Ταυτότητα

Yoostar 2: In the Movies

Yoostar 2: In the Movies

Edition: N/A Genre: Simulation Διάθεση: Namco Bandai Partners Hellas
Αριθμός παικτών: 1-2 Ανάπτυξη: Blitz Games Studios Ημ. Έκδοσης: 11/03/2011
PEGI: 12 Εκδότης: Namco Bandai Πλατφόρμες: Xbox 360, PlayStation 3


Karaoke, Green Screen και... “Μαρία η Άσχημη”

Όταν ένα παιχνίδι καταφέρνει να σας δημιουργήσει την ιδέα πως οι σύγχρονες "Ελληνικές Φωσκολιάδες" φαντάζουν υλικό για prime time Emmy, τότε θα πρέπει να υποψιάζεστε πως μάλλον σας τάισαν χαλασμένο φαγητό πριν αρχίσετε το παιχνίδι. Δεν υπάρχει άλλη εξήγηση για τις δραματικές επιπτώσεις που μπορεί να έχει στην ψυχοσύνθεσή σας η ενασχόληση με το Yoostar 2 της Blitz Games Studios. Έχοντας αντικρίσει την επιτυχία κάτω από την καλή σειρά Karaoke Evolution και αντλώντας θάρρος για σύγχρονη δραματουργία μέσω τίτλων όπως οι Barbie Horse Adventures, Action Man και Bratz, η Blitz Games προσπάθησε να συνδυάσει τα δύο είδη και να προσφέρει το Yoostar, ένα παιχνίδι στο οποίο ο παίκτης καλείται να πρωταγωνιστήσει μέσα σε διάφορες διάσημες σκηνές του σινεμά και της τηλεόρασης, αντικαθιστώντας τους πρωτότυπους ηθοποιούς σε σώμα και φωνή. Είναι μια αρκετά πρωτότυπη ιδέα, που θα μπορούσε να αποδώσει ενδιαφέροντα αποτελέσματα. Δυστυχώς, όπως σε πολλά πειράματα, έτσι και σε αυτό, το τελικό αποτέλεσμα παραμένει απλά ένα tech gimmick και ουδέποτε φθάνει τις προϋπάρχουσες υποσχέσεις. Ας δούμε όμως τα πράγματα από πιο κοντά.

Yoostar-2-screen-01.jpg

Όπως είπαμε και παραπάνω, το Yoostar 2 είναι ένας τίτλος "karaoke ηθοποιίας", στον οποίο ο παίκτης καλείται να αντικαταστήσει έναν κανονικό ηθοποιό, ντουμπλάροντας τα λόγια και τις κινήσεις του μέσα σε μια σκηνή 20-30 δευτερολέπτων από κάποιες κλασσικές και μη ταινίες και σειρές του παρελθόντος. Το εν λόγω σύστημα δουλεύει με τη λογική της πράσινης οθόνης που χρησιμοποιείται στον κινηματογράφο. Η κάμερα ανιχνεύει τον άνθρωπο, αφαιρεί το background του σαλονιού και σας προσθέτει στη θέση του αληθινού ηθοποιού. Ακούγεται ενδιαφέρον, σωστά; Δυστυχώς, το τελικό αποτέλεσμα είναι πάρα πολύ κατώτερο του αναμενόμενου. Καταρχάς, οι κάμερες του Kinect και του PS3 Eye είναι πολύ χαμηλής ποιότητας με αποτέλεσμα να βλέπετε τον εαυτό σας πολύ θολό και σε χαμηλή ανάλυση.

Yoostar-2-screen-02.jpg

Το κακό αυτό αποτέλεσμα ενισχύεται αν δεν διαθέτετε καλό φωτισμό στο χώρο σας. Ναι, και τα υπόλοιπα παιχνίδια του Kinect και του PS3 Eye απαιτούν καλό φωτισμό αλλά στη συγκεκριμένη περίπτωση θα χρειαστεί να ανάψετε μέχρι και τα... χριστουγεννιάτικα φωτάκια σας για να σας αναγνωρίσει καλά η κάμερα. Το όλο θέμα θα ήταν υποφερτό αν τα προβλήματα της κάμερας σταματούσαν εδώ. Δυστυχώς, η τραγωδία συνεχίζεται σε υπερθετικό βαθμό και ξεπερνάει τα υποφερτά όρια. Η αφαίρεση του background γύρω από το σώμα του παίκτη είναι μετριότατης ποιότητας και αφήνει κομματάκια να περικυκλώνουν όλο το ψηφιακό κορμί. Σαν να μην φτάνει αυτό, υπάρχουν αρκετές στιγμές που το λογισμικό αφαιρεί και κομμάτια του σώματος, από τον καρπό μέχρι και ολόκληρο το στήθος. Τελειώνοντας με τα προβλήματα της κάμερας, πριν από κάθε σκηνή το Kinect υποτίθεται ότι κάνει αυτόματη ρύθμιση για να αναγνωρίσει τον παίκτη όσο το δυνατόν καλύτερα. Στην πράξη, πάνω από τις μισές φορές θα χρειαστεί να μετακινηθείτε στα γρήγορα έτσι ώστε να πετύχετε τη σωστή γωνία θέασης που απαιτείται.

