Ταυτότητα

Τhe 3rd Birthday

Τhe 3rd Birthday

Edition: N/A Genre: Action Διάθεση: CD Media
Αριθμός παικτών: 1 Ανάπτυξη: HexaDrive Ημ. Έκδοσης: 01/04/2011
PEGI: 18 Εκδότης: Square-Enix Πλατφόρμες: PSP


Γενέθλια ή μνημόσυνο;

Τα τελευταία χρόνια υπάρχει η τάση της επαναφοράς μεγάλων franchises του παρελθόντος, είτε υπό τη μορφή remakes, είτε κανονικών sequels, είτε ακόμη και σαν spin-offs. Η ιστορία έχει αποδείξει πως κάποια πράγματα καλό είναι να μένουν στο παρελθόν ως όμορφες αναμνήσεις και ως βάσεις για να μπορέσουν να στηριχθούν οι νέοι, σύγχρονοι τίτλοι. Κακά τα ψέματα όμως, όταν μαθαίνουμε πως μία σπουδαία σειρά του παρελθόντος σκοπεύει να μας επισκεφθεί μετά από πολλά χρόνια, αφενός ο φόβος για αποτυχία είναι εμφανέστατος, αφετέρου κάτι μέσα μας "σπαρταράει" για να το ξαναζήσει και ελπίζει για μία σωστή και δίκαιη -προς την ιστορία της- υλοποίηση.

Κάπως έτσι νιώσαμε όταν ανακοινώθηκε το The 3rd Birthday, το τρίτο μέρος μίας μοναδικής σειράς της δεκαετίας του 1990, των Parasite Eve. Η σειρά της Square Enix (Squaresoft τότε) είχε καταφέρει κάτι υπέροχο για την εποχή της: να συνδυάσει με έναν μοναδικό τρόπο την κατηγορία των RPGs με την κατηγορία των survival horror παιχνιδιών.

the-3rd-birthday-01-thumb.jpgΜε ένα βαθύ, περίπλοκο και πρωτότυπο σενάριο επιστημονικής φαντασίας και μία ηρωίδα με χαρακτηριστικά που διέλυε τα standards των θηλυκών κεντρικών χαρακτήρων του τότε, τα Parasite Eve I και II έχουν αφήσει ανεξίτηλα τα σημάδια τους στην PlayStation εποχή. Έτσι, φτάνουμε στο σήμερα, δέκα περίπου χρόνια αργότερα, όπου η αγαπημένη όλων Square αποφασίζει να επαναφέρει τη σειρά με το The 3rd Birthday, έναν spin-off τίτλο του οποίου τα γενέθλια αμφιβάλουμε αν θα τα γιορτάζουμε τα επόμενα χρόνια.

2012: Το τέλος; - Σενάριο

Όλα ξεκινούν στις 24 Δεκεμβρίου του 2012, όπου το Μανχάταν, ολοζώντανο, ετοιμάζεται να γιορτάσει τα Χριστούγεννα. Κόσμος, στολίδια, χριστουγεννιάτικα κάλαντα μονοπωλούν τα πλάνα, ώσπου ξαφνικά συμβαίνει το απροσδόκητο. Η πόλη της Νέας Υόρκης αρχίζει και διαλύεται, κτήρια καταρρέουν, αυτοκίνητα ανατινάζονται δεκάδες μέτρα πάνω από το έδαφος και οι πολίτες τρέχουν να σωθούν.

the-3rd-birthday-02-thumb.jpgΔεν πρόκειται για κάποια φυσική καταστροφή αλλά για ένα παράξενο είδος πλασμάτων με φονικά πλοκάμια, προερχόμενα από ένα κεντρικό γιγάντιο πλάσμα που οι επιστήμονες το αποκαλούν "the Babel". Οι σκηνές είναι σκληρές και γεμάτες πανικό, προμηνύοντας τους καλύτερους οιωνούς για τη συνέχεια της ιστορίας. Κάνοντας ένα μεγάλο άλμα, το παιχνίδι αρχίζει και εξιστορεί τα γεγονότα του ένα χρόνο αργότερα, όπου η κεντρική πρωταγωνίστρια, Aya Brea, ως ειδική πράκτορας της CTI (Counter Twisted Investigation) καλείται να αντιμετωπίσει το χάος που έχει προκληθεί.

