Ταυτότητα

inFAMOUS 2

inFAMOUS 2

Edition: N/A Genre: Action Διάθεση: Sony Hellas
Αριθμός παικτών: 1 Ανάπτυξη: Sucker Punch Ημ. Έκδοσης: 10/06/2011
PEGI: 16 Εκδότης: SCEE Πλατφόρμες: PlayStation 3


Το Κτήνος έρχεται… το ίδιο και ο Cole MacGrath!

Έπειτα από το απροσδόκητο φινάλε του πρώτου inFamous ήταν πασιφανές ότι το sequel ήταν αναπόφευκτο, καθιστώντας το δεύτερο μέρος ως απαραίτητο ώστε να δοθεί ένα κλείσιμο στη νέα τροπή που έπαιρνε το σενάριο. Tο πλήρωμα του χρόνου ήρθε, λοιπόν, για την επιστροφή του Cole MacGrath, σε έναν ακόμα open-world τίτλο που στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στην απολαυστική αίσθηση της άμεσης και εύκολης μετακίνησής μας και στις τρεις διαστάσεις με την –ολοένα και πιο δημοφιλή- μέθοδο του parkour, αψηφώντας βέβαια ορισμένους νόμους της φυσικής. Αναμφίβολα, η πρώτη προσπάθεια της Sucker Punch στο είδος των open-world τίτλων κινούταν σε υψηλά ποιοτικά επίπεδα, δίνοντας στον παίκτη πλήρη ελευθερία κινήσεων αλλά και ενδιαφέρουσες δυνάμεις.

Επίσης, σημαντικό επίτευγμα της αμερικάνικης εταιρίας ήταν η εκ του μηδενός δημιουργία ενός νέου υπερ-ήρωα στο πρόσωπο του Cole MacGrath, ο οποίος –χωρίς να αποτελεί απομίμηση κάποιου ήρωα της DC ή της Marvel- κατάφερε να έχει ισχυρή και ξεχωριστή προσωπικότητα. Βέβαια, προβλήματα υπήρχαν σε αυτήν την πρώτη περιπέτεια του Cole, κυρίως αναφορικά με την έντονη επανάληψη των αποστολών, που κατάφερναν να κουράζουν μετά από ένα σημείο. Αλλά ας δούμε καλύτερα εάν το sequel φέρνει τις απαραίτητες βελτιώσεις και διορθώσεις, ώστε να πειστούμε για την εκ νέου ενασχόληση με τις περιπέτειες του Cole.

Αγώνας δρόμου για την τελική αναμέτρηση

i2_ScreenShot_Cole_Swamp-thumb.jpgΕδώ θα πρέπει να τονίσουμε ότι όσοι δεν έχουν ασχοληθεί με τον πρώτο τίτλο, η δωρεάν προσφορά του οποίου στο Playstation Network σίγουρα θα ελκύσει πολλούς στη δοκιμή του, ίσως να θελήσουν να αποφύγουν αυτήν την ενότητα. Δεδομένου ότι η ιστορία συνεχίζεται αμέσως μετά το πρώτο inFamous θα υπάρξουν ορισμένα, “ελαφράς μορφής”, spoilers. Το σενάριο του inFamous 2 ξεκινάει ακριβώς μετά τα γεγονότα του πρώτου μέρους, με την εισαγωγή να μας δείχνει μία σύντομη και περιεκτική περίληψη των γεγονότων που προηγήθηκαν. Όπως ήδη έχει γίνει γνωστό, και από τον τερματισμό του πρώτου και από τα διάφορα trailers, το -λιτά ονομαζόμενο- ως Beast (ή “Κτήνος”) καταφτάνει απειλητικά στην Empire City απειλώντας τις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων.

Ήδη από τα πρώτα λεπτά του τίτλου θα δούμε την παρθενική του εμφάνιση, θυμίζοντας αμυδρά την επική αρχή του God of War 2 και της μάχης με τον Κολοσσό της Ρόδου, αν και –δυστυχώς- λιγότερο εντυπωσιακή. Η πρώτη μάχη μεταξύ του Cole και του Beast θα τελειώσει άδοξα, καθώς η δύναμη του ήρωά μας δεν βρίσκεται στα επίπεδα που απαιτείται για να αντιμετωπίσει αυτόν τον ισχυρό εχθρό. Για αυτό το λόγο θα χρειαστεί να αφήσει την Empire City και να καταφύγει στην πόλη του New Marais, ώστε να αποκτήσει την απαραίτητη ισχύ.

