Ταξίδι στο νησί των... θαυμάτων

Fable-III-traitors-keep-01-thumb.jpgΤι θα μπορούσε να είναι το πλέον αναμενόμενο για ένα παιχνίδι σαν το Fable III, που μετά το πέρας της ιστορίας, ο παίκτης βρίσκει τον εαυτό του σε έναν ανοικτό κόσμο στον οποίο δεν έχει και πολλά πράγματα να κάνει; Μα η έλευση ενός DLC πακέτου που θα προσθέτει υλικό με τη μορφή quest, αντικειμένων και νέων περιοχών. Και αν το “Understone” δε δικαιολογούσε σε καμία περίπτωση την ύπαρξή του, πόσο μάλλον την τιμή του, το “Traitors Keep” δικαιολογεί και με το παραπάνω και την ύπαρξη και την –θελκτικότατη για αυτά που προσφέρει- τιμή του.

Ενώ, λοιπόν, το Understone ουσιαστικά αποτελείτο από μία ενδιαφέρουσα πλην όμως κοινότυπη για τα δεδομένα του Fable 3 υπόγεια πόλη κάτω από το Bowerstone, και δύο επιπλέον challenges χωρίς μεγάλο ενδιαφέρον, το “Traitor’s Keep” παρουσιάζει μία νέα πολύ ενδιαφέρουσα ιστορία, που λαμβάνει χώρα κατά την περίοδο της -ειρηνικής πλέον- διακυβέρνησης της Albion από τον Ήρωά μας (με όποιο τρόπο και αν επετεύχθη αυτή) και προσφέρει αρκετό και σημαντικό υλικό ώστε να μας κρατήσει προσηλωμένους για τρεις με τέσσερις ώρες στις οθόνες μας.

Fable-III-traitors-keep-02-thumb.jpgΤο καινούργιο quest ξεκινάει μία βαρετή κατά τα άλλα μέρα, όπου ο Ήρωας και Βασιλιάς πλέον της Albion, καλείται να εκτελέσει τα ανιαρά βασιλικά του καθήκοντα. Η ρουτίνα διακόπτεται από την επίθεση ενός δολοφόνου, του οποίου η προέλευση γίνεται γνωστή λίγο αργότερα, όταν στο λιμάνι του Bowerstone καταφθάνει ο Commander Milton. O τελευταίος είναι ο διοικητής του Ravenscar Keep, ενός φρούριου που βρίσκεται σε ένα νησί στο πέλαγος στα ανοικτά της Albion, και η ύπαρξη του οποίου κρατούνταν μυστική αφού ο αδελφός του Ήρωα, King Logan, το χρησιμοποιούσε ως φυλακή, όπου -πέραν των εγκληματιών- έστελνε και τους πολιτικούς του αντιπάλους.

Στη φυλακή, λοιπόν, του Ravenscar Keep, εξυφαίνεται μία συνωμοσία, αφού καταδικασμένοι πολιτικοί κρατούμενοι που δραπέτευσαν, σχεδιάζουν την εξόντωση του νέου Βασιλιά της Albion. Η μετάβαση του Ήρωα κρίνεται αναγκαία, και με την ακολουθία του πιστού Hobson, του σκύλου και του Commander Milton, φτάνουμε στο νησί όπου και προσπαθούμε να διαλευκάνουμε το μυστήριο.

Fable-III-traitors-keep-03-thumb.jpgΗ ιστορία μας οδηγεί και σε δύο άλλες περιοχές, πέραν του νησιού όπου βρίσκεται η φυλακή. Η μία τοποθεσία είναι το Clockwork Island, ένα νησί – θεματικό πάρκο, δημιούργημα ενός πολυτάλαντου αλλά ίσως και ασταθούς εφευρέτη, που παρουσιάζει ένα φουτουριστικό εναλλακτικό μέλλον της Αlbion. Η έταιρη τοποθεσία είναι το νησί όπου βρίσκεται το αρχοντικό των Goldwin και αποτελεί άντρο ανόσιων πειραμάτων διασταύρωσης των δυνάμεων των πιο σκοτεινών πλασμάτων της Albion.  Θα τολμούσαμε να πούμε ότι η ιστορία του Τraitor’s Keep ίσως να είναι και η πιο ενδιαφέρουσα από όλες τις παράπλευρες και συμπληρωματικές ιστορίες του Fable 3, σχεδόν όπως συνέβαινε με το Knothole Island, το νησί των μπερδεμένων εποχών, στο Fable 2.

Όχι μόνο η τροπή και η εξέλιξή της, αλλά και το γράψιμό της, συνηγορούν σε αυτό. Δεν πρόκειται για ένα νέο προχειροφτιαγμένο quest, αλλά για ένα ολόκληρο, άκρως ευρηματικό storyline, που πέραν όλων των άλλων, υποστηρίζεται από ένα πλούσιο γνωσιακό υπόβαθρο, τρεις νέες υπερπλήρεις περιοχές που βρίθουν από ευκαιρίες για εξερεύνηση και, κυρίως, το πιο καλογραμμένο σενάριο σε όλο το παιχνίδι.