Συγκεκριμένα, η Aya είναι η μοναδική με "ειδικές παραφυσικές ικανότητες" και σκοπό έχει να ταξιδέψει στο παρελθόν, να ξεπαστρέψει τον πυρήνα του κακού και να λύσει το σκοτεινό μυστήριο. Στο πλευρό της έχει τους υπόλοιπους ανθρώπους της CTI, που την καθοδηγούν και τη συμβουλεύουν για τις επόμενες κινήσεις της. Σε αυτό το ταξίδι της, εκτός από το πρόβλημα του εξωγήινου (;) κακού, η κεντρική μας πρωταγωνίστρια αρχίζει και μαζεύει τα κομμάτια του παζλ που αποκαλύπτουν σιγά-σιγά το κρυφό και θολωμένο της παρελθόν.

the-3rd-birthday-03-thumb.jpgΚαι εκεί ακριβώς εμφανίζεται το σημαντικότερο, κατά την άποψη του γράφοντος, πρόβλημα του τίτλου. Ενώ το σενάριο παρουσιάζει ενδιαφέρον -εξαιρώντας πάντα τις κλισέ καταστροφές της Νέας Υόρκης από εξωγήινους- έχοντας μερικές εμπνευσμένες σκηνές παράνοιας, όχι απλά ταλανίζεται από τεράστια διηγηματικά κενά, αλλά δίνει τόσο βιαστικά και μπερδεμένα τις πληροφορίες, που το μυαλό του παίκτη μετά από ένα σημείο φλερτάρει επικίνδυνα με ένα μπλακ άουτ. Οι δεκάδες φορές που μεταφέρεται μπρος και πίσω στο παρελθόν ο παίκτης, περιπλέκουν τα πράγματα και το ειρωνικό είναι ότι ποτέ δε δίνονται οι απαντήσεις που θα έπρεπε.

Ούτε καν στο αδιάφορο και εκτός τόπου και χρόνου τέλος. Είναι φανερό ότι οι Ιάπωνες δεν ήξεραν ούτε οι ίδιοι τι ακριβώς ήθελαν να "πουν" στο The 3rd Birthday. Τα έκαναν θάλασσα και προσπάθησαν μέσω της πολυπλοκότητας να δώσουν κάτι ενδιαφέρον, αλλά δυστυχώς δεν τα κατάφεραν.

{PAGE_BREAK}

Aya ή Αγία; - Η πρωταγωνίστρια

Εκτός του σεναρίου, στο ύψος των περιστάσεων δεν στέκεται και η κεντρική πρωταγωνίστρια. Η Aya Brea, στα πρώτα κεφάλαια της σειράς ήταν ένα δυναμικό θηλυκό, έτοιμο να τα βάλει με όλους και με όλα, δίχως δισταγμό και με ατελείωτη στυγνότητα. Δεν αποτελούσε το "τσιράκι" κανενός και δούλευε αποκλειστικά και μόνο για δικά της συμφέροντα. Στο The 3rd Birthday βλέπουμε το ακριβώς αντίθετο, ένα κορίτσι "θύμα", που ακολουθεί ευλαβικά τις εντολές των ανωτέρων της, χωρίς να αμφισβητεί και χωρίς να παίρνει πρωτοβουλίες. Εκνευριστικό, και στοιχείο που αποδεικνύει τη φύση του ευαίσθητου χαρακτήρα της, είναι το γεγονός ότι σε οτιδήποτε κάνει η Aya, είτε στη δράση, είτε και στις ήρεμες σκηνές, ακολουθείται πάντα από χαριτωμένα επιφωνήματα πεντάχρονου κοριτσιού.

