Το τρέχουν; Το τρέχουν!

Αμέσως μετά τη λέξη "Crysis", το μυαλό πηγαίνει αυτομάτως στα εντυπωσιακά γραφικά. Η σειρά της Crytek ήταν πάντα για τους PC gamers το απόλυτο μέτρο σύγκρισης για κάθε νέα κάρτα γραφικών, το τέλειο benchmark που χρησιμοποιούσαν μετά από κάθε αναβάθμιση και αλλαγή στο hardware του PC τους. Η Crytek δεν έκρυψε ποτέ ότι ήθελε να δημιουργήσει ένα παιχνίδι που θα έτρεχε ικανοποιητικά μόνο στις μελλοντικές κάρτες γραφικών και όχι τόσο στα συστήματα της εποχής του. Από τότε, η σειρά έκτισε έναν μύθο γύρω από το αν μπορούν οι παίκτες να «τρέξουν το Crysis», ο οποίος πλέον λαμβάνει τέλος. Το τέλος του «απόλυτου PC benchmark» έρχεται με το Crysis 2, το οποίο είναι πλέον μια multiplatform δημιουργία, ενώ η Crytek δείχνει να έχει αναθεωρήσει τις απόψεις της για το αν αξίζει τελικά να δημιουργεί «βαριά» παιχνίδια που χρησιμοποιούνται μόνο για benchmark, όμως λίγοι τελικά αγοράζουν πραγματικά. Το Crysis 2 έχει σχεδιαστεί για να τρέχει καλά στα σημερινά συστήματα και δεν «κοιτάει» τόσο μπροστά όσο τα δύο προηγούμενα παιχνίδια της σειράς.

Η έκδοση για τις κονσόλες είναι αυτή που αναγκάζει το Crysis 2 να είναι πολύ πιο ελαφρύ σήμερα απ' ότι ήταν το πρώτο Crysis στην εποχή του, ενώ ακόμα πιο έντονες είναι οι αλλαγές στο gameplay και σε ολόκληρο τον σχεδιασμό του campaign mode. Οι περισσότερες αλλαγές είναι πράγματι προς το καλύτερο και δείχνουν ότι η Crytek έχει ωριμάσει αρκετά ως developer. Ξέρει τι θέλει να κάνει με τη σειρά της και δεν στηρίζεται πλέον τόσο στη sandbox φιλοσοφία για να «γεμίσει» τις ώρες του παίκτη με εντυπωσιακά δάση και ανούσια περιπλάνηση.

Το σενάριο

Αυτό που μας αρέσει ιδιαίτερα στο σενάριο του campaign αυτού του Crysis, είναι ότι ασχολείται αποκλειστικά με την Nanosuit 2 που φορά ο παίκτης. Όσοι δεν έπαιξαν τα προηγούμενα παιχνίδια μπορεί να νιώσουν κάπως άβολα στην αρχή, αφού παλαιότερα γεγονότα και σημαντικοί χαρακτήρες δεν παρουσιάζονται επαρκώς. Ευτυχώς, μέσα από τα διάφορα flashbacks που θα συναντήσει ο παίκτης στην πορεία, το πάζλ ολοκληρώνεται χωρίς να αφήνει κενά και χωρίς να νιώθει ο παίκτης ότι το παιχνίδι "παίζει" διαρκώς με την περιέργειά του. Οι κάτοικοι της πόλης έχουν προσβληθεί από έναν εξωγήινο ιό, ενώ για κάποιο λόγο μια οργάνωση με την ονομασία "CELL", αλλά και οι εξωγήινοι Ceph, καταδιώκουν συνεχώς τον παίκτη. Πίσω από όλα φαίνεται ότι βρίσκεται –μυστηριωδώς- η ίδια η Nanosuit.

Η Crytek έχει επιλέξει ο παίκτης να παρακολουθεί τα γεγονότα πάντα πίσω από τα μάτια του Alcatraz, ενός τυχαίου στρατιώτη για τον οποίο δεν ξέρουμε σχεδόν τίποτα. Ο ίδιος ο Alcatraz δεν μιλάει ποτέ κατά τη διάρκεια της ιστορίας, κάτι που αποτελεί συνειδητή επιλογή των σχεδιαστών και έχει δοκιμαστεί στο παρελθόν σε πολλά παιχνίδια με επιτυχημένο τρόπο. Ο Master Chief από τα Halo , ο Freeman από τα Half-Life, ακόμα και ο Link από το Legend of Zelda, φαίνεται ότι αποτέλεσαν πηγή έμπνευσης για την Crytek. Ο βουβός Alcatraz δεν διαθέτει προσωπικότητα, αφήνοντας τον παίκτη να ταυτιστεί άμεσα μαζί του και να γεμίσει το κενό που υπάρχει.

Το όνομα του Alcatraz μόνο τυχαίο δεν είναι, αφού συμβολίζει το φυλακισμένο άτομο που βρίσκεται πίσω από τη μυστηριώδη Nanosuit. Η ίδια η στολή θα λέγαμε ότι είναι ο βασικός πρωταγωνιστής, ενώ και μέσα στη μάχη η βοήθεια που προσφέρει κάνει τον παίκτη να αισθάνεται ότι έχει συνεχώς δίπλα του έναν ζωντανό... οργανισμό. Σε πολλά σημεία η Nanosuit προσφέρει σημαντικά tips και πληροφορίες για τα objectives, μέσω της βαριάς και σκοτεινής φωνής που διαθέτει. Αυτού του είδους η βοήθεια θυμίζει έντονα σε πολλά σημεία την παρουσία της Cortana από τα Halo. Επίσης τη σειρά Halo θυμίζει ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζουν οι φιλικοί στρατιώτες τον Alcatraz, για τον οποίο εκφράζουν το θαυμασμό τους κάθε φορά που τον βλέπουν με τη Nanosuit.

