Ταυτότητα

Battle Vs. Chess

Battle Vs. Chess

Edition: N/A Genre: Board Game Διάθεση: N/A
Αριθμός παικτών: 1-2 Ανάπτυξη: Topware Interactive Ημ. Έκδοσης: 08/07/2011
PEGI: 12 Εκδότης: Topware Interactive Πλατφόρμες: Xbox 360, PlayStation 3, PC


Το σκάκι... αλλιώς

Σκάκι, λοιπόν. Ένα παιχνίδι που κρατάει συντροφιά σε ανθρώπους κάθε κοινωνικής τάξης εδώ και αιώνες και που θεωρείται ως η επιτομή της σκέψης, της στρατηγικής και της τακτικής στα παιχνίδια που έχει σχεδιάσει μέσα στην Ιστορία της η ανθρωπότητα. Το δημοφιλές σκάκι ποτέ δεν έλειψε από τα videogames. Μάλιστα, η απλή του φύση είχε επιτρέψει την “ψηφιοποίησή” του από πολύ νωρίς. Και όσο τα χρόνια περνούσαν και η τεχνολογία έκανε βήματα εμπρός, το σκάκι στα videogames άρχισε να εκμεταλλεύεται τις ιδιαιτερότητες του μέσου.

Έτσι έγινε περίπου στα τέλη της δεκαετίας του 1980, όταν η -τότε κραταιά- Interplay κυκλοφόρησε το πρώτο Battle vs. Chess, ένα σκάκι που είχε την ιδιομορφία των ζωντανών πιονιών, δηλαδή των φιγούρων που ζωντάνευαν μπροστά στα έκπληκτα μάτια του παίκτη, για να αποδώσουν με animation την εκάστοτε κίνηση. Πολλά χρόνια μετά από αυτήν την προσπάθεια -και μετά από πολυετείς δικαστικές διαμάχες με την Interplay για τα δικαιώματα χρήσης του ονόματος- η γερμανική Topware προσφέρει μια απρόσμενα εντυπωσιακή και καλοδουλεμένη πρόταση σε αυτό το είδος.

Τι να πρωτοπαίξω; - Modes και επιλογές

battle-vs-chess-01-thumb.jpgΑς το ξεκαθαρίσουμε από την αρχή. Το Battle vs Chess είναι ένα από τα πιο πλούσια και πλήρη παιχνίδια που έχουμε δει ποτέ σε ό,τι έχει να κάνει με το περιεχόμενό του. Το υλικό που έχει χωρέσει στο δισκάκι του τίτλου η Topware, μπορεί να κρατήσει τον παίκτη απασχολημένο, κυριολεκτικά, για δεκάδες ώρες και για αυτό άλλωστε το παιχνίδι διατίθεται ως πλήρης retail πρόταση και όχι ως ένα ακόμα XBLA/ PSN παιχνίδι -όπως ίσως εύλογα σκεφτόταν κάποιος πως θα μπορούσε να συμβεί. Αυτή η τεράστια αντοχή του Battle vs Chess δεν προκύπτει από τη φύση του σκακιού και μόνο, αλλά από τη σωρεία διαφορετικών modes και επιλογών που δίνονται στον παίκτη, καθώς επίσης από την εμφάνιση και το δυτικού τύπου “RPG” ύφος που το χαρακτηρίζει.

Ευλόγως, το βασικό mode του τίτλου είναι το Classic Game, όπου ο οποιοσδήποτε γνωρίζει τις βασικές αρχές του σκακιού μπορεί να ξεκινήσει να παίζει χωρίς χρονοτριβές. Για όποιον δεν γνωρίζει τους κανόνες, εντός του τίτλου έχει ενσωματωθεί ένα άριστο Tutorial (με ομιλίες, κίνηση και παραδείγματα), μέσα από το οποίο εξηγούνται εύκολα, κατανοητά και δοσμένες με απλό τρόπο όλες οι βασικές -και όχι μόνο- κινήσεις, νόμοι και κανόνες του παιχνιδιού. Αυτό αποτελεί και το πρώτο βήμα προσέγγισης που κάνει η Topware προς το κοινό που δεν γνωρίζει το σκάκι. Το δεύτερο θα το δούμε στην πορεία.

