Ταυτότητα

Portal 2

Portal 2

Edition: N/A Genre: FPS, Puzzle Διάθεση: CD Media
Αριθμός παικτών: 1-2 Ανάπτυξη: Valve Ημ. Έκδοσης: 21/04/2011
PEGI: 12 Εκδότης: Valve Πλατφόρμες: Xbox 360, PlayStation 3, PC


Still alive, still a triumph

Το Portal 2 είναι το απ'ευθείας sequel του πρώτου Portal, το οποίο κυκλοφόρησε το 2007 ως μέρος του The Orange Box και από τότε είναι διαθέσιμο μέσω της υπηρεσίας του Steam. Δεν θα ξαναμιλήσουμε εδώ για την ποιότητα και την σημασία του, γιατί αφενός έχουμε σίγουρα καταντήσει κουραστικοί και αφετέρου, αν δεν το έχετε παίξει ακόμη, κακό του κεφαλιού σας. Σε κάθε περίπτωση, η συνέχεια του Portal είναι εδώ, καθώς οι εγκαταστάσεις της Aperture Laboratories δεν έχουν τελειώσει ακόμη μαζί μας.

“For science. Υou monster.”

Είναι δύσκολο να μιλήσουμε εκτενώς για το σενάριο του Portal 2 χωρίς να σας γεμίσουμε spoilers, καθώς από τα πρώτα κιόλας δευτερόλεπτα του παιχνιδιού αναδεικνύεται η μεγαλειώδης ικανότητα της Valve να αφηγείται τις ιστορίες της κάνοντάς τις μέρος του gameplay. Η ηρωίδα του πρώτου Portal, γνωστή μόνο ως Chell, είναι ακόμη αιχμάλωτη της εγκατάστασης του Enrichment Center της Aperture, ακόμη και αφού κατάφερε να σκοτώσει την παρανοϊκή A.I. GLaDOS, η οποία τρελάθηκε και εξολόθρευσε όλο το ανθρώπινο προσωπικό του κέντρου με μια θανάσιμη νευροτοξίνη.

portal-2-screen-01-thumb.jpgΜετά την απόδρασή της από το κέντρο, η Chell αιχμαλωτίζεται ξανά από τους ρομποτικούς υπηρέτες της Aperture και τοποθετείται σε νάρκη, άγνωστο για πόσο μεγάλο χρονικό διάστημα. Το σίγουρο είναι ότι κάποια στιγμή, κάτι πάει στραβά. Η Chell ξυπνά από το λήθαργό της χάρη σε μια από τις σφαίρες προσωπικότητας του κέντρου, έναν συμπαθέστατο τυπάκο ονόματι Wheatley, στον οποίο δανείζει τη φωνή του ο Βρετανός κωμικός Stephen Merchant. Με τη βοήθειά του, θα προσπαθήσει για άλλη μια φορά να αποδράσει από την εγκατάσταση και να βγει στην επιφάνεια. Όλα φαίνεται ότι θα πάνε κατ'ευχήν, τουλάχιστον μέχρι τη στιγμή που ο Wheatley, άθελά του, θέτει ξανά σε λειτουργία την GLaDOS... η οποία θυμάται πολύ καλά την Chell.

Χωρίς να πούμε περισσότερα για την ιστορία του παιχνιδιού, γιατί πραγματικά πρόκειται για μια εμπειρία που πρέπει κανείς να τη ζήσει χωρίς spoilers, το Portal 2 διατηρεί το στυλ της μετάβασης από κεφάλαιο σε κεφάλαιο και από δοκιμασία σε δοκιμασία, υφαίνοντας ταυτόχρονα την ιστορία ανάμεσά τους. Οι πρώτες ώρες του παιχνιδιού αφιερώνονται στο να διδάξουν στον παίκτη ξανά τους βασικούς μηχανισμούς: το gameplay είναι πρώτου προσώπου και μοιάζει με shooter, αλλά στην πραγματικότητα πρόκειται για ένα puzzle παιχνίδι με στοιχεία platforming και γρίφους που βασίζονται στους νόμους της φυσικής.

portal-2-screen-02-thumb.jpgΤο βασικό εργαλείο μας είναι το portal gun, το οποίο, σε συγκεκριμένες επιφάνειες (στο Portal 2, μάλιστα, μαθαίνουμε τι κάνει αυτές τις επιφάνειες να αντιδρούν έτσι!) ανοίγει portals: πύλες που τοποθετούνται όπου θέλουμε στο περιβάλλον, με εμάς να μπαίνουμε από τη μία και βγαίνουμε από την άλλη. Μπορούμε έτσι να δημιουργήσουμε συντομεύσεις ή να φτάσουμε σε σημεία που δεν μπορούσαμε πριν, ενώ βγαίνοντας μέσα από το ένα portal, διατηρούμε την ορμή και την φορά που είχαμε όταν μπήκαμε από το άλλο – κάτι που παίζει καθοριστική σημασία στη λύση πολλών από τα puzzles.