Αλλαγή πορείας: Το Campaign

Ο ίδιος ο σχεδιασμός των αποστολών του campaign mode, διαφέρει εντελώς από τα προηγούμενα παιχνίδια. Ολόκληρη η ιστορία εξελίσσεται στην πόλη της Νέας Υόρκης, πάνω και κάτω από τους ουρανοξύστες. Το να αντικαταστήσεις ένα καταπράσινο νησί με εντυπωσιακή βλάστηση και ακόμη πιο εντυπωσιακό νερό με ένα αστικό, γκρίζο περιβάλλον, ήταν μια επικίνδυνη ιδέα που θα μπορούσε να γυρίσει μπούμερανγκ στην Crytek.

Ευτυχώς, ο πιο κλειστός σχεδιασμός των χαρτών φαίνεται ότι δένει αρμονικά αυτή τη φορά με όλους τους gameplay μηχανισμούς και όλες τις ευκαιρίες που προσφέρει η Nanosuit. Το Crysis 2 ακόμα και έτσι δεν είναι ένα εντελώς γραμμικό παιχνίδι, όπως είναι η σειρά Call of Duty. Μεταξύ των πρώτων παιχνιδιών Crysis, που προσφέρουν τεράστιες εκτάσεις προς εξερεύνηση (και πολλές φορές άδειες) και της σειράς CoD που κινείται σε έναν κλειστό διάδρομο, το Crysis 2 θα λέγαμε ότι βρίσκεται κάπου στο ενδιάμεσο. Υπάρχουν όμως και αρκετοί περιορισμοί.

{PAGE_BREAK}

Ο παίκτης δεν μπορεί να περιπλανηθεί ελεύθερα στην πόλη. Δεν μπορεί να καταστρέψει κάθε δέντρο, κάθε κομμάτι από μπετόν και δεν μπορεί να οδηγήσει σχεδόν κανένα αυτοκίνητο ή άλλο όχημα. Δεν μπορεί να ξεφύγει πολύ μακριά από τη δράση και πρέπει να κινείται πάντα προς τα μπροστά και στο επόμενο objective. Προκειμένου να σπάσει η Crytek αυτή τη γραμμική μονοτονία, προσφέρει πολλές εναλλακτικές λύσεις ως προς τον τρόπο που προσεγγίζει ο παίκτης τους εχθρούς του. Αυτή η ελευθερία στην προσέγγιση των εχθρών, ήταν από τα καλά στοιχεία του Crysis και φαίνεται ότι η Crytek κατάλαβε τι πρέπει να κρατήσει και τι να πετάξει, έτσι ώστε να έχει ένα δεμένο campaign mode και όχι ένα benchmark με εξωπραγματικά physics. Σχεδόν πάντα ο παίκτης έχει εναλλακτικές λύσεις, οι οποίες χωρίζονται σε stealth προσέγγιση και κατά μέτωπο σύγκρουση με βαριά όπλα (όπως διάφορα turrets). Τις περισσότερες φορές οι διαφορετικές ευκαιρίες παρουσιάζονται μέσα από το ίδιο το tactical visor της στολής, Πολλές φορές το visor βοηθά αρκετά, επειδή παρουσιάζει όλα τα σημεία με επιπλέον σφαίρες και σημαντικά όπλα, όμως, άλλες φορές ο τρόπος με τον οποίο φανερώνει άμεσα όλα τα κατάλληλα σημεία για sniping, ή για ένα stealth kill, δείχνει μια scripted διάθεση στο σχεδιασμό.

Πολλές φορές το ίδιο το visor είναι αυτό που δυσκολεύει τον παίκτη στο να σχεδιάσει μια τακτική, αφού καταστρέφει τον αυτοσχεδιασμό και τον αποτρέπει από το να πάρει ρίσκα. Ακόμα όμως και με ορισμένα scripted events, το campaign προσφέρει μεγάλη ελευθερία σε αντίθεση με άλλα FPS για τις κονσόλες, ενώ παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον μέχρι το τέλος. Εξάλλου, ο ίδιος ο σχεδιασμός των χαρτών που θα συναντήσει σε αυτό το 10ωρο και πλέον campaign mode ο παίκτης, είναι όλοι έξυπνα σχεδιασμένοι και προσφέρουν περισσότερη δυναμική και κάλυψη απ' ό,τι μια πυκνή ζούγκλα.

Η νέα Nanosuit 2

Αυτό που παρατηρεί κανείς, είναι το πόσο καλά έχει ταιριάξει η Nanosuit 2 στις ευκαιρίες που προσφέρει το αστικό περιβάλλον. Οι stealth και οι πιο action διαδρομές που υπάρχουν σε κάθε χάρτη του campaign mode, έρχονται να ταιριάξουν άψογα με την απλοποιημένη Nanosuit 2, η οποία διαθέτει μόνο δύο βασικές λειτουργίες: Αυτή για Maximum Stealth και Maximum Armor. Οι παλαιότερες λειτουργίες, όπως τα maximum speed και power, βρίσκονται μόνιμα πλέον τοποθετημένα σε συγκεκριμένες κινήσεις και κουμπιά, χωρίς να χρειάζεται να τις εναλλάσσει ο παίκτης όπως παλιά.

Το γρήγορο τρέξιμο, το μεγάλο άλμα και το να κλωτσάμε ή να πετάμε βαριά αντικείμενα σε εχθρούς, καταναλώνουν όλα την ίδια μπάρα ενέργειας της στολής και είναι ευκολότερο τώρα να της χρησιμοποιήσει κανείς με το χειριστήριο. Τα δάχτυλα του παίκτη θα βρίσκονται διαρκώς στα δύο bumpers των χειριστηρίων στα οποία έχουν τοποθετηθεί και οι μοναδικές ενεργές ικανότητες της στολής.

