Ταυτότητα

Portal 2

Portal 2

Edition: N/A Genre: FPS, Puzzle Διάθεση: CD Media
Αριθμός παικτών: 1-2 Ανάπτυξη: Valve Ημ. Έκδοσης: 21/04/2011
PEGI: 12 Εκδότης: Valve Πλατφόρμες: Xbox 360, PlayStation 3, PC


Still alive, still a triumph

Το Portal 2 είναι το απ'ευθείας sequel του πρώτου Portal, το οποίο κυκλοφόρησε το 2007 ως μέρος του The Orange Box και από τότε είναι διαθέσιμο μέσω της υπηρεσίας του Steam. Δεν θα ξαναμιλήσουμε εδώ για την ποιότητα και την σημασία του, γιατί αφενός έχουμε σίγουρα καταντήσει κουραστικοί και αφετέρου, αν δεν το έχετε παίξει ακόμη, κακό του κεφαλιού σας. Σε κάθε περίπτωση, η συνέχεια του Portal είναι εδώ, καθώς οι εγκαταστάσεις της Aperture Laboratories δεν έχουν τελειώσει ακόμη μαζί μας.

“For science. Υou monster.”

Είναι δύσκολο να μιλήσουμε εκτενώς για το σενάριο του Portal 2 χωρίς να σας γεμίσουμε spoilers, καθώς από τα πρώτα κιόλας δευτερόλεπτα του παιχνιδιού αναδεικνύεται η μεγαλειώδης ικανότητα της Valve να αφηγείται τις ιστορίες της κάνοντάς τις μέρος του gameplay. Η ηρωίδα του πρώτου Portal, γνωστή μόνο ως Chell, είναι ακόμη αιχμάλωτη της εγκατάστασης του Enrichment Center της Aperture, ακόμη και αφού κατάφερε να σκοτώσει την παρανοϊκή A.I. GLaDOS, η οποία τρελάθηκε και εξολόθρευσε όλο το ανθρώπινο προσωπικό του κέντρου με μια θανάσιμη νευροτοξίνη.

portal-2-screen-01-thumb.jpgΜετά την απόδρασή της από το κέντρο, η Chell αιχμαλωτίζεται ξανά από τους ρομποτικούς υπηρέτες της Aperture και τοποθετείται σε νάρκη, άγνωστο για πόσο μεγάλο χρονικό διάστημα. Το σίγουρο είναι ότι κάποια στιγμή, κάτι πάει στραβά. Η Chell ξυπνά από το λήθαργό της χάρη σε μια από τις σφαίρες προσωπικότητας του κέντρου, έναν συμπαθέστατο τυπάκο ονόματι Wheatley, στον οποίο δανείζει τη φωνή του ο Βρετανός κωμικός Stephen Merchant. Με τη βοήθειά του, θα προσπαθήσει για άλλη μια φορά να αποδράσει από την εγκατάσταση και να βγει στην επιφάνεια. Όλα φαίνεται ότι θα πάνε κατ'ευχήν, τουλάχιστον μέχρι τη στιγμή που ο Wheatley, άθελά του, θέτει ξανά σε λειτουργία την GLaDOS... η οποία θυμάται πολύ καλά την Chell.

Χωρίς να πούμε περισσότερα για την ιστορία του παιχνιδιού, γιατί πραγματικά πρόκειται για μια εμπειρία που πρέπει κανείς να τη ζήσει χωρίς spoilers, το Portal 2 διατηρεί το στυλ της μετάβασης από κεφάλαιο σε κεφάλαιο και από δοκιμασία σε δοκιμασία, υφαίνοντας ταυτόχρονα την ιστορία ανάμεσά τους. Οι πρώτες ώρες του παιχνιδιού αφιερώνονται στο να διδάξουν στον παίκτη ξανά τους βασικούς μηχανισμούς: το gameplay είναι πρώτου προσώπου και μοιάζει με shooter, αλλά στην πραγματικότητα πρόκειται για ένα puzzle παιχνίδι με στοιχεία platforming και γρίφους που βασίζονται στους νόμους της φυσικής.

portal-2-screen-02-thumb.jpgΤο βασικό εργαλείο μας είναι το portal gun, το οποίο, σε συγκεκριμένες επιφάνειες (στο Portal 2, μάλιστα, μαθαίνουμε τι κάνει αυτές τις επιφάνειες να αντιδρούν έτσι!) ανοίγει portals: πύλες που τοποθετούνται όπου θέλουμε στο περιβάλλον, με εμάς να μπαίνουμε από τη μία και βγαίνουμε από την άλλη. Μπορούμε έτσι να δημιουργήσουμε συντομεύσεις ή να φτάσουμε σε σημεία που δεν μπορούσαμε πριν, ενώ βγαίνοντας μέσα από το ένα portal, διατηρούμε την ορμή και την φορά που είχαμε όταν μπήκαμε από το άλλο – κάτι που παίζει καθοριστική σημασία στη λύση πολλών από τα puzzles.

