Μπορεί το καλό να γίνει καλύτερο;

Πολλές είναι οι φορές όπου ένας gamer αναρωτιέται μέχρι που μπορεί να φτάσει μια σειρά, όταν γνωρίζει πως ήδη στο παρελθόν έχει αγγίξει υψηλότατα επίπεδα ποιότητας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν οι τίτλοι στους οποίους πρωταγωνιστεί ο γνωστός Tiger Woods και παρόλο που το golf σαν άθλημα δεν συγκαταλέγεται στα πλέον δημοφιλή (στη χώρα μας), έχει το δικό του φανατικό κοινό. Η παραλαβή του Tiger Woods PGA Tour 12: The Masters συνοδεύθηκε από ένα έντονο αίσθημα περιέργειας για το αν τελικά το καλό μπορεί να γίνει καλύτερο, οπότε το DVD του τίτλου τοποθετήθηκε στο tray της κονσόλας με συνοπτικές διαδικασίες και το παιχνίδι ξεκίνησε.

Πολλοί είναι αυτοί που θεωρούν το golf σαν ένα βαρετό άθλημα και, μάλλον, η νέα δημιουργία της EA Tiburon δεν πρόκειται να τους αλλάξει γνώμη. Όσοι, όμως, επιμείνουν σε αυτή την άποψη, θα χάσουν τη δυνατότητα να ασχοληθούν με μια από τις πλέον ολοκληρωμένες και πλούσιες αθλητικές εμπειρίες στην κονσόλα τους, η οποία είναι σε θέση να καλύψει τις ανάγκες τόσο του αρχάριου, όσο και του απαιτητικού χρήστη.

Επιλογές, πολλές επιλογές

Προσπερνώντας την καλαίσθητη εισαγωγική σκηνή, εμφανίζεται το κεντρικό μενού επιλογών, το οποίο για ακόμα μια χρονιά παρουσιάζεται ιδιαίτερα πλούσιο. Αναμενόμενα την προσοχή των παικτών θα τραβήξει η νεοεισελθείσα ενότητα The Masters, μια επέκταση του κυρίως career mode, που όμως ξυπνάει ευχάριστες αναμνήσεις από το παρελθόν, όπως θα δούμε παρακάτω. Φέτος η ομάδα ανάπτυξης θέλησε να δώσει μια ώθηση στην δημιουργία χαρακτήρα και στην μετέπειτα εξέλιξή του στην παγκόσμια κατάταξη.

Αφού οι παίκτες δημιουργήσουν την ψηφιακή φιγούρα της αρεσκείας τους, καλούνται να επιλέξουν το τουρνουά της επιλογής τους και με τις σωστές κινήσεις, να καταφέρουν να τραβήξουν προς το μέρος τους τα φώτα της δημοσιότητας. Φυσικά, οι χορηγοί θα παίξουν το δικό τους ρόλο, παραχωρώντας τα ανάλογα ενδύματα και γενικότερα πολλές θα είναι οι δραστηριότητες που θα εξελίσσονται εκτός των γηπέδων, δίνοντας με αυτόν τον τρόπο έναν άλλο αέρα, περισσότερο τηλεοπτικό.

Η αρχή θα γίνει με το Amateur Tour, ένα τουρνουά χαμηλής πρόκλησης, που εξυπηρετεί περισσότερο στην ομαλή εισαγωγή του αρχάριου παίκτη στο άθλημα του golf. Στη συνέχεια η σκυτάλη θα περάσει στο Nationwide Tour, το οποίο με τη σειρά του απαιτεί την ολοκλήρωση ορισμένων δοκιμασιών. Αν το αποτέλεσμα είναι το επιθυμητό, ο χρήστης θα δεχθεί μια πρόσκληση για το Q-School, το οποίο αποτελεί δίχως καμιά δόση υπερβολής το πρώτο... μακροβούτι στα άδυτα του αθλήματος.

