Η σειρά DiRT ξαναβρίσκει το δρόμο της

Επιχειρώντας μια αναδρομή στο παρελθόν της σειράς DiRT ή ακόμα και σε αυτό της αντίστοιχης που πρωταγωνιστούσε ο Colin McRae παλιότερα, ο κοινός παρονομαστής θα είναι πάντοτε η αγάπη αλλά και οι γνώσεις της Codemasters γύρω από το μηχανοκίνητο αθλητισμό γενικότερα. Η αγγλική εταιρία, με την πάροδο των χρόνων, κατέστησε σαφές πως δεν φοβάται να πειραματιστεί και να αλλάξει μια ήδη επιτυχημένη συνταγή, θέλοντας να προσεγγίσει ένα διαφορετικό και σαφέστατα πολυπληθέστερο κοινό. Η έλευση του πρώτου DiRT κατάφερε να τραβήξει τα βλέμματα των φίλων των racing τίτλων με χαρακτηριστική άνεση, αν και ήταν εμφανές πως κάτι είχε αρχίσει να αλλάζει.

Αυτή η στροφή της Codemasters έγινε ακόμα πιο εμφανής με την κυκλοφορία του DiRT 2, μια πρόταση που σαφέστατα άγγιζε υψηλότατα επίπεδα ποιότητας σε όλους τους τομείς, αλλά που παράλληλα έδειχνε τόσο αποκομμένη και αλλαγμένη με βάση τα παλιότερα δείγματα γραφής της ομάδας ανάπτυξης. Με τους αγώνες rally να έχουν χάσει πολύτιμο έδαφος, το νέο αυτό racer απέκτησε μια υπερβολικά "δυτική" εικόνα, εισάγοντας είδη αγώνων που ελάχιστο ενδιαφέρον παρουσίαζαν στην Ευρώπη και μάλιστα με οχήματα που δεν διακρίνονταν για την ταχύτητα ή την απαιτητική οδήγησή τους.

Η έλευση του DiRT 3 αποτελεί ίσως την πιο κατασταλαγμένη και ολοκληρωμένη πρόταση της σειράς στην τρέχουσα γενιά hardware, με την Codemasters να ρίχνει νερό στο κρασί της, αλλά να μην είναι διατεθειμένη να αλλάξει την πορεία που έχει στο μυαλό της. Η επιστροφή των αγώνων rally είναι πλέον γεγονός, αλλά σε καμία περίπτωση ο τίτλος δεν θέλει να θέσει τον εαυτό του απέναντι στην πρόταση της Milestone. Φυσικά, δεν τίθεται θέμα σύγκρισης, μιας και οι διαφορές σε επίπεδο ποιότητας είναι τεράστιες, με το DiRT 3 να επιλέγει να ακολουθήσει μια οδό που οδηγεί πρωτίστως στην διασκέδαση και όχι στην εξομοίωση, καλύπτοντας ένα ικανοποιητικό εύρος αγώνων.

Arcade ή simulation;

Αυτό που ίσως αρκετοί να ανέμεναν να μάθουν σχετικά με την κατηγορία που ανήκει στο DiRT3, γίνεται αντιληπτό από τον πρώτο κιόλας αγώνα, με το χειρισμό να απαιτεί κάποια λεπτά εξοικείωσης. Το τρίτο μέρος -σε ό,τι αφορά τη γενικότερη νοοτροπία αλλά και το περιεχόμενό του- βρίσκεται πιο κοντά στο αρχικό DiRT παρά στο δεύτερο μέρος, μια κίνηση αναμφίβολα θετική. Όσοι ανέμεναν ένα καινούργιο Colin Mc Rae μάλλον θα απογοητευτούν, αλλά η αλήθεια είναι πως η Codemasters ποτέ δεν υποσχέθηκε κάτι ανάλογο.

Απεναντίας, έχουμε μπροστά μας ένα μοντέρνο racer, το οποίο ουσιαστικά είναι ένα μίγμα arcade και simulation, που συγχωρεί μεν τα λάθη, αλλά δίνει την ψευδαίσθηση πως όντως κάποιος μπορεί να οδηγήσει στο όριο και να νιώσει την αδρεναλίνη να ρέει στο αίμα του. Για τα δεδομένα της εποχής, η απόφαση της Codemasters να ακολουθήσει αυτό το μονοπάτι κρίνεται σαν την πλέον ιδανική, μιας και η δημιουργία της δεν πρόκειται να τρομάξει με την πολυπλοκότητά της αλλά ούτε και να περάσει στο ράφι με τα αζήτητα εξαιτίας της υπερβολικής απλότητάς της.

