Ταυτότητα

Homefront

Homefront

Edition: N/A Genre: FPS Διάθεση: Zegetron
Αριθμός παικτών: 1-32 Ανάπτυξη: Kaos Studios Ημ. Έκδοσης: 18/03/2011
PEGI: 18 Εκδότης: THQ Πλατφόρμες: Xbox 360, PlayStation 3, PC


…or how I learned to stop worrying and love the Koreans…

Σαν να μην έφτανε ο αυξανόμενος -με γεωμετρικό ρυθμό- ανταγωνισμός μεταξύ Activision και EA, όσον αφορά στον τομέα των FPS με θέμα την σύγχρονη εποχή, φαίνεται πως και η THQ επιχειρεί πλέον να μπει σε αυτά τα βαθιά και “πλούσια” νερά. Ανεξάρτητα από το πόσο μπορεί να έχουν κουράσει ή όχι τα ετήσια Call of Duty και Battlefield, η υψηλότατη ποιότητα παραγωγής τους δεν μπορεί να αμφισβητηθεί. Εξαρχής, λοιπόν, το εγχείρημα της Kaos Studios (Frontlines: Fuel of War) ήταν ιδιαίτερα δύσκολο καθώς, με την κυκλοφορία του τίτλου της, πρέπει να μας πείσει πως το Homefront μπορεί να προσφέρει κάτι καινούριο, καλύτερο ή έστω ισάξιο με τους παραπάνω κολοσσούς των online FPS.

Δε θα πρέπει να παραβλέψουμε, βέβαια, το γεγονός ότι η σχεδόν ταυτόχρονη κυκλοφορία με το Crysis 2 –ένα σαφώς πολλά υποσχόμενο FPS- δυσχεραίνει την όλη κατάσταση. Ας δούμε αναλυτικότερα εάν οι λάτρεις των single player θα πρέπει να του δώσουν μία ευκαιρία ή αν οι οπαδοί των online αναμετρήσεων αξίζει να αφήσουν –έστω προσωρινώς- την καριέρα τους από τα αγαπημένα τους franchises. 

Οι Ρώσοι φεύγουν, οι Κορεάτες έρχονται… 

homefront-screen-01-thumb.jpgΤο Homefront αποτελεί έναν ακόμα τίτλο που μας μεταφέρει σε μία εξαθλιωμένη Αμερική και στον αγώνα της ενάντια σε έναν “επώνυμο” κατακτητή. Πλέον, η Ρωσία δείχνει πως δεν μπορεί να αποτελέσει μία αληθοφανή ή “τρομακτική” απειλή για τέτοιου είδους σενάρια, με το δύσκολο αυτό έργο να περνάει στα χέρια της Βόρειας Κορέας. Η εισαγωγή εξηγεί πως, σταδιακά, η ενωμένη πλέον Κορέα γίνεται υπερδύναμη ενώ διάφορες συγκυρίες πλήττουν σημαντικά την ισχύ των Η.Π.Α. Διαδοχικά μεταφερόμαστε στο 2025 όπου η Κορέα, μέσω ενός δορυφόρου της, εξαπολύει ένα ηλεκτρομαγνητικό χτύπημα στις Η.Π.Α., προκαλώντας ολοκληρωτική συσκότιση και σηματοδοτώντας την αρχή της υποδούλωσης του πάλαι ποτέ ισχυρού έθνους.

Το σενάριο του Homefront περιστρέφεται γύρω από τις προσπάθειες μίας αντιστασιακής ομάδας για την αποτίναξη του ζυγού των Κορεατών. Για πολλοστή φορά θα δούμε τον άκρατο ηρωισμό και πατριωτισμό των Αμερικανών μπροστά στο νέο τους εχθρό, θέμα που αναμφίβολα έχει αρχίσει να κουράζει (όχι μόνο λόγω της επανάληψής του…).