The Masters: Ένα τουρνουά για λίγους

Εδώ την εμφάνισή τους θα κάνουν 25 πραγματικοί αθλητές, με τον κάθε έναν από αυτούς να δημιουργεί ίντριγκες και καταστάσεις που γενικότερα δίνουν ζωή στο όλο οικοδόμημα. Στο σημείο αυτό κάνει την εμφάνισή της και η επιλογή The Masters, αλλά με μια προϋπόθεση. Για να μπορέσει κάποιος να λάβει μέρος, θα πρέπει να δεχθεί την ανάλογη πρόσκληση από τους διοργανωτές του τουρνουά, οι οποίοι θα κρίνουν με βάση τις επιδόσεις του παίκτη σε όλες τις προηγούμενες δοκιμασίες.

Καλώς εχόντων των πραγμάτων, το Tiger Woods PGA Tour 12: The Masters θα είναι σε θέση να προσφέρει ορισμένες αξιομνημόνευτες στιγμές, αν και οφείλουμε να σας προειδοποιήσουμε πως το επίπεδο δυσκολίας θα δοκιμάσει τις ικανότητες ακόμα και των πλέον ικανών παικτών. Και τα ευχάριστα δεν σταματούν εδώ. Η είσοδος στο Master league ξεκλειδώνει και την επιλογή Master Moments, την καλύτερη ίσως στιγμή του τίτλου γενικότερα. Επιχειρώντας μια αναδρομή από το 1935 μέχρι και σήμερα, οι παίκτες καλούνται να αναπαράγουν με ακρίβεια ορισμένες χαρακτηριστικές βολές από το ένδοξο παρελθόν του αθλήματος.

Την εμφάνισή τους θα κάνουν γνωστές φυσιογνωμίες του χθες, ενώ οι μειωμένες επιλογές σε ό,τι αφορά τα είδη μπαστουνιών αλλά και μπάλας, αναδεικνύουν με τον πλέον σαφή τρόπο το πόσο πολύ εξελίχθηκε το άθλημα με την πάροδο των χρόνων. Είναι ίσως από τις ελάχιστες φορές που σε ένα review η καταμέτρηση των διαθέσιμων επιλογών καταλαμβάνει μια τόσο μεγάλη έκταση, αλλά το Tiger Woods PGA Tour 12: The Masters αποτελεί πραγματικά μια ιδιαίτερη περίπτωση. Σε ό,τι αφορά τους υπόλοιπους τομείς, ελάχιστα είναι τα στοιχεία που έχουν αλλάξει, κάτι όχι απαραίτητα κακό, γιατί όταν κάτι λειτουργεί σχεδόν άψογα, δεν υπάρχει κάποιος λόγος αλλαγών ή πειραματισμών.

{PAGE_BREAK}

Όταν οι βελτιώσεις φαντάζουν περιττές

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο τομέας του χειρισμού, ο οποίος έρχεται ανέπαφος από την προηγούμενη πρόταση της σειράς. Τα caddies, οι γνωστές βοήθειες δηλαδή, θα πάρουν τον αρχάριο παίκτη από το χέρι και θα του εξηγήσουν τα πάντα γύρω από το άθλημα. Γενικότερα, ο τίτλος προσπαθεί να εισάγει όσο το δυνατό πιο ομαλά τον καθένα στο άθλημα του golf και αν αναλογιστεί κανείς πως πρακτικά χρησιμοποιούνται όλα τα πλήκτρα του gamepad, το συμπέρασμα που προκύπτει είναι πως απαιτείται κάποιος χρόνος εξοικείωσης. Αναμενόμενα, για μια δημιουργία που φέρει την υπογραφή της EA, τα πάντα διακατέχονται από έναν αέρα γνησιότητας και έτσι και τα 16 γήπεδα αποτελούν πιστές αναπαραστάσεις των πραγματικών, ενώ και οι συνολικά 25 αθλητές μοιάζουν με τους πραγματικούς σαν δυο σταγόνες νερό.

