Ταυτότητα

Call of Duty: Black Ops - Escalation

Call of Duty: Black Ops - Escalation

Edition: N/A Genre: FPS Διάθεση: Dionic
Αριθμός παικτών: 1-18 Ανάπτυξη: Treyarch Ημ. Έκδοσης: 03/05/2011
PEGI: 18 Εκδότης: Activision Πλατφόρμες: Xbox 360


Tο δεύτερο map pack για το Black Ops. Αξίζει;

Για ένα παιχνίδι που κυκλοφορεί σε ετήσια βάση δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια για map packs. Γι αυτό ίσως κάθε νέο map pack του Black Ops πρέπει να περιέχει πέντε χάρτες και, φυσικά, να υπέρ-κοστολογείται στα 13 ευρώ (ή 1200 MS πόντους) προκειμένου να ξεζουμιστεί όσο το δυνατόν πιο γρήγορα ο κάθε τίτλος πριν έρθει... ο επόμενος. Η λογική είναι η ίδια -πάνω κάτω- σε αυτή τη γενιά, για όλα τα παιχνίδια και για όλα τα DLCs, απλώς η μανία του Black Ops και οι εκατοντάδες χιλιάδες παίκτες που παίζουν καθημερινώς online, αποτελούν την «εύκολη λεία» για οτιδήποτε νέο κυκλοφορεί. Άλλωστε, τα Call of Duty είναι πλέον μια online μόδα και όπως σε κάθε μόδα, όλοι θέλουν να έχουν ό,τι καινούργιο κυκλοφορεί επειδή το έχουν και οι φίλοι τους.

Προτού, όμως, καταδικάσουμε με ευκολία και αυτό το Map pack, με τους τέσσερις Multiplayer χάρτες και τον ένα νέο χάρτη για το Zombie mode, έχει πράγματι να προσφέρει κάτι το επιπλέον στους φανατικούς παίκτες;

Zoo

black-ops-escalation-11-thumb.jpgΤην πρώτη φορά που βρεθήκαμε στον The Zoo, μας θύμισε έντονα τον χάρτη Carnival από ένα map pack του Modern Warfare 2. Μπορεί ένα λούνα παρκ και ένας ζωολογικός κήπος να μην είναι το ίδιο πράγμα, όμως έχουν αρκετά κοινά σχεδιαστικά σημεία, όπως τα διαφορετικά θέματα στις εγκαταστάσεις και στα διάφορα κλουβιά των ζώων. Μπορεί να βρισκόμαστε σε ζωολογικό κήπο, όμως δεν υπάρχει κάποιο ζώο στα κλουβιά. Το περιβάλλον έχει σχεδιαστεί ώστε να δείχνει εγκαταλελειμμένο και ο συννεφιασμένος ουρανός προσπαθεί να δείξει ακριβώς αυτό.

Από gameplay άποψη, ο χάρτης είναι αρκετά βαρετός, αφού δεν έχει κάποιο ιδιαίτερο σχήμα, ούτε και κρύβει κάποιο έξυπνο σημείο, στο οποίο θα μπορούσαν οι παίκτες να χρησιμοποιήσουν κάποιο όπλο (όπως κάποιο sniper). Θα λέγαμε ότι είναι ένας κυκλικός χάρτης με πολλά ενδιάμεσα σπιτάκια και εμπόδια, και αρκετά φυσιολογικός για τα δεδομένα των Call of Duty. Αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι ο χάρτης είναι κακός, απλώς δεν ξεχωρίζει μέσα στο όλο πακέτο και δεν προσφέρει κάτι που δεν έχουν συναντήσει οι φανς και στους υπόλοιπους retail χάρτες.

Convoy

black-ops-escalation-07-thumb.jpgΣτο δεύτερο χάρτη, τον Convoy, βρισκόμαστε σε ένα αμερικανικό convoy που δέχτηκε επίθεση στην μέση μιας γέφυρας από τις σοβιετικές δυνάμεις. Αυτό που ξεχωρίζει σε αυτό το χάρτη, είναι τα διαφορετικά επίπεδα και ο τρόπος που συνδέονται μεταξύ τους. Στο κέντρο της γέφυρας υπάρχει μια τρύπα, η οποία συνδέει το πάνω επίπεδο με το κάτω, ενώ σε αυτήν την κεντρική «αρένα» μπορεί να οδηγηθεί κανείς από πολλά άλλα σημεία από τα περίχωρα του χάρτη.