battle-vs-chess-02-thumb.jpgΌσοι θέλουν κάτι διαφορετικό από το παιχνίδι τους, αλλά πάντα βασιζόμενο στους “ιερούς” κανόνες του σκακιού, μπορούν να περάσουν στο Campaign. Ναι, υπάρχει και campaign -για την ακρίβεια, υπάρχουν δύο!- υπό τη μορφή της αφήγησης και της εξέλιξης που θα βλέπαμε σε ένα RPG. Εδώ οι δυνάμεις του Χάους και του Νόμου έρχονται σε σύγκρουση και μέσα από 15 αποστολές (για κάθε παράταξη) -όπου οι συνθήκες στο τραπέζι, τα εναπομείναντα πιόνια και οι διαθέσιμες κινήσεις είναι κάθε φορά διαφορετικές- θα κληθούμε είτε να σώσουμε τον κόσμο, είτε να τον καταστρέψουμε. Μάλιστα, η Topware μπήκε στον κόπο να γράψει και σενάριο, με αφήγηση και κινηματογραφικές σκηνές, για να αποδώσει ακόμα καλύτερα αυτήν την αιώνια μάχη του Καλού με το Κακό.

Ούτε στα μισά δεν έχουμε φτάσει ακόμα, καθώς στα διαθέσιμα modes υπάρχουν mini-games, challenges, skirmish και puzzles. Τα one-timers, Standard και Hard Puzzles είναι βασικά προκαθορισμένα τραπέζια, με συγκεκριμένα πιόνια τοποθετημένα στη σκακιέρα. Ανάλογα με το mode, ο παίκτης θα πρέπει είτε να λύσει τον γρίφο κάνοντας μόνο μια κίνηση ή σε περιορισμένο χρονικό διάστημα, είτε να συλλέξει κρυστάλλους κάνοντας επίθεση τρίαινας (κάτι σαν το Bejeweled -δεν μπορούμε να σκεφτούμε άλλον παραλληλισμό...), είτε να ολοκληρώσει Ματ με συγκεκριμένο αριθμό κινήσεων, είτε να λύσει γρίφους-κινήσεις που έχουν σχεδιαστεί από επαγγελματίες παίκτες και πολλά πολλά ακόμα.

battle-vs-chess-03-thumb.jpgΣτο skirmish δίνεται η δυνατότητα να σχεδιάσουμε όπως εμείς επιθυμούμε τη σκακιέρα, να τοποθετήσουμε όσα και όποια πιόνια θέλουμε εντός της, να ρυθμίσουμε το ύψος της Α.Ι. (που είναι εξαιρετική και αδίστακτη...) και να οργανώσουμε το δικό μας παιχνίδι. Πραγματικά, θα χρειαζόμασταν 4-5 σελίδες για να αναλύσουμε όλα τα διαθέσιμα modes -μιας και το κάθε ένα από τα προαναφερθέντα περιλαμβάνει και 1-2 υποκατηγορίες!- αλλά αρκεί να πούμε ότι όσοι αναζητούν ένα εγκεφαλικό παιχνίδι, που θα “στύψει” το μυαλό τους και θα προσφέρει ώρες επί ωρών σπουδαίου puzzle gaming, πρέπει να δοκιμάσουν το Battle vs Chess χωρίς δεύτερη σκέψη. Και όχι, δεν τελειώσαμε με τα modes. Υπάρχουν και τα Battlegrounds.

