Ταυτότητα

Dynasty Warriors 7

Dynasty Warriors 7

Edition: N/A Genre: Action, Hack 'n' Slash Διάθεση: CD Media
Αριθμός παικτών: 1-2 Ανάπτυξη: Omega Force Ημ. Έκδοσης: 08/04/2011
PEGI: 16 Εκδότης: Tecmo-Koei Πλατφόρμες: Xbox 360, PlayStation 3


Η Εξέγερση των Κίτρινων Τουρμπανιών αρχίζει… ξανά…

Μία ατέλειωτη βιβλιοθήκη από hack ‘n slash τίτλους υπάρχει στο ιστορικό της Koei και όπως φαίνεται δε δείχνει διατεθειμένη να μεταθέσει σύντομα το βάρος της σε κυκλοφορίες άλλου είδους. Σε αυτήν την επιλογή της, βέβαια, δε θα μπορούσε παρά να βοηθάει στο μέγιστο βαθμό η εμπορική επιτυχία των περισσότερων εκδόσεών της. Άλλωστε, η διόλου απαιτητική φόρμουλα του “εύπεπτου” button mashing και της δομής των επιπέδων που έχει καθιερώσει, δεν χρειάζεται παρά ελάχιστες μετατροπές ώστε να μεταφερθεί με σχετική ευκολία σε οποιοδήποτε από τα αναρίθμητα spin-offs της.

Έπειτα από τα Gundam, Samurai Heroes, Fist of the North Star και λοιπές κυκλοφορίες των τελευταίων ετών, η υπεύθυνη και ακούραστη δημιουργός Omega Force αποφασίζει να επιστρέψει στο franchise που την εδραίωσε στο χώρο των βιντεοπαιχνιδιών.

dynasty-warriors-7-01-thumb.jpgΤρία χρόνια μετά το έκτο κεφάλαιο της σειράς των Dynasty Warriors έχουμε στα χέρια μας το νέο sequel, παράλληλα με την αμυδρά ελπίδα πως η επιστροφή στο franchise-σήμα κατατεθέν της, αλλά και το σεβαστό χρονικό διάστημα που είχε για την ανάπτυξή του, θα την οδηγούσαν σε σημαντικές αλλαγές στον -κατά κοινή ομολογία- πεπαλαιωμένο τομέα του gameplay. Δυστυχώς, για άλλη μία φορά το είδος των hack ‘n slash θα παραμείνει απαράλλαχτο στον πυρήνα του, με την ιαπωνική εταιρία να φαίνεται έντονα πως στοχεύει για άλλη μία φορά στη βελτίωση του περιεχομένου.

Μικροαλλαγές και προσθήκες υπάρχουν στον τρόπο που μαχόμαστε, αλλά σίγουρα δεν είναι σε θέση να μας προσφέρουν μία ανανεωμένη εμπειρία ενώ –για πολλοστή φορά- τα πάσης φύσεως τεχνικά προβλήματα δηλώνουν παρόντα.  

Ώρα για επανάληψη 

dynasty-warriors-7-02-thumb.jpgΈβδομο κεφάλαιο των Dynasty Warriors και, ως εκ τούτου, έκτη επανάληψη του μυθιστορηματικού Romance of the Three Kingdoms. Μετά από τόσες επισκέψεις στην ιστορία των Τριών Βασιλείων είναι δύσκολο να μην έχει συγκρατήσει κάποιος ονόματα και καταστάσεις από τα προηγούμενα Dynasty Warriors. Απόρροια αυτού του γεγονός αποτελεί ή ακόμα πιο εύκολη κατανόηση σχέσεων εχθρικών και φίλιων δυνάμεων, αλλά και καταστάσεων που οδήγησαν στο σχίσμα μεταξύ των Κινέζων φεουδαρχών.

Αυτό βέβαια δε σημαίνει ότι η συγκεκριμένη εξιστόρηση δεν έχει αρχίσει να κουράζει, από τη στιγμή μάλιστα που ένα μεγάλο μέρος των αποστολών το έχουμε ξαναδεί πολλάκις σε προηγούμενους τίτλους. Τουλάχιστον σε αυτό το κεφάλαιο παρουσιάζεται κάποια βελτίωση στη μέθοδο αφήγησης των τεκταινομένων.

dynasty-warriors-7-03-thumb.jpgΣε αντίθεση με τους προηγούμενους τίτλους, όπου στο Story Mode επιλέγαμε το μαχητή της αρεσκείας μας και παρακολουθούσαμε τη δική του ιστορία στις διαμάχες των τριών βασιλείων, εδώ επιλέγουμε μία από τις τρεις δυναστείες των Wu, Shu και Wei ενώ για πρώτη φορά κάνει την εμφάνισή της η δυναστεία των Jin, η οποία διαδέχθηκε τις προηγούμενες. Σε κάθε μία από τις παραπάνω επιλογές, το Story Mode μας οδηγεί γραμμικά στις διάφορες μάχες, εναλλάσσοντας τους χαρακτήρες που ελέγχουμε.

