Ταυτότητα

Dynasty Warriors 7

Dynasty Warriors 7

Edition: N/A Genre: Action, Hack 'n' Slash Διάθεση: CD Media
Αριθμός παικτών: 1-2 Ανάπτυξη: Omega Force Ημ. Έκδοσης: 08/04/2011
PEGI: 16 Εκδότης: Tecmo-Koei Πλατφόρμες: Xbox 360, PlayStation 3


Η Εξέγερση των Κίτρινων Τουρμπανιών αρχίζει… ξανά…

Μία ατέλειωτη βιβλιοθήκη από hack ‘n slash τίτλους υπάρχει στο ιστορικό της Koei και όπως φαίνεται δε δείχνει διατεθειμένη να μεταθέσει σύντομα το βάρος της σε κυκλοφορίες άλλου είδους. Σε αυτήν την επιλογή της, βέβαια, δε θα μπορούσε παρά να βοηθάει στο μέγιστο βαθμό η εμπορική επιτυχία των περισσότερων εκδόσεών της. Άλλωστε, η διόλου απαιτητική φόρμουλα του “εύπεπτου” button mashing και της δομής των επιπέδων που έχει καθιερώσει, δεν χρειάζεται παρά ελάχιστες μετατροπές ώστε να μεταφερθεί με σχετική ευκολία σε οποιοδήποτε από τα αναρίθμητα spin-offs της.

Έπειτα από τα Gundam, Samurai Heroes, Fist of the North Star και λοιπές κυκλοφορίες των τελευταίων ετών, η υπεύθυνη και ακούραστη δημιουργός Omega Force αποφασίζει να επιστρέψει στο franchise που την εδραίωσε στο χώρο των βιντεοπαιχνιδιών.

dynasty-warriors-7-01-thumb.jpgΤρία χρόνια μετά το έκτο κεφάλαιο της σειράς των Dynasty Warriors έχουμε στα χέρια μας το νέο sequel, παράλληλα με την αμυδρά ελπίδα πως η επιστροφή στο franchise-σήμα κατατεθέν της, αλλά και το σεβαστό χρονικό διάστημα που είχε για την ανάπτυξή του, θα την οδηγούσαν σε σημαντικές αλλαγές στον -κατά κοινή ομολογία- πεπαλαιωμένο τομέα του gameplay. Δυστυχώς, για άλλη μία φορά το είδος των hack ‘n slash θα παραμείνει απαράλλαχτο στον πυρήνα του, με την ιαπωνική εταιρία να φαίνεται έντονα πως στοχεύει για άλλη μία φορά στη βελτίωση του περιεχομένου.

Μικροαλλαγές και προσθήκες υπάρχουν στον τρόπο που μαχόμαστε, αλλά σίγουρα δεν είναι σε θέση να μας προσφέρουν μία ανανεωμένη εμπειρία ενώ –για πολλοστή φορά- τα πάσης φύσεως τεχνικά προβλήματα δηλώνουν παρόντα.  

Ώρα για επανάληψη 

dynasty-warriors-7-02-thumb.jpgΈβδομο κεφάλαιο των Dynasty Warriors και, ως εκ τούτου, έκτη επανάληψη του μυθιστορηματικού Romance of the Three Kingdoms. Μετά από τόσες επισκέψεις στην ιστορία των Τριών Βασιλείων είναι δύσκολο να μην έχει συγκρατήσει κάποιος ονόματα και καταστάσεις από τα προηγούμενα Dynasty Warriors. Απόρροια αυτού του γεγονός αποτελεί ή ακόμα πιο εύκολη κατανόηση σχέσεων εχθρικών και φίλιων δυνάμεων, αλλά και καταστάσεων που οδήγησαν στο σχίσμα μεταξύ των Κινέζων φεουδαρχών.

Αυτό βέβαια δε σημαίνει ότι η συγκεκριμένη εξιστόρηση δεν έχει αρχίσει να κουράζει, από τη στιγμή μάλιστα που ένα μεγάλο μέρος των αποστολών το έχουμε ξαναδεί πολλάκις σε προηγούμενους τίτλους. Τουλάχιστον σε αυτό το κεφάλαιο παρουσιάζεται κάποια βελτίωση στη μέθοδο αφήγησης των τεκταινομένων.

dynasty-warriors-7-03-thumb.jpgΣε αντίθεση με τους προηγούμενους τίτλους, όπου στο Story Mode επιλέγαμε το μαχητή της αρεσκείας μας και παρακολουθούσαμε τη δική του ιστορία στις διαμάχες των τριών βασιλείων, εδώ επιλέγουμε μία από τις τρεις δυναστείες των Wu, Shu και Wei ενώ για πρώτη φορά κάνει την εμφάνισή της η δυναστεία των Jin, η οποία διαδέχθηκε τις προηγούμενες. Σε κάθε μία από τις παραπάνω επιλογές, το Story Mode μας οδηγεί γραμμικά στις διάφορες μάχες, εναλλάσσοντας τους χαρακτήρες που ελέγχουμε.