Η ιδιότητα Maximum Armor δυναμώνει το εξωτερικό περίβλημα της στολής, μειώνοντας τη ζημιά που δεχόμαστε από εκρήξεις και σφαίρες, ενώ μπορεί επιπλέον να χρησιμοποιηθεί και όταν πρέπει να πέσουμε από μεγάλο ύψος. Η Stealth ικανότητα της στολής είναι και η πιο χρήσιμη και χάρη σε αυτήν το παιχνίδι μεταμορφώνεται κυριολεκτικά. Αυτό που παρατηρεί κανείς, είναι το πόσο έντονο είναι το stealth στοιχείο στο Crysis 2. Μπορεί αυτό να προκύπτει από το γεγονός ότι η ενέργεια της στολής επαναφορτίζει σχετικά σύντομα και, έτσι, είναι εύκολο κανείς να κάνει αλόγιστη χρήση του stealth μηχανισμού.

Πρόκειται βέβαια για μηχανισμό του ίδιου του παιχνιδιού και όχι για κάποιο cheat, όμως όσο προχωράει κανείς στο campaign mode, παρατηρεί ότι οι στιγμές που θα χρησιμοποιήσει την αμυντική ικανότητα της στολή θα είναι σαφώς λιγότερες. Σε υψηλότερους βαθμούς δυσκολίας, το Crysis 2 δεν διαφέρει σημαντικά από ένα σκληροπυρηνικό stealth παιχνίδι και τα όπλα με σιγαστήρες και ένα sniper rifle, θα βρίσκονται μονίμως στο οπλοστάσιο του παίκτη.

Από την άλλη, είναι δύσκολο όταν δέχεται κανείς πυρά να μπορεί να στοχεύσει με ακρίβεια, ή ακόμα και να εντοπίσει την κατεύθυνση του εχθρού, επειδή υπάρχει αρκετό κούνημα της κάμερας και έντονο motion blurring, που κάνουν πολλές φορές αδύνατη ακόμα και την εύρεση κάλυψης. Έτσι λοιπόν, μετά από κάποιο σημείο ο παίκτης καταλαβαίνει ότι η Nanosuit είναι ένα εργαλείο που θα τον βοηθήσει μόνο αν κινηθεί έξυπνα στο περιβάλλον, αλλά δεν τον κάνει πραγματικά υπερήρωα.

Αναβαθμίσεις - όπλα

Πάνω στις βασικές ιδιότητες που προσφέρει η στολή, η Crytek έχει στήσει ένα μικρό RPG σύστημα, μέσα από το οποίο μπορούμε να κερδίζουμε καινούργιες ιδιότητες. Σκοτώνοντας κάποιον εξωγήινο αντίπαλο συλλέγουμε το DNA του, με το οποίο μπορούμε να «αγοράσουμε» ορισμένες passive, αλλά και ενεργές ικανότητες. Αυτές χωρίζονται σε τέσσερις κατηγορίες, οι οποίες έχουν να κάνουν με την κίνηση, την άμυνα, τις stealth ικανότητες της στολής και την αναγνώριση στόχων. Ο παίκτης μπορεί να ενεργοποιήσει μόνο μία ικανότητα από κάθε κατηγορία και, έτσι, θα πρέπει να επιλέξει την κατάλληλη με βάση το στυλ και την τακτική που ακολουθεί συχνότερα στις μάχες.

{PAGE_BREAK}

Οι αναβαθμίσεις γίνονται σε πραγματικό χρόνο, μέσα από ένα εξωτερικό interface που βρίσκεται στα δάκτυλα του παίκτη, θυμίζοντας αρκετά αντίστοιχες ιδέες από το Dead Space. Με τον ίδιο τρόπο συναντάμε και σε αυτό το Crysis τις αλλαγές που μπορούμε να κάνουμε στα επιπρόσθετα μέρη των όπλων. Οι επιλογές εδώ προστίθενται όσο βρίσκει ο παίκτης όπλα με τα συγκεκριμένα περιφερειακά, όπως διαφορετική διόπτρα, shotgun και grenade attachments, σιγαστήρες και άλλα. Ακόμα και στην έκδοση για τις κονσόλες, όλες οι αλλαγές επάνω σε αυτό το εξωτερικό interface γίνονται με ταχύτητα και ευκολία, αφού κάθε επιλογή έχει τοποθετηθεί έξυπνα σε διαφορετικό κουμπί του χειριστηρίου. Επίσης, όλες οι ικανότητες και τα πρόσθετα μέρη των όπλων που ξεκλειδώνει ο παίκτης, μπορεί να τα χρησιμοποιήσει και μετά τον τερματισμό του παιχνιδιού.

Τα ίδια τα όπλα είναι επίσης αρκετά εντυπωσιακά. Ένα σύστημα που αναγράφει ορισμένα βασικά στατιστικά για το κάθε όπλο, εμφανίζεται κάθε φορά όταν πλησιάζουμε ένα διαφορετικό όπλο, κάνοντας έτσι εύκολη την σύγκριση των στατιστικών, χωρίς να χρειάζεται να διακοπεί η δράση. Πιο εντυπωσιακοί είναι οι ήχοι των όπλων, αλλά τα εκπληκτικά εφέ που δημιουργούν οι σφαίρες στην κάνη, αλλά και στις επιφάνειες που προσπίπτουν. Μπορεί η σειρά Battlefield να θεωρείται η καλύτερη σε αυτόν τον τομέα, αλλά θεωρούμε την συνολική αίσθηση των όπλων του Crysis 2 εξίσου καλή.

ΑΙ πολύ κατώτερη των προσδοκιών

Αυτό που φαίνεται ότι δεν λειτουργεί και τόσο καλά, είναι η ΑΙ. Αλλά τι κάνει μια ΑΙ να είναι κακή; Στην περίπτωση του Crysis 2 η AI είναι από τις χειρότερες που έχουμε δει σε σημερινό FPS, επειδή καταστρέφει όλη την ατμόσφαιρα, το ρεαλισμό και τα στοιχεία τακτικής που μπορεί να προσφέρουν όλοι οι προηγούμενοι μηχανισμοί που αναφέραμε. Φαίνεται περίεργο που όλοι οι υπόλοιποι τομείς είναι τόσο προσεγμένοι στο Crysis 2 και να πρέπει να είναι η ΑΙ αυτή που να παρουσιάζει τόσο μεγάλη διαφορά. Ορισμένες συμπεριφορές και glitches πάνω στο pathfinding των εχθρών (αλλά και των συμμάχων), οδηγούν συχνά σε κωμικά αποτελέσματα.

