Πάνω εκεί στου Τατζικιστάν τις κορφές που θαρρείς τ’ αστέρια φιλούνε

To Operation Flashpoint Red River παίζει σε μία ξεχωριστή κατηγορία, εντελώς μόνο του. Οι τάσεις της αγοράς έχουν ωθήσει τη gaming βιομηχανία στη δημιουργία όλο και περισσότερων corridor shooters, τα οποία με ένα σύντομο campaign -πιο ευθύγραμμο και από αγώνα ταχύτητας εκατό μέτρων σε παγκόσμιο πρωτάθλημα στίβου- απλά δίνουν το έναυσμα για την ενασχόληση με το multiplayer κομμάτι τους. Το νέο πόνημα της Codemasters Action Studios, ευθύς εξαρχής, διαχωρίζει τη θέση του και απομακρύνεται ξεκάθαρα από όλα αυτά τα παιχνίδια, που μπορεί εξωτερικά να έχουν πολλές ομοιότητες, αλλά εν τέλει είναι τελείως διαφορετικά. Ανήκοντας λοιπόν στην κατηγορία των Squad Based Tactical Shooters, και έχοντας την παρακαταθήκη από τους προηγούμενους τίτλους της σειράς -είτε της προηγούμενης γενιάς είτε του πιο πρόσφατου Dragon Rising-, επιχειρεί να αποτελέσει την εναλλακτική πρόταση των μιλιταριστικών παιχνιδιών βολών πρώτου προσώπου και να αναπληρώσει το κενό που υφίσταται τα τελευταία χρόνια με την απουσία τίτλων όπως το Full Spectrum Warrior, το ArmA (σε κονσόλες) ή ακόμα και το παλιότερο αλλά σπουδαίο Hidden and Dangerous. Πόσο καλά και αποτελεσματικά όμως επιτελεί αυτό το έργο η κυκλοφορία της Codemasters;

Με το καλό, στο επόμενο ο Μπιν Λάντεν

Πρωτίστως να ξεκαθαρίσουμε για όσους φίλους δυσανασχετήσουν με το θεματικό υπόβαθρο του τίτλου, που έχει και πάλι να κάνει με τον «απελευθερωτικό» αγώνα των Ηνωμένων Πολιτειών ανά την υφήλιο, ότι η σειρά ανέκαθεν επικέντρωνε στη συγκεκριμένη θεματολογία, οπότε το στοιχείο αυτό δε δύναται να αποτελέσει από μόνο του επιβαρυντικό παράγοντα για το παιχνίδι. Για να είμαστε βέβαια ειλικρινείς, οι φίλοι μας στην Codemasters κάνουν ό,τι είναι δυνατόν ώστε να φέρουν στα όρια του τον ήδη αρνητικά προκατειλημμένο παίκτη, παρουσιάζοντας τη σύντομη ιστορία του Red River όσο πιο εξευτελιστικά μπορούν, επιχειρώντας ίσως να εγείρουν συναισθηματικά τους Αμερικανούς εν gaming αδελφούς μας.

Η κοινή λογική, όμως, υπαγορεύει ότι ακόμα και αυτοί θα έχουν υπερκορεστεί από τα ατελείωτα σενάρια των αμερικανικών «προληπτικών» επεμβάσεων ανά τον κόσμο, από τις απελπιστικές εναλλακτικές πραγματικότητες, στις οποίες ο μόνος που αλλάζει είναι ο κύριος τρομοκράτης και το ρόλο του Μεγάλου Κακού σιγά σιγά επωμίζεται η Κίνα, και από το απεχθές γράψιμο και απόδοση των διαλόγων. Για το τελευταίο, ό,τι και να πεί κανείς είναι πραγματικά λίγο.

Μόνη λύτρωση, το κλείσιμο των ηχείων. Αυτή είναι η μόνη περιγραφή που ταιριάζει. Ατέλειωτες βωμολοχίες και μιλιταριστική αργκό με τόνους ρατσιστικών και υποτιμητικών για ολοκλήρους λαούς και έθνη σχολίων, πάντα στο κλίμα «απόδοσης ρεαλισμού». Δυστυχώς, όταν ο ρεαλισμός είναι προσβλητικός προς τη νοημοσύνη μας, δεν λειτουργεί επαυξηντικά για τα θετικά του τίτλου. Είμαστε λοιπόν μία ομάδα τεσσάρων Αμερικανών πεζοναυτών, άρτι αφιχθέντες κάπου στο Τατζικιστάν (δεν έχει σημασία πού ακριβώς), εξολοθρεύοντας τους τελευταίους θύλακες τρομοκρατών από το Αφγανιστάν, φτάνοντας έτσι στην... «πίσω αυλή» της Κίνας, η οποία δεν κάθεται με σταυρωμένα χέρια.