Εξάλλου, η λογική του απαιτητικού arcade ή του φιλικού simulation γίνεται αντιληπτή από το χειρισμό, ο οποίος έχει στηθεί με τέτοιο τρόπο ώστε να επιβραβεύεται η εντυπωσιακή οδήγηση. Τα αυτοκίνητα συνεχίζουν να αφήνουν μια αίσθηση πως τους λείπουν μερικά κιλά, με μια τάση να αλλάζουν άξονα υπερβολικά εύκολα, αλλά με αυτόν τον τρόπο οι πλαγιολισθήσεις είναι ακόμα πιο εύκολο να επιτευχθούν.

Ένα επιτυχημένο drift απαιτεί ώρες προπόνησης, αλλά παρόλο που τα όσα θα περάσουν μπροστά από τα μάτια του παίκτη είναι στιγμές που δείχνουν να αψηφούν την πραγματικότητα, το τελικό αποτέλεσμα καταφέρνει να έχει τη δική του γοητεία. Ο έλεγχος των οχημάτων γενικότερα είναι αρκετά απλός και άμεσος, με το χειριστήριο να ακολουθεί πιστά τις εντολές που του δίνει ο παίκτης. Πάντως, αν κάποιος επιθυμεί να χρησιμοποιήσει μια τιμονιέρα, θα πρέπει να πειραματιστεί αρκετά, γιατί οι default ρυθμίσεις παραπέμπουν περισσότερο στην οδήγηση ενός ταχύπλοου σκάφους και όχι σε ένα αγωνιστικό αυτοκίνητο.

Επιλογές αγώνα

Ρίχνοντας μια ματιά στο κεντρικό μενού επιλογών, για ακόμα μια φορά ξεχωρίζει το γενικότερο layout, με την δυναμική εμφάνιση των διαθέσιμων επιλογών, αλλά και τη μουσική υπόκρουση να βάζουν από νωρίς τους παίκτες στο κλίμα. Πέρα από τις συνηθισμένες επιλογές αγώνα, τη διαφορά κάνει το career mode, το οποίο για τις ανάγκες του τίτλου έχει μετονομαστεί σε "DiRT tour".

Οι παίκτες καλούνται να ολοκληρώσουν αρκετές δοκιμασίες, οι οποίες είναι χωρισμένες σε 4 κατηγορίες, που πρακτικά αντιστοιχούν σε 4 αγωνιστικές σεζόν. Η κάθε σεζόν με τη σειρά της περιέχει 4 υπό-ενότητες, οπότε είναι εμφανές πως η ολοκλήρωση του DiRT tour είναι μια διαδικασία που θα κρατήσει απασχολημένους τους υποψήφιους πρωταθλητές για αρκετό καιρό. Το ευχάριστο είναι πως στην πορεία ακόμα περισσότερα modes θα κάνουν την εμφάνισή τους, αν και είναι απορίας άξιο γιατί αυτά δεν είναι διαθέσιμα από την αρχή.

{PAGE_BREAK}

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το Rally Championship, μια ενότητα που όπως μαρτυράει και το όνομά της, καταπιάνεται αποκλειστικά και μόνο με τους αγώνες rally και προσφέρει μια ικανοποιητική γκάμα τόσο σε επίπεδο διαδρομών, όσο και αυτοκινήτων. Κάτι ανάλογο ισχύει και με το World Tour, μια ακόμα ενδιαφέρουσα επιλογή, η οποία με τη σειρά της αφήνει και αυτή πολλά ερωτηματικά για τους λόγους απουσίας της από το κεντρικό μενού. Η εξέλιξη αλλά και η αγωνιστική πρόοδος του DiRT 3 γίνεται όπως ακριβώς και στους προκατόχους του, οπότε απαιτείται υπομονή.

Ο παίκτης καλείται να συμμετέχει σε μια σειρά από events, όπου στο κάθε ένα από αυτά θα οδηγεί ένα όχημα διαφορετικής κατηγορίας και όσο η πορεία του θα είναι επιτυχημένη, η φήμη του θα μεγαλώνει και θα αποκτά πρόσβαση σε περισσότερα τουρνουά. Δυστυχώς, πρόκειται για μια συνολικά βαρετή διαδικασία γιατί δεν παρουσιάζουν όλοι οι αγώνες το ίδιο ενδιαφέρον, ενώ δεν είναι λίγες οι φορές που οι διαδρομές θα επαναλαμβάνονται επικίνδυνα.

