Mία λαμπάδα ΝΑ, στον Άγιο Chris Taylor (βοήθειά μας)

Μανία που έχει και αυτή η Obsidian να αναλαμβάνει τέτοιες σειρές. Πρώτα το Knights of the Old Republic και τα Neverwinter Nights, ύστερα το Fallout, και τώρα το Dungeon Siege του μεγάλου (κυρίως λόγω Total Annihilation, αλλά αυτό και μόνο αρκεί) Chris Taylor. Το οποίο πρώτο Dungeon Siege υπενθυμίζουμε ότι αποτελούσε το προϊόν σύμπραξης της πολυτάλαντης Gas Powered Games με τα Microsoft Game Studios, πριν αυτά πολυδιασπαστούν, αναζητώντας εναγωνίως νέους τρόπους φθηνής και ρηχής διασκέδασης που ουδεμία σχέση με το gaming έχει. Και να μία ακόμα περίπτωση που αποδεικνύεται πως κάποτε η Microsoft ασχολούταν με το σκληροπυρηνικό gaming -τουλάχιστον όσον αφορά το βασικό και στρατηγικό της σχεδιασμό. Και γιατί ήταν το Dungeon Siege (και το πρώτο και το δεύτερο) σκληροπυρηνικό;

Μα πώς αλλιώς θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ένα παιχνίδι που (ποιοτικά) κοίταξε στα ίσια το Diablo II (και για αρκετούς οπαδούς της κατηγορίας το άφησε χιλιόμετρα πίσω) και προσέφερε σε τεράστιες ποσότητες αυτά με τα οποία είναι ερωτευμένοι όλοι οι οπαδοί των Action RPGs; Εθιστικό gameplay, μεγάλο και εύχρηστο party, ποικιλία όπλων και δυνάμεων, τεράστια και πανέμορφα dungeons, χαώδη inventories με τόνους εξοπλισμού, και ατελείωτο loot.

Kαι το σημαντικότερο όλων, προσέφερε αδιαμφισβήτητο replayability, το οποίο δεν άφηνε την αίσθηση ότι ανακυκλώνει την εμπειρία, αλλά κάθε φορά προσέφερε και κάτι φρέσκο. Δύσκολη και πάλι λοιπόν η αποστολή της Obsidian, όπως και σε όλες τις υπόλοιπες περιπτώσεις με τις οποίες έχει καταπιαστεί. Το Dungeon Siege, όμως, έχει μία ιδιαιτερότητα σε σχέση με σειρές όπως το Knights ή το Fallout, ιδιαιτερότητα που εξυπηρετεί την Obsidian και αφαιρεί ένα πολύ μεγάλο βάρος από τους ώμους της. Όσο σημαντικό και αν είναι το franchise, ούτε κατά διάνοια δεν έχει το ειδικό βάρος των υπόλοιπων προαναφερθέντων.

Για πρώτη φορά λοιπόν, η Obsidian δεν κινδυνεύει να ακούσει τα εξ αμάξης από αγανακτισμένους ή δυσαρεστημένους οπαδούς, τουλάχιστον στο βαθμό που συνέβη στο παρελθόν. Και αυτό γιατί, όπως και να έχει το πράγμα, τα Dungeon Siege, στοχεύουν στη διασκέδαση χωρίς να εμβαθύνουν ιδιαίτερα σε άλλους τομείς, στους οποίους το studio θα κινδύνευε να τα κάνει θάλασσα. Και ίσως αυτός ακριβώς είναι και ο λόγος για τον οποίο αυτή τη φορά η Obsidian τα καταφέρνει μια χαρά.

Η Κοσμογονία για το Βασίλειο του Ehb και η προϊστορία των Dungeon Siege

Το Dungeon Siege της Obsidian, μας συστήνει μία διαφορετική εποχή του κόσμου του Ehb, η οποία χρονικά πλησιάζει στην περίοδο της ίδρυσης του ομώνυμου βασιλείου. Επίκεντρο των γεγονότων είναι η Δέκατη Λεγεώνα, η οποία ιδρύει το βασίλειο, και η οποία είναι η κινητήριος δύναμή του για πολλά χρόνια. Τα μέλη της Λεγεώνας είναι οι υπερασπιστές του δικαίου, του Νόμου και της Τάξης, αλλά και οι εξισορροπιστές καταστάσεων όταν αυτές το απαιτούν.

Σε μία ατυχή περίσταση όμως, κατηγορούνται ότι δολοφόνησαν το Βασιλιά και εναντίον τους κηρύσσεται πόλεμος από τη στρατηγό Jayne Kassynder, πόλεμος ο οποίος οδηγεί σε διχασμό και διαίρεση του βασιλείου και στην εξολόθρευση της Λεγεώνας από την τιμωρό της, η οποία τριάντα χρόνια μετά, και αφού στο μισό βασίλειο έχει ανακηρυχτεί Αγία, συνεχίζει να αναζητά τα τελευταία υπολείμματα της Λεγεώνας, με σκοπό την πλήρη εξαφάνισή της.

Ο Odo είναι ένας παλιός ανιχνευτής των δυνάμεων της Λεγεώνας που έχει διασωθεί, και μεταξύ άλλων έχει προστατέψει πολλούς παλιούς συντρόφους του και νεαρότερα μέλη της κάστας, τα οποία θα είχαν βρει σίγουρο θάνατο χωρίς την προστασία του. Στο σημείο αυτό το παιχνίδι μας δίνει τη δυνατότητα -σε αντίθεση με τους προκατόχους του- να διαλέξουμε το παρελθόν του δικού μας χαρακτήρα από τα τέσσερα που προσφέρονται, και τα οποία με τον τρόπο του το καθένα συνδέονται με την κεντρική ιστορία.

Οι χαρακτήρες είναι ένας πολεμιστής απόγονος μεγάλου οίκου της Λεγεώνας, μία κοπέλα που έσωσε ο Odo και που είναι Archon (fire elementals, που αποτελούσαν τους αγγελιοφόρους των παλαιών θεοτήτων και του Δημιουργού), ένας μάγος που συνδυάζει τη μαγεία με τη steam punk τεχνολογία, και μία γοητευτική μισθοφόρος, που είναι νόθα απόγονος του βαρόνου Montbarron της Λεγεώνας.

Η δυνατότητα επιλογής επηρεάζει σημαντικά τη ροή του παιχνιδιού και το gameplay, καθώς κάθε φορά ο τρόπος μάχης, οι δυνάμεις και κατ’ επέκτασιν οι στρατηγικές μας, είναι διαφορετικές. Από εκεί και πέρα, στο παιχνίδι ακολουθούμε μία ιστορία που καταληκτικό σκοπό έχει τη συσπείρωση των υπολειμμάτων της Λεγεώνας και την αντιμετώπιση του στρατού της Kassynder, η οποία συγκρούεται με τις βασιλικές δυνάμεις και διεκδικεί αφεαυτού το θρόνο. Σκοπός των εναπομεινάντων Λεγεωνάριων, είναι η αποκατάσταση της φήμης της κάστας, η εύρεση συμμάχων ακόμα και εκεί που αντιμετωπίζουν τη δυσπιστία και ο παροπλισμός της αντιπάλου στρατηγού.

{PAGE_BREAK}

Η Obsidian έχει εμπλουτίσει τον τίτλο με πολλούς διαλόγους, που μάλιστα ακολουθούν την «κυκλική» δομή του Mass Effect και του Dragon Age 2, οι οποίοι αν και δεν είναι ό,τι πιο καλογραμμένο υπάρχει στο χώρο, δίνουν μια σαφή εικόνα του σύμπαντος στο οποίο τοποθετούμαστε. Αυτό, σε συνδυασμό με τη γνώση που προσφέρουν τα δεκάδες κείμενα που βρίσκουμε διάσπαρτα, στοιχειοθετούν μία πειστική πραγματικότητα η οποία μπορεί να φαντάζει αχρείαστη, αλλά δίνει ένα νόημα στις πράξεις και τις επιλογές μας. Το απρόσωπο και γενικευμένο των προηγούμενων Dungeon Siege αίρεται μερικώς, και αυτό λειτουργεί θετικά για τον τίτλο.

