Ταυτότητα

The Tomb Raider Trilogy

The Tomb Raider Trilogy

Edition: N/A Genre: Action, Adventure Διάθεση: CD Media
Αριθμός παικτών: 1 Ανάπτυξη: Crystal Dynamics Ημ. Έκδοσης: 25/03/2011
PEGI: 16 Εκδότης: Square-Enix Πλατφόρμες: PlayStation 3


Τρία σε ένα, νοικοκυρεμένα

Επειδή το παρόν άρθρο δημοσιεύεται μέσα στη Μεγάη Εβδομάδα, ύστερα από παράκληση του αρχισυντάκτη, καλό θα είναι να αποφύγουμε γλυκόλογα για τη Λάρα και τη σειρά Tomb Raider, κάτι που σημαίνει ότι στις επόμενες παραγράφους δε θα διαβάσετε για το πόσο υπέροχη είναι η Βρετανίδα, πόσο όμορφη, κ.λπ. Πριν από πέντε χρόνια λοιπόν, η λαίδη Croft έκανε την τελευταία της προσπάθεια να επανέλθει στο gaming στερέωμα. Η Core Design, έχοντας προσφέρει τα δύο χείριστα Tomb Raider (Chronicles και Angel of Darkness), έδειξε ότι δεν μπορεί πλέον να κουβαλήσει το βάρος της σειράς κατά την μετάβασή της στις νέες γενιές, κάτι που ώθησε την Eidos να εμπιστευθεί την Crystal Dynamics για να φέρει εις πέρας αυτή την τόσο σημαντική αποστολή.

Η ιστορία της «επιστροφής της βασίλισσας»

Η CD σεβάστηκε απόλυτα την ιστορία της σειράς και θέλησε να προσφέρει μια Croft που θα μπορούσε να σταθεί επάξια στα δεδομένα των νέων εποχών. Προκειμένου να επιτύχει σε μεγάλο βαθμό αυτή την αποστολή, έπεισε τον πατέρα της Lara Croft, Toby Gard, να ξανασχοληθεί με τη σειρά μετά την αποχώρησή του πριν ξεκινήσει η παραγωγή του δεύτερου μέρους πίσω στο 1997.

tomb-raider-trilogy-playstation-3-ps3-1301066298-008-thumb.jpgΚατά γενική ομολογία, η δημιουργός εταιρία ολοκλήρωσε με επιτυχία αυτό το δύσκολο έργο και μπορούσε πλέον να ασχοληθεί με τα Tomb Raider αποφορτισμένη από το άγχος της επανόδου της σειράς. Κάπως έτσι, λοιπόν, ξεκίνησε η νέα γενιά της επιτυχημένης σειράς. Την επόμενη χρονιά, η CD -προκειμένου να γιορτάσει με τους φανατικούς οπαδούς της miss Croft τα δέκατα γενέθλια της σειράς- δημιούργησε ένα εξαιρετικό remake του πρώτου Tomb Raider, με τους μηχανισμούς που είχαν χρησιμοποιηθεί στο Tomb Raider Legend.

Η Crystal Dynamics, έχοντας δείξει πολύ καλά δείγματα γραφής με αυτά τα δύο Tomb Raider, προσέφερε την νεότερη περιπέτεια της λαίδης με υπότιτλο “Underworld” το 2008. Βελτιωμένοι μηχανισμοί gameplay, εξερεύνηση, γρίφοι, ελάχιστες μάχες και μια πανέμορφη Lara Croft συνέθεσαν το καλύτερο Tomb Raider της νέας εποχής.

tomb-raider-trilogy-playstation-3-ps3-1301066298-010-thumb.jpgΑυτά τα τρία παιχνίδια της νεότερης γενιάς, μαζί σε ένα πακέτο, έχουν την ευκαιρία να παίξουν οι κάτοχοι PS3. Από τη νέα μόδα που θέλει παλιά παιχνίδια του PS2 να επανακυκλοφορούν στην νεότερη κονσόλα της Sony με «φινιρισμένα» γραφικά HD, δε θα μπορούσαν να λείπουν και τα παιχνίδια Tomb Raider. Έτσι λοιπόν, έχουμε δύο παιχνίδια (Tomb Raider: Legend, Tomb Raider: Anniversary) τα οποία έχουν δεχθεί ένα όμορφο lifting στον τεχνικό τομέα και άλλο ένα (Tomb Raider: Underworld) το οποίο συμπεριλήφθηκε απλώς για να «κλείσει» η τριλογία παιχνιδιών που δημιούργησε η αμερικανική εταιρία.