Είναι θα λέγαμε ένας έξυπνος χάρτης, ενώ τα πιο διασκεδαστικά παιχνίδια που είχαμε σε αυτόν, ήταν ορισμένα Domination, αφού η βάση για την κάθε σημαία έχει ορισμένα πολύ καλά σημεία για άμυνα, όπως είναι δύο κεντρικές γέφυρες πάνω από το δρόμο, οι οποίες προσφέρονται για sniping. Από τα μέχρι στιγμής votes, ο Convoy φαίνεται να είναι ένας από τους αγαπημένους χάρτες των χρηστών, αφού καταφέρνει να ξεχωρίσει από τους υπόλοιπους λόγω του ιδιαίτερου σχήματός του.

Hotel

black-ops-escalation-09-thumb.jpgΟ επόμενος χάρτης λέγεται Hotel και, όπως μπορεί να καταλάβει κανείς, βρισκόμαστε σε ένα ξενοδοχείο κάπου στην Κούβα. Για την ακρίβεια, το μεγαλύτερο μέρος του χάρτη είναι σχεδιασμένο στην ταράτσα του ξενοδοχείου και γύρω από την περιοχή της πισίνας, η οποία αποτελεί και την κεντρική «αρένα». Ο χάρτης, όμως, προσφέρει πάρα πολλές ευκαιρίες και στους εσωτερικούς χώρους. Υπάρχουν πολλά δωμάτια στο εσωτερικό του ξενοδοχείου, όπως είναι η μεγάλη αίθουσα του καζίνο, τα αποδυτήρια, διάφορα halls, η κουζίνα, το σαλόνι και άλλα. Όλες αυτές οι εγκαταστάσεις ενός φυσιολογικού ξενοδοχείου, προσφέρουν στο gameplay πολλά μικρά δωματιάκια και κοντινές, γρήγορες αναμετρήσεις με όπλα όπως assault rifles, αυτόματα και shotguns.

Εκτός όμως από αυτά, ο χάρτης είναι αρκετά ισορροπημένος και για τους snipers, αφού η κεντρική αρένα και ο χώρος της πισίνας καλύπτεται από ορισμένα μπαλκόνια, τα οποία έχουν σχεδιαστεί για sniping. Η πρόσβαση στα ψηλότερα σημεία μπορεί να γίνει με τους ανελκυστήρες του ξενοδοχείου, κάτι που αποτελεί και το ιδιαίτερο στοιχείο αυτού του χάρτη. Η αλήθεια είναι ότι αυτά τα ασανσέρ μπορεί να ακούγονται αρκετά διασκεδαστικά στη θεωρία, όμως στην πράξη το sniping και η πρόσβαση στα μπαλκόνια που βλέπουν στην πισίνα δεν είναι και τόσο σημαντική γι αυτό το χάρτη, αφού οι περισσότερες αναμετρήσεις συμβαίνουν στο εσωτερικό. Εξάλλου, με τον καιρό νιώσαμε ότι οι ανελκυστήρες «κόβουν» κατά κάποιο τρόπο την –έτσι και αλλιώς υψηλή- ροή του χάρτη και με τον καιρό χρησιμοποιούνται όλο και λιγότερο. Συνολικά, θα λέγαμε ότι ο χάρτης Hotel είναι ο καλύτερος αυτού του πακέτου και φαίνεται ότι αρέσει ήδη σε πολλούς παίκτες.

{PAGE_BREAK}

Stockpile

Ο τελευταίος χάρτης αυτού του πακέτου λέγεται Stockpile και εδώ βρισκόμαστε σε ένα μικρό σοβιετικό χωριό. Το θέμα του χάρτη δεν κρύβει κάτι το ιδιαίτερο, ενώ από πλευράς gameplay επίσης θα τον χαρακτηρίζαμε ως ένα βαρετό χάρτη –ίσως τον χειρότερο αυτού του πακέτου αν κρίνουμε και από τα votes. Τα μικρά σπιτάκια που συνδέονται από το δρόμο είναι και το μοναδικό θέμα αυτού του χάρτη, όμως η αλήθεια είναι ότι η Treyarch προσπάθησε να σπάσει τη μονοτονία με μια κεντρική αποθήκη και με έναν "gimmicky" μηχανισμό με πόρτες ασφαλείας.