Παρατηρούμε τους εχθρούς να τρέχουν προς τους τοίχους και πάνω σε εμπόδια και να... συνεχίζουν να τρέχουν. Κάποιες φορές παγώνουν εντελώς και δεν μας αναγνωρίζουν ως στόχους, ακόμα και όταν είμαστε δίπλα τους. Το πιο σημαντικό πρόβλημα, είναι ότι τα πολλά προβλήματα στην κίνηση των εχθρών συμβαίνουν σε όλες τις πίστες, σε όλους τους εχθρούς (εξωγήινους και ανθρώπους) και αρκετά συχνά. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ο παίκτης να ενσωματώσει στο gameplay του και στην τακτική του την κακή συμπεριφορά της ΑΙ και να την εκμεταλλευτεί.

Ειδικότερα παίζοντας κανείς με stealth τακτικές, καταλήγει να χρησιμοποιεί περισσότερο τα ίδια τα glitches παρά τα features του παιχνιδιού. Εκτός όμως από τα κολλήματα, υπάρχουν κα συμπεριφορές που, αν και δεν χαρακτηρίζονται ως bugs, χαλάνε και αυτές με τη σειρά τους το ρεαλισμό. Το να σκοτώσεις με σιγαστήρα έναν στρατιώτη δίπλα σε συντρόφους του, θα έχει ως αποτέλεσμα αυτοί να "ενεργοποιηθούν". Όμως, μετά από λίγο θα το ξεχάσουν και θα συνεχίσουν τη σκοπιά τους. Άλλες φορές, όταν βρισκόμαστε σε stealth mode και κρυμμένοι μέσα σε βλάστηση ή πίσω από αντικείμενα και σε μεγάλη απόσταση από τους εχθρούς, η ΑΙ θα μας καταλάβει ακόμα και αν χάσουμε για μισό δευτερόλεπτο το stealth mode.

Τα πολλά προβλήματα της ΑΙ ενισχύονται και από το γεγονός ότι το Crysis 2 είναι αρκετά πιο «κλειστό» παιχνίδι. Οι δρόμοι της πόλης είναι γεμάτοι από διάφορα αντικείμενα, στα οποία σίγουρα θα κολλήσουν οι εχθροί, ενώ το ίδιο συμβαίνει και στους εσωτερικούς χώρους. Από την άλλη, δεν γίνεται να μην αναφέρουμε το πόσο εντυπωσιακό δείχνει το animation ορισμένων εξωγήινων αντιπάλων, το οποίο δυστυχώς δεν συμβαδίζει με τη νοημοσύνη τους. Επιπλέον, το Crysis 2 κάνει το λάθος και σε ορισμένα σημεία πέφτει θύμα ορισμένων γνωστών τακτικών, όπως κάποιες scripted σκηνές που αποτυγχάνουν και σημεία με απεριόριστα spawn εχθρών.

Κονσόλες Vs PC: Γραφικά

Πολύς λόγος έχει γίνει και για τον οπτικό τομέα αυτού του Crysis, όμως για διαφορετικό λόγο αυτή τη φορά. Αυτό που παρατηρεί κανείς, είναι ότι το παιχνίδι αναπτύχθηκε κυρίως με βάση το τι μπορούν να κάνουν οι δύο κονσόλες. Γι αυτό το λόγο, το Crysis 2 είναι αρκετά πιο ελαφρύ στην PC έκδοση σε σχέση με το πρώτο και δεν θα έχουν πρόβλημα οι σημερινοί υπολογιστές να το «τρέξουν» στα ανώτερα settings. Σε αυτό έπαιξε σημαντικό ρόλο ο στενότερος σχεδιασμός των χαρτών, ο μικρότερος αριθμός καταστροφών, η αφαίρεση των οχημάτων (παρά μόνο σε ελάχιστες και προκαθορισμένες σκηνές) και το όλο optimization που υπέστη η Cry Engine 3, προκειμένου να μπορεί να τρέξει στις δύο ηλικιωμένες κονσόλες.

Στην έκδοση για τις κονσόλες έχει γίνει πολύ καλή δουλειά στον φωτισμό, στα ειδικά εφέ, αλλά και στις αντανακλάσεις του νερού, εφέ που βρίσκονται σχεδόν στο ίδιο επίπεδο με αυτά της μεσαίας επιλογής του PC. Αντίθετα, από εκεί που έχει «κόψει» η Crytec προκειμένου να μπορεί να κρατήσει ένα αξιοπρεπές frame rate από 14 έως 25 frames για τις action σκηνές, είναι στην ανάλυση των textures, στο shadow mapping, αλλά και στη χρήση anti-aliasing.

Κρίνοντας όμως το Crysis 2 για τα δεδομένα των δύο συστημάτων, παρατηρεί κανείς τους καλύτερους φωτισμούς και αντανακλάσεις από κάθε άλλο παιχνίδι, ένα εξωπραγματικό νερό για κονσόλα και εντυπωσιακές εκρήξεις, φωτισμούς και εφέ φωτιάς. Αυτό που παρατηρεί κανείς, είναι ότι ακόμα και όταν όλες οι υπόλοιπες ρυθμίσεις βρίσκονται ακόμα χαμηλότερα και από τη χαμηλότερη ρύθμιση της PC έκδοσης, είναι ο φωτισμός αυτός που κάνει την console έκδοση να δείχνει εξίσου εντυπωσιακή επάνω στην κίνηση.

