It's survival of the awesomest!

Ας ξεκαθαρίσουμε κάτι για το PlayStation Move Heroes. Παρότι σε αυτό πρωταγωνιστούν τρία από τα πιο αγαπητά ντουέτα της PlayStation οικογένειας, οι original δημιουργοί τους δηλώνουν περίτρανα απόντες στο εν λόγω project. Τη θέση των Insomniac, Naughty Dog και Sucker Punch έχει αναλάβει η Nihilistic Software, που παρεμπιπτόντως (θα) είναι υπεύθυνη για το νέο Resistance που αναμένεται να κοσμήσει την launch βιβλιοθήκη του επερχόμενου NGP. Τι σημαίνει αυτό, όμως, για τον πρώτο τίτλο που τολμά να προβεί στο πάντρεμα των λατρεμένων αυτών χαρακτήρων; Μία ποιοτική συλλογή minigames ή ένα γρήγορο cash-in στα πλαίσια αναζωπύρωσης του ενδιαφέροντος πριν την επίσημη ανακοίνωση sequels των Sly και Jak & Daxter στο μαύρο γίγαντα; Ή μήπως και τα δύο;

Welcome to the Inter-Universal Hero Games: Δομή

Μετά από ένα μακροσκελές install κι ένα ομολογουμένως αβίαστο calibration, θα ανακαλύψουμε πως υπαίτιοι για την “απαγωγή” των ηρώων μας από τα σύμπαντά τους και τη μεταφορά τους στον κόσμο όπου τα γεγονότα λαμβάνουν μέρος, είναι δύο μικρόσωμα εξωγήινα όντα. Μέσω μίας wormhole, κατάφεραν να ρουφήξουν τους Ratchet & Clank, Jak & Daxter και Sly & Bentley, με δικαιολογία την επιθυμία τους να δημιουργήσουν μία σειρά δοκιμασιών, που θα αναδείξουν τον καλύτερο ήρωα. Δίχως δεύτερη σκέψη, τα τρία αχτύπητα δίδυμα αποδέχονται την πρόκληση, προβάλλοντας το πόσο αφελές ακούγεται το όλο εγχείρημα. Και σαν να μην έφτανε αυτό, δεν αργεί κανείς να συνειδητοποιήσει πως κάτι σκοτεινό και κακόβουλο βρίσκεται στα σχέδια.

This is about as much fun as a good heist: Gameplay

Για τη δημιουργία των προκλήσεων, η ομάδα ανάπτυξης δανείστηκε στοιχεία από κάθε franchise. Ως συνέπεια, έχουμε τέσσερις κόσμους στη διάθεσή μας. Μάλλον η σωστή λέξη είναι "κλώνους" κι όχι κόσμους, αφού πέρα από ορισμένα κοινά textures και υφές, οι αρένες του Heroes δεν μπορούν καν να συγκριθούν με το μεγαλείο των περιβαλλόντων της Insomniac, λόγου χάρη. Ξεκινάμε στη Metropolis City, γνώριμο έδαφος για τους Ratchet & Clank, πορευόμαστε στη Haven City, πατρίδα των Jak & Daxter, επισκεπτόμαστε το Παρίσι του Sly και καταλήγουμε στο τελευταίο και μοναδικό original περιβάλλον, την Gleebertopia. Κάθε ένα από το σύμπαντα είναι γεμάτα challenges παντός τύπου, τόσο για τους Ratchet, Jak και Sly, όσο και για τα sidekicks τους, Clank, Daxter και Bentley.

Κύριο objective στο μεγαλύτερο κομμάτι του παιχνιδιού είναι η διάσωση των αποκαλούμενων “baby whibblets”, μωβ ανυπεράσπιστων όντων. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με τέσσερις τρόπους: Την αναζήτησή τους στην αρένα και την ασφαλή μεταφορά τους πίσω στο checkpoint, την απελευθέρωσή τους από κλουβιά, την εκτόξευσή τους με escape pods εκτός κινδύνου, και τέλος, την υπεράσπιση των προστατευτικών τους capsules, στα πλαίσια ενός defensive/survival mode.

Ο πρώτος τρόπος είναι και ο πιο παραδοσιακός, αφού απαιτεί την εξερεύνηση της αρένας, καθώς δεκάδες εχθροί -δανεισμένοι κι αυτοί από το εκάστοτε σύμπαν- προσπαθούν να βάλουν ένα άδοξο τέλος στην προσπάθειά μας. Να αναφέρουμε εδώ πως κάθε ένα από τα events είναι time based, κάτι που σημαίνει πως πάντα θα πρέπει να ανησυχείτε για το χρονόμετρο που μετρά ανάποδα. Οι Ratchet, Jak και Sly θα χρειαστεί να κάνουν χρήση των melee επιθέσεων τους, ενώ οι βοηθοί τους ειδικεύονται στη χρήση πυρομαχικών, αντισταθμίζοντας το μικρό μέγεθός τους.