i2_ScreenShot_car_throw-thumb.jpgΣτη New Marais ο Cole θα βρεθεί αντιμέτωπος με τον δυνάστη ονόματι "Bertrand", ο οποίος έχει τις δυνάμεις της πολιτοφυλακής στα χέρια του, και άλλες οντότητες που καλύτερα θα είναι να τις ανακαλύψετε μόνοι σας. Στο πλευρό του πρωταγωνιστή, βέβαια, θα προστεθούν νέες και ενδιαφέρουσες φυσιογνωμίες, που θα κάνουν αισθητή την παρουσία τους σε όλη τη διάρκεια της περιπέτειας. Για άλλη μία φορά θα βρεθούμε μπροστά σε καταστάσεις όπου θα χρειαστεί ξεκάθαρα να αποφασίσουμε αν θα εκπληρώσουμε ορισμένες αποστολές με καλό ή κακό τρόπο.

Την πορεία του πρωταγωνιστή μας, λοιπόν, την καθορίζουμε εμείς, με τις αποφάσεις μας να κρίνουν το φινάλε του παιχνιδιού καθώς και τις δυνάμεις που θα “ξεκλειδώσουμε”, οι οποίες διαφέρουν σημαντικά ως προς το –λεγόμενο- Κάρμα που θα αποκτήσουμε από το ύφος των ενεργειών μας.

screen4_large-thumb.jpgΤο σενάριο σε γενικές γραμμές είναι καλογραμμένο, προσφέροντας μερικές ενδιαφέρουσες και αναπάντεχες τροπές. Ευτυχώς, η εργασία που έχει γίνει στις cut-scenes είναι πολύ μεγαλύτερη σε σχέση με αυτήν του πρώτου μέρους, προσφέροντας βελτιωμένο motion-capture και αποδίδοντας φυσικές κινήσεις στους χαρακτήρες, που συντονίζονται άψογα με τα λεγόμενά τους. Ο Zeke, ο αδελφικός φίλος του Cole, επιστρέφει, αποτελώντας αυτή τη φορά έναν περισσότερο συμπαθή χαρακτήρα. Η αλλαγή του ηθοποιού για τον πρωταγωνιστή ίσως απογοητεύσει τους φίλους του πρώτου μέρους, εντούτοις, κρίνουμε ότι ο νέος ηθοποιός κάνει πολύ καλή δουλειά, θυμίζοντας παράλληλα έντονα την χροιά της φωνής του Jason Statham.

Καλώς ήρθατε στη New Marais

Νέα πόλη, λοιπόν, κάτι που συνεπάγεται νέες ευκαιρίες για την υπερ-φυσική κινητικότητα και σκαρφάλωμα του Cole. Αν και αρχικά η New Marais θα σας θυμίσει την Empire City, δε θα χρειαστεί παρά ελάχιστη εξερεύνηση για να διαπιστώσετε ότι έχει το δικό της χαρακτήρα. Θυμίζοντας κατά κάποιο τρόπο περισσότερο πόλη της Λατινικής Αμερικής παρά κάποια μητρόπολη, αποτελεί μία άκρως ενδιαφέρουσα νέα “παιδική χαρά” για ακροβατική περιήγηση.

screen5_large-thumb.jpgΙδίως το δεύτερο από τα δύο νησιά της πόλης, το οποίο είναι ρημαγμένο από πλημμύρα, αποτελεί ένα εντελώς ξεχωριστό τοπίο από αυτά που έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε σε τίτλους του είδους. Όσοι είχαν ασχοληθεί με το πρώτο inFamous θα βρεθούν άμεσα σε γνώριμα μονοπάτια, καθώς ο χειρισμός παραμένει ουσιαστικά απαράλλαχτος, κάτι που σημαίνει την επιστροφή τόσο των θετικών χαρακτηριστικών του όσο και των αρνητικών. Για άλλη μία φορά, λοιπόν, το σκαρφάλωμα των κτηρίων πραγματοποιείται με απόλυτη ευκολία, καθώς ο Cole μπορεί να πιάνεται αυτομάτως από κάθε λογής προεξοχή, καθώς και να ισορροπεί με άνεση και στις πιο μικρές επιφάνειες.