{PAGE_BREAK}

Επίσης, πολλά πράγματα έχουν προσπαθήσει να «καλυφθούν» με έξυπνο τρόπο. Το να πετάγεται μια εντυπωσιακή φλόγα σε έναν κλειστό χώρο, είναι ένας έξυπνος τρόπος για να επικεντρωθεί εκεί το μάτι του παίκτη και όχι στο φτωχό σχεδιασμό των εσωτερικών χώρων. Το motion blurring κάνει προσπάθεια στο να καλύψει την έλλειψη πραγματικού anti-aliasing στις κονσόλες, ενώ κάτι αντίστοιχο πιθανώς θέλησαν να κάνουν και με το film grain για τα μέτρια textures. Μπορεί η έκδοση για τα PC να είναι η ανώτερη σε όλους τους τομείς (ειδικά στο frame rate), όμως είναι και η έκδοση που υστερεί περισσότερο σε επιλογές (με βάση τα δεδομένα των PC games). Αναλυτικές επιλογές για τα γραφικά απουσιάζουν από το interface χωρίς να υπάρχει ουσιαστικός λόγος, παρόλο που μπορεί κανείς να τις βρει κανείς στο φάκελο του παιχνιδιού. Ορισμένα λάθη που ξέμειναν από την έκδοση για τις κονσόλες κάνουν την εμφάνισή τους στην PC έκδοση (όπως το auto-aim, η επιλογή «press start» στο κεντρικό μενού), δίνοντας την εντύπωση ότι η PC έκδοση αποτελεί ένα... port της έκδοσης των Xbox 360 και PS3.

Ενώ πολλά από αυτά τα παράπονα θα διορθωθούν (ή έχουν διορθωθεί ήδη) τις επόμενες μέρες, ωστόσο δείχνουν καθαρά ότι η Crytek έχει αλλάξει εντελώς κατεύθυνση. Η σημαντικότερη απώλεια για την PC έκδοση, είναι η έλλειψη DirectX 11 έκδοσης αλλά και 64bit έκδοσης, ενώ έχουν αναφερθεί και σημαντικά προβλήματα στους multiplayer servers της ίδιας έκδοσης.

Μικρότερο & γρηγορότερο: Το Multiplayer

Το multiplayer mode στο Crysis 2 δεν ξεφεύγει από τα καθιερωμένα. Αρχικά, οι μόνες επιλογές που είναι διαθέσιμες, είναι αυτές για ορισμένα team based και free for all παιχνίδια χρησιμοποιώντας κάποιες προκαθορισμένες κλάσεις. Το Crysis 2, όπως και τα περισσότερα σημερινά FPS, χρησιμοποιεί ένα σύστημα με Levels (μέχρι το 50), μέσα από το οποίο ξεκλειδώνονται σταδιακά περισσότερα modes, όπλα και ειδικές δυνάμεις για τη Nanosuit. Μετά το 5ο level μπορούμε να δημιουργήσουμε τη δική μας κλάση και να επιλέξουμε το βασικό και δευτερεύον όπλο, το είδος των χειροβομβίδων, αλλά και συγκεκριμένες δυνάμεις για τη Nanosuit. Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το τελευταίο, αφού υπάρχουν ορισμένες σημαντικές passive επιλογές που δεν υπάρχουν στο single player.

Μέσα στη δράση, το Crysis 2 χρησιμοποιεί ένα σύστημα ανταμοιβών που είναι παρόμοιο με τα kill streaks των Call of Duty. Η διαφορά εδώ είναι ότι δεν αρκεί απλά να σκοτώσουμε τρείς, πέντε ή επτά παίκτες συνεχόμενα προκειμένου να αποκτήσουμε πρόσβαση σε ορισμένες ειδικές ικανότητες, αλλά πρέπει να μαζέψουμε μετά από κάθε kill ένα dog tag από το σημείο όπου πέθανε ο αντίπαλος.

Επιπλέον, αν πεθάνουμε πριν συμπληρώσουμε τον απαιτούμενο αριθμό από tags που απαιτεί ένα kill streak, τότε το σκορ των tags μηδενίζεται. Αυτό το σύστημα με τα tags κάνει σαφώς πιο ισορροπημένη τη χρήση των «kill streaks» στο Crysis 2 και αυτό εύκολα το παρατηρεί κανείς από τις λίγες φορές χρησιμοποιείται σε ένα match η δύναμη που απαιτεί επτά συνεχόμενα tags παικτών. Με λίγα λόγια, στο MP του Crysis 2 πρέπει να περιμένει κανείς περισσότερη κλασσική δράση με όπλα και στο στυλ του πρόσφατου Medal of Honor και όχι τηλεκατευθυνόμενα και βομβαρδισμούς από το πουθενά.

Τους περισσότερους χάρτες τους βρήκαμε σωστά σχεδιασμένους, με πολλά περάσματα προς όλες τις κατευθύνσεις, λιγοστά σημεία για camping και γίνεται χρήση όλης της επιφάνειας, χωρίς «νεκρά» σημεία. Ο αριθμός των παικτών είναι μέχρι 12 άτομα για τις κονσόλες, σε ομάδες των 6 vs 6, ενώ υπάρχουν συνολικά 12 χάρτες, από διαφορετικά σημεία του campaign.

Η stealth ικανότητα της στολής φαίνεται ότι είναι σωστά ισορροπημένη και δεν επηρεάζει αρνητικά τη ροή, ενώ χάρη σε αυτήν οι περισσότεροι παίκτες έχουν ευκαιρία να μειώσουν τις αποστάσεις. Αυτός είναι και ο λόγος που οι περισσότερες αναμετρήσεις καταλήγουν σε μάχες σώμα με σώμα με όπλα κοντινής εμβέλειας, όπως shotguns, machineguns, assault rifles και γροθιές, ενώ τα sniper rifles δεν κυριαρχούν στους χάρτες, όπως συμβαίνει σε άλλα παιχνίδια. Εν ολίγοις, το multiplayer μέρος του Crysis 2 δεν έχει να επιδείξει κάτι καινούργιο από πλευράς μηχανισμών ή επιλογών. Μπορεί να απουσιάζουν οι τεράστιοι χάρτες με τα οχήματα από το Crysis Warhead και τα matches των 32 ατόμων, όμως φαίνεται ότι και εδώ επικράτησε η λογική της κονσόλας και τα μικρότερα team based modes σε μεσαίου μεγέθους χάρτες.