Προκαλώντας τον Ken Block

Σε ό,τι έχει να κάνει με τις νέες προσθήκες, οι φίλοι των drifts αλλά και των burnouts θα νιώσουν ιδιαιτέρως χαρούμενοι όταν μάθουν πως η ενότητα Drift Showcase θα φτάσει τις ικανότητές τους στην πλαγιολίσθηση στο όριο, αλλά τα ευχάριστα δεν σταματούν εδώ. Ο γνωστός οδηγός Ken Block μεταφέρει όλη την τρέλα του στο DiRT 3 μέσω της Gynkhana Academy, μιας σειράς δοκιμασιών των οποίων η πρόκληση σταδιακά θα αυξάνεται. Όσοι έχουν παρακολουθήσει κάποια επίδειξη του συγκεκριμένου οδηγού, θα γνωρίζουν περί τίνος πρόκειται.

Για όλους τους υπόλοιπους, είναι αναγκαίο να διευκρινιστεί πως εδώ η ακρίβεια είναι το παν, με ορισμένες μανούβρες να είναι υπερβολικά δύσκολες, αλλά η ολοκλήρωση μιας ολόκληρης διαδρομής να είναι πραγματικά μια μοναδική εμπειρία.

Πλέον, οι παίκτες μπορούν να ανεβάσουν κάποιο replay απευθείας στο YouTube και έτσι να υπερηφανεύονται στους γνωστούς τους για τις ικανότητές τους, ενώ η προσθήκη που δείχνει να έλειπε παλιότερα και ευτυχώς επιστρέφει δριμύτερη, είναι αυτή των split-screen αναμετρήσεων. Σαφέστατα οι περικοπές σε επίπεδο απεικόνισης είναι πολλές, αλλά όχι σε τέτοιο βαθμό που να αφαιρούν πόντους από τη γενικότερη διασκέδαση. Οι πιο ικανοί δεν έχουν παρά να δοκιμάσουν την τύχη τους στο αρκετά εμπλουτισμένο multiplayer mode, όπου μέχρι και 8 παίκτες καλούνται να αγγίξουν την κορυφή, είτε τερματίζοντας πρώτοι, είτε συλλέγοντας τους περισσότερους βαθμούς.

Όταν το hardware θέτει τα όρια

Περνώντας στα τεχνικά θέματα του DiRT 3 και συγκεκριμένα σε ό,τι αφορά την τεχνολογία του νέου τίτλου της Codemasters, η εικόνα είναι αναμφίβολα για ακόμα μια φορά εντυπωσιακή, αλλά όχι στον βαθμό που συνέβαινε το παρελθόν. Η EGO engine είναι υπεύθυνη για ορισμένα από τα λεπτομερέστερα αυτοκίνητα που έχει τη δυνατότητα να οδηγήσει κανείς μέσω ενός videogame, ενώ δεν είναι λίγες οι φορές που τα περιβάλλοντα αγγίζουν φωτορεαλιστικά επίπεδα.

Επίσης, το damage model θα αποτελέσει και πάλι μέτρο σύγκρισης για όλους τους υπόλοιπους, ενώ το σημαντικό είναι πως οι αγώνες διακρίνονται για τις υψηλές τους ταχύτητες αλλά και την παντελή έλλειψη προβλημάτων, όπως είναι τα frame drops και τα ενοχλητικά pop ups. Τα καιρικά φαινόμενα έχουν αποδοθεί αρκετά σωστά, και πέρα από τη βροχή και τη λάσπη, το DiRT 3 επαναφέρει τους αγώνες στο χιόνι, κάτι που τόσο έλειπε από τις προηγούμενες προτάσεις. Η εικόνα καταφέρνει να είναι όσο ψυχρή το επιβάλουν οι συγκεκριμένες καιρικές συνθήκες ενώ και η οδήγηση κάτω από αυτές είναι αρκετά απολαυστική.

Για κάποιον περίεργο λόγο, όμως, η γενικότερη εικόνα δείχνει να έχει χάσει κάτι από την λάμψη του DiRT 2, με ορισμένα εφέ -όπως αυτό της σκόνης για παράδειγμα- να παρουσιάζονται πιο φτωχά, ενώ και το σύνολο οδηγού – συνοδηγού να μην είναι τόσο λεπτομερές στο σχεδιασμό του. Το πέρασμα από το νερό δεν δείχνει εντυπωσιακό, ενώ και οι αντανακλάσεις στα αυτοκίνητα θα μπορούσαν είναι καλύτερες.