{PAGE_BREAK}

Ready? Fight! - Όταν το σκάκι αλλάζει

Ζούμε σε μια εποχή όπου το gaming έχει γίνει mainstream και όλο και περισσότερος κόσμος ασχολείται μαζί του. Χρησιμοποιώντας, λοιπόν, το μέσο αυτό ως “Δούρειο Ίππο” για να φέρει το σκάκι σε ακόμα περισσότερο κόσμο (και να αυξήσει τις πωλήσεις του τίτλου της, φυσικά), η Topware σχεδίασε εντός του Battle vs Chess τα Battegrounds modes. Εδώ οι κανόνες “λυγίζουν” ελαφρώς και ανοίγουν παράθυρα για κάτι διαφορετικό. Το Battlegrounds περιλαμβάνει τις υπό-κατηγορίες Slasher και Duel. Στην περίπτωση του Duel το παιχνίδι προχωρά κανονικά και οι κινήσεις των πιονιών συνεχίζουν να υπακούν του νόμους του σκακιού. Ωστόσο, όταν έρχεται η στιγμή είτε να κερδίσουμε θέση στη σκακιέρα νικώντας ένα αντίπαλο πιόνι, είτε να συμβεί το αντίθετο και να χάσουμε, το παιχνίδι αλλάζει εντελώς.

Μια τέτοια κίνηση εδώ δεν θεωρείται βέβαιη ήττα για το πιόνι που είναι σε μειονεκτική θέση, αλλά απειλή. Έτσι, η κάμερα αλλάζει θέση και γυρίζουμε σε μια άποψη αλα Mortal Kombat ή Street Fighter (ή, αν θέλετε, οποιουδήποτε άλλου 2D fighting τίτλου). Τα δύο πιόνια που εμπλέκονται στη μάχη “ζωντανεύουν”, αποκτούν μπάρα υγείας και αρχίζει μια ημιαυτόματη μάχη.

battle-vs-chess-04-thumb.jpgΗ υγεία και η ισχύς του εκάστοτε πιονιού εξαρτάται από την αξία του στο τραπέζι και από το αν επιτίθεται ή αν αμύνεται, ενώ οι κινήσεις (άμυνα και επίθεση) προκύπτουν από το πάτημα που πρέπει να κάνει ο παίκτης σε τυχαία κουμπιά που εμφανίζονται στην οθόνη (κάτι σαν action sequence). Αν η μάχη εξελιχθεί θετικά για εμάς, αυτό που στο κανονικό σκάκι εθεωρείτο σίγουρη ήττα εδώ δεν ισχύει, αφού ο επιτιθέμενος επιστρέφει στην προηγούμενη θέση του, έχοντας μάλιστα χάσει αρκετό μέρος από τη μπάρα της υγείας του. Και φυσικά, το ίδιο μπορεί να ισχύσει για τον αμυνόμενο.

Σε πρώτο άκουσμα τέτοια παραποίηση των κανόνων στο σκάκι μπορεί να φαντάζει και ως ιεροσυλία, όμως, το mode είναι αφενός πιο “game” και αφετέρου σωστά δομημένο, “καλοζυγισμένο” και ισορροπημένο, με αποτέλεσμα όχι μόνο να μην καταστρέφεται η εμπειρία, αλλά να ανοίγουν εντελώς νέοι δρόμοι για το παιχνίδι. Ωστόσο, πρέπει να πούμε ότι το συνεχές πάτημα κουμπιών από μάχη σε μάχη, μπορεί από ένα σημείο και μετά να κουράσει.

battle-vs-chess-05-thumb.jpgΤο έτερο mode του Battlegrounds, το Slasher, είναι ακόμα πιο “παιχνίδι”, αφού θυμίζει RPG. Εδώ οι παίκτες κινούν ελεύθερα τα πιόνια τους μέσα από κάμερα τρίτου προσώπου, ενώ οι μάχες γίνονται σε πραγματικό χρόνο και χρησιμοποιούνται κουμπιά για άμυνα, επίθεση και ειδικά ξόρκια όπως σε οποιοδήποτε άλλο παιχνίδι δράσης. Φυσικά, για όλα τα προαναφερθέντα (είτε μιλάμε για τα κλασικά modes είτε για τα Battlegrounds) υπάρχει τοπικό και online multiplayer για μέχρι και δύο παίκτες.