Χτίζοντας το μέλλον, τεστ με το τεστ

Όπως και στο πρώτο Portal, τα υπόλοιπα εργαλεία του παιχνιδιού εισάγονται σιγά-σιγά, με το καθένα να εμφανίζεται όταν ο παίκτης έχει πρώτα συνηθίσει τη χρήση του προηγούμενου – επιτρέποντας, αργότερα, την παρουσία πολλών από αυτά σε μία δοκιμασία και το συνδυασμό τους για την ολοκλήρωσή της. Κι ευτυχώς, μιας και στο Portal 2 υπάρχουν πολύ περισσότερα εργαλεία στη διάθεσή μας.

portal-2-screen-03-thumb.jpgΠλατφόρμες που μας εκτοξεύουν στον αέρα (Aerial Faith Plates), γυάλινοι κύβοι που χρησιμοποιούνται για να διαθλούν ενεργειακές ακτίνες (Thermal Discouragement Beams), οι οποίες ενεργοποιούν διακόπτες, ενεργειακές σήραγγες που κινούνται σε συγκεκριμένη κατεύθυνση (Excursion Funnels) και μας μεταφέρουν πάνω από χάσματα και μπορούν να ανακατευθυνθούν με τη χρήση portals και, φυσικά, τα gels. Υπάρχουν τρεις τύποι gel, το καθένα με διαφορετικές ιδιότητες και ο συνδυασμός τους με τα portals ανοίγει φοβερά ενδιαφέρουσες λύσεις στις δοκιμασίες: το Repulsion, που μας κάνει να πηδούμε ψηλότερα σε όποια επιφάνεια έχει καλυφθεί με αυτό, το Propulsion, το οποίο μας κάνει να κινούμαστε ταχύτερα και το Conversion, του οποίου την ιδιότητα σας αφήνουμε να ανακαλύψετε μόνοι σας, γιατί είναι πραγματικά υπέροχη.

Ευπρόσδεκτη προσθήκη, εν τω μεταξύ, είναι η δυνατότητα να βλέπουμε το περίγραμμα των portals που έχουμε τοποθετήσει, ακόμη και μέσα από τους τοίχους του σκηνικού, με τρόπο παρόμοιο με αυτόν που βλέπαμε τα περιγράμματα των συντρόφων μας στο Left 4 Dead.

{PAGE_BREAK}

Εμείς και η Φυσική

Η ανησυχία μας ήταν ότι με όλα αυτά τα νέα στοιχεία, το γοητευτικά και απλό gameplay του Portal θα γινόταν ενδεχομένως περιττά πολύπλοκο. Βρισκόμαστε στην ευχάριστη θέση να αναφέρουμε ότι αυτό δεν ισχύει. Όλα τα νέα στοιχεία είναι άψογα προσαρμοσμένα στη λογική των physics-based puzzles του κόσμου του παιχνιδιού και συνδυάζονται ιδανικά με το βασικό μηχανισμό των portals, για να δημιουργήσουν πολύπλοκα, αλλά όχι δύσκολα, puzzles. Πραγματικά, δύσκολα θα κολλήσει κανείς σε κάποιον από τους γρίφους του Portal 2, καθώς όλοι τους βασίζονται στη χρήση των εργαλείων που έχουμε στη διάθεσή μας και απαιτούν απλώς την καλή παρατήρηση του χώρου γύρω μας. Το ιδιοφυές level design που χαρακτήριζε και το πρώτο Portal εγγυάται ότι η λύση της δοκιμασίας προκύπτει από την προσεκτική μελέτη του επιπέδου και όχι με συνεχές trial-and-error.