Χτίζοντας το μέλλον, τεστ με το τεστ

Όπως και στο πρώτο Portal, τα υπόλοιπα εργαλεία του παιχνιδιού εισάγονται σιγά-σιγά, με το καθένα να εμφανίζεται όταν ο παίκτης έχει πρώτα συνηθίσει τη χρήση του προηγούμενου – επιτρέποντας, αργότερα, την παρουσία πολλών από αυτά σε μία δοκιμασία και το συνδυασμό τους για την ολοκλήρωσή της. Κι ευτυχώς, μιας και στο Portal 2 υπάρχουν πολύ περισσότερα εργαλεία στη διάθεσή μας.

portal-2-screen-03-thumb.jpgΠλατφόρμες που μας εκτοξεύουν στον αέρα (Aerial Faith Plates), γυάλινοι κύβοι που χρησιμοποιούνται για να διαθλούν ενεργειακές ακτίνες (Thermal Discouragement Beams), οι οποίες ενεργοποιούν διακόπτες, ενεργειακές σήραγγες που κινούνται σε συγκεκριμένη κατεύθυνση (Excursion Funnels) και μας μεταφέρουν πάνω από χάσματα και μπορούν να ανακατευθυνθούν με τη χρήση portals και, φυσικά, τα gels. Υπάρχουν τρεις τύποι gel, το καθένα με διαφορετικές ιδιότητες και ο συνδυασμός τους με τα portals ανοίγει φοβερά ενδιαφέρουσες λύσεις στις δοκιμασίες: το Repulsion, που μας κάνει να πηδούμε ψηλότερα σε όποια επιφάνεια έχει καλυφθεί με αυτό, το Propulsion, το οποίο μας κάνει να κινούμαστε ταχύτερα και το Conversion, του οποίου την ιδιότητα σας αφήνουμε να ανακαλύψετε μόνοι σας, γιατί είναι πραγματικά υπέροχη.

Ευπρόσδεκτη προσθήκη, εν τω μεταξύ, είναι η δυνατότητα να βλέπουμε το περίγραμμα των portals που έχουμε τοποθετήσει, ακόμη και μέσα από τους τοίχους του σκηνικού, με τρόπο παρόμοιο με αυτόν που βλέπαμε τα περιγράμματα των συντρόφων μας στο Left 4 Dead.

{PAGE_BREAK}

Εμείς και η Φυσική

Η ανησυχία μας ήταν ότι με όλα αυτά τα νέα στοιχεία, το γοητευτικά και απλό gameplay του Portal θα γινόταν ενδεχομένως περιττά πολύπλοκο. Βρισκόμαστε στην ευχάριστη θέση να αναφέρουμε ότι αυτό δεν ισχύει. Όλα τα νέα στοιχεία είναι άψογα προσαρμοσμένα στη λογική των physics-based puzzles του κόσμου του παιχνιδιού και συνδυάζονται ιδανικά με το βασικό μηχανισμό των portals, για να δημιουργήσουν πολύπλοκα, αλλά όχι δύσκολα, puzzles. Πραγματικά, δύσκολα θα κολλήσει κανείς σε κάποιον από τους γρίφους του Portal 2, καθώς όλοι τους βασίζονται στη χρήση των εργαλείων που έχουμε στη διάθεσή μας και απαιτούν απλώς την καλή παρατήρηση του χώρου γύρω μας. Το ιδιοφυές level design που χαρακτήριζε και το πρώτο Portal εγγυάται ότι η λύση της δοκιμασίας προκύπτει από την προσεκτική μελέτη του επιπέδου και όχι με συνεχές trial-and-error.

Τα έξτρα εργαλεία και ο χρόνος που χρειάζεται για την εκμάθησή τους συνεπάγονται και μεγαλύτερη διάρκεια του Portal 2. Το single player του παιχνιδιού είναι σίγουρα διπλάσιο και παραπάνω σε διάρκεια από αυτό του πρώτου – μάλιστα, περίπου στο χρονικό σημείο όπου τελείωνε το Portal, το Portal 2 μας βάζει σε μια αναμέτρηση που μοιάζει πραγματικά με φινάλε, μόνο και μόνο για να ανακαλύψουμε ότι το σκηνικό αλλάζει ριζικά και μας δίνει μια εντελώς νέα ματιά στην εγκατάσταση της Aperture.