Περιττό δε ότι καθ' όλη τη διάρκεια του τίτλου η Aya είναι ημίγυμνη, αφού τα ρούχα της σκίζονται από τα χτυπήματα των αντιπάλων (αυτό πάει στα θετικά...). Μπορεί το ιστορικό της στο The 3rd Birthday να ταιριάζει με τον εν λόγω αδύναμο χαρακτήρα της, ωστόσο, όταν ο παίκτης έχει "καλομάθει" να παίζει με μία σκληροπυρηνική πρωταγωνίστρια και ξαφνικά έρχονται τα πάνω-κάτω, δεν υπάρχουν και πολλά περιθώρια.

RPG-shooter - Gameplay

the-3rd-birthday-04-thumb.jpgΤο The 3rd Birthday σε γενικές γραμμές είναι φυσιολογικό shooter, που συνδυάζεται με κάποια ελαφριά RPG στοιχεία -αναλύονται παρακάτω. Η δράση παίρνει μέρος σε τρίτο πρόσωπο στα πρότυπα του Resident Evil 4, με τα προβλήματα στην κάμερα και το χειρισμό να είναι ιδιαίτερα έντονα. Αρχικά η απουσία ενός δεύτερου αναλογικού μοχλού στο PSP αυτομάτως περιορίζει το shooting μέρος, αναγκάζοντας τους developers να ακολουθήσουν τις γνωστές "locked" τακτικές. Δηλαδή, τα περισσότερα όπλα, εκτός μερικών με μεγάλη δύναμη πυρός, χρησιμοποιούνται αφού πρώτα "κλειδωθούν" στον αντίπαλο και η μεταπήδηση από τον ένα στόχο στον άλλο γίνεται μέσω του σταυρού κατεύθυνσης της κονσόλας.

Έπειτα, το πρόβλημα της κάμερας, που ελέγχεται επίσης με το σταυρό, τις περισσότερες φορές "φωνάζει" για έναν... τρίτο αντίχειρα που θα αναλαμβάνει μόνο αυτή τη δουλειά. Κρίμα που έχουμε μόνο δύο. Για να είμαστε δίκαιοι όμως, μετά από την πρώτη ψυχρολουσία του χειρισμού η δύναμη της συνήθειας υπερνικά τα όποια προβλήματα και αναγκάζει τον παίκτη να συμβιβαστεί.

the-3rd-birthday-05-thumb.jpgΌπως προαναφέραμε, η Aya κατέχει ειδικές ικανότητες που της επιτρέπουν να κάνει πράγματα που κανείς δε μπορεί να πραγματοποιήσει. Η σημαντικότερη ικανότητα είναι αυτή του "Overdive", που της δίνει τη δυνατότητα να εκτελέσει "ψυχικό μακροβούτι" στα σώματα άλλων ανθρώπων και να παίρνει τον έλεγχό τους. Αυτή είναι και η βασική ραχοκοκαλιά του gameplay. Το Overdive όχι μόνο τις επιτρέπει να μετακινείται ανάμεσα στα σώματα, αλλά αποτελεί και όπλο, αφού μετά από μερικά επιτυχημένα χτυπήματα σε έναν αντίπαλο, εμφανίζεται η ένδειξη και με το πάτημα ενός κουμπιού η ηρωίδα καταφέρνει ένα δυνατό ή ακόμη και θανατηφόρο χτύπημα "εκ των έσω", στους αντίπαλους (Overdive Kill).

