Ταυτότητα

Shogun 2: Total War

Shogun 2: Total War

Edition: N/A Genre: Strategy Διάθεση: Zegetron
Αριθμός παικτών: 1-8 Ανάπτυξη: The Creative Assembly Ημ. Έκδοσης: 18/03/2011
PEGI: 16 Εκδότης: SEGA Πλατφόρμες: PC


Μια συναρπαστική επιστροφή στη χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου!

Ανεξαρτήτως ηλικίας, φύλου ή χώρας προέλευσης, όταν ένας λάτρης των strategy παιχνιδιών ερχόταν αντιμέτωπος με την σειρά Total War, υπήρχαν μόνο δύο πιθανά αποτελέσματα: Είτε "έσπαγε" κάτω από το τρομακτικό βάρος των πληροφοριών και των συνεχών απαιτήσεων του τίτλου και έφευγε όσο πιο μακριά μπορούσε, είτε χανόταν τόσο βαθιά στον κόσμο του, που συγγενείς και φίλοι χρειάζονταν λοστό και λάσο για να τον επαναφέρουν στην πραγματικότητα. Όμως, τα πράγματα δεν ήταν τόσο ρόδινα όταν στις αρχές του 1999, η Creative Assembly αποκάλυψε πως εργαζόταν επάνω στο Shogun: Total War. Ένα 3D strategy, το οποίο θα προσέφερε την πολυπλοκότητα της δημιουργίας ενός λαού μέσω της πολιτισμικής εξέλιξης σε επίπεδο Civilization, αλλά και δυναμικό ρεαλιστικό σύστημα μαχών στα πρότυπα των Myth; Δεν πρέπει να υπήρξε gamer που να μην γέλασε ειρωνικά για το αδύνατο αυτό εγχείρημα.

Με το κοινό να προτιμά απλούστερους τίτλους, όπως τα Age of Empires 2, Starcraft και Tiberian Sun, και τους developers να βρίσκονται μπροστά σε μια πνευματική και δημιουργική κρίση και στην κυριολεξία αντιγράφοντας τα παραπάνω παιχνίδια τα πράγματα για την Creative Assembly ήταν δύσκολα. Τίτλοι όπως το Galactic Battlegrounds και το Outlive αποτελούν μόνο λίγα από τα ανατριχιαστικά δείγματα της εποχής.

shogun-2-screen-01-thumb.jpgΣαν να μην έφτανε αυτό, το console gaming γινόταν ολοένα και πιο προσοδοφόρο, ενώ οι νέες εξελίξεις στο 3D πήγαιναν κυρίως σε action και FPS games που ήταν πιο εύκολα να προσελκύσουν τους νεότερους αλλά και περιστασιακούς παίκτες. Εν μέσω αυτού του πανικού, η πρόταση της Creative Assembly φαινόταν ως μια ωρολογιακή βόμβα. Όμως, το καλοκαίρι του 2000 αποδείχθηκε πολύ πιο καυτό απ' ότι περιμέναμε. Τα reviews ήταν πολύ θετικά, η πολυπλοκότητά του άφησε άφωνους παίκτες και κριτικούς, οι πωλήσεις ήταν ικανοποιητικές και το παιχνίδι ήταν μια τόσο μεγάλη τεχνολογική επανάσταση, που λανσαρίστηκε σε demo σε κάθε μεγάλη κάρτα γραφικών της εποχής ως δείγμα για επίδειξη των δυνατοτήτων τους.

Η αρχή είχε γίνει και η Creative Assembly ξέφυγε από τη σκιά των ports που έκανε, και προχώρησε προς το μέλλον, προσφέροντας νέους και υπέροχους τρόπους για να ζήσουμε εμείς το παρελθόν. Medieval, Rome, Medieval 2, Empire και Napoleon αποτέλεσαν τους κεντρικούς τίτλους που ακολούθησαν στη σειρά, εξελίσσοντάς την εκθετικά και προσφέροντας μοναδικές στιγμές απόλαυσης για τους σκληροπυρηνικούς gamers.

shogun-2-screen-02-thumb.jpgΌμως σήμερα, 11 ολόκληρα χρόνια μετά από εκείνη την ιστορική αρχή, το Total War επιστρέφει στις ρίζες του σε μια προσπάθεια να αποδώσει το ιαπωνικό δράμα έτσι όπως επιθυμούσε από την αρχή. Το κυρίως campaign του παιχνιδιού λαμβάνει χώρα κατά τον 16ο αιώνα σε ολόκληρη την έκταση των τριών μεγάλων ιαπωνικών νησιών: Kyushu, Shikoku και Honshu, με το Hokkaido να απουσιάζει για άγνωστους λόγους (υποψιαζόμαστε expansion). Ο μεγάλος πόλεμος των Onin έχει μόλις τελειώσει και έχει αφήσει το σογκουνάτο και την Αυτοκρατορική Αρχή αποδυναμωμένη. Είναι η περίοδος Sengoku, η πιο αιματερή και άγρια σε όλη την ιστορία της Ιαπωνίας, με όλους τους Daimyos (άρχοντες) που έχουν καταφέρει να επιζήσουν από τον όλεθρο, να επιχειρούν σιγά σιγά να ξαναχτίσουν τις δυνάμεις τους και, φυσικά, να αποκτήσουν την απόλυτη εξουσία της χώρας, τον πολύτιμο τίτλο του Shogun (μέγας στρατηγός).