Παραδοσιακός μπορεί να χαρακτηριστεί και ο τελευταίος τρόπος, με τη διαφορά ότι πολλές φορές οι κύριοι χαρακτήρες θα αντικαταστήσουν τα βασικά melee όπλα τους με ένα γνώριμο στους φίλους των R&C μαστίγιο, που προβάλλει τις 1:1 ικανότητες του Move.

Άξιες αναφοράς είναι και οι ειδικές ικανότητες κάθε χαρακτήρα, που γίνονται διαθέσιμες όταν η μπάρα κρυστάλλων γεμίσει. Ο Ratchet εκτοξεύει στον αέρα το πάντα ξεκαρδιστικό Groovitron, κάνοντας τους εχθρούς του να χορεύουν ανεξέλεγκτα, ο Jak κάνει χρήση του Dark Eco για να μετατραπεί στιγμιαία σε Dark Jak, ενώ ο Sly σταματάει τη ροή του χρόνου. Ο Clank, από την άλλη, έχει τους Zoni στο πλευρό του, ο Daxter ακολουθεί τα μονοπάτια του Jak μετατρεπόμενος σε Dark Daxter (βλ. Jak & Daxter: The Lost Frontier), και τέλος, ο Bentley μπορεί να “hackάρει” τους εχθρούς ώστε να αλλάξουν στρατόπεδο.

Στα δύο ενδιάμεσα modes που προαναφέραμε, ερχόμαστε σε επαφή με τα δύο κύρια minigames του τίτλου. Μέσω ενός καταστροφικού δίσκου ο οποίος συμπεριφέρεται ως frisbee, μπορούμε να διασχίσουμε τους αιθέρες αναζητώντας τα παγιδευμένα whibblets. Όλως παραδόξως, ο έλεγχος του δίσκου όταν βρίσκεται στον αέρα ξεπέρασε τις προσδοκίες μας, αφού η απόκριση του Move είναι ιδιαίτερα καλή.

{PAGE_BREAK}

Κάτι αντίστοιχο δεν μπορούμε να πούμε για το δεύτερο minigame, το οποίο αντλεί την έμπνευση του από το bowling. Αυτό που ξεκινά ως μία απλή παραλλαγή του γνωστού αθλήματος, μετατρέπεται σε ένα σύνθετο puzzle game, που συνδυάζει εμπόδια, portals, εκρήξεις και speed boosts. Ακόμα και μετά την απελευθέρωσή της από τα χέρια μας, η μπάλα/βόμβα παραμένει στον έλεγχό μας, ή τουλάχιστον προσπαθεί. Το πρόβλημα αντιμετωπίζεται στην ευαισθησία της απόκρισης όταν η μπάλα κυλά, κάνοντας το έργο μας δύσκολο, ιδιαίτερα όταν θα πρέπει να την περάσουμε ανάμεσα από 20 εκρηκτικά κουτιά, να κάνει τρία άλματα, να αγγίξει το speed boost, να περάσει μέσα από δύο portals και να καταλήξει στους πολυπόθητους κρυστάλλους/ καύσιμο για τα escape pods των whibblets.

And that's about it: Ολοκληρώνοντας

Ακούγεται περίεργο για συλλογή minigames, αλλά αυτή είναι η κύρια δομή των δοκιμασιών. Παραλλαγές σαφώς και υπάρχουν, αλλά δεν αναιρούν το γεγονός πως μετά την πρώτη ώρα ενασχόλησης με το Heroes, θα έχετε δει κάθε τι που έχει να κάνει με τους μηχανισμούς του gameplay. Και με μία περίτρανη απουσία online modes πέρα των καθιερωμένων leaderboards, μένει μόνο το παιχνίδι δύο παικτών για να σώσει την κατάσταση.

Κάτι τέτοιο όμως δεν συμβαίνει, αφού το συνεργατικό παιχνίδι δεν έχει τη μορφή που θα περίμενε κανείς. Αντίθετα, ο δεύτερος παίκτης ουσιαστικά ελέγχει ένα στόχο στην οθόνη -στα πρότυπα του Super Mario Galaxy 2- βοηθώντας το έργο του πρώτου παίκτη, παρέχοντάς του power-ups ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Μοναδική στιγμή διασκέδασης για την παρέα είναι, ίσως, οι πιο προχωρημένες προκλήσεις, όπου η βοήθεια ενός φίλου είναι ευπρόσδεκτη. Γέλια -τουλάχιστον τις πρώτες φορές- μπορεί να προσφέρει και το... τσούγκρισμα των δύο Move, που ενεργοποιεί μία καταστροφική απωθητική επίθεση.

