Ταυτότητα

Dungeons & Dragons: Daggerdale

Dungeons & Dragons: Daggerdale

Edition: N/A Genre: Action, RPG Διάθεση: PSN
Αριθμός παικτών: 1-4 Ανάπτυξη: Bedlam Ημ. Έκδοσης: 23/06/2011
PEGI: 16 Εκδότης: Atari Πλατφόρμες: Xbox 360, PlayStation 3, PC


Προβλήματα και bugs και μια χαμένη ευκαιρία

Το Dungeons & Dragons: Daggerdale είναι από τα παιχνίδια που θέλει κανείς να αποδειχθούν διασκεδαστικά και είναι έτοιμος να συγχωρήσει αρκετά στραβά που θα ανακαλύψει στην πορεία, όμως πολλές φορές το «γλυκάκι» του co-op campaign δεν είναι αρκετό για να ξεχαστεί η πίκρα των bugs. Πραγματικά, όμως, το Daggerdale είναι ένα συμπαθητικό παιχνίδι και είναι από εκείνες τις φορές που η λέξη «κρίμα» ταιριάζει απόλυτα, αφού με ορισμένες διορθώσεις θα μπορούσε να ήταν πολύ πιο διασκεδαστικό από πολλά άλλα hack-n-slash παιχνίδια.

Το D&D: Daggerdale είναι ένας τίτλος των 15 ευρώ (στο Xbox 360 σαν XBLA, στο PS3 μέσω PSN και στα PC μέσω Steam) και γι αυτό είναι άδικο να το συγκρίνουμε με ορισμένα κανονικά retail παιχνίδια της κατηγορίας, όπως τα Sacred 2 και Dungeon Siege 3. Είναι αρκετά πιο απλοϊκό από τα «κανονικά» Diablo clones, όμως καταφέρνει σε αυτήν την τιμή να έχει τα βασικά RPG στοιχεία του είδους.

Ξεκινώντας την περιπέτεια

daggerdale01-thumb.jpgΗ ιστορία είναι αδιάφορη στο μεγαλύτερο μέρος της και μόνο προς το τέλος αποκτά κάποιο ενδιαφέρον. Παρόλα αυτά, η αφήγηση –η οποία γίνεται μέσα από διάφορα concept art- είναι όσο αξιοπρεπής θα μπορούσε να ήταν δεδομένου και της τιμής του τίτλου. Οι παίκτες πρέπει να σταματήσουν τον Rezlus και τους Zhentarim απ' το να κατακτήσουν την ευρύτερη περιοχή της Dale και οι τέσσερις ήρωες θα πρέπει να φτάσουν μέχρι τον πύργο όπου κρύβεται ο Rezlus, ξεκινώντας πρώτα από τα υπόγεια dungeons.

Οι παίκτες μπορούν να διαλέξουν ανάμεσα στους Cleric, Warrior, Rogue και Mage, οι οποίοι αποτελούν και τους τέσσερις ήρωες, όμως πέρα από την επιλογή της κλάσης δεν επιλέγουν κάτι άλλο. Κάθε χαρακτήρας έχει προκαθορισμένη εμφάνιση, όπως προκαθορισμένες είναι και ορισμένες passive ικανότητες που ορίζουν το βασικό του ρόλο, όπως η τηλεμεταφορά για τον μάγο ή το healing για τον cleric. Η δράση ξεκινάει αμέσως και οι παίκτες θα βρεθούν στο πρώτο dungeon, από τα τρία συνολικά.

daggerdale03-thumb.jpgΟ χειρισμός είναι επίσης απλός και η απόκριση των χαρακτήρων γρήγορη. Οι ειδικές κινήσεις και τα μαγικά μπορούν να τοποθετηθούν στα κουμπιά του χειριστηρίου, ενώ κάθε χαρακτήρας έχει και από κάποιο όπλο για melee επιθέσεις. Αυτό που μας άρεσε σε αυτό το σημείο, είναι το γεγονός ότι όλοι οι χαρακτήρες μπορούν να επιλέξουν να «ανταλλάξουν» τη Strength τους (STR), η οποία ευθύνεται για την δύναμη των melee επιθέσεων, με οποιοδήποτε άλλο στατιστικό θέλουν (όπως INT), κάνοντας έτσι ακόμα και έναν μάγο ικανό για κοντινή μάχη.

