Ταυτότητα

The Dishwasher: Vampire Smile

The Dishwasher: Vampire Smile

Edition: N/A Genre: Action Διάθεση: XBLA
Αριθμός παικτών: 1-2 Ανάπτυξη: Ska Studios Ημ. Έκδοσης: 06/04/2011
PEGI: 18 Εκδότης: XBLA Πλατφόρμες: Xbox 360


Ιδιαίτερη αισθητική και έντονη βία

Το The Dishwasher: Vampire Smile αποτελεί sequel του Dishwasher: Dead Samurai που κυκλοφόρησε το 2009 μέσα από το Xbox Live Marketplace. Πρόκειται για ένα υπερβίαιο 2D scrolling beat’ em up, στο οποίο μπορούμε να πάρουμε το ρόλο του Dishwasher ή της Yuki, η οποία έχει ένα ηλεκτρικό πριόνι στη θέση του ενός χεριού. Στόχος μας είναι να νικήσουμε ορδές από εχθρούς μέχρι να φτάσουμε στο boss που μας περιμένει στο τέλος της εκάστοτε πίστας. Και όταν λέμε "νικήσουμε" εννοούμε... "να κόψουμε σε κομματάκια"!

Ξεχωριστό art direction και έντονη βία

Όπως και ο προκάτοχός του, έτσι και το Vampire Smile δίνει έμφαση στη βία, γεγονός που υποστηρίζεται άριστα από το art direction του παιχνιδιού. Οι άδειοι, σκοτεινοί και συνήθως ασπρόμαυροι χώροι βάφονται κόκκινοι από το αίμα και γεμίζουν από τα πτώματα όσων είχαν την ατυχία να μας συναντήσουν. Η στυλιζαρισμένη βία ορισμένες φορές φτάνει στα όρια της υπερβολής και το αίμα μας εμποδίζει να παρακολουθήσουμε τι γίνεται στην οθόνη, κάτι που ευτυχώς δεν συμβαίνει συχνά. Το art direction παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον, τόσο στο σχεδιασμό των επιπέδων, όσο και στον σχεδιασμό των εχθρών, "απλών" ή bosses. Σε κάθε περίπτωση, καταφέρνει να δημιουργήσει μία ιδιαίτερη ατμόσφαιρα, σε συνδυασμό με τον πολύ καλό ηχητικό τομέα του παιχνιδιού.

Γρήγορη δράση, άμεσος χειρισμός: Gameplay

NewDish-1-thumb.jpgΗ λέξη "γρήγορο" είναι το ίδιο κατάλληλη για την περιγραφή του Vampire Smile όσο και η λέξη "βίαιο". Ίσως το σημαντικότερο στοιχείο του gameplay είναι τo γρήγορο dash προς όλες τις κατευθύνσεις, το οποίο εκτελείται με τον δεξιό αναλογικό μοχλό, είτε βρισκόμαστε στο έδαφος είτε στον αέρα. Σε αντίθεση με τους εχθρούς μας, δεν μπορούμε να αμυνθούμε και ο μόνος τρόπος να επιβιώσουμε, είναι να κινηθούμε γρήγορα και να εξοντώσουμε τους αντιπάλους πριν το κάνουν εκείνοι. Τα dashes μοιάζουν περισσότερο με... τηλεμεταφορά παρά με τρέξιμο, καθώς μπορούν να μας μεταφέρουν με ασφάλεια, καθιστώντας μας άτρωτους όσο διαρκούν.

Έχουμε τη δυνατότητα να εξοπλιστούμε με διάφορα όπλα που διαφέρουν στην ταχύτητα, τη δύναμη και την εμβέλεια, ενώ επηρεάζουν την ταχύτητα και την απόσταση που μπορούν να μας μεταφέρουν τα dashes. Η εμβέλεια των όπλων μας είναι πολύ σημαντική, δεδομένου ότι κάποια από αυτά μπορούν να χτυπήσουν ταυτόχρονα πολλούς αντιπάλους όταν αυτοί βρίσκονται ο ένας ακριβώς πίσω από τον άλλο.