Τα έξτρα εργαλεία και ο χρόνος που χρειάζεται για την εκμάθησή τους συνεπάγονται και μεγαλύτερη διάρκεια του Portal 2. Το single player του παιχνιδιού είναι σίγουρα διπλάσιο και παραπάνω σε διάρκεια από αυτό του πρώτου – μάλιστα, περίπου στο χρονικό σημείο όπου τελείωνε το Portal, το Portal 2 μας βάζει σε μια αναμέτρηση που μοιάζει πραγματικά με φινάλε, μόνο και μόνο για να ανακαλύψουμε ότι το σκηνικό αλλάζει ριζικά και μας δίνει μια εντελώς νέα ματιά στην εγκατάσταση της Aperture.

portal-2-screen-04-thumb.jpgΠρόκειται για άλλον ένα τρόπο με τον οποίο το Portal 2 βελτιώνει τον ήδη τέλειο προκάτοχό του: χωρίς να θυσιάζει τίποτα από τον puzzle χαρακτήρα του παιχνιδιού, ενισχύει τον αφηγηματικό τομέα και την ποικιλία του, καταλήγοντας σε μια ακόμα πληρέστερη εμπειρία. Σ'αυτό συνεισφέρει και η απαράμιλλη ικανότητα των developers να ντύνουν τους κόσμους τους με ατμόσφαιρα και να γεμίζουν την κάθε γωνία με μικρά κομμάτια της αφήγησης. Όλες οι τοποθεσίες του παιχνιδιού είναι φανταστικά σχεδιασμένες και διηγούνται τις δικές τους μικρές ιστορίες, ξεχειλίζοντας από χαρακτήρα – η ευχαρίστηση του γράφοντος ήταν μεγάλη όταν, εξερευνώντας μια κρυμμένη γωνιά ενός επιπέδου, εντοπίστηκε ένα ραδιοφωνάκι το οποίο έπαιζε ένα ιδιαίτερα μελαγχολικό τραγούδι των National, που έδενε υπέροχα με το κλίμα του χώρου.

Σε φάσεις, η μόνη λέξη που μπορούμε να σκεφτούμε για την κλίμακα που υπονοείται είναι “μεγαλείο”, άσχετα αν κάθε φορά μπορούμε να δούμε μόνο τμήμα των χώρων γύρω μας. Η μόνη γκρίνια που μπορούμε να σκεφτούμε είναι ότι η Source δείχνει πλέον επικίνδυνα την ηλικία της σαν μηχανή, παρόλο που είναι ενισχυμένη με νέα εφέ φωτός και υπέροχα textures. Και τελικά δεν έχει και πολλή σημασία, καθώς το εικαστικό κομμάτι του παιχνιδιού είναι πραγματικά άψογο και προσαρμοσμένο πλήρως στα δυνατά σημεία της Source.

portal-2-screen-05-thumb.jpgΔεν μπορεί, επίσης, να μην γίνει αναφορά στο απλώς εξαιρετικό voice-acting του παιχνιδιού. Η φανταστική Ellen McLain επιστρέφει φυσικά στον ρόλο της GLaDOS, η οποία αυτή τη φορά είναι (με το δίκιο της θα λέγαμε) σοβαρά τσαντισμένη με την πρωταγωνίστρια και η κάθε της λέξη στάζει υπέροχο φαρμάκι και ειρωνεία. Ο προαναφερθείς Stephen Merchant είναι και αυτός απολαυστικός ως Wheatley και σε αυτόν ανήκουν μερικές από τις πιο αστείες ατάκες του παιχνιδιού (οι οποίες είναι τόσο χαρακτηριστικά Merchant, που αναρωτιόμαστε κατά πόσο ο ταλαντούχος κωμικός αυτοσχεδίαζε στο στούντιο ηχογράφησης).

Εξίσου πολύ καλός είναι και ο J.K. Simmons ως Cave Johnson, ή αλλιώς ο ιδρυτής της Aperture και υπεύθυνος για τα περισσότερα από τα πράγματα που βλέπουμε γύρω μας στο παιχνίδι. Είναι από εκείνα τα στοιχεία στα οποία πολλές φορές και developers και gamers δεν δίνουν σημασία, αλλά που όταν φροντίζονται από δημιουργούς που αναγνωρίζουν τη σημασία τους, το αποτέλεσμα είναι σκέτη μαγεία.