Φέτος η ομάδα ανάπτυξης έχει επιστρατεύσει ένα νέο επιτελείο για την αναμετάδοση των αγώνων και συγκεκριμένα τους Jim Vance και Jim Feherty, αλλά για ακόμα μια φορά ο συγκεκριμένος τομέας κρίνεται ως ο χειρότερος όλων. Δεν είναι λίγες οι φορές που τα σχόλια ακούγονται με σημαντική καθυστέρηση, ενώ παρά την γενικότερη φύση του αθλήματος, η υπερβολική ησυχία ίσως και να είναι λιγάκι κουραστική.

Περνώντας στον τομέα της παρουσίασης, παρατηρείται και εδώ μια στασιμότητα, η οποία όμως δεν είναι διόλου κατακριτέα. Η μηχανή γραφικών μπορεί να αδυνατεί να κρύψει την ηλικία της και να προβαίνει σε μικρές ατασθαλίες, αλλά σε γενικές γραμμές κάνει πολύ καλά τη δουλειά της. Αν κάποιος παρακολουθεί το Tiger Woods PGA Tour 12: The Masters από απόσταση, είναι πολύ πιθανό να μπερδευτεί και να νομίζει πως τα όσα διαδραματίζονται επί της οθόνης, αποτελούν την αναμετάδοση ενός πραγματικού αγώνα.

Οι αθλητές είναι σχεδιασμένοι με έναν μοναδικό τρόπο, το animation, απλά, συγκαταλέγεται μεταξύ των κορυφαίων που συναντάει κανείς σε αθλητικούς τίτλους και τελικά το μόνο παράπονο εντοπίζεται στα backgrounds. Πολλά κτίρια που βρίσκονται σε μεγάλη απόσταση από τα γήπεδα έχουν αποδοθεί με ένα σύνολο από pixels και παρόλο που σε πραγματικό χρόνο δεν φαίνονται, κατά τη διάρκεια ενός replay "βγάζουν μάτια". Το tearing έχει εξαλειφθεί ολοκληρωτικά, ενώ και το alliasing βρίσκεται σε αποδεκτά επίπεδα.

Συμπεράσματα: Σταθερά στην κορυφή

Φτάνοντας στο τέλος της παρουσίασης του Tiger Woods PGA Tour 12: The Masters, το μόνο βέβαιο είναι πως η EA γνωρίζει πολύ καλά πώς να διατηρεί μια σειρά στο προσκήνιο, παρά την ηλικία της αλλά και το άθλημα με το οποίο καταπιάνεται. Οι νέες προσθήκες θα κρατήσουν απασχολημένους τους παίκτες για ολόκληρους μήνες, ενώ και η επιλογή Master Moments δίνει μια εικόνα retro στο όλο σύνολο. Αν κάποιος αναρωτηθεί για το αν πραγματικά αξίζει να δαπανήσει χρόνο και χρήμα σε αυτή τη νέα δημιουργία -ειδικά από τη στιγμή που διαθέτει κάποια από τις προηγούμενες- η απάντηση είναι καταφατική.

Παρά την έλλειψη ανταγωνισμού, η ομάδα ανάπτυξης δεν δείχνει να εφησυχάζει και έτσι χρόνο με τον χρόνο προσθέτει προσεκτικές πινελιές, ανεβάζοντας τον πήχη ολοένα και υψηλότερα. Το Tiger Woods PGA Tour 12: The Masters καταφέρνει να διακριθεί τόσο για το πλούσιο περιεχόμενό του, όσο και για την ποιότητα του εκάστοτε τομέα του. Η ηλικία του τεχνικού τομέα σίγουρα δεν περνάει απαρατήρητη, αλλά όπως και οι ρυτίδες, έτσι και τα όποια λαθάκια του προσδίδουν μια ιδιαίτερη γοητεία.

