Ταξίδι στο νησί των... θαυμάτων

Τι θα μπορούσε να είναι το πλέον αναμενόμενο για ένα παιχνίδι σαν το Fable III, που μετά το πέρας της ιστορίας, ο παίκτης βρίσκει τον εαυτό του σε έναν ανοικτό κόσμο στον οποίο δεν έχει και πολλά πράγματα να κάνει; Μα η έλευση ενός DLC πακέτου που θα προσθέτει υλικό με τη μορφή quest, αντικειμένων και νέων περιοχών. Και αν το “Understone” δε δικαιολογούσε σε καμία περίπτωση την ύπαρξή του, πόσο μάλλον την τιμή του, το “Traitors Keep” δικαιολογεί και με το παραπάνω και την ύπαρξη και την –θελκτικότατη για αυτά που προσφέρει- τιμή του.

Ενώ, λοιπόν, το Understone ουσιαστικά αποτελείτο από μία ενδιαφέρουσα πλην όμως κοινότυπη για τα δεδομένα του Fable 3 υπόγεια πόλη κάτω από το Bowerstone, και δύο επιπλέον challenges χωρίς μεγάλο ενδιαφέρον, το “Traitor’s Keep” παρουσιάζει μία νέα πολύ ενδιαφέρουσα ιστορία, που λαμβάνει χώρα κατά την περίοδο της -ειρηνικής πλέον- διακυβέρνησης της Albion από τον Ήρωά μας (με όποιο τρόπο και αν επετεύχθη αυτή) και προσφέρει αρκετό και σημαντικό υλικό ώστε να μας κρατήσει προσηλωμένους για τρεις με τέσσερις ώρες στις οθόνες μας.

Το καινούργιο quest ξεκινάει μία βαρετή κατά τα άλλα μέρα, όπου ο Ήρωας και Βασιλιάς πλέον της Albion, καλείται να εκτελέσει τα ανιαρά βασιλικά του καθήκοντα. Η ρουτίνα διακόπτεται από την επίθεση ενός δολοφόνου, του οποίου η προέλευση γίνεται γνωστή λίγο αργότερα, όταν στο λιμάνι του Bowerstone καταφθάνει ο Commander Milton. O τελευταίος είναι ο διοικητής του Ravenscar Keep, ενός φρούριου που βρίσκεται σε ένα νησί στο πέλαγος στα ανοικτά της Albion, και η ύπαρξη του οποίου κρατούνταν μυστική αφού ο αδελφός του Ήρωα, King Logan, το χρησιμοποιούσε ως φυλακή, όπου -πέραν των εγκληματιών- έστελνε και τους πολιτικούς του αντιπάλους.

Στη φυλακή, λοιπόν, του Ravenscar Keep, εξυφαίνεται μία συνωμοσία, αφού καταδικασμένοι πολιτικοί κρατούμενοι που δραπέτευσαν, σχεδιάζουν την εξόντωση του νέου Βασιλιά της Albion. Η μετάβαση του Ήρωα κρίνεται αναγκαία, και με την ακολουθία του πιστού Hobson, του σκύλου και του Commander Milton, φτάνουμε στο νησί όπου και προσπαθούμε να διαλευκάνουμε το μυστήριο.

Η ιστορία μας οδηγεί και σε δύο άλλες περιοχές, πέραν του νησιού όπου βρίσκεται η φυλακή. Η μία τοποθεσία είναι το Clockwork Island, ένα νησί – θεματικό πάρκο, δημιούργημα ενός πολυτάλαντου αλλά ίσως και ασταθούς εφευρέτη, που παρουσιάζει ένα φουτουριστικό εναλλακτικό μέλλον της Αlbion. Η έταιρη τοποθεσία είναι το νησί όπου βρίσκεται το αρχοντικό των Goldwin και αποτελεί άντρο ανόσιων πειραμάτων διασταύρωσης των δυνάμεων των πιο σκοτεινών πλασμάτων της Albion.  Θα τολμούσαμε να πούμε ότι η ιστορία του Τraitor’s Keep ίσως να είναι και η πιο ενδιαφέρουσα από όλες τις παράπλευρες και συμπληρωματικές ιστορίες του Fable 3, σχεδόν όπως συνέβαινε με το Knothole Island, το νησί των μπερδεμένων εποχών, στο Fable 2.