NewDish-2-thumb.jpgΚάθε όπλο έχει διαφορετικά combos, όμως αμφιβάλουμε αν οι περισσότεροι παίκτες θα μπορούν να τα χρησιμοποιήσουν και αυτό οφείλεται στον ξέφρενο ρυθμό που χαρακτηρίζει το Vampire Smile. Βασικό ρόλο στο σύστημα μάχης παίζουν οι λαβές, κατά την διάρκεια των οποίων είμαστε άτρωτοι στις περισσότερες επιθέσεις, όπως και όταν κάνουμε τα "fatalitιies", εξοντώνοντας τους αντίπαλους που έχουν δεχθεί αρκετά χτυπήματα. Κατά τη διάρκεια των μαχών το σημαντικότερο είναι ο παίκτης να μάθει να προστατεύεται από τις εχθρικές επιθέσεις χρησιμοποιώντας το dash και, γενικά, διάφορες κινήσεις που τον καθιστούν άτρωτο για λίγο, μέχρι να βρει την ευκαιρία να αντεπιτεθεί.

Το Vampire Smile είναι ένα παιχνίδι όπου τη μία στιγμή μπορεί να είμαστε ικανοποιημένοι από την πορεία της μάχης και με ένα λάθος να... εξαφανιστεί η μπάρα ενέργειάς μας. Φυσικά, είναι πιθανό και το αντίστροφο, με τον παίκτη να καταφέρει να αντιστρέψει την κατάσταση, χτυπώντας τους πάντες χωρίς να δεχθεί χτύπημα ή, απλά, μέχρι να σκοτώσει κάποιον εχθρό που του στέλνει... καρδούλες οι οποίες τον γιατρεύουν.

NewDish-3-thumb.jpgΕδώ αξίζει να σημειώσουμε ότι όταν χάσουμε, ξαναρχίζουμε τη περιπέτεια μας από το ίδιο σημείο. Στη πορεία μας εξοπλιζόμαστε με αυτόματο πυροβόλο και καραμπίνα, όμως οι επιθέσεις τους είναι εύκολο να αποκρουστούν, ενώ μας αφήνουν ευάλωτους. Επίσης, μπορούμε να βρούμε αντικείμενα που μας βοηθούν με passive abilities, όπως ανθεκτικότητα σε τηλεκατευθυνόμενους πυραύλους ή την επιπλέον ζημιά σε συγκεκριμένα είδη αντιπάλων. Ακόμα, αποκτάμε και ξόρκια, τα όποια όμως δεν βρήκαμε ιδιαίτερα ενδιαφέροντα, καθώς αποτελούν περισσότερο μία εύκολη λύση για να χτυπήσουμε τους εχθρούς ή να γιατρευτούμε, παρά εμπλουτίζουν ουσιαστικά το σύστημα μάχης. Ευτυχώς δεν μπορούμε να τα χρησιμοποιούμε συνεχώς.

{PAGE_BREAK}

Κάπως "φθηνός" για το είδος του παιχνιδιού, μας φάνηκε και ο τρόπος που γιατρευόμαστε από τα αντικείμενα που βρίσκουμε ή αγοράζουμε. Πατώντας select μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τα εν λόγω αντικείμενα χωρίς να κινδυνεύουμε ή να έχουμε κάποια άλλη ποινή. Κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού συναντάμε διάφορα είδη εχθρών, τα οποία -κατά κανόνα- αντιμετωπίζονται με τον ίδιο τρόπο. Σε γενικές γραμμές, από την  έναρξη της περιπέτειας μέχρι και το τέλος της παίζουμε περίπου με τον ίδιο τρόπο. Το καλό είναι ότι αυτό που επαναλαμβάνουμε είναι διασκεδαστικό και σε αυτό πρωτεύοντα ρόλο διαδραματίζει η αμεσότητα και η αίσθηση του χειρισμού.

Αν κάποιος βρει το παιχνίδι δύσκολο, έχει πάντα τη δυνατότητα να επιστρέψει σε προηγούμενες πίστες και να συλλέξει χρήματα για αγορά αντικειμένων και αναβάθμιση των όπλων του, κάτι που όμως δεν χρειάζεται στο  βαθμό δυσκολίας normal. Δυστυχώς, όμως, για να αλλάξει κάποιος τη δυσκολία θα πρέπει να αρχίσει το παιχνίδι από την αρχή, χωρίς όμως να διαγραφεί η πρόοδός του στους προηγούμενους βαθμούς δυσκολίας και κρατώντας τα όπλα και τις αναβαθμίσεις του.