Σε μία σειρά δέκα μεγάλων αποστολών, προσπαθούμε κάτι (δεν έχει σημασία τι) να επιτύχουμε μέσα σε όλον αυτόν το χαμό, ώστε στο τέλος να ακούσουμε και έναν υπερήφανο, εθνεγερτικό και δακρύβρεχτο μονόλογο του δεκανέα για το ήθος και την προσφορά των Πεζοναυτών, του ιδίου δεκανέα που φροντίζει σε όλο το υπόλοιπο παιχνίδι να προκαλέσει πολλές ημικρανίες με την ακατάσχετη φλυαρία του γεμάτη στρατιωτική αργκό, βωμολοχίες και πλούσια προφορά του Harlem.

Το αργόστροφο ανιψάκι του Full Spectrum Warrior

Ας δούμε όμως τι μπορούμε να κάνουμε με τους τρείς στρατιώτες της ομάδας μας (αφού εμείς υποδυόμαστε τον τέταρτο και ομαδάρχη). Πρωτίστως, να διασαφηνίσουμε ότι οποιαδήποτε προσπάθεια run ‘n’ gun προσέγγισης τους τίτλου είναι καταδικασμένη να αποτύχει στα πρώτα δευτερόλεπτα. Το Red River είναι σχεδιασμένο ως ένα tactical shooter, και αυτό παραμένει -παρά τα στραβοπατήματα- μέχρι και την τελευταία στιγμή. Στην ομάδα έχουμε λοιπόν τη δυνατότητα να επιμερίσουμε ειδικότητες (rifleman, scout, grenadier και machinegunner) και να δώσουμε εντολές είτε συνολικά είτε επιμέρους.

Οι εντολές δεν είναι τόσες πολλές όσες στο Dragon Rising, αλλά είναι σαφώς πιο εργονομικά κατανεμημένες στο χειριστήριο και δεν προκαλούν πολλούς πονοκεφάλους και φθηνούς θανάτους. Σε μία ιδεατή κατάσταση, στο πεδίο της μάχης που είναι πιο συμμαζεμένο και πυκνό σε σχέση με του προκατόχου του (κάτι που σαφώς υπολογίζεται στα θετικά του τίτλου), μπορούμε να δώσουμε εντολές κίνησης, κάλυψης, πλαγιοκόπησης, καταστολής πυρών, επίθεσης, θεραπείας ενός συμμαχητή κ.ο.κ.

{PAGE_BREAK}

Θεωρητικά, μία μάχη μπορεί να ολοκληρωθεί εκ μέρους μας χωρίς ο επικεφαλής να ρίξει ούτε μία σφαίρα. Ο αέρας της τακτικής προσέγγισης που διαπνέει το εγχείρημα, εμπλουτίζεται από τα στοιχεία αληθοφάνειας όπως η κίνησή μας, η αργή περίδεση και επούλωση των τραυμάτων, ο κοπιώδης χειρισμός των αντιαρματικών και αντιαεροπορικών όπλων κλπ. Δίνεται επίσης η δυνατότητα χειρισμού οχημάτων, αλλά όχι ελικοπτέρων όπως στο DR, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις μπορούμε να καλέσουμε βοήθεια είτε από το πυροβολικό είτε από την αεροπορία. Συνολικά, ο τίτλος προσφέρει ένα πολύ ικανοποιητικό gameplay, που σαφώς δε φτάνει στα επίπεδα τακτικής προσέγγισης ενός Full Spectrum Warrior, αλλά του χαρίζει άνετα τον τίτλο του πιο «στρατηγικού» παιχνιδιού βολών πρώτου προσώπου εδώ και αρκετά χρόνια. Δυστυχώς, ο τιμητικός αυτός τίτλος έχει αντίτιμο, το οποίο είναι βαρύ, και η ρήση «στους τυφλούς βασιλεύει ο μονόφθαλμος» επαληθεύεται πλήρως στο Red River. Σε ένα τέτοιο παιχνίδι -κατά την άποψή μας- πρωταρχική μέριμνα των δημιουργών δε θα έπρεπε να αποτελεί ούτε ο αληθοφανής ήχος των όπλων, ούτε η καλή απόδοση του γραφικού δεκανέα, ούτε η μετακίνησή μας σε τεράστιες αποστάσεις, προκειμένου ο παίκτης να αισθανθεί ότι βρίσκεται σε ένα πεδίο μάχης.