Ομαδικό project: co-op

portal-2-screen-06-thumb.jpgΗ αλήθεια είναι ότι το Portal 2 δεν χρειαζόταν κάτι παραπάνω για να αποτελέσει έναν πληρέστατο τίτλο. Όμως η Valve πάει ένα βήμα παραπέρα και προσφέρει ένα, εντελώς ανεξάρτητο από την κύρια ιστορία, co-op mode. Εδώ, δύο παίκτες πρέπει να συνεργαστούν, ο καθένας με το δικό του portal gun, για να περάσουν δοκιμασίες που είναι έτσι προσαρμοσμένες ώστε να απαιτούν πλέον τον συντονισμό τεσσάρων portals αντί για δύο – συν όλα τα νέα στοιχεία που υπάρχουν στο παιχνίδι. Εδώ αναλαμβάνουμε τον ρόλο δύο ρομπότ, των Atlas και P-body, τα οποία περνούν δοκιμασίες κάτω από την καθοδήγηση και τις διαταγές της GlaDOS.

Το gameplay είναι προσαρμοσμένο στις ανάγκες του συνεργατικού παιχνιδιού, καθώς οι παίκτες μπορούν να αφήνουν σημάδια ο ένας στον άλλο, ώστε να προτείνουν πού μπορεί να μπει ένα portal, ενώ παράλληλα κάνουν χειρονομίες και χαιρετισμούς μεταξύ τους, συμπεριλαμβανομένης και της διάσημης πλέον αγκαλιάς, που δίνουν ξεχωριστό χαρακτήρα και προσωπικότητα στους ρομποτικούς πρωταγωνιστές.

{PAGE_BREAK}

Πριν ολοκληρώσουμε, πρέπει να αναφέρουμε ότι, ενώ οι τρεις εκδόσεις του παιχνιδιού (PC, Xbox 360, PS3) είναι ουσιαστικά πανομοιότυπες, η έκδοση για Xbox 360 είναι αυτή που τελικά υστερεί: η έκδοση για PS3 χρησιμοποιεί την τεχνολογία του Steam, όχι μόνο συγχρονίζοντας το λογαριασμό του παίκτη στο PSN με αυτόν του Steam και τα σχετικά trophies με τα Steam achievements, αλλά επιτρέποντας στους χρήστες PS3 να σώζουν την πρόοδό τους στο Steamcloud ώστε να μπορούν να συνεχίσουν το παιχνίδι τους από όποιο PS3 θέλουν, και το πιο σημαντικό, να παίζουν co-op με χρήστες PC και Mac. Συν τοις άλλοις, η έκδοση για PS3 περιλαμβάνει στο κουτί έναν κωδικό για κατέβασμα του παιχνιδιού στο PC μέσω Steam, δηλαδή δύο εκδόσεις του Portal 2 σε μία.

Η πλατφόρμα του Steam θα επιτρέψει, επίσης, σύμφωνα με τους developers, για σχεδόν ταυτόχρονα updates του παιχνιδιού σε PC και PS3. Το 360 είναι, δυστυχώς, ο χαμένος της υπόθεσης από αυτή την άποψη, αλλά επαναλαμβάνουμε ότι κατά τα άλλα, το παιχνίδι είναι πανομοιότυπο με τις άλλες δύο εκδόσεις.

Η Aperture σας ευχαριστεί για τη συνεργασία σας

Το Portal 2 είναι ένα πραγματικά άψογο παιχνίδι, με εκείνη τη σχεδόν μαγική συνταγή που έχει η Valve να συνδυάζει διασκεδαστικό gameplay με φανταστική αφήγηση. Μόνο παράπονο που μπορεί να εκφράσει κάποιος είναι ότι το Portal δεν χρειαζόταν πραγματικά sequel, τόσο αυτόνομη και πλήρης εμπειρία ήταν. Από την στιγμή που το απέκτησε, όμως, το sequel όφειλε να είναι πιστό στο πνεύμα του original, αλλά επεκτείνοντας την πρόκλησή του και την ιστορία του.

portal-2-screen-07-thumb.jpgΤο Portal 2 το καταφέρνει, πετυχαίνοντας το στόχο των developers να εμπλουτίσουν την εμπειρία, χωρίς να αναγκάσουν τους παίκτες να μάθουν δεξιότητες που δεν είχαν ήδη μάθει στο πρώτο παιχνίδι. Μόνος μας ενδοιασμός είναι το πόσο φιλικό είναι στον παίκτη που δεν είχε την εξοικείωση με εκείνο, όπου οι βασικοί μηχανισμοί εξηγούνται πιο εκτενώς, αλλά το σίγουρο είναι ότι το 2 κάνει την προσπάθεια. Ναι, η Valve ακόμη δεν μας έχει δώσει το Episode 3 ή το Half-Life 3, αλλά αν δημιουργίες σαν το Portal 2 είναι αυτές που γεμίζουν το χρόνο της, δεν θα είμαστε εμείς αυτοί που θα παραπονεθούν.