Fable-III-traitors-keep-04-thumb.jpgΤο νησί της φυλακής, αλλά και το ίδιο το κτήριο φρούριο, αποδίδεται περίφημα. Σκοτεινό κλίμα, ζοφερά ηχητικά εφέ και αιματοβαμμένη αισθητική συγκροτούν μία εικόνα που ενισχύεται από τα διάσπαρτα κείμενα που βρίσκουμε και ξεκαθαρίζουν την μαύρη ιστορία του φρουρίου. Αλλά ακόμα πιο μεγάλη εντύπωση προκαλεί το Clockwork Island και η παραμυθένια φουτουριστική αισθητική που προσδίδει στο Fable, με τις εικόνες από ένα... ηλεκτρικό μέλλον της Albion να παρελαύνουν μπροστά από τα μάτια μας. Στο Clockwork Island, ίσως συγκεντρώνονται οι πιο εμπνευσμένες ιδέες που είχαν οι δημιουργοί του Fable εδώ και πολύ καιρό, δοσμένες με πολύ χιούμορ και σπιρτάδα.

{PAGE_BREAK}

Κατά τα πρότυπα του Fable ΙΙΙ, οι περιοχές προσφέρονται για εξερεύνηση, και τα collectibles και πάλι είναι άφθονα και άκρως ενδιαφέροντα. Νέα όπλα, νέοι αντίπαλοι, καινούργιες ενδυμασίες, και easter eggs που θα προκαλέσουν πολλά χαμόγελα. Αξίζει δε να σημειώσουμε, ότι στον τομέα του gameplay τα πράγματα έχουν γίνει ελαφρώς πιο δύσκολα απ’ ό,τι στο κανονικό παιχνίδι, στοιχείο που χωρίς να κάνει τα πράγματα δύσκολα, τουλάχιστον αυξάνει τα επίπεδα πρόκλησης που για πολλούς gamers ήταν απογοητευτικά. 

Τεχνικά θα πρέπει να τονίσουμε ότι η μηχανή της Lionhead κάνει τις τελευταίες προσπάθειες να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, αλλά παρότι καταφέρνει να αποδώσει περιβάλλοντα μοναδικής αισθητικής και ομορφιάς που δε βρίσκονται εύκολα σε άλλα παιχνίδια, κουράζεται και λυγίζει πολύ συχνά. Ο τίτλος αγκομαχά σε πολλά σημεία και, παραδόξως, αυτά είναι πιο συχνά σε περιπτώσεις όπου δεν υπάρχει μάχη και συνωστισμός χαρακτήρων στην οθόνη. Είναι βέβαιο ότι δεν έγινε το απαραίτητο φινίρισμα, αφού παρατηρούμε αδικαιολόγητα και συχνά slowdowns σε ανύποπτα μέρη του παιχνιδιού. Πέραν αυτού, είναι βέβαιο, ότι η προσθήκη του Traitor΄s Keep προκαλεί προβλήματα σε επιμέρους αποστολές του Understone Pack. Αυτό βεβαίως είναι ίσως θέμα ενός patch αλλά είναι αξιοπερίεργο που δεν προσέχθηκε από τους ιθύνοντες της Lionhead.

Fable-III-traitors-keep-05-thumb.jpgΌπως και να έχει, το Traitor΄s Keep, εν αντιθέσει με το μικρό του αδελφάκι Understone, προσφέρει απολαυστικό και πλούσιο περιεχόμενο για τους ήδη φίλους του Fable 3 και μάλιστα σε μία πολύ δελεαστική τιμή (560 MS points). Αξιολογώντας τα όσα προσφέρει δε διακρίνουμε κανέναν απολύτως λόγο να μη το προτείνουμε σε όσους αγάπησαν τον πρωτότυπο τίτλο. Στα χνάρια του υπέροχου Knothole Island, δίνει άλλη διάσταση στο διαχωρισμό των DLC που αξίζουν, από αυτά που βγαίνουν απλά για να εκμεταλλευθούν την επιτυχία ενός παιχνιδιού και να απομυζήσουν λίγα κέρδη ακόμη.

Σάββας Καζαντζίδης

Θετικά

  • Πλούσιο περιεχόμενο
  • Πανέμορφες και βρίθουσες από ευκαιρίες για εξερεύνηση νέες περιοχές
  • Καλογραμμένο και γεμάτο χιούμορ storyline και lore

Αρνητικά

  • Τεχνικά προβλήματα και ασυμβατότητα με τα challenges του Understone
  • Μετά το πέρας του, η Albion ξαναγίνεται βαρετή... ακόμα και co-op

Βαθμολογία

Σάββας Καζαντζίδης

O Σάββας δεν παίζει videogames από τότε που θυμάται τον εαυτό του. Δεν ξέρει πως είναι από κοντά ένα NES πόσο μάλλον ένα SNES. Παρόλα αυτά καταφέρνει και ανέχεται τον εαυτό του ως gamer και που και που, μεταξύ Heavy Metal και Χέβι Μέταλ, παίζει και κανένα παιχνίδι. Επίσης είναι ερωτευμένος με τη Liara T’soni και θα ήθελε κάποια στιγμή να μετακομίσει σε μία καλύβα κοντά στη Firelink Shrine, ένα τσιγάρο δρόμο από τις Κατακόμβες αν και δεν καπνίζει.

Πρέπει να συνδεθείς για να σχολιάσεις

Συμμετεχουν