Ένα και μόνο πράγμα θα έπρεπε να απασχολεί τους δημιουργούς και αυτό δεν είναι άλλο από την Τεχνητή Νοημοσύνη του τίτλου. Και η A.I. στο Red River ασθενεί και μάλιστα βαρέως. Δε θα διαμαρτυρηθούμε για την ούτως ή άλλως ανύπαρκτη εξυπνάδα των αντιπάλων, που αναλώνονται σε βραχύχρονες ρουτίνες, αλλά για την προβληματική νοημοσύνη των συστρατιωτών μας.  Η αλήθεια είναι ότι σε ορισμένες περιπτώσεις προσαρμόσαμε την τακτική μας, λαμβάνοντας ως δεδομένο ότι η A.I. θα αρχίσει να λειτουργεί αυτοβούλως, αγνοώντας την εντολή που δώσαμε.

Μας είναι δύσκολο να φανταστούμε φερειπείν, πώς είναι δυνατόν με την κίνησή τους σε μία κάλυψη, να μη λαμβάνουν την κατάλληλη θέση άμυνας, αλλά να μετακινούνται συνεχώς έμπροσθεν και όπισθεν αυτής, όταν ο ίδιος μηχανισμός έχει εκτελεστεί άψογα σε ένα παιχνίδι του 2006 (Company of Heroes).

Αναφορικά και επιγραμματικά, τα μοιραία στραβοπατήματα της A.I. που αντιμετωπίσαμε και τα οποία συχνά κόστιζαν σε επιστροφή στο προηγούμενο checkpoint -που μπορεί να σήμαινε και είκοσι λεπτά προόδου- ήταν η αδυναμία κάλυψης πίσω από φυσικά ή τεχνητά εμπόδια, η συνεχής έκθεση σε αντίπαλα πυρά παρά την εντολή "Hold Position", η πλήρης αποτυχία εντολών πλαγιοκόπησης (flanking), η αδυναμία εντόπισης εχθρών ακόμα και σε λίγα μέτρα (εχθρών που με μία ζυγισμένη βολή πετυχαίνουν K.O.), o εγκλωβισμός σε τοίχους και φυσικά εμπόδια.

Επιπροσθέτως, υπάρχει αδυναμία πρόσβασης σε «καθαρά» σημεία, με αποτέλεσμα το θάνατο του επικεφαλής (αφού δεν προσφερόταν η ιατρική βοήθεια) και η συνεχής κίνηση μέσα σε κλειστούς χώρους και κτίρια παρά την εντολή "Defend Position" ή "Hold Position". Η κατάσταση δε θα ήταν τόσο άσχημη αν δεν επιδεινωνόταν από glitches του παιχνιδιού, όπως επί παραδείγματι η μη ενεργοποίηση ενός από τα ήδη πολύ αραιά checkpoints επειδή δεν πραγματοποιήθηκε ένα optional objective.

Σε ένα παιχνίδι που το "One Shot Kill" είναι αν μη τι άλλο σύνηθες, το φαινόμενο είναι άκρως ενοχλητικό. Αναφέραμε την πλειάδα αυτή των λαθών, προκειμένου να αναδείξουμε το αυτονόητο: Ότι σε ένα παιχνίδι που βασίζεται εξολοκλήρου στην τακτική και όχι στο ανελέητο και άμυαλο shooting, είναι απαράδεκτο να υφίστανται τόσο σοβαρά προβλήματα, που ίσως αποτρέψουν κάποιους από το συνεχίσουν να παίζουν. Αυτό δε σημαίνει ότι το παιχνίδι συνολικά δεν είναι ικανοποιητικό και αξιόλογο. Ο παίκτης όμως θα πρέπει να είναι προετοιμασμένος για πολλούς θανάτους, και λόγω της δυσκολίας του τίτλου και λόγω των λαθών στο σχεδιασμό του.

Περιμένοντας το Ιππικό

Ειρήσθω εν παρόδω, ο σχεδιασμός πολλών από τις τεράστιες πίστες του παιχνιδιού αδικεί τον τίτλο και τις προοπτικές που εμπεριέχει. Και ο λόγος γίνεται για τις πάρα πολλές περιπτώσεις που ο παίκτης καλείται να υπερασπιστεί μία θέση με κύματα εχθρών να εμφανίζονται το ένα μετά το άλλο.