Μερικά ακόμη επιτυχημένα πυρά και γεμίζει η μπάρα του Liberation, που αν ενεργοποιηθεί μετατρέπει την Aya για λίγα δευτερόλεπτα σε μία φονική μηχανή. Τόσο το Overdive Kill, όσο και το Liberation έχουν και τις συνέπειές του, αφού αφήνουν για λίγο την Aya εκτεθειμένη στις επιθέσεις των αντιπάλων.

the-3rd-birthday-06-thumb.jpgΣτο μεγαλύτερο μέρος της δράσης η Aya μάχεται μαζί με άλλους, "θνητούς" στρατιώτες -που συνεχώς αναπληρώνονται- με αποτέλεσμα να της δίνεται η δυνατότητα να μεταπηδά, με τη βοήθεια του Overdive, από τον έναν στον άλλον, παρουσιάζοντας έτσι μία μικρή δόση τακτικής. Αυτό βγάζει από πολλές σκοτούρες τον παίκτη, αφού αφενός λίγο πριν το αποτελειωτικό χτύπημα ενός αντιπάλου η Aya μπορεί να δραπετεύσει από το σώμα που κινδυνεύει, και αφετέρου εκμεταλλεύεται τον οπλισμό και τη θέση των συμμάχων της -σε κάποιες περιπτώσεις τη θέση των στρατιωτών την παίρνουν άρματα και ελικόπτερα.

Βέβαια, το γεγονός ότι αυτό πρέπει να γίνει σε πραγματικό χρόνο και συνήθως σε κλάσματα δευτερολέπτου, η όποια ψευδαίσθηση για τακτική γκρεμίζεται από τη βιασύνη των κινήσεων. Κλείνοντας το θέμα "τακτική", να αναφέρουμε πως η επιλογή του Crossfire, μετά από σκανάρισμα μερικών δευτερολέπτων σε κάποιον αντίπαλο, επικεντρώνει τα πυρά όλων, σε αυτόν.

{PAGE_BREAK}

Όσον αφορά τα RPG στοιχεία του τίτλου, μείναμε αρκετά ικανοποιημένοι. Όπως και στο παρελθόν, έτσι και στο τρίτο μέρος ο παίκτης μπορεί να διαλέξει από μία μεγάλη γκάμα όπλων -pistols, assault rifles, sniper rifles, shotguns, grenade launchers- που αναβαθμίζονται λεπτομερέστατα σε όλα τους τα μέρη -δύναμη πυρός, σταθερότητα κατά τη στόχευση, μέγεθος γεμιστήρα κ.ο.κ. Τα upgrades των όπλων, η αγορά νέων αλλά και η επισκευή της στολής της Aya, πραγματοποιούνται εξαργυρώνοντας ειδικούς πόντους, που κερδίζονται μετά από κάθε επιτυχημένη αποστολή. Το πιο ωραίο κομμάτι του τίτλου κατά την άποψή μας, το εντοπίσαμε στα DNA Boards, των οποίων η "ιστορία" έχει ως εξής: μετά από ένα Overdive Kill, η Aya καταφέρνει και αποσπάει ένα κομμάτι από το DNA των αντιπάλων της (Over Energy chips).

Κάθε κομμάτι μπορεί να είναι απλό ή σπάνιας μορφής DNA. Αυτά τα chips λοιπόν, μπορούν να συνδυαστούν ώστε να αναπτυχθούν οι δυνατότητες και οι αντοχές της πρωταγωνίστριας. Πρέπει όμως να γίνει προσεκτική μίξη μεταξύ των DNA διότι διατρέχεται ο κίνδυνος να μπερδευτούν και τελικώς να μειώσουν αντί να αυξήσουν κάποιο skill.

the-3rd-birthday-07-thumb.jpgΤο The 3rd Birthday είναι ένα αποκλειστικά single-player παιχνίδι, που χωρίζεται σε 6 μεγάλα επεισόδια. Η διάρκεια του campaign κυμαίνεται μεταξύ 10 και 15 ωρών, αναλόγως του επιπέδου δυσκολίας που θα επιλέξει ο παίκτης. Μπορεί η διάρκεια να δείχνει ικανοποιητική, ωστόσο οι αποστολές είναι εξαιρετικά επαναλαμβανόμενες. Η ενασχόληση του παίκτη περιορίζεται στην εξόντωση των ίδιων και των ίδιων εχθρών, σε παρόμοια μουντά και γραμμικά περιβάλλοντα, στο άνοιγμα διαφόρων shortcuts και, τελικώς, στην αντιμετώπιση κάποιων καθόλου εμπνευσμένων τελικών αφεντικών, των οποίων οι τεράστιες μπάρες υγείας παίζουν με τα νεύρα μας.