Ο παίκτης, λοιπόν, θα κληθεί να αναλάβει το ρόλο ενός από τους εννιά δυνατότερους Daimyos εκείνης της εποχής και θα ξεκινά την περιπέτεια από το 1525 έως το 1575-1600 (ανάλογα με το επίπεδο που επιλέγετε), διάρκεια σωστή και ικανοποιητική για κάθε Total War παιχνίδι. Απώτερος σκοπός; Να προσπαθήσει να υποτάξει τις άλλες φατρίες, να κερδίσει την "εύνοια" του αυτοκράτορα και φυσικά να ανακηρυχθεί Shogun, εξασφαλίζοντας έτσι την τιμή και το όνομα της οικογένειάς του εις το πέρασμα των αιώνων.

Deru kui wa utareru - Gameplay

shogun-2-screen-03-thumb.jpgΓια όσους δεν είχαν την τύχη να ασχοληθούν στο παρελθόν με την σειρά, τα Total War είναι παιχνίδια που συνδυάζουν turn based με real time strategy. Το turn based τμήμα του παιχνιδιού λειτουργεί στα πλαίσια ενός επιτραπέζιου. Βλέπετε από πάνω έναν υπέροχο χάρτη της Ιαπωνίας, χωρισμένο σε 60 περιοχές, οι οποίες είναι μοιρασμένες ανάμεσα στις μικρές και μεγάλες φατρίες της χώρας. Στόχος σας είναι να δυναμώσετε τη φατρία σας, περπατώντας στους πονηρούς δρόμους της διπλωματίας, χρησιμοποιώντας τη σοφία σας για να εξελιχθείτε πολιτισμικά και κοινωνικά, αλλά και κινούμενοι υποχθόνια, κάνοντας συμφωνίες με διαβολικούς ανθρώπους και διατάζοντας σαμποτάζ, κατασκοπίες και δολοφονίες.

Μόλις τελειώσετε με όλες τις επιλογές σας, τότε λήγει ο γύρος και προχωράτε μπροστά τέσσερις μήνες (1 turn). Κάπως "στεγνό" για τα γούστα σας; Ίσως και να ήταν αν το παιχνίδι δεν μετατρεπόταν σε ένα πλήρες 3D real time strategy τη στιγμή που μπαίνετε σε οποιαδήποτε μάχη, επιτρέποντάς σας να χειριστείτε χιλιάδες στρατιώτες σε πραγματικό χρόνο.

shogun-2-screen-04-thumb.jpgΓια όλους τους υπόλοιπους τυχερούς που είχαν ασχοληθεί με τη σειρά στο παρελθόν, θα πρέπει να πούμε ότι οι αλλαγές που θα εντοπίσετε ολόγυρά σας είναι πάρα πολλές και ως επί το πλείστον, ευχάριστες. Οι γνωστοί σας agents έχουν αντικατασταθεί από τους Monks (που μειώνουν το ηθικό του αντιπάλου), Metsuke (αστυνόμος / κατάσκοπος) και Ninjas (δολοφονίες / δολιοφθορές) και θα σας βοηθήσουν να ελέγχετε καλύτερα τις περιοχές σας αλλά και φυσικά να δυσχεραίνετε μέχρι δακρύων τους αντιπάλους σας. Το technology tree έχει αντικατασταθεί με ένα παρόμοιο βελτιωμένο σύστημα που κάνει πιο ξεκάθαρη τη στροφή σε πολεμική ή οικονομική δύναμη ενώ μεγάλη σημασία έχει δοθεί και στη διπλωματία, με νέες επιλογές να έχουν προστεθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

{PAGE_BREAK}

Μια ιδιαίτερα φρέσκια ιδέα από την Creative Assembly ήταν η εισαγωγή του honor στη σειρά. Με την τότε ιαπωνική πολεμική τέχνη να βασίζεται στον ευγενή κώδικα του bushido, για τους ανθρώπους της εποχής η τιμή τους ήταν πιο σημαντική από την ίδια τους τη ζωή. Έτσι, μαζί με όλα όσα πρέπει να προσέχετε, είναι και να κρατάτε το επίπεδο του Daimyo σας υψηλά. Αν χάνετε μάχες και οπισθοχωρείτε, αν καταπατάτε συμμαχίες και υποσχέσεις, αν δεν σέβεστε την οικογένειά σας και τους στρατηγούς σας, τότε να είστε βέβαιοι πως θα το εκλάβουν ως να έχετε χάσει κάθε είδος τιμής και θα σας δημιουργήσουν διάφορα προβλήματα, από εγκατάλειψη μέχρι και καθαίρεση. Προσοχή, λοιπόν, στις πράξεις σας αυτή τη φορά γιατί δεν βρισκόσαστε στη "βάρβαρη" Ευρώπη!