{PAGE_BREAK}

Θα θέλαμε πολύ να λέγαμε πως, μετά την κάμερα, το υπόλοιπο παιχνίδι είναι ελεύθερο προβλημάτων. Ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει. Και αυτό οφείλεται σε ένα ακόμα μεγάλο πρόβλημα, που δεν είναι άλλο από το σύστημα βαθμολόγησης που χρησιμοποιείται. Αυτό δίνει άκυρους βαθμούς όποια κίνηση και αν κάνετε (είτε εκτελούσαμε χορευτικά είτε ακριβώς την κίνηση του αρχικού ηθοποιού, το παιχνίδι μας έδινε παρόμοιο βαθμό), ενώ η βαθμολόγηση για τον τόνο της φωνής είναι μάλλον προβληματική, καθώς ούτε εδώ εντοπίσαμε κάποια λογική στον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί. Τα δε μενού του τίτλου, μας επανέφερεαν σε εκείνες τις άσχημες ημέρες των πρώτων τίτλων για το Kinect, καθώς είναι πολύ δύσχρηστα και υποφέρουν από lag αναγνώρισης και αργής επεξεργασίας κάποιας εντολής.

Yoostar-2-screen-03.jpg

Όπως βλέπετε, τα προβλήματα που ταλανίζουν το gameplay είναι κάτι παραπάνω από ενοχλητικά. Παρόλα αυτά, έστω και εν μέσω τόσων προβλημάτων, το σύστημα αναγνώρισης δουλεύει ως ένα σημείο και έτσι θα μπορέσει να σας κεντρίσει το ενδιαφέρον για λίγη ώρα. Έτσι, θα μπορέσετε να επιλέξετε μία από τις 80 σκηνές που προσφέρει το Yoostar 2 και να δοκιμάσετε τις υποκριτικές σας ικανότητες, είτε μόνοι σας είτε μαζί με κάποιον φίλο σε κάποια από τις ειδικές σκηνές. Η επιλογή τους είναι αρκετά ενδιαφέρουσα, μιας και θα μπορέσετε να πρωταγωνιστήσετε σε κλασσικές ταινίες όπως οι Casablanca, Apolo 13, Scarface και Forest Gump, να δοκιμαστείτε σε blockbusters όπως τα Terminator, Star Trek, CSI Miami και Gladiator, ενώ υπάρχει η δυνατότητα και για πιο “light” επιλογές κάτω από σκηνές των Norbit, Meet the Parents, KickAss και Shaun of the Dead. Μάλιστα, ως μια προσθήκη που αποτελεί το μεγαλύτερο ατού του παιχνιδιού, όλα τα βίντεο που τραβάτε μπορούν να αποθηκευτούν στο σκληρό δίσκο της κονσόλας σας και από εκεί να τα ανεβάσετε στο Facebook και σε άλλα social networking sites. Αν και δεν συμφωνούμε με τη συνδεσιμότητα αυτών των sites σε όλα τα επίπεδα της ζωής μας, η συγκεκριμένη προσθήκη είναι μια πολύ ευχάριστη εμπειρία και θα σας επιτρέψει να γελάσετε με την ψυχή σας με όλους σας τους φίλους και γνωστούς.