Με αυτόν τον τρόπο παρακολουθούμε μία περισσότερο συγκροτημένη εξιστόρηση της πορείας της κάθε δυναστείας, προσφέροντάς μας ικανοποιητικές πληροφορίες ώστε να κατανοήσουμε τους πολιτικούς και στρατιωτικούς λόγους που μας οδηγούν κάθε φορά στην επόμενη μάχη. Η ποιότητα των cutscenes κινείται γενικά σε σχετικά ικανοποιητικά επίπεδα κάτι το οποίο δεν μπορεί να ειπωθεί για τους διαλόγους.

dynasty-warriors-7-04-thumb.jpgΑν και πολλά από τα κείμενα είναι καλογραμμένα, υπάρχουν στιγμές που γίνονται πραγματικά παιδιάστικα ως μία μέθοδος δημιουργίας χιουμοριστικών καταστάσεων, που δείχνουν έντονα πως βρίσκονται εκτός τόπου και χρόνου. Επιπροσθέτως, οι αγγλόφωνοι ηθοποιοί -στην πλειοψηφία τους- αδυνατούν να αποδώσουν έστω και υποφερτά τις φωνές των χαρακτήρων που υποδύονται. Ευτυχώς, η συγκεκριμένη κατάσταση μάλλον θα διορθωθεί καθώς έχουν ήδη διατεθεί σε διάφορες χώρες οι ιαπωνικές ομιλίες προς δωρεάν “κατέβασμα” και ελπίζουμε ότι σύντομα θα είναι διαθέσιμες και στις εγχώριες online υπηρεσίες. 

{PAGE_BREAK}

Ώρα για “λίγο” button mashing 

Μεταφερόμενοι στο πεδίο της μάχης δεν αργήσαμε να διαπιστώσουμε το πόσο γνώριμα είναι τα περιβάλλοντα στα οποία βρισκόμαστε. Εξαρχής, ο τεχνικός τομέας δείχνει πως τα γραφικά είναι σαφώς πιο “γυαλισμένα” αλλά απεικονίζουν περιβάλλοντα, στρατιώτες και κτίσματα που παρουσιάζουν απλά την ελάχιστη και αρκούντως δικαιολογημένη οπτική βελτίωση σε σχέση με τους προηγούμενους τίτλους, ενώ εικαστικά είναι εντελώς απαράλλαχτα. Το έντονο pop-up συνεχίζει να υφίσταται και να μας θυμίζει σε κάθε στιγμή εποχές συστημάτων προηγούμενης γενιάς, εμφανίζοντας και εξαφανίζοντας εν ριπή οφθαλμού δεκάδες στρατιώτες.

Είναι εμφανές ότι δεν έγινε κάποια σοβαρή προσπάθεια εξάλειψης ή έστω εξομάλυνσης αυτού του σημαντικού προβλήματος. Αφού πλησιάσαμε τους αντίπαλους στρατούς, δεν αργήσαμε να διαπιστώσουμε επιπλέον ότι οι βελτιώσεις στην τεχνητή νοημοσύνη παρουσιάζουν ρυθμούς χελώνας.

dynasty-warriors-7-04-thumb.jpgΕίναι αλήθεια ότι αυτή τη φορά βλέπουμε ορισμένους μεμονωμένους αντιπάλους να ξιφομαχούν σε μία απέλπιδα προσπάθεια να μας δείξουν ότι οι δύο (ή και περισσότεροι) στρατοί συγκρούονται. Εντούτοις, όταν οι υπόλοιποι εκατό στρατιώτες απλά κοιτιούνται μεταξύ τους, ανήμποροι έστω και να κουνήσουν λίγο τα όπλα τους, είναι δύσκολο να πειστούμε ότι παρακολουθούμε μία πραγματική σύρραξη.  Για άλλη μία φορά, λοιπόν, οι ουσιαστικές συγκρούσεις περιορίζονται μεταξύ των επώνυμων αξιωματικών.