Η πρόοδος είναι επίσης αρκετά απλοϊκή και οι παίκτες σπάνια θα κάτσουν να σκέφτονται πάνω από τα στατιστικά για το ποιο skill θα «μάθουν» ή τι ρίσκο θα πάρουν για το χαρακτήρα τους. Από την άλλη, αυτή η προκαθορισμένη πρόοδος μπορεί να μην αρέσει σε πολλούς που θα περίμεναν ένα πιο «βαρύ» RPG.

daggerdale02-thumb.jpgΤο Daggerdale είναι απλοποιημένο σε αυτά τα θέματα, ακριβώς επειδή θέλει να είναι ένα online co-op παιχνίδι, στο οποίο οι παίκτες θα περνάνε περισσότερη ώρα στο gameplay και λιγότερη στα menu. Σε αυτό το σημείο αξίζει να αναφέρουμε τις co-op επιλογές του τίτλου, το οποίο co-op αποτελεί και τον κυριότερο λόγο για να προχωρήσει κάποιος στην αγορά του. Τοπικά στην ίδια οθόνη και από ισομετρική κάμερα μπορούν να παίξουν μέχρι δύο άτομα, ενώ μέσω internet (όπως μέσω xbox live που ήταν και η βασική έκδοση που δοκιμάσαμε) μπορούν να παίξουν μέχρι τέσσερα άτομα.

“Hacking and... Slashing”

Οι χαρακτήρες κερδίζουν EXP κυρίως «φαρμάροντας» goblins, σκελετούς, ghouls και άλλα τέρατα της όλης θεματολογίας D&D, τα οποία μετά από κάποιο διάστημα επανεμφανίζονται (σαν τα mobs των MMO). Η δομή των τριών περιοχών είναι έτσι σχεδιασμένη ώστε να μην υπάρχουν loadings όταν οι παίκτες παίζουν σε co-op (δηλαδή να μπορεί κάποιος να εξερευνήσει ολόκληρο το dungeon αμέσως), ενώ υπάρχει και ένας έξυπνος περιορισμός ώστε να μην μπορεί κάποιος παίκτης να προχωράει μόνος του και να ξεφεύγει από την ομάδα.

daggerdale04-thumb.jpgΚάθε dungeon (περιοχή) αποτελείται από διαδρόμους και δωμάτια, τα οποία συνήθως συνδέονται με ορισμένες πόρτες. Αυτές τις πόρτες μπορούν να τις ανοίγουν μόνο όταν βρίσκονται όλοι κοντά, κάτι που εμποδίζει κάποιον απ' το να τρέχει πρώτος στα mobs και στο loot. Οι παίκτες δεν βγαίνουν ποτέ (από τα dungeon) σε εξωτερικούς χώρους και ολόκληρο το παιχνίδι εκτυλίσσεται σε ορυχεία και σπηλιές. Παρόλα αυτά, θα βρίσκουν διάφορα camps στο δρόμο τους, καθώς και τους καθιερωμένους merchants και NPCs, από τους οποίoυς θα παίρνουν τα quests.

Αυτό που μας άρεσε και εδώ στο απλοποιημένο quest σύστημα, είναι ότι υπάρχει μόνο ένα διαθέσιμο και, αν το επιλέξουν αυτό οι παίκτες, πρέπει να το ολοκληρώσουν για να «ξεκλειδώσει» το επόμενο, αφού όλη η ιστορία είναι συνδεμένη σαν μια «αλυσίδα» μέσα από αυτά τα quest. Αυτό το σύστημα λειτουργεί σωστά στο co-op, αφού υπάρχει ένα κοινό quest για όλη την ομάδα και, έτσι, δεν μπερδεύεται ο καθένας με διαφορετικά (στο online το επιλέγει ο host). 

{PAGE_BREAK}

Ακόμα όμως και χωρίς κάποιο quest οι παίκτες μπορούν να εξερευνήσουν ολόκληρο το dungeon της κάθε περιοχής όποτε θέλουν, απλώς «φαρμάροντας» EXP και περιττό loot, το οποίο στην συνέχεια θα καταλήξει σε κάποιον merchant ώστε να μαζέψουν αρκετό χρυσάφι για να αγοράσουν κάποιο κορυφαίο όπλο ή armor. Αυτός είναι και ο βασικός μηχανισμός κάθε Diablo clone και είναι ευχάριστο που –και εδώ- λειτουργεί αξιοπρεπώς και οι παίκτες από πολύ νωρίς μπαίνουν στη λογική να μαζέψουν χρυσό για να αγοράσουν το επόμενο αστραφτερό όπλο ενός merchant.