Αξίζει τελικά;

Στο πακέτο λοιπόν περιλαμβάνονται οι δύο εκδόσεις του PS2, με βελτιωμένο τεχνικό τομέα και το τρίτο μέρος αυτούσιο, όλα μαζί σε ένα Blu-ray δίσκο. Επιπλέον, υπάρχουν μερικά δωράκια, όπως ένα θέμα ή κάποια development videos από την παραγωγή των τίτλων. Τέλος, η Crystal Dynamics δε φαίνεται διατεθειμένη να προσφέρει τα δύο DLCs που κυκλοφόρησαν για το Tomb Raider: Underworld. Φυσικά, το ερώτημα που καλούμαστε να απαντήσουμε σε τέτοια πακέτα, είναι αν αξίζει η αγορά τους από τους χρήστες. Για να δούμε…

tomb-raider-trilogy-playstation-3-ps3-1301066298-012-thumb.jpgΑυτό για το οποίο προωθούνται κυρίως αυτές οι επανακυκλοφορίες, είναι η ικανότητά τους να στέκονται τεχνικώς δίπλα στα σύγχρονα παιχνίδια. Άλλες το έχουν καταφέρει και άλλες όχι. Το συγκεκριμένο πακέτο, ανήκει στην πρώτη κατηγορία καθώς η CD έδειξε ότι δούλεψε επάνω στα παιχνίδια και έκανε ένα σωστό remaster σε υψηλές αναλύσεις. Τα Tomb Raider Legend και Anniversary ήταν αποδέκτες σημαντικών βελτιώσεων. Τα γραφικά δε θυμίζουν σε τίποτα προηγούμενη γενιά και στέκονται επάξια δίπλα στα «μεγάλα αδελφάκια» -Xbox 360 και υπολογιστές.

Σε ορισμένα σημεία, μάλιστα, δίνουν την ψευδαίσθηση ότι είναι ομορφότερα από τις παραπάνω εκδόσεις, όπως στο σχεδιασμό της ίδιας της Λάρα και στα εφέ φωτισμών, αλλά σε γενικότερες γραμμές, οι διαφορές ανάμεσα στις τρεις εκδόσεις γίνονται δύσκολα αντιληπτές. Από την άλλη, όμως, οι υφές του περιβάλλοντος φαίνονται πιο θολές, με αποτέλεσμα να «μαρτυρούν» την ηλικία των παιχνιδιών (κυρίως του Legend), κάτι που δημιουργεί μια αρνητική εντύπωση σε σύγκριση με το γενικότερα καλό οπτικό αποτέλεσμα.

{PAGE_BREAK}

Πέρα από τα γραφικά και ορισμένες ηχητικές βελτιώσεις, τα δύο παιχνίδια παραμένουν αυτούσια, ενώ το gameplay είναι εντελώς διαφορετικό από αυτά που είχαμε δει στα παιχνίδια της Core. Η Lara κινείται πλέον στο περιβάλλον χωρίς τα άλματα μαθηματικών συνδυασμών, ενώ η προστέθηκε και ο γάντζος, ο οποίος μεταλλάσει προς το καλύτερο το gameplay. Οι τελευταίες ελπίδες που είχαμε σχετικά με την βελτίωση της απαράδεκτης A.I. εξανεμίστηκαν με την ενασχόλησή μας με την τριλογία. Όσοι δεν έχετε παίξει κάποιο από τα τρία παιχνίδια, ετοιμαστείτε για πολλά... γέλια καθώς θα βλέπετε τους εχθρούς να μην επιτίθενται ή να κολλάνε σε αντικείμενα του περιβάλλοντος.