Yvonne! - Οπτικοακουστικός τομέας

Ο τεχνικός τομέας ούτε εντυπωσιάζει, ούτε φυσικά απογοητεύει. Τα γραφικά, για τα δεδομένα του συστήματος, είναι καλοφτιαγμένα με λεπτομερή μοντέλα και ικανοποιητικό ρυθμό ανανέωσης των καρέ της οθόνης. Αν μάλιστα τα περιβάλλοντα παρουσίαζαν περισσότερο σχεδιαστικό ενδιαφέρον, θα μιλούσαμε για έναν πολύ όμορφο τίτλο του PSP.

 

Από την πλευρά της, η μουσική των Yoko Shimomura και Mitsuto Suzuki,είναι καλογραμμένη, με έντονα αλλά και βαριά, συναισθηματικά θέματα. Παρόλο που επιστρατεύτηκαν celebrities, όπως η Yvonne Strahovski ή ο Jensen Ackles, τα voice overs δεν πείθουν, ενώ η μίξη τους με τον υπόλοιπο ήχο δεν θα λέγαμε ότι είναι και η πιο πετυχημένη.

Parasite End... - Συνοψίζοντας

the-3rd-birthday-08-thumb.jpgΤελικώς, η επιστροφή των Parasite Eve τίτλων δεν έγινε έτσι όπως περιμέναμε ή θα θέλαμε. Η ολοκληρωτική αλλαγή ύφους του τρίτου μέρους -από την πλευρά των developers- και οι περιορισμοί του PSP δεν επέτρεψαν στην Aya να καθηλώσει ξανά τους θαυμαστές της. Το The 3rd Birthday είναι σε γενικές γραμμές ένας μέτριος τίτλος, που αν και κουβαλάει μερικές ωραίες ιδέες, έχει ικανοποιητική διάρκεια και τεχνικώς δεν απογοητεύει, αποτυγχάνει στην υλοποίηση, με προβλήματα στο χειρισμό, την κάμερα και γενικότερα το gameplay. Το πολύ αδύναμο και περίπλοκο σενάριο δε βοηθάει στο να κρατήσει το ενδιαφέρον του παίκτη, απεναντίας τον απωθεί και τον μπερδεύει.

Σαφέστατα ο τίτλος έχει και τις καλές του στιγμές και ίσως κάποιοι περάσουν κάποιες ευχάριστες ώρες. Αλλά μέχρι εκεί. Το The 3rd Birthday απέχει πολλά χιλιόμετρα από τους προκατόχους του, που ακόμη και σήμερα παραδίδουν μαθήματα...

Σάκης Καρπάς

Θετικά

 • Ικανοποιητική διάρκεια
 • Ενδιαφέρον σύστημα παραμετροποίησης της Aya και του εξοπλισμού της
 • Ο οπτικοακουστικός τομέας δεν απογοητεύει

Αρνητικά

 • Μέτριο και πολύπλοκο σενάριο
 • Πολλά προβλήματα με την κάμερα και το χειρισμό
 • Επαναλαμβανόμενες αποστολές, περιβάλλοντα και αντίπαλοι
 • Η Aya δεν είναι αυτή που ξέραμε...

Βαθμολογία

Συμμετεχουν

 • Το περιμενα λιγο καλητερο .