Όμορφα, αλλά παρόμοια και άδεια: Level design

NewDish-4-thumb.jpgΤο art direction του Dishwasher: Vampire Smile μπορεί να είναι κάτι το πραγματικά ξεχωριστό, αλλά δεν χαρακτηρίζεται από σημαντική ποικιλία. Αυτό φαίνεται πως το παραδέχεται ο δημιουργός του παιχνιδιού (ναι, όπως και το πρώτο Dishwasher, έτσι και το sequel έχει δημιουργηθεί από ένα άτομο), ο οποίος σε πολλές περιοχές τοποθετεί βελάκια που μας κατευθύνουν. Χωρίς αυτά πιθανότατα θα κάναμε κύκλους σε παρόμοιες περιοχές, ειδικά από τη στιγμή που υπάρχει και λίγο backtracking, κατά το οποίο τα βελάκια αλλάζουν κατεύθυνση για να μας οδηγήσουν πρώτα σε κάποιο αντικείμενο και μετά στην πόρτα που ξεκλειδώνουν. Η επανάληψη δεν μας κούρασε, αλλά το παράπονό μας εντοπίζεται στο ότι τα επίπεδα είναι εντελώς άδεια.

Σε λίγες περιοχές υπάρχουν υπερυψωμένα σημεία, τα οποία μας προστατεύουν από τους εχθρούς που βρίσκονται πάνω ή κάτω από εμάς αντίστοιχα. Ωστόσο, η συντριπτική πλειοψηφία των περιοχών, μας έκανε να αισθανόμαστε ότι πολεμάμε μέσα σε άδεια "κουτιά", τα οποία δεν έχουν αντικείμενα που θα μπορούσαν να μας δώσουν κάλυψη, να μας επιτρέψουν να διαμορφώσουμε διαφορετικές στρατηγικές ή, γενικά, να κάνουν σημαντική τη θέση μας στο χώρο.

Περιεχόμενο και συμπεράσματα

Παρά τις αδυναμίες του, το Dishwasher: Vampire Smile είναι μία καλή πρόταση, που θα ικανοποιήσει τους φίλους του είδους, ενώ προσφέρει και ικανοποιητικό περιεχόμενο. Ανάλογα το χαρακτήρα που επιλέγουμε, παρακολουθούμε μία διαφορετική πλευρά της απλής, σκοτεινής, αιματηρής ιστορίας του παιχνιδιού, κάτι που θα ωθήσει τους περισσότερους παίκτες στο να ολοκληρώσουν δύο φορές το campaign.

NewDish-5-thumb.jpgΥποστηρίζεται co-op δύο παικτών offline και online, ενώ υπάρχουν και δύο ακόμα modes. Στο Arcade καλούμαστε να κάνουνε όσο το δυνατόν καλύτερο χρόνο μπορούμε σε πολλά, μικρά επίπεδα, ενώ στο Dish Challenge καλούμαστε να πετύχουμε το μεγαλύτερο δυνατό σκορ, αντιμετωπίζοντας συνεχόμενα κύματα εχθρών. Εν τέλει, το The Dishwasher: Vampire Smile είναι ένα καλό beat’ em up, που θα γίνει αρεστό στους φίλους του είδους, αλλά την ίδια στιγμή οι αδυναμίες του το εμποδίζουν να ξεχωρίσει.

Νίκος Καβακλής

Θετικά

 • Άμεσος χειρισμός που μας επιτρέπει να έχουμε πάντα τον έλεγχο
 • Τεχνικός τομέας με προσωπικότητα
 • Διασκεδαστικό σύστημα μάχης...

Αρνητικά

 • ...το οποίο δεν εξελίσσεται αλλά επαναλαμβάνεται
 • Η αίσθηση ότι πολεμάμε σε εντελώς άδεια επίπεδα
 • Έντονο respawn σε ορισμένα σημεία

Βαθμολογία

Σχόλια Χρηστών (15 σχόλια)
 • TheMastas TheMastas 13 Απριλίου 2011  | 19:22

  Πολύ ενδιαφέρων παιχνίδι με τελείως ιδιαίτερη και σκοτεινή αισθητική δράση και βία δεν είναι του στύλ μου αλλά όταν πέσει η τιμή μπορεί να το χτυπήσω.

 • letefte letefte 13 Απριλίου 2011  | 01:48

  Πάντως από τα αμερικανικά site πήρε καλές κριτικές...
  Φαίνεται πως το είδος αρέσει στους Αμερικανούς gamers και reviewers...