Χάος εναντίον Νόμου – Animation, γραφικά, τεχνολογία

Στο Battle vs Chess τα λευκά και μαύρα πιόνια έχουν αντικατασταθεί από τις δυνάμεις του Νόμου (λευκά) και του Χάους (μαύρα). Ο σχεδιασμός των πιονιών έχει γίνει με βάση τη High Fantasy θεματολογία και φέρνει στο μυαλό πολλά δυτικά RPGs των τελευταίων χρόνων. Το θετικό είναι ότι οι χαρακτήρες αυτοί δεν είναι αυτό που αποκαλούμε “generic”, καθώς έχουν μια δική τους προσωπικότητα και κάθε πιόνι είναι σχεδιασμένο με λεπτομέρεια και διαθέτει απολύτως ξεχωριστό animation.

battle-vs-chess-06-thumb.jpgΓια παράδειγμα, οι πύργοι είναι ουσιαστικά τεράστιες πέτρινες μάζες που κραδαίνουν morning stars και κινούνται αργά, οι αξιωματικοί είναι εντυπωσιακοί μάγοι που εξαπολύουν ξόρκια, οι ιππότες είναι πλάσματα μισοί άνθρωποι-μισοί άλογα που χρησιμοποιούν τεράστια τσεκούρια και οι ταχύτατες βασίλισσες -που κυριαρχούν στο τραπέζι- είναι μια Βαλκυρία (λευκά) και μια Δαίμονας (μαύρα). Σε γενικές γραμμές η εργασία στο σχεδιασμό των χαρακτήρων και στην κίνηση αυτών είναι εξαιρετική, αν και θα επιθυμούσαμε μεγαλύτερο αριθμό επιθέσεων και άμυνας, ειδικά για τα πιο ισχυρά πιόνια κατά τη διάρκεια των μαχών.

Οι κινήσεις των πιονιών εντός του τραπεζιού γίνονται με ευφάνταστο τρόπο, ενώ ο περιβάλλων χώρος ποικίλει από δάση ξωτικών μέχρι τεράστιες αίθουσες κάστρων. Και παρόλο που ουδεμία σημασία έχει το περιβάλλον σε ένα τέτοιο παιχνίδι, έχει δοθεί και εδώ η δέουσα προσοχή στο σχεδιασμό, ούτως ώστε όλα να “δένουν" αρμονικά μεταξύ τους και η μεγάλη εικόνα που αποκομίζει ο παίκτης να είναι η ιδανική. Ακόμα μια υπέρβαση που αφορά την τεχνολογία και που σίγουρα δεν ήταν επιβεβλημένη για παιχνίδι του είδους, εντοπίσαμε σε διάφορα οπτικά εφέ (ξορκιών, επιθέσεων κ.λπ.) που θα έκαναν πολλά, μα πάρα πολλά σύγχρονα “action” παιχνίδια της αγοράς να κοκκινίσουν από ντροπή...

{PAGE_BREAK}

Εδώ αξίζει να αναφέρουμε ότι, για τους παραδοσιακούς τύπους, που απλά θέλουν να απολαύσουν σκάκι χωρίς όλα τα προαναφερθέντα "φανταχτερά" χαρακτηριστικά, υπάρχει η δυνατότητα απενεργοποίησης όλων αυτών των εφέ και κίνησης, και η επιστροφή του παιχνιδιού σε κλασική, στατική τρισδιάστατη ή δισδιάστατη σκακιέρα. Τέλος, επικά και αρμόζοντα στην όλη θεματολογία και το ύφος που χρησιμοποίησε η Topware είναι και τα μουσικά θέματα. Ωστόσο, σε ένα παιχνίδι που μπορεί να κρατήσει τον παίκτη κοντά του ακόμα και για εκατοντάδες ώρες, ο αριθμός των εν λόγω θεμάτων είναι μικρός και σύντομα θα κουράσει.