Αυτό που παρατηρούμε για το loot, είναι ότι κάθε χαρακτήρας έχει λίγες επιλογές για τον εξοπλισμό του. Συνήθως πρόκειται για δύο με τρία σπάνια όπλα (αποτυπώνονται με το καθιερωμένο ροζ font) και άλλες τόσες επιλογές για armors ή για κοσμήματα. Φυσικά, υπάρχουν και πολλά άλλα όπλα μικρότερης αξίας, όπως μπλε, κίτρινου και γκρίζου χρώματος, τα οποία ενδεχομένως να είναι χρήσιμα πολλές φορές, όμως αυτό που φαίνεται να λείπει πιο πολύ από το Daggerdale, είναι κάποιο crafting σύστημα.

Bugs, προβλήματα, προχειρότητα

daggerdale05-thumb.jpgΤο D&D: Daggerdale χρησιμοποιεί την Unreal Engine 3, όμως δεν θα πρέπει να περιμένει κανείς κάτι εντυπωσιακό. Οι χαρακτήρες (ειδικά των NPCs) έχουν πολλές γωνίες και λίγα textures, ενώ το ίδιο πρόχειρο μοτίβο ακολουθείται και σε πολλά σημεία των dungeons. Η αλήθεια είναι ότι δεν χρειάζεται ένα τέτοιο παιχνίδι να έχει κορυφαία γραφικά για να είναι διασκεδαστικό. Αυτό όμως που δεν θα χρειαζόταν να έχει είναι το πολύ έντονο tearing. Δυστυχώς, όπως θα δούμε, αυτό είναι το μικρότερο από τα προβλήματα που χαλάνε αυτήν τη, συμπαθητική, co-op εμπειρία.

Το D&D: Daggerdale υποφέρει από ορισμένα πολύ σοβαρά bugs, τα οποία το φέρνουν πολλές φορές στο σημείο να χαρακτηριστεί και ως «broken». Το κυριότερο bug που συναντήσαμε, είναι η εξαφάνιση ολόκληρων πόντων που έχουμε ξοδέψει σε powers και spells, τους οποίους πόντους κερδίζουμε μόνο με κάθε LV up του χαρακτήρα και δεν μπορούμε να πάρουμε ποτέ πίσω (δεν υπάρχει κάποιο reset όπως σε άλλα RPG). Το δεύτερο πολύ σημαντικό bug, είναι το ίδιο το save σύστημα.

daggerdale06-thumb.jpgΤο Daggerdlae χρησιμοποιεί auto-save, όμως το «σώσιμο» γίνεται πολλές φορές τυχαία. Άλλες φορές δεν γίνεται καν, ενώ στο online mode μπορεί να αποσυνδεθούμε από ένα match (όπως όταν χάνεται η σύνδεση με έναν host) και να ανακαλύψουμε ότι το τελευταίο save βρίσκεται αρκετά πιο πίσω. Ακόμα χειρότερα, στο τοπικό co-op το παιχνίδι δεν κάνει αυτόματο save, κάτι που αναγκάζει τους παίκτες να σώζουν manual συχνά. Ειδικά στην τελευταία μάχη, το save σύστημα καθιστά το παιχνίδι σχεδόν unplayable. Αν ο παίκτης χάσει στη μέση της μάχης, έχοντας ξοδέψει ένα μεγάλο αριθμό από potions, ακριβώς επειδή το autosave σώζει σε τυχαίες στιγμές τα στατιστικά και το loot του χαρακτήρα, θα βρεθεί πάλι στην αρχή της μάχης διαπιστώνοντας ότι τα potion που είχε χρησιμοποιήσει έχουν και αυτά εξαφανιστεί. Δηλαδή, κάθε φορά που χάνει, θα αρχίζει και με λιγότερα potions!