Η κεντρική αποθήκη μπορεί να ασφαλιστεί από κάποια control panels και, όσοι βρίσκονται μέσα, μπορούν να κλείσουν δύο μεγάλες κεντρικές πόρτες. Η αλήθεια είναι ότι όλο αυτό δεν λειτουργεί και τόσο καλά όσο θα περίμενε κανείς, αφού υπάρχουν έτσι και αλλιώς άλλα σημεία που δίνουν πρόσβαση στο εσωτερικό –απλώς οι πόρτες ασφαλείας μπλοκάρουν τα πιο συνηθισμένα σημεία. Βέβαια, αν το mode που παίζει κάποιος είναι τύπου Search & Destroy, τότε δεν έχει και πολλές επιλογές απ' το να κλείσει τις πόρτες.

Zombie map: Call of The Dead

black-ops-escalation-12-thumb.jpgΟ πέμπτος χάρτης του Escalation έχει να κάνει με το Zombies mode και είναι σίγουρα ό,τι καλύτερο έχει να προσφέρει αυτό το πακέτο χαρτών. Ο νέος αυτός zombie χάρτης, με την ονομασία Call of the Dead, τοποθετεί τους παίκτες σε ένα ναυάγιο κάπου στην παγωμένη Σιβηρία, το οποίο είναι γεμάτο με zombies. Αυτό που ξεχωρίζει αυτό το χάρτη από όλους τους προηγούμενους Retail Zombie χάρτες, είναι το μέγεθός του, τα πολλά επίπεδα και τα πολλά κρυφά σημεία που ξεκλειδώνουν σταδιακά οι παίκτες, αλλά και το τρελό cast χαρακτήρων που έχει επιλεχθεί.

Αν παρατήρησε κανείς ότι το όνομα του χάρτη (call of the dead) θυμίζει τον τίτλο της ταινίας Dawn of the Dead, είναι επειδή το... φάντασμα του ίδιου του George Romero θα κυνηγάει τους παίκτες καθ' όλη την διάρκεια του παιχνιδιού. Ο George Romero εκνευρίζεται κάθε φορά που οι παίκτες τον πυροβολούν και εκτοξεύει ηλεκτρισμό, ενώ κουβαλάει και κάτι σαν γιγαντιαίο σφυρί.

Ακόμα πιο τρελό είναι το cast των playable χαρακτήρων, οι οποίοι αποτελούνται από γνωστούς και λιγότερο γνωστούς B-movie ηθοποιούς, όπως τους Danny Trejo, Robert Englund, Michael Rooker (The Walking Dead), και την κοπέλα από το Buffy The Vampire Slayer, την Sarah Michele Geller. Συνολικά, ο Call of the Dead είναι πάρα πολύ διασκεδαστικός χάρτης και αρκετά δύσκολος θα λέγαμε, αφού για να ξεκλειδώσει κανείς όλα τα μυστικά των διαφόρων εγκαταστάσεων, αλλά και να καταλάβει πώς πρέπει να χρησιμοποιήσει τον George Romero, πρέπει να παίξει αρκετές φορές. 

black-ops-escalation-10-thumb.jpgΠέντε χάρτες λοιπόν για 1200 πόντους (περίπου 13 ευρώ). Τι παίρνουν όμως πραγματικά οι παίκτες; Η αλήθεια είναι ότι από τους τέσσερις multiplayer χάρτες, οι δύο είναι τουλάχιστον εξαιρετικοί και οι άλλοι δύο μέτριοι προς κακοί. Ο νέος όμως χάρτης για το Zombie mode, είναι αυτός που πραγματικά ξεχωρίζει και που προσφέρει κάτι που δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή στους αρχικούς zombie χάρτες.

Το πρόβλημα με αυτό το map pack δεν είναι τόσο η ποιότητα των ίδιων των χαρτών –ακόμα και αν όλοι οι χάρτες ήταν εξαιρετικοί πάλι θα ήταν δύσκολο να το προτείνουμε-, αλλά το πραγματικό πρόβλημα είναι η τιμή του. Πέντε χάρτες δεν μπορούν να κοστίζουν όσο το ¼ της συνολικής τιμής του ίδιου του τίτλου.

Γιάννης Πλέσσας

Θετικά

  • Ο Call of the Dead είναι τεράστιος zombie χάρτης, με πολλά μυστικά και τρελό cast
  • Οι Hotel και Convoy είναι συνολικά δύο εξαιρετικοί multiplayer χάρτες

Αρνητικά

  • Οι Stockpile και The Zoo δεν προσφέρουν κάτι που δεν υπάρχει ήδη στους retail MP χάρτες
  • Η τιμή (1200MSP/ 13 ευρώ) δεν μπορεί να δικαιολογηθεί

Βαθμολογία

Συμμετεχουν

Δείξε μου και άλλα...