Τη μεγαλύτερη βελτίωση την έχει υποστεί σίγουρα ο τομέας τον χερσαίων μαχών. Η Α.Ι. δείχνει καλύτερη από κάθε άλλη φορά σε Total War και, επιτέλους, δείχνει να εκμεταλλεύεται τα ευαίσθητα σημεία του αντιπάλου, προκαλώντας με τακτικές κινήσεις, δημιουργώντας παγίδες και, γενικότερα, δείχνοντας πιο αληθινή από κάθε άλλη φορά. Τα units κινούνται με άνεση στο χάρτη, εκμεταλλευόμενα στο έπακρο το περιβάλλον, είτε για να κρυφτούν είτε για να αποκτήσουν στρατηγικό πλεονέκτημα θέσης και βολής.

shogun-2-screen-05-thumb.jpgΤο πιο κορυφαίο σημείο, όμως, στο Shogun 2 είναι αδιαμφισβήτητα οι πολιορκίες. Ενώ τα ευρωπαϊκά κάστρα ήταν ένας μικρός οχυρωμένος χώρος που απλά έπρεπε να ανοίξεις μια τρύπα και να μπεις μέσα, τα κάστρα της Ιαπωνίας είναι τα μεγαλύτερα και περιπλοκότερα που σχεδίασε ποτέ ανθρώπινος νους. Αποφεύγοντας να μπουν στη λογική του να κρατήσουν απλά έξω τον εχθρό, τον προσκαλούν σταδιακά προς τα μέσα, δυσχεραίνοντας τις κινήσεις του σε στενούς διαδρόμους και εγκλωβίζοντάς τον ανάμεσα σε πολλαπλά τείχοι.

Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, οι στρατιώτες του εχθρού χρησιμοποιούν διάφορες παγίδες για να σας χτυπήσουν και βγαίνουν από πολλαπλά σημεία και καταπακτές και μπερδεύουν τον αντίπαλο. Νομίζατε πως η κατάληψη της Γαλλίας ήταν δύσκολη; Το Shogun 2 θα κάνει εκείνα τα κάστρα να φαντάζουν σα να είναι φτιαγμένα από άμμο μπροστά στο χάος και στον πανικό που δημιουργούν τα Ιαπωνικά.

shogun-2-screen-06-thumb.jpgΜιας και μιλάμε για το real time gameplay, δεν θα ήταν λογικό να αγνοήσουμε τις ναυτικές μάχες. Με την Ιαπωνία να αποτελεί ένα νησιωτικό σύμπλεγμα, θα περίμενε κανείς πως θα βλέπαμε συναρπαστικά καράβια όπως στο Empire. Δυστυχώς, οι Ιάπωνες είχαν ένα ιδιαίτερα φτωχό ναυτικό, το οποίο ήταν σχεδιασμένο μόνο για παράκτια πλεύση και όχι για την ανοιχτή θάλασσα. Αυτό οδήγησε σε πλοία χοντροκομμένου σχεδιασμού με βαρύτητα κυρίως στον όγκο μεταφοράς για εμπόριο και επιβάτες. Θα περίμενε λοιπόν κανείς πως οι θαλάσσιες μάχες θα ήταν αδιάφορες.

Και όμως , μπορεί να μην φτάνουν την ομορφιά των πλοίών και τις επικές στιγμές χάους που αντικρίσαμε στο Empire, αλλά καταφέρνουν να ξεχωρίσουν, προσφέροντας βελτιωμένο χειρισμό και νέες κινήσεις, δίνοντας έτσι μια καθ' όλα ενδιαφέρουσα εμπειρία. Από την άλλη, τα λίγα αρνητικά στοιχεία του παιχνιδιού εντοπίζονται κυρίως στο real time gameplay.

shogun-2-screen-07-thumb.jpgΚαταρχάς, οι έτοιμοι σχηματισμοί δουλεύουν περίφημα στην αρχή, αλλά όσο προχωράτε, τόσο πιο πολύ θα μπερδέψετε τα αυγά και τα πασχάλια. Έπειτα, το morale system θέλει στρώσιμο, επειγόντως. Τα bugs που εμπεριέχει είναι ιδιαιτέρως εκνευριστικά καθώς βλέπεις κάποιες φορές (λίγες μεν, αισθητές δε) μια μονάδα να τα βάζει με είκοσι δίχως φόβο ή μια άλλη να εγκαταλείπει μια ίση μάχη επειδή έχασε 2-3 από τους 100 στρατιώτες της. Τέλος, παρατηρήσαμε 2-3 crashes όσο παίζαμε το παιχνίδι και βρισκόμασταν σε μια ιδιαίτερα σύνθετη μάχη. Μπορεί να ζορίστηκε λίγο ο υπολογιστής μας αλλά δεν είναι λογικό να μας πετάει έτσι στα Windows.