Dungeon Crawler με προσωπικότητα και... άποψη

Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η επιλογή της Obsidian να μας δώσει τη δυνατότητα σε κομβικά σημεία της ιστορίας να λαμβάνουμε διαφορετικές αποφάσεις, αποφάσεις οι οποίες σε μεγάλο ή μικρότερο βαθμό επηρεάζουν την εξέλιξη της ιστορίας και διαφοροποιούν κατάτι συγκεκριμένες σκηνές, αντιπάλους και μάχες.

Δύο κομβικά, λοιπόν, σημεία (η εναλλαγή των χαρακτήρων και η λήψη διαφορετικών αποφάσεων) εξαρχής προσφέρουν μεγάλο πλεονέκτημα στον αγώνα για το πολυπόθητο replayability. Και η αλήθεια είναι ότι με το τέλος του παιχνιδιού γεννάται η επιθυμία να ξαναξεκινήσουμε με άλλο χαρακτήρα και να δοκιμάσουμε διαφορετικούς μηχανισμούς και επιλογές. Επισημαίνουμε ότι οι τέσσερις αρχικοί χαρακτήρες, σταδιακά εμφανίζονται όλοι στο παιχνίδι. Δηλαδή επιλέγοντας για παράδειγμα το Μάγο, στην ιστορία θα συναντήσουμε σαν συντρόφους τους υπόλοιπους τρεις χαρακτήρες αν και προσφέρεται η δυνατότητα μόνο ένας από αυτούς να είναι κάθε φορά ενεργά στο πλευρό μας και μάλιστα χωρίς να μπορούμε να τον ελέγξουμε.

Μπορούμε να πραγματοποιήσουμε το Level Up, να καθορίσουμε τον εξοπλισμό του και να αναβαθμίσουμε τις δυνάμεις – ικανότητες –ταλέντα του, αλλά δε μπορούμε να τον ελέγξουμε ή ακόμα και να καθορίσουμε τη στρατηγική την οποία θα έχει στη μάχη. Προφανέστατα αυτό αποτελεί κρίσιμη επιλογή της Obsidian προκειμένου ο παίκτης να θέλει να ξαναπαίξει το παιχνίδι με άλλον κάθε φορά χαρακτήρα, αφού στο κάθε playthrough τελικώς μόνο με έναν μπορούμε να παίξουμε.

Αυτό δε συνέβαινε στα προηγούμενα Dungeon Siege, αφού επιλέγαμε συντρόφους από ένα ευρύ προσφερόμενο φάσμα και με δεδομένο ότι τους ελέγχαμε όλους, μπορούσαμε σε ένα playthrough να αφομοιώσουμε πλήρως το gameplay ενός Ranged, ένος Melee μαχητή, ενός Healer ή ενός Battle Mage. Στο Dungeon Siege 3 τα πράγματα είναι πιο αυστηρά καθορισμένα και ελαφρώς περιορισμένα. Οι παίκτες που αρέσκονται σε μεγάλα parties διαφορετικές δυνάμεις και πολλούς χαρακτήρες θα δυσαρεστηθούν από την κατάσταση αυτή.

Ο αντίλογος λέει ότι η επικέντρωση σε ένα χαρακτήρα μπορεί να βελτιώσει την αίσθηση του gameplay και ο παίκτης να εξοικειωθεί με αυτό σε βαθμό στον οποίο δε θα μπορούσε αν ασχολούταν με πολλούς χαρακτήρες. Και είναι σωστή η επισήμανση, αρκεί η επικέντρωση και η εξοικείωση να μη μετατραπεί σε μονοτονία και χασμουρητά.

Οπαδοί του Champions και Dark Alliance, ευφρανεθείτε

Στο παιχνίδι, ο κάθε χαρακτήρας έχει δύο υποστάσεις, στις οποίες αντιστοιχούν διαφορετικές ικανότητες. Το σύνολο των δυνάμεων – ικανοτήτων, περνάει ομαλότατα στο gamepad. Τουτέστιν, δε χρειάζεται να ανησυχούμε για δυνάμεις που παραμελούμε και που μένουν αχρησιμοποίητες. Όλες βρίσκονται στα πλήκτρα και τα κουμπιά του gamepad με προκαθορισμένο τρόπο και μας μένει να βρούμε τον τρόπο με τον οποίο να τις εκμεταλλευτούμε βέλτιστα. Αυτό κάνει το gameplay γρήγορο και καταιγιστικό. Ο παίκτης κατέχει τις δυνάμεις του στο μέγιστο βαθμό και μπορεί να ανταπεξέλθει σε καταστάσεις που απαιτούν εναλλαγή από τη μία μορφή στην άλλη και χρησιμοποίηση και αμυντικών και επιθετικών τακτικών.

Όπως προαναφέρθηκε όμως, κατ’ αυτόν τον τρόπο το σύνολο χάνει σε ποικιλία. Είναι ορατός ο κίνδυνος, ιδίως σε χαμηλότερα επίπεδα δυσκολίας, ο παίκτης, εκμεταλλευόμενος τη στάσιμη και παρελθοντολάγνα τεχνητή νοημοσύνη που κάνει τους αντιπάλους να επιστρέφουν στο σημείο εκκίνησής τους όταν απομακρυνθούμε πολύ, να χρησιμοποιεί μία μόνο δύναμη εφόσον αυτή επιφέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Όπως και να ‘χει, είναι επιλογή του καθένα μας πώς θα προσεγγίσει το gameplay, αλλά αφού οι δυνατότητες που μας δίνονται είναι εξ αρχής περιορισμένες, ο πλέον ενδεδειγμένος τρόπος είναι η επιλογή του Hardcore επιπέδου δυσκολίας και η εφαρμογή όσο το δυνατόν περισσοτέρων ικανοτήτων – δυνάμεων για τη μέγιστη απόλαυση. Παρά την όποια στενότητα επιλογών, το παιχνίδι είναι γρήγορο, έχει ρυθμό, το looting είναι ικανοποιητικότατο, και η συμπεριφορά του (κάθε φορά) συντρόφου σχετικά απροβλημάτιστη.

Σχεδόν σε καμία περίπτωση ο σύντροφος δεν κρίνει τη μάχη, αλλά υπάρχουν στιγμές που η συμβολή του είναι πολύτιμη όταν μας βοηθά να επανέλθουμε αν έχουμε χάσει όλη μας την υγεία. Στο leveling των χαρακτήρων, η Obsidian έχει κάνει κάποιες σημαντικές αλλαγές και έχει δώσει ένα δικό της χρώμα. Οι δυνάμεις χωρίζονται σε αμυντικές και επιθετικές και αλλάζουν ανάλογα με τη μορφή που έχει ο ήρωας (εκτός από τις αμυντικές που είναι ίδιες: Heal και Block).