Άποψή μας είναι ότι η συγκεκριμένη τακτική αποτελεί ένα τρικ προκειμένου να αυξηθεί ο gameplay χρόνος, αφού εκμεταλλευόμενοι ένα στατικό περιβάλλον, οι δημιουργοί κερδίζουν κάποιες ώρες παιχνιδιού στον τελικό απολογισμό. Εκτός βέβαια του γεγονότος ότι ουδεμία τακτική απαιτείται σε αυτές τις περιπτώσεις. Εκεί που τα πράγματα βαίνουν ομαλά -όπως προαναφέραμε- το παιχνίδι είναι ικανοποιητικό και απαιτεί προσεκτικές κινήσεις και σχεδιασμό. Τα περιβάλλοντα είναι τεράστια, και είναι συχνές οι μετακινήσεις σε μεγάλες αποστάσεις, αλλά δε θεωρούμε ότι το στοιχείο αυτό δρα επιβαρυντικά για το Red River.

{PAGE_BREAK}

Η αίσθηση ότι ο στρατιώτης βρίσκεται σε μία εχθρική, ερημωμένη και απόκοσμη περιοχή μεταδίδεται με επιτυχία και σε συνδυασμό με τα αξιοπρεπή γραφικά και την πιστή απόδοση της μορφολογίας και της αρχιτεκτονικής της περιοχής, η ατμόσφαιρα είναι συχνά υποβλητική. Κι εκεί βέβαια οι φίλοι στην Codemasters έκαναν τα ταχυδακτυλουργικά τους, αφού μεταξύ των διαφόρων πεδίων μαχών υπάρχουν ελάχιστες διαφορές και μόνο προς το τέλος εντοπίζονται σαφείς διαφοροποιήσεις. Ευτυχώς, αυτό που έχει σημασία είναι αυτή καθ' αυτή η μάχη και ο σχεδιασμός της, και η μονοτονία του περιβάλλοντος περνά σε δεύτερη μοίρα.

Πολύ ερημιά ρε παιδί μου

Για τον τεχνικό τομέα δεν υπάρχουν και πολλά πράγματα που μπορεί να ειπωθούν, εκτός του ό,τι οι όποιες συμβάσεις γίνονται σε λεπτομέρειες, υφές και aliasing έχουν ένα εμφανές κέρδος στο σταθερότατο frame rate, το αξιόλογο animation συμπολεμιστών και αντιπάλων και το αχανές draw distance που συχνά εντυπωσιάζει. Bugs και προβληματάκια στη μηχανή γραφικών είναι ήσσονος σημασίας. Στον ηχητικό τομέα για αυτά που έπρεπε να προειδοποιήσουμε, το πράξαμε εξαρχής. Πειστική απόδοση των όπλων, των ήχων της μάχης και της επικοινωνίας μεταξύ των μονάδων και ομάδων και ένας ενοχλητικότατος δεκανέας που «γαυγίζει» σε όλες τις υπόλοιπες περιπτώσεις. Επιλέξτε το mute σε εκείνες τις περιστάσεις. Ούτως ή άλλως ανοησίες λέει.

Ελπίζοντας ότι οι φίλοι μας είναι πιο έξυπνοι από την A.I. (είναι;)

Στο multiplayer κομμάτι του, το Operation Flashpoint: Red River βασίζεται ξεκάθαρα στο συνεργατικό σκέλος, είτε πρόκειται για πραγματοποίηση του campaign μαζί με φίλους, είτε για την πραγματοποίηση επιμέρους αποστολών που ενίοτε θυμίζουν firefight και horde, άλλες φορές είναι μικρές αποστολές εκκαθάρισης περιοχών και άλλες είναι αποστολές συνοδείας ενός κομβόι οχημάτων. Το παιχνίδι αποδεικνύεται σταθερότατο τεχνικά, και με δεδομένο ότι ένας φίλος αντικαθιστά επάξια ένα προβληματικό A.I. σύντροφο, ίσως είναι εκεί που το Red River μπορεί να λάμψει πραγματικά.

Η συμβουλή μας, όμως, είναι το co-op να πραγματοποιηθεί με γνωστούς και φίλους ει δυνατόν, διότι πολύ εύκολα μία πίστα που απαιτεί στρατηγική, μετατρέπεται σε αγώνα δρόμου μεταξύ αγνώστων για το ποιος από τους συμπαίκτες θα εξολοθρεύσει περισσότερους αντιπάλους. Δε μπορούμε να εντοπίσουμε πού το διασκεδαστικό σε αυτό, οπότε θα επιχειρήσουμε και στο μέλλον να επενδύσουμε αποκλειστικά στην στρατηγική προσέγγιση των διάφορων αποστολών.

Φράση cliché Νο 235: “Αν το παιχνίδι δεν είχε τόσα προβλήματα με την A.I...”

