Ταυτότητα

Might & Magic: Clash of Heroes

Might & Magic: Clash of Heroes

Edition: N/A Genre: Action, Puzzle Διάθεση: Xbox LIVE Marketplace
Αριθμός παικτών: 1-4 Ανάπτυξη: Capybara Games Ημ. Έκδοσης: 13/04/2011
PEGI: 7 Εκδότης: Ubisoft Πλατφόρμες: Xbox 360, PlayStation 3


Mια από τις καλύτερες προτάσεις που μπορούν να δοκιμάσουν οι λάτρεις των puzzle παιχνιδιών

Το Might & Magic: Clash of Heroes είναι spin-off της σειράς Might & Magic και συνδυάζει στοιχεία των ειδών puzzle, turn based strategy και RPG. Ο τίτλος έκανε την εμφάνισή του πρώτα στο Nintendo DS και τώρα διατίθεται μέσω XBL και PSN με αναβαθμισμένο οπτικό τομέα και ορισμένες βελτιώσεις στο gameplay που αφορούν την ισορροπία των μονάδων. Το Clash of Heroes, ακολουθώντας τη λογική της σειράς Heroes of Might & Magic, χωρίζεται σε πέντε διαφορετικά campaigns, σε καθένα από τα οποία πρωταγωνιστεί διαφορετικός ήρωας ο οποίος έχει στη διάθεσή του διαφορετικές μονάδες και ικανότητες.

Τα εν λόγω campaigns δεν είναι διαθέσιμα από την αρχή και, σε αντίθεση με τα HOMM, συνδέονται με μία ιστορία, η οποία χωρίς να είναι το δυνατότερο σημείο του παιχνιδιού έχει ικανοποιητική κλιμάκωση και συμπληρώνει άριστα το κυρίως πιάτο, που δεν είναι άλλο από το gameplay. Η διάρκεια του campaign είναι λίγο μεγαλύτερη από τις 30 ώρες, ενώ όσοι θέλουν να κάνουν τα πάντα θα χρειαστεί να αφιερώσουν 7-8 ώρες ακόμα. Όμως, αν η δημιουργία ενός μεγάλου campaign είναι σημαντική, αυτό που κάνει το Clash of Heroes να ξεχωρίζει είναι ο τρόπος που κάνει τον παίκτη να συνεχίζει, διαφοροποιώντας και εξελίσσοντας συνεχώς το gameplay.

Campaign και gameplay

class-of-heroes-01-thumb.jpgΤο Might & Magic: Clash of Heroes διαθέτει μία απλοϊκή RPG δομή, όπου ο χαρακτήρας μας μπορεί να κινείται στο χάρτη του παιχνιδιού, αγοράζοντας μονάδες και αντιμετωπίζοντας εχθρούς. Οι μάχες εξελίσσονται σε μία "σκακιέρα" που χωρίζεται σε δύο μέρη, ένα για τον κάθε ήρωα. Μπορούμε να μετακινήσουμε μόνο τις μονάδες που βρίσκονται στο τέλος της κάθε στοιβάδας, ενώ οι μονάδες μας δεν μπορούν να εισέλθουν άμεσα στην αντίπαλη περιοχή. Οι μάχες είναι turned based και σε κάθε σειρά έχουμε τη δυνατότητα να εκτελέσουμε τρεις κινήσεις. Για να επιτεθούμε πρέπει να τοποθετήσουμε τρεις μονάδες τη μία πίσω από την άλλη, ενώ αν στοιβάξουμε τρεις όμοιες μονάδες οριζόντια σχηματίζουμε έναν τοίχο, ο οποίος μας προστατεύει από τις αντίπαλες επιθέσεις.

Ο κάθε ένας από τους πέντε λαούς έχει από τρεις βασικές μονάδες, οι οποίες διαφέρουν σε δύναμη και ικανότητες. Όταν επιτίθενται οι μονάδες μας, εξοντώνουν όσες εχθρικές μονάδες τους επιτρέπει η δύναμή τους και στη συνέχεια αφαιρούν ενέργεια από τον αντίπαλο ήρωα. Οι στρατιώτες μας δεν επιτίθενται άμεσα, αλλά πρέπει να περιμένουν λίγες σειρές, οι οποίες συνήθως εξαρτώνται από τη δύναμη τους. Αν καταστραφούν οι βασικές μονάδες, μπορούν να επιστρέψουν στην μάχη, κάτι που δεν συμβαίνει με τις μονάδες elite και champion που μπορούμε να αγοράσουμε.

class-of-heroes-02-thumb.jpgΟι τελευταίες ενεργοποιούνται με δύο και τέσσερις μονάδες αντίστοιχα, στο ίδιο χρώμα, και μπορούν να προξενήσουν πολύ μεγαλύτερη ζημιά στους αντιπάλους. Επίσης, διαθέτουν πολύ σημαντικότερες ειδικές ικανότητες, οι οποίες μπορούν να αλλάξουν τη ροή της μάχης. Οι Priestess, για παράδειγμα, όσο ετοιμάζουν την επίθεση τους γιατρεύουν τον ήρωα, οι Nightmares επιτίθενται όλοι μαζί στην ίδια σειρά -ανεξάρτητα με το αν έχει έρθει η σειρά τους- οι Unicorns μπορούν να προστατευθούν μαζί με τις κοντινές τους μονάδες κτλ.