Βέβαια, Total War χωρίς bugs δεν έχει κυκλοφορήσει ποτέ και το Shogun 2 είναι σίγουρα το πιο σταθερό από όλα της σειράς, αλλά δεν θα ήταν κακό να βλέπαμε ένα patch σύντομα. Και δεν είναι πως μας ενοχλούν τόσο πολύ κάποια crashes κατά τη διάρκεια ενός παιχνιδιού, είναι άλλωστε συχνό φαινόμενο. Το πρόβλημά μας ήταν πως τα δύο συνέβησαν όταν ασχολούμασταν με τα multiplayer στοιχεία του παιχνιδιού. Δεν είναι καθόλου ευγενικό να εγκαταλείπεις την πολιορκία ενός αντιπάλου σου στη μέση, θα δοθεί ψεύτικη χαρά στους στρατιώτες του πως δεν θα τους ξεπαστρέψετε την επόμενη φορά!

shogun-2-screen-08-thumb.jpgΕυτυχώς για το Shogun 2, το multiplayer που εμφανίστηκε στα Empire και Napoleon επιστρέφει δυναμικά και αρκετά βελτιωμένο. Πέρα από τα custom deathmatch battles, που είναι απλά το ζέσταμα, το παιχνίδι περιέχει και το drop-in system του Napoleon, στο οποίο -κατά τη διάρκεια του κανονικού campaign- μπορείτε να επιλέξετε να δώσετε τον έλεγχο μιας εχθρικής δύναμης σε έναν κανονικό παίκτη για να έχετε πιο ενδιαφέρουσες μάχες. Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, το Shogun 2 προσφέρει ένα μοναδικό σύστημα εξέλιξης στο multiplayer, το οποίο συνδυάζει το RPG point system του Call of Duty με το ladder του Battlenet και δημιουργεί την πιο φρέσκια και εξελιγμένη ιδέα που έχουμε δει εδώ και χρόνια σε strategy.

Δημιουργώντας το δικό σας custom στρατηγό, μπορείτε να τον εξελίξετε με μάχες σε όλη την Ιαπωνία, να συμμαχήσετε με άλλους παίκτες αλλά και να ενωθείτε στην ίδια φατρία. Ναι, το σύστημα είναι ακόμα στα σπάργανά του και θα πάρει καιρό να φτάσει τα επιθυμητά αποτελέσματα, αλλά δεν παύει να είναι μια υπέροχη ιδέα που δουλεύει πολύ καλά και ανεβάζει τον δείκτη "επαναληψιμότητας" σε νέα, ακόμα πιο υψηλά επίπεδα.

{PAGE_BREAK}

Minu ga hana - Τεχνικός τομέας

Ευτυχώς, στον τεχνικό τομέα δεν βλέπουμε κάποιο πρόβλημα, πέρα από το γεγονός ότι το παιχνίδι έχει αρκετά υψηλές απαιτήσεις. Βασισμένο σε μια εξελιγμένη έκδοση της μηχανής του Empire, το Shogun 2 προχωράει ένα βήμα παρακάτω και υψώνει τον πήχη για κάθε strategy game εκεί έξω. Συγκλονιστικό animation και λεπτομέρεια από τον στρατηγό πάνω στο αρματωμένο του άλογο μέχρι τον πιο απλό στρατιώτη. Φανταστείτε, λοιπόν, 50.000 σαμουράι να συγκρούονται σε μια πεδιάδα, με τον κάθε ένα από αυτούς να δείχνει διαφορετικός από το διπλανό του, να κινείται διαφορετικά, αλλά και να επιτίθεται με το δικό του τρόπο. Σίγουρα το σύστημα είναι scripted και υπάρχει επανάληψη, αλλά εν βρασμώ μάχης είναι μάλλον απίθανο να την εντοπίσετε.
Όμως, όπως είχαμε πει και στο preview μας, το μεγαλύτερο στοίχημα για την Creative Assembly αποτελούσε το αν θα κατάφερνε να φέρει τη σειρά από το ευρωπαϊκό κλίμα της στο ιαπωνικό.

