Ταυτότητα

LEGO Star Wars III: The Clone Wars

LEGO Star Wars III: The Clone Wars

Edition: N/A Genre: Action Διάθεση: Dionic
Αριθμός παικτών: 1-2 Ανάπτυξη: Tt Games Ημ. Έκδοσης: 25/03/2011
PEGI: 7 Εκδότης: Activision Πλατφόρμες: Nintendo 3DS, Xbox 360, Wii, PSP, PlayStation 3, PC, Nintendo DS


Ξανά, σε εκείνον τον "μακρινό γαλαξία"

Μόλις έξι χρόνια έχουν περάσει από την κυκλοφορία του πρώτου Lego Star Wars και η βιομηχανία των παιχνιδιών έχει αλλάξει αισθητά. Κανείς, ούτε η ίδια η LucasFilms, δεν περίμενε πως μία εξιστόρηση ενός ιστορικού franchise κάτω από το πρίσμα των Lego θα μπορούσε να έχει μεγάλο ενδιαφέρον. Άλλωστε, οι δημιουργοί -που ήταν μια πολύ μικρή ομάδα που δούλευε σε ένα μικρό σπιτάκι στο Manchester- το πολύ πολύ να προσέφεραν ένα τίτλο που θα πουλούσε σε ηλικίες 5-10 ετών. Η παρομοιώδης επιτυχία του τίτλου έμελλε να σοκάρει και τους πιο δύσπιστους και, φυσικά, έδωσε φτερά στην TT Games, που από τη μια μέρα στην άλλη μετατράπηκε από home project σε μία ισχυρότατη και πετυχημένη μικρή εταιρία. Lego Star Wars 2, Batman, Indiana Jones, Rock Band και Harry Potter συνέχισαν αυτή την επιτυχημένη πορεία του πρώτου παιχνιδιού, προσθέτοντας νέα στοιχεία, βελτιώνοντας αρκετά προβλήματα και προσφέροντας σε μικρούς και μεγάλους, τίτλους που μπορούσαν να απολαύσουν με χαρά και ηρεμία.

Με το νέο πόνημα της εταιρίας, το Lego Pirates of the Caribbean, να βρίσκεται προ των πυλών και να έχει δεχθεί το μεγαλύτερο ενδιαφέρoν και προώθηση από την TT, το Lego Star Wars 3 The Clone Wars έρχεται την κατάλληλη "νεκρή" στιγμή, για να ξεδιψάσει τους διψασμένους fans και να τους προσφέρει άλλη μια γλυκιά Lego εμπειρία. Είναι όμως έτσι τα πράγματα;

Truth enlightens the mind... - Ιστορία

LEGO_Star_Wars_III_01-thumb.jpgΜε τις έξι κεντρικές ταινίες των Star Wars να έχουν αναλωθεί στα προηγούμενα δύο Lego παιχνίδια, ένα παιχνίδι βασισμένο στην τηλεοπτική animated σειρά Clone Wars φάνταζε ως η ιδανική λύση για τη συνέχεια του franchise. Για όσους δεν γνωρίζουν, η σειρά καλύπτει τα γεγονότα που συνέβησαν ανάμεσα στην 2η και 3η ταινία, κατά τον πολυετή πόλεμο των Κλώνων. Η Galactic Republic βρίσκεται για πρώτη φορά εδώ και χίλια χρόνια σε κατάσταση ανοιχτού πολέμου απέναντι στους Seperatists, μιας μεγάλης ομάδας πλανητών που δεν πιστεύει πλέον στη Republic και αποσχίσθηκε από αυτή για να ακολουθήσει το δικό της δρόμο.

Για όσους έχουν δει μονάχα τις ταινίες, οι Seperatists φαντάζουν απλά ως μία κακιά και διαβολική δύναμη. Η σειρά, όμως, παρότι στοχευμένη για το νεανικό κοινό, είχε τεράστιο βάθος και κρυφά νοήματα, και όσοι έχουν ασχοληθεί μαζί της, γνωρίζουν πως αν προσπεράσουμε το κέλυφος της ηγεσίας, οι περισσότεροι άνθρωποι είναι ειρηνικοί και απλά θέλουν να ακολουθήσουν το δικό τους δρόμο.

LEGO_Star_Wars_III_02-thumb.jpgΠιθανώς να φανεί υπερβολικό αυτό που θα πούμε, αλλά το Clone Wars έχει τόσο βαθιά και πλούσια ιστορία, που όμοιά του δύσκολα εντοπίζει κανείς ακόμα και στις κεντρικές ταινίες. Το παιχνίδι λοιπόν, έχει προοπτικές για μεγαλείο κάτω από τέτοια ιστορία. Δυστυχώς όμως, τα πράγματα δεν είναι έτσι καθώς αυτή η πολυπλοκότητά του σεναρίου μάλλον γυρνάει μπούμερανγκ σε ένα Lego Game, στο οποίο η ιστορία ξεδιπλώνεται από αμίλητους ήρωες. Κοινώς, αν δεν έχετε δει τη σειρά, οι πιθανότητες να καταλάβετε παραπάνω από τα μισά απ' όσα συμβαίνουν είναι μάλλον λίγες.

Σαν να μην έφτανε αυτό, το παιχνίδι επιλέγει τη λογική ενός ανοιχτού πολέμου και έτσι, δεν υπάρχει ξεκάθαρη ροή στην ιστορία μιας και μπορείτε να επιλέξετε ποια αποστολή θέλετε να αναλάβετε κάθε φορά (όπως άλλωστε συμβαίνει σε όλα σχεδόν τα Lego παιχνίδια), με τις περισσότερες από αυτές να μας φέρνουν αντιμέτωπους με έναν από τους Asajj Ventress, General Grievous και Count Dooku. Το άλλο μας πρόβλημα με την ιστορία του παιχνιδιού, είναι πως καλύπτει γεγονότα μόνο από τις δύο πρώτες σεζόν της σειράς, με την απουσία της τρίτης να είναι μάλλον περίεργη καθώς έχει τελειώσει εδώ και κάποιο καιρό και σίγουρα μπορούσε να προσφέρει υλικό. Άλλωστε, το Pirates of the Caribbean θα περιλαμβάνει εντός του και την 4η ταινία, εδώ γιατί η απουσία;

Fail with honor rather than succeed by fraud - Gameplay

LEGO_Star_Wars_III_03-thumb.jpgΑφήνοντας πίσω μας τα του σεναρίου και προχωρώντας στο gameplay, πρέπει να πούμε πως το κυρίως κομμάτι του παιχνιδιού είναι ακριβώς όπως έχετε συνηθίσει από τα προηγούμενα Lego games. Θα χειριστείτε πολλούς διαφορετικούς χαρακτήρες από το σύμπαν Star Wars, με τους οποίους θα συνεργαστείτε για να νικήσετε ένα βουνό αντιπάλων, να λύσετε εκατοντάδες μικρά και μεγάλα puzzles και, φυσικά, να σπάσετε εκατομμύρια τουβλάκια Lego, πλημμυρίζοντας καρδιά και οθόνη με χρώματα και ευχάριστο συναίσθημα. Μιας και το gameplay της σειράς έχει υπεραναλυθεί σε όλα τα προηγούμενα reviews, θα ήταν μάλλον άσκοπο να πούμε κάτι παραπάνω εδώ. Έτσι, θα περιοριστούμε κυρίως στις νέες προσθήκες για τη σειρά.

Μία από αυτές είναι και η προσθήκη διαστημικών μαχών μέσα στο concept του παιχνιδιού. Έτσι, θα βρείτε ορισμένες αποστολές, στις οποίες θα πιλοτάρετε ένα από τα πολλά και διάσημα καταδρομικά του σύμπαντος Star Wars και θα κληθείτε να ελιχθείτε σαν τρελοί μέσα σε μεγάλες διαστημικές μάχες. Προφανώς, το παιχνίδι δεν είναι το νέο X-Wing και το gameplay είναι ιδιαίτερα εύκολο και απλό, ώστε να μπορέσουν να το απολαύσουν οι νεαρότεροι παίκτες. Ωστόσο, αυτό το τμήμα του gameplay μπορεί σε περιπτώσεις να αποδειχθεί πιο διασκεδαστικό και ενδιαφέρον από το άδειο space combat του Halo Reach!

{PAGE_BREAK}

Η μεγαλύτερη αλλαγή στο Lego Star Wars III: The Clone Wars δεν είναι άλλη από την προσθήκη strategy στοιχείων, που θυμίζουν μια πολύ light έκδοση του live battle system των Total War. Βλέπετε, οι Jedi Masters κατά τη διάρκεια των Clone Wars ήταν οι στρατηγοί υπεύθυνοι για το στρατό της Republic. Η TT Games σκέφτηκε πολύ σωστά, πως μιας και η ιστορία αφορά έναν εμφύλιο πόλεμο με τεράστιες μάχες, θα ήταν καλό να δώσει στους παίκτες την ικανότητα να λαμβάνουν μέρος σε μάχες μεγαλύτερης κλίμακας απ' το να τους προσφέρουν έναν στρατιώτη- πολεμική μηχανή. Έτσι, υπάρχουν ορισμένες πίστες στις οποίες ο κεντρικός χαρακτήρας θα μπορέσει να ελέγχει δεκάδες από διάφορα units και θα πρέπει να ελιχθείτε στο ανοιχτό πεδίο της μάχης με στρατηγική σκέψη αν θέλετε να στεφθείτε νικητής. Για να το επιτύχετε αυτό, θα πρέπει να καταλάβετε συγκεκριμένες περιοχές, όπου θα μπορούν να χτιστούν ορισμένα κτίρια βάσης προχωρημένης προώθησης.

Αυτά είναι διαχωρισμένα σε αμυντικά και επιθετικά συστήματα, bonus δυνάμεων και φυσικά επιστράτευσης νέων units. Με τα χρήματα που έχετε στη διάθεσή σας να είναι περιορισμένα και το πεδίο της μάχης να μεταβάλεται συνεχώς, θα πρέπει να δείξετε σύνεση και υπομονή έτσι ώστε να φτιάξετε την κατάλληλη στρατιά και να την οδηγήσετε στη νίκη.

LEGO_Star_Wars_III_04-thumb.jpgΠρόκειται για μια πανέξυπνη προσθήκη στο σύμπαν των Lego games, που προσφέρει μια εναλλακτική εμπειρία και δοκιμάζει τις δυνατότητες του παίκτη σε κάτι παραπάνω από λύση γρίφων και button mashing μαχών. Θετικό παραμένει και το γεγονός, πως για όσους αγαπήσουν το παιχνίδι υπάρχει για άλλη μια φορά ένα βουνό από collectibles και unlockable χαρακτήρες που μπορείτε να μαζέψετε, έτσι ώστε να εμπλουτίσετε την εμπειρία σας, μόνο αν ξαναπαίξετε το παιχνίδι σε free style mode και επιλέγοντας εσείς ποιους χαρακτήρες θα έχετε μαζί σας κάθε φορά.

Δυστυχώς, παρά τις όποιες προσθήκες, αλλά και σε αντίθεση με όσα είδαμε στο πρώιμο build του Pirates, το Clone Wars δείχνει να έχει μείνει στάσιμο σε ό,τι αφορά την επίλυση των βασικών προβλημάτων που μας ενόχλησαν στους προηγούμενους τίτλους. Η συμμαχική Α.Ι. κάνει και πάλι του κεφαλιού της και για να καταφέρετε να λύσετε έναν ομαδικό γρίφο, θα πρέπει να δοκιμάσετε ξανά και ξανά μέχρι να ξυπνήσει ο ψηφιακός συμπαίκτης σας.

LEGO_Star_Wars_III_05-thumb.jpgΕχθροί συχνά κολλάνε σε γωνίες και στενά και είναι ξεκάθαρο πως η μόνη εντολή που έχουν από την A.I. είναι "πυροβόλα τον αντίπαλο". Οι περισσότεροι από τους χαρακτήρες που θα χειριστείτε, αν και επιτέλους διαφέρουν στο σχεδιασμό αρκετά, έχουν τον ίδιο έλεγχο και σπάνια θα δείτε διαφορά ανάμεσα στις δυνάμεις ενός Jedi από έναν άλλο. Επιπροσθέτως, ο διαχωρισμός οθόνης του offline multiplayer μεταβάλεται με υπερβολική ταχύτητα και μέσα σε τόσο έντονα και πολύχρωμα σκηνικά, που είναι πολύ εύκολο να χάσετε τον προσανατολισμό σας και να χαθείτε μέσα στην πίστα. Και φυσικά, για άλλη μια φορά, το online multiplayer λάμπει με την απουσία του.

Όσο και αν προσπάθησαν τα παιδιά της TT Games να μας πείσουν πως το απέφυγαν μετά από εντατικές έρευνες, που έδειχναν πως δεν ενδιέφερε το κοινό, λυπούμεθα αλλά αυτό απλά ακούγεται πιο πολύ ως προχειρότητα και όχι ως κατανόηση του κοινού τους.

Belief is not a matter of choice, but of conviction - Τεχνικός Τομέας

Ευτυχώς, η παραπάνω "αδιαφορία" για αλλαγές δεν εισχώρησε και στον τεχνικό τομέα. Πιστό στην ποιότητα του Star Wars franchise, το Clone Wars αποτελεί με διαφορά το πιο όμορφο παιχνίδι που έχετε δει στο σύμπαν των Lego. Τα περιβάλλοντα είναι γεμάτα με έντονους χρωματισμούς και υπέροχες σκιάσεις από τα παιχνίδια του φωτισμού ενώ παρουσιάζουν υψηλότατη ποικιλομορφία, με σκηνικά σε εντελώς διαφορετικούς πλανήτες, βάσεις, εργοστάσια και διαστημόπλοια.

