Ταυτότητα

Ghostbusters: Sanctum of Slime

Ghostbusters: Sanctum of Slime

Edition: N/A Genre: Action Διάθεση: XBLA
Αριθμός παικτών: 1-4 Ανάπτυξη: Behaviour Interactive Ημ. Έκδοσης: 23/03/2011
PEGI: 12 Εκδότης: Atari Πλατφόρμες: Xbox 360, PlayStation 3, PC


"Who you gonna call?", πάντως όχι αυτό το παιχνίδι...

sanctum-of-slime-01-thumb.jpgΌταν μάθαμε ότι η Wanako Games είχε υπό ανάπτυξη ένα νέο Ghostbusters παιχνίδι, ενθουσιαστήκαμε πολύ. Το Ghostbusters: Sanctum of Slime συνεχίζει την παράδοση των shooters της εταιρίας, ωστόσο, εδώ πρέπει να επισημάνουμε ότι την ανάπτυξη του εν λόγω τίτλου δεν ολοκλήρωσε η Wanako Games, αλλά η Behavior Studios. Με μεγάλη έμφαση στο co-op παιχνίδι και σε συνδυασμό με ένα από τα πιο αγαπημένα franchises της δεκαετίας του '80, λογικά το Sanctum of Slime δεν μπορεί να είναι τίποτα λιγότερο από ενδιαφέρον, σωστά; Ας διαπιστώσουμε μαζί αν το νέο ταξίδι στον κόσμο των κυνηγών φαντασμάτων είναι όντως αξιόλογο.

Η ιστορία λαμβάνει χώρα στη Νέα Υόρκη των Η.Π.Α., θέτοντας τους παίκτες στους ρόλους των τεσσάρων νέων Ghostbusters. H ιστορία του παιχνιδιού ξεδιπλώνεται μέσα από μια μεγάλη σειρά από cut scenes, σαν βιβλίο κόμικ. Για να καταλάβετε πόσο μακροσκελή είναι τα βίντεο αυτά, θα πρέπει να αναφέρουμε ότι μόνο το εισαγωγικό φτάνει τα 8-10 λεπτά.

sanctum-of-slime-02-thumb.jpgΤα εν λόγω βίντεο, αν και ωραία, από ένα σημείο και έπειτα καταντούν κουραστικά και αρκετά βαρετά. Το αστείο είναι ότι, από ό,τι φαίνεται, δεν είμαστε οι μόνοι που τα θεωρήσαμε βαρετά, μιας και η εταιρία θέλησε να ανταμείψει τους παίκτες που δεν θα παραλείψουν κάποιο cut scene με ένα achievement/ trophy. Το gameplay του Sanctum of Slime ακολουθεί τα γνωστά μονοπάτια των παραδοσιακών shooters, ο αριστερός μοχλός κινεί τους χαρακτήρες ενώ ο δεξιός ελέγχει το proton pack. Όσο πιο γρήγορα σκοτώνει ο παίκτης τα φαντάσματα χωρίς διακοπή, τόσο περισσότερα χρήματα θα κερδίζει.

Δυστυχώς, δεν υπάρχουν κάποιες αναβαθμίσεις για τα όπλα, αγορές νέου οπλισμού ή οτιδήποτε που μπορούμε να προμηθευτούμε με τα χρήματα, τα οποία εν τέλει χρησιμοποιούνται μόνο ως βαθμολογία για τα διαδικτυακά leaderboards. Αντί για αναβαθμίσεις θα έχουμε την ευκαιρία να ξεκλειδώσουμε δυο νέα όπλα κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού, με το πρώτο εκ των δυο να εξαπολύει ένα μεγάλο κίτρινο ιστό και το δεύτερο να ρίχνει μπλε μπάλες πλάσματος.

sanctum-of-slime-03-thumb.jpgΟ λόγος που θα χρειαστείτε τα προαναφερθέντα όπλα, είναι για να μπορέσετε να κατατροπώσετε τους αντίστοιχους μπλε και κίτρινους εχθρούς. Όπως εύκολα γίνεται αντιληπτό, κάθε φάντασμα στο παιχνίδι έχει ένα συγκεκριμένο χρώμα, για αυτό θα χρειαστεί να αλλάξετε στο κατάλληλο όπλο προκειμένου να το εξολοθρεύσετε. Ενώ αυτός ο μηχανισμός θα έπρεπε να καθιστά το co-op mode του τίτλου αρκετά ικανοποιητικό, βάζοντας τους παίκτες να λαμβάνουν ειδικές θέσεις ανάλογα με το όπλο και την περίσταση, η χαοτική φύση του Sancum of Slime καταστρέφει την εμπειρία. Συνδυάζοντας αυτό με την τεράστια δυσκολία, η οποία αυξάνεται τραγελαφικά κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού, και τους φθηνούς θανάτους, θα αρχίσετε να φωνάζετε στους συμπαίκτες σας, που δεν κατάφεραν να αλλάξουν όπλα αρκετά γρήγορα.