{PAGE_BREAK}

Οι δυνάμεις ισχυροποιούνται όσο περισσότερο χρησιμοποιούνται, και όταν φτάσουν σε ένα επίπεδο ύψιστης κατάρτισης, εμφανίζονται και με μία δεύτερη, ισχυρή μορφή, η οποία είναι σαφώς αποτελεσματικότερη αλλά η χρήση της καταναλώνει πόντους που ο παίκτης μαζεύει κάνοντας χρήση της απλής μορφής των δυνάμεων. Επιπλέον, σε κάθε επίπεδο που κερδίζεται (με τελευταίο το τριακοστό), σε κάθε μία από αυτές τις δυνάμεις μπορούμε να προσάψουμε χαρακτηριστικά που βελτιώνουν τα στατιστικά, καθώς και να ενεργοποιήσουμε ταλέντα που επίσης βελτιώνουν τις επιδόσεις μας. Η επιλογή πρέπει να είναι προσεκτική διότι ακόμα και στο ύψιστο επίπεδο, δε θα καταφέρουμε να αναβαθμίσουμε όλες τις δυνάμεις και τα ταλέντα. Οπότε, η κατανομή των πόντων πρέπει να γίνει με βάση την τακτική μας στο παιχνίδι. Το επίπεδο του παίκτη αυτή τη φορά, σε αντίθεση με τα προηγούμενα Dungeon Siege, δεν επηρεάζει τον εξοπλισμό. Ό,τι βρίσκουμε στο παιχνίδι μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε αρκεί να μας εξυπηρετεί.

Το Inventory και το σύστημα με το οποίο εξοπλιζόμαστε, εμπορευόμαστε και μετατρέπουμε σε χρήματα τα μη χρήσιμα αντικείμενα είναι πολύ εύχρηστο και στημένο επάνω στη λογική του gamepad. Η απλότητά του από τη μία είναι καλοδεχούμενη, αλλά από την άλλη ακυρώνει την αναζήτηση και τον προβληματισμό πάνω στο τι θα χρησιμοποιηθεί και τι όχι.

Εν τέλει, η ετυμηγορία εναπόκειται στον παίκτη και στο κατά πόσο αναπολεί τις πολύωρες αναζητήσεις στο Inventory των παλιών DS. Συνολικά, πάντως, ή αίσθηση δεν είναι η ίδια. Τα αντικείμενα δε φαίνονται άμεσα στο inventory και ο παίκτης τα βλέπει μόνο όταν τα χρησιμοποιήσει σε κάποιο χαρακτήρα. Αλλά και πάλι, οι ορατές διαφορές δε φαίνονται εύκολα, παρά μόνο αν επιχειρήσουμε να εστιάσουμε στο χαρακτήρα και να τον παρατηρήσουμε. Επιπλέον, πέρα από το διαχωρισμό ανάλογα με τη σπανιότητα, έχει αφαιρεθεί το στοιχείο των sets που προσέδιδε ιδιαίτερο χρώμα στις αναζητήσεις μας στο παρελθόν. Εν ολίγοις, το σύστημα του inventory είναι μεν εύχρηστο αλλά την εικόνα έχουν αντικαταστήσει ονόματα και η γενική απλοποίηση το κάνει πιο φτωχό.

Απ’ τα ψηλά το κορφοβούνια έως της Γης τα τάρταρα

Αυτό όμως που δεν έχει αλλάξει πολύ είναι τα επίπεδα και ο σχεδιασμός των περιβαλλόντων και των dungeons. Γενικώς, η Obsidian απέφυγε να παρουσιάσει τεράστια επαναλαμβανόμενα περιβάλλοντα και επέλεξε να προσφέρει σαφώς μικρότερα αλλά πιο μεστά επίπεδα. Η αίσθηση είναι πολύ ικανοποιητική, και στην πλειονότητα των περιβαλλόντων ο σχεδιασμός είναι εξαιρετικός.

Τα πυκνά και απειλητικά δάση εναλλάσσονται με εγκαταλειμμένους και ανεξερεύνητους τάφους, και τα υπόγεια αρχαίων οχυρών με χιονοσκέπαστες βουνοκορφές, πλαισιωμένες από απότομους και ερεβώδεις γκρεμούς. Κατεστραμμένα χωριά δίνουν τη θέση τους σε αστικά περιβάλλοντα κάθετης κλιμάκωσης, και βαλτώδεις εκτάσεις ξεπηδούν μετά από ορεινά περάσματα. Η αίσθηση της κλίμακας αποδίδεται πολύ ομαλά και μόνο μας παράπονο είναι ότι η προσπάθεια απομίμησης της ισομετρικής γωνίας θέασης αφαιρεί από τον παίκτη την ικανότητα να απολαύσει το σχεδιαστικό υπόβαθρο του τίτλου. Συνεχώς υπάρχει η αίσθηση ότι κάτι δε βλέπουμε ή κάτι μας διαφεύγει.

Σε αυτά τα πλούσια περιβάλλοντα κινείται μία πολύ μεγάλη ποικιλία εχθρών, ο καθένας εκ των οποίων έχει τα αδύνατα σημεία αλλά και τα (καταστροφικά για τον παίκτη) πλεονεκτήματά του. Οι φίλοι της κατηγορίας θα μείνουν ικανοποιημένοι από την προσφερόμενη πρόκληση, η οποία ενισχύεται με την ύπαρξη αρκετών Bosses, είτε με τη μορφή ισχυρών μεμονωμένων αντιπάλων είτε με τη μορφή τελείως ξεχωριστών πλασμάτων – χαρακτήρων που απαιτούν στρατηγική.

Στο Hardcore επίπεδο δυσκολίας σε αυτές τις περιστάσεις απαιτείται υπομονή και επιμονή, ενώ το παιχνίδι «φωνάζει» για συνεργατικό παιχνίδι. Πάντως, ένας εξοικειωμένος με τους μηχανισμούς παίκτης, δε θα αντιμετωπίσει σοβαρό πρόβλημα. Οπτικά το Dungeon Siege 3 δεν είναι αριστούργημα, αλλά βασιζόμενο στον πολύ όμορφο σχεδιασμό των περιβαλλόντων καταφέρνει να διαπρέψει σε ορισμένους τομείς. Οι επιφάνειες ντύνονται με όμορφα textures, υπάρχουν εκατοντάδες μικρολεπτομέρειες που εμπλουτίζουν εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, υπάρχει δυναμικός φωτισμός που ομορφαίνει το παιχνίδι και η απόδοση των εφέ της μάχης (αλλά και εκτός μάχης πάνω σε χαρακτήρες και αντικείμενα) είναι εξαιρετική.

Πρόβλημα εντοπίζεται στην απόδοση των μοντέλων των χαρακτήρων, που θυμίζουν μοντέλα του Dark Alliance. Ειλικρινά πιστεύουμε πως σε αυτόν τον τομέα θα μπορούσε να γίνει πολύ καλύτερη δουλειά. Τους χαρακτήρες, ακόμα και στα πλάνα των διαλόγων, τους περιβάλει μία ενοχλητική θαμπάδα που εμποδίζει τις όποιες λεπτομέρειες έχουν προσδώσει οι δημιουργοί να αποδοθούν σωστά.

Σε αυτή την περίπτωση, ο τίτλος είναι ένα κλασικό παράδειγμα τίτλου της Obsidian, που πολύ καλά στοιχεία υποσκελίζονται από άλλα παρωχημένης τεχνολογίας και σχεδιασμού. Όπως παρωχημένα είναι για ακόμα μία φορά τα voice overs των χαρακτήρων, αλλά αυτό δε θα μπούμε καν στον κόπο να το ξανασχολιάσουμε. Αναρωτιόμαστε αν οι ίδιοι οι ιθύνοντες ξανάκουσαν, για παράδειγμα, πριν κυκλοφορήσει το παιχνίδι τη φωνή της Archon, στην οποία προσπαθούν να προσδώσουν μία απόκοσμη αύρα αλλά το εγχείρημα καταλήγει σε κάτι εξαιρετικά ακαλαίσθητο και ενοχλητικό.