Όλες οι μονάδες και οι ίδιοι οι ήρωες μπορούν να κερδίσουν πόντους εμπειρίας και να ανεβούν επίπεδο, αλλά υπάρχει ένα συγκεκριμένο όριο που μπορούν να φτάσουν, έτσι ώστε να δίνεται έμφαση στην εμβάθυνση στο gameplay και όχι στο ατελείωτο grinding.

class-of-heroes-03-thumb.jpgΗ δημιουργία της Capybara δεν είναι τόσο εθιστική όσο τα Puzzle Quest, κάτι που εν μέρει οφείλεται στο ότι στο Clash of Heroes δεν υπάρχει looting σε τέτοιο βαθμό. Όμως, εκεί που τα RPG στοιχεία στα Puzzle Quest ουσιαστικά απλά κατεύθυναν τον παίκτη να δείχνει προτίμηση στα gems συγκεκριμένων χρωμάτων, ώστε να ενεργοποιήσει τις μαγικές ικανότητές του, στο Clash of Heroes το στοιχείο της στρατηγικής είναι πολύ πιο έντονο. Κάθε φορά πρέπει να επιλέξουμε αν θα επιτεθούμε σε έναν πιο άδειο "διάδρομο", ώστε να χτυπήσουμε τον αντίπαλο ήρωα ή να επικεντρωθούμε σε μία δυνατή του μονάδα, που στη συνέχεια θα μπορούσε να μας δημιουργήσει πρόβλημα.

{PAGE_BREAK}

Όπως προαναφέραμε, μπορούμε να προστατευτούμε με τοίχους, να προβούμε σε ενέργειες που θα μας δώσουν μία επιπλέον κίνηση, να προσπαθήσουμε να εκμεταλλευτούμε όσο μπορούμε περισσότερο τις ειδικές ικανότητες των μονάδων μας και να συντονίσουμε καλύτερα τις επιθέσεις μας, παίρνοντας επιπλέον επιθετικούς πόντους. Σαν puzzle παίζει κάποιο ρόλο και η τύχη, που κρίνει ποιες μονάδες θα έρθουν στον "αγωνιστικό χώρο" και πώς, χωρίς όμως αυτό να γίνεται πρωτεύων χαρακτηριστικό του παιχνιδιού. Το Clash of Heroes σε κάποια σημεία θα φανεί δύσκολο σε όσους προσπαθήσουν να το "τρέξουν", επιλέγοντας μόνο τα main quests. Σε αυτό το σημείο καλούμαστε να παίξουμε τις δευτερεύουσες αποστολές, όχι τόσο για να ανεβούμε level, όσο για να κερδίζουμε αντικείμενα, τα οποία μας επιτρέπουν να χρησιμοποιήσουμε νέες στρατηγικές και να νικήσουμε αντιπάλους που αρχικά φαίνονται υπερβολικά δύσκολοι.

Επίσης, υπάρχουν και διάφοροι γρίφοι, οι οποίοι μας ζητάνε να εξοντώσουμε τις εχθρικές μονάδες σε μία σειρά. Οι γρίφοι αυτοί, εκτός από τα αντικείμενα μου μας δίνουν, εκπαιδεύουν και τον παίκτη, αφού τον βάζουν να σκεφτεί πώς θα κερδίζει περισσότερες κινήσεις που θα του επιτρέψουν να λύσει το γρίφο, ένα στοιχείο που θα του χρησιμεύσει και στις μάχες.

class-of-heroes-04-thumb.jpgΚάθε φορά που ξεκινάμε ένα νέο campaign, μαζεύουμε από την αρχή το στρατό μας και αρχίζουμε από το level 1, κάτι που φαίνεται σαν πισωγύρισμα. Όμως, δεν αργούμε να αποκτήσουμε πάλι έναν αξιόμαχο στρατό, ενώ ο κάθε ήρωας διαθέτει ένα διαφορετικό μαγικό κόλπο και βρίσκει άλλα αντικείμενα, κάτι που κάνει τα campaigns να διαφέρουν ουσιαστικά μεταξύ τους. Για παράδειγμα, στο δεύτερο campaign μπορούμε να παίξουμε αμυντικά με τον αντίπαλο να χάνει λίγους πόντους σε κάθε σειρά, ενώ στο τρίτο campaign έχουμε τη δυνατότητα να παίξουμε πιο γρήγορα, γεγονός που μας δίνει πολύ μεγάλο bonus στην επίθεση, μειώνοντας όμως δραματικά τους πόντους ενέργειάς μας.

Κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού πολλές φορές οι στόχοι των μαχών αλλάζουν και μερικές φορές πρέπει είτε να χτυπάμε δύο συγκεκριμένα σημεία στην ίδια σειρά, είτε αντιπάλους που κινούνται συνεχώς. Προς το τέλος του παιχνιδιού υπάρχουν και μάχες στις οποίες οι εχθροί έχουν από την αρχή ήδη ενεργοποιημένες πολύ δυνατές μονάδες. Οι εναλλαγές αυτές συντηρούν το ενδιαφέρον του παίκτη, ενώ στο τέλος κάθε campaign υπάρχουν και τεράστια boss fights.

 

Οι εν λόγω μάχες με τα bosses είναι διασκεδαστικές, αλλά αποτελούν και ένα από τα αρνητικά σημεία του παιχνιδιού. Μερικές από τις μάχες αυτές είναι πολύ δύσκολες και την πρώτη φορά που τις συναντάμε το πιθανότερο είναι να χάσουμε άμεσα. Τελικά, απαιτείται λίγο trial & error και αρκετή τύχη για να έρθει η νίκη, καθώς οι μονάδες που θα μας έρθουν στις πρώτες σειρές μπορούν να καθορίσουν την πορεία του αγώνα.

Τεχνικός τομέας

class-of-heroes-05-thumb.jpgΤα 2D γραφικά του Clash of Heroes είναι πανέμορφα, αν και η τεχνοτροπία που χρησιμοποιείται θα ξενίσει τους φίλους των Might & Magic. Το art direction θυμίζει ιαπωνικά anime, ωστόσο, κανείς δεν θα μείνει παραπονεμένος από την ποικιλία και τη λεπτομέρεια που συναντάμε. Όπως ήταν αναμενόμενο, οι διάλογοι του παιχνιδιού δεν είναι ηχογραφημένοι, αλλά εμφανίζονται με "κουτιά διαλόγων" και η μουσική που συνοδεύει τη δράση είναι ικανοποιητική, χωρίς ωστόσο να αποτελεί κάτι το ξεχωριστό.

Το multiplayer

Το Might & Magic: Clash of Heroes υποστηρίζει offline και online multiplayer 1 vs 1 και 2 vs 2. Δεν υπάρχουν πολλοί παίκτες που να παίζουν online, αλλά όσες μάχες δοκιμάσαμε κύλησαν χωρίς κανένα πρόβλημα, κάτι λογικό μιας και το παιχνίδι είναι turn based. Παρά τον αργό ρυθμό τους, μεγάλο ενδιαφέρον έχουν οι μάχες 2 vs 2. Η κάθε ομάδα επιλέγει μία παράταξη και ο εκάστοτε παίκτης μπορεί να επιλέξει τον ήρωα, το αντικείμενο και τις ειδικές μονάδες που επιθυμεί. Στη συνέχεια, ο κάθε παίκτης μπορεί να κινήσει τις δικές του μονάδες και να προτείνει στο συμπαίκτη του κινήσεις, επιλέγοντας τις μονάδες του και αφήνοντας σημάδια. Καθώς παίξαμε σε Xbox 360 δεν γνωρίζουμε αν η έκδοση για PS3 υποστηρίζει voice chat, στοιχείο που βοηθά σημαντικά.

Συμπεράσματα

class-of-heroes-06-thumb.jpgΤο Might & Magic: Clash of Heroes είναι αναμφισβήτητα μια από τις καλύτερες προτάσεις που μπορούν να δοκιμάσουν οι λάτρεις των puzzle παιχνιδιών. Το gameplay διαθέτει έντονο "βάθος", το campaign είναι τεράστιο χωρίς να κουράζει και το multiplayer πλήρες -παρά τον σχετικά λίγο κόσμο που βρίσκεται online. Στην τιμή που προσφέρεται (1200 MS Points στο XBL/€14,99 στο PSN) μπορεί να προταθεί με ευκολία στους φίλους του είδους, ενώ καλό είναι να του ρίξουν μία ματιά και οι φίλοι της turn based strategy κατηγορίας.

Νίκος Καβακλής

Θετικά

 • Εξαιρετικό gameplay με βάθος, εναλλαγές και ποικιλία
 • Χορταστικό campaign
 • Ενδιαφέρον και πλήρες multiplayer

Αρνητικά

 • Μερικά boss fights μπορούν να γίνουν ενοχλητικά

Βαθμολογία

Πρέπει να συνδεθείς για να σχολιάσεις

Συμμετεχουν

 • Λοιπόν Σονυ άλλαξα γνώμη.. Αυτό και το castle crashers σαν αποζημίωση!!!