Και κάτι τελευταίο: ξεχάστε οτιδήποτε σχετικό με τούρτες και λοιπά ζαχαρωτά...

Μιχάλης Τέγος

Θετικά

 • Πανέξυπνη επέκταση των ιδεών του πρώτου Portal, που προσθέτουν ποικιλία στο gameplay χωρίς να θυσιάζουν την ιδιοφυή απλότητά του
 • Ιδιοφυής σχεδιασμός των επιπέδων
 • Κοφτερό και έξυπνο χιούμορ και άψογο γράψιμο
 • Καταπληκτικό voice-acting από παλιούς και νέους πρωταγωνιστές
 • Ατμοσφαιρικά και ποικίλα περιβάλλοντα
 • Έξυπνο και λειτουργικό co-op

Αρνητικά

 • Η Source έχει αρχίσει να παλιώνει σαν μηχανή γραφικών
 • Η έκδοση για Xbox 360 στερείται την συνδεσιμότητα με Steam που ενώνει τις δύο ανταγωνιστικές της πλατφόρμες

Βαθμολογία

Σχόλια Χρηστών (98 σχόλια)
 • maniacs maniacs 16 Μαΐου 2011  | 19:22

  greenkiller.13 οχι απλα μετριο... προσωπικα ουτε στην φυλακη δεν θα το επαιζα. !

 • greenkiller.13 greenkiller.13 11 Μαΐου 2011  | 14:47

  μετριο φαινεται

 • valkon_gamer valkon_gamer 02 Μαΐου 2011  | 21:15

  είναι το απόλυτο παιχνίδι όποιος είναι hater απεγκατάσταση το steam τώρα!

 • colossus colossus 28 Απριλίου 2011  | 03:23

  τωρα τι σπαει η valve ειναι αλλο θεμα..........

 • pulsar pulsar 26 Απριλίου 2011  | 03:32

  Δώδεκα η ώρα, βγαίνουν τα τρολ...

 • colossus colossus 26 Απριλίου 2011  | 02:57

  απο τα χειροτερα παιχνιδια που εχω παιξει.! βαρετο μεχρι αυτοκτονιας. απορω τι του βρισκετε.! και μην παρεξηγηθουν καποιοι. μας αρεσουν τα puzzle games, αλλα το παιχνιδακι ειναι επαναλαμβανομενο. σας κανουν μια ωραια πλυση εγκεφαλου, και μετα σας φενεται καταπληκτικο και τελειο.
  ελεος πια.

 • stefanosn82 stefanosn82 25 Απριλίου 2011  | 20:48

  Πρεπει όλοι να παίξουν αυτο το παιχνίδι. Έχω παίξει και το πρωτο και ολο το orange box. Οταν ειδα το portal στο orange box επαθα πλάκα. Είπα να κατι που δεν έχω ξαναδεί! ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ! Το δεύτερο portal είναι τελειο και ελπίζω να βγεί και άλλο! Η Valve τα σπάει!

 • pulsar pulsar 25 Απριλίου 2011  | 20:36

  Η βάλβ έκανε το ακατόρθωτο. Ανάβιωσε τα στοιχεία που αγαπήσαμε στα μη δημοφιλή πλέον adventures, μέσα από ένα παιχνίδι που εξωτερικά φαίνεται σαν ένα μοδάτο fps. Η προσοχή στο σενάριο και το αργό gameplay που βασίζεται στην απολυτη κατανόηση του περιβάλλοντος είναι στοιχεία βγαλμένα από τον κόσμο των adventures, τα οποία το portal 2 αναπτυσει αριστουργηματικά. Ευχαριστούμε την βάλβ που επανέφερε αυτά τα στοιχεία στο gaming, μέσα στο ορυμαγδό των εύκολων στην αναπτυξή παιχνιδίων, που προβάλουν τον αριθμό των πολυγώνων και το φρενήρες επαναλαμβανόμενο gameplay, για τα καλύψουν την έλλειψη καλλιτεχνικής αξίας. Έβαλε ακόμα ένα λιθαράκι ώστε να γίνει αυτό που όλοι θέλουμε, να αναγνωριστούν δηλαδη στην συνείδηση του κόσμου τα videogames ως καθαρόαιμη τέχνη και όχι σαν τεχνολογικά παιχνίδια για να σκοτώνουμε την ώρα μας...
  Πάντως τώρα δεν υπάρχει καμιά δικαιολογία, ανακοινώστε το επόμενο half life να πέσει το Internet!