{PAGE_BREAK}

Τι; Τέλειωσε; Πάμε άλλη μία

Γρήγορη και εθιστική action RPG δράση, καλοφτιαγμένα επίπεδα, συμπαθητική ιστορία, replayability και για πρώτη φορά σε Dungeon Siege κεντρικοί χαρακτήρες με προσωπική ιστορία, παρελθόν και προσωπικότητα. Τι λείπει από το παιχνίδι για να χαρακτηριστεί καταπληκτικό; Δυστυχώς λείπει η διάρκεια. Όσο και να επικαλύψουμε με χρυσόσκονη τα πολλαπλά playthrough με διαφορετικούς χαρακτήρες και να τα προσφέρουμε σε κρυστάλλινη πιατέλα, δεκατέσσερις ώρες στο hardcore επίπεδο δυσκολίας και με όλα τα δευτερεύοντα quests πραγματοποιημένα, είναι λίγες. Η ποικιλία υπάρχει, αλλά στο τέλος το παιχνίδι αφήνει την αίσθηση ενός πεπερασμένου μεγέθους, που ήταν περιεκτικό μεν, σύντομο δε. Θα θέλαμε λίγες ώρες ακόμα για να περιπλανηθούμε στο Αρχαίο Ehb και να μάθουμε λίγα ακόμα από τα μυστικά του.

Το συνεργατικό (με δύο παίκτες στον ίδιο χώρο, μέχρι και τέσσερις online) είναι καλό υποκατάστατο, αλλά όταν κάποιος παίζει τα ίδια επίπεδα ξανά και ξανά δε μπορεί να κάνει και θαύματα. Εδώ βέβαια οι πιο υποψιασμένοι gamers θα κλείσουν συνωμοτικά το μάτι στην Obsidian και θα ψιθυρίσουν πονηρά: «Εδώ έγινε θρύλος ένα παιχνίδι που ανακύκλωνε τα ίδια dungeons κάθε πέντε λεπτά, στις δεκατέσσερις ώρες θα κολλήσουμε;». Ας αποδώσουμε λοιπόν τα εύσημα στην εταιρεία μετά από τόση γκρίνια και μουρμούρα. Ο διάδοχος του Baldur΄s Gate Dark Alliance είναι εδώ. Εύγε Obsidian.

Σάββας Καζαντζίδης

Ταυτότητα παιχνιδιού

Edition: N/AGenre: Action, RPGΔιάθεση: CD Media
Αριθμός παικτών: 1-4Ανάπτυξη: ObsidianΗμ. Έκδοσης: 17/06/2011
PEGI: 16Εκδότης: Square-EnixΠλατφόρμες: PC, Xbox 360, PlayStation 3

Θετικά

 • Εθιστικό Action-RPG gameplay
 • Όμορφα περιβάλλοντα και dungeons με πολύ καλή απόδοση και χωρίς τεχνικά προβλήματα
 • Έντονο replayability εξαιτίας των διαφορετικών χαρακτήρων και των πολλαπλών επιλογών κατά τη διάρκεια της ιστορίας
 • Χορταστικά Boss Fights και δίκαιη δυσκολία

Αρνητικά

 • «Αρχαία» τεχνητή νοημοσύνη
 • Αδρά μοντέλα χαρακτήρων
 • Μικρό σε διάρκεια (12-14 ώρες)

Βαθμολογία

O Σάββας δεν παίζει videogames από τότε που θυμάται τον εαυτό του. Δεν ξέρει πως είναι από κοντά ένα NES πόσο μάλλον ένα SNES. Παρόλα αυτά καταφέρνει και ανέχεται τον εαυτό του ως gamer και που και που, μεταξύ Heavy Metal και Χέβι Μέταλ, παίζει και κανένα παιχνίδι. Επίσης είναι ερωτευμένος με τη Liara T’soni και θα ήθελε κάποια στιγμή να μετακομίσει σε μία καλύβα κοντά στη Firelink Shrine, ένα τσιγάρο δρόμο από τις Κατακόμβες αν και δεν καπνίζει.

Σχετικά άρθρα βάσει tags

PS+ Μαΐου: Ακόμη ένας δυνατός μήνας για την υπηρεσία
Προετοιμασία για τη κυκλοφορία του Detroit και χαλάρωμα με Rayman!
Ο Μάιος στο Xbox Live Gold
Ενδιαφέροντας μήνας με Metal Gear Solid V, Vanquish και άλλα!
Τι φέρνει ο Απρίλιος στους Gold members του Live
"Δυνατός" μηνάς με Dead Space 2 και Assassin’s Creed: Syndicate.
Ο Απρίλιος στο PlayStation Plus
Τρελός Μαξ και Trackmania Turbo!
Ξεκίνησε το Spring Sale της Microsoft
Παρά πολλά παιχνίδια με μειωμένες τιμές έως και 65%.
PS+ Μαρτίου: Μήνας φωτιά με Bloodborne και Ratchet & Clank
[Ενημέρωση] Tο 2019 σταματάει η διάθεση τίτλων για PS3 και PS Vita.
Ο Μάρτιος 2018 στο Xbox Live Gold
Με Trials of the Blood Dragon, SuperHot, Brave: The Video Game και Quantum Conundrum.
Under Night In-Birth Exe: Late[st]
Μια μικρή δόση νουβέλας, σε συνδυασμό με μια μεγαλύτερη δόση fighting.
Ο Φεβρουάριος στο PlayStation Plus
Επιτέλους Knack... και RiME!

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία:

Πρέπει να συνδεθείς για να σχολιάσεις

Άτομα σε αυτή τη συζήτηση

 • Εξαιρετικό review. Θα το τιμήσω asap. Όταν ο Σάββας βάζει 8 είναι παιχνιδάρα.

 • Πολυ ωραιο review Σαββα!! Το παιχνιδι ειναι πολυ καλο. Πραγματι στο hardcore με ολα τα sidequests μου πηρε 14 ωρες! Ανετα ειμαι στο 3ο Playthrough τωρα. Μεχρι στιγμης η Katarina μου φαινεται το καλυτερο character.
  Παρα πολυ μου αρεσαν τα boss fight που δεν το περιμενα ειδικα στο hard!

 • Για μένα η μικρή διάρκεια μετράει ως θετικό καθότι δεν πολυτρελαίνομαι με το είδος αυτό. :P Μόνο στο Titan Quest έχω ξοδέψει πάνω από 15 ώρες.
  Μπορεί να το τσεκάρω όταν πέσει αρκετά η τιμή του. Να τονίσω ότι αν χρησιμοποιούσε το save σύστημα του 2 ούτε που θα το άγγιζα.
  Υ.Γ. Άντε, την φάγατε την Obsidian. :P

 • μια χαρα ειναι το παιχνιδι εγω προσωπικα εχω κολλησει ασχημα μαζι του και το παιζω διαρκως.το μονο κακο ειναι οτι δεν μπορεις να παιξεις online με τον ηδη υπαρχοντα χαρακτηρα σου...οσο για την διαρκεια ναι ειναι σχετικα μικρο αλλα δεν ειμαστε ολοι πιτσιρικαδες να εχουμε απλετο χρονο ενασχολησης με ενα παιχνιδι.οποτε εγω το βλεπω σαν θετικο.αντε γιατι χρονια περιμενα εινα αντιστοιχα dark alliance στην κονσολα!

 • Τελικά, μας βγήκε σε καλό:)

  Σάββα, το review έγινε στην 360 έκδοση? Είναι playable δηλαδή?

 • Η τελευταία πρόταση του review, πρέπει να φωτοτυπηθεί, να πλαστικοποιηθεί και να κορνιζαριστεί, με ενα αντίγραφο συστημένο στον Σάκη!
  Παρά την διάρκεια, φαίνεται πολύ καλό. Μάλλον θα το τιμήσω.

 • Eιχα διαβάσει κάπου στο forum ένα θετικό σχόλιο του Σάββα για το dungeon siege III και το αγόρασα μολις βγήκε.Πολυ καλό review !

 • Αν και Obsidian, ο τίτλος είναι καλός γι' αυτό και το αγόρασα και θα το παίξω. Η εργολαβία, ώρες ώρες έχει και τα καλά της.

