταιρρρρρρρρρρρρρρρρρρ

 • Johnny8565 Johnny8565 17 Μαρτίου 2011  | 00:02

  Μπορει να το παρω μονο και μονο για το multiplayer...

 • DarthAltair DarthAltair 16 Μαρτίου 2011  | 23:29

  Ότι είπε ο nikeferrari.sfo0naki το Brotherhood είναι Multiplatform,όχι exclusive.Αλλιώς εγώ είμαι πολύ μάγκας που το έπαιξα στο Χ360 ενώ έχει βγει μόνο για ps3. :P

 • POSSESSED_HELLGAST POSSESSED_HELLGAST 16 Μαρτίου 2011  | 22:50

  Μαγκες χαλαραααααααααααα, ακουστε λιγο την λογικη σας , το ενα ηταν καλο ,ναι αλλα επαναλαμβανομενο, ειχε στοιχεια POP , ειχε, το δευτερο μαλλον ειναι και το πιο ολοκληρομενο, ειχε στοιχεια ΡΟΡ ουου ναι τι πλακα ειχε!
  Τωρα το αγοραζεις με 19 ευρα και μαλιστα με ολλα τα DLC και τις εξτρα βλακιουλες....εχει αρχιζει να κουραζει ? ωωωωωω Βεβαια , ειναι ΠΟΛΙΤΙΚΗ MARKETING φιλοι μου αγαπημενοι και μικρα παιδια...καμοματα ΕΑ με ΓαλλικοΚαναδικη Φινετσα και με Brand ...Ubisoft.
  Μια απο τα ιδια εχετε αρχιζει και μας Πριζετε τα Αντιδια!
  Να δουμε στο τελος ποσοι Hardcore Gamers nerds nintendo θα μινουν εν Ζωη η θα εκγαταλειψουν στην σκια των αναμνησεων , που καταταλα εχουν και Ζωη και εμπειρια απο μια Ιστορια Αγαπης (Ηλεκρονικης με μυρουδια απο φλιπερακια η αλλιως σφαιριστηρια ) και γινανε 30 και βαλε και γουσταρουν - αγαπουν ,παιρνουν καλα με κατι που εγηνε της Μοδας.....και ξερεται ε η μοδα περναει και φευγει ,μερικες φορες δεν επιστρεφει κιολλας ποτε......αντε τωρα πατε για κονεκτ κοκοκοκονεκτ και τα μυαλα στο μιξερ .....ξερετε αυτα τα ξεραμενα απο χτες απο τις μπατσες που δωσατε στον κολιτο την ωρα του κοκοκονεκτ...............κλαψ

 • sfo0naki sfo0naki 16 Μαρτίου 2011  | 21:13

  paidia to ac:b bgainei exclusive st ps3 gt to vazete stin katigwria tu xbox

 • DevilBringer DevilBringer 16 Μαρτίου 2011  | 19:53

  Aντε έτσι όπως πάει η σειρά θα περάσει και το Call Of Duty

 • NikeFerrari NikeFerrari 16 Μαρτίου 2011  | 19:06

  Στα 560 μάλλον θα το έπαιρνα. Στα 800 όχι τώρα.Δεν είναι βία. Όταν γίνει deal of the week στα 400 μάλλον.

 • HeavyRain HeavyRain 16 Μαρτίου 2011  | 19:01

  OYΣΤ

 • Deathracer2009 Deathracer2009 16 Μαρτίου 2011  | 18:51

  Λοιπον, θα το αγορασω το DLC αυτες τις μερες επειδη θα εχει επιπλεον trophies και θα με κανει να ξανακολλησω που σημαινει πως θα παω και για αλλα trophies που ξεχασα. :D

 • MIXALIS 13 MIXALIS 13 16 Μαρτίου 2011  | 18:24

  Το assassins creed brotherhood το θεωρω το καλυτερο της σειρας και γιαυτο το λογο αγορασα το dlc.Προσωπικα δεν με ενδιαφερει το online κομματι και περιμενα με αυτα τα 10 ευρο μεγαλυτερη διαρκεια.

 • george1821 george1821 16 Μαρτίου 2011  | 18:15

  Θα σταματησει την ιστορια του desmond.Μπορουν να κανουν μια ιστορια με τους δολοφονους που βρισκεις τα αγαλματα τους στο σπιτι του ezio.Καποτε πρεπει να σταματησει γιατι τοτε θα μιλαμε για αρμεγμα αν πρεπει να αγορασω 5 παιχνιδια για να δω το τελος της ιστοριας

 • Anninos Anninos 16 Μαρτίου 2011  | 18:14

  The Da Vinci Disappointment !

 • nova nova 16 Μαρτίου 2011  | 18:11

  to assassins creed eitan poly kerdoforo genika oli i istoria kai pistovo oti tha vgiei kai tetarto apoklietai i ubisoft na stamatisei edo me to assasins creed

 • george1821 george1821 16 Μαρτίου 2011  | 18:05

  Ε οχι και αρμεγμα το assassins creed.Το πρωτο με το δευτερο ειχαν 2 χρονια διαφορα που βγηκαν και το τριτο κομματι θα βγει το 2012.Μονο για το brotherhood μπορει να το πει κανεις αλλα ειναι ενα πληρες παιχνιδι.Περισσοτερο αρμεγμα ειναι το dragon age 2 κατα την γνωμη μου.Για αυτο να σκεφτομαστε τι λεμε πρωτα

 • giorgosf1-10 giorgosf1-10 16 Μαρτίου 2011  | 17:52

  safer777: to fifa ta teleytaia xronia den einai armegma giati olo veltionete se antithesh me to pro pou den exei stis mises omades ta alhthina onomata

 • Safer777 Safer777 16 Μαρτίου 2011  | 17:32

  Πάντως άρμεγμα λέτε όλοι,εγώ δεν το καταλαβαίνω.Το Fifa,Pro,Madden,Nba Live δεν είναι?Μου φαίνεται επίσης παράξενο το review για ένα μικρό DLC.Να ήταν όπως τα επεισόδια για το GTA IV να πω ναι.

 • deathwalker deathwalker 16 Μαρτίου 2011  | 17:22

  to assassins einai o orismos tou armegmatos!!!! an kai trelos fun tis siras exw arxisei kai xenerwnw me aftin tin simperifora tis eterias!!!!