Πάντως, παρά το γεγονός πως το DiRT 3 κινείται σε υψηλότατα επίπεδα εμφάνισης, δεν μπορεί κανείς να μας βγάλει από το μυαλό πως ίσως η τρέχουσα γενιά hardware να αγγίζει επικίνδυνα τα όριά της. Σίγουρα η εικόνα είναι μεθυστική, αλλά φαίνεται πως δεν υπήρχε παραπάνω ισχύ ώστε το interaction με τα περιβάλλοντα να βρίσκεται σε μεγαλύτερα επίπεδα ή το οδόστρωμα να αλλάζει σταδιακά μορφή. Σε έναν αγώνα rally για παράδειγμα, είτε ο παίκτης ξεκινήσει πρώτος είτε τελευταίος, μια χωμάτινη διαδρομή θα έχει πάντοτε την ίδια πρόσφυση, ένα χαρακτηριστικό που γενικότερα αφαιρεί πολλούς πόντους και που στην πραγματικότητα αποτελεί κριτήριο για τη νίκη ή την ήττα. Αλλά αυτό είναι ένα στραβοπάτημα που λόγω της κατηγορίας στην οποία ανήκει ο τίτλος, ίσως και να συγχωρείται.

Σε ανάλογα υψηλά επίπεδα κυμαίνεται και ο τομέας του ήχου, αν και εδώ επιβάλλεται να γίνει η χρήση κάποιου πεντακάναλου ηχοσυστήματος για ακόμα καλύτερα αποτελέσματα. Οι "πυροβολισμοί" των εξατμίσεων των αυτοκινήτων του θρυλικού group B θα σηκώσουν στο πόδι ολόκληρη τη γειτονιά, ενώ και το χαρακτηριστικό σφύριγμα του turbo έχει αποδοθεί μοναδικά. Οι συγκρούσεις ακούγονται με έναν ιδιαίτερα πειστικό τρόπο και οι οδηγίες του συνοδηγού θα είναι σαφέστατες και ακριβείς.

{PAGE_BREAK}

Σκέψεις, απορίες και συμπεράσματα

Για το τέλος αφήσαμε ορισμένες σκέψεις – ερωτηματικά σχετικά με τη σειρά που εδώ και χρόνια μας βασανίζουν και όπως όλα δείχνουν η Codemasters δίνει τις απαντήσεις στους φίλους της μέσω του DiRT 3. Όσοι ανέμεναν ένα νέο Colin Mc Rae ή έστω μια πρόταση που να καταπιάνεται με τον θεσμό του WRC γενικότερα, μάλλον θα απογοητευτούν. Η ομάδα ανάπτυξης ξεκαθαρίζει πως δεν επιθυμεί μια επιστροφή στις ρίζες, αλλά χωρίς να θέλει να αφήσει κάποιον παραπονεμένο, επαναφέρει τους αγώνες rally στη νέα της δημιουργία. Δυστυχώ,ς η συγκεκριμένη ενότητα δεν μπορεί να σταθεί από μόνη της –οι ειδικές διαδρομές είναι υπερβολικά λίγες αλλά και σύντομες- αλλά σαν μέρος ενός συνόλου, η αλήθεια είναι πως το συμπληρώνει ιδανικά.

Οπότε, αν κάποιος αναζητά ένα μοντέρνο, εθιστικό, εύκολο στην εκμάθηση αλλά και "φιγουρατζίδικο" racer, καλύτερη πρόταση από το DiRT 3 δεν πρόκειται να βρει. Η Codemasters αποδεικνύει για ακόμα μια φορά πως έχει τις γνώσεις ώστε να προσφέρει μια διασκεδαστική εμπειρία οδήγησης, με την οποία είναι σε θέση να ασχοληθεί ο καθένας. Όμως, το DiRT 3 δεν δείχνει σημάδια προόδου σε κανένα τομέα, αλλά απεναντίας μια τάση να συγκεντρώσει σε ένα πακέτο τα καλά στοιχεία των προκατόχων του.

Γιώργος Τσακίρογλου

Ταυτότητα παιχνιδιού

Edition: N/AGenre: RacingΔιάθεση: Namco Bandai Partners
Αριθμός παικτών: 1-8Ανάπτυξη: CodemastersΗμ. Έκδοσης: 24/05/2011
PEGI: 12Εκδότης: CodemastersΠλατφόρμες: PC, Xbox 360, PlayStation 3

Θετικά

 • Εντυπωσιακός τεχνικός τομέας
 • Εύκολο στην εκμάθηση μοντέλο χειρισμού
 • Πλήθος από οχήματα
 • Η επιστροφή των αγώνων rally
 • Η επιλογή split screen