Εκτός των προαναφερθέντων, θα έχετε τη δυνατότητα να βρείτε μερικά μπόνους αντικείμενα, τα οποία δίνουν την ικανότητα να γίνουμε αόρατοι και να αποκτούμε περισσότερη υγεία, καθώς και περισσότερα χρήματα. Επίσης, υπάρχουν Slimers που εμφανίζονται τυχαία και αν καταφέρετε να τους εξοντώσετε, θα σας χαρίσουν επιπλέον power ups. Τέλος, μπορείτε να βρείτε collectibles σε εντελώς τυχαίες τοποθεσίες, ώστε να ξεκλειδώσετε ένα achievement/ trophy.

sanctum-of-slime-04-thumb.jpgΑφού έχουμε ξεμπερδέψει με τους μικρούς εχθρούς κάθε επιπέδου, θα βρεθούμε αντιμέτωποι με ένα boss. Τα περισσότερα bosses είναι αρκετά διασκεδαστικοί χαρακτήρες και ένα από τα λίγα σημεία του τίτλου που μπορούμε να αισθανθούμε την πραγματική μαγεία των Ghostbusters. Εδώ το gameplay θυμίζει κάτι από τις ταινίες, δεδομένου ότι -αφού αποδυναμώσουμε ένα boss- θα πρέπει να τοποθετήσουμε τη γνωστή παγίδα, ώστε να το συλλάβουμε. Όταν παίζουμε μόνοι, χρειάζεται μόνο να ελευθερώσουμε την παγίδα και να ολοκληρώσουμε επιτυχώς ένα γρήγορο mini-game για περισσότερους πόντους. Αντιθέτως, όταν βρισκόμαστε με παρέα, ο ένας παίκτης εξαπολύει την παγίδα, ενώ οι υπόλοιποι πρέπει να τον βοηθήσουν να συγκρατήσει το αφεντικό με τα proton packs τους.

{PAGE_BREAK}

sanctum-of-slime-05-thumb.jpgΤα επίπεδα του νέου Ghostbusters προσφέρουν αρκετά ενδιαφέρουσα ποικιλία από τοπία, μερικά εκ των οποίων περιλαμβάνουν ένα ξενοδοχείο, ένα νεκροταφείο, υπονόμους και άλλα. Το κακό είναι, όμως, ότι χρειάζεται να επισκεφθούμε πολλές από τις περιοχές αρκετές φορές, γεγονός που προδίδει ότι πρόκειται για ένα φθηνό κόλπο ώστε να αυξηθεί η διάρκεια του τίτλου, χωρίς όμως να τον εμπλουτίζει. Όπως προείπαμε, το single player κομμάτι του παιχνιδιού είναι αρκετά εκνευριστικό και πραγματικά δεν μπορούμε να καταλάβουμε γιατί κάποιες φορές χρειάστηκε ένα κτύπημα για να πεθάνουμε, ενώ άλλες φορές χρειάστηκαν 3 με 4... Ευτυχώς, η AI των συμμάχων μας  δουλεύει αρκετά καλά, μιας και οι σύντροφοί μας πάντα μας επανέφεραν στη ζωή ταχύτατα.

Για καλή μας τύχη, το συνεργατικό παιχνίδι καθιστά τα πράγματα πολύ πιο βατά, μιας και η διασκέδαση αυξάνεται και οι φίλοι σας σίγουρα θα παίζουν πολύ καλύτερα από ό,τι η CPU. Το co-op mode του Sanctum of Slime μπορείτε να το δοκιμάσετε τοπικά, αλλά και δικτυακά. Όμως, το δεύτερο ισχύει μόνο αν αποκτήσετε κάποια από τις εκδόσεις για τις οικιακές κονσόλες, μιας και η PC έκδοση δεν διαθέτει διαδικτυακή υποστήριξη.

Εν κατακλείδι, το Ghostbusters: Sanctum of Slime είναι ένα παιχνίδι για το οποίο είχαμε υψηλές προσδοκίες, αλλά δυστυχώς μας απογοήτευσε. Ενώ οι δημιουργοί φαίνεται να αφιέρωσαν αρκετό χρόνο στη συγγραφή της ιστορίας, το gameplay καταστρέφει τα πάντα. Το co-op mode μπορεί να καθιστά την όλη εμπειρία πίο ευχάριστη, αλλά άπαξ και το ολοκληρώσετε μια φορά, δεν θα βρείτε κανένα λόγο για να επιστρέψετε. Αν δεν είστε φανατικός φίλος της σειράς, θα σας προτείναμε να το αποφύγετε.

Σάββας Πριπάκης

Θετικά

  • Το co-op mode βελτιώνει την κατάσταση
  • Χμμ...είναι Ghostbusters;

Αρνητικά

  • Αρκετά μέτρια γραφικά για παιχνίδι της εποχής
  • Μικρή διάρκεια, χωρίς λόγο να το επισκεφθούμε ξανά
  • Βαρετή μουσική
  • Δεν περιλαμβάνει το original cast

Βαθμολογία

Συμμετεχουν