Τελικά ποιος τρέχει καλύτερα το Crysis;

Το Crysis 2 είναι πλέον ένα παιχνίδι για κονσόλες και η Crytek φαίνεται ότι έκανε ό,τι μπορούσε για να δώσει στους PC gamers να το καταλάβουν αυτό. Από την άλλη, είναι η καλή φήμη που δημιούργησε όλα τα προηγούμενα χρόνια η σειρά στα PC και μέσα από τον οπτικό της τομέα, η οποία φήμη την έφερε στο Crysis 2. Τελικά ποιοι είναι οι χαμένοι και ποιοι οι κερδισμένοι; Οι δύο κονσόλες φαίνεται ότι κέρδισαν το πιο εντυπωσιακό FPS μέχρι σήμερα, με εξωπραγματικούς φωτισμούς και εφέ.

Η απλοποίηση των ικανοτήτων της Nanosuit ώστε να τοποθετηθούν σωστά επάνω στα χειριστήρια και οι στενότερες πίστες, που επικεντρώνονται περισσότερο στην τακτική και όχι στην άσκοπη περιπλάνηση, ήταν οι θετικές αλλαγές. Από την άλλη, τα PC έχασαν πολλές επιλογές που θα μπορούσε να είχε το Crysis 2 από την πρώτη μέρα, τα πολλά οχήματα, τις καταστροφές και την ελευθερία που προσέφερε το όμορφο "νησί τους". Η ουσία είναι ότι μέσα από τις αλλαγές, το Crysis 2 βγήκε καλύτερο. Το campaign είναι ανώτερο από τα προηγούμενα και κρατάει αμείωτο το ενδιαφέρον μέχρι το τέλος. Μπορεί να χάθηκε ένα βαρύ software για benchmark, όμως κερδίσαμε ένα ακόμη καλύτερο First Person Shooter.

Γιάννης Πλέσσας

Ταυτότητα παιχνιδιού

Edition: N/AGenre: FPSΔιάθεση: EA Hellas
Αριθμός παικτών: 1-12Ανάπτυξη: CrytekΗμ. Έκδοσης: 25/03/2011
PEGI: 16Εκδότης: Electronic ArtsΠλατφόρμες: Xbox 360, PlayStation 3, PC

Θετικά

 • Δείχνει εντυπωσιακό σε όλες τις εκδόσεις
 • Επιτυχημένος τρόπος αφήγησης και επιλογή κεντρικού ήρωα
 • Η απλοποιημένη Nanosuit 2 ταίριαξε άψογα στο χειριστήριο
 • Τα στενότερα επίπεδα ενίσχυσαν σημαντικά την τακτική
 • Ισορροπημένο –αν και συνηθισμένο- Multiplayer mode
 • Αίσθηση των όπλων αντάξια της σειράς Battlefield
 • Τρέχει πολύ ικανοποιητικά στα σημερινά PC
 • Ο καλύτερος φωτισμός που βλέπουμε στις κονσόλες... με διαφορά

Αρνητικά

 • Πολύ κακή ΑΙ που καταστρέφει σημαντικά τον ρεαλισμό και την τακτική
 • Πολλές ελλείψεις στην PC έκδοση –δίνεται η εντύπωση του «console port»

Βαθμολογία

Πραγματικό παιδί της γενιάς του '90, το όχι και τόσο μακρινό gaming ταξίδι του ξεκίνησε κάτι Χριστουγεννιάτικα πρωινά με γάλα κακάο και Crash Bandicoot στο PS One. Έκτοτε, συνεπής στις gaming "υποχρεώσεις" του πασχίζει να καλύψει το εύρος παλιών και νέων όχι μόνο παιχνιδιών, αλλά ταινιών, σειρών, βιβλίων και μουσικής και αναρωτιέται συνεχώς πως γίνεται να μην προλαβαίνει, ειδικά τώρα που είναι και φοιτητής. Μεταξύ άλλων, χόμπι του είναι ο αθλητισμός, ο κινηματογράφος και τα ταξίδια.

Σχετικά άρθρα βάσει tags

Αποκαλύφθηκε το τελικό demo για το Resident Evil 7
Διαθέσιμο για PS4, σύντομα σε PC και Xbox One.
Το Nier: Automata έρχεται τον Μάρτιο
Ενώ σύντομα θα γίνει διαθέσιμο ένα demo για το παιχνίδι.
Ανακοινώθηκε το Marvel's Guardians of the Galaxy: The Telltale Series
Η "ανεπιθύμητη" παρέα καταφθάνει το 2017.
Ανακοινώθηκε το Marvel Vs Capcom: Infinite
Μαζί με το Season Pass 2017 για το Street Fighter V.
Πρώτη ματιά στο Full Throttle Remastered
Για τους νοσταλγούς των adventure games.
Αποκαλύφθηκε το Shovel Knight: Specter of Torment
Έρχεται εντός 2017 το prequel στο αρχικό παιχνίδι.
Launch trailer για το Dead Rising 4
Με περισσότερα παιχνίδια για τη σειρά στον ορίζοντα...
Gameplay trailer για το Mass Effect: Andromeda
"Ένας καινούργιος γαλαξίας περιμένει".
Δωρεάν το Assassin’s Creed III για PC
Εντός Δεκεμβρίου, στα πλαίσια των εορτασμών της Ubisoft.
Το Inner Chains αποκαλύπτεται
Ένας first-person horror τίτλος σε δυστοπικό περιβάλλον.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία:

Πρέπει να συνδεθείς για να σχολιάσεις

Άτομα σε αυτή τη συζήτηση

 • οχχχ τι εγινε ρε παιδια με το pc?