 • GostFlash GostFlash 23 Απριλίου 2011  | 23:07

  είχα να συγκινηθώ τόσο από το heavy rain (και δεν το περίμενα) φοβερό τέλος φοβερό story φοβερό game 10΄

 • nsgame nsgame 23 Απριλίου 2011  | 16:39

  Τελειωσα χθες το singleplayer. Ρε παιδια ακομα και δω πιανεστε με τις καταραμενες βαθμολογιες; Τετοιο χιουμορ, τετοια δημιουργικοτητα και ευφυια και εσεις εχετε παρει τα κομπιουτερακια εαν αυτο μεταφραζεται σε 8,9,10; Και προς θεου, ειδα πολλες φορες στην ιδια φραση τις λεξεις Portal και CoD. Διαβαζουν και μικρα παιδια...

 • CitizenMac CitizenMac 21 Απριλίου 2011  | 16:37

  @mrgill69: Προφανώς τότε δεν κατάλαβες τι ήθελε να πει ο Γιάννης, αλλά κι εγώ στο review και στα σχόλια μετά. Δεν μιλάμε απλώς για καλούδια: αν λέγαμε απλώς για κανένα δωράκι τύπου π.χ. η Chell στο PS3 φοράει φορμίτσα με το σήμα του Steam αντί για την κλασσική πορτοκαλί της, ξέρω 'γω, και εμείς δίναμε ψηλότερη βαθμολογία, η ένστασή σου θα είχε βάση. Εδώ μιλάμε για ένα βασικό τμήμα της συνδεσιμότητας του παιχνιδιού με προφανέστατη επίδραση στο gameplay και στην εμπειρία του παιχνιδιού για τους PC και τους PS3 παίκτες. Αυτό είναι όλο, δεν υπάρχει κάποια σκοτεινή συνομωσία από πίσω.

 • Deathracer2009 Deathracer2009 21 Απριλίου 2011  | 16:32

  χαχαχαχαχαχαχαχαα......ελιωσα με το σχολιο σου φιλε COTSIOS. :LOL: :LOL:

 • KoulisHHH KoulisHHH 21 Απριλίου 2011  | 16:27

  Δέ μπορώ να μη συμφωνήσω με Cotsios ;) +Infinite

 • Manos112 Manos112 21 Απριλίου 2011  | 16:16

  Δώσε ρε COTSIOS1993, +1.

 • COTSIOS1993 COTSIOS1993 21 Απριλίου 2011  | 14:37

  οκ 360 fanboys το καταλάβαμε, μια φορά σας έχ*σε η valve και σας έτσουξε..ΕΛΕΟΣ παιξτε την παιχνιδάρα και αφήστε το 0,5..τόσος πολύς θόρυβος για το τίποτα, τα μισά σχόλια περί αυτού μιλούν.

 • mrgill69 mrgill69 21 Απριλίου 2011  | 10:11

  @CitizenMac το σχόλιο αφορούσε την απάντηση του giannisp ότι η προσθήκη σαν δώρο της pc έκδοσης του τίτλου στην αντίστοιχη ps3 έκδοση του παιχνιδιού έπαιξε ρόλο στην διάφορα βαθμολογίας μεταξύ των δυο εκδόσεων xbox360 και ps3(έστω και μικρό).Κατα την γνώμη μου δεν θα έπρεπε να παίζουν κανένα ρόλο τα διάφορα καλουδια εκδόσεων αλλα το review να αφορά τα παιχνίδια καθεαυτα.Αυτή αποτελεί προσωπική άποψη και σεβαστες τυχόν αντιρησεις.