 • 5x_john 5x_john 12 Απριλίου 2011  | 16:53

  Tο παιχνιδι φαινεται πολυ ομορφο ! Φαινεται να εχει ωραιο art direction ! Oμως το οτι επαναλαμβανεται ειναι δυστυχως ο λακος στην φαβα....παρολα αυτα θα το επερνα αν ειχα κονσολα !

 • DarthAltair DarthAltair 12 Απριλίου 2011  | 14:12

  Έ όχι και pretty princess.Δεν θα ανεχτούμε τέτοιο χλευασμό.Καλώς το κατεβάζω και βλέπουμε.Σε κάνα Deal of the week,όχι τώρα.:P
  Πάντως Νίκο παίξε και το πρώτο να μας πεις εντυπώσεις,να κάνεις και μια συγκρισούλα.

 • nick nick 12 Απριλίου 2011  | 12:56

  Το πρωτο δεν το εχω παιξει και δεν μπορω να συγκρινω. Σε normal - single player εχανα αρκετες φορες αλλα το προχωρησα χωρις προβλημα, δεν κολλησα καπου. Βασικα δεν χρησιμοποιουσα ουτε health items γιατι τα θεωρουσα λιγο...cheat μονο στον τελευταιο αρχηγο χρησιμοποιησα αν και ¨τον ειχα¨γιατι επρεπε καποια στιγμη να τελειωσω το παιχνιδι :P Οποτε ναι, ειναι βατο και εχει και τους βαθμους δυσκολιας easy και .... pretty princess (αλήθεια) για οσους το βρουν ζορικο.

 • DarthAltair DarthAltair 12 Απριλίου 2011  | 07:24

  Nick από δυσκολία τι λέει;Είναι βατό;Σε ρωτάω γιατί το πρώτο μου έβγαλε την πίστη.Και μιλάω μόνο για το ντέμο.Δεν τόλμησα να πάω παραπέρα.Αλλά ψήνομαι να τα τσιμπήσω και τα 2 με την πρώτη ευκαιρία.
  10αράκι από μένα,και μόνο που είναι δημιουργία ενός ατόμου.Respect!!!

 • nick nick 12 Απριλίου 2011  | 00:00

  Λουκ το παιχνιδι ειναι για εσενα. Επαναλαμβάνω οτι η κοπελια εχει ηλεκτρικο πριονι αντι για χερι :P Καιρος να συνδεσεις το 360 χαχαχα

  @HeavyRain οπως το λεει ο Fable Down ειναι αποκλειστικο. Αν δε συμφωνω στο οτι τα περισσοτερα παιχνιδια του XBL ειναι αποκλειστικα, η MS οντως εχει πολλα αποκλειστικα στο XBL

 • s_a_s_u_k_e s_a_s_u_k_e 11 Απριλίου 2011  | 23:48

  γιατι πιστευω οτι εχει ενα Α art direction για dlc παιχνιδι....Κάβακλα κάνω λαθος?το ερωτευτηκα απο το trailer χωρις να το εχω παιξει:)

 • Fable Down Fable Down 11 Απριλίου 2011  | 22:05

  ναι HeavyRain.να ξερεις οσα games βγαινουν στη (δευτερη πλατφορμα)της MS, να ξερεις οτι αν οχι ολα,τα περισσοτερα ειναι αποκλειστηκα..

 • nova nova 11 Απριλίου 2011  | 21:38

  OREO KAPOS ALLA POLY EMATIRO DILADEI OREO

 • HeavyRain HeavyRain 11 Απριλίου 2011  | 20:48

  Μόνο ms είναι αυτό ε?

 • NikeFerrari NikeFerrari 11 Απριλίου 2011  | 18:32

  Όταν γίνει Deal of the Week όπως και το 1ο.

 • Fable Down Fable Down 11 Απριλίου 2011  | 18:15

  απο art desing φαινεται οτι τα σπαει..ιδεα μου ειναι η,η MS εχει μαζεψει ολα τα τα τρελα αμερικανακια και φτιαχνουν παιχνιδια στο arcade?? :)

 • Deathracer2009 Deathracer2009 11 Απριλίου 2011  | 17:21

  Θα το αγορασω οταν βαλω ποντους...

 • General986 General986 11 Απριλίου 2011  | 17:06

  Το κατέβασα προχτές, αλλά δεν μου έκανε κλικ...