Ταυτότητα

Mount & Blade: With Fire and Sword

Mount & Blade: With Fire and Sword

Edition: N/A Genre: Action, Hack 'n' Slash, RPG Διάθεση: Paradox
Αριθμός παικτών: 1-64 Ανάπτυξη: TaleWorlds Ημ. Έκδοσης: 05/05/2011
PEGI: 16 Εκδότης: Paradox Πλατφόρμες: PC


Αξίζει η δοκιμή του από τους αμύητους. Αξίζει η αποφυγή του από τους βετεράνους

Αρκετά χρόνια μετά της διάδοση της beta έκδοσης του Mount & Blade, περιμένοντας αργά και σταθερά να διαφημιστεί από στόμα σε στόμα τόσο ώστε να τραβήξει τα βλέμματα παραγωγών, η ανεξάρτητη και ολιγομελής TaleWorlds Entertainment κατάφερε τελικά το 2008 να εκδώσει τον πρώτο της τίτλο με τη βοήθεια της Paradox Interactive. Γνωρίζοντας την ικανοποιητική αποδοχή του κοινού και κριτικών, δύο χρόνια μετά η τούρκικη εταιρία μας προσέφερε το πρώτο sequel, επονομασμένο ως "Warband", εισάγοντας την κυριότερη νέα δυνατότητα των διαδικτυακών μαχών. Όπως φαίνεται, η επιτυχία του εν λόγω franchise βρίσκεται σε καλά επίπεδα καθώς, μόλις ένα χρόνο μετά, έχουμε στα χέρια μας ένα ακόμα κεφάλαιο της σειράς με το Mount & Blade: With Fire And Sword.

Τουλάχιστον κατά τη γνώμη του γραφόντος, ιδίως ο πρώτος τίτλος της σειράς αποτελούσε μια αξιοπρεπέστατη προσπάθεια, η οποία κατάφερε να "βάλει τα γυαλιά" σε πολλές επαγγελματικές παραγωγές, αποτελώντας μάλιστα δουλειά ενός μόνο αντρογύνου εκ Τουρκίας. Αναμφίβολα, βέβαια, οι δυσκολίες ανάπτυξης μίας τέτοιας ερασιτεχνικής –αρχικά- προσπάθειας σήμαιναν έναν οπτικό τομέα που μας γυρνούσε αρκετά χρόνια πίσω. Εντούτοις, όποιος μπορούσε να προσπεράσει τα ιδιαίτερα παρωχημένα γραφικά, σύντομα θα ανακάλυπτε ένα φιλόδοξο και βαθύ σύστημα gameplay, ικανό να κρατήσει το ενδιαφέρον του για πολλές ώρες. 

Στάσιμη εξέλιξη 

Mount_Blade_Fire_Sword_05-thumb.jpgΤο τρίτο μέρος της σειράς έρχεται να προσφέρει ορισμένα νέα στοιχεία –ελάχιστα είναι η αλήθεια- στον κόσμο των Mount & Blade, τοποθετώντας μας σε ένα νέο χάρτη όπου τα κρατίδια των προηγούμενων τίτλων δίνουν τη θέση τους σε πέντε καινούρια, εισάγοντας επίσης τη χρήση μονόσφαιρων πυροβόλων όπλων και προσθέτοντας ορισμένα νέα είδη αποστολών. Δυστυχώς, οι ελάχιστες αλλαγές που φέρουν στον gameplay τομέα τα νέα στοιχεία του With Fire and Sword δεν καταφέρνουν να πείσουν για την πιθανή αγορά του από όσους είχαν ασχοληθεί εκτενώς με το Warband.

Η δυσπιστία ως προς την αξία του νέου αυτού τίτλου, για όποιον έχει ήδη τον προηγούμενο, αυξάνεται ακόμα περισσότερο αν αναλογιστούμε ότι υπάρχει πληθώρα από εκπληκτικά mods που έρχονται να μας προσφέρουν ενδιαφέροντα σενάρια σε ξεχωριστούς χάρτες και λαούς, μυθολογικούς και μη. Εκτός του παραπάνω, η ενσωμάτωση των πυροβόλων όπλων έχει γίνει προ πολλού μέσω mods και μάλιστα έχοντας πανομοιότυπο τρόπο χειρισμού. Ας δούμε, όμως, τι έχει να προσφέρει γενικότερα η σειρά Mount & Blade δια μέσου του With Fire & Sword για ένα μεγάλο ποσοστό των αναγνωστών του GameOver που πιστεύουμε πως δε θα γνωρίζει την ύπαρξη του συγκεκριμένου αξιόλογου franchise.