 • πολυ μικρη διαρκεια και κακη ai??? κατι δε στεκει εδω περα...

 • Θα τρελαθώ θα πηδηχτώ απ'το παράθυρο !!!!
  Ο Σάκης να λέει καλά λόγια για παιχνίδι της Obsidian ?!
  Έφυγε αμέσως για αγορά!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!:P

 • Ωραιο Review!
  Το kotor το βελτιωσαν σε πολλα (χωρις να λογαριαζουμε bugs και κομμενο υλικο),
  το nwn το βελτιωσαν εδω και εκει, το fallout3 ειναι ασημαντο μπροστα στο newvegas (χωρια τα απαραδεκτα bugs...). Σε καθε παιχνιδι που επιαναν το βελτιωναν αισθητα στα rpg στοιχεια του, εδω γιατι εκαναν το εντελως αντιθετο? :D
  Η squenix θα φταιει. Απο την στιγμη που λειπει το θρυλικο μουλαρι εγω δεν σκοπευω να το αγορασω παντως.

 • Ρε suckmedry, είμαστε η ζωντανή απόδειξη της θεωρίας της φυσικής επιλογής και της εξέλιξης. Διαφωνώ ΣΕ ΟΛΑ όσα λές για τα τρία πρώτα παιχνίδια! :):):) Μα τι σου είμαστε κι εμείς οι gamers... Καταπληκτικό αυτό, και πολύ θετικό.
  To ΚΟΤΟR του άλλαξαν τα φώτα και το άφησαν μισό. Το NWN το έκανα RPGακι της σειράς, και το New Vegas...χμμμ, κοιτάω το 7 που έβαλα και μου φαίνεται τοοοσο τεράστιο. Aλλά ξέρεις τι λένε για τις απόψεις.
  Για το μουλάρι που λες, το λέει σε ένα από τα hint που εμφανίζονται στα loading screens, "Dungeon Siege 3 does not have a mule" !!! Τουλάχιστο φαίνεται ότι τσέκαραν τα προηγούμενα και δεν το πήγαν στα τυφλά.

 • :P Προσεξε, δεν λεω πως ηταν απαραιτητα καλα παιχνιδια. Το nwn δεν μου αρεσε ουτε το 1ο ουτε το 2ο ιδιαιτερα (αν και εχουν απο ενα εξαιρετικο expansion το καθενα) οποτε δεν θα διαφωνησω. Στο Kotor ομως αλλαξαν πολλα πραγματα που μου αρεσαν. Το morality ηταν πολυ ανωτερο, οι villains καλυτεροι, οι διαλογοι καλυτεροι. Τα ιδια ακριβως πιστευω και για το newvegas. Για να το πω πιο συντομα, παντα κανουν καλη δουλεια σε διαλογους και ιστορια και φερνουν νεες ιδεες αλλα τα κανουν σαλατα σε ολα τα αλλα. Παραδειγμα και το δικο τους Alpha Protocol. Αψογο σε οτι εχει να κανει με ιστορια και διαλογους και το τεχνικο μερος ηταν για σφαλιαρες και χαστουκια.
  Αλλα ειναι ωραιο να διαφωνεις γιατι ετσι ανοιγουν θεματα για συζητηση. :D

 • Είστε και οι 2 off topic.. πολύ καλό review Σάββα.. το τσίμπησα εχθές!

 • Το λέγαμε οτι φαινότανε οτι πάει για κάτι καλό και τελικά έτσι και έγινε,μέχρι να βγεί το κάτι καλύτερο στο είδος πιστεύω οτι θα ικανοποιήσει τους φαν του είδους,όταν πέσει η τιμή του θα το κτυπήσω,η διάρκεια 14 ώρες δεν με χαλάει καθόλου για τέτοιου είδους Action hack and slash rpg και απο οτι διαβάζω υπάρχει και μεγάλο replay value μόνο την νοημοσύνη γενικά να προσέχανε περισσότερο και θα κέρδιζε και άλλους πόντους :)

 • "Ας αποδώσουμε λοιπόν τα εύσημα στην εταιρεία μετά από τόση γκρίνια και μουρμούρα. Ο διάδοχος του Baldur΄s Gate Dark Alliance είναι εδώ. Εύγε Obsidian."
  Δε φανταζόμουν ότι σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα θα έβλεπα να ξεπετάγονται οι παραπάνω σειρές απο το ψηφιακό μελάνι του Σάββα(ή του κάθε reviewer).Μάλλον η Obsidian άκουσε το κράξιμο που έριχνε ο κόσμος-και ένιωσε το φτυάρι του Σάκη- και έκατσε το ποπό της κάτω,δούλεψε,και έβγαλε ένα εξαιρετικό παιχνίδι-υπολογίζοντας τη βαθμολογία-.
  Η διάρκεια δε με πειράζει,οπότε πάει για αγορά!:D

  ΥΓ:Review by Savvas=Γκαραντί!:)

 • Ωραίο Review,σίγουρη αγορά και από εμενα μέσα στο καλοκαίρι.

 • Χωρις να θελω να πω οτι το παιχνιδι ειναι ασχημο,(το ντεμο επαιξα)δεν νομιζω οτι το 8 αντιπροσωπευει το συγκεκριμενο παιχνιδι.Μηπως τελικα καποιοι βαθμοι μπαινουν αναλογα με το τι ειδους παιχνιδια ειναι φαν ο συντακτης και οχι με το αν το αξιζουν.Ξαναλεω οτι δεν μου φανηκε ασχημο το παιχνιδι αλα το 8 δεν νομιζω να το αξιζει.

 • Aντε ρε Μιχάλη. Επειδή έχω κέφια σήμερα, ένα 5 για σένα. Να το αφήσω?

 • Φιλε Σαββα θα σε παρακαλεσω να κανεις το review του Darksouls.Λιγο ασχετο με το συγκεκριμενο παιχνιδι βεβαια αλα θα αναθεωρησεις πολλα πραγματα σχετικα με τα rpg και τις βαθμολογιες.

 • Αν θες να με βρούνε διαμελισμένο σε κανένα χαντάκι και να τρέχουν το Σάκη στο αυτόφωρο, να το κάνω.
  Και όχι Μιχάλη μου. Δεν αναθεωρώ τίποτα για τις βαθμολογίες. Έχω ένα playthrough 25 ωρών, και ένα κείμενο 4 σελίδων, κι εσύ κολλάς σε έναν αριθμό. Ξεκόλλα λοιπόν.

 • Το Dark Souls δεν είναι dungeon crawler φίλε Μιχάλη, άλλο το ένα άλλο το άλλο.. πολύ απλά δεν ανήκουν καν στην ίδια κατηγορία RPG, οπότε δεν χρειάζεται να αναθεωρήσει τίποτα ο συντάκτης.

 • Εξαιρετικο αρθρο φιλε Σαββα ! Ευγε! Με τα review σου ολοενα και με πειθεις να δοκιμαζω τα RPG ενα ειδος που εχω παρεξηγησει!

 • Ναι ρε παιδια το ξερω.Οπως και οτι το review θα το κανει ο Σακης.Παντως φιλε Σαββα θα καταλαβεις οταν παιξεις Darksouls τι παιχνιδαρα παιζαμε εμεις στο ps3 τοσο καιρο.(Demons souls).Για να το κλεισω παντως θελω να πω οτι καλο μου φανηκε το dungeon siege αλα δεν νομιζω για 8.

 • Mιχαλη δες τι λεει ο Αλεξανδρος δυο ποστ πιο πανω και επιτελους παρε χαμπαρι τι εννοουν τα παιδια...
  Ωραιο review Σαββα μαλλον και εγω οταν πεσει η τιμη του θα το παρω σαν φαν του dark alliance...

 • PC Edition???