Ένα ακόμη σημαντικό πρόβλημα, είναι το «freezάρισμα» της κονσόλας, το οποίο μας αναγκάζει να την κλείσουμε και να την ξανανοίξουμε. Συνήθως αυτό το πρόβλημα πάει σε... «co-op» με το προβληματικό save σύστημα και, επομένως, μπορεί την επόμενη φορά που θα ξανανοίξουμε το παιχνίδι να βρεθούμε πολύ ώρα πίσω.

daggerdale07-thumb.jpgΆλλα, λιγότερο σημαντικά προβλήματα, που όμως δείχνουν και αυτά μια μεγάλη προχειρότητα, είναι τα πολλά οπτικά bugs: Όταν σκοτώνουμε τους εχθρούς πολλές φορές η «φιγούρα» τους παραμένει στο περιβάλλον. Άλλες φορές μετά από loadings οι χαρακτήρες μας «παγώνουν» και για να «ξεκολλήσουν» πρέπει να βγούμε στο κεντρικό μενού. Πολλές φορές κολλάνε τα animations των κινήσεων και πρέπει πάλι να ξαναφορτώσουμε τον χαρακτήρα, ενώ προβληματική είναι και η Α.Ι. των NPCs (όπως σε κάποια quests που πρέπει να τα συνοδέψουμε) η οποία κολλάει συνεχώς πίσω από τοίχους και σε στροφές και ο παίκτης πρέπει να πηγαίνει πολύ αργά.

Από την άλλη, υπάρχουν και πολλά πράγματα –κυρίως interface θέματα- που σίγουρα θα μπορούσαν να είναι βελτιωμένα. Για παράδειγμα, ο χάρτης στο menu δείχνει μόνο μια μικρή περιοχή και δεν μπορεί να μετακινηθεί, με αποτέλεσμα να μην μπορούμε να δούμε την ακριβή πορεία ενός quest. Βελτίωση θα μπορούσε να υπάρξει και στους merchants, αφού δεν μπορούμε να δούμε την αλλαγή που επιφέρει στα στατιστικά του χαρακτήρα μας ένα νέο όπλο ή κάποια armor, παρά μόνο αν τα αγοράσουμε. Επίσης σημαντική είναι η έλλειψη κάποιας trade επιλογής για το online mode, αφού ο μοναδικός τρόπος που υπάρχει για να δώσουμε αντικείμενα σε κάποιον άλλον παίκτη, είναι πετώντας τα κάτω.

Χαμηλή τιμή = απλοϊκό game

Πολλά τέτοια παραδείγματα στο Daggerdale είναι που σιγά-σιγά εξαντλούν την υπομονή των παικτών και το μόνο που σκέφτονται είναι το πόσο καλύτερο θα μπορούσε να ήταν ένα τέτοιο co-op παιχνίδι σε αυτήν την τιμή, με λίγη παραπάνω προσοχή. Για να είμαστε και δίκαιοι, στην PC έκδοση έχει βγει ήδη τα πρώτο patch που διορθώνει ορισμένα από αυτά τα σημαντικά bugs, όμως στις κονσόλες οι παίκτες θα πρέπει να ζήσουν περισσότερο χρόνο με σημαντικά bugs (όπως το χάσιμο των skills), μέχρι να «εγκριθεί» το patch. Μέχρι στιγμής, το D&D Daggerdale είναι ένα συμπαθητικό hack-n-slash παιχνίδι το οποίο αξίζει να το αγοράσει κάποιος μόνο για το co-op mode του (τοπικά, ή και online), αρκεί να είναι προετοιμασμένος ότι θα βρει ένα πολύ απλοϊκό RPG.

Γιάννης Πλέσσας

Θετικά

  • Το βασικό RPG στοιχείο (hack, loot, sell, upgrade) λειτουργεί
  • Υποστηρίζει τοπικό co-op (2 παίκτες) & Online co-op (4 παίκτες)

Αρνητικά

  • Υπερβολικό tearing
  • Σημαντικά bugs όπως χάσιμο των skills και «freezάρισμα» της κονσόλας
  • Προβληματικό save σύστημα –χάνονται συχνά ώρες
  • Αρκετά οπτικά glitches
  • Διάφορες ελλείψεις στο interface
  • Το online co-op παρουσιάζει lag πολλές φορές

Βαθμολογία

Συμμετεχουν