Από άγνωστοι, υποψήφιοι για το θρόνο ενός ολόκληρου έθνους

Mount_Blade_Fire_Sword_06-thumb.jpgΤο Mount & Blade: With Fire and Sword μας τοποθετεί σε έναν ευμεγέθη χάρτη, κατακλυσμένο από καταυλισμούς, πόλεις και κάστρα, χωρισμένα σε πέντε κρατίδια ανάμεσα από το Χανάτο της Κριμαίας, τη Δημοκρατία της Πολωνίας, το Βασίλειο της Ρωσίας, το Βασίλειο της Σουηδίας και το κρατίδιο των Κοζάκων. Εμείς παίρνουμε το ρόλο ενός άγνωστου και ουδέτερου χαρακτήρα, σε έναν τίτλο όπου θέτουμε –σε πολύ μεγάλο βαθμό- μόνοι μας τους στόχους που θέλουμε να επιτύχουμε.

Μπορεί να υπάρχουν συνολικά πέντε διαφορετικές αλληλουχίες από quests, που μας οδηγούν τελικά στο θρόνο κάθε κρατιδίου, σε ισάριθμες και ξεχωριστές καταλήξεις του σεναρίου, ωστόσο, η δομή του τίτλου είναι τέτοια που μας ωθεί πολύ συχνά στην αθέτηση των κεντρικών quests ώστε να κυνηγήσουμε τις προσωπικές μας φιλοδοξίες.

Mount_Blade_Fire_Sword_12-thumb.jpgΞεκινώντας το παιχνίδι θα κληθούμε να δημιουργήσουμε από το μηδέν το χαρακτήρα μας, επιλέγοντας, μέσω ενός αρκετά λεπτομερούς editor, τα χαρακτηριστικά του προσώπου του. Έπειτα, θα χρειαστεί να τοποθετήσουμε τους λίγους αρχικούς πόντους στα attributes, στην ικανότητα χρήσης των διαφόρων τύπων όπλου και στην πληθώρα από χρήσιμα skills. Η ποικιλία των skills καταφέρνει να προσφέρει βάθος στη δημιουργία του χαρακτήρα, επιτρέποντας στον κάθε παίκτη να τον διαμορφώσει ανάλογα με το στυλ του, είτε επιθυμεί να αποτελεί μία ατομική πολεμική μηχανή, έναν ικανότατο στρατηλάτη ή ένα μοναδικό γνώστη του εμπορίου.

Παρόλο που ξεκινάμε την καριέρα μας ως ένας απλός μοναχικός πολεμιστής, δε θα αργήσουμε να αποκτήσουμε τη δυνατότητα στρατολόγησης από οποιαδήποτε πόλη, πάντα με το αζημίωτο, δημιουργώντας σταδιακά τον προσωπικό μας στρατό.

Mount_Blade_Fire_Sword_11-thumb.jpgΤα έντονα RPG στοιχεία του τίτλου επεκτείνονται και στους στρατιώτες μας, καθώς ανάλογα με τη δυσκολία της εκάστοτε μάχης αποκτούν experience points. Απόρροια της μακράς και δύσκολης εξέλιξής τους, σε συνδυασμό με την τελεσίδικη ταφή τους σε περίπτωση που πέσουν στο πεδίο της μάχης, αποτελεί η εκούσια αποβολή της ιδέας πως αποτελούν αναλώσιμες μονάδες. Ως εκ τούτου, απαιτείται η προσοχή μας σχετικά με τις μάχες στις οποίες θα λάβουμε μέρος, αλλά και της δημιουργίας ενός πολυσχιδούς στρατού προκειμένου να έχουμε όσο το δυνατόν λιγότερες απώλειες.