Πέρα από αυτά, έχουμε να κάνουμε με ένα -σε γενικά πλαίσια- άκρως ευπαρουσίαστο παιχνίδι, που όμως αδικείται από το “σφιχτό” έλεγχο των χαρακτήρων. Κι αυτό όχι ελέω περιορισμένων animations, αλλά απουσίας platforming, σε έναν τίτλο που περιέχει ορισμένους από τους βασιλιάδες του είδους. Προς ενημέρωσή σας, κανείς από τους ήρωες δεν είναι σε θέση να πραγματοποιήσει άλμα, παρά μόνο όταν συναντήσει κάποια jumping pads. Δίχως αμφιβολία η επιλογή αυτή οδηγεί σε ένα συμπαγές σύστημα κάμερας, αλλά αφαιρεί κάθε είδος ελευθερίας κινήσεων, κάνοντας τους πολυαγαπημένους ήρωές μας να μοιάζουν “δεμένοι”.

Το PlayStation Move Heroes καταφέρνει το ακατόρθωτο. Συγκεντρώνει ορισμένες από τις πιο χαρακτηριστικές φιγούρες της βιομηχανίας των videogames, αφαιρεί κάθε τι που τις έκανε τόσο αγαπητές από το κοινό, και προσφέρει ό,τι απομένει σε μία μέτρια arcade εμπειρία. Δύσκολο να το προτείνουμε, ακόμα και στους σκληροπυρηνικούς οπαδούς των franchises των Insomniac, Naughty Dog και Sucker Punch. 

Δημήτρης Μπάνος

Ταυτότητα παιχνιδιού

Edition: N/AGenre: ActionΔιάθεση: Sony Hellas
Αριθμός παικτών: 1-2Ανάπτυξη: Nihilistic SoftwareΗμ. Έκδοσης: 22/03/2011
PEGI: 7Εκδότης: SCEEΠλατφόρμες: PlayStation 3

Θετικά

 • Η παρουσία των Ratchet, Clank, Jak, Daxter, Sly και Bentley
 • Διασκεδαστικό, έστω και για λίγο
 • Οπτικά άρτιο
 • Σωστή απόκριση από το Move...

Αρνητικά

 • ...πλην των bowling challenges
 • Σφοδρά επαναλαμβανόμενο
 • Απουσία online modes και μέτριο co-op
 • “Τσιμεντένιος” έλεγχος των χαρακτήρων

Βαθμολογία

Σχετικά άρθρα βάσει tags

PS+ Μαΐου: Ακόμη ένας δυνατός μήνας για την υπηρεσία
Προετοιμασία για τη κυκλοφορία του Detroit και χαλάρωμα με Rayman!
Ο Απρίλιος στο PlayStation Plus
Τρελός Μαξ και Trackmania Turbo!
PS+ Μαρτίου: Μήνας φωτιά με Bloodborne και Ratchet & Clank
[Ενημέρωση] Tο 2019 σταματάει η διάθεση τίτλων για PS3 και PS Vita.
Under Night In-Birth Exe: Late[st]
Μια μικρή δόση νουβέλας, σε συνδυασμό με μια μεγαλύτερη δόση fighting.
Ο Φεβρουάριος στο PlayStation Plus
Επιτέλους Knack... και RiME!
Τεστάρετε τις γνώσεις σας επάνω στη σειρά Final Fantasy
 Επετειακό κουίζ πριν τη λήξη των εορτασμών.
Τέλος το online για το Gran Turismo 6
Καρό σημαία για τον τίτλο του PlayStation 3.
O Ιανουάριος 2018 στο PlayStation Plus
Με Deus Ex: Mankind Divided και Batman: The Telltale Series.
Λουκέτο στους servers των Killzone 2 και 3
Η online μάχη με τους Helghast φτάνει στο τέλος της.
Το Persona 5 ξεπέρασε τις 2 εκ. αποστολές
"Το ενδιαφέρον για αυτή τη κατηγορία τίτλων επεκτείνεται"

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία:

Πρέπει να συνδεθείς για να σχολιάσεις

Άτομα σε αυτή τη συζήτηση

 • Το είπα πριν κανα μισάωρο στο now playing.. Θα πέσουν 6ράκια.. Το demo δεν μου άρεσε.. Τώρα διαβάζω και το άρθρο..