homefront-screen-02-thumb.jpgΟι περισσότερες σκηνές καταπίεσης των Αμερικανών ακροβατούν τελικά σε τεντωμένο σκοινί, μεταξύ της απέχθειάς μας προς τη βαρβαρότητα των δυνάμεων κατοχής στον άμαχο πληθυσμό και της προσπάθειας δημιουργίας συναισθημάτων συμπόνιας προς τον τυραννισμένο αμερικάνικο λαό, αλλά και δημιουργίας συναισθημάτων “μίσους” προς τους Κορεάτες. Το θετικό της υπόθεσης είναι ότι, με την επιμέλεια του θρυλικού John Millius, έχουν υπάρξει ορισμένα ενδιαφέροντα στοιχεία, όπως τα αποκόμματα εφημερίδων που αφηγούνται την εξέλιξη της ιστορίας και η παράξενη στάση ορισμένων Αμερικανών, που δείχνουν να έχουν αποδεχτεί την κατάσταση και δεν μας βοηθούν στον αγώνα, στοιχεία που προσδίδουν μια κάποια διαφορετικότητα στην προσπάθεια της Kaos.

Έχοντας την καλή θέληση να αποβάλλουμε όσο μπορούμε τα ονόματα των εθνών που εμπλέκονται στο Homefront και βλέποντας καθαρά και μόνο την πλοκή, η κατάσταση παραμένει προβληματική. Εμείς παίρνουμε το ρόλο του Robert Jacobs, ενός στρατιωτικού πιλότου ελικοπτέρου, ο οποίος από τα πρώτα λεπτά του τίτλου σώζεται από μέλη της Αντίστασης. Από εκεί και ύστερα, θα πάρουμε μέρος σε διάφορες αποστολές, μεταξύ των οποίων θα βρεθούμε μπροστά και στο λόγο της διάσωσής μας καθώς θα κληθούμε να πιλοτάρουμε ένα επιθετικό ελικόπτερο.

homefront-screen-03-thumb.jpgΣε μία προσπάθεια μίμησης του Half-Life η οπτική γωνία δε φεύγει ποτέ από τα μάτια του –αμίλητου- χαρακτήρα μας και οι, παραδοσιακής μορφής, cut-scenes απουσιάζουν. Αυτός ο αφηγηματικός χαρακτήρας πετυχαίνει το στόχο του, κυρίως στις περιπτώσεις όπου επισκεπτόμαστε ειρηνικούς καταυλισμούς και έχουμε τη δυνατότητα να περιφερθούμε ελεύθερα μιλώντας στους κατοίκους, μεταφέροντάς μας εύστοχα στην παρακμιακή ατμόσφαιρα των κατεχόμενων ή την ευημερία των –ακόμα- ελεύθερων πολιτών.

Μεμονωμένα, λοιπόν, οι αλληλεπιδράσεις με διάφορους ανθρώπους που θα συναντήσουμε έχουν κάποιο ενδιαφέρον, ωστόσο το ίδιο δεν μπορεί να ειπωθεί για τα κεντρικά πρόσωπα αλλά και την αρκετά αδιάφορη κεντρική αποστολή, η εκπλήρωση της οποίας δύσκολα πείθει για το λόγο που αποτελεί κομβικό σημείο για την αντιμετώπιση των κατακτητών.

{PAGE_BREAK}

Οι τρεις στρατιώτες που απαρτίζουν την ομάδα μας δεν είναι σε θέση να προκαλέσουν το ενδιαφέρον μας μέσα από τις ρηχές τους προσωπικότητες. Λιγότερο αδιάφορος είναι ο επικεφαλής της ομάδας, ονόματι Connor, καθώς εύκολα προκαλούσε τον εκνευρισμό μας μέσα από το τεράστιο μίσος που εξωτερικεύει συνεχώς προς τους Kορεάτες αλλά και του υπερβολικού ηρωισμού του. Ωστόσο, ο κυριότερος λόγος για τον οποίο είμαστε σίγουροι πως θα τον “μισήσετε”, αποτελεί η σχεδόν μόνιμα απεικονιζόμενη λέξη “follow” που έχει πάνω από το κεφάλι του. Σχεδόν σε όλη τη διάρκεια του τίτλου θα χρειάζεται να τον ακολουθούμε πιστά ή να τον περιμένουμε υπομονετικά για να σπάσει πόρτες και να ρίξει εμπόδια που εμποδίζουν πόρτες.