{PAGE_BREAK}

Η εύρεση υποψηφίων μαχών αποτελεί μία εξαιρετικά ευχάριστη διαδικασία χάρη στον πανοραμικό χάρτη του Mount & Blade που σφύζει από αληθοφανή ζωή. Συνεχώς βλέπουμε παντού να προχωράνε εμπορικά καραβάνια, ληστές, στρατοί, ανιχνευτές κ.λπ., όλοι εκ των οποίων αποτελούν (ανάλογα με την κρίση μας) θύματα ή θήτες (ανάλογα με την κρίση τους...). Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να μην είναι πολύπλοκη αλλά τουλάχιστον προσδίδει αληθοφανείς αντιδράσεις στις μονάδες που βλέπουμε στο χάρτη, οι οποίες αντιδρούν ανάλογα με τη φήμη μας και το μέγεθος του στρατού μας, προσπαθώντας να μας αποφύγουν ή να μας επιτεθούν.

Δίνοντας ακόμα περισσότερους βαθμούς στην αίσθηση πως βρισκόμαστε σε έναν κόσμο με αληθοφανή ζωή και ρουτίνες, ο χαρακτήρας μας δεν αποτελεί κάποια πρωταγωνιστική φιγούρα αλλά αντίθετα δεν είναι παρά ένα ακόμα κομμάτι ενός μισθοφορικού στρατού. Ως εκ τούτου, η ζωή πάνω στο χάρτη του τίτλου κινείται ανεξάρτητα από εμάς και με απόλυτα φυσικό τρόπο, βλέποντας παντού να μαίνονται μάχες, ενώ οι αντίπαλοι στρατοί και ληστές δεν δείχνουν ιδιαίτερη προτίμηση προς εμάς, έχοντας ως στόχους οποιεσδήποτε μονάδες κρίνονται κατάλληλες για επιδρομή. 

Αντιμετωπίζοντας την ασταμάτητη επίθεση των εχθρών μας 

Mount_Blade_Fire_Sword_10-thumb.jpgΕυτυχώς, όλες οι συγκρούσεις στις οποίες θα πάρουμε μέρος μεταφέρονται με πολύ καλό τρόπο στο πεδίο της μάχης, όπου πλέον παίρνουμε άμεσα τον έλεγχο του χαρακτήρα μας σε προοπτική τρίτου προσώπου. Μία σεβαστή ποικιλία εντολών, μας επιτρέπει να χειριστούμε άμεσα και με ευκολία τις βασικότερες ενέργειες του στρατού μας. Το σύστημα μάχης είναι αρκετά απλοϊκό αλλά ταυτόχρονα ευφάνταστο, δημιουργώντας έντονες συγκρούσεις.

Η κίνηση του όπλου μας πραγματοποιείται ανάλογα με την κίνηση του mouse, ενώ προκειμένου να αμυνθούμε επιτυχώς από κάποιο αντίπαλο χτύπημα, πρέπει να πατήσουμε το κουμπί της άμυνας λίγο πριν την εχθρική επίθεση ούτως ώστει ο χαρακτήρας μας να τοποθετήσει κατάλληλα το σπαθί του ή την ασπίδα του για να αμυνθεί. Οι μάχες που κάνουμε ως έφιπποι κλέβουν την παράσταση, αφού οι εφορμήσεις μας αποδίδουν με εξαιρετικό τρόπο τη δύναμη της επέλασης του ιππικού.

Mount_Blade_Fire_Sword_08-thumb.jpgΌσον αφορά στις μάχες μεταξύ των δύο στρατών, η εργασία της TaleWorlds καταφέρνει να κερδίσει τις εντυπώσεις και να μας προκαλέσει ερωτηματικά για τις μεγάλες παραγωγές που μας τοποθετούν σε παρόμοιου ύφους συγκρούσεις. Εν ολίγοις, η απλή αλλά λειτουργικότατη νοημοσύνη των στρατιωτών, τους επιτρέπει να είναι εξαιρετικά επιθετικοί ούτως ώστε να μην βλέπουμε ποτέ αντιπάλους να κάθονται στο ένα μέτρο και να κοιτιούνται, όπως συμβαίνει στη συντριπτική πλειοψηφία των τίτλων του είδους.

Αντιθέτως, οι δύο στρατοί επιτίθενται συνεχώς και ασταμάτητα, με όλους τους στρατιώτες να μην χάνουν την ευκαιρία να δώσουν το τελειωτικό χτύπημα στο υποψήφιο θύμα τους, δημιουργώντας έτσι ένα πεδίο μάχης που καταφέρνει να προσδώσει σε πολύ καλό βαθμό την αίσθηση σύγκρουσης στρατών, οι οποίοι παραπέμπουν στη μεσαιωνική εποχή.