Checkmate: Συμπέρασμα

Το Battle vs Chess επιχειρεί κάτι που κανένα παιχνίδι σκακιού πριν από αυτό δεν κατάφερε: να φέρει στον ξεχωριστό κόσμο του ινδικού επιτραπέζιου παιχνιδιού κοινό που “βαριέται”, “δεν καταλαβαίνει τους κανόνες” ή “δεν του αρέσει το σκάκι”. Και πραγματικά, με την προσοχή που έχει δώσει η Topware σε όλους ανεξαιρέτως τους τομείς, τη σωρεία από modes, και τους “διαθλασμένους” κανόνες που φέρνουν το σκάκι κοντά σε fighting παιχνίδι, σίγουρα μπορεί να τα καταφέρει. Το θεωρούμε το αρτιότερο και πιο πλήρες παιχνίδι σκακιού που έχει κυκλοφορήσει μέχρι σήμερα και το προτείνουμε ανεπιφύλακτα ως μια από τις πλέον ευχάριστες εκπλήξεις του φετινού καλοκαιριού.

Γιώργος Καλλίφας

Θετικά

 • Μεγάλη ποικιλία στην Α.Ι., που την καθιστά ιδανική αντίπαλο για κάθε επίπεδο παίκτη
 • Όμορφα animations και, γενικώς, γραφικά και οπτικός τομέας
 • Σωρεία από modes και επιλογές που χαρίζουν δεκάδες ώρες gaming
 • Επιλογές σε όλα τα επίπεδα. Το παιχνίδι έρχεται απολύτως στα μέτρα του παίκτη
 • Το Battlegrounds mode αποτελεί μια ξεχωριστή πρόταση στο σκάκι...

Αρνητικά

 • ... που όμως σύντομα κουράζει
 • Τα -κατά τα άλλα εύηχα και επικά- μουσικά θέματα, επαναλαμβάνονται εντόνως

Βαθμολογία

Σχόλια Χρηστών (37 σχόλια)
 • gatopardos23 gatopardos23 29 Ιουνίου 2011  | 04:18

  se pia kkatastimata uparxei gia ps3? den to briskw pouthena

 • c.bravestar c.bravestar 27 Ιουνίου 2011  | 00:21

  μου φαινεται ιδανικος τιτλος για φορητο...psp,3ds.

 • KTI_23 KTI_23 24 Ιουνίου 2011  | 22:43

  @bill123456: πως θα γινει ομως αυτο?..εξαλλου οταν καποιος σκοπευει να αγορασει ενα παιχνιδι δεν πιστευω πως κοιταει τοσο την βαθμολογια των χρηστων αλλα πολυ περισσοτερο την βαθμολογια και την κριτικη του συντακτη..

 • MIXALIS 13 MIXALIS 13 24 Ιουνίου 2011  | 13:20

  γυρω στα 17-18 ευρο εχει για κονσολες απο εξω.Κυκλοφορει στις αρχες Ιουλιου.

 • MokilokD MokilokD 24 Ιουνίου 2011  | 02:29

  @General986 Nai ... auto mou irthe sto mualo k emena.... BATTLE CHESS!!!!!

  http://www.youtube.com/watch?v=sftgNAJBynY

 • ASUS85 ASUS85 24 Ιουνίου 2011  | 01:23

  μόλις πέσει στο 15ευρώ θα το τσιμήσω...

 • J1maras J1maras 23 Ιουνίου 2011  | 23:13

  Κρίμα που δεν θα κάνει πωλήσεις

 • bill123456 bill123456 23 Ιουνίου 2011  | 21:10

  Να πω μόνο ενα παραδειγμα.Ειναι σαν ενας φιλος μου να εχει βρει κοπελα και να μου λεει (χωρις να την εχω δει)οτι ειναι πανεμορφη και να την βαθμολογει με 10 και εγω να τις βαζω 10 χωρις επαναλαμβανω νατην εχω δει!!!!!Γενικα πιστευω οτι πρεπει να βρεθει ενας τροπος να μην βαθμολογουν τα παιδια ετσι αυθαιρετα(καλοπροαιρετα το λεω)γιατι ειμαστε αγοραστες και δεν ειναι ωραιο να πληρωνουμε λεφτα χωρις λογο.Δεν αναφερομαι στο συγκεκριμενο παιχνιδι ουτε στον καλλιφα.Το παιχνιδι μπορει να ειναι παιχνιδαρα