Αρνητικά

 • Η επανάληψη διαδρομών στο DiRT tour
 • Δεν προσφέρει ουσιαστικά κάτι καινούργιο

Βαθμολογία

Τα videogames για τον Γιώργο δεν είναι τρόπος ζωής. Η μεγάλη αγάπη του παραμένουν οι δύο τροχοί και -αναπάντεχα- ό,τι ψηφιακό προσπαθεί να τους μοιάσει. Τα χρόνια πέρασαν και πλέον τα "παιχνίδια" αποτελούν ένα ευχάριστο διάλειμμα από την καθημερινότητα, αλλά πάντα ένα αναπόσπαστο κομμάτι της, όπως είναι η μουσική, οι βόλτες, τα ταξίδια και... οι σούζες (και μετά σου λέει πως μεγάλωσε).

Σχετικά άρθρα βάσει tags

Τι φέρνει ο Απρίλιος στους Gold members του Live
"Δυνατός" μηνάς με Dead Space 2 και Assassin’s Creed: Syndicate.
Ο Απρίλιος στο PlayStation Plus
Τρελός Μαξ και Trackmania Turbo!
Ξεκίνησε το Spring Sale της Microsoft
Παρά πολλά παιχνίδια με μειωμένες τιμές έως και 65%.
PS+ Μαρτίου: Μήνας φωτιά με Bloodborne και Ratchet & Clank
[Ενημέρωση] Tο 2019 σταματάει η διάθεση τίτλων για PS3 και PS Vita.
Ο Μάρτιος 2018 στο Xbox Live Gold
Με Trials of the Blood Dragon, SuperHot, Brave: The Video Game και Quantum Conundrum.
Under Night In-Birth Exe: Late[st]
Μια μικρή δόση νουβέλας, σε συνδυασμό με μια μεγαλύτερη δόση fighting.
Ο Φεβρουάριος στο PlayStation Plus
Επιτέλους Knack... και RiME!
Ο Φεβρουάριος 2018 στο Xbox Live Gold
Με Shadow Warrior, Assassin’s Creed Chronicles: India, Split/Second και Crazy Taxi.
Τεστάρετε τις γνώσεις σας επάνω στη σειρά Final Fantasy
 Επετειακό κουίζ πριν τη λήξη των εορτασμών.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία:

Πρέπει να συνδεθείς για να σχολιάσεις

Άτομα σε αυτή τη συζήτηση

 • Πολύ ωραίο Review,σίγουρη αγορά μέσα στο καλοκαίρι.

 • Φοβερο αρθρο για με ακομη φορα...οσο για το παιχνιδι το νοημα ειναι οτι 'Δεν προσφερει ουσιαστικα κατι καινουριο'.αυτο και μονο τα λεει ολα.τοσο καιρο το dirt 3 περιμενα και οταν το αγορασα και το παιξα πραγματικα εψαχνα ουσιαστικες διαφορες με το dirt 2 και δεν εβρισκα.ισως να ασχοληθω λιγο αργοτερα με το dirt 3 αλλα απογοητευτηκα.πολυ καλο παιχνιδι για καποιον που δεν εχει παιξει τα προηγουμενα μελη της σειρας.

 • Δυστυχως περιμενα πιο simulation κατασταση.Καλο παιχνιδι αλλα σαν τα παλια colin δεν ειναι.Αυτη η πολυ αμερικανια κατανταει βαρετη και οι πιστες rally ειναι ολοιδιες μεταξυ τους και πολυ μικρες.Δυστυχως το richard burns rally παρεμενει πρωτο στις προτιμησεις μου παρολο τα αρχαια γραφικα του.
  A και κατι αλλο,οποιος εχει pc με dx11 επιβαλεται να το παρει εκει για να του πεσει το σαγονι.

 • Πολύ καλό παιχνίδι,αλλά θα ήθελα περισσότερες πίστες ράλυ και λιγότερο gynkhana academy.

 • oraio review alla ego tou dino ena 9 kai pano, to paixnidi einai apistefto tromera grafika, ixos kai o xeirismos einai arketa kalos an kai oxi teleios. to exo sto pc kai exo porothei asxima. :D

 • Θα το πάρω σίγουρα όταν πέσει η τιμή του!

 • μπραβο για το review..τωρα το παιχνιδι ειναι αρκετα καλο και πολυ διασκεδαστικο, δεν προσφερει ομως κατι ουσιαστικα καινουριο στην σειρα..

 • Ότι λέει ο Jimmy 35 για το Richard Burns rally.!