Όχι μόνο η τροπή και η εξέλιξή της, αλλά και το γράψιμό της, συνηγορούν σε αυτό. Δεν πρόκειται για ένα νέο προχειροφτιαγμένο quest, αλλά για ένα ολόκληρο, άκρως ευρηματικό storyline, που πέραν όλων των άλλων, υποστηρίζεται από ένα πλούσιο γνωσιακό υπόβαθρο, τρεις νέες υπερπλήρεις περιοχές που βρίθουν από ευκαιρίες για εξερεύνηση και, κυρίως, το πιο καλογραμμένο σενάριο σε όλο το παιχνίδι.

Το νησί της φυλακής, αλλά και το ίδιο το κτήριο φρούριο, αποδίδεται περίφημα. Σκοτεινό κλίμα, ζοφερά ηχητικά εφέ και αιματοβαμμένη αισθητική συγκροτούν μία εικόνα που ενισχύεται από τα διάσπαρτα κείμενα που βρίσκουμε και ξεκαθαρίζουν την μαύρη ιστορία του φρουρίου. Αλλά ακόμα πιο μεγάλη εντύπωση προκαλεί το Clockwork Island και η παραμυθένια φουτουριστική αισθητική που προσδίδει στο Fable, με τις εικόνες από ένα... ηλεκτρικό μέλλον της Albion να παρελαύνουν μπροστά από τα μάτια μας. Στο Clockwork Island, ίσως συγκεντρώνονται οι πιο εμπνευσμένες ιδέες που είχαν οι δημιουργοί του Fable εδώ και πολύ καιρό, δοσμένες με πολύ χιούμορ και σπιρτάδα.

{PAGE_BREAK}

Κατά τα πρότυπα του Fable ΙΙΙ, οι περιοχές προσφέρονται για εξερεύνηση, και τα collectibles και πάλι είναι άφθονα και άκρως ενδιαφέροντα. Νέα όπλα, νέοι αντίπαλοι, καινούργιες ενδυμασίες, και easter eggs που θα προκαλέσουν πολλά χαμόγελα. Αξίζει δε να σημειώσουμε, ότι στον τομέα του gameplay τα πράγματα έχουν γίνει ελαφρώς πιο δύσκολα απ’ ό,τι στο κανονικό παιχνίδι, στοιχείο που χωρίς να κάνει τα πράγματα δύσκολα, τουλάχιστον αυξάνει τα επίπεδα πρόκλησης που για πολλούς gamers ήταν απογοητευτικά. 

Τεχνικά θα πρέπει να τονίσουμε ότι η μηχανή της Lionhead κάνει τις τελευταίες προσπάθειες να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, αλλά παρότι καταφέρνει να αποδώσει περιβάλλοντα μοναδικής αισθητικής και ομορφιάς που δε βρίσκονται εύκολα σε άλλα παιχνίδια, κουράζεται και λυγίζει πολύ συχνά. Ο τίτλος αγκομαχά σε πολλά σημεία και, παραδόξως, αυτά είναι πιο συχνά σε περιπτώσεις όπου δεν υπάρχει μάχη και συνωστισμός χαρακτήρων στην οθόνη. Είναι βέβαιο ότι δεν έγινε το απαραίτητο φινίρισμα, αφού παρατηρούμε αδικαιολόγητα και συχνά slowdowns σε ανύποπτα μέρη του παιχνιδιού. Πέραν αυτού, είναι βέβαιο, ότι η προσθήκη του Traitor΄s Keep προκαλεί προβλήματα σε επιμέρους αποστολές του Understone Pack. Αυτό βεβαίως είναι ίσως θέμα ενός patch αλλά είναι αξιοπερίεργο που δεν προσέχθηκε από τους ιθύνοντες της Lionhead.