Tomb-Raider-Trilogy-SS-1-thumb.jpgΌσον αφορά το Underwlord, όσοι το έχετε στην κατοχή σας, θα το προσπεράσετε με άνεση. Το τρίτο μέρος της τριλογίας, μεταφέρθηκε αυτούσιο από την ήδη υπάρχουσα έκδοση του τίτλου για το PS3. Η ενσωμάτωσή του στο πακέτο είναι φανερό ότι έγινε για να δικαιολογηθεί η «τριλογία» της Crystal Dynamics, αλλά ίσως ήταν καλό να διαθέσουν λίγο χρόνο και σε αυτό το παιχνίδι. Η διόρθωση μερικών bugs, η καλύτερη κάμερα ή η βελτίωση της τεχνητής νοημοσύνης δε φαντάζουν τόσο περίπλοκα. Αυτή η αδιαφορία είναι επιζήμια για την ίδια την εταιρία αφού μειώνει το πολύ καλό αποτέλεσμα που επήλθε από την ενασχόλησή της με τα άλλα δύο μέρη της σειράς. 

Ναι, αξίζει!

Όπως αναφέραμε και μέσα στο κείμενο, η απάντηση για την ερώτηση «αξίζει τελικά να το αγοράσω;», θα είναι για άλλη μια φορά η τυπική. Ναι, η αγορά του The Tomb Raider Trilogy αποτελεί μονόδρομο για όσους δεν είχαν την ευκαιρία να ασχοληθούν με τα Tomb Raider Legend και Anniversary. Η Crystal Dynamics έκανε πολύ καλή εργασία στην ανανέωση των γραφικών από το PS2, καθώς το γενικότερο οπτικό αποτέλεσμα φαίνεται πανέμορφο.

Ο πυρήνας του gameplay έχει παραμείνει αναλλοίωτος, κάτι που σημαίνει ότι πολλά bugs και η κακή A.I. μεταφέρθηκαν «αυτούσια», όπως το ίδιο συνέβη και με το Underwold, το οποίο δε δέχθηκε την παραμικρή βελτίωση, πράγμα που σημαίνει ότι αν το έχετε στην συλλογή σας, δε χρειάζεται να ασχοληθείτε ξανά μαζί του.

Tomb-Raider-Trilogy-SS-2-thumb.jpgΑυτό που σίγουρα κρατάμε, είναι ότι η Crystal Dynamics αγαπά και σέβεται αυτό που κάνει και δε θέλει να κοροϊδέψει το κοινό που ακολουθεί τη lady Croft με remakes της "κακιάς ώρας". Η εταιρία εργάζεται πλέον -εδώ και τρία χρόνια- σε ένα νέο Tomb Raider, το οποίο θα φέρει μια νέα πνοή στη σειρά, οπότε όσοι δεν έχετε δει τη Lara Croft με τη μορφή που την αγαπήσαμε, καλό είναι να ρίξετε μια ματιά σε αυτό το πακέτο (που διατίθεταιι και σε προσιτή τιμή), γιατί μάλλον θα κάνουμε καιρό να την ξαναδούμε σε ανάλογες περιπέτειες.

Γιάννης Σκουλουδάκης

Θετικά

 • Βελτιωμένος οπτικός τομέας σε σχέση με τις εκδόσεις PS2
 • Τρία πολύ καλά παιχνίδια σε τιμή χαμηλότερη του ενός
 • Ό,τι πρέπει για τους λάτρεις της περιπέτειας

Αρνητικά

 • Αυτούσια μεταφορά του Underworld (μαζί με bugs, glitches, κ.λπ.)
 • Κάκιστη A.I.
 • Προβληματική κάμερα σε σημεία
 • Μέτριες υφές στον περιβάλλοντα χώρο

Βαθμολογία

Σχόλια Χρηστών (25 σχόλια)
 • Manolero1 Manolero1 10 Μαΐου 2011  | 20:28

  Πριν λίγο καιρό έπαιξα και τερμάτισα (Platinum) το Tomb Raider Underworld και μου άρεσε πολύ, παρά τις μέτριες κριτικές που είχα διαβάσει. Πήρα λοιπόν και την τριλογία για να παίξω κάποια στιγμή και τα άλλα δύο παιχνίδια που ελπίζω να με αφήσουν αντίστοιχα ευχαριστημένο.