Ξεχάστε λοιπόν τα μεσογειακά τοπία και τα πράσινα λιβάδια της Ευρώπης και ετοιμαστείτε να μεταφερθείτε σε μια χώρα όπου τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά. Οι σχεδιαστές πρέπει να προχώρησαν σε τεράστια μελέτη στην υφή και τα χρώματα της ιαπωνικής υπαίθρου, καθώς το αποτέλεσμα πείθει πέρα από κάθε φαντασία. Με τα Sakura να εμπλουτίζουν χρωματικά τους χάρτες και τα εδάφη να είναι πλήρως εναρμονισμένα με την εκάστοτε περιοχή της χώρας, το Shogun 2 θα μπορούσε να αποτελέσει και τουριστική διαφήμιση για τις ομορφιές της Ιαπωνίας!

shogun-2-screen-09-thumb.jpgΌσον αφορά την ίδια την κουλτούρα του λαού, θα σας προτείναμε να διαβάσετε τα άπαντα του James Clavell, καθώς πιο κοντά από αυτόν και την Creative Assembly δεν πιστεύουμε ότι θα μπορέσει να φτάσει ένας δυτικός. Η λεπτομέρεια είναι σχεδόν συγκλονιστική σε όλους τους τομείς -από τη διπλωματία και τους κανόνες της, την καθημερινή ζωή και τις τελετουργίες της αλλά και την άψογη απεικόνιση της μόδας και της αρχιτεκτονικής της εποχής. Και αν έχετε κάπου απορίες, ένα εξωφρενικά γεμάτο encyclopedia είναι στη διάθεσή σας για να μάθετε όλα όσα μπορείτε για την εποχή της Sengoku. Δυστυχώς, η ίδια υψηλή ποιότητα δεν μπορεί να ειπωθεί και για τα πολλαπλά videos που συνοδεύουν το παιχνίδι, είτε για το σενάριο είτε για τα units.

Η ανάλυση τους είναι αρκετά χαμηλή, ενώ ποιοτικώς δείχνουν σαν να ανήκουν μια πενταετία πίσω. Και είναι μεγάλο κρίμα η εικόνα στα βίντεο να υστερεί έτσι, όταν η μουσική αποτελεί μια πανδαισία ιαπωνικών φλάουτων, εγχόρδων και κρουστών, με στοιχεία από την παραδοσιακή μουσική της χώρας όπως Noh και Kabuki αλλά και την πιο σύγχρονη Nagauta. H μουσική δημιουργεί μια γλυκιά και νωχελική ατμόσφαιρα, που ταιριάζει άψογα με το περιβάλλον, ενώ καταφέρνει να αυξήσει την αρμονία της όταν συνδυάζεται με το καλοδουλεμένο voice acting.

Hana yori dango - Τελικό Συμπέρασμα

Μειώνοντας το άχρηστο micromanagement και εξελίσσοντας το παιχνίδι στους τομείς που είχαν πραγματική σημασία, η Creative Assembly ξεπέρασε για άλλη μια φορά τον εαυτό της και μας έδωσε το πιο στρωμένο Total War μέχρι σήμερα. Βελτιωμένο σε όλους τους τομείς, συγκεντρωμένο και εξελιγμένο, προσφέρει μια εμπειρία που θα μπορέσει να χαρεί και να ευχαριστηθεί ακόμα περισσότερος κόσμος.

Shogun-2-total-war-monk-archer-thumb.jpgΔυστυχώς ή ευτυχώς, το κλειστό setting της Ιαπωνίας δημιουργεί και ένα από τα πιο αμφιλεγόμενα θέματα που έχετε συναντήσει στο gaming. Από την μία δίνει ένα ξεκάθαρο στόχο για να παλέψεις και επειδή περιορίζεται μόνο στην Ιαπωνία, έχει εξαιρετική λεπτομέρεια στα units και το περιβάλλον και αποτελεί το παιδικό όνειρο κάθε λάτρη της χώρας του Ανατέλλοντος Ηλίου. Από την άλλη, ακριβώς τα ίδια θέματα γυρίζουν μπούμερανγκ για ορισμένους που επιθυμούν μεγαλύτερη ποικιλομορφία ή δεν έχουν ιδέα από ιαπωνική ιστορία.

Το Shogun 2 είναι ένα υπέροχο παιχνίδι, δεν χωράει καμία αμφιβολία. Αλλά αν δεν έχετε ιδιαίτερη επαφή με την ιαπωνική κουλτούρα, μπορεί να αντιμετωπίσετε κάποιο πρόβλημα. Αλλά μην ανησυχείτε, απλά οι φίλοι θα σας σταματήσουν από το παιχνίδι μόνο με ένα δυο προσπάθειες και όχι τις εκατοντάδες που θα χρειαστούν όλοι οι υπόλοιποι!