Όπως και να έχει, το Traitor΄s Keep, εν αντιθέσει με το μικρό του αδελφάκι Understone, προσφέρει απολαυστικό και πλούσιο περιεχόμενο για τους ήδη φίλους του Fable 3 και μάλιστα σε μία πολύ δελεαστική τιμή (560 MS points). Αξιολογώντας τα όσα προσφέρει δε διακρίνουμε κανέναν απολύτως λόγο να μη το προτείνουμε σε όσους αγάπησαν τον πρωτότυπο τίτλο. Στα χνάρια του υπέροχου Knothole Island, δίνει άλλη διάσταση στο διαχωρισμό των DLC που αξίζουν, από αυτά που βγαίνουν απλά για να εκμεταλλευθούν την επιτυχία ενός παιχνιδιού και να απομυζήσουν λίγα κέρδη ακόμη.

Σάββας Καζαντζίδης

Ταυτότητα παιχνιδιού

Edition: N/AGenre: Action, RPGΔιάθεση: XBLA
Αριθμός παικτών: 1-2Ανάπτυξη: Lionhead StudiosΗμ. Έκδοσης: 01/03/2011
PEGI: 16Εκδότης: Microsoft Games StudiosΠλατφόρμες: Xbox 360

Θετικά

 • Πλούσιο περιεχόμενο
 • Πανέμορφες και βρίθουσες από ευκαιρίες για εξερεύνηση νέες περιοχές
 • Καλογραμμένο και γεμάτο χιούμορ storyline και lore

Αρνητικά

 • Τεχνικά προβλήματα και ασυμβατότητα με τα challenges του Understone
 • Μετά το πέρας του, η Albion ξαναγίνεται βαρετή... ακόμα και co-op

Βαθμολογία

O Σάββας δεν παίζει videogames από τότε που θυμάται τον εαυτό του. Δεν ξέρει πως είναι από κοντά ένα NES πόσο μάλλον ένα SNES. Παρόλα αυτά καταφέρνει και ανέχεται τον εαυτό του ως gamer και που και που, μεταξύ Heavy Metal και Χέβι Μέταλ, παίζει και κανένα παιχνίδι. Επίσης είναι ερωτευμένος με τη Liara T’soni και θα ήθελε κάποια στιγμή να μετακομίσει σε μία καλύβα κοντά στη Firelink Shrine, ένα τσιγάρο δρόμο από τις Κατακόμβες αν και δεν καπνίζει.

Σχετικά άρθρα βάσει tags

Ο Μάιος στο Xbox Live Gold
Ενδιαφέροντας μήνας με Metal Gear Solid V, Vanquish και άλλα!
Τι φέρνει ο Απρίλιος στους Gold members του Live
"Δυνατός" μηνάς με Dead Space 2 και Assassin’s Creed: Syndicate.
Ξεκίνησε το Spring Sale της Microsoft
Παρά πολλά παιχνίδια με μειωμένες τιμές έως και 65%.
Ο Μάρτιος 2018 στο Xbox Live Gold
Με Trials of the Blood Dragon, SuperHot, Brave: The Video Game και Quantum Conundrum.
Ο Φεβρουάριος 2018 στο Xbox Live Gold
Με Shadow Warrior, Assassin’s Creed Chronicles: India, Split/Second και Crazy Taxi.
Τεστάρετε τις γνώσεις σας επάνω στη σειρά Final Fantasy
 Επετειακό κουίζ πριν τη λήξη των εορτασμών.
Ο Ιανουάριος 2018 στο Xbox Live Gold
The Incredible Adventures of Van Helsing III, Tomb Raider Underworld και Army of Two.
Ο Δεκέμβριος στο Xbox Live Gold
Με Warhammer End Times- Vermintide και Child of Eden.
Και στο Switch τo Max: The Curse Of Brotherhood
Τέσσερα χρόνια μετά την κυκλοφορία του στις πλατφόρμες της Microsoft.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία:

Πρέπει να συνδεθείς για να σχολιάσεις

Άτομα σε αυτή τη συζήτηση

 • το ειχα κατεβασει το traitors keep οταν ειχε βγει....πραγματικα πολυ καλο και οποιος εχει το fable 3 αξιζει να το παρει...9 απο μενα...