 • Καταριόμουν την Square όταν έμαθα ότι δε θα κυκλοφορήσει το παιχνίδι και στις "μεγάλες" κονσόλες. Τελικά καλύτερα που δεν το έκανε γιατί θα καταριόμουν τα λεφτά μου. Κρίμα γιατί τα προηγούμενα ήταν σπουδαία παιχνίδια.

 • Το παιχνίδι το περίμενα πως και πως αλλα δυστηχώς με απογοήτευσε.Σάκη υπάρχουν εντυπωσιακά bosses στο παιχνίδι ή οχι;

 • Διάβασε το κείμενο φίλε aek375. Αναφέρεται.

 • Οκ πήρα την απάντηση μου.Btw πολύ καλό review.

 • Για τις διακοπες του Πασχα μακρια απο PC και internet καλο μου φαινεται! Βεβαια αν κανει κανενα 40αρι ευρω θα καταφυγω για αλλη μια φορα στην σιγουρη λυση του Vice City stories!

 • χωρις να εχω διαβασει το κειμενο του Σακαρου να πω πως το περιμενα να μην ειναι καλο..οχι ως προς γραφικα gameplay mechanics κτλ κτλ...αλλα ως προς την ιστορια του...πολυ sci fi και αυτα με τους κλωνους που ειδα στα trailer δε μ΄'αρεσαν καθολου....γιατι πρεπει και καλα να παει τοσο μακρια η ιστορια???το 1 και το 2(και ειδικα το 1)ειχε απιστευτη ιστορια....ποσο δυσκολο ειναι να κρατησουν σε normal επιπεδα την ιστορια....ενα full hd remake του 1 παρακαλω.....

 • Nα μου επιτρεψετε να διαφωνησω.Καταρχας να ξεκαθαρισω πως δεν εχω παιξει τα 2 πρωτα(ακομα τουλαχιστον) οποτε δεν εχω κανενα συναισθηματικο δεσιμο με τον τιτλο.Καταρχας να συμφωνω απολυτα στα περι σεναριου και οχι απλα συμφωνω αλλα ισουν και επιηκης.Μιλαμε γελανε και τα τσιμεντα,το παρδαλο κατσικι και ο καθε πικραμενος ολ τουγκεδερ που λενε και στο χωριο μου:p Αλλα το παιχνιδι για εμενα δεν αξιζει με τιποτα 6...Το gameplay ειναι αρκετα καλο με παρα πολλες παραμετροποιησεις στα οπλα και στην Aya,η διαρκεια ειναι μεγαλη (size matters!) ο ηχος ειναι εξαιρετικος,αλλα σε αυτο που διαφωνω καθετα ειναι στα γραφικα.Εχει τα καλυτερα γραφικα σε φορητο και ειναι και αρκετα πανω απο τα στανταρντς του PS2.Ισως εχει ψιλο-βαρετο level design αλλα τα textures οι φωτισμοι το framerate στις ωρες του μακελειου...τα παντα ολα ειναι να μη τα πω τελεια να τα πω τουμπανογαμαουα:p Αυτες ηταν οι ενστασεις μου απο εμενα ενα 8 με 8,5.
  ΥΓ Απαραδεκτο που δεν αφιερωσες ουτε μια παραγραφο στην στολη καμαριερας(που σκιζεται κιολας!!!) στο κειμενο...:p

 • Για τις στολές και τα "μπούτια" είπα να μη γίνω και πολύ αναλυτικός γιατί θα ξέφευγα (φαντάρος πράμα). Πάντως, ναι, ήμουν απαράδεκτος που μίλησα για τη στολή της καμαριέρας. Σταυρώστε μι, κάψτε μι!

 • εμενα μου φαινεται μια χαρα το παιχνιδακι τελος παντων δεν το εχω παιξει οποτε δεν μπορω να κρινω
  Ενα παραπονακι τωρα : γιατι ρε παιδια δεν ανεβαζετε αλλα reviews απο το 3ds ??
  ειχατε πει σε ενα vidcast (αλλη πονεμενη ιστορια και αυτο) οτι θα βαζατε σιγα σιγα reviews αλλα εχετε αργησει παααααααααρα πολυ !!