 • @SetaShouji: Απ'το στόμα σου και στης sony τ'αυτί. Τουλάχιστον μία γενναία έκπτωση του 50%

 • Για τους λάτρεις του είδους είναι πολύ καλή επιλογη. Μόλις το ξεκίνησα κόλλησα. Σε άλλα review διάβαζα για 20 ώρες ( όχι ότι με χάλαγε κιόλας ), άλλα στο τέλος το μηχάνημα έγραψε 36 ώρες.

 • δε γίνεται να δώσουν αυτό αντι για psn plus?

 • Σίγουρη αγορά τότες.Το είχα ακούσει τόσο καιρό και τώρα θα το δοκιμάσω.35 ώρες Arcade παιχνίδι,να τα βλέπουν αυτά οι εταιρίες!

 • λατρεύω τα rpg Might and Magic και τα turn based strategy Heroes of Might and Magic αλλά το συγκεκριμένο, όσο καλό και αν είναι, δεν θέλω να το δω.
  Japanιλά σε τόσο ιστορικό franchise μου κάθετε πολύ περίεργα και απλά με διώχνει.
  ξέρω, μονοφθαλμο από μέρους μου αλλά δεν μπορώ να διώξω 20+ χρόνια αναμνήσεων έτσι εύκολα!

  εσείς δηλαδή που αγαπάτε πχ: Final Fantasy, τα φαντάζεστε ποτέ να δείχνουν σαν Dragon Age? it is just too weird! :P

 • Το έχω βάλει στο μάτι εδώ και καιρό.Σίγουρη αγορά

 • Sky το παιχνίδι αξίζει, δεν είναι κανονικό Might & Magic για να έχει το ίδιο look, αλλά και να είχε είναι κατά τη γνώμη μου πολύ περιορισμένη οπτική γωνία να απορρίπτει κάποιος το παιχνίδι επειδή δεν προσπαθεί να έχει ρεαλιστικά γραφικά. Τα ίδια λέγανε και για το Zelda Wind Waker, αν και σίγουρα τα γραφικά του Clash of Heroes είναι πολύ καλύτερα, χειροποίητα και όχι low-poly 3D.

  Προσωπικά καθόλου Japan-ίλα (άθλια λέξη, αλλά για να καταλαβαινόμαστε) δεν μου φαίνονται, πάντα μου έδιναν την αίσθηση πως είναι δυτική παραγωγή. Όπως το Avatar: The Last Airbender.

  Παλαίμαχος των Might & Magic κι εγώ, το έλιωσα στο DS, πραγματικά πανέμορφο παιχνίδι, τόσο στο gameplay όσο και στον οπτικοακουστικό τομέα. Σίγουρα δεν έχει το βάθος των κανονικών Might & Magic, και είναι ο λόγος που επιφυλάσσομαι στο κατά πόσο θα το απολαύσει κανείς το ίδιο στο σαλόνι συγκριτικά με το handheld, αλλά το παιχνίδι σίγουρα αξίζει και θα το έπαιρνα άμεσα για δεύτερο γύρο αν δεν τα είχε κάνει σκ.. σαλάτα η Sony με το PSN.

 • Σίγουρη αγορά για εμένα.

 • Το εχω εδω και 2 εβδομαδες... Απλα τα σπαειιι...
  Ειμαι απολυτα ευχαριστημενος και το προτεινω σε ολους...

 • δεν διαφωνώ simon, το ξέρω οτι είναι καλό. απλά δεν θέλω να το παίξω γιατί με διώχνει αυτή η αλλαγή καθαρά αισθητικά και μόνο. δεν ειναι θέμα "ρεαλιστικά" γραφικά, είναι θέμα παιδικού κολλήματος :P

 • Χμμ Το είχα δει αλλά δεν μου έκανε και μεγάλη εντύπωση,τόσο καλό είναι το τελικα το παιχνίδι ?
  Βέβαια δεν είμαι ιδιαίτερα φαν σε strategy/puzzle games με μάχες και υφος αυτού του στύλ εκτός αν είναι κάτι το εξαιρετικό,Το συγκεκριμένο δοκίμασα και μου φάνηκε αρκετά καλοφτιαγμένο αλλά δεν με τράβηξε τόσο ώστε να το αγοράσω, τουλάχιστον οχι ακόμα, ίσως το κάνω αργότερα σε κάποια προσφορά :)

 • ΠΟΛΥ ΚΑΛΟ παιχνίδι πραγματικά γεμίζει ένα μεγάλο κενό στον χώρο των παιχνιδομηχανών,αυτόν των turn bazed strategies που έχουν βγεί σε αυτές ελάχιστα εώς καθόλου.Και είναι πραγματικά καλό!