 • Ωραίος ρε Σάββα πολύ καλο review με έπεισε να το βάλω στην wishlist και να το τσιμπήσω όταν πέσει λίγο η τιμούλα

 • sto pc pou to epaiksa to paixnidi den einai toso kalo.sigoura oxi 8 mi trelathoume.kai sigoura den einai rpg apla exei kapoia stoixeia.to review omos einai kalo apla to paixnidi de nomizo na aksizei pano apo 20-30 eyro.(to nwn einai paixnidara kai einai rpg me ta ola tou.opos kai to balturs gate .ayta pou onomazoun tora rpg pragmatika ektos elaxiston periptoseon einai....mi ta xaraktiriso...action i hack and slash nai.)

 • Συμφωνώ με [email protected] σε όλα εκτός από το KOTOR. Το πρώτο (αυτό της Bioware) είναι αξεπέραστο! Το New vegas το θεωρώ καλύτερο από το 3 γιατί είναι πιο κοντα΄στο στυλ των προηγούμενων fallout ενώ το 3 είναι ένας post-apocalyptic κλώνος του oblivion και μάλιστα υποδυέστερος. Το dark souls και το demon souls αν και δεν έχoυν ακριβώς την ίδια λογική με τα dungeon siege, action-rpg και αυτά είναι (απλοϊκό-υποτυπώδες story, action σύστημα μάχης που πολλές φορές επικρατεί το σπαμάρισμα abilities και όχι η στρατηγική, ενα κεντρικό hub π.χ. υπο τη μορφή πόλης, ποικιλία σε loot, περιορισμός στη δημιουργία χαρακτήρα / επιλογή μεταξύ καποιων builds-archetypes κτλ., όλα χαρακτηριστικά γνωρίσματα hack'n slash rpgs ).
  Σάββα@ έχεις ασχοληθεί καθόλου με pnp DnD (όχι ότι είναι απαιραίτητο) ? Rpgάκι της σειράς το NWN 2 (τέτοια έπη βλέπουμε μια στο τόσο)....?? Μάλιστα.....
  Και τότε το 1ο τι είναι....? Με πολύ αδύνατο single-player και βασισμένο κυρίως στο Multi, τα mods και το toolset?? Για να μη λέμε ότι θέλουμε, το 2 είναι μια ξεκάθαρη ΝΙΚΗ της obsidian απένταντι στη bioware, καθώς το ξεπερνάει σχεδόν σε όλους τους τομείς (από θέματα content μέχρι και σενάριο). ¨Ασε που το 1 είχε ογκωδέστατο Hype (ποιο πολύ και από του dragon age origins, καθώς παντού έβλεπες διαφήμιση from the creators of baldur's gate και το πλάσσαραν λες και είναι η συνέχεια του + η διαφημιση την είχε μέσα σχεδόν κάθε τίτλος βασισμένος στην Infinity engine/ μάλλον δεν τα ξέρεις καλά). Εξάλλου δεν είναι τυχαίο ότι το πρώτο απευθύνεται κυρίως σε αρχάριους παίχτες (το manual είναι σχεδόν αντιγραφή του player's handbook της 3d edition) και όσοι έχουν ασχοληθεί έστω και λίγο με pnp το χαρακτηρίζουν υποδυέστερο από το 2ο.
  Τώρα όσον αφορά το παιχνίδι, από το demo που επαιξα το βρίσκω διασκεδαστικό, αν και μαλλον κατώτερο του dungeo siege II. Αν εξαιρέσεις τον τεχνικό τομέα δεν θυμάμαι η obsidian να μας τα χαλάει (γενικά στα παιχνίδια της) σε άλλο τομέα π.χ. σενάριο. Είσης στο review εκεί που λες για τα περιβάλλοντα φάσκεις και αντιφάσκεις! Λες οτι ακολουθεί την συνταγή των προηγούμενων και από την άλλη λες τα περιβάλλοντα ότι είναι μικρά! Πέρα από αυτό δεν θυμάμαι στα 2 προηγούμενα dungeon siege τα περιβάλλοντα να είναι μικρά (τουναντίον ήταν ΤΕΡΑΣΤΙΑ) κα ούτε επαναλαμβανόμενα. Και εγώ αναρωτιέμαι πάντως αν η square έβαλε το χεράκι της... Αγορά όταν πέσει η τιμή.

 • Θα συμφωνησω πολυ με τον asimodrakos.Καλυτερα ειναι να μην αναφερομαστε σε baldur's και γενικα στα παλια rpg, γιατι εκεινα ΗΤΑΝ κιολας σε σχεση με τα σημερινα, με φωτεινες εξαιρεσεις...Απο την αλλη προσυπογραφω τα περι ΝVW 2 (το 1 ηταν πολυ καλο, και τα mods ειναι το α και το ω στο pc, οποιος γνωριζει δεν χρειαζεται να πω κατι αλλο) οτι ειναι rpgaki οπως και τα KOTOR εκτος απο το πρωτο.Σε σχεση παντα με τα παλια, γιατι με τωρινες λογικε για καποιους ειναι οαση και υπερπαιχνιδα, που ή πολυ απλα δεν εχουν παιξει τα παλαιοτερα ή που δεν μπορουν να χωνεψουν οτι δεν βγαινουν πια διαμανταρες στο τομεα αυτο και προσπαθουν να δικαιολογησουν τα αδικαιολογητα, μεχρι πριν λιγα χρονια κι εγω ετσι προαπσαθουσα να πεισω τον εαυτο μου.Οπως και το oblivion ειναι υποδεεστερο απο τους προκατοχους του, το οποιο εγινε παααρα πολυ καλυτερο με διαφορα mods που βγηκαν κατα καιρους και που εκτοξευσαν τον τιτλο.Τελος παντων, εχω την εντυπωση πως αυτη η γενια παιχνιδιων ειναι γεματη μετριοτητες, αν εξαιρεσουμε καποιες φωτεινες εξαιρεσεις οι οποιες ομως δεν ξεπερνανε τα 10-15 παιχνιδια μεσα σε ενα καταιγισμο απο τιτλους.Πραγμα λυπηρο.Αποδειξη αυτου οτι σιγα-σιγα ολες οι εταιριες πανε να βγαλουν κερδη με την επαναφορα παλαιων τιτλων κλπ.
  Επι του θεματος τωρα, το παιχνιδι για να περασεις την ωρα σου ειναι καλο, καλλιτερο απο οτι θα περιμενε κανείς.Ειναι ACTION-rpgaki, ο ορος rpg απο διπλα ειναι λιγακι καταχρηστικος, ισως ειναι καλλιτερα απο δω και περα να λεμε action με ολιγη απο rpg.Αυτο δεν ειναι κατ' αναγκην κακο για οτ παιχνιδι, απλα δεν μπορει να ξεφυγει και να κανει κατι οτ διαφορετικο.Ωραιο review Σαββα, ο βαθμος ειναι υποκειμενικος, εγω θα ημουν λιγο πιο σκληρος, αλλα το 8 δεν ειναι αδικο.
  ps.Οταν το παιχνιδι χαρακτηριζεται rpg και βγαινει αμιγως για κονσολα, καλο ειναι να μην περιμενετε πολλα πραγματα.Μονο και μονο απο οτ target group.

 • Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί το σύστημα saves που είχε το 2 δεν άρεσε σε αρκετούς... Δηλ. του demon's souls είναι πιο λειτουργικό?? Επίσης το ότι το παιχνίδι έχει τόση μικρη διάρκεια είναι αρνητικο (για το είδος του).
  [email protected]: "Τα mods είναι το σημαντικότερο πράγμα σε ένα pcrpg". Το άλλο με τον Τοτό το ξέρεις!? :) Τα καλύτερα στοιχεία σε ένα rpg είναι κόσμος/lore/ χαρακτήρες/ διάλογοι/ σενάριο/ immersion, πράγματα που κανενα mod δεν μπορεί να αλλάξει/ βελτιώσει και πράγματα που ως επί το πλέιστον τα είχε σε περιορισμένο βαθμό το 1, το οποίο ήταν ενα συμπαθητικο προς καλό rpg και τίποτα παραπάνω (και να φανταστείς ότι αυτό και τα epx του τα έπαιζα για πάρα ΠΟΛΥΥΥΥΥ καιρό)... Τα Mods χρησιμοποιούνται για να διορθώσουν κακώς κείμενα σε gameplay, combat system,balance κτλ. (κλασσικότατο παράδειγμα σε αυτά που λέω το Oblivion). Τοσο απλά.