 • DarkAspros DarkAspros 21 Απριλίου 2011  | 02:36

  Ωραίο review John αλλά προσωπικά θα περιμένω το καινούργιο Tomb Raider που μάλλον θα είναι παιχνιδάρα... Πάντως μπράβο στην Crystal Dynamics που έκανε ένα πολύ καλό port (όχι σαν κάποιους άλλους) και που ανέστησε τη σειρά!

 • dimaresis dimaresis 20 Απριλίου 2011  | 01:29

  δεν αξίζει για αγορά.Ξαναζεσταμένη σούπα σε καλύτερο περιτύλιγμα είναι

 • aragorn2 aragorn2 19 Απριλίου 2011  | 16:37

  Ελλαδα θα το βρεις μεχρι 35€ :)

 • mitsakos7929 mitsakos7929 19 Απριλίου 2011  | 16:10

  den exw asxolithi katholou me to antikimeno afto lew na to parw,........ mipos kseri kaneis poso exei.?

 • NIKOS010 NIKOS010 19 Απριλίου 2011  | 05:18

  meta to god of war tora h lara croft!!! asxoliasto to prince of persia ''remaster'' kathos o hxos apla den yparxei kathos einai ''mesa apo to nero''!!! mia sigoura kali agora to lara croft!!!! ANAMENOUME ICO KAI SHADOW OF THE COLOSSUS!!!

 • metalgearakias metalgearakias 19 Απριλίου 2011  | 02:34

  Για μένα αυτό που αξίζει ποιο πολύ απο όλα είναι το legend πραγματικά είναι πολύ καλό παιχνίδι, τώρα επειδή έχω τερματίσει και τα 3 και γενικά είναι πολύ αξιόλογοι τίτλοι αξίζει μια αγορά στο μέλλον.

 • groovy77 groovy77 19 Απριλίου 2011  | 02:00

  gia 18 eyrw pou to pira mia xara einai....an kai ta eixa kai ta tria!!!!

 • ziker124 ziker124 19 Απριλίου 2011  | 01:38

  siga min eleges esi pos dn aksizi =P

 • HeavyRain HeavyRain 19 Απριλίου 2011  | 00:20

  Maybe later ! :)

 • TOKELITRIANTATRIA TOKELITRIANTATRIA 18 Απριλίου 2011  | 23:35

  Classic!

 • NOLF NOLF 18 Απριλίου 2011  | 23:27

  χαχαχαχα ποσο αστεια ειναι η πρωτη εικονα σε αυτη την σελιδα με τον δεινοσαυρο και την Lara?Ποτε δεν μου αρεσα αυτο το παιχνιδι :)

 • zidane tribal zidane tribal 18 Απριλίου 2011  | 22:09

  τα συγκεκριμενα παιχνιδια δε μου λενε τιποτα και δεν εχουν καμια σχεση με τα κλασικα παλια tomb raider..

 • dimitrisasp dimitrisasp 18 Απριλίου 2011  | 21:59

  τωρα που το ξαναβλεπω μοιαζει πολυ με το uncharted το οποιο ομως δεν αντεγραψε απλα στοιχεια αλλα τα εξελιξε..

 • aragorn2 aragorn2 18 Απριλίου 2011  | 20:52

  @revolver Σε σχέση με το τραγικό PoP trilogy και τα "έτσι και έτσι" γραφικά των gow, εδώ η βελτίωση είναι πολλή μεγάλη σε σχέση με την προηγούμενη γενιά.
  Πάντως το πακέτο είναι στο σύνολο του πολύ καλό και σε καμία περίπτωση δε μπορεί να χαρακτηριστεί αρπαχτή :)

 • DevilBringer DevilBringer 18 Απριλίου 2011  | 20:47

  Για όσους δεν έχουν ασχοληθεί με την σειρά είναι σίγουρα μια καλή ευκαιρία για αγορά...Για τους άλλους που τα έχουν τελειώσει τα παιχνίδια της Τριλογίας καλύτερα να μην το πάρουν το πακέτο

 • revolver_ revolver_ 18 Απριλίου 2011  | 20:47

  Γενικά το πακέτο είναι μόνο για όσους δεν τα έχουν παίξει. Αλλά ρε Γιάννη φυσιολογικό δεν είναι να έχουν καλύτερα γραφικά απο το ps2?

