Ταυτότητα

Fantastic Pets

Fantastic Pets

Edition: N/A Genre: Mini-games, Simulation Διάθεση: Zegetron
Αριθμός παικτών: 1-2 Ανάπτυξη: Blitz Games Ημ. Έκδοσης: 15/04/2011
PEGI: 3 Εκδότης: THQ Πλατφόρμες: Xbox 360


Ήρθε άραγε η απάντηση στο Kinectimals;

Θυμάστε άραγε την ξέφρενη μόδα που επικράτησε πριν κοντά δέκα χρόνια, με εκείνα τα μικρά φορητά ηλεκτρονικά μπρελόκ με ηλεκτρονικά ζώα; Το κάθε παιδάκι ήθελε να αποκτήσει ένα από αυτά τα e-pets, να το προσέχει, να το ταΐζει και να το μεγαλώσει με στοργή και... προδέρμ. Μπορεί αυτό το fad να εξαφανίστηκε σχετικά γρήγορα, αλλά αποτέλεσε το ορμητήριο για τις πιο μεγάλες εταιρίες να επιχειρήσουν να εκμεταλλευθούν αυτό το κοινό. Η Nintendo έσπασε κάθε ταμείο και ρεκόρ με τα Nintendogs της και κατάφερε να προωθήσει τη νέα της τότε κονσόλα (DS) στο χέρι κάθε μικρού κοριτσιού της οικουμένης. Ήταν φυσικό επακόλουθο η απάντηση της Sony με το EyePet και της Microsoft με το Kinectimals, καθώς η ιδέα προώθησης των -μέχρι πρότινος- hardcore συστημάτων στα χέρια νεαρότερων και casual χρηστών φαίνεται πως αποτελεί μονόδρομο τα τελευταία χρόνια.

fantastic-pets-screen-01.jpg

Προφανώς οι παραπάνω εταιρίες δεν ήταν οι μόνες που είχαν αυτή την ιδέα και ειδικά στο DS είδαμε αρκετά παιχνίδια παρόμοιας λογικής και λειτουργίας. Παρόλα αυτά, οι τρεις τίτλοι που προαναφέραμε είναι αυτοί που προσέφεραν κάτι καινούργιο στο είδος και το έκαναν με στυλ και μεράκι και όχι με το στίγμα της απόλυτης αντιγραφής. Μπορούσε άραγε λοιπόν το Fantastic Pets να ξεφύγει από τα καθιερωμένα και να προσπαθήσει να περάσει ένα νέο επίπεδο στο γένος του ηλεκτρονικού κατοικίδιου; Και ναι και όχι θα είναι η απάντησή μας. Το νέο αυτό παιχνίδι της THQ δεν προσφέρει τίποτα που δεν έχουμε ξαναδεί στο παρελθόν στους προαναφερθέντες τίτλους. Μην φοβάστε, όμως, γιατί ενώ δεν προσφέρει το κάτι επαναστατικό, αποτελεί το πρώτο παιχνίδι του είδους που συγκεντρώνει όλα τα καλά στοιχεία των προκατόχων του σε ένα μόλις πακέτο. Θα μπορούσατε λοιπόν να το ονομάσετε και Ninteyemals αν νομίζετε πως σας κάθεται πιο εύπεπτα!

fantastic-pets-screen-02.jpg

Όπως μάλλον έχετε ήδη καταλάβει, το Fantastic Pets αποτελεί έναν τίτλο για παιδιά μικρής κυρίως ηλικίας, στον οποίο τους προσφέρεται η δυνατότητα να υιοθετήσουν το δικό τους ζωάκι και να παίξουν μαζί του δίχως τον πανικό του κτηνίατρου ή της ενοχλητικής διαδικασίας ξεκαθαρίσματος των "απορριφθέντων" τους. Σε μία πάρα πολύ καλή κίνηση, η THQ κατάλαβε πως το να περιορίζεις ένα παιχνίδι για ζώα σε μόνο ένα ζωάκι (είτε σκυλί, είτε μαμουδάκι, είτε τιγράκι) είναι μάλλον περίεργη ιδέα. Έτσι, σε αυτό τον τίτλο θα μπορέσετε να ασχοληθείτε με πολλά διάφορα ζωάκια, από απλά οικόσιτα μέχρι ζώα της ζούγκλας και από εξαφανισμένα μέχρι και μυθικά όπως δράκους και μονόκερους! Σαν να μην ήταν αρκετό αυτό, το σύστημα δημιουργίας αλλά και παραμετροποίησης των ζώων είναι ιδιαίτερα εκτεταμένο και έτσι το κάθε παιδί θα είναι βέβαιο πως το δικό του ζωάκι θα είναι εντελώς διαφορετικό από αυτό των φίλων του.