Οποιοσδήποτε από τους χαρακτήρες που ελέγχουμε έχει τη δυνατότητα να εξοντώσει πραγματικά δεκάδες στρατιώτες ακόμα και με ένα απλό χτύπημα, κάτι για το οποίο θα λέγαμε ψέματα αν δεν παραδεχόμασταν ότι μας πρόσφερε μία πρόσκαιρη ευχάριστη αίσθηση δύναμης.

dynasty-warriors-7-05-thumb.jpgΤο μοτίβο των combos παραμένει στα δεδομένα που μας έχει συνηθίσει το είδος. Τα απλά combos πραγματοποιούνται με συνεχή πατήματα της απλής επίθεσης, που μπορούν να διαδεχτούν από μία δυνατή επίθεση, ώστε να πραγματοποιήσουμε μία ισχυρή κατάληξη της αλληλουχίας των χτυπημάτων. Πλέον, κάθε χαρακτήρας μπορεί να φέρει ανά πάσα στιγμή δύο όπλα μαζί του, τα οποία μάλιστα μπορούμε να τα αλλάζουμε κατά βούληση με οποιοδήποτε άλλο έχουμε στο inventory.

Ο συνολικός αριθμός των όπλων είναι πραγματικά εντυπωσιακός, προσφέροντας δεκάδες επιλογές, χωρισμένες σε έναν μεγάλο αριθμό κατηγοριών ανάμεσα από τα κλασσικά σπαθιά και τσεκούρια, αλλά και πιο εξωτικά όπως γάντια με λεπίδες -μεταξύ άλλων. Κάθε μία κατηγορία όπλων διαθέτει τα δικά της ξεχωριστά combos αλλά και ειδικές κινήσεις για οποιονδήποτε χαρακτήρα ειδικεύεται σε αυτήν.

dynasty-warriors-7-07-thumb.jpgΤα καινούρια όπλα δύναται να τα αποκτήσουμε με την εξόντωση ορισμένων αξιωματικών, προσφέροντας μία αρκετά καλή ανταμοιβή για την εύρεση και αντιμετώπισή τους. Επιπλέον, έπειτα από την εκτενή χρήση κάθε όπλου, “ξεκλειδώνουμε” ειδικά power-ups, όπως ισχυρότερες επιθέσεις, που μας ενθαρρύνουν στο συνεχή χειρισμό διαφορετικών όπλων. Παρόλο, όμως, που η προσθήκη του εκτενούς εξοπλισμού δίνει μία αρκετά καλή ανταμοιβή και δικαιολογία για την εύρεση και εξόντωση αντιπάλων, δεν φτάνει σε σημείο να αντισταθμίσει την κούραση που επέρχεται σύντομα από το συνεχές και δίχως ιδιαίτερη ποικιλία button mashing, με το είδος των συγκρούσεων να επαναλαμβάνεται διαρκώς.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά από το τεράστιας διάρκειας Story Mode μπορείτε να απασχοληθείτε για ώρες με το νέο Conquest Mode, όπου ο χάρτης της Κίνας είναι χωρισμένος σε εκατοντάδες εξαγωνικές περιοχές, οι περισσότερες εκ των οποίων μας τοποθετούν σε μάχες. Στο συγκεκριμένο mode μπορούμε να πάρουμε μέρος σε μάχες με τη βοήθεια ενός ακόμα ατόμου είτε σε offline είτε σε online συνεργασία.

Εν αναμονή του επόμενου Dynasty Warriors ή Spin-off

Για άλλη μία φορά, λοιπόν, η Omega Force ακολουθεί την πεπατημένη δημιουργώντας ένα –συνηθισμένο πλέον- Dynasty Warriors. Οι οπαδοί της σειράς είμαστε σίγουροι ότι θα μείνουν ευχαριστημένοι, καθώς το υλικό που προσφέρεται είναι μεγαλύτερο από ποτέ, περιέχοντας τέσσερα τεράστια campaigns στο Story Mode καθώς και το Conquest Mode, που εάν θελήσετε να τελειώσετε με κάθε δυναστεία, θα σας κρατήσει απασχολημένους μέχρι το επόμενο sequel. Τα προβλήματα τεχνικής φύσεως και έντονης επανάληψης, ωστόσο, παραμένουν σε ένα gameplay μοντέλο που δείχνει έντονα τις ρίζες του στην πρώτη εμφάνιση του 1997.