 • Στο pc το crysis 1 εχει καλυτερα γραφικα και στο 360 to gears 2 ειδικα πανω στον χαρακτηρα εχει καλύτερα γραφικα.Καταλλα είναι τέλειο....Στο multi το εχω λιωσει

 • Πολυ καλο review γιάννη συμφωνω

 • 9 στις κονσόλες και... 7 στο PC! Διαφωνώ, ναι μπορέι να έχει τις ελλείψεις που αναγράφονται, αλλά είναι καλύτερο απο τις κονσόλες σε οποιονδήποτε τομέα + του οτι υπάρχουν και mod settings που μπορείς να πειράξεις οτι θέλεις (+ το DX11 που θα μπεί σε λίγο).

  Έτσι όπως το γράφετε θα νομίσει κανένας οτι η έκδοση για κονσόλες είναι καλύτερη... ενώ αυτό που εννοείτε είναι οτι στο pc θα μπορούσε να είναι πολύ καλύτερο...

  Κατα τα άλλα ok...

 • Θα το παιξω και θα δουμε κατα ποσο το 7 ειναι πραγματικο .Βασικα απο τωρα δεν πιστευω να ειναι .Τιμωρει ο reviewer, εκδικηται μαλλον .Kακο για εμενα αυτο . Δεν θυμαμαι να ειχε συμβει το ιδιο με το bad company 2 που σε πετουσε καθε 2 λεπτα για 2 βδομαδες μεχρι να βγουν 2 patch που το διορθωσαν. Τo optimation που εχει γινει ειναι εκπληκτικο στο pc .

 • Οιι εταιρίες παιχνιδιών γέρνουν προς στις κονσόλες, ακόμα και όταν πρόκειται να γίνουν μεταφορές παιχνιδιών που φωνάζουν "PC!". Μεγάλος παράγοντας η περατεία και ίσως η έλλειψη HW από μεριάς αρκετών gamers, οι οποίοι δεν μπορούν να απολάυσουν τέτοια παιχνίδια σε high αναλύσεις και λεπτομέρειες στα γραφικά.
  Τώρα, όσο αναφορά το παιχνίδι, το είδα στον φίλο μου Shepard και μπορώ να πω ότι με τράβηξε από την 1η στιγμή που το είδα. Ξεχωρίζει από τον σωρό των military FPS που τα έχουμε φάει με το κουτάλι. Σίγουρη αγορά.

 • PC...7?:(
  εε όχι ρε παιδιά και στην ίδια κατηγορία με το Homefront!!!..έλεος!...:(
  δεν περιμένατε τουλάχιστον το patch για DX11 και των διάφορων bug fixes και μετά να κάνατε το review για PC???..εεεέ?...

 • Όταν το παραλάβω, γιατί ακόμα να μου έρθει από τα preorder, θα έχω και εγώ άποψη. Πάντως πολύ καλό το review.

 • 9 για xbox360 και 8 για ps3 θα ηταν το σωστο νομιζω !!

 • Στις κονσόλες είναι καλύτερο;;; Μονόδρομος η έκδοση τότε.. :D

 • Εγω που το επαιξα σε ενα φιλο χτες σε pc δεν ηταν καλο ακομα και με το patch το pc του φιλου μου ειναι πολυ δυνατο θα συμφωνησω στα αρνητικα
  ( Πολλές ελλείψεις στην PC έκδοση –δίνεται η εντύπωση του «console port»)

 • Διαφωνώ με το 7 της PC έκδοσης. Ναι δεν είναι Crysis/Crysis Warhead αλλα είναι σαφώς η καλύτερη έκδοση από τις 3.

 • Aκομα και ετσι οπως ειναι τωρα τα παιχνιδια δειχνει καλυτερο στο pc που παιζει και σε native full hd. Aπορω με την βαθμολογια, ισως να θελει να πει πως συμφωνα με τις δυνατοτητες των pc να περιμενε περισσοτερα... αλλα τι να πω, εγω την αποψη μου την εχω διαμορφωσει...

 • Μου άρεσε που δόθηκε ιδιαίτερη βάση στο review όσον αφορά την AI γτ βγήκαν πολλοί την παινευαν και μίλησαν για επίπεδα reach και όπως φαίνεται κάνανε λάθος... Αυτο ομωσ τουλάχιστον δεν είναι αρκετό για να με αποτρέψει να πάρω το παιχνίδι.... 9 βαθμολογία σίγουρη αγορά απο μένα όταν πέσει λίγο η τιμη του για το xbox

 • Εξαιρετη καλυψη του Τιτλου απο τον Γιαννη , να σαι καλα συνεχισε αμεροληπτα και ωμα!

 • Μου φαίνεται το 7 μπήκε πιο πολύ συγκριτικά με το Crysis και το Warhead. Σαν έκδοση αυτή καθεαυτή είναι ένα από τα πιο optimised "ports" στο PC, άσε που είναι καλύτερο από 90% των "exclusive" PC παιχνιδιών οπτικά.

  Δηλαδή άμα βγάζανε ένα παιχνίδι που έπρεπε να έχεις 4 GTX 580 σε quad sli και 2 εξαπυρινους επεξεργαστές στην sr-2 mobo της evga και πάλι θα έτρεχε με 30 - frames θα του έβαζες 10;

 • xaxaxaxaxa Ειναι πολυ σημαντικο το press start και επρεπε να παρει κατω του 7.εχεις δικιο,οτι πεις,

 • Εγώ προτιμώ το "τρέχει πολύ ικανοποιητικά στα σημερινά PC", έστω κι αν σημαίνει ότι "δίνεται η εντύπωση του console port".