{PAGE_BREAK}

Οι διαφορές με τα τρία παλαιότερα παιχνίδια, όμως, σταματάνε κάπου εδώ. Δανειζόμενοι από το Nintendogs, θα μπορείτε να χαϊδέψετε, να φροντίσετε και γενικά να βουλιάξετε στα σιρόπια με το ζωάκι σας. Ψεκάζοντας λίγο EyePet και το σύστημα επαυξημένης πραγματικότητας του, χάρη στην κάμερα του Kinect θα μπορείτε σε διάφορα σημεία να βλέπετε τον εαυτό σας στην οθόνη να παίζει με το ζωάκι, να βγαίνετε φωτογραφίες μαζί του αλλά και να το βλέπεται να αλληλεπιδρά με το χώρο σας. Τρίβοντας λίγο Kinectimals για γαρνιτούρα, το σύστημα χειρισμού του παιχνιδιού είναι πάρα πολύ κοντινό με αυτό του παιχνιδιού της Rare. Θα χρησιμοποιήσετε όλο σας το σώμα για να αλληλεπιδράσετε με το ζωάκι σας, να παίξετε διάφορα παιχνίδια με αυτό και να κυλιστείτε μαζί του στον κόσμο της επιλογής σας. Και για να σας κάνουμε να χαρείτε παραπάνω, το σύστημα χειρισμού είναι πιο απλό από ό,τι στο Kinectimals, με το Kinect να συγχωρεί πολύ πιο εύκολα τα λάθη και να κάνει την εμπειρία πολύ πιο προσιτή στα μικρά παιδιά.

fantastic-pets-screen-03.jpg

Ένα μαγικό κράμα λοιπόν, από τα τρία καλύτερα παιχνίδια του είδους έτσι; Κράμα ναι, μαγικό, όχι και τόσο. Αν και όπως είπαμε, μαζεύει τα καλύτερα στοιχεία στο είδος, το Fantastic Pets δεν καταφέρνει να τα αξιοποιήσει όπως οι προκάτοχοί του. Οι δυνατότητές μας για interaction με το ζωάκι μας είναι αρκετά λιγότερες από αυτές που δίνει το Nintendogs. To augmented reality σύστημα του EyePet δεν χρησιμοποιεί πολλά από τα δημιουργικά στοιχεία που έκαναν το παιχνίδι εκείνο να ξεχωρίσει και αναλώνεται κυρίως στο να σας βγάζει εικόνες με το ζωάκι σας και όχι στην επίδραση του πραγματικού κόσμου επάνω του. Τέλος, όσον αφορά το Kinectimals, μπορεί ο χειρισμός να είναι πιο απλός και "καθαρός", αλλά σε αυτό φταίει και το γεγονός πως τα minigames που έχετε να ασχοληθείτε είναι αρκετά πιο απλά και δυστυχώς, κάπως λίγα (12) για έναν τέτοιο τίτλο.

Τα παραπάνω στοιχεία κάνουν σχετικά εμφανές το γεγονός πως ο τίτλος αποτέλεσε προϊόν μιας σχετικά γρήγορης δημιουργίας, καθώς με λίγη παραπάνω εργασία θα μπορούσαν να είχαν προστεθεί αρκετά ακόμα τμήματα στο gameplay που πραγματικά θα απογείωναν το παιχνίδι. Ακόμα και ο οπτικός τομέας, αν και υπέροχος σχεδιαστικά χάρη στην εφευρετικότητα και τη φαντασία των δημιουργών, πάσχει από μέτριας ποιότητας γραφικά και animation. O ηχητικός τομέας από την άλλη, ευτυχώς δένει άψογα με το κλίμα του παιδικού παραμυθιού και συνοδεύει ευχάριστα την εμπειρία.

Βλέποντας το Fantastic Pets σε ένα ράφι καταστήματος, θα ήταν εύκολο κανείς να το προσπεράσει για το πολύ πιο διαφημισμένο Kinectimals. Παρόλα αυτά, εμείς θα σας προτείναμε να μην βιαστείτε πριν επιλέξετε. Αν και έχει τα προβλήματά του και πάσχει από έλλειψη πρωτοτυπίας και ποσότητας υλικού, γεγονός παραμένει πως αποτελεί μια πολύ καλή προσπάθεια ενσωμάτωσης όλων των καλών στοιχείων που αγαπάει ο κόσμος στα pet games. Αν δε, το βρείτε σε μειωμένη τιμή, μην το σκεφτείτε καν και επενδύστε άφοβα. Το μικρό σας ανιψάκι/ αδελφάκι/ παιδάκ / εγγονάκι θα σας ευγνωμονεί για πολύ καιρό!

Αλέξανδρος Μιχαλιτισιάνος

Θετικά

  • Θα εντυπωσιάσει όλα τα μικρά παιδιά
  • Εύκολης πρόσβασης gameplay
  • Μεγάλη παραμετροποίηση και ποικιλία στα Pets
  • Συνδυάζει τα τρία μεγάλα παιχνίδια του είδους σε ένα μόλις τίτλο...

Αρνητικά

  • ...με αρκετά λιγότερες λειτουργίες όμως στα mini games, Pet interactions και augmented reality scenes
  • Μέτρια γραφικά και animation
  • Δεν προσφέρει τίποτα το καινούργιο

Βαθμολογία

Αλέξανδρος Μιχαλιτσιάνος

Αρχιτέκτων και συντηρητής ιστορικών κτιρίων κατ' επάγγελμα, μόλις πέσει η νύχτα φοράει την καμπαρντίνα του και σουρτουκεύει σε αναζήτηση μιας νέας περιπέτειας. Ταξιδιώτης και ονειροπόλος, με κλινικά κολλήματα σε Fantasy και Sci-Fi, gaming backstory από τα 80s και mantra τη φράση «η ιστορία και οι γρίφοι πάνω απ’όλα», δεν χαρίζει κάστανο σε νεοτερισμούς υπερβολικής ευκολίας. Αν είσαι adventure, RPG ή strategy, είναι σχεδόν σίγουρο ότι έχετε περάσει πολλές γλυκές νύχτες μαζί…

Συμμετεχουν