Γιώργος Τσακίρογλου

Ταυτότητα παιχνιδιού

Edition: N/AGenre: SportsΔιάθεση: CD Media
Αριθμός παικτών: 1-4Ανάπτυξη: EA TiburonΗμ. Έκδοσης: 01/04/2011
PEGI: 3Εκδότης: Electronic ArtsΠλατφόρμες: Xbox 360, PlayStation 3, Wii

Θετικά

  • Πλούσιο περιεχόμενο
  • Το ολοκαίνουργιο Master Moments
  • Ακριβές μοντέλο χειρισμού
  • Απευθύνεται και στον άπειρο και στον έμπειρο χρήστη

Αρνητικά

  • Ορισμένα προβλήματα με τα γραφικά
  • Ο τομέας του ήχου

Βαθμολογία

Τα videogames για τον Γιώργο δεν είναι τρόπος ζωής. Η μεγάλη αγάπη του παραμένουν οι δύο τροχοί και -αναπάντεχα- ό,τι ψηφιακό προσπαθεί να τους μοιάσει. Τα χρόνια πέρασαν και πλέον τα "παιχνίδια" αποτελούν ένα ευχάριστο διάλειμμα από την καθημερινότητα, αλλά πάντα ένα αναπόσπαστο κομμάτι της, όπως είναι η μουσική, οι βόλτες, τα ταξίδια και... οι σούζες (και μετά σου λέει πως μεγάλωσε).

Σχετικά άρθρα βάσει tags

Ο Μάιος στο Xbox Live Gold
Ενδιαφέροντας μήνας με Metal Gear Solid V, Vanquish και άλλα!
Τι φέρνει ο Απρίλιος στους Gold members του Live
"Δυνατός" μηνάς με Dead Space 2 και Assassin’s Creed: Syndicate.
Ξεκίνησε το Spring Sale της Microsoft
Παρά πολλά παιχνίδια με μειωμένες τιμές έως και 65%.
Ο Μάρτιος 2018 στο Xbox Live Gold
Με Trials of the Blood Dragon, SuperHot, Brave: The Video Game και Quantum Conundrum.
Ο Φεβρουάριος 2018 στο Xbox Live Gold
Με Shadow Warrior, Assassin’s Creed Chronicles: India, Split/Second και Crazy Taxi.
Τεστάρετε τις γνώσεις σας επάνω στη σειρά Final Fantasy
 Επετειακό κουίζ πριν τη λήξη των εορτασμών.
Ο Ιανουάριος 2018 στο Xbox Live Gold
The Incredible Adventures of Van Helsing III, Tomb Raider Underworld και Army of Two.
Ο Δεκέμβριος στο Xbox Live Gold
Με Warhammer End Times- Vermintide και Child of Eden.
Και στο Switch τo Max: The Curse Of Brotherhood
Τέσσερα χρόνια μετά την κυκλοφορία του στις πλατφόρμες της Microsoft.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία:

Πρέπει να συνδεθείς για να σχολιάσεις

Άτομα σε αυτή τη συζήτηση

Τελευταία Σχόλια

Μία φορά έκανα το ''λάθος'' να πάω Χρήστο μου (πέρυσι στη Δ.Ε.Θ αλλά δυστυχώς ήταν τελευταίες μέρες ...
Παιδιά κανένας διαγωνισμός για το God of War παίζει? Δυστυχώς δεν έχω φράγκο τώρα αλλιώς θα το είχα ...
Το Battlefield 5 από ότι διάβασα δεν θα έχει premium pass. Όλοι οι χάρτες που θα βγουν θα είναι δωρε...
πεστα, τα ίδια κάνουν και σε άλλες διοργανώσεις με τεράστιους χορηγούς. Απλά απαράδεκτοι.
Kι εγώ συγκλίνω για τέλη του 2019.
Αρχές του 2019 η αποκάλυψη, Ε3 2019 οι γαργαλιστές λεπτομέρειες ...
Το πιστεύω πολύ δαύτο.
Εικάζω-ελπίζω ότι θα είναι η πιο ώριμη δουλειά του David Cage. Για να δούμε!
Και για οσους ενδιαφερονται, στο παρακατω link θα δουν και τις πατεντες για το backwards compatibil...
Επιτέλους τα κατάφερα και συνδέθηκα! ΑΝΑΣΤΑΣΗ!! Θα βάλω τη βάβα μου να φτιάξει χαλβά λέμε.............
Για να δούμε που θα το πάει το πράμα.. Πάντως κάπου διάβασα ότι λόγο του μεγάλου μεγέθους του παιχνι...