{PAGE_BREAK}

Δυστυχώς, όμως, φαίνεται έντονα ότι δεν έγινε καμία προσπάθεια προς τη μείωση των στιγμών όπου χωρίς να το θέλουμε ο Cole μπορεί να “γαντζώνεται” ή να κινείται από μόνος του στις κοντινότερες προεξοχές. Αυτή η ευαισθησία του μηχανισμού, που ωθεί τον Cole στο να πιάνεται από την κοντινότερη επιφάνεια, ακόμα και αν έχουμε τον μοχλό στραμμένο στην αντίθετη κατεύθυνση, μας οδηγεί αρκετές φορές στους ακριβώς αντίθετους ελιγμούς από αυτούς που θέλουμε, κάτι που είναι ιδιαιτέρως εκνευριστικό, ιδίως όταν θέλουμε να ξεφύγουμε από εχθρικά πυρά. Παρόλα αυτά, η περιήγηση στην πόλη είναι περισσότερο διασκεδαστική στο sequel, κυρίως λόγω της καλύτερης δομής της πόλης, κάτι που επιτυγχάνεται περισσότερο στο δεύτερο νησί ελέω του ευφάνταστου σχεδιασμού του. Αργότερα, μέσω των αναβαθμίσεων του χαρακτήρα μας, αποκτούμε ορισμένες ικανότητες που θα βοηθήσουν σημαντικά στην ταχύτερη και διασκεδαστικότερη μετακίνησή μας.

Εξαπολύοντας τον ηλεκτρισμό

Όπως είναι φυσικό, οι δυνάμεις του Cole συνεχίζουν να περιστρέφονται γύρω από την ικανότητά του να τιθασεύει τον ηλεκτρισμό. Κατά ένα περίεργο λόγο, θα χρειαστεί να ξανά “ξεκλειδώσουμε” τις περισσότερες από τις δυνάμεις που είχαμε στο πρώτο μέρος, όπως τους ηλεκτρικούς πυραύλους ή την ασπίδα.

i2_ScreenShot_hang_shoot-thumb.jpgΝέες ικανότητες για τη χρήση του ηλεκτρικού ρεύματος γίνονται διαθέσιμες, όπως η δυνατότητα να χρησιμοποιούμε τις μπάλες ηλεκτρισμού ως μία άλλη μορφή πολυβόλου, προσφέροντάς μας διαρκώς νέες επιθετικές αλλά και αμυντικές ικανότητες που σχεδόν πάντα αποδεικνύονται ιδιαίτερα χρήσιμες. Την παράσταση κλέβει η πανίσχυρη δύναμη του “Ionic Vortex”, που επιτρέπει στη δημιουργία μίας εντυπωσιακής δίνης ηλεκτρισμού, εξοντώνοντας άμεσα τα περισσότερα είδη εχθρών. Σημαντική προσθήκη αποτελεί το πολυδιαφημισμένο “Amp” το οποίο, ως ένα είδος μεταλλικού δίκρανου, μας προσφέρει τη μοναδική και απολαυστικότατη λύση για τις melee επιθέσεις.

Κάθε χτύπημα που επιφέρουμε στους εχθρούς συνοδεύεται από δραματική αλλαγή της κάμερας ενώ –παρότι ολιγάριθμες- οι τελειωτικές κινήσεις που μπορούμε να εκτελέσουμε, συνοδευόμενες από το κατάλληλο slow motion, δύσκολα θα φτάσουν στο σημείο να γίνουν κουραστικές. Τέλος, όσον αφορά στις ειδικές δυνάμεις του Cole, κατά τα μέσα του τίτλου εμπλουτίζονται σημαντικά και απρόσμενα, κάτι που θα αφήσουμε να το ανακαλύψετε μόνοι σας.

i2_ScreenShot_levitate-thumb.jpgΙδιαίτερα θετικό σημείο αποτελεί το γεγονός ότι η ενέργεια του Cole μπορεί να μην αναβαθμίζεται ποτέ, εντούτοις, ο εμπλουτισμός των δυνάμεων είναι τέτοιος που αντισταθμίζει άψογα αυτή την έλλειψη. Παρόλο, λοιπόν, που οι εχθροί γίνονται σταδιακά δυσκολότεροι, οι αναβαθμίσεις των ικανοτήτων μας γίνονται με τέτοιο τρόπο ώστε διαρκώς να αποκτούμε νέες και ισχυρότερες ικανότητες, που καταφέρνουν πολύ εύστοχα να μας δίνουν την εντύπωση ότι πραγματικά ο Cole γίνεται ισχυρότερος.