 • Πολυ καλο review,θα περιμενω λιγο να πεσει η τιμη του και θα το τσιμπησω .Το μονο ρε παιδια εχει αλλαξει πολυ η κατηγορια rally παιχνιδιων,θυμαμαι στο PS2 to WRC2 ισως το καλυτερο game που εχουμε δει σ'αυτη την κατηγορια με ποικιλια στις καιρικες συνθηκες(κατι που λειπει στη νεα γενια κονσολων)αλλα αυτο που θα θυμουνται οσοι το εχουνε παιξει θα ειναι ο εθιστικος simulation χειρισμος του(προσωπικα προτιμουσα το 206).Εκει που θελω να καταληξω ομως ειναι οτι η εξελιξη ορισμενων τιτλων μπορει να εχουν εντυπωσιακοτερομο αποτελεσμα, που οφειλεται στις δυνατοτητες των νεων κονσολων σε σχεση με τισ παλαιοτερες,αλλα σε γενικες γραμμες θα μπορουσε καποιος να ισχυριστει οτι ειναι και καλυτεροι?

 • Το gameplay του παιγνιδιού με το μίγμα arcade και simulation είναι απίστευτα διασκεδαστικό .. Αυτό που είναι κρίμα για τους rally fans είναι ότι πρέπει να παίξεις περίπου 3-4 ώρες για να ξεκλειδώσεις το rally championship το οποίο είναι το mode που ενδιαφέρει τα άτομα που αγοράζουν το παιγνίδι για μια εμπειρία rally .. Πραγματικά είναι άξιο απορίας γιατί δεν ήταν διαθέσιμο από την αρχή ...

  Τα είχαμε συζητήση και στο forum .. Θεωρώ ότι το παιγνίδι είναι ένα πολύ καλό racing game αλλά ένα μέτριο rally game .. Όχι λόγω του gameplay του, αλλά λόγω του presentation του ..

 • Codemaster, παρε επιτελους τα δικαιωματα του WRC και φτιαξε ενα παιχνιδι που θα μεινει στην ιστορια!! Τα Dirt (ειδικα το 2ο και το 3ο) τα εχω καταευχαριστηθει! Μου λειπει ομως ενα WRC οπω και σε πολλους αλλους φανταζομαι!

 • mia evdomada to pexa pedia kalo den lew alla oxi opos ta palia kala colin :(

 • Πολύ καλό παιχνίδι που απαιτεί μεγάλη υπομονή για την προσαρμογή τιμονιέρας αλλά δυστυχώς δεν είναι wrc. Χρόνια περιμένω ένα WRC. Αυτές οι αμερικανιές επίσης είναι πολύ βαρετές.

 • Εμενα μου αρεσε παρα πολυ αλλά θα ήθελα περισσότερες πίστες ράλυ και λιγότερες αμερικανιες. Απο γκαμα αυτοκινητων "πιανει" τα δικα μου γουστα απο την στιγμη που "καλυπτει" σχετικα ικανοποιητικα τις 10ετιες 70-80 περιλαμβανοντας αυτοκιντα οπως το opel ascona, fiat 131, ford escort kai rs200, peugeot405, audi quattro, δεν μπορω να καταλαβω ομως γιατι δεν εχει πχ την S4 και 037, ισως και να ειναι η μοναδικη φορα που θα περιμενω ελπιζοντας σε ενα dlc με περισσοτερα αυτοκινητα απο τα 70ς και τα 80ς, απο εκει και περα και εγω ηλπιζα σε περισσοτερο "rally" Και λιγοτερο rally cros Και gymκατι αλλα απο το ολοτελα καλη ειναι και η παναγιωταινα :):) τελος ελπιζω και εγω η ocdemasters Να παει τα δικαιωωματα του wrc μπας και δουμε κανεναν τιτλο της προκοπης!!!!!!

 • Σίγουρη αγορά!

 • Φαίνεται πώς το παιχνίδι έκανε βήματα μπροστά στο τεχνικό τομέα και επέστρεψε στα παλιά καλά στο gameplay.θα το αγοράσω όταν πέσει η τιμή του καθώς άλλα παιχνίδια προηγούνται στο queue:)

 • to kalytero racing game gia thn wra .to termatisa

 • to paixnidi einai koryfaio paidia!!!! liwnw astamathta sto online!!!! epivalletai h agora apo ka8enan racing freak!!!!!!!

 • 7 απο μενα. 1)Βρήκα πολυ βαρετό το dirt tour αφου πάσχει απο έλλειψη διαφορετικότητας των περιοχών 2)Οι αμερικανιες του στιλ drift κ.α. δεν μ άρεσαν. το ήθελα πιο rally.