Αλέξανδρος Μιχαλιτσιάνος

Θετικά

 • Βελτιωμένο σε όλους τους νευραλγικούς τομείς
 • Τα συγκλονιστικά siege battles στα ιαπωνικά κάστρα
 • Αντικατάσταση πολλών άχρηστων επιλογών με λίγες νέες και πιο λειτουργικές
 • Το καλύτερο tutorial που έχετε δει σε παιχνίδι
 • Πιο προσιτό για νέους παίκτες, δίχως να χάνει τους παλαιότερους
 • Η ψηφιακή εγκυκλοπαίδεια του παιχνιδιού έχει περισσότερα ιστορικά στοιχεία από οποιαδήποτε κανονική!
 • Το ιαπωνικό setting (ένας ξεκάθαρος στόχος, υπέροχα units, πανέμορφο περιβάλλον, όνειρο πληροφοριών για τους φαν της Ιαπωνίας)

Αρνητικά

 • Το ιαπωνικό setting (μόνο ένας στόχος, οι φατρίες μοιάζουν υπερβολικά μεταξύ τους, ίδιο περιβάλλον παντού, δυσκολία κατανόησης λέξεων και ιστορικών στοιχείων για όσους δεν ασχολούνται με την Ιαπωνία)
 • Ορισμένα bugs, crashes και κολλήματα στην A.I.
 • Για να χαρείτε multiplayer clan campaign, πρέπει να παίζετε με φίλους

Βαθμολογία

Σχόλια Χρηστών (33 σχόλια)
 • tiflopodikas tiflopodikas 30 Μαρτίου 2011  | 18:25

  αλλο ενα φοβερο παιχνιδι στρατηγικης,η σειρα Total War ειναι οτι καλυτερο εχει υπαρξει,ας πεσει λιγο η τιμη του και παμε φουλ για αγορα τετια παιχνιδαρα δεν χανετε.

 • Cloud82 Cloud82 30 Μαρτίου 2011  | 04:17

  Απλά αυτό που συμβαίνει είναι ότι αφαιρεί από την μοναδικότητα κάθε clan σε στρατηγικό και στρατιωτικό επίπεδο βέβαια.
  Αν για παράδειγμα σκεφτώ το Rome , ήταν τελείως διαφορετικό να ηγείσαι των Ελλήνων οι οποίοι διέθεταν οπλίτες και τελείως διαφορετικό να ηγείσαι των Ρωμέων οι οποίοι διέθεταν επαγγελματικό στρατό. Χρησιμοποιούσες διαφορετική στρατηγική και για να αμυνθείς και για να επιτεθείς. Και ήταν όλο αυτό που σου έδεινε την αίσθηση της μοναδικότητας.
  Όλα αυτά όμως λάμβαναν χώρο σε ένα διαφορετικο setting το οποίο περιελάμβανε πολλούς λαούς.
  Και εδώ ερχόμαστε σε αυτό που λες εσύ και έχεις απόλυτο δίκιο ότι αυτή η συζήτηση δεν έχει αρχή, μέση και τέλος.
  Να προσθέσω όμως και το πιο θετικό, κατα την άποψή μου , στοιχείο του παιχνιδιού το οποίο πραγματικά με εντυπωσίασε και νομίζω δίνει εναν άλλο αέρα στον τρόπο παιχνιδιού και δεν είναι άλλο από αυτό το microRPG στοιχείο, αν μπορείς να πεις αυτό τον όρο, που σου δίνει την δυνατότητα να αναπτύξεις όλους τους χαρακτήρες του Shogun 2 οπώς εσυ θέλεις.

 • Sky333 Sky333 30 Μαρτίου 2011  | 01:52

  τις έχω γράψει Best φίλε μου πριν λίγα posts ;)

  ναι cloud, αυτο που λες είναι ένα πρόβλημα που ανέφερα και εγώ. από την άλλη όμως, έχει το θετικό πως δεν είναι ρώσικη ρουλέτα το τι θα σταθεί απέναντί σου σε κάθε μάχη όπως στα προηγούμενα παιχνίδια, ξέρεις τα units και μπορείς να προετοιμαστείς ανάλογα. το ότι είναι περιορισμένο σε μία μόνο χώρα είναι ένα τεράστιο θετικό στην συνοχή αλλά και ένα μείον στην ποικιλία. μια συζήτηση που πραγματικά δεν έχει αρχή, μέση και τέλος.

 • Cloud82 Cloud82 30 Μαρτίου 2011  | 01:51

  Εγώ το μεγαλύτερο πρόβλημα που εντοπίζω στο Shogun,σε σχέση με τα παλίοτερα Total War και αναφέρομαι κυρίως στο Rome και στο Medieval, είναι ότι λόγω του Ιαπωνικού setting όλες η μονάδες είναι όμοιες ανεξαρτήτως clan, δεν υπάρχει καμμία ποικιλία.
  Αυτό βέβαια γίνεται αναγκαστικά και δεν φέρει ευθύνη η C.A., αφού ουσιαστικά μιλάμε για τον ίδιο λαό.
  Πάντως σίγουρα πέραν όποιων προβλημάτων είναι με διαφορά το καλύτερο Total War.

 • BEST BEST 30 Μαρτίου 2011  | 01:31

  Ωραιο review αλλα δεν βρηκα τις ελαχιστες απαιτησεις για Pc.Καλο ειναι να μας ενημερωνετε και για αυτες.