Με αυτόν τον τρόπο παρακολουθούμε μία περισσότερο συγκροτημένη εξιστόρηση της πορείας της κάθε δυναστείας, προσφέροντάς μας ικανοποιητικές πληροφορίες ώστε να κατανοήσουμε τους πολιτικούς και στρατιωτικούς λόγους που μας οδηγούν κάθε φορά στην επόμενη μάχη. Η ποιότητα των cutscenes κινείται γενικά σε σχετικά ικανοποιητικά επίπεδα κάτι το οποίο δεν μπορεί να ειπωθεί για τους διαλόγους.

dynasty-warriors-7-04-thumb.jpgΑν και πολλά από τα κείμενα είναι καλογραμμένα, υπάρχουν στιγμές που γίνονται πραγματικά παιδιάστικα ως μία μέθοδος δημιουργίας χιουμοριστικών καταστάσεων, που δείχνουν έντονα πως βρίσκονται εκτός τόπου και χρόνου. Επιπροσθέτως, οι αγγλόφωνοι ηθοποιοί -στην πλειοψηφία τους- αδυνατούν να αποδώσουν έστω και υποφερτά τις φωνές των χαρακτήρων που υποδύονται. Ευτυχώς, η συγκεκριμένη κατάσταση μάλλον θα διορθωθεί καθώς έχουν ήδη διατεθεί σε διάφορες χώρες οι ιαπωνικές ομιλίες προς δωρεάν “κατέβασμα” και ελπίζουμε ότι σύντομα θα είναι διαθέσιμες και στις εγχώριες online υπηρεσίες. 

{PAGE_BREAK}

Ώρα για “λίγο” button mashing 

Μεταφερόμενοι στο πεδίο της μάχης δεν αργήσαμε να διαπιστώσουμε το πόσο γνώριμα είναι τα περιβάλλοντα στα οποία βρισκόμαστε. Εξαρχής, ο τεχνικός τομέας δείχνει πως τα γραφικά είναι σαφώς πιο “γυαλισμένα” αλλά απεικονίζουν περιβάλλοντα, στρατιώτες και κτίσματα που παρουσιάζουν απλά την ελάχιστη και αρκούντως δικαιολογημένη οπτική βελτίωση σε σχέση με τους προηγούμενους τίτλους, ενώ εικαστικά είναι εντελώς απαράλλαχτα. Το έντονο pop-up συνεχίζει να υφίσταται και να μας θυμίζει σε κάθε στιγμή εποχές συστημάτων προηγούμενης γενιάς, εμφανίζοντας και εξαφανίζοντας εν ριπή οφθαλμού δεκάδες στρατιώτες.

Είναι εμφανές ότι δεν έγινε κάποια σοβαρή προσπάθεια εξάλειψης ή έστω εξομάλυνσης αυτού του σημαντικού προβλήματος. Αφού πλησιάσαμε τους αντίπαλους στρατούς, δεν αργήσαμε να διαπιστώσουμε επιπλέον ότι οι βελτιώσεις στην τεχνητή νοημοσύνη παρουσιάζουν ρυθμούς χελώνας.

dynasty-warriors-7-04-thumb.jpgΕίναι αλήθεια ότι αυτή τη φορά βλέπουμε ορισμένους μεμονωμένους αντιπάλους να ξιφομαχούν σε μία απέλπιδα προσπάθεια να μας δείξουν ότι οι δύο (ή και περισσότεροι) στρατοί συγκρούονται. Εντούτοις, όταν οι υπόλοιποι εκατό στρατιώτες απλά κοιτιούνται μεταξύ τους, ανήμποροι έστω και να κουνήσουν λίγο τα όπλα τους, είναι δύσκολο να πειστούμε ότι παρακολουθούμε μία πραγματική σύρραξη.  Για άλλη μία φορά, λοιπόν, οι ουσιαστικές συγκρούσεις περιορίζονται μεταξύ των επώνυμων αξιωματικών.

Οποιοσδήποτε από τους χαρακτήρες που ελέγχουμε έχει τη δυνατότητα να εξοντώσει πραγματικά δεκάδες στρατιώτες ακόμα και με ένα απλό χτύπημα, κάτι για το οποίο θα λέγαμε ψέματα αν δεν παραδεχόμασταν ότι μας πρόσφερε μία πρόσκαιρη ευχάριστη αίσθηση δύναμης.

dynasty-warriors-7-05-thumb.jpgΤο μοτίβο των combos παραμένει στα δεδομένα που μας έχει συνηθίσει το είδος. Τα απλά combos πραγματοποιούνται με συνεχή πατήματα της απλής επίθεσης, που μπορούν να διαδεχτούν από μία δυνατή επίθεση, ώστε να πραγματοποιήσουμε μία ισχυρή κατάληξη της αλληλουχίας των χτυπημάτων. Πλέον, κάθε χαρακτήρας μπορεί να φέρει ανά πάσα στιγμή δύο όπλα μαζί του, τα οποία μάλιστα μπορούμε να τα αλλάζουμε κατά βούληση με οποιοδήποτε άλλο έχουμε στο inventory.