 • CitizenMac CitizenMac 21 Απριλίου 2011  | 06:42

  @Fanakis: Είναι αυτό ακριβώς που είπε και ο Γιάννης: το συγκεκριμένο χαρακτηριστικό δεν είναι διακοσμητικό, είναι βασικό feature του παιχνιδιού. Για πρώτη φορά έχουμε επιτυχημένο cross-platform play μεταξύ κονσόλας και PC, ενώ μέσω του Steam το παιχνίδι για PS3 θα έχει (θεωρητικά) πρόσβαση στα updates από τη Valve. Όσοι έχουν παιχνίδια της εταιρείας στο PC ξέρουν πόσο σημαντικό είναι αυτό. Το 360 μένει στην απέξω σε όλο αυτό και οι παίκτες του έχουν ξεκάθαρο μειονέκτημα. Αν, βέβαια, δεν ενδιαφέρουν κάποιον αυτά τα χαρακτηριστικά, τότε δεν υπάρχει πρόβλημα, γιατί όπως γράφω στο review, το παιχνίδι κατά τα άλλα είναι πανομοιότυπο.
  @mrgill69: Επειδή δεν είμαι σίγουρος αν κατάλαβα καλά το σχόλιό σου, μήπως θα μπορούσες να εξηγήσεις τι εννοείς;
  @tmachot: Μπορείς μεν να παίξεις, και το παιχνίδι κάνει καλή δουλειά να σου εξηγήσει τους βασικούς μηχανισμούς, αλλά θα έχεις σημαντικά κενά στην ιστορία - και είναι κρίμα, γιατί πρόκειται για μια από τις πιο καλογραμμένες και προσεγμένες ιστορίες στα videogames. Θα έλεγα, αν έχεις την ευκαιρία, να το τσεκάρεις. Κοστίζει 7 ευρώ στο Steam και το παίζουν άνετα και παλιότερα PCs.

 • VonCroy VonCroy 21 Απριλίου 2011  | 04:23

  Και λίγο του έβαλες Μιχάλη... 9,5? τσ..τσ..τσ.. 10 στεγνό χωρίς "σάλιο" Άντε γιατί κάναμε videogames τα Online Multiplayer "CoDs" και όλα τα τσιράκια του! :)

 • silve silve 21 Απριλίου 2011  | 02:48

  @J1maras Οκ φίλε. Ελπίζω να μην με παρεξήγησες, απλά μου φάνηκε λίγο παράξενο ότι οι 9 ώρες είναι "μικρή" διάρκεια για ένα game όπως έγραψες...

 • J1maras J1maras 21 Απριλίου 2011  | 02:41

  @silve είναι γιατί μόλις πήρα καινούργιο laptop και δεν έχω πολά λεφτά οπότε πρέπει να τα επενδύσω καλύτερα καθώς θα πρέπει να περάσω πολύ καιρό με ένα παιχνιδι

 • Sephir0th Sephir0th 21 Απριλίου 2011  | 02:23

  re pedia den boro na katalavo....borite na peksete oi idioi to pexnidi kai na krinete kai oi idioi... profanos auti ine i gnomi tou sidakti i opia ine sevasti....kai sigoura osoi peksete to pexnidi tha vrite ta + - pou anaferi kai o sidaktis,bori akoma na sas piraksi kai kati allo i na min sas piraksi ena apo auta pou anefere o mixalis. stin teliki to ti vathmo prepi na exi to game borite na to valete kai moni sas....filika pada :)

 • suckmedry suckmedry 21 Απριλίου 2011  | 02:19

  θα εχεις κενα.

 • tmachot tmachot 21 Απριλίου 2011  | 01:02

  Παιδια δεν εχω παιξει το πρωτο αλλα θελω να παιξω αυτο.. να το κανω η θα εχω κενα απο την ιστορια του πρωτου..?

 • admin admin 20 Απριλίου 2011  | 21:56

  Τι σχέση έχει το μπλουζάκι και το αγαλματάκι με τα όσα παρέθεσε ο Μιχάλης στο κείμενο, αλλά και ο Γιάννης στο σχόλιο; Ρε παιδιά. Πόσο δύσκολο είναι δηλαδή να γίνει αντιληπτό ότι στην έκδοση PS3 αγοράζεις ένα, και παίρνεις το παιχνίδι σε δύο εκδόσεις, ότι έχεις όλες τις παροχές της Steam και ότι έχεις cloud gaming; Και εγώ την 360 έκδοση έχω, τα είπαμε εχθές και στο webcast. Το +0.5 είναι μια "επιβράβευση" για το value for money πακέτο παιδιά. Μην ψάχνετε για κάτι ύποπτο εκεί που δεν υπάρχει. Και σας παρακαλώ, προσπαθήστε να διαφωνείτε πολιτισμένα και ανθρώπινα όσο και αν σας "ενοχλεί" κάτι. Τώρα τελευταία έχω διαπιστώσει διάφορα άσχημα φαινόμενα.