Το Red River, είναι ένα παιχνίδι που απομακρύνεται από το φρενήρες gameplay των σύγχρονων εξαδέλφων του. Απαιτεί σκέψη και υπομονή, λιγότερη σαφώς από simulators όπως το Armed Assault, μεγαλύτερη όμως σε σχέση με το Call of Duty και τους κλώνους του. Είναι ένας τίτλος παλαιάς κοπής, που παρά τα προβλήματά του καταφέρνει να προσφέρει ικανοποίηση με κάθε Αντικειμενικό Στόχο που επιτυγχάνεται στο πεδίο της μάχης. Μεταφέρει επιτυχημένα την αίσθηση ενός πεδίου μάχης ακόμα και σε μία άγνωστη και απομακρυσμένη περιοχή όπως τα υψίπεδα του Τατζικιστάν.

Πλήττεται όμως από σοβαρά προβλήματα, που αφορούν σε αυτό που θα έπρεπε να αποτελεί τη Λυδία Λίθο του: Στην τεχνητή νοημοσύνη. Και παρότι δεν αμφισβητούμε την ικανότητα καθενός πεπειραμένου παίκτη να τα αντιπαρέλθει, δεν είναι δυνατό να παραβλέψουμε την πιθανότητα κάποιος να μη μπορέσει καν να ολοκληρώσει το παιχνίδι λόγω εξάντλησης της υπομονής. Ένα παιχνίδι παύει να είναι διασκεδαστικό ή ψυχαγωγικό όταν η ολοκλήρωσή του μετατρέπεται σε αγγαρεία και αυτό είναι κάτι το οποίο απευχόμαστε για όλους τους δημιουργούς και όλους τους τίτλους που κυκλοφορούν.

Σάββας Καζαντζίδης

Ταυτότητα παιχνιδιού

Edition: N/AGenre: FPSΔιάθεση: Namco-Bandai Partners
Αριθμός παικτών: 1-4Ανάπτυξη: CodemastersΗμ. Έκδοσης: 21/04/2011
PEGI: 18Εκδότης: CodemastersΠλατφόρμες: PC, Xbox 360, PlayStation 3

Θετικά

 • Το μόνο σκεπτόμενο (μόνο από άποψη gameplay) shooter σε κονσόλες και από τα ελάχιστα στην αγορά γενικώς
 • Άρτια μεταφορά του κλίματος της μάχης

Αρνητικά

 • Προβλήματα στην A.I. που μπορούν να γονατίσουν και τον πιο υπομονετικό παίκτη
 • Ας φιμώσει κάποιος τον δεκανέα!

Βαθμολογία

O Σάββας δεν παίζει videogames από τότε που θυμάται τον εαυτό του. Δεν ξέρει πως είναι από κοντά ένα NES πόσο μάλλον ένα SNES. Παρόλα αυτά καταφέρνει και ανέχεται τον εαυτό του ως gamer και που και που, μεταξύ Heavy Metal και Χέβι Μέταλ, παίζει και κανένα παιχνίδι. Επίσης είναι ερωτευμένος με τη Liara T’soni και θα ήθελε κάποια στιγμή να μετακομίσει σε μία καλύβα κοντά στη Firelink Shrine, ένα τσιγάρο δρόμο από τις Κατακόμβες αν και δεν καπνίζει.

Σχετικά άρθρα βάσει tags

PS+ Μαΐου: Ακόμη ένας δυνατός μήνας για την υπηρεσία
Προετοιμασία για τη κυκλοφορία του Detroit και χαλάρωμα με Rayman!
Ο Μάιος στο Xbox Live Gold
Ενδιαφέροντας μήνας με Metal Gear Solid V, Vanquish και άλλα!
Τι φέρνει ο Απρίλιος στους Gold members του Live
"Δυνατός" μηνάς με Dead Space 2 και Assassin’s Creed: Syndicate.
Ο Απρίλιος στο PlayStation Plus
Τρελός Μαξ και Trackmania Turbo!
Ξεκίνησε το Spring Sale της Microsoft
Παρά πολλά παιχνίδια με μειωμένες τιμές έως και 65%.
PS+ Μαρτίου: Μήνας φωτιά με Bloodborne και Ratchet & Clank
[Ενημέρωση] Tο 2019 σταματάει η διάθεση τίτλων για PS3 και PS Vita.
Ο Μάρτιος 2018 στο Xbox Live Gold
Με Trials of the Blood Dragon, SuperHot, Brave: The Video Game και Quantum Conundrum.
Under Night In-Birth Exe: Late[st]
Μια μικρή δόση νουβέλας, σε συνδυασμό με μια μεγαλύτερη δόση fighting.
Ο Φεβρουάριος στο PlayStation Plus
Επιτέλους Knack... και RiME!