 • bill123456 bill123456 23 Ιουνίου 2011  | 20:59

  Παιδια να κανω μια καλοπροαιρετη ερωτηση????Βλεπω εχουν βαθμολογησει 19 παιδια το παιχνιδι με μεσο ορο 9.1 ενω το εχει αγορασει οπως βλεπω 1 παιδι.Γενικα μην βαθμολογηται χωρις να αγοραζετε προιοντα γιατι δημιουργουνται λαθος μεσοι οροι και επηρεαζονται αγορες βγαζοντας πολλες φορες λαθος συμπερασμα

 • KoulisHHH KoulisHHH 23 Ιουνίου 2011  | 19:59

  Δε περίμενα ποτέ μα ποτέ ότι ένα παιχνίδι σκάκι θα κέρδιζε τέτοια βαθμολογία.Σίγουρα για τους λάτρεις του παιχνιδιού θα είναι must buy γιατί προσωπικ΄δε μου αρέσει το σκάκι.

  ΥΓ:Το νέο είναι ότι έχουμε review απο τον Τιτάνα τον Γιώργο μετά απο τόσο καιρό ρε γατάκια!:D

 • nick nick 23 Ιουνίου 2011  | 19:34

  @lovesfool εγω απο την αλλη πλευρα θα ελεγα ευκαιρια να μαθουν ολοι σκακι εστω και με δικαιολογια ενα chess videogame + puzzle game κτλ σε καλη τιμη. Εγω εμαθα -το λιγο που ξέρω - απο το chessmaster και μονο καλο μου εκανε... νομιζω :)

 • Aderdunn_3 Aderdunn_3 23 Ιουνίου 2011  | 19:22

  Πρωτότυπο...ένα ακόμα παιχνιδάκι στην wishlist μου...

 • thkiakos thkiakos 23 Ιουνίου 2011  | 19:18

  Το εκανα και εγω προ-παραγγελια για xbox (18.45 zavvi).Με τετοια τιμη και τετοιο review δεν μπορεσα να αντισταθω.

 • lovesfool lovesfool 23 Ιουνίου 2011  | 18:38

  Στα 12€ που λέει ο Νίκος είναι όντως πολύ καλή τιμή... αν παίζει κάποιος σκάκι...

  Μήπως να το πάρω στον πεθερό μου, που έχει λιώσει να παίζει on-line με flash based σκάκι; Δεν ξέρω μόνο αν θα το σηκώνει το laptop του.

 • eimaisklhros eimaisklhros 23 Ιουνίου 2011  | 18:37

  thanks admin-sama!!

 • DarkAspros DarkAspros 23 Ιουνίου 2011  | 18:36

  Yπέροχο φαίνεται ! Φανταστική ιδέα ! Σίγουρη αγορά γιατί θα μπορώ να το παίζω και με κόσμο που παίζει σκάκι αλλά δεν παίζει video games... 'Εφυγε για 360

 • admin admin 23 Ιουνίου 2011  | 18:29

  H A.I. είναι Fritz

 • eimaisklhros eimaisklhros 23 Ιουνίου 2011  | 18:20

  η ΑΙ ειναι βασισμενη σε καποια μηχανη σκακιου πχ rybka, fritz κλπ ή εχουν φτιαξει δικια τους?

 • aragorn2 aragorn2 23 Ιουνίου 2011  | 18:03

  Ε ακόμα καλύτερα Άλεξ :)

 • Thanos_Gr_4 Thanos_Gr_4 23 Ιουνίου 2011  | 18:01

  εγω παιδια ειμαι σιμφονοσ με τον aragorn2 αν ηταν για παραδιγμα σε PSVITA ΜΕ ΤΗΝ Ο8ΟΝΗ ΑΦΗΣ ΝΑ ΠΑΤΑΣ ΟΤΑΝ ΚΑΝΕΙΣ ΤΗΝ ΜΑΧΗ ΜΕ ΤΗΝ ΒΑΣΙΛΗΣΑ ΟΠΟΣ ΕΙΠΑΤΕ ΣΤΟ WEBCAST ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΙΣΟ ΟΘΟΝΗ ΑΦΗΣ ΝΑ ΚΗΝΕΙΣΕ ΣΤΗ ΣΚΑΚΙΕΡΑ Ε ΝΑΙ ΕΚΕΙ 10 ΘΑ ΑΓΟΡΑΖΑ