Αποστολές, αποστολές και… μάλλον ατελείωτες αποστολές

Το μεγάλο πρόβλημα της μονοτονίας των αποστολών, που έπληττε σοβαρά τη μεγάλη διάρκεια του πρώτου inFamous, φαίνεται πως η Sucker Punch το έλαβε σοβαρά υπόψη της, εξαλείφοντάς το σε σημαντικό βαθμό. Βέβαια, ορισμένες αποστολές επαναλαμβάνονται, αλλά –ευτυχώς- σε πολύ μικρή συχνότητα. Ως επί το πλείστον βρισκόμαστε μπροστά σε νέους στόχους, ενώ ακόμα και όταν κληθούμε, για πολλοστή φορά, απλώς να εξοντώσουμε εχθρούς, οι συνιστώσες και η δομή της δράσης αλλάζουν αρκετά ώστε να μη φαίνεται ότι επαναλαμβάνουμε κάποια προηγούμενη αποστολή.

screen6_large-thumb.jpgΕυτυχώς, προσοχή έχει δοθεί και στη δομή των δευτερευουσών αποστολών. Ο τρόπος με τον οποίο δίνονται βέβαια παραμένει παντελώς αδιάφορος, αλλά τουλάχιστον οι στόχοι που θέτουν έχουν μεγαλύτερη ποικιλία. Θα πρέπει να πούμε εδώ ότι τα ιδιαίτερα ενδιαφέροντα επίπεδα, που εκτυλίσσονταν στους υπονόμους της Empire City, όπου επαναφέραμε το ρεύμα σε σκοτεινές περιοχές, λάμπουν δια της απουσίας τους, δίνοντας τη θέση τους σε λιγότερο εμπνευσμένες αποστολές, που εξυπηρετούν τον ίδιο σκοπό.

Οι τύποι των εχθρών έχουν αυξηθεί σημαντικά και, πλέον, δεν περιορίζονται σε μονάδες με πυροβόλα όπλα και χειροβομβίδες. Οι ορδές των μεταλλαγμένων θα έρχονται κατευθείαν κατά πάνω μας, οδηγώντας στην εκτενή και εντυπωσιακή χρήση του Amp, ενώ αργότερα θα δούμε τύπους εχθρών με έντονη κινητικότητα, που καταφέρνουν να δημιουργήσουν ακόμα πιο έντονα πεδία μαχών και στις τρεις διαστάσεις.

screen7_large-thumb.jpgΙδιαίτερος λόγος πρέπει να γίνει για τα “εργαλεία” που προσφέρει η αμερικάνικη εταιρία εντός του παιχνιδιού, που επιτρέπουν στη δημιουργία δικών μας αποστολών με μοναδική ελευθερία παραμετροποιήσεων –πρωτοφανή, όχι μόνο για το συγκεκριμένο είδος. Οι πόροι που μας παρέχονται είναι πραγματικά τεράστιοι, επιτρέποντας σε οποιονδήποτε επίδοξο δημιουργό να αφήσει τη φαντασία του να οργιάσει, έχοντας το ελεύθερο να ρυθμίσει πληθώρα παραμέτρων, όπως η συμπεριφορά των ατόμων, η βαρύτητα και πολλά άλλα. Τα πρώτα δείγματα που είδαμε ήταν αναμφίβολα εντυπωσιακά, όπως η περιήγησή μας σε αντικείμενα που στέκονταν στον αέρα, μία παραλλαγή του Space Invaders αλλά και ένα επίπεδο με Western αισθητική.

{PAGE_BREAK}

Όσοι θέλετε να ασχοληθείτε με το προαναφερθέν mode, το οποίο επιτρέπει τη δημιουργία αποστολής σε οποιοδήποτε σημείο του χάρτη, σίγουρα θα αναλώσετε πολλές ώρες ώστε να κατανοήσετε πλήρως τους τρόπους λειτουργίας του. Εντούτοις, είμαστε σίγουροι ότι μετά την κυκλοφορία του τίτλου θα δούμε πληθώρα αξιόλογων αποστολών από επίδοξους ερασιτέχνες δημιουργούς. Είμαστε σίγουροι πως, ως ένα άλλο Little Big Planet, τα συγκεκριμένα “εργαλεία” θα εκτείνουν κατά πολύ τη διάρκεια του τίτλου, ωθώντας μας στις συχνές επισκέψεις της New Marais ώστε να εντοπίσουμε νέες πρωτότυπες αποστολές.