portal-2-screen-04-thumb.jpgΠρόκειται για άλλον ένα τρόπο με τον οποίο το Portal 2 βελτιώνει τον ήδη τέλειο προκάτοχό του: χωρίς να θυσιάζει τίποτα από τον puzzle χαρακτήρα του παιχνιδιού, ενισχύει τον αφηγηματικό τομέα και την ποικιλία του, καταλήγοντας σε μια ακόμα πληρέστερη εμπειρία. Σ'αυτό συνεισφέρει και η απαράμιλλη ικανότητα των developers να ντύνουν τους κόσμους τους με ατμόσφαιρα και να γεμίζουν την κάθε γωνία με μικρά κομμάτια της αφήγησης. Όλες οι τοποθεσίες του παιχνιδιού είναι φανταστικά σχεδιασμένες και διηγούνται τις δικές τους μικρές ιστορίες, ξεχειλίζοντας από χαρακτήρα – η ευχαρίστηση του γράφοντος ήταν μεγάλη όταν, εξερευνώντας μια κρυμμένη γωνιά ενός επιπέδου, εντοπίστηκε ένα ραδιοφωνάκι το οποίο έπαιζε ένα ιδιαίτερα μελαγχολικό τραγούδι των National, που έδενε υπέροχα με το κλίμα του χώρου.

Σε φάσεις, η μόνη λέξη που μπορούμε να σκεφτούμε για την κλίμακα που υπονοείται είναι “μεγαλείο”, άσχετα αν κάθε φορά μπορούμε να δούμε μόνο τμήμα των χώρων γύρω μας. Η μόνη γκρίνια που μπορούμε να σκεφτούμε είναι ότι η Source δείχνει πλέον επικίνδυνα την ηλικία της σαν μηχανή, παρόλο που είναι ενισχυμένη με νέα εφέ φωτός και υπέροχα textures. Και τελικά δεν έχει και πολλή σημασία, καθώς το εικαστικό κομμάτι του παιχνιδιού είναι πραγματικά άψογο και προσαρμοσμένο πλήρως στα δυνατά σημεία της Source.

portal-2-screen-05-thumb.jpgΔεν μπορεί, επίσης, να μην γίνει αναφορά στο απλώς εξαιρετικό voice-acting του παιχνιδιού. Η φανταστική Ellen McLain επιστρέφει φυσικά στον ρόλο της GLaDOS, η οποία αυτή τη φορά είναι (με το δίκιο της θα λέγαμε) σοβαρά τσαντισμένη με την πρωταγωνίστρια και η κάθε της λέξη στάζει υπέροχο φαρμάκι και ειρωνεία. Ο προαναφερθείς Stephen Merchant είναι και αυτός απολαυστικός ως Wheatley και σε αυτόν ανήκουν μερικές από τις πιο αστείες ατάκες του παιχνιδιού (οι οποίες είναι τόσο χαρακτηριστικά Merchant, που αναρωτιόμαστε κατά πόσο ο ταλαντούχος κωμικός αυτοσχεδίαζε στο στούντιο ηχογράφησης).

Εξίσου πολύ καλός είναι και ο J.K. Simmons ως Cave Johnson, ή αλλιώς ο ιδρυτής της Aperture και υπεύθυνος για τα περισσότερα από τα πράγματα που βλέπουμε γύρω μας στο παιχνίδι. Είναι από εκείνα τα στοιχεία στα οποία πολλές φορές και developers και gamers δεν δίνουν σημασία, αλλά που όταν φροντίζονται από δημιουργούς που αναγνωρίζουν τη σημασία τους, το αποτέλεσμα είναι σκέτη μαγεία.

Ομαδικό project: co-op

portal-2-screen-06-thumb.jpgΗ αλήθεια είναι ότι το Portal 2 δεν χρειαζόταν κάτι παραπάνω για να αποτελέσει έναν πληρέστατο τίτλο. Όμως η Valve πάει ένα βήμα παραπέρα και προσφέρει ένα, εντελώς ανεξάρτητο από την κύρια ιστορία, co-op mode. Εδώ, δύο παίκτες πρέπει να συνεργαστούν, ο καθένας με το δικό του portal gun, για να περάσουν δοκιμασίες που είναι έτσι προσαρμοσμένες ώστε να απαιτούν πλέον τον συντονισμό τεσσάρων portals αντί για δύο – συν όλα τα νέα στοιχεία που υπάρχουν στο παιχνίδι. Εδώ αναλαμβάνουμε τον ρόλο δύο ρομπότ, των Atlas και P-body, τα οποία περνούν δοκιμασίες κάτω από την καθοδήγηση και τις διαταγές της GlaDOS.

Το gameplay είναι προσαρμοσμένο στις ανάγκες του συνεργατικού παιχνιδιού, καθώς οι παίκτες μπορούν να αφήνουν σημάδια ο ένας στον άλλο, ώστε να προτείνουν πού μπορεί να μπει ένα portal, ενώ παράλληλα κάνουν χειρονομίες και χαιρετισμούς μεταξύ τους, συμπεριλαμβανομένης και της διάσημης πλέον αγκαλιάς, που δίνουν ξεχωριστό χαρακτήρα και προσωπικότητα στους ρομποτικούς πρωταγωνιστές.