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία:

Πρέπει να συνδεθείς για να σχολιάσεις

Άτομα σε αυτή τη συζήτηση

 • otan pesei h timi tou tha to paro..pou pas re codemasters afou den mporeis :P

 • Πώπω..Δηλαδή για να το "βγάλεις" το campaign ή American fan πρέπει να είσαι ή να έχεις ανοσία :p

  Με ότι διάβασα,το μόνο που μου αρέσει είναι ότι θα περάσεις ευχάριστα κάποιες ώρες με φίλους στο multiplayer(δεν το λέω επειδή είμαι εξαρτημένος απο το online),αν υπάρχει βέβαια η υποστήριξη του headset μέσα στο παιχνίδι,αλλιώς άντε να συνεννοηθείς...

 • χαχα ας φιμώσει κάποιος τον δεκανέα!! αυτό είναι σχόλιο! Χαχαχα

 • Σάββα το θεωρείς καλύτερο από το dragon rising?Mου φάνηκε πολλή μικρό το 6 χωρίς παρεξήγηση το προηγούμενο θα του έβαζα 8 παρά τα μικροπροβλήματα που είχε.

 • Άς φιμώσει ον δεκανέα lol

 • Nαι bill. Είναι καλύτερο από το Dragon Rising. Αλλά δεν είναι δυνατό 2 χρόνια μετά να μιλάμε για τα ίδια προβλήματα στην A.I.

 • Παιδιά εγώ ήμουν από τους πρώτους που το πηρά το είχα προαναγγέλλει κιόλας
  Το μετάνιωσα ώχρα πράγμα που θα αναλύσω πιο κάτω…
  Λοιπόν το campaing σε αλλά σημεία το βρίσκω καταπληκτικό σε αλλά
  Που την καρφώνει άγρια δεν είναι δυνατόν να έχουν ξανασυμβεί τα ιδία λάθη με το πρώτο
  Πρώτα από αλλά η εντολές είναι πολύ δυσκίνητες για την ΑΙ δεν θα αναφερθώ τα είπαμε
  Δεύτερο και σημαντικότερο που πας ρε codemasters χωρίς multiplayer ..ενώ στο πρώτο είχε
  Δεν έχει death match και τα σχετικά εγώ που έλεγα ωραία να βγει ένα αληθινό shooter
  Χωρίς perk…και μμ….( Call of duty) και δυστυχώς δεν το είδα πουθενά να γίνετε αυτή η διευκρίνηση στο internet ότι παιδάκια μην περίμενε multi
  Moνο co op ε...θα μου πεις ε ενταξει στα τοσα που κυκλοφορουν ας κυκλοφορισει
  και ενα χωρις multi αλλα αυτο που επρεπε να εχει δεν εχει και αυτα που ειναι δεν επρεπε να εχουν εχουν ... παντως εγω προσωπικα μολις το τερματησω
  το δινω γιατι αν δεν εχει παρεα δεν λεει μια..

 • δυστυχως το παιχνιδι αδικειται απο την μη παρουσια κανονικου multiplayer,εαν ειχε σιγουρα θα το δοκιμαζα και μπορει να πηγαινε και για αγορα,αλλα τωρα.....με τιποτα.
  τουλαχιστον,μολις και αμα βγαλουν επομενο operation flashpoint,ας του βαλουν multiplayer και ας διωρθοσουν τα προβληματα με την Α.Ι και αμεσως θα δουν πως θα ανεβουν οι πωλησεις.

 • Το παιχνίδι είναι για γέλια.
  Το AI είναι καθυστερημένο αλλά άμα παίζεις co-op σώζεται η κατάσταση.
  Τα KM που κάνεις είτε ποδαράτος είτε με αμάξι είναι τραγικά.
  Μόνο το OST είναι το θετικό του.
  Why Can’t We Be Friends? by War
  Fever by Bullet For My Valentine
  Click Click Boom by Saliva iTunes
  Ten Times
  Halo by SOiL
  The Fun Lovin’ Criminal by Fun Lovin’ Criminals
  Symphony of Destruction by Megadeth
  Cowboys From Hell by Pantera
  Lapdance by N.E.R.D (feat. Lee Harvey and Vita)
  Bodies by Drowning Poo

  Ευτυχώς σε κάθε βόλτα που κάνεις, σου βάζει ένα από αυτά.