 • Χορταστικό. Το απόλαυσα αλλά θα ήθελα να είχε και κανένα νέο μαγικό και όπλα.

 • Άμα το είχα ακόμα το Fable 3 θα το έπαιρνα σήμερα.Έτσι πρέπει να κάνουν οι εταιρίες και μεγάλα DLC και φθηνά.Τόσο δύσκολο είναι?

 • Το DLC φαινεται πραγματι καλο...αλλα τι να το κανεις οταν το παιχνιδι ηταν τοσο μα τοσο βαρετο και ανουσιο;

 • The professor +1000

 • Δεν πιστευω οτι εχετε παιξει το παιχνιδι καν για να το λετε ανουσιο...... βαρετο για καποιους ναι , αλλα ανουσιο με τιποτα......και Professor σχολιαζεις θετικα ποτε κανενα παιχνιδι?

 • ενδιαφερον DLC και αποδιδεται απο οτι ειδα στο βιντεο πολυ ωραια το ''σκοτεινο'' υφος των φυλακων και των περιοχων γενικοτερα..ωστοσο δεν θα επρεπε να υπαρχουν προβληματα οπως τα slowdowns..

 • Του εβαλα βαθμολογια "1" (δυστυχως δεν ειναι διαθεσιμο το "0" ).
  Ειμαι κατα των DLC και βαζω σε ολα "1"

 • @BEST: οχι και ενα!..ειναι ενα αξιολογο dlc..

 • Το έχω παίξει και είναι καλό...

 • Πολύ καλό και διασκεδαστικό το DLC. Επαιξα γυρω στο 6ωρο να κάνω τα πάντα και δεν βαρέθηκα σε κανένα σημείο. Μου αρέσει η ιδέα το να συνεχίζει την ιστορία από εκεί που σταμάτησες και όχι κάνοντας ανούσιες αποστολές.Για το 560mps που στοιχίζει, απλά τρέξτε να το κατεβάσετε...

 • @spoting Το εχω παιξει και μαλιστα εχω μαζεψει και σχεδον ολα τα achievements.Ανουσιο εγω προσωπικα το βρισκω σιγουρα,και λογω της δυσκολιας του(την οποια δεν σου επιτρεπει να αλλαξεις κιολας)αλλα και λογω των παιδιαστικων ηθικων επιλογων που σου προσφερει.Τελος ναι σχολιαζω θετικα καποια παιχνιδια αλλα δεν βλεπω γιατι μπορει να σε ενδιαφερει αυτο.

 • Αξιόλογο..μπράβο,, για αυτό ναι θα δώσω λεφτά!

Τελευταία Σχόλια

Μία φορά έκανα το ''λάθος'' να πάω Χρήστο μου (πέρυσι στη Δ.Ε.Θ αλλά δυστυχώς ήταν τελευταίες μέρες ...
Παιδιά κανένας διαγωνισμός για το God of War παίζει? Δυστυχώς δεν έχω φράγκο τώρα αλλιώς θα το είχα ...
Το Battlefield 5 από ότι διάβασα δεν θα έχει premium pass. Όλοι οι χάρτες που θα βγουν θα είναι δωρε...
πεστα, τα ίδια κάνουν και σε άλλες διοργανώσεις με τεράστιους χορηγούς. Απλά απαράδεκτοι.
Kι εγώ συγκλίνω για τέλη του 2019.
Αρχές του 2019 η αποκάλυψη, Ε3 2019 οι γαργαλιστές λεπτομέρειες ...
Το πιστεύω πολύ δαύτο.
Εικάζω-ελπίζω ότι θα είναι η πιο ώριμη δουλειά του David Cage. Για να δούμε!
Και για οσους ενδιαφερονται, στο παρακατω link θα δουν και τις πατεντες για το backwards compatibil...
Επιτέλους τα κατάφερα και συνδέθηκα! ΑΝΑΣΤΑΣΗ!! Θα βάλω τη βάβα μου να φτιάξει χαλβά λέμε.............
Για να δούμε που θα το πάει το πράμα.. Πάντως κάπου διάβασα ότι λόγο του μεγάλου μεγέθους του παιχνι...