Επιστρέφοντας στις σκηνές του τίτλου, η επιλογή τους κρίνεται μάλλον πάρα πολύ καλή. Καλύπτουν το γενικότερο φάσμα του κινηματογραφικού στερεώματος και ικανοποιούν σχεδόν όλα τα γούστα. Το πρόβλημα που υπάρχει εδώ είναι ο μάλλον χαμηλός αριθμός που υπάρχει στο αρχικό παιχνίδι. Με κάθε σκηνή να κρατάει περίπου μισό λεπτό, θα μπορέσετε να τις δείτε όλες σε ελάχιστο χρονικό διάστημα. Έτσι, θα βρεθείτε πολύ σύντομα να ξαναδοκιμάζετε τις ίδιες σκηνές και, εν τέλει, θα σταματήσετε να παίζετε σε λίγες μέρες. Η Blitz Games προσπάθησε να γεμίσει αυτό το κενό, προσφέροντας πολύ μεγάλη ποικιλία σκηνών προς πώληση από τα ψηφιακά καταστήματα του εκάστοτε συστήματος (Xbox LIVE/ PSN). Όταν, όμως, σκεφτεί κανείς πως υπάρχουν πάνω από 100 extra σκηνές προς πώληση από την πρώτη κιόλας ημέρα κυκλοφορίας του τίτλου, είναι τουλάχιστον απαράδεκτο που αρκετές εξ αυτών δεν είχαν προστεθεί στο τελικό προϊόν. Με την κάθε σκηνή να διαρκεί ελάχιστα και να κοστίζει 160MS points (περίπου 2 ευρώ), αποτελούν μια πανάκριβη αγορά που στην ουσία δεν έχει και μακροπρόθεσμη αντοχή όπως τα τραγούδια για τα karaoke/ music games.

Εν κατακλείδι, το Yoostar είναι ένα τεχνολογικό gimmick, ένα πείραμα που δουλεύει ίσα ίσα για να προξενήσει το ενδιαφέρον μας. Άλλα κοιτώντας πίσω από την έξυπνη ιδέα, όλα τα παραπάνω προβλήματα που αναφέραμε είναι και απολύτως λογικά. Όταν κινηματογραφικές κάμερες δεκάδων χιλιάδων δολαρίων χρησιμοποιούν το πράσινο background για να έχουν σωστό αποτέλεσμα, πως μπορούσαμε να περιμένουμε μια φθηνή καμερούλα να δουλέψει σωστά; Φυσικά, το ότι κατανοούμε γιατί δεν δουλεύει, δεν σημαίνει πως κατανοούμε και το γιατί κυκλοφόρησε στο εμπόριο ως ένα εντελώς ημιτελές προϊόν. Όταν και αν η τεχνολογία αυτή φτάσει το επίπεδο που θα μπορέσει να λειτουργήσει ικανοποιητικά, τότε θα σταθεί ικανή να ανοίξει νέους ορίζοντες στο interactive gameplay. Για την ώρα, όμως, αποτελεί μια κακή εφαρμογή, που αξίζει το πολύ μια ενοικίαση ώστε να γευθείτε για λίγο την ιδέα που κρύβεται από πίσω της.

Αλέξανδρος Μιχαλιτσιάνος

Θετικά

  • Ενδιαφέρουσα επιλογή σκηνών
  • Ως ιδέα, έχει μεγάλες προοπτικές για το μέλλον
  • Μπορείτε να ανεβάσετε όλες σας τις δημιουργίες στο Facebook και σε άλλα παρόμοια sites

Αρνητικά

  • Υπερβολικά πολλά προβλήματα αναγνώρισης με την κάμερα
  • Δύσχρηστο και αργό μενού
  • Ακόμα ένα παιχνίδι που μπορούσε να κυκλοφορήσει σε online μορφή αντί σε retail
  • Λίγες αρχικές σκηνές, πανάκριβες οι προσφερόμενες σε DLC

Βαθμολογία

Αλέξανδρος Μιχαλιτσιάνος

Αρχιτέκτων και συντηρητής ιστορικών κτιρίων κατ' επάγγελμα, μόλις πέσει η νύχτα φοράει την καμπαρντίνα του και σουρτουκεύει σε αναζήτηση μιας νέας περιπέτειας. Ταξιδιώτης και ονειροπόλος, με κλινικά κολλήματα σε Fantasy και Sci-Fi, gaming backstory από τα 80s και mantra τη φράση «η ιστορία και οι γρίφοι πάνω απ’όλα», δεν χαρίζει κάστανο σε νεοτερισμούς υπερβολικής ευκολίας. Αν είσαι adventure, RPG ή strategy, είναι σχεδόν σίγουρο ότι έχετε περάσει πολλές γλυκές νύχτες μαζί…

Συμμετεχουν