 • Αγορά σε χαμηλή τιμή. Παρά τα κουσούρια του δεν χάνεται!!!

 • To τερματησα πριν λιγες μερες και μπορω να πω οτι το 6(αντε και 6,5 ) ειναι δικαιοτατο .

 • Δεδομενου οτι ειμαι fan της σειρας και απο οτι διαβασα το σεναριο και ο αλλαγμενος χαρακτηρας της Aya ειναι για μπατσες,θελω να ρωτισω...γιατι το οτι ειναι περιπλοκο το σεναριο ειναι αρνητικο?Μηπως εννοεις οτι απλα το σεναριο ηταν για κλαματα?Τα MGS και Alan Wake εχουν επισης περιπλοκο σεναριο ομως δεν κατατασοντε στα αρνητικα τους.

  Εαν σκοπευουν παντως να συνεχισουν την σειρα,καλο θα ηταν να το κανουν στις μεγαλες κονσολες και με ενα σεναριο εφαμιλου του πρωτου (mitochondria,EVE κτλ)

 • Δηλαδή καλά έκανα σήμερα που αγόρασα τα Dissidia 012 Duodecim-Ghost of Sparta...

 • Jehuty, προφανώς το περίπλοκο στην συγκεκριμένη περίπτωση έχει αρνητικό ύφος. Το σενάριο δεν ξέρει από που να αρχίσει, τι να πει και που να τελειώσει. Περιπλέκεται τόσο βιαστικά και τόσο επιφανειακά, που στο τέλος ο παίκτης χάνει τη μπάλα. Σαφέστατα και δε μιλάμε για πολύπλευρο και βαθύ σενάριο τίτλων όπως το MGS ή το Alan Wake.

 • Αααχ ρε Square-enix! άλλο ενα αδιάφορο παιχνίδι,κρίμα γιατί ήμουνα φαν των Parasite Eve και περίμενα κάτι πολύ καλύτερο,θα μπορέσεις κάποτε να επανέλθεις σε κάτι που να είναι κοντά στό επίπεδο παιχνιδιών κάποιων παλιών εποχών ? ...

 • Το γεγονος οτι η Square εχει γινει μεγαλος publisher δεν τις εχει βγει σε καλο (εμπιστευεται και αμφιβολου αξιοπιστιας studios πλεον...τουλαχιστον αυτο εχω εγω καταλαβει) σε ποιοτητα software και απ'οτι φαινεται συνεχιζει στο ιδιο βιολι ασταματητα...Παει και το Parasite Eve...Να δουμε μεχρι που θα τραβηξει αυτη η ιστορια (τοσοι fans συνηθισμενοι στην ποιοτητα και την αρτιοτητα τοσα χρονια..ενδεχομενως να της εχει βγει και σε καλο απο οικονομικη αποψη...δεν γνωριζω...τι να πω)...

 • Η ατμοσφαιρα του πρωτου παιχνιδιου ειναι απλως απιστευτη.Απο τα καλυτερα παιχνιδια.

 • @msmaggiore Απο οτι καταλαβαινω ουτε απο οικονομικη αποψη,αλλα ουτε και απο ποιοτικη αποψη παει καλα η Square-enix.Οση χαρα μας εδωσε οταν ανακοινωσε συνχωνευση με την enix,αλλη τοση πικρα μας εδωσε με την σημερινη κατασταση.
  Που θα παει,θα στριμωχθει και οταν δει οτι δεν την περνει να δινει τοση σαβουρα,θα σοβαρευτει.

 • Το σκότωσε η SE. Ξέσκισε ένα τρομερό franchise. Άξια!

Δείξε μου και άλλα...