Εξοντώνοντας τους κατακτητές

Η δράση κυμαίνεται, ευτυχώς, σε πιο ξεκάθαρα ποιοτικά επίπεδα αν και δεν απουσιάζουν τα προβλήματα. Η Kaos Studios εμφανέστατα δεν κρύβει τις έντονες επιρροές της από τις πρόσφατες προσθήκες στη σειρά Call of Duty, δείχνοντας–μάλλον- μεγαλύτερο ζήλο στο δανεισμό στοιχείων από ό,τι θα έπρεπε ώστε το πόνημά της να μην φτάνει στα όρια να χαρακτηριστεί απροκάλυπτα “κλώνος”.

homefront-screen-04-thumb.jpgΣε γενικές γραμμές η δράση είναι εντυπωσιακή και οι περισσότερες από τις συγκρούσεις στις οποίες θα βρεθούμε διατηρούν την έντασή τους χωρίς να γίνονται κουραστικές, τοποθετώντας μας συνεχώς σε νέα περιβάλλοντα και καταστάσεις. Η αίσθηση της δύναμης των όπλων είναι αρκετά καλή, ενώ ο αριθμός τους παρουσιάζει μία σεβαστή ποικιλία. Ωστόσο, ορισμένα από τα ηχητικά εφέ θα μπορούσαν να είναι λίγο πιο ισχυρά. Κατά τη διάρκεια των, επτά συνολικά, αποστολών θα βρεθούμε μπροστά σε πολλές εντυπωσιακές και αξιομνημόνευτες σκηνές, όπως επιβάλλεται πλέον στα FPS.

Αρκεί να δείτε τη σκηνή της ρίψης λευκού φωσφόρου πάνω από το κεφάλι του Jacobs σε ένα εμπορικό κέντρο όπου σε λίγα δευτερόλεπτα αρχίζει να επικρατεί ένα χάος από φλεγόμενους εχθρικούς και φίλιους στρατιώτες μέσα στην πυκνή ομίχλη. Η συχνή χρήση, στα πρώτα επίπεδα, του οχήματος Goliath έρχεται να προσθέσει μία δική του “πινελιά” φρεσκάδας στον τίτλο.

homefront-screen-05-thumb.jpgΤο εν λόγω πανίσχυρο εξάτροχο όχημα λειτουργεί με τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης, δίνοντάς μας το ελεύθερο να του υποδεικνύουμε στόχους εξόντωσης και αποτελώντας έτσι έναν εξαιρετικά χρήσιμο σύμμαχο αλλά και δημιουργό εντυπωσιακών σκηνικών. Γενικά, βλέποντας αποκομμένη τη δράση από την αδιάφορη υπόθεση και τους ρηχούς-εκνευριστικούς χαρακτήρες, οι συγκρούσεις στις οποίες ερχόμαστε κρατάνε αμείωτο το ενδιαφέρον, χάρη στις ωραία σκηνοθετημένες μάχες αλλά και του πολύ καλού σχεδιασμού των περιβαλλόντων.

Πολεμώντας στα προάστια της Αμερικής

Ο κύριος σκοπός που είχε η Kaos Studios, η μεταφορά μας δηλαδή σε μία Αμερική όπου έχει πλέον υποδουλωθεί από έναν ισχυρό εχθρό, εκπληρώνεται με εξαιρετικό τρόπο. Σε εικαστικό επίπεδο πάντα, τα περιβάλλοντα αποδίδονται με μεγάλη λεπτομέρεια, καταφέρνοντας με μεγάλη επιτυχία να μας δώσουν την ψευδαίσθηση ότι μαχόμαστε εντός των Η.Π.Α.

homefront-screen-06-thumb.jpgΒενζινάδικα, σούπερ μάρκετ, ένα στάδιο ποδοσφαίρου που έχει μετατραπεί σε καταυλισμό, ένα ξύλινο παιδικό σπιτάκι πάνω σε δέντρο από όπου θα προσφέρουμε κάλυψη σε συμμάχους και διάφορα άλλα μέρη θα προσφέρουν ιδιαίτερα ενδιαφέροντα πεδία μαχών. Ουσιαστικά, καμία στιγμή δεν μεταφερθήκαμε σε κάποιο κοινότυπο στρατόπεδο ή γενικότερα τοποθεσία που να έχουμε ξαναδεί κατά κόρον σε FPS. Όσον αφορά καθαρά το τεχνικό επίπεδο, η μηχανή γραφικών βαδίζει σε μέτρια επίπεδα, κυρίως συγκρίνοντάς τη με τα κορυφαία αποτελέσματα που μας έχουν δώσει τα γνωστά franchises των EA και Activision.