Online τμήμα και τελικά συμπεράσματα

Το online τμήμα έρχεται να προσφέρει μία εναλλακτική επιλογή από τα multiplayer που μας παρέχουν σύγχρονο ή φουτουριστικό εξοπλισμό, καθώς εδώ τον πρώτο λόγο έχουν τα σπαθιά και οι ασπίδες. Έως και 64 παίκτες μπορούν να πάρουν μέρος στα συνήθη modes των Deathmatch, Team Deathmatch και Capture the Flag, ενώ δεν απουσιάζουν και ορισμένα πιο ξεχωριστά modes.

Το Captain Team Deathmatch δίνει ορισμένα bots στον έλεγχο κάθε παίκτη, το Siege τοποθετεί τη μία ομάδα στο ρόλο του πολιορκημένου και την άλλη στο ρόλο του πολιορκητή ενώ το Duel μας επιτρέπει να προκαλούμε άλλους παίκτες σε μάχες ένας προς έναν. Σε γενικές γραμμές, το multiplayer είναι απολαυστικό, καταφέρνοντας παράλληλα να προσφέρει μία φρέσκια πνοή στις διαδικτυακές συγκρούσεις.

Mount_Blade_Fire_Sword_07-thumb.jpgΕν κατακλείδι όσοι δεν είχατε ασχοληθεί με τα προηγούμενα Mount & Blade, στο With Fire and Sword θα βρείτε την πιο πλήρη έκδοση του franchise, με τη μεγαλύτερη ποικιλία εξοπλισμού και quests από τα προηγούμενα δύο μέρη, περιέχοντας επίσης το online τμήμα του Warband με περισσότερα modes. Δίχως αμφιβολία, η δημιουργία της TaleWorlds Entertainment αποτελεί μία αξιόλογη ανεξάρτητη παραγωγή, ικανή να σας κρατήσει για πολλές μέρες απασχολημένους, σε περίπτωση βέβαια που θα μπορέσετε να ανεχθείτε τον παρωχημένο τεχνικό τομέα που παραπέμπει στα πρώτα χρόνια της προηγούμενης δεκαετίας. Οπότε, οι αμύητοι ίσως χρειαστεί να προσθέσουν πόντους στην ακόλουθη βαθμολογία.

Από την άλλη πλευρά, όσοι ασχοληθήκατε ήδη με τους προηγούμενους τίτλους, το σίγουρο είναι ότι στο νέο sequel δε θα βρείτε στοιχεία ικανά να αναζωπυρώσουν το ενδιαφέρον σας, πολύ περισσότερο δε, αν έχετε ανακαλύψει την πλούσια συλλογή από εξαιρετικά mods που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο.

Νικόλας Μαρκόγλου

Θετικά

  • Απλοϊκό αλλά απολαυστικό gameplay στις μάχες
  • Ιδιαίτερα έντονες συγκρούσεις στρατών χάρη στην άκρως επιθετική τεχνητή νοημοσύνη
  • Η ζωή που επικρατεί στο χάρτη
  • Ικανό να σας κρατήσει απασχολημένους για ώρες θέτοντας τους δικούς σας στόχους

Αρνητικά

  • Δε θα προσφέρει κάτι ουσιαστικά καινούριο για τους βετεράνους του Warband
  • Τα επαναλαμβανόμενα quests δε θα αργήσουν να κουράσουν
  • Οπτικός τομέας που μας γυρνάει πολλά χρόνια πίσω
  • Πολύ αργή πρόοδος για την ολοκλήρωση των κυρίως quests

Βαθμολογία

Νικόλας  Μαρκόγλου

Η αγάπη του Νικόλα για το gaming ξεκίνησε από πολύ νωρίς χάρη στο Atari 2600. Έκτοτε, το πάθος του για τα βιντεοπαιχνίδια αυξήθηκε με γεωμετρικούς ρυθμούς με ιδιαίτερη έμφαση στο console gaming και ιδίως στα FPS, action-adventure και οτιδήποτε έχει την indie “ταμπέλα”. Ο κινηματογράφος έρχεται στην πολύ κοντινή δεύτερη θέση στα χόμπι του, παρακολουθώντας ένα μεγάλο εύρος ταινιών από την αξεπέραστη εποχή του ασπρόμαυρου σινεμά μέχρι τα blockbusters του “ψηφιακού” Hollywood.

Συμμετεχουν