Ταυτότητα

Magic the Gathering: Duels of the Planeswalkers 2012

Magic the Gathering: Duels of the Planeswalkers 2012

Edition: N/A Genre: Card Game Διάθεση: XBLA
Αριθμός παικτών: 1-4 Ανάπτυξη: Stainless Games Ημ. Έκδοσης: 15/06/2011
PEGI: 7 Εκδότης: Wizards of the Coast Πλατφόρμες: Xbox 360, PlayStation 3, PC


Ένα πολύ καλό σημείο έναρξης

To Magