Ταυτότητα

The Sims: Medieval

The Sims: Medieval

Edition: N/A Genre: Simulation Διάθεση: CD Media
Αριθμός παικτών: 1 Ανάπτυξη: The Sims Studio Ημ. Έκδοσης: 24/03/2011
PEGI: 12 Εκδότης: Electronic Arts Πλατφόρμες: PC


16th Century Greensleeves!

To Sims: Medieval είναι ένα spin-off της δημοφιλούς και εξαιρετικά επιτυχημένης εμπορικά, simulation σειράς, το οποίο μεταφέρει τη δράση στο Μεσαίωνα και ανταλλάσει μερικά από τα παραδοσιακά χαρακτηριστικά του franchise με ορισμένα αμυδρά RPG στοιχεία. Η δομή του παιχνιδιού έχει αλλάξει ριζικά, αφού αυτή τη φορά ξεκινάμε μόνο με ένα χαρακτήρα, ο οποίος έχει σαν στόχο να διευθύνει και να μεγαλώσει το βασίλειό του, κρατώντας παράλληλα τους κατοίκους της επικράτειάς του ικανοποιημένους.

Sims και... RPG

Όπως και σε ένα RPG, η εξέλιξη του Medieval βασίζεται σε quests. Δεν υπάρχει κεντρική ιστορία, αλλά μικρά quests από τα οποία επιλέγουμε μόνο ένα κάθε φορά. Τις περισσότερες φορές έχουμε υπό τον έλεγχό μας μόνο ένα χαρακτήρα, αλλά υπάρχουν και quests που μας επιτρέπουν να ελέγξουμε και έναν δευτερεύοντα ήρωα. Οι ήρωές μας κερδίζουν level, τα όποια όμως δεν έχουν σημαντική επίπτωση στο gameplay, εκτός ίσως από την αύξηση της ικανότητας των ηρώων όταν μάχονται.

sims-medieval-01-thumb.jpgΤα περισσότερα quests ζητάνε από εμάς να μιλήσουμε με διάφορους χαρακτήρες, να αγοράσουμε πράγματα, να μαγειρέψουμε ή να προβούμε σε ενέργειες που σχετίζονται με την κλάση του χαρακτήρα μας. Σε γενικές γραμμές, οι κινήσεις που απαιτούνται είναι απλές, συγκεκριμένες και επαναλαμβάνονται συχνά. Όταν ολοκληρώνουμε τα quests, κερδίζουμε πόντους, οι οποίοι μας επιτρέπουν να αγοράσουμε νέα κτίρια που με τη σειρά τους ξεκλειδώνουν νέους ήρωες με διαφορετικές κλάσεις.

Τα νέα κτίρια προσθέτουν πόντους στα στατιστικά του βασιλείου μας, ανάμεσα στα οποία περιλαμβάνονται η κουλτούρα, η γνώση και η ασφάλεια από εχθρικές επιθέσεις, ωστόσο, τα στοιχεία αυτά δεν διαδραματίζουν ενεργό ρόλο. Οι νέες κλάσεις των ηρώων μας, δίνουν πρόσβαση σε νέα quests, αλλά και σε διαφορετικούς τρόπους αντιμετώπισης του ίδιου quest.

sims-medieval-02-thumb.jpgΟρισμένες φορές, είτε στην αρχή του quest είτε σε κομβικά σημεία μέσα σε αυτό, μας δίνεται η δυνατότητα να επιλέξουμε τον τρόπο που θα αντιμετωπίσουμε μία κατάσταση. Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν υπάρχουν πραγματικοί διάλογοι και το μόνο που έχουμε να κάνουμε, όταν πρέπει να μιλήσουμε με έναν NPC, είναι να επιλέξουμε την κατάλληλη επιλογή από τα κλασικά "συννεφάκια" που εμφανίζονται πάνω από τους χαρακτήρες όπως σε όλα τα παιχνίδια της σειράς Sims. Η εξέλιξη των quests είναι απόλυτα γραμμική και συνήθως υπάρχουν ξεκάθαρες ενδείξεις που δείχνουν τον προορισμό μας ή τα άτομα με τα οποία πρέπει να μιλήσουμε. Όπως θα περίμενε κανείς, τα στοιχεία RPG που έχουν εισαχθεί είναι υποτυπώδη και αυτό που δίνει γεύση στο Sims Medieval είναι η ενσωμάτωση παραδοσιακών χαρακτηριστικών της σειράς.

Sims... σχεδόν όπως το ξέρουμε

Όποτε θέλουμε -και για όσο θέλουμε- μπορούμε να αγνοήσουμε εντελώς τα quests και να ασχοληθούμε με τις καθημερινές ασχολίες του χαρακτήρα μας και τις κοινωνικές του σχέσεις. Έχουμε μεγάλες δυνατότητες παραμετροποίησης των Sims που ελέγχουμε, μπορούμε να αγοράσουμε έπιπλα και να αποκτήσουμε φιλικές ή ερωτικές σχέσεις με τους υπόλοιπους Sims.

sims-medieval-03-thumb.jpgΓενικά, ο τομέας αυτός είναι απλοποιημένος σε σχέση με τα προηγούμενα μέλη της σειράς. Τα κυριότερα στοιχεία που απουσιάζουν είναι η κατασκευή κτιρίων από την αρχή και η εύρεση νέας εργασίας, καθώς η τελευταία συνδέεται άμεσα με την κλάση του χαρακτήρα μας. Επίσης, οι μόνες μπάρες που υπάρχουν στο νέο spin-off της σειράς είναι οι energy και hunger. Το Sims Medieval, ουσιαστικά, μας ωθεί να ασχοληθούμε μέχρι ένα σημείο και με αυτά τα χαρακτηριστικά μέσω του focus meter. Κάθε ενέργεια που κάνουμε ή δεν κάνουμε, επηρεάζει το focus meter, το οποίο με τη σειρά του επιδρά στην αποτελεσματικότητά μας.

Για να κρατήσουμε το focus meter σε ικανοποιητικό επίπεδο, πρέπει να φροντίζουμε ο χαρακτήρας μας να ξεκουράζεται, να τρώει, να διαβάζει βιβλία και, γενικά, να κάνει πράγματα τα οποία τον καθιστούν χαρούμενο. Επίσης, υπάρχουν και τα responsibilities (ευθύνες), τα οποία μας κατευθύνουν σε συγκεκριμένες ενέργειες που πρέπει να πραγματοποιηθούν μέσα σε ένα συγκεκριμένο χρονικό περιθώριο ώστε να αποφύγουμε τις ποινές στο focus μας.

{PAGE_BREAK}

Οι ευθύνες εξαρτώνται άμεσα από την κλάση του χαρακτήρα που διαθέτουμε και, δυστυχώς, επαναλαμβάνονται έντονα. Ο βασιλιάς πρέπει να ρωτήσει τους υπηκόους του βασιλείου του αν είναι χαρούμενοι ή να γράψει νέους νόμους, η νοσοκόμα πρέπει να δώσει τις πρώτες βοήθειες ή να φτιάξει ιατρικά φίλτρα, ο σιδεράς πρέπει να επιδιορθώσει και να επιτρέψει τα φθαρμένα όπλα και πάει λέγοντας. Αυτό το χαρακτηριστικό δίνει ταυτότητα στο παιχνίδι, αλλά δεν λείπουν τα ευτράπελα. Όταν βρισκόμαστε μπροστά από έναν NPC, για παράδειγμα, είναι πιθανό να μην μπορούμε να του μιλήσουμε διότι έχουμε χαμηλό focus, κάτι που μας αναγκάζει να βάλουμε τον χαρακτήρα μας για ύπνο, να τον ταΐσουμε ή απλά να τον αφήσουμε ακίνητο και να αυξήσουμε την ταχύτητα του παιχνιδιού μέχρι να περάσει η αρνητική επιρροή μίας ευθύνης που δεν προλάβαμε ή δεν θέλαμε να κάνουμε.

Το στοιχείο αυτό επηρεάζει αρνητικά το ρυθμό αλλά και την ατμόσφαιρα του παιχνιδιού, αφού κάνει τον κόσμο να φαίνεται εντελώς νεκρός. Οι ενέργειες που απαιτούνται για τη διατήρηση του focus meter σε ικανοποιητικά επίπεδα δεν είναι υπερβολικές, ωστόσο, περιορίζουν την ελευθερία του παίκτη να κάνει ό,τι επιθυμεί με αποτέλεσμα ο τελευταίος να τρέχει να ολοκληρώσει quests μόλις δει ότι γεμίζει ο μετρητής του focus.

Interface και αφήγηση

Τsims-medieval-04-thumb.jpgο interface του Sims: Medieval μας επιτρέπει να μεταβούμε άμεσα σε πολλές σημαντικές τοποθεσίες, να ακολουθήσουμε τον κεντρικό χαρακτήρα μας και να εντοπίσουμε τους NPCs με τους οποίους θέλουμε να μιλήσουμε. Κάθε στιγμή –εκτός αν επιλέξουμε διαφορετικά- εμφανίζονται τα ενεργά quests, για τα οποία υπάρχει και η ανάλογη περιγραφή. Αν και υπάρχουν πολλά tutorials, συναντήσαμε περιπτώσεις όπου δεν είναι προφανές το τι ακριβώς πρέπει να κάνουμε, ενώ ένα στοιχείο που δεν μας άρεσε είναι η έλλειψη journal, το οποίο θα έπρεπε εξηγεί γιατί ακριβώς κάνουμε ό,τι κάνουμε.

Αν και υπάρχουν πολύ καλογραμμένα quests, μερικές αποστολές φαίνονται κάπως προχειροφτιαγμένες και ανιαρές. Με δεδομένη την έλλειψη διαλόγων, μία σωστή περιγραφή του τι κάνουμε στο ενεργό quest και γιατί  το κάνουμε, πιστεύουμε ότι θα καθιστούσε το παιχνίδι πιο ενδιαφέρον, διότι ορισμένες φορές η μετάβαση από το σημείο Α στο σημείο Β γίνεται αυτοσκοπός.

Ο τεχνικός τομέας

sims-medieval-05-thumb.jpgΟ τεχνικός τομέας του νέου Sims εμφανίζεται βελτιωμένος σε σχέση με το Sims 3, αλλά το σημαντικότερο είναι ότι έχει γίνει καλή δουλειά τόσο στο art direction, όσο και στον ηχητικό τομέα, με αποτέλεσμα να μεταφερθεί ικανοποιητικά η ατμόσφαιρα της εποχής. Τα κοστούμια, τα κτίρια και γενικά οι χώροι του παιχνιδιού είναι πολύ όμορφα σχεδιασμένα και σύμφωνα με το πνεύμα της εποχής, αν και ο σημαντικότερος παράγοντας στην δημιουργία της ατμόσφαιρας είναι τα μουσικά κομμάτια που έχουν επιλεχθεί, τα οποία όμως είναι σχετικά λίγα και μετά από λίγες ώρες κουράζουν.

Συμπεράσματα

Το Sims: Medieval είναι ένα ενδιαφέρον πείραμα, που διαθέτει μερικές καλές ιδέες, των οποίων όμως η αξιοποίηση απέχει από το ιδανικό. Πρόκειται για ένα ατμοσφαιρικό παιχνίδι, που χάρη στις πάρα πολλές διαφορετικές αποστολές και τους πολλούς ήρωες μπορεί να μας προσφέρει δεκάδες ευχάριστες ώρες. Στις καλύτερές του στιγμές, το Sims: Medieval δίνει την εντύπωση πως επιτρέπει στον παίκτη να συμμετέχει σε ένα ωραίο παραμύθι, αλλά δεν λείπουν τα προβλήματα.

Ορισμένες αποστολές είναι εντελώς βαρετές, γεγονός που σε συνδυασμό με τη γραμμικότητα και την επανάληψη, καθιστά αυτοσκοπό τη μετάβαση από το σημείο Α στο σημείο Β και, γενικότερα, την εκτέλεση των πράξεως μας μηχανική. Επίσης, αρκετές φορές η ανάγκη διατήρησης της μπάρας focus σε ικανοποιητικά επίπεδα επηρεάζει αρνητικά το ρυθμό και σχεδόν διαλύει την ατμόσφαιρα. Όμως, παρά τα προαναφερθέντα μειονεκτήματά του, το νέο πόνημα της Electronic Arts θα  γίνει αρεστό στους φίλους της σειράς, οι οποίοι μέσα του θα βρουν ένα ευχάριστο παιχνίδι που θα τους κρατήσει ικανοποιημένους για πολλές ώρες.

Νίκος Καβακλής

Θετικά

 • Ο οπτικοακουστικός τομέας βοηθά στη δημιουργία της σωστής ατμόσφαιρας
 • Πλούσιο περιεχόμενο, το οποίο θα κρατήσει τους παίκτες για καιρό

Αρνητικά

 • Αρκετά επαναλαμβανόμενο
 • Η ανάγκη να κρατήσουμε το δείκτη focus σε ένα καλό επίπεδο επιβαρύνει το ρυθμό
 • Ορισμένες φορές γίνεται υπερβολικά γραμμικό

Βαθμολογία

Σχόλια Χρηστών (8 σχόλια)
 • Sony man ps Sony man ps 27 Απριλίου 2011  | 15:13

  ΚΑΛΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟ

 • ^^TnT^^ ^^TnT^^ 13 Απριλίου 2011  | 17:28

  @braveheart πάντα οι εντολές εκ των άνωθεν είναι το πρόβλημα :p θα του δώσω μια ευκαιρία να δούμε τι παίζει...

 • westcoastkiller13 westcoastkiller13 13 Απριλίου 2011  | 17:20

  Καλό παιχνίδι είναι το Medieval παρότι δεν μου αρέσουν τα Sims συνήθως. Περίμενα να μπορείς να φτιάξεις όλο το κάστρο αλλά δυστυχώς δεν μπορείς :(. Ίσως πάει για αγορά αργότερα όταν πέσει η τιμή του.

 • NosAway NosAway 13 Απριλίου 2011  | 17:15

  Μια χαρα παιχνίδια είναι και τα sims φίλε Safer777.....

 • BraVeHeart BraVeHeart 13 Απριλίου 2011  | 16:25

  Ήδη έχω εντολές εκ των άνωθεν για αγορά...

 • Dart2000 Dart2000 13 Απριλίου 2011  | 16:22

  O τιτλος του review ειναι ολα τα λεφτα:p

 • Safer777 Safer777 13 Απριλίου 2011  | 16:15

  Πουλάει το Sims και όχι τα καλά παιχνίδια...

 • BEST BEST 13 Απριλίου 2011  | 15:25

  The Sims Medieval requires at least the following:

  FOR WINDOWS XP

  2.0 GHz P4 processor or equivalent
  1 GB RAM
  A 256 MB Video Card with support for Pixel Shader 2.0
  The latest version of DirectX 9.0c
  Microsoft Windows XP Service Pack 3
  At least 5.3 GB of hard drive space with at least 1 GB of additional space for custom content and saved games2.0 GHz P4 processor or equivalent

  FOR WINDOWS VISTA / WINDOWS 7

  2.4 GHz P4 processor or equivalent
  1.5 GB RAM
  A 256 MB Video Card with support for Pixel Shader 2.0
  Microsoft Windows Vista Service Pack 1
  At least 5.3 GB of hard drive space with at least 1 GB of additional space for custom content and saved games