 • romanos_joker romanos_joker 18 Απριλίου 2011  | 20:36

  Πολύ ωραίο Review:)Καλή ευκαιρία να ασχοληθεί με τα Tomb Raider,όποιος δεν ασχολήθηκε τα τελευταία χρόνια,είναι πάρα πολύ ωραίο πακέτο σαν σύνολο ;)

 • lovesfool lovesfool 18 Απριλίου 2011  | 20:13

  Τα καλά του PC. Τα έπαιξα από τα Χριστούγεννα και μετά και τα τρία, με καλά γραφικά, χωρίς να χρειάζομαι τέρας μηχάνημα και σε πολύ χαμηλή τιμή συνολικά.

  Προσωπικά, τα διασκέδασα πολύ. Σίγουρα υπάρχουν προβληματάκια, ειδικά στο χειρισμό και στην ΑΙ. Ωστόσο, τόσο σαν stand alone, αλλά ακόμα περισσότερο σαν remake, νομίζω ότι άξιζαν τα χρήματά τους και με το παραπάνω.

  Άμα πέσει η τιμή, όσοι έχετε PS3, μεγαλώσατε με τη Lara και ΔΕΝ τα έχετε παίξει, πάρτε τα. Για τους υπόλοιπους, δεν βλέπω το λόγο.

 • jimugias jimugias 18 Απριλίου 2011  | 19:48

  Aπο τι στιγμη που παιζω ανετα τα legends και anniversary στο psp(τα εχω και σε ps2) βρισκω ως δικαιολογια να το παρω μονο για το underworld(εχω την ps2 εκδοση που ηταν χαλια).Ισως το επαιρνα αν το εβρισκα με κανα 20αρικο

 • shadow_gp shadow_gp 18 Απριλίου 2011  | 19:20

  Πραγματικά τι το καλό εχει αυτη η κυκλοφορία απο την στιγμη που δεν εχουν φτιάξει το gameplay,κουβαλάει το κακιστο AI (που για τοτε ηταν δικαιολογημένο),bugs, glitches και την ίδια προβληματική κάμερα... ;

  Το μονο που έφτιαξαν ηταν HD τα γραφικά του PS2.

  Φοβαμαι πολυ οτι αν συνεχισουν έτσι οι εταιρίες με τις HD "Classics" κυκλοφορίες τους θα έχουμε πρόβλημα και πραγματικα θα χάσουν το νοημα τους κάποιες που πραγματικά μπορει να αξίζουν!

 • bahamut zero bahamut zero 18 Απριλίου 2011  | 18:43

  αυτο ακριβως...μονο σαν deal αξιζει αυτο το πακετο...τιποτα παραπανω..οποιος εχει παιξει τα παιχνιδια δεν εχει νοημα να προβει σε αγορα κατα τη γνωμη μου

 • Fanakis Fanakis 18 Απριλίου 2011  | 18:38

  Αρπα + χτή τι μας κάνει?

 • letefte letefte 18 Απριλίου 2011  | 18:06

  Έχω τερματίσει το Legend και έχω το Aniversary στο PS2 . Επιπλέον το Underworld μεταφέρθηκε μαζί με τα προβλήματα οπότε αν πάρω το πακέτο θα το πάρω μόνο για το πολύ καλό οικονομικό Deal...

 • KTI_23 KTI_23 18 Απριλίου 2011  | 17:52

  οκ ενα καλο σχετικα remake σε προσιτη τιμη..το πιο καταλληλο πιστευω για οσους δεν εχουν δοκιμασει ποτε την σειρα...