  ME λίγα λόγια:

  5 λεπτά βόλτα με το χάμμερ που σου σπάει τα @@ ο μαλάκας ο commander σου και καλά
  2 λεπτά πιστολίδι
  2 λεπτά περπάτημα και ακατάσχετη φλυαρία απ' τον εν λόγω κομμάντερ
  2 λεπτά πιστολίδι
  2 λεπτά περπάτημα
  2 λεπτά πιστολίδι
  5 λεπτά βόλτα με το χάμμερ

 • Αμα πεσει η τιμη μπορει τωρα με τιποτα

 • καλοοοοοοο

 • Δεν το έχω τελειώσει ακόμη ολόκληρο το campain αλλά ενώ είμαι φανατικός αυτής της σειράς (Operation Flashpoint, 2, 3, ARMA, 2) το συγγεκριμένο μέρος δεν μου έχει κάνει κλικ όπως τα προηγούμενα. Μέχρι στιγμής το βρίσκω αρκετά χειρότερο από το προηγούμενο μέρος (Dragon Rising) και δεν μπορώ να καταλάβω γιατί όλοι το θεωρούν καλύτερο από προηγούμενο. Ας μου πει κάποιος τι καλύτερο του έχει βρεί ... γιατί εγώ αντιθέτως έχω βρεί αρκετά πράγματα που είναι πολύ ανωτερα στο προηγούμενο από αυτό εδώ. Τώρα για το θέμα της Αμερικανιάς και λοιπά δεν έχω να πω πολλά μιας και όποιος περίμενε κάτι διαφορετικό μάλον δεν έχει επαφή με την πραγματικότητα. Είναι φυσικό να βλέπουμε υπερβολική δόση Αμερικανιάς από τέτοια παιχνίδια. Από εκεί πέρα το ξέρουμε και απλά ... μπενάκης - βγενάκης. Κι εμένα με ενοχλούν αυτά αλλά δεν τους δίνω καμία σημασία ... αυτά τα games τα παίζω και τα γουστάρω ΜΟΝΟ για το gameplay τους ... και φυσικά με την προπαγάνδα που έχουν .... απλά Γελάω.
  Για το θέμα της βομολοχίας και λοιπά δεν είναι τίποτα παράξενο. Όποις έχει κάνει φαντάρος ιδίως σε ειδικές δυνάμεις ή απλά κάποιος σκεφτόμενος ξέρει ότι θα υπάρχει αυτό μιας και ο στρατός γενικά προπαγανδίζει τους φαντάρους, αλλιώς πως θα πολεμίσεις έναν "φίλο" σου με μανία αν δεν είσαι τρελός. Πρέπει λοιπόν να τον "μισήσεις" ή να τον θεωρείς κατώτερό σου τουλάχιστον. (στις Ελλινικές ειδικές δυνάμεις για παράδειγμα πως μιλάνε για τους Τούρκους για παράδειγμα? Θα πουν οι φίλοι μας ή ή κ0λ0Το3κοι και λοιπά). Ακόμη και εκτός στρατού το κλίμα αυτό δημιουργείτε στους λαούς. Από εκεί και πέρα είπαμε .... έχουμε μυαλό και κρίνουμε, φιλτράρουμε και κρατάμε αυτά που θέλουμε.

 • polu kalo paidia to mono elatwma einai oti merikes fores diskola antilambanesai pou einai oi exthroi se makrinoi apostasi....https://www.facebook.com/pages/playstation-3greek-forum/145490148854487 ena like gia tous filous to ps3 sto fb ;)

 • Και μόνο για την εμπειρία πρέπει να ολοκληρώσω το Dragon Rising και όταν πέσε στα 10-15Ε το Red River να το αγοράσω.Να πώ την αλήθεια ότι δε περίμενα τόσα λάθη σε αυτό το παιχνίδι...

 • παρολο που φαινεται καλη ιδεα χαλαει στην υλοποιηση..η Α.Ι απο οτι διαβαζω ειναι για πανηγυρια ενω δεν μου αρεσει και το εντονο ρατσιστικο περιεχομενο...ας παραβλεψουμε αυτο....μετριο δυστυχως παιχνιδι..

 • Το έπαιξα λίγο παραπάνω σήμερα και η γνώμη μου γίνεται ακόμη χειρότερη. Τελικά μου φαίνεται ότι κι αυτό το παιχνίδι έπεσε θύμα της φιλοσοφίας "πιο εύκολα παιχνίδια για περισσότερες πωλήσεις" (βέβαια δεν θα το πετύχουν με τέτοιο ΑΙ). Το έχουν κάνει πάααρα πολύ πιο εύκολο από το Dragon Rising και δεν έχει καν την ένταση του προηγούμενου. Θα μπορούσα να το χαρακτηρίσω ως "περίπατο". Τέλος πάντων η ΑΙ του είναι τραγική .... καμία σχέση ούτε καν με το προηγούμενο. Είναι σαν να τους κάνανε λοβοτομή.