 • nick nick 23 Ιουνίου 2011  | 17:59

  Αυτο ηταν χτυπημα κατω απο την μεση. Λατρεύω το σκάκι και το ολο setting. Εγινε ηδη προπαραγγελια στα 12€ για PC (blahdvd) ποσο να πεσει ;
  Αν ηταν σε downloadable θα ηταν ακριβοτερο :P

 • MIXALIS 13 MIXALIS 13 23 Ιουνίου 2011  | 17:54

  Αγορα σημερα κιολας.

 • Deathracer2009 Deathracer2009 23 Ιουνίου 2011  | 17:27

  Περιμενα να εχει πολυ χαμηλη βαθμολογια και τελικα ειναι πολυ καλο. :O
  Θα το αγορασω μολις πεσει η τιμη του.

 • Sky333 Sky333 23 Ιουνίου 2011  | 17:08

  Σκούλου, ακριβώς το ανάποδο. το Wizard Chess του Harry Potter είναι εμπνευσμένο από το συγκεκριμένο παιχνίδι ;)

 • KTI_23 KTI_23 23 Ιουνίου 2011  | 17:08

  nice review mr. Kallifas!..πολυ πρωτοτυπο παιχνιδι σκακιου και μαλιστα να πω την αληθεια κατι που ουτε εγω περιμενα να δω σαν retail κιολας τιτλο σε κονσολες..

 • TheMastas TheMastas 23 Ιουνίου 2011  | 17:04

  Δεν ξέρω αν κάποιος άλλος εκτός ίσως απο τον καλλίφα san έχει προλάβει να παίξει το Archon 1 η 2 ήτανε πραγματικά το πρώτο του είδους και το είχα λιώσει στόν C64 !
  Μετά βγήκανε και άλλα όπως το πολύ γνωστό Battle chess απο τα οποία θυμάμαι τα τρελά animation και την έκδοση Star wars που είχα πάρει φυσικά μόνο για τους χαρακτηρες και για να βλέπω τι κάνει ο καθένας Φωνή Yoda : Backwards your weapon is Yeeeees !
  Ισως να μην κερδίζει τα εύσημα στήν προτοτυπία σαν ιδέα όπως λένε πολύ το σκάκι είναι ο βασιλιάς των " mind games" και αυτό σε συνδιασμό με τα αλλά όπως το replay value, παραμετροποίηση επιλογές και απο όμορφα Visuals το βρήσκω Ντούκι και διαχρονικό hit,οπότε και γω θα του έβαζα οποσδήποτε βαθμολογία παρόμοια με αυτήν του αγαπητού Γιώργου. :)

 • And1 And1 23 Ιουνίου 2011  | 17:02

  Πολυ καλο παιχνιδι και ωραιο review Κ.Καλλιφα.Θα το εχω στα υπ οψιν!
  Γιαννη κι εγω το Harry Potter σκεφτηκα μολις το ειδα!!! :D

 • aragorn2 aragorn2 23 Ιουνίου 2011  | 16:59

  Σκάκι σε στυλ Χάρυ Πότερ. Αγορά με κλειστά μάτια. Αν και μία φορητή έκδοση θα τα έσπαγε ακόμα περισσότερο!

 • admin admin 23 Ιουνίου 2011  | 16:59

  H τιμή είναι ήδη "σωστή" παιδιά, το παιχνίδι θα κυκλοφορήσει περίπου στα 35-40 ευρώ, ίσως και φθηνότερα.

 • Michalis3 Michalis3 23 Ιουνίου 2011  | 16:51

  Με τη σωστή τιμή σε λίγο καιρό θα το τιμήσω ;)