Ο σχεδιασμός των περιβαλλόντων και αντικειμένων είναι απλά ικανοποιητικός με κάποια εφέ φωτισμού μόνο να είναι ικανά να ξεχωρίσουν. Αρκετές επιφάνειες δείχνουν να είναι χαμηλής ανάλυσης ενώ ήταν αρκετές οι φορές που είδαμε προβλήματα τεχνικής φύσεως, όπως μοντέλα χαρακτήρων να μπαίνουν μέσα σε διάφορες επιφάνειες ή να αιωρούνται πάνω από το έδαφος. Όμως, η αδιάφορη υπόθεση και τα μέτρια αποτελέσματα της μηχανής γραφικών δεν αποτελούν τα κυριότερα μειονεκτήματα του single player.

Εάν πιστεύατε ότι τα Call of Duty ήταν μικρά σε διάρκεια, περιμένετε μέχρι να ολοκληρώσετε τις επτά αποστολές του Homefront –με απότομο τρόπο θα πρέπει να τονίσουμε- σε λιγότερο από πέντε ώρες. Στο normal επίπεδο δυσκολίας, λοιπόν, και χωρίς οποιαδήποτε βιασύνη είναι πολύ πιθανό να φτάσετε στο τέλος του τίτλου σε ένα μόνο απόγευμα, ενώ η έντονη γραμμικότητα του Homefront μάλλον θα σας αποθαρρύνει από μία επανεκκίνηση του campaign.

{PAGE_BREAK}

Korea Vs USA

Στα του multiplayer η Kaos Studios έδωσε την απαραίτητη προσοχή ώστε ο νέος της τίτλος να μπορεί να σταθεί επάξια απέναντι στον ανταγωνισμό. Οι επτά χάρτες που περιλαμβάνονται μας μεταφέρουν σε καλοσχεδιασμένες “αρένες” που υποστηρίζουν διαφορετικά στυλ παιξίματος. Το μέγεθος είναι ιδανικό ώστε το όριο των 32 παικτών να μην μας δημιουργεί αίσθημα... ασφυξίας στα επίπεδα, καταφέρνοντας ταυτόχρονα να μας μεταφέρει άμεσα στις ανταλλαγές πυρών. Δυστυχώς, η ύπαρξη δύο μόνο modes απογοητεύει, επιτρέποντάς μας να ασχοληθούμε μόνο μεταξύ του Team Deathmatch και Ground Control. Υπάρχει μία παραλλαγή των modes όπου κάθε παίκτης που πετυχαίνει συνεχόμενα kills χωρίς να σκοτωθεί, επιβραβεύεται με επιπλέον ικανότητες, εντούτοις δεν καταφέρνει στο ελάχιστο να αντισταθμίσει την έλλειψη φαντασίας σε αυτόν τον τομέα.

Η σταδιακή απόκτηση επιπέδων επιτρέπει στο παράλληλο ξεκλείδωμα όπλων, ικανοτήτων και εξαρτημάτων. Το σύστημα των Perks έχει αντικατασταθεί εδώ από το Infantry Abilities που αφορά ειδικές ικανότητες διαφορετικής αξίας. Έχοντα αρχικά το σύνολο τεσσάρων πόντων, καλούμαστε να τους ξοδέψουμε ανάμεσα στις ικανότητες που επιθυμούμε, επιτρέποντάς μας, ανάλογα με την αξία τους, να έχουμε ενεργοποιημένες έως και τέσσερις ταυτόχρονα.