Ο συνολικός αριθμός των όπλων είναι πραγματικά εντυπωσιακός, προσφέροντας δεκάδες επιλογές, χωρισμένες σε έναν μεγάλο αριθμό κατηγοριών ανάμεσα από τα κλασσικά σπαθιά και τσεκούρια, αλλά και πιο εξωτικά όπως γάντια με λεπίδες -μεταξύ άλλων. Κάθε μία κατηγορία όπλων διαθέτει τα δικά της ξεχωριστά combos αλλά και ειδικές κινήσεις για οποιονδήποτε χαρακτήρα ειδικεύεται σε αυτήν.

dynasty-warriors-7-07-thumb.jpgΤα καινούρια όπλα δύναται να τα αποκτήσουμε με την εξόντωση ορισμένων αξιωματικών, προσφέροντας μία αρκετά καλή ανταμοιβή για την εύρεση και αντιμετώπισή τους. Επιπλέον, έπειτα από την εκτενή χρήση κάθε όπλου, “ξεκλειδώνουμε” ειδικά power-ups, όπως ισχυρότερες επιθέσεις, που μας ενθαρρύνουν στο συνεχή χειρισμό διαφορετικών όπλων. Παρόλο, όμως, που η προσθήκη του εκτενούς εξοπλισμού δίνει μία αρκετά καλή ανταμοιβή και δικαιολογία για την εύρεση και εξόντωση αντιπάλων, δεν φτάνει σε σημείο να αντισταθμίσει την κούραση που επέρχεται σύντομα από το συνεχές και δίχως ιδιαίτερη ποικιλία button mashing, με το είδος των συγκρούσεων να επαναλαμβάνεται διαρκώς.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά από το τεράστιας διάρκειας Story Mode μπορείτε να απασχοληθείτε για ώρες με το νέο Conquest Mode, όπου ο χάρτης της Κίνας είναι χωρισμένος σε εκατοντάδες εξαγωνικές περιοχές, οι περισσότερες εκ των οποίων μας τοποθετούν σε μάχες. Στο συγκεκριμένο mode μπορούμε να πάρουμε μέρος σε μάχες με τη βοήθεια ενός ακόμα ατόμου είτε σε offline είτε σε online συνεργασία.

Εν αναμονή του επόμενου Dynasty Warriors ή Spin-off

Για άλλη μία φορά, λοιπόν, η Omega Force ακολουθεί την πεπατημένη δημιουργώντας ένα –συνηθισμένο πλέον- Dynasty Warriors. Οι οπαδοί της σειράς είμαστε σίγουροι ότι θα μείνουν ευχαριστημένοι, καθώς το υλικό που προσφέρεται είναι μεγαλύτερο από ποτέ, περιέχοντας τέσσερα τεράστια campaigns στο Story Mode καθώς και το Conquest Mode, που εάν θελήσετε να τελειώσετε με κάθε δυναστεία, θα σας κρατήσει απασχολημένους μέχρι το επόμενο sequel. Τα προβλήματα τεχνικής φύσεως και έντονης επανάληψης, ωστόσο, παραμένουν σε ένα gameplay μοντέλο που δείχνει έντονα τις ρίζες του στην πρώτη εμφάνιση του 1997.

Νικόλας Μαρκόγλου

Θετικά

  • Περισσότερο συγκροτημένο και κατανοητό Story Mode
  • Τεράστιος αριθμός όπλων που μας ωθεί στην εύρεσή τους
  • Το διαθέσιμο υλικό μπορεί να σας απασχολήσει για δεκάδες ώρες

Αρνητικά

  • Εξαιρετικά ελάχιστες αλλαγές σε gameplay επίπεδο
  • Τα διάφορα προβλήματα τεχνικής φύσεως παραμένουν
  • Σύντομα κυριαρχεί το αίσθημα της έντονης επανάληψης

Βαθμολογία

Νικόλας  Μαρκόγλου

Η αγάπη του Νικόλα για το gaming ξεκίνησε από πολύ νωρίς χάρη στο Atari 2600. Έκτοτε, το πάθος του για τα βιντεοπαιχνίδια αυξήθηκε με γεωμετρικούς ρυθμούς με ιδιαίτερη έμφαση στο console gaming και ιδίως στα FPS, action-adventure και οτιδήποτε έχει την indie “ταμπέλα”. Ο κινηματογράφος έρχεται στην πολύ κοντινή δεύτερη θέση στα χόμπι του, παρακολουθώντας ένα μεγάλο εύρος ταινιών από την αξεπέραστη εποχή του ασπρόμαυρου σινεμά μέχρι τα blockbusters του “ψηφιακού” Hollywood.

Συμμετεχουν

Δείξε μου και άλλα...