 • Φιλε μου ξερω πολλα με τον Τοτο, αλλα χανεις το νοημα.Προφανως και οσα αναφερεις ειναι παρα πολυ σημαντικα, αλλα τα mods μπορουν ενα σχετικα καλο παιχνιδι να το εκτιναξουν.Απο νεα οπλα, απο αντιπαλους, απο καιρικες συνθηκες, απο νεους χαρακτηρε, απο lore απο νεα quests και ο,τι αλλο θες.Ο gamer αλλαζει τοσο πολυ το παιχνιδι που μπορει να γινει σχεδον κατι καινουριο.Νταξει η βαση του σεναριου ειναι ιδια, αλλα αυτο δεν αναιρει την ουσιωδη αλλαγη που μπορει να φερει ενα mod.Εν παση περιπτωσει, υπαρχει χαοτικη διαφορα στις αποψεις μας περι του ποιο ειναι καλο ή οχι rpg οποτε δεν νομιζω να εχει νοημα περαιτερω συζητηση, αν και εποικοδομητικη σιγουρα.Η εμπειρια εχει δειξει σε τετοια ζητηματα πως δυνηθως τα 2 μερη που διαφωνουν δεν καταληγουν πουθενα και ειναι ματαιος χρονος και για αυτους που μας παρακολουθουν.
  Και υπαρχουν και διαμαντια που δεν επιδεχονται διορθωσης οπως τα baldur's αλλα και το τρισμεγιστο plane escape torment.

 • Κοίτα, αυτά που λέω είναι de facto στοιχεία για το 1 (το οποίο, για να πω και ενα θετικο, παρείχε ελευθερία σχεδόν εφάμιλλη με των BG, κάτι που δεν υπήρχε στο 2) και όσοι ασχολούνται εκτενώς με rpg μόνο τα στραβά μάτια δεν μπορούν να κάνουν (για να μην αναφερθώ στους τραγικούς henchmen που το 2ο exp κάπως βελτίωσε και πήγε να μας δώσει κάποια υποτυπώδη δομή ομάδας σε αντίθεση με το 2 που είχε κανονική ομάδα ) Όντως τα BG και Torment δεν επιδέχονται διόρθωσης (εκτός ίσως από τεχνολογικό τομέα, συμβατότητα με νεότερα συστήματα, καποια bugs κτλ) και νομίζω ότι το baldur's gate trilogy mod ανήκει στις εξαιρέσεις των όσων ανέφερα και δίνει κατι το παραπάνω σε όποιον έχει τελειώσει τα BG τουλάχιστον 1 φορά. Όσο για το Lore (εκτός κι αν δεν ξέρεις τι πραγματικά σημαίνει ο όρος) δεν θυμάμαι να υπάρχει Mod που να το τροποποιεί/ αλλάζει. Για quests, ναι υπάρχουν, για Lore οχι (αν το Lore είναι κακό ή απλοϊκό δεν το σώζει κανένα mod). Off-topic τελος από εμένα ;)

 • @ironfist
  Παναγιώτη, ειλικρινά, βαριέμαι να απαντήσω. Κάθε φορά αυτό το πράγμα "Σάββα έχεις παίξει το ένα, έχεις ασχοληθεί με το άλλο?" Όχι Παναγιώτη, με τίποτα δεν ασχοληθηκα, σε χωράφι φύτρωσα, και ό,τι μου κατέβει γράφω στα review. Και το NWN2 είναι της πλάκας. Και τα mods του πρώτου (Ultima κανείς?) έσπερναν πανικό.
  Και ΝΑΙ, το DS3, είναι μικρό μέγεθος σε σχέση με το 2.

  Για τα περιβάλλοντα, γράφω ότι είναι της ίδιας σχεδιαστικής λογικής, αλλά κάθε ένα από αυτά δεν "τραβάει" όπως τραβούσαν του ένα και του 2. Δηλαδή υπ'αυτή την έννοια, θα μπορούσαν να μεγαλώσουν τη διάρκεια του τίτλου, αλλά επέλεξαν να μη το κάνουν, και μαλλον έπραξαν σωστά.

  @Υπόλοιπους, μαζί και sef.

  Δε νομίζω να κολλάτε στον όρο Action RPG. Καταλαβαίνετε ότι το χρησιμοποιώ συμβατικά. Για Dungeon Crawler πρόκειται. Θεώρησα ότι δε χρειάζεται να διευκρινίζω τα ευνόητα και ευκόλως εννοούμενα.
  Και επειδή βλέπω ότι τρώμε ένα κόλλημα με τη βαθμολογία, έχω ξαναεξηγήσει στο παρελθόν, ότι πάντα προσμετράω το αν πέρασα καλά με το παιχνίδι. Ένα game μπορεί να είναι τέλειο σχεδόν σε όλους τους τομείς, και εν τέλει εγώ να μη μπορέσω να το απολαύσω, και μπορεί να έχει μειονεκτήματα και ατέλειες, και ναι, να είναι ένα actionRPGακι και να περνάς μούρλια. Ε, αυτό δε θα το λάβω υπόψη??? Κλασικό παράδειγμα το Fable 3. Χίλια μύρια κακά, αλλά εγώ το απόλαυσα όσο δεν πάει. Δε θα το μετρήσω? Εσείς στο κάτω κάτω διαβάστε το κείμενο που εμμένει σε ποιο "αντικειμενικά" συμπεράσματα και βγάλτε δικό σας βαθμό. Μη μπλοκάρουμε σε τέτοια πράγματα.

 • Το παιχνίδι πάει σε καταμέτωπο με το Torchlight. Εκείνο το απόλαυσα όσο δεν πάει, οπότε σίγουρα θα κοιτάξω και αυτό κάποια στιγμή όπως έκανα και με τα 2 πρώτα. Πάντως αντί να αναφερθεί το Torchlight στα σχόλια, αναφέρθηκαν σχεδόν όλα τα υπόλοιπα RPG (Demons Souls, seriously; ) που έιναι και άσχετα με το είδος :P
  Πέρα από αυτό, έρχεται και το Torchlight 2 και το Diablo 3 κάποια στιγμή. Σιγά σιγά "αναστήνεται" το είδος και χαίρομαι!

 • Δεν διαφωνω σε κατι Σαββα.Ξερω πολυ καλα τι εννοεις με το action-rpg.Απλα εκανα μια παραπανω αναλυση.Ξερω οτι εννοεις τα ιδια με μενα.Και συμφωνω οτι αν παιρνας καλα θα του δωσεις και καποιον βαθμο.Ειπα οτι εγω θα ημουν λιγακι πιο αυστηρος, αλλα το 8 ειναι οκ.Για να σε υποστηριξω το ειπα:)

 • κοίτα δεν είμαι medium για να γνωρίζω με τι έχεις ασχοληθεί και με τι όχι... Δηλαδή τι πρέπει να υποθέσω? Οτι είσαι και πιλότος και κάνεις και ξιφασκία....? :)Το 2 είχε ουσία κάτι που δεν είχε (σε τέτοιο βαθμό που αναζητούμε σε ένα SINGLE-PLAYER rpg) το 1, εξαιρουμένου του hordes of underdark .
  Όσο για to ultima που αναφέρεις είναι total conversion (όπως και το diablo) και όχι Mod που βελτιωνει ή προσφέρει κάτι επί της ουσίας πάνω στο κεντρικό campaign. Με αυτή τη λογική και το RPGmaker που σου επέτρεπε να δημιουργέις τα δικα σου 16-bit jrpg θα έπρεπε να είναι το κορυφαίο jrpg.Δεν είναι όμως έτσι.... Δεν έίμαι υπερ η κατά καμιας εταιρίας (αν και η bio μου αρέσει περισσότερο από την obsid).
  Επίσης αναρωτιέμαι αν πάνω στο κουτί του πρώτου έγραφε obsidian και στο 2ου bioware , θα είχες την ίδια άποψη (γιατί μη μου πεις ότι δε λατρεύεις την bio).....? Πλάκα-πλάκα καταλήξαμε σε off-topic bioware vs obsidian οπότε τέλος εδω.
  [email protected] Ξέχασες και το divinity 2 dragon knight saga! Και όντως η σύγκριση του DS3 είναι πιο εύστοχη με το torchlight!!