homefront-screen-07-thumb.jpgΕνδιαφέρον μηχανισμό αποτελούν τα λεγόμενα Battle Points. Αυτού του είδους οι πόντοι αποκτούνται κατά τη διάρκεια κάθε μάχης και μηδενίζονται με το πέρας της και μας επιτρέπουν να αγοράζουμε έναν από τους δύο επιπρόσθετους εξοπλισμούς που έχουμε προεπιλέξει πριν την έναρξη της μάχης. Παραδείγματος χάρη ένα αλεξίσφαιρο γιλέκο ή ένα ρουκετοβόλο κοστίζουν 250 Battle Points, η ρίψη βομβών από αεροπλάνο κοστίζει 1250 BP ενώ ένα τηλεκατευθυνόμενο επίγειο όχημα 500 BP. Αυτός ο μηχανισμός καταφέρνει να δώσει την αίσθηση της εξέλιξης μέσα σε κάθε μάχη, επιβραβεύοντάς μας άμεσα ανάλογα με την επίδοσή μας.

Τα τηλεκατευθυνόμενα επίγεια και εναέρια οχήματα που μπορούμε να αγοράσουμε και να ελέγξουμε –ένα στοιχείο που επιστρέφει από το Frontline- προσφέρουν τη δική τους ξεχωριστή και φουτουριστική σφραγίδα στο multiplayer.

Αξίζει τελικά να σώσουμε την Αμερική;

Δυστυχώς, λοιπόν, η Kaos Studios δεν καταφέρνει να φτάσει το επίπεδο του ανταγωνισμού παρά την, ομολογουμένως, φιλότιμη προσπάθειά της. Αναμφίβολα, η απόδοση του κόσμου του Homefront, τουλάχιστον εικαστικά, γίνεται με εξαιρετικό τρόπο, μεταφέροντάς μας σε πρωτότυπα περιβάλλοντα για το είδος των FPS.

homefront-screen-08-thumb.jpgΤο multiplayer είναι σαφέστατα το δυνατότερο εκ των δύο τμημάτων του Homefront, προσφέροντας ωραία επίπεδα και ορισμένα στοιχεία, που του δίνουν τη δική του ξεχωριστή προσωπικότητα. Από την άλλη πλευρά, το single player μπορεί να περιέχει πολλές έντονες και αξιομνημόνευτες στιγμές, ωστόσο, η απελπιστικά μικρή διάρκειά του, σε συνδυασμό με το αδιάφορο –στην καλύτερη περίπτωση- σενάριο, το καθιστούν ως μία εξαιρετική πρόταση για ενοικίαση, τουλάχιστον για όσους επιθυμούν να ασχοληθούν μόνο σε offline επίπεδο.

Νικόλας Μαρκόγλου

Θετικά

  • Εξαιρετικά αποδομένος –εικαστικά- ο αστικός κόσμος των Η.Π.Α.
  • Πολλές αξιομνημόνευτες σκηνές στο campaign
  • Άρτια δομημένο multiplayer

Αρνητικά

  • Από τα μικρότερα FPS που έχουμε δει
  • Αδιάφορο σενάριο
  • Μέτριος οπτικός τομέας με ορισμένα θέματα τεχνικής φύσεως
  • Το sprint φαίνεται σαν να αλλάζει το animation αλλά όχι την ταχύτητα
  • Η απόδοση του ηρωισμού των Aμερικανών και η δημιουργία νέων εχθρών-εθνών κουράζει όλο και περισσότερο

Βαθμολογία

Νικόλας  Μαρκόγλου

Η αγάπη του Νικόλα για το gaming ξεκίνησε από πολύ νωρίς χάρη στο Atari 2600. Έκτοτε, το πάθος του για τα βιντεοπαιχνίδια αυξήθηκε με γεωμετρικούς ρυθμούς με ιδιαίτερη έμφαση στο console gaming και ιδίως στα FPS, action-adventure και οτιδήποτε έχει την indie “ταμπέλα”. Ο κινηματογράφος έρχεται στην πολύ κοντινή δεύτερη θέση στα χόμπι του, παρακολουθώντας ένα μεγάλο εύρος ταινιών από την αξεπέραστη εποχή του ασπρόμαυρου σινεμά μέχρι τα blockbusters του “ψηφιακού” Hollywood.

Συμμετεχουν

Δείξε μου και άλλα...