 • ωραιο review μπραβο Γιωργο ,αρκετα καλογραμμενο και αναλυτικο , 10 απο μενα γιατι ΕΤΣΙ :P

 • Πολυ μπροστα στον τεχνικο τομεα αλλα με την ουσια τι γινεται...σαφως και πρεπει ενας τιτλος να διακρινεται στα γραφικα,ηχο κτλ,αλλα το βασικοτερο στοιχειο του τιτλου πρεπει να ειναι η αισθηση που παιρνεις απο τα αυτοκινητα και για να γινει αυτο ο χειρισμος θα πρεπει να ειναι simulation...ΤΕΛΟΣ!!!Aυτο δεν συμβαινει πλεον γενικοτερα στους racing τιτλους οπου οι εταιρειες αναπτυξης δινουν μεγαλυτερη εμφαση στο arcade για να ειναι ποιο συμβατο σε οσους δεν ειναι μυημενοι...που σημαινει περισσοτεροι αγοραστες και πιο γεματα ταμεια εις βαρος της απολαυσης.

 • Απτα παραδειγματα forza 1 σε συγκριση με τα 2 και 3...
  τα παλια coli mcray και WRC1 και 2, με τα dirt k.o.k

 • Το παιχνίδι είναι τέλειο στα γραφικά και διαθέτει εξαιρετικό ήχο.!! Παρόλα αυτά θα προτιμούσα περισσότερο rally και όχι τόσο πολύ gymkhana events.
  Από εμένα 9/10

 • το παιχνιδι ειναι πολυ καλο και τα γραφικα ειναι πολυ ωραια και βεβαια ολα τα λεφτα ειναι οι αγωνες στα χιονια...αυτο που με δισαρεστησε ειναι η πολη μικρες διαδρομες ραλη...

 • Σίγουρη αγορά

 • Μια διορθωση Γιώργο: Στις πλατφόρμες που κυκλοφορεί το παιχνίδι συμπεριλαμβάνεται και το pc!

 • Thanks mate

 • Απλα ενα ακομα αριστουργημα της codemasters...Koρυφαιο rally game

 • Πολυ καλο Review οπως παντα, κριμα που αργησε τοσο που σχεδον βγενει το DIRT 4 .
  Οκ χρειαζεται χρονο αλλα 2 μηνες? χαχαχα ειναι το λιγοτερο αστειο .Καλητερα καθολου Review .
  Λεω τα καλα , αλλα οκ εχω απαιτησεις απο το καλητερο Ελληνικο Gaming site .
  Απαραδεκτο για μενα. -1

 • Φιλε μου Agony η υπερβολη ειναι μαλλον δευτερη φυση σου. Δεν εχουν περασει ΟΥΤΕ 2 μηνες απο την κυκλοφορια του τιτλου, ΟΥΤΕ το review πεφτει πανω στην ελευση του DiRT 4 (ελεος δλδ). Το κειμενο ηταν ετοιμο απο την προηγουμενη εβδομαδα, αλλα λογω Ε3, επιλεξαμε να το παμε λιγο πισω. Παραλληλα δεν εχουν περασει περισσοτερες απο 15 ημερες απο την παραλαβη του DIRT 3 για δοκιμη.

  @Dimitris1395 Κορυφαιο racing game ναι, αλλα κορυφαιο rally game μαλλον οχι

 • η ασθηση tsaki με την logitech driving force gt πως ειναι?

 • Κοιτα οι point-to-point διαδρομες του -ειδικα με τιμονιερα στα σωστα settings- μου φανηκαν τρομακτικα καλες οπως ηταν και στο πρωτο Dirt. Το μονο παραπονο ειναι η απουσια του damage repair οπως στα παλια colin mcrae και του πρωτου dirt.

 • Προς τον φίλο μας Agony
  1) Το παιχνίδι από την αντιπροσωπεία δεν ήρθε ΠΟΤΕ στην ώρα του. Αναγκαστήκαμε να το αγοράσουμε για να γίνει η παρουσίαση
  2) Μεσολάβησε μια Ε3 αν δεν το πρόσεξες, Έπρεπε να καλύψουμε κάποια άλλα θέματα. Μόλις έληξε η Ε3, αρχίσαμε πάλι τα reviews.
  3) Το DiRT3 κυκλοφόρησε στις 24/5

 • Φιλε μου bigioannis8 αν αφιερωσεις λιγο χρονο και βρεις τις καταλληλες ρυθμισεις (οι default ειναι χαλια), η οδηγηση με τη συγκεκριμενη τιμονιερα ειναι αναμενομενα μοναδικη. Απλα λογω της φυσης των αγωνων, ισως να κουραστεις αρκετα γρηγορα (το αναποδο τιμονι και οι διορθωσειςπανε συννεφο) και επιστρεψεις στην ξεκουραστη λυση του gamepad.