 • Απλώς μέτριο...έπαιξα το ντέμο και δεν με συγκίνησε αφήστε δεν έχει σχέση με το 1 και το 2

 • Εγώ το αγόρασε πριν λίγο και μάλλον πάω καρφί για ξενυχτι. Το review παντός μου φαίνεται ότι έπεσε ακριβώς, σε σχέση με ότι έχω δει και ακούσει μέχρι τώρα . Μακάρι να έχει έστω και τη μισή απ την αίγλη του baldur & champion. Και μια απορία...τελικά στο online κομμάτι ισχύει ότι δεν lvlαρεις χαρακτήρα και δεν παίρνεις loot αν δεν είσαι host στο game??

 • Τι 8 ??? στα 20 ?

 • Εγώ πάλι από το demo που δοκίμασα το βρήκα μετριότατο.
  Το χειρότερο απ όλα για μένα δεν είναι ότι είναι ένα παιχνίδι κακό.Δε θα το χαρακτήριζα ως τέτοιο.Για μένα προσωπικά δεν ξεχωρίζει πουθενά, απλά φέρει ένα όνομα με το οποίο δεν έχει καμία επαφή μόνο και μόνο, κατά την ταπεινή μου γνώμη, επειδή χωρίς αυτό δε θα μπορούσε να πάει πουθενά.Αυτό είναι το πιο άσχημο.
  Ας το ονομάτιζαν όπως αλλιώς ήθελαν και ας έκαναν προσπάθεια για νέο ip.Δε θα πάθαιναν τίποτα (εκτός από το ότι δε θα ασχολείτο κανείς μαζί του κατά πάσα πιθανότητα).

 • τα ξέρω όλα, με λένε ξερόλα!

 • Για το Co-op ακουσα οτι είναι σαπίλα, Κατα τα αλλα το παίχνιδι καλό φαίνετε

 • Μετα απο ένα 4ωρο μπορώ να πω ότι χωρίς να είναι τίποτα το ιδιαίτερο είναι διασκεδαστικό και δεν κουράζει. Ιδίως για local co-op σηκώνει πολλα playthrough. Όντως για baldur's funs. Μπράβο για το review Σάββα δεν το μετάνιωσα με τπτ το 50€.

 • Πολλοί κατηγόρησαν την βαθμολογία του Σάββα αλλά κανείς δεν είπε τπτ για την βαθμολογία των χρηστών.. είναι σχεδόν η ίδια..οπότε κοκομοκομπλοκο..

 • Ε όχι και να βάζουμε την εργολάβο Obsidian στο ίδιο σακί με την BioWare, που παρά τα λάθη της, παραμένει η μεγάλη της κατηγορίας.

 • voncroy eipame na poume allo gia vathmologies kathos den exei kai poli simasia kai den katigorisame.alla an epimeneis gia tous xristes gia psaxto ligo kalutera.sto metacritic sto sinolo me to zori ftanei 4.5 kai sto gamespot me poli sproksimo to 5.5 nomizo.apla metrio paixnidi.entaksei kai einai thema goustou.de to anteksa oute mia mera sti enoikiasi.allos mporei na ksetrelathei

 • Προσωπικά δεν με πολυνοιαζει αν η Obsidian (και η κάθε Obsidian) είναι εργολάβος, εργάτης, εργοδότης ή εργατοπατέρας.... Αυτο που κρίνω είναι τα παιχνίδια της και αυτά που έχει δώσει μέχρι τώρα είναι : New vegas (αξιοπρεπές), DS3 (αξιοπρεπές), ΚΟΤΟR 2 (καλό), ΝWN2 (πολύ καλό), mask of the Betrayer (εξαιρετικό), Storm of Zehir (αξιοπρεπές), Αlpha protocol (FAIL). 1-2 fail ακόμα να κυκλοφορήσει στο μέλλον και θα είμαι από τους πρώτους που θα της σύρουν τα εξ αμαξης... Το ίδιο εννοείται ισχύει και για την bio.

 • Πόσα απ'όλα αυτά που αναφέρεις Παναγιώτη είναι δικά της IPs; Πόσα τα δημιούργησε από το μηδέν; Τέλος πάντων, ας μη μείνουμε πάλι στα ίδια και τα ίδια. Το θέμα μας είναι το DS3, που παραδόξως είναι καλό.

 • Κανένα. Σαν obsidian ναι δεν έχει δώσει κατι δικό της (σε όλα πάντως εκτός από τον κόσμο που πήρε έτοιμο έδωσε δικό της σενάριο, χαρακτήρες, διαλόγους κτλ / δεν έκλεψε από κάποιον). Και? Η εταιρία "κάνει" τα παιχνίδια ή τα παιχνίδια την "εταιρία"? Άμα περνάμε καλά με ένα παιχνiδι μας νοιάζει αν είναι ένα νέο IP? Ή μήπως κάποια από όλες αυτές τις σειρές έχει φτάσει στο νιοστό μέλος και έχει κορεστει? Και η Vatra που μας φέρνει το νέο Silent Hill "εργολάβος " είναι. Αν μας δώσει όμως ένα καλό τίτλο θα λέμε τα ίδια??? Δε νομίζω.... :)
  όσον αφορά το DS 3 είναι καλό αλλά μαλλον οχι καλύτερο απο το 2 (περίμενα περισσότερα στο action μέρος του τίτλου)!

Φόρτωση Περισσότερων

Τελευταία Σχόλια

Θα τιμηθεί στην έκδοση για pc..!!
Nα θες να παιξεις ολα τα παιχνιδια και να πρεπει να εχεις δυο κονσολες αναγκαστικα. Ευτυχως που τα 2...
Και 10 test DNA να μου εφερναν αν το παιδι μου δεν ηξερε να παιζει Bubble Bobble οπως ο πατερας του...
Bubble bobble είναι δύσκολο. Ψέμμα, πολύ δύσκολο
Άσε,άσε χθες μου έτυχε ένα skin που φοράει ο αγαπημένος μου streamer (όχι ο Νικόλας ) , σήμερα ειμου...
Ευτυχώς δεν λες τίποτα! Με τι μούτρα θα πήγαινα αύριο στο γυμνάσιο να συζητήσω με τους φίλους μου γι...
Εγω παιδια πιστευω οτι ο c64 ηταν η αρχη για τους home computer (θα μου πειτε ειχε βγει και ο spectr...
Ευτυχώς που δεν ζούμε Βέλγιο, θα χάναμε το " sense of pride and accomplishment for unlocking differe...
@ Dart2000: Χειροκροτητές θεωρώ όσους επιδοκιμάζουν σχόλια τα οποία θεωρώ υπερβολικά του στυλ "θα έδ...
Kαι τώρα εμείς που έχουμε περιορισμένο χρόνο λόγω twitch και instagram πως θα απολαύσουμε τα παιχνίδ...