Νικόλας Μαρκόγλου

Θετικά

 • Περισσότερο συγκροτημένο και κατανοητό Story Mode
 • Τεράστιος αριθμός όπλων που μας ωθεί στην εύρεσή τους
 • Το διαθέσιμο υλικό μπορεί να σας απασχολήσει για δεκάδες ώρες

Αρνητικά

 • Εξαιρετικά ελάχιστες αλλαγές σε gameplay επίπεδο
 • Τα διάφορα προβλήματα τεχνικής φύσεως παραμένουν
 • Σύντομα κυριαρχεί το αίσθημα της έντονης επανάληψης

Βαθμολογία

Σχόλια Χρηστών (25 σχόλια)
 • nick nick 08 Μαΐου 2011  | 14:10

  @oGRe94-PSKc ναι οπως λεει και ο Safer777 μοιαζει στο Devil Kings, αλλα αν ενδιαφερεσαι στο PS3 κυκλοφορει και το Devil Kings 3, στο οποιο κρατησαν το ιαπωνικο όνομα και το ονομαζουν sengoku basara samurai heroes

 • Safer777 Safer777 07 Μαΐου 2011  | 22:01

  Ναι φίλε μοιάζει πάρα πολύ με το Devil Kings.Εγώ σου προτείνω άμα θες να το αγοράσεις.Ναι ξέρω κάνεις όλο τα ίδια και τα ίδια,λες και τα άλλα παιχνίδια δεν είναι έτσι!

 • oGRe94-PSKc oGRe94-PSKc 07 Μαΐου 2011  | 11:38

  Ρε μαγκες μπορει να κανω λαθος αλλα ετσι οπως διαβαζω διαφορα σχολια θυμιζει πολυ Devil Kings... Προσωπικα δεν το εχω παιξει το Dynasty και καννενα απο τα προηγουμενα!

 • valkon_gamer valkon_gamer 06 Μαΐου 2011  | 22:09

  σίγουρα αγορά όταν γίνει τσάμπα

 • Safer777 Safer777 06 Μαΐου 2011  | 21:44

  Ναι αυτά.Αλλά δεν έχουν έρθει ακόμα Ευρώπη...

 • Paschouale Paschouale 06 Μαΐου 2011  | 18:52

  Αυτά θες δηλαδή:

  NEW STAGE AND BGM PACK 1
  This pack features a brand new stage for Conquest Mode: Sanjiang Castle! Three distinct scenarios are available to be played out on this stage, the home of the King of Nanzhong, Meng Huo. Additionally, eight pieces of BGM are included, featuring tracks from DYNASTY WARRIORS 5 and DYNASTY WARRIORS 6.

  NEW WEAPON PACK 1
  Attack your enemies with two new weapons, the Dagger-axe and the Bomb. Grab and slam nearby enemies or perform multi-level attacks with the Dagger-axe, or set the Bomb to explode and cause massive damage! Both weapons will be added to your inventory, but you can also create them at the Blacksmith or earn more powerful versions of each weapon by clearing each weapon scenario in Conquest Mode.

 • Safer777 Safer777 06 Μαΐου 2011  | 05:28

  Ε καλά άλλο εκεί ρε συ.Και εξάλλου σε πακέτα είναι,άρα παίρνεις όποιο θέλεις.Το πρόβλημα είναι ότι στην Αμερική έχουνε βγεί για 360 αλλά ακόμα εδώ.Εγώ θέλω τα extra stages γιατί εκεί οι αξιωματικοί ρίχνουν καλά drops...

 • Paschouale Paschouale 06 Μαΐου 2011  | 05:07

  Safer άμα μπεις στην official σελίδα, γράφει τα DL, άρα λογικά θέλω να πιστεύω μόλις ανέβει το PSN θα είναι μέσα... Αν και από ότι είδα μόνο τα Ιαπωνικά θα είναι free τελικά... Μας έριξαν εμάς... στην Ιαπωνία πολλά από αυτά είναι τσάμπα...

 • kostasfil kostasfil 06 Μαΐου 2011  | 04:08

  Ασε που χαλαει και τα χειριστηρια!!!! ;-)

 • Safer777 Safer777 05 Μαΐου 2011  | 23:30

  Ξέρει κανένας πότε θα έρθει το DLC και από εδώ ρε παιδιά?

 • Gamer-cy Gamer-cy 05 Μαΐου 2011  | 21:03

  Αδιαφορο το παιχνιδι ωραιο ομως το review του Νικολα

 • Paschouale Paschouale 05 Μαΐου 2011  | 20:06

  Εγώ το έχω αγοράσει και το γουσταρίζω!! Είναι κάτι σαν τα Resident Evil, Απλά κρατάει την σωστή συνταγή... Τα Resi 1-2-3 ΄)!!! Οι οπαδοί της σειράς δεν θέλουν να αλλάξει!!!