 • Ok Δεν το γνωριζα, Κακος δεν ηρθε στην ωρα του δεν εχετε αδικο σε αυτο το σημειο, απαραδεκτο που αναγαστηκατε να το αγορασετε.
  ΕΙχα την εντυπωση οτι εσεις τα εχετε πολυ πιο πρην στα χερια σας, οπως και στο εξωτερηκο.
  Tsaki φιλε μου μακαρι και εσυ να ειχες για δευτερη φυση σου υπερβαλον ζηλο στο να κανεις και τα 2.Αλωστε εσυ μας εχεις καλομαθει και εχουμε μεγαλες απαιτησεις.
  Θα πρεπε να σε ευχαριστη αυτο.
  Οπως και να εχει λαθος μου διοτι δεν γνωριζα οτι δεν εχετε υποστιριξη απο τις εισαγωγηκες.

  Ps.Οντος στο PS3 εχει χειροτερα frames απο το XBOX ?

 • Και παλη sory gia to υφος αλλα, είχα συνηθίσει αλλιώς άμεση ενημέρωση από εσάς,

 • Κοιτα δεν τιθεται θεμα αλλα το προηγουμενο σχολιο σου ηταν τερμα ειρωνικο. Απλα οπως θα διαπιστωσες πολλες φορες εμφανιζονται εμποδια, τα οποια αναγκαζομαστε να υπερπηδησουμε με τον εναν ή αλλο τροπο. Αναποδιες παντα υπηρχαν και παντα θα υπαρχουν. Παντως σου λεω και παλι πως δεν υπαρχει κανενα προβλημα, μια παρεα ειμαστε ολοι εδω.

  ps. Δες και μονο σου το υφος στο πρωτο post που εκανες και συγκρινε το με το αντιστοιχο στα δυο τελευταια σχολια σου

 • Εχεις δικιο δεν γνωριζα οτι , στο πιο ενημερομενο ελληνικο site οι εταιρειες δεν σας προμηθευουν με τα games τουλαχιστον 1 μηνα πρην. κακος Δεν ειναι δικο σας λαθος λοιπον. Αν ειναι δυνατον να τα αγοραζετε και ολας.

 • Εαν ΔΕΝ ήσουν υποχρεωμένος να ασχοληθείς με τη Gymkhana για να προχωρήσεις στο παιχνίδι - ας την είχε, έστω, σαν ξεχωριστό event - θα ήταν καλό για να περάσει ο καιρός μέχρι να έρθει το WRC... Όπως το αγόρασα, την επόμενη μέρα το πήγα πίσω!

Τελευταία Σχόλια

Μπραβο για τη παρουσιαση. Ταπεινη μου αποψη να αφήσετε στην ακρη τα χρωματα, τα κουμπακια και τα gam...
Spartan Gear σε K2
Αν δεν μπορείς να πας στο χωραφάκι σου και να αρπάξεις την τσάπα φτύνοντας τις παλάμες σου, δε λέει....
Pure Farming 18 σε K2
το ειχα μαν κ ηταν οντως ωραιο παιχνιδι.
Αλλα ειναι αμαρτια μια τοσο μεγαλη κ ισχυρη σειρα να την β...
The future now....δεν χρειάζεται να περιμένετε για να το δείτε...
Όχι δεν πρόκειται να γράψω κανα σ...
απο τα god of war μόνο όσα έχουν βγει για psp έχω παίξει του ps2/ps3 δε με τρέλαναν αλλά αυτό δε χάν...
God of War σε K2
Ψιλό άσχετο φίλε KhR1s αλλα σαν τρελός της σωστής ομάδας του Μάντσεστερ and only δεν μπορούσα ποτε ν...
Δεν είναι τόσο τα ονόματα των παικτών φίλε Mifune όσο οι πραγματικές εμφανίσεις, η άλλου επιπέδου πε...
To Call of Duty WWII παντως φαινεται να εχει καλο campaing ασχετα που πολλοι το αγορασαν για το mult...
Δεκτό εννοείται ότι αισθάνεσαι πιο πολύ immersion όταν βλέπεις τα πραγματικά ονόματα και φανέλες. Αν...
Ότι είπες x1000! Το αντίστοιχο θα ήταν ένα Forza/Gran Turismo με οχήματα "μαϊμούδες"/κόπιες πραγματι...