{PAGE_BREAK}

Πριν ολοκληρώσουμε, πρέπει να αναφέρουμε ότι, ενώ οι τρεις εκδόσεις του παιχνιδιού (PC, Xbox 360, PS3) είναι ουσιαστικά πανομοιότυπες, η έκδοση για Xbox 360 είναι αυτή που τελικά υστερεί: η έκδοση για PS3 χρησιμοποιεί την τεχνολογία του Steam, όχι μόνο συγχρονίζοντας το λογαριασμό του παίκτη στο PSN με αυτόν του Steam και τα σχετικά trophies με τα Steam achievements, αλλά επιτρέποντας στους χρήστες PS3 να σώζουν την πρόοδό τους στο Steamcloud ώστε να μπορούν να συνεχίσουν το παιχνίδι τους από όποιο PS3 θέλουν, και το πιο σημαντικό, να παίζουν co-op με χρήστες PC και Mac. Συν τοις άλλοις, η έκδοση για PS3 περιλαμβάνει στο κουτί έναν κωδικό για κατέβασμα του παιχνιδιού στο PC μέσω Steam, δηλαδή δύο εκδόσεις του Portal 2 σε μία.

Η πλατφόρμα του Steam θα επιτρέψει, επίσης, σύμφωνα με τους developers, για σχεδόν ταυτόχρονα updates του παιχνιδιού σε PC και PS3. Το 360 είναι, δυστυχώς, ο χαμένος της υπόθεσης από αυτή την άποψη, αλλά επαναλαμβάνουμε ότι κατά τα άλλα, το παιχνίδι είναι πανομοιότυπο με τις άλλες δύο εκδόσεις.

Η Aperture σας ευχαριστεί για τη συνεργασία σας

Το Portal 2 είναι ένα πραγματικά άψογο παιχνίδι, με εκείνη τη σχεδόν μαγική συνταγή που έχει η Valve να συνδυάζει διασκεδαστικό gameplay με φανταστική αφήγηση. Μόνο παράπονο που μπορεί να εκφράσει κάποιος είναι ότι το Portal δεν χρειαζόταν πραγματικά sequel, τόσο αυτόνομη και πλήρης εμπειρία ήταν. Από την στιγμή που το απέκτησε, όμως, το sequel όφειλε να είναι πιστό στο πνεύμα του original, αλλά επεκτείνοντας την πρόκλησή του και την ιστορία του.

portal-2-screen-07-thumb.jpgΤο Portal 2 το καταφέρνει, πετυχαίνοντας το στόχο των developers να εμπλουτίσουν την εμπειρία, χωρίς να αναγκάσουν τους παίκτες να μάθουν δεξιότητες που δεν είχαν ήδη μάθει στο πρώτο παιχνίδι. Μόνος μας ενδοιασμός είναι το πόσο φιλικό είναι στον παίκτη που δεν είχε την εξοικείωση με εκείνο, όπου οι βασικοί μηχανισμοί εξηγούνται πιο εκτενώς, αλλά το σίγουρο είναι ότι το 2 κάνει την προσπάθεια. Ναι, η Valve ακόμη δεν μας έχει δώσει το Episode 3 ή το Half-Life 3, αλλά αν δημιουργίες σαν το Portal 2 είναι αυτές που γεμίζουν το χρόνο της, δεν θα είμαστε εμείς αυτοί που θα παραπονεθούν.

Και κάτι τελευταίο: ξεχάστε οτιδήποτε σχετικό με τούρτες και λοιπά ζαχαρωτά...

Μιχάλης Τέγος

Θετικά

  • Πανέξυπνη επέκταση των ιδεών του πρώτου Portal, που προσθέτουν ποικιλία στο gameplay χωρίς να θυσιάζουν την ιδιοφυή απλότητά του
  • Ιδιοφυής σχεδιασμός των επιπέδων
  • Κοφτερό και έξυπνο χιούμορ και άψογο γράψιμο
  • Καταπληκτικό voice-acting από παλιούς και νέους πρωταγωνιστές
  • Ατμοσφαιρικά και ποικίλα περιβάλλοντα
  • Έξυπνο και λειτουργικό co-op

Αρνητικά

  • Η Source έχει αρχίσει να παλιώνει σαν μηχανή γραφικών
  • Η έκδοση για Xbox 360 στερείται την συνδεσιμότητα με Steam που ενώνει τις δύο ανταγωνιστικές της πλατφόρμες

Βαθμολογία

Συμμετεχουν

Δείξε μου και άλλα...