 • αχ.... γιατί τις εγκρίνουν αυτές τις σαβούρες;

 • poo kai eixa psithei asxhma me to game
  pali kala pou dn to phra

 • To Αρμα 2 θα μεινει στην κορυφη των στρατιωτικων simulation games
  to Red river ειναι η απογοητευση της χρονιας

 • το μονο που αξιζει ειναι οτι τα ατομα ακουνε megadeth εν ωρα αποστολης χαχαχαχα!!!

 • ακριβως!!! και οχι μονο megadeth αλλα και πολλα αλλα!!!
  Αλλα το καλο ειναι το ξεκιναει με symphony of destruction!!!

 • Παρά τα προβλήματά του, εγώ το αγόρασα και θα το λιώσω. Σίγουρα περίμενα κάτι καλύτερο, αλλά ειλικρινά, είναι όντως από τα λίγα πολεμικά παιχνίδια που μπορώ να πάρω στα σοβαρά και μονόδρομος για τους fans.

 • το παιχνιδι ειναι hardcore δεν ειναι τυπου call of duty περνω ενα οπλο και βουρ προσπαθει να γινει οσο το δυνατον πιο ρεαλιστικο σαν συστημα μαχης γινεται να παιξεις απο μια κονσολα

 • κι όμως δεν έχει καμία σχέση η δυσκολία του με το προηγούμενο Operation Flashpoint. Για όλα αυτά δεν φταίει παρά μόνο η ηλίθια ΑΙ. Έχει γίνει ΠΕΡΙΠΑΤΟΣ και φαντάζομαι έγινε επίτηδες έτσι ..... φυσικά για να πουλήσει περισσότερο.

  @Braveheart όποτε θες για ένα co-op στείλε μου invite. θα χαρώ πολύ να παίξουμε παρέα. (πιστεύω ότι σε co-op θα προσφέρει περισσότερα από το single)

 • εγώ ήθελα να το πάρω αλλα χωρίς adversarial modes θα περιμένω να πέσει η τιμή του...
  όσοι έχουμε PS3 άλλωστε δεν χρειαζόμαστε το OF:RV...αν θυμάστε βγήκε το socom που είναι πολύ καλύτερο
  μόλις πέσει αρκετά σε τιμή θα το χτυπήσω πάντως..

 • Φίλε δεν ξέρω αν προτιμάς το Socom (απ' ότι φαίνεται ναι) αλλα το ενα franchise με το άλλο δεν έχει απλά καμία σχεση. Το Operation Flashpoint είναι μια κατηγορία από μόνο του (μαζί με το ARMA δεν το ξεχωρίζω κι ας είναι από την "μαμα" εταιρεια). Δεν μπορείς να τα συγκρίνεις αν και μπορείς να προτιμάς όποιο από τα 2 θες.

 • το λέω γιατί είναι squad based tactical shooters..τώρα αν το ένα είναι FPS και το άλλο TPS δεν παίζει ρολο...
  πάντως συνεχίζω να θεωρώ τα ghost recon και rainbow six τα καλύτερα του είδους...ειδικά όσον αφορά το AI(και των εχθρών αλλα και του team)

Τελευταία Σχόλια

@ Dart2000: Χειροκροτητές θεωρώ όσους επιδοκιμάζουν σχόλια τα οποία θεωρώ υπερβολικά του στυλ "θα έδ...
Kαι τώρα εμείς που έχουμε περιορισμένο χρόνο λόγω twitch και instagram πως θα απολαύσουμε τα παιχνίδ...
ξερουμε τπτ για τον
τιτλο; εχουμε
εικονα; χρονια εχω να παιξω ενα καλο τενισακι!
Επόμενο παιχνίδι που θα παίξω θα είναι το Yakuza 0. Έχω διαβάσει τόσο καλά λόγια για όλη την σειρά π...
Σε όλη την gaming "ζωή" μου δεν αξιώθηκα ποτε να ασχοληθώ με έστω και ενα Yakuza...
Έχοντας παίξει...
Φερτε πισω τα λουτμποξις μου. Πληρωνω οσο οσο και με καρτα
Μου ξυπνησε θύμησες απο valiant hearts....αυτο και μονο + Aardman ειναι αρκετο για να με κανει να πε...
Δεν θα διαφωνίσω φίλε μου Σερίφη σε όσα λες. Ο καθένας όπως απολαμβάνει τα παιχνίδια του. Άλλοι digi...
Σχετικά με το God of War και το business model που άλλες εταιρίες ίσως δεν μπορούν να ακολουθήσουν.
...