 • Αρε καημενα Jak και Daxter.

  Τι σας κανουν... :(

 • Μάλιστα.. Μια ερώτηση μόνο.. Kάνει κάποιο tease για κάποιο επερχόμενο τίτλο;; Ας πούμε ένα νέο Jak; Καθώς R&C έχουμε, για Sly το μάθαμε, μόνο για Jak δεν ξέρουμε κάτι...

 • Ξεφτιλίζονται οι Ratchet και Clank σε τέτοιου είδους παιχνίδια!Απλά Ντροπή...............................

 • Το λέει και η ονομασία της ομάδας ανάπτυξης.Είναι μάστορες στο να "μηδενίζουν" τόσο μεγάλα franchises.

 • Moυφα ειναι............απο τα πρωτα trailer εκανε μπαμ απο μακρια.....

  ΥΓ. ΑΣΧΕΤΟ!!! ΦΕΡΤΕ ΤΟ SLY 4!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! :)

 • Daxter! Θεος! Ο αγαπημένος μου χαρακτήρας απ' όλους! Ελπιζουμε σε γρήγορη επανάκαμψη των original franchises.

 • Πα να αγορασω 5 χ PS3s :lol:

 • Παντως oi Jak και Daxter δειχνουν καταπληκτικοι στο ps3(oχι οτι οι υπολοιποι δε δειχνουν) και ελπιζω καποια στιγμη να ασχοληθουν με ενα νεο Jak and Daxter.

 • Και τα 3 δίδυμα είναι απίστευτα ( προσωπικά πάντα λάτρευα περισσότερο τους Ratchet & Clank ) . Μιλάμε για 3 σειρές που συγκαταλέγονται ανάμεσα στα καλύτερα platformers όχι μόνο του PS2 αλλά της προηγούμενης γενιάς γενικά ( το λίγοτερο ) . ΚΑΙ ΕΝΩ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΒΓΕΙ ΑΚΟΜΑ JAK & DAXTER ΓΙΑ PS3 EΡΧΕΣΑΙ ΡΕ SONY ΚΑΙ ΜΟΥ ΤΟΥΣ ΒΑΖΕΙΣ ΣΤΗ ΜΟΥΦΑ ΤΟ MOVE HEROES ???? ΑΙΣΧΟΣ !!!

  Υ.Γ.1 Το βγαλα από μέσα μου...
  Υ.Γ.2 Περιμένω Sly 4 και Ratchet & Clank All 4 One...

 • Οπως αναφέρθηκε και απο άλλους πιο πάνω μακάρι να βγάλουνε ενα καινούργιο παιχνίδι πραγματική συνέχεια ορισμένων αγαπημένων original franchise, γιατί με αυτό όπως το κάνανε,οχι μόνο δεν καλύπτει τους περισσότερους που περιμένανε κάτι ανάλογο σε ποιότητα με κάποιους original τίτλους αλλά τους εξαγριώνει κιόλας.
  Μόνο τα ονόματα ηρώων και μια καρικατούρα του gameplay τους σίγουρα δεν αρκούνε.

 • Αρε jak απο θεος καταντησες ενα ηρωας του move
  Βγαλτε ενα Jak and Daxter

 • Συμφωνω οτι και τα 3 διδυμα ειναι απιστευτα αλλα το Jak and Daxter πιστευω εφερε επανασταση στα platform games.Θυμαμαι οταν ειχα παιξει για πρωτη φορα το Jak and Daxter ειχα ξετρελαθει!!Καλος ο Sly,καλος κ ο Rachet με τον Clank αλλα σαν το Jak and Daxter δεν ειναι.αποψη μου βεβαια.Εξαλλου Rachet and Clank στο ps3 εχουμε δει και Sly trilogy HD ειδαμε αλλα Jak and Daxter οχι και για αυτο πιστευω πως πρεπει καποια στιγμη να βγει ενα νεο Jak and Daxter.

 • Επανασταση στα platform παντα ηταν ο Crash
  meta o Jak

 • Ο Crash(τον οποιο λατρευω) στην αρχη μπορει να εφερε επανασταση αλλα ολα τα παιχνιδια που εβγαιναν στην συνεχεια ηταν σχεδον ιδια. Δλδ προχωραω μποστα,πηδαω,σκοτωνω κτλ.Ηταν γραμικο παιχνιδι. Ενω το Jak and Daxter αν θυμασαι ηταν το πρωτο platform που ειχε ανοιχτο κοσμο αυτο εννοω επανασταση.Μετα ακουλουθησαν και τα επομενα...