 • Gamer-cy Gamer-cy 30 Μαρτίου 2011  | 00:41

  Μπραβο Αλεξανδρε για το τρομερο review Συγχαρητήρια σε όσους το κέρδισαν στο διαγωνισμό , εγω παω αγορα

 • assassin assassin 29 Μαρτίου 2011  | 23:06

  Τελικα ο βασιλιας παραμενει βασιλιας
  ΕΥΓΕ!!!!!

 • BraVeHeart BraVeHeart 29 Μαρτίου 2011  | 23:02

  Μία τεράστια παιχνιδάρα που δεν πρέπει να χάσει κανένας κάτοχος PC. Ο ορισμός του hardcore...

 • vasilas432 vasilas432 29 Μαρτίου 2011  | 22:51

  Πήρα τη συλλεκτική από το Zavvi και δεν το μετάνιωσα. Το concept art book είναι πολύ όμορφο και το άγαλμα του Samurai φανταστικό.

 • cperi cperi 29 Μαρτίου 2011  | 21:44

  Το παιχνίδι είναι no-brainer αγορά. Έχω παίξει ήδη 16 ώρες, βρίσκομαι ακόμα στις αρχές του single-player campaign, ενώ άνετα σε αυτή την διάρκεια θα είχα τερματίσει άλλα παιχνίδια.
  Όντως υπάρχουν κάποια bugs, τα οποία αναμένεται να λυθούν με patches (καμμια σχέση με Empire όπως είπε και o Sky πιο πάνω), ενώ ήδη χθες βγήκε patch για το multiplayer.
  Όσο για το ιαπωνικό setting που με προβλημάτιζε κι εμένα στην αρχή , έχει καταφέρει να με αιχμαλωτίσει μέσω των ελκυστικών interfaces, καθώς και την in-game αισ8ητική (encyclopedia κτλ).
  Εκτός αυτού ήδη έχουν κυκλοφορήσει mods που βελτιώνουν ή αλλάζουν την a.i. (π.χ Darthmod).
  Συνεπώς το μέλλον διαγράφεται λαμπρό για το παιχνιδί!

 • KTI_23 KTI_23 29 Μαρτίου 2011  | 21:40

  αν ειναι ετσι τοτε ειναι ακομη καλυτερο! :P

 • Sky333 Sky333 29 Μαρτίου 2011  | 21:34

  α καμία σχέση με τα crashes του Empire και του Napoleon.
  1 στο shogun, 10 στο Napoleon, 50 στο Empire είναι η αντιστοιχία.
  δεν είναι κάτι τραγικό όπως στο παρελθόν, απλά ειναι εκνευριστικό. στο campaign δεν έχεις πρόβλημα γιατί έχει autosave σε κάθε turn. στο multiplayer όμως μπορεί να γίνει θέμα.
  τέλπαν, η CA ανακοίνωσε πως δουλεύει ένα patch που θα διορθώσει τα βασικά προβλήματα οπότε πιστεύω πως θα στρώσει.

 • KTI_23 KTI_23 29 Μαρτίου 2011  | 21:29

  ειχα κατεβασει και το demo...καταπληκτικο παιχνιδι με τον καλυτερο οπτικο τομεα που εχω δει σε total war...ωστοσο οπως και στο napoleon υπαρχουν αυτα τα εκνευριστικα crashes οπου μες στην μεση της μαχης βλεπω το την επιφανεια εργασιας μου ξαφνικα!..
  παντως ειναι υπεροχο και κριμα που δεν το κερδισα..ειναι επισης ομορφα συνδεδεμενο με την ιαπωνικη κουλτουρα και παραδοση...

 • imortalicus imortalicus 29 Μαρτίου 2011  | 21:22

  Το setting το βρίσκω ιδιαίτερα ελκυστικό και αρκετά πρωτότυπο (για παιχνίδι του είδους). Σίγουρα αγορά, δεν το συζητάμε. :) This is Total War!

 • dexter dexter 29 Μαρτίου 2011  | 21:14

  Έπαιξα 2 ωρίτσες μέσα στο Σ/Κ, πολύ ωραίο. Περιμένω να προχωρήσω λίγο παραπάνω για να έχω πιο σφαιρική άποψη, αλλά γενικά τα λες πολύ ωραία στο review. Αν με χαλάει ένα πράγμα είναι το setting, επειδή έχω ελάχιστη εμπειρία με ιαπωνική ιστορία και δεν έχω καταφέρει να μάθω ούτε και το όνομα του faction μου ακόμα. :P Α, θα ήθελα επίσης να μπορώ να κάνω λίγο zoom out ακόμα στο χάρτη, but that's just me. :P

 • TheodoreK TheodoreK 29 Μαρτίου 2011  | 20:49

  Ειναι πραγματικα εκπληκτικο. Προχτες τελειωσα το μεγαλο Campaign και εχω ξεκινησει και δευτερο playthrough. Ευγε στο Review και ενα μεγαλο ευγε στην Creative Assembly.