  Το πρόβλημά μου είναι άλλο. Προσπαθώ εδώ και 10 ημέρες να δοκιμάσω το demo για να δω τι εννοούμε ακριβώς όταν λέμε "σημερινό PC", αλλά δεν έχω καταφέρει ακόμα να παίξω τίποτα. Κακή ιδέα να βάλουν το multiplayer σαν demo και όχι ένα απλό κομματάκι από το single player, που θα μπορούσαμε να το δοκιμάσουμε χωρίς να καταπονούμε (ή χρειαζόμαστε) τους server τους...

 • ωραιο review, το παιχνιδι μπηκε στη wishlist!!

 • Ρε παιδιά, δεν είναι ούτε το press start αλλά ούτε ότι το παιχνίδι δεν είναι καλό στο PC. Ο Γιάννης το γράφει ΑΝ διαβάσατε το review και μάλιστα πολύ ξεκάθαρα.

  "Μπορεί η έκδοση για τα PC να είναι η ανώτερη σε όλους τους τομείς (ειδικά στο frame rate), όμως είναι και η έκδοση που υστερεί περισσότερο σε επιλογές (με βάση τα δεδομένα των PC games). " Το λέει στο τέλος ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΤΩΝ PC GAMES. Γι' αυτό και το 7.

  Από την στιγμή που το πρώτο έθεσε standards σε πολλούς τομείς ανέμενε να κάνει το ίδιο και το 2ο κάνοντας την έκδοση για pc να είναι πολύ μπροστά σε σχέση με οτιδήποτε άλλο έχουμε δει. Απλά δεν το κατάφερε όπως όλοι το περίμεναν και όλα αυτά προς τιμήν των κονσολών.

 • 7.... Μάλιστα... Ευτυχώς που μάτια έχουμε (όπως και κριτική ικανότητα), και κρίνουμε ορισμένα πράγματα και απο μόνοι μας

 • συμφωνω μαζι σου johniem

 • Δεν έχει άδικο johniem αλλά κάποιος που θα δεί μόνο τη βαθμολογία θα νομίζει ότο στο pc είναι πολύ χειρότερο. Και εφόσον η έκδοση του pc είναι η καλύτερη και με πολύ καλό optimisation δεν δικαιολογείται τέτοια διαφορά.

 • Ωραίο κείμενο Γιάννη. Περιμένω την Nano στο 360. 7 στο PC; Δεν γνωρίζω οπότε δεν μπορώ να εκφέρω άποψη αλλά πάω να φέρω popcorn γιατί προβλέπω 200+ σχόλια.

 • Το παιχνίδι με AMD phenom X6 στα 3.6GHz (oc) και με μία ATI 6990 , είναι αριστούργημα! Βέβαια έχουν κάνει τρομερή δουλειά και στις κονσόλες αλλά στα pc με καλό hardware , δεν υπάρχει λέμε!!!

Φόρτωση Περισσότερων
To θεωρω σιγουρο το sequel..... αντε να βγει!!!
Πολύ ωραίο review Γιώργο!
και ομως, γινονται τελικα (μινι) θαυματα στις μερες μας.
Εύγε! Ένα πολύ καλό review για ένα φανταστικό παιχνίδι!!!
Ωραίο review Γιώργο, να πω την αλήθεια δεν ήθελα να το διαβάσω πριν παίξω το παιχνίδι για να το απολ...
Ωριαίο review φίλε Γιώργο μπράβο, εστιασμένο εκεί που πρέπει λόγο της ιδιαιτερότητας που έχει το παι...
Πακεταρα!τα καλυτερα μονο για εμας!
Μόνο αρνητικό η κάμερα στους κλειστούς χώρους δηλαδή.Άψογα.Εξαιρετικό ρηβιου κύριε Καλλίφα για,όπως ...
Ωραίο review Γιώργο. Το αποτέλεσμα δείχνει ανώτερο των προσδοκιών. Θα του δώσω μια ευκαιρία στο μέλλ...
 • Το Άβαταρ του/της zlatkogr
  Χρόνια πολλάαααα Χρονια Πολλα σε ολους οσους εχουν την ονομαστικη τους... Συντάκτης zlatkogr 5 Λεπτά πριν
 • Το Άβαταρ του/της oneeyedwally
  Now Playing... Dishonored 2 τέλος, σε λίγες μέρες θα αρχίσω και 2o play.... Συντάκτης oneeyedwally 19 Λεπτά πριν
 • Το Άβαταρ του/της maximous
  Final Fantasy XV Παιδιά σας το συνιστώ να δείτε τα Brotherhood και Kingsglaive πριν... Συντάκτης maximous 6 Ώρες 25 Λεπτά πριν
 • Το Άβαταρ του/της DeusXmachina
  Fighting Games Συντάκτης DeusXmachina 7 Ώρες 13 Λεπτά πριν
 • Το Άβαταρ του/της Michalis3
  Crash Bandicoot N. Sane Trilogy Συνέντευξη από μέλη της Vicarious Visions, ομάδας ανάπτυξης... Συντάκτης Michalis3 8 Ώρες 5 Λεπτά πριν
 • Το Άβαταρ του/της KhR1s
  Γκουρού του Τσου Λου 6η αγωνιστική ΤΡΙΤΗ 6/12 21:45 Βασιλεία-Άρσεναλ 21:45... Συντάκτης KhR1s 8 Ώρες 34 Λεπτά πριν
 • Το Άβαταρ του/της SHREDDER
  Dishonored 2 To τερματισα πριν 3 μερες στο medium σε high chaos σκοτωνοντας... Συντάκτης SHREDDER 9 Ώρες 8 Λεπτά πριν
 • Το Άβαταρ του/της SHREDDER
  PREY Μετα το εκπληκτικο Dishonored 2 που το τερματισα πριν 3 μερες... Συντάκτης SHREDDER 9 Ώρες 9 Λεπτά πριν