LEGO_Star_Wars_III_06-thumb.jpgTo δε animation δείχνει πως αποτελεί την πρώτη δοκιμή της νέας εκφραστικότητας για τα Lego, με την κίνηση να έχει γίνει αρκετά πιο ομαλή και τις εκφράσεις των προσώπων να αγγίζουν μια γλυκιά καρτουνίστικη θεατρικότητα. Όσον αφορά στον ήχο, μιλάμε για ένα Star Wars game. Απλά υπέροχος! Η original μουσική της τηλεοπτικής σειράς εμπλουτίζει απόλυτα την ατμόσφαιρα, και σε συνδυασμό με τα κλασσικά και αγαπημένα εφέ, πραγματικά μεταφέρουν τη Star Wars εμπειρία στην κονσόλα. Προφανώς, για άλλη μια φορά δεν υπάρχει voice acting, αλλά οι άναρθρες κραυγούλες των Lego, σε συνδυασμό με τις αστείες γκριμάτσες τους, κρίνονται άκρως ικανοποιητικές για την προσθήκη του Lego "Twist". 

Τελικά Συμπεράσματα

Όταν ανακοινώθηκε το Lego Star Wars ΙΙΙ, εκτιμούμε ότι δεν υπήρχαν και πολλά άτομα που φοβήθηκαν για το αποτέλεσμα. Το υλικό ήταν δοκιμασμένο και επιτυχημένο, το σύμπαν των Clone Wars ταίριαζε απόλυτα στο ύφος των Lego και όλοι περίμεναν μια ακόμα εξαιρετική επιτυχία. Εντούτοις, το τελικό αποτέλεσμα αποτελεί μια μάλλον περίεργη υπόθεση που μας δημιουργεί σημαντικούς προβληματισμούς για το μέλλον.

LEGO_Star_Wars_III_07-thumb.jpgΗ TT Games δείχνει να έχει καταλάβει ότι για να επιβιώσει η σειρά, πρέπει να γίνουν προσθήκες και αλλαγές. Και όσον αφορά το πρώτο, το κατάφερε σε έναν αρκετά καλό βαθμό. Τα προβλήματα όμως που υπάρχουν στο Clone Wars είναι προβλήματα που κοινό και Τύπος έχουν βαρεθεί να σχολιάζουν από το πρώτο κιόλας παιχνίδι της σειράς και πρέπει επιτέλους να επιλυθούν. Το Lego Star Wars ΙΙΙ: The Clone Wars είναι ένα αξιόλογο παιχνίδι που συνεχίζει πεισματικά τον θρύλο των Lego games. Οι παλαιότεροι οπαδοί των Lego games αλλά και οι οπαδοί της σειράς του Clone Wars θα μείνουν απόλυτα ευχαριστημένοι από το αποτέλεσμα.

Αυτοί που περίμεναν το κάτι παραπάνω όμως, ίσως θα πρέπει να μετατοπίσουν τις ελπίδες τους στο Lego Pirates of the Caribbean, που αναμένεται να κυκλοφορήσει στα τέλη Μαΐου.

Αλέξανδρος Μιχαλιτσιάνος

Θετικά

  • Η αισθητική Clone Wars ταιριάζει άψογα στα LEGO
  • Το γνωστό LEGO χιούμορ
  • Το καλύτερο οπτικό και ηχητικό αποτέλεσμα που έχουμε δει μέχρι σήμερα σε LEGO game
  • Οι νέες προσθήκες είναι πολύ ενδιαφέρουσες

Αρνητικά

  • Σπάνια είναι ξεκάθαρο το τι πρέπει να κάνεις και που να πας
  • Αν δεν έχετε δει τη σειρά, δεν θα καταλάβετε τίποτα
  • Δεν έχει διορθωθεί σχεδόν κανένα από τα παλαιότερα προβλήματα της σειράς

Βαθμολογία

Αλέξανδρος Μιχαλιτσιάνος

Αρχιτέκτων και συντηρητής ιστορικών κτιρίων κατ' επάγγελμα, μόλις πέσει η νύχτα φοράει την καμπαρντίνα του και σουρτουκεύει σε αναζήτηση μιας νέας περιπέτειας. Ταξιδιώτης και ονειροπόλος, με κλινικά κολλήματα σε Fantasy και Sci-Fi, gaming backstory από τα 80s και mantra τη φράση «η ιστορία και οι γρίφοι πάνω απ’όλα», δεν χαρίζει κάστανο σε νεοτερισμούς υπερβολικής ευκολίας. Αν είσαι adventure, RPG ή strategy, είναι σχεδόν σίγουρο ότι έχετε περάσει πολλές γλυκές νύχτες μαζί…

Συμμετεχουν