 • mrgill69 mrgill69 20 Απριλίου 2011  | 21:10

  +1000 fanakis.Με αυτή την λογική αν ρίξουμε μέσα και κανά μπλουζάκι της valve ίσως και κανά αγαλματακι να του βάλουμε παραπάνω.

 • giannisp giannisp 20 Απριλίου 2011  | 19:21

  Fanakis, η διασύνδεση steam-PS3 είναι πολύ πιο σημαντικό πράγμα απ όσο φαίνεται, τόσο επειδή για πρώτη φορά οι κονσόλες γίνονται "ένα" με τα PC, αλλά και για δύο ακόμη λόγους: Ο πρώτος είναι ότι για πρώτη φορά βλέπουμε το PS3 να έχει κάτι στην Online υπηρεσία του που δεν το έχει το xbox live. Γι αυτό φταίει κυρίως η Microsoft που επιμένει υπερβολικά στην όλη λογική της "κλειστής" υπηρεσίας και η λογική αυτή μπορεί να κοστίσει μελλοντικά στο xbox live. Ο δεύτερος λόγος είναι ότι λόγω αυτής της συνεργασίας μεταξύ steam & PS3, ο καταναλωτής στην ουσία αγοράζει δύο εκδόσεις στην τιμή της μίας. Το γεγονός ότι αυτός που θα αγοράσει την PS3 έκδοση θα έχει "δωράκι" και την PC έκδοση, καθώς και ένα ενιαίο save σύστημα μεταξύ των δύο εκδόσεων, αυτό δεν νομίζεις ότι έπρεπε να φανεί και στην βαθμολογία?

 • Fanakis Fanakis 20 Απριλίου 2011  | 18:00

  Ρε παιδια ενα λεπτο το παιχνιδι σιγουρα θα τα σπαει απ οτι λεει κι ο Μιχαλης στο review και τον εμπιστευομαι, αλλα ρε Μιχαλη μου εβαλες καλυτερη βαθμολογια στην εκδοση του του ps3 επειδη στο 360 στερείται την συνδεσιμότητα με Steam ????Τι ακυρο ειναι παλι αυτο απο ποτε ειναι αυτο το πραμα κριτηριο για το review ενος game??

 • silve silve 20 Απριλίου 2011  | 17:50

  @J1maras Φίλε καλά θα κάνεις και θα νοικιάσεις το παιχνίδι αλλά μου φαίνεται λίγο παράδοξο αυτό που λες, καθώς σπάνια συναντούμε παιχνίδια που να ξεπερνούν τις 10 ώρες καθαρό gameplay. Με το σκεπτικό αυτό λογικά θα νοικιάζεις σχεδόν όλα τα παιχνίδια, έτσι δεν είναι; Χωρίς παρεξήγηση δεν έχω πρόβλημα τι κάνεις απλά μου φάνηκε παράξενο το γεγονός ότι δεν αγοράζεις το παιχνίδι μόνο και μόνο επειδή διαρκεί 9 ώρες (!)...

  To review πολύ καλό! Κάποια στιγμή θα το δοκιμάσω και εγώ τo game!

 • suckmedry suckmedry 20 Απριλίου 2011  | 16:44

  Αν ειναι δυνατον με την καραμελα για τις 9 ωρες. Αμα ηταν 30 θα βαριοσασταν ολοι να λυνετε γριφους. Βαλε αλλες τοσες στο coop, παει στις 15 - 18 ωρες παιχνιδι.
  Εδω αλλα action παιχνιδια εχουν 4 ωρες single και online που μοιαζει λες και το κολλησαν την τελευταια στιγμη με σελοτειπ.

 • J1maras J1maras 20 Απριλίου 2011  | 16:35

  Πολύ καλό αλλά δεν δίνω 60 ευρώ για 9 ώρες μάλλον θα το νοικιάσω