 • Anninos Anninos 29 Μαρτίου 2011  | 19:27

  παιχνιδαρα!ευχαρηστω gameover!

 • TheMastas TheMastas 29 Μαρτίου 2011  | 19:14

  Φαίνεται πολύ ωραίο αλλά δεν θα πάρω αφού εκτός του οτι θέλει πολύ ώρα να αφιερώσεις δεν το σηκώνει και το PC μου χωρίς σχετική αναβάθμιση και οι καιροί είναι δύσκολοι για τέτοια ..

 • Sky333 Sky333 29 Μαρτίου 2011  | 18:47

  Minimum Specs (Required for playing Total War: Shogun 2):

  2 GHz Intel Dual Core processor / 2.6 GHz Intel Single Core processor , or AMD equivalent (with SSE2)
  1GB RAM (XP), 2GB RAM (Vista / Windows7)
  256 MB DirectX 9.0c compatible graphics card (shader model 3)
  1024×768 minimum screen resolution
  20GB free hard disk space

  Recommended Specs (Recommended for optimum game play of Total War: Shogun 2):

  2nd Generation Intel® Core™i5 processor (or greater), or AMD equivalent
  2GB RAM (XP), 4GB RAM (Vista / Windows7)
  AMD Radeon HD 5000 and 6000 series graphics cards or equivalent DirectX 11 compatible graphics card
  1280×1024 minimum screen resolution
  20GB free hard disk space

  εγώ το δοκίμασα με pc κοντά στα recommended setting και είχα σχεδόν τα πάντα στο full. γενικά είναι βαρύ παιχνίδι αλλά αποτελεί κατά την γνώμη μου και τον μοναδικό τίτλο που αξίζει την αναβάθμιση για να τον δεις.

 • nilos nilos 29 Μαρτίου 2011  | 18:46

  Πολύ ωραίο φαίνεται το game. Μιας και κέρδισα και εγώ στο διαγωνισμό, θα το λίωσω όσο γίνεται! (Έχω καιρό να παίξω strategy)

 • ASUS85 ASUS85 29 Μαρτίου 2011  | 18:33

  ΠΑΙΧΝΙΔΑΡΑ...ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΤΟ ΕΧΕΤΕ ΑΓΟΡΑΣΕΙ...ΕΠΙΜΕΝΩ ΑΓΟΡΑΣΕΙ...ΑΠΟ ΧΘΕΣ...ΤΕΤΟΙΕΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΑΠΛΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΠΙΒΡΑΒΕΥΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΟΥΝ ΝΑ ΥΦΙΣΤΑΝΤΑΙ...

 • Lebron_Bill Lebron_Bill 29 Μαρτίου 2011  | 18:31

  to paixnidi tha eprepe na exei PEGI 60+. giati mono enas pou exei vgei stin syntaksei exei ton elefthero xrono gia na paiksei to paixnidi afto. poli kalo review kai to paixnidi einai ekseretiko. :)

 • letefte letefte 29 Μαρτίου 2011  | 18:27

  Πολύ καλό review Αλέξανδρε. Το Shogun 2 λογικά θα είναι το παιχνίδι που θα με φέρει και πάλι κοντά στην σειρά Total War από την οποία απομακρύνθηκα μετά το Medieval 2.

 • probato probato 29 Μαρτίου 2011  | 18:21

  Φοβερό είναι, αλλά πρέπει να μπουν περισσότεροι παίχτεw και να γίνουν διορθώσεις στο multiplayer.

 • Ckalatz_93 Ckalatz_93 29 Μαρτίου 2011  | 18:21

  Ωραιο review ευτηχως που κερδισα τον διαγωνισμο γιατι δεν θα μπορουσα να το παρω αυτη την στιγμη
  σηχαρητηρια και στα αλλα τα παιδια που κερδισαν

 • ninjasv ninjasv 29 Μαρτίου 2011  | 18:20

  se euxaristw kai pali

 • Etern1ty Etern1ty 29 Μαρτίου 2011  | 18:19

  Εδώ : http://www.gameover.gr/users/admin.37.html

 • ninjasv ninjasv 29 Μαρτίου 2011  | 18:17

  euxaristw aderfe alla pos tha ton vrw eimai asxetos genika me forum :(

 • Etern1ty Etern1ty 29 Μαρτίου 2011  | 18:15

  Στον χρήστη "admin" στέλνετε τα στοιχεία σας όσοι νικήσατε.

 • ninjasv ninjasv 29 Μαρτίου 2011  | 18:15

  re pedia epidi eimai asxetos pou stelnw ta stixia mou? mpori na voithisei kaneis kerdisa ston diagonismo giauto rwtaw