Τεχνικός τομέας και τελικά συμπεράσματα

Στα του οπτικού τομέα υπάρχει εμφανής βελτίωση σε σχέση με το πρώτο μέρος. Η λεπτομέρεια στα περιβάλλοντα είναι μεγαλύτερη, όπως και στα μοντέλα των χαρακτήρων, ενώ και εικαστικά η New Marais καταφέρνει να έχει τη δική της προσωπικότητα ως πόλη. Αν και δε γίνεται, όπως είναι λογικό, να προκαλέσουμε καταστροφές σε κτήρια, έχει δοθεί μεγαλύτερη προσοχή ώστε να φαίνεται ότι οι δυνάμεις αλληλεπιδρούν με το περιβάλλον, καθώς υπάρχει μεγαλύτερος αριθμός αντικειμένων που ανταποκρίνονται σε εκρήξεις.

Δυστυχώς, στον ηχητικό τομέα τα πράγματα δεν είναι τόσο ξεκάθαρα. Τα μουσικά θέματα που ακούμε δένουν απόλυτα με τις καταστάσεις ενώ και οι ηθοποιοί κάνουν πολύ καλή δουλειά. Από την άλλη μεριά, οι περιβαλλοντικοί ήχοι είναι απίστευτα φτωχοί. Σε σημεία όπου πλέον δεν ακούγεται καθόλου η μουσική, μπορεί να βρισκόμαστε στο κέντρο της πόλης, με αυτοκίνητα και κόσμο τριγύρω μας μέσα στην –πραγματικά- απόλυτη ησυχία, την οποία μπορεί να “σπάει” κάποιος μεμονωμένος ήχος μηχανής αυτοκινήτου ή κάποια μοναχική ατάκα περαστικού.

i2_ScreenShot_pulse-thumb.jpgΕν κατακλείδι, παρά το αρνητικό στοιχείο του ήχου, το πόνημα της Sucker Punch καταφέρνει να προσφέρει σημαντικότατες βελτιώσεις στο franchise της. Το σενάριο του inFamous 2 συνεχίζει με ωραίο τρόπο την ιστορία του πρώτου, έχοντας έναν αξιομνημόνευτο και συμπαθή πρωταγωνιστή, σε έναν τίτλο με μεγάλη διάρκεια που καταφέρνει –αυτήν τη φορά- να προσπεράσει το πρόβλημα του κορεσμού. Επιπροσθέτως, η εντυπωσιακή ελευθερία που προσφέρει η δυνατότητα δημιουργίας αποστολών, πιστεύουμε πως θα καταφέρει να εκτείνει σε μεγάλο βαθμό τη διάρκεια του τίτλου. Το σίγουρο είναι ότι όσοι απόλαυσαν το πρώτο μέρος, εδώ θα βρουν ένα απόλυτα ικανοποιητικό sequel, που θα τους προσφέρει μία ελκυστική ευκαιρία για να συνεχίσουν τις περιπέτειες του Cole MacGrath.

Νικόλας Μαρκόγλου

Θετικά

  • Μεγαλύτερη ποικιλία αποστολών από το πρώτο inFamous
  • Ενδιαφέρoν σενάριο
  • Η χρήση των δυνάμεων του Cole συνεχίζει να είναι απολαυστική
  • Βελτιωμένος οπτικός τομέας
  • Η εντυπωσιακή προσθήκη της δυνατότητας δημιουργίας επιπέδων

Αρνητικά

  • Τα προβλήματα στο σύστημα του parkour παραμένουν χωρίς καμία βελτίωση
  • Απελπιστική απουσία περιβαλλοντικών ήχων

Βαθμολογία

Νικόλας  Μαρκόγλου

Η αγάπη του Νικόλα για το gaming ξεκίνησε από πολύ νωρίς χάρη στο Atari 2600. Έκτοτε, το πάθος του για τα βιντεοπαιχνίδια αυξήθηκε με γεωμετρικούς ρυθμούς με ιδιαίτερη έμφαση στο console gaming και ιδίως στα FPS, action-adventure και οτιδήποτε έχει την indie “ταμπέλα”. Ο κινηματογράφος έρχεται στην πολύ κοντινή δεύτερη θέση στα χόμπι του, παρακολουθώντας ένα μεγάλο εύρος ταινιών από την αξεπέραστη εποχή του ασπρόμαυρου σινεμά μέχρι τα blockbusters του “ψηφιακού” Hollywood.

Συμμετεχουν

Δείξε μου και άλλα...