 • KTI_23 KTI_23 05 Μαΐου 2011  | 19:52

  πολυ επαναληψη απο οτι εχω καταλαβει πεφτει σε ολο το παιχνιδι..οι φανς της σειρας σιγουρα θα το αγορασουν αλλα ολοι οι υπολοιποι μαλλο οταν μειωθει η τιμη αν το θελουν..συμφωνω με εσενα kostasfil αν η σειρα ειχε ενυπωσιασει τοτε μαλλον πρεπει να καταλαβει πως περασαν τα χρονια η omega force!

 • kostasfil kostasfil 05 Μαΐου 2011  | 19:25

  Oταν πρωτοβγηκε αυτη η σειρα,ειχε εντυπωσιασει κυριως λογω του μεγεθους των πεδιων των μαχων, που ηταν τεραστια!Τωρα ομως, δεκα χρονια μετα, δεν εχουν τιποτα να προσφερουν...εκτος απο ατελειωτη ανοιααααα!

 • TheMastas TheMastas 05 Μαΐου 2011  | 19:20

  Για ορισμένους που τους αρέσουνε τα mindless mashing θα τους αρέσει για μας τους υπόλειπους θα πω το εξής : Τα ίδια και τα ίδια,μας πρήξανε τα φρύδια με αυτήν την σειρά και τα spin of της :)

 • R_Sambora R_Sambora 05 Μαΐου 2011  | 18:34

  Με αυτό το game βαριέσε να πολεμάς με τόσους εχθρούς .

 • Safer777 Safer777 05 Μαΐου 2011  | 17:46

  Καλά εγώ από πρώτη μέρα το αγόρασα.Ε εντάξει δεν κάνει από παιχνίδι σε παιχνίδι τιτάνιες διαφορές όπως όλα τα παιχνίδι Fifa και Pro που δεν αναγνωρίζεις το ένα από το άλλο λόγω των τεράστιων διαφορών που προσθέτουν κάθε χρόνο αλλά προσπαθούν...

 • MrHakaider12 MrHakaider12 05 Μαΐου 2011  | 17:06

  ειναι το καλύτερο dynasty warriors , συνηστάται στους fan της σειράς , όπως εμένα.

 • z65nik z65nik 05 Μαΐου 2011  | 16:55

  katapliktiko dw to kalitero mexri tora dini megali prosoxi sti afigisi ton pragmatikon gegonoton pou odigisan ka8e vasilio stin epomeni maxi.episis den nikame se oles tis maxes opos sta paliotera alla arketes fores anagazomastai na ipoxorisoume.i istoria ton jin einai vareti.e3eretiki pros8iki sti sira dw Ma Chao <3

 • souvlakomanis souvlakomanis 05 Μαΐου 2011  | 16:42

  είτε το πάρετε είτε όχι το ίδιο είναι όλα τα ίδια με τις προηγούμενες σειρές

 • ASUS85 ASUS85 05 Μαΐου 2011  | 16:20

  Αυτά είναι...

 • NikeFerrari NikeFerrari 05 Μαΐου 2011  | 16:19

  Κούλη, το ΤΑΤΑΤΑΤΑ... είναι το Special move και το κάνεις όταν γεμίσει η μπάρα και διαρκεί 7 δευτερόλεπτα, είναι αυτοματοποιημένο ενώ σκοπός του είναι να ξεκουράσει τα δάκτυλα σου απο το button mashing και να τα προετοιμάσει για το επόμενο. ;)

 • Sephir0th Sephir0th 05 Μαΐου 2011  | 16:19

  mia apo ta idia koulis....pragmatika den exo katalavi pote auto to idos gaming :P

 • KoulisHHH KoulisHHH 05 Μαΐου 2011  | 15:50

  Όχι Nike έχει εξελιχθεί το σύστημα μάχης :P απο Hu!Huuu! Hiyaaaa! έγινε ......TATATATTATTATATATATATATATATATATATATA :lol: :lol:
  Δε μπόρεσα να καταλάβω αυτή τη λογική των ατελείωτων εχθρών,το button mashing ποτέ,συγχωρέστε με fans του παιχνιδιού αλλά μόνο γέλια με προκαλεί.:D

 • NikeFerrari NikeFerrari 05 Μαΐου 2011  | 15:44

  Huuuuu, Huuuuuu, ...Hiiiiaaaaaaah το 7! Σίγουρη αγορά.......στα 8Ε.