 • Ναι το καλλαβα αυτο που εννωεις αλλα συκρινουμε και naughty dog με .... naughty dog :LOL:

 • Xαχα.Εγω δε συγκρινα τα 2 παιχνιδια μεταξυ τους.και τα 2 μ αρεσουν το ιδιο(εε λιγο περισσοτερο το Jak!)Παντως η Νaughty Dog δεν πρεπει να παρατησει το Jak and Daxter αν και το κοβω λιγο δυσκολο να βγει καποιος νεος τιτλος περα του Uncharted.

 • Kαλά η naughty dog έχει παρατήσει όλα τα άλλα της παιχνίδια και ασχολείται μόνο με το uncharted...

 • καλοσήρθατε στο fan club του Jak and Dexter!

 • Του έβαλα 2.θα του είχα βάλει 1,αλλά με τέτοιο καστ χαρακτήρων μου φάνηκε λίγο.
  Ήμουν αισιόδοξος στην αρχή.Λέω,κοίτα να δεις που θα έχω έαν δίδυμο στον κάθε κόσμο με το gameplay της κανονικής σειράς,αλλά φευ.Δεν είχα δει βίντεο να ξέρω τι παίζει.Κρίμα.
  Περί Jak and daxter,αναρωτιέμαι.Μετά το Uncharted 3 η ND θα βγάλει νέο Ι.Ρ. ή θα επιστρέψει με σήκουελ του αγαπητού δίδυμου;Το λέω από την άποψη ότι,βγάλανε 3 Crash Bandicoot,3 Jak and Daxter,2 Uncharted και πάνε για το τρίτο.Μετά τι;

 • ενταξει παιδια και εμενα το demo δεν με ενθουσιασε αλλα δεν νομιζω οτι πρεπει να το κατακρινουμε και συγκρινουμε με τα original παιχνιδια.
  πιστευω οτι η εταιρια χρησιμοποιησε τους ηρωες αυτους επειδη πουλανε ακομα κανοντας ενα παιχνιδι εντελως διαφορετικο κυριως για να εκμεταλλευτει και να πουλησει παραπανω το move.
  οπως γινεται παραδειγμα και στο marvel vs capcom που βλεπουμε γνωριμες φιγουρες σε εντελως διαφορετικους ρολους.

 • Το παιχνιδι χτυπαει τους λατρεις των Platform games οποτε σιγουρη αγορα;)

 • tha itan kalitero na vgazan kainourgia gia to kathe ena para auto

 • katapliktiko game kai an den sas aresei den xreiazetai na to vrizete

 • μετριο ειναι γιατι δεν υπαρχει ελευθερια στο παιχνιδι και καλυτερο σεναρο..ωστοσο ειναι ενας καλο τιτλος για το ps move..

 • δεν χαλαει το image των παιχνιδιων ... ειναι μια προσπαθεια που δεν πετυχε ... δεν ηρ8ε και η καταστροφη για τα παιχνιδια !!!!

 • @sharp lycan
  οπος τα λες....

 • em.... den nomizo na to agoraso.

 • Παρ' όλο που το Ratchet & Clank είναι μια σειρά που μου αρέσει πολύ, αυτό δεν νομίζω ότι θα το προτιμήσω.

Τελευταία Σχόλια

Θα τιμηθεί στην έκδοση για pc..!!
Nα θες να παιξεις ολα τα παιχνιδια και να πρεπει να εχεις δυο κονσολες αναγκαστικα. Ευτυχως που τα 2...
Και 10 test DNA να μου εφερναν αν το παιδι μου δεν ηξερε να παιζει Bubble Bobble οπως ο πατερας του...
Bubble bobble είναι δύσκολο. Ψέμμα, πολύ δύσκολο
Άσε,άσε χθες μου έτυχε ένα skin που φοράει ο αγαπημένος μου streamer (όχι ο Νικόλας ) , σήμερα ειμου...
Ευτυχώς δεν λες τίποτα! Με τι μούτρα θα πήγαινα αύριο στο γυμνάσιο να συζητήσω με τους φίλους μου γι...
Εγω παιδια πιστευω οτι ο c64 ηταν η αρχη για τους home computer (θα μου πειτε ειχε βγει και ο spectr...
Ευτυχώς που δεν ζούμε Βέλγιο, θα χάναμε το " sense of pride and accomplishment for unlocking differe...
@ Dart2000: Χειροκροτητές θεωρώ όσους επιδοκιμάζουν σχόλια τα οποία θεωρώ υπερβολικά του στυλ "θα έδ...
Kαι τώρα εμείς που έχουμε περιορισμένο χρόνο λόγω twitch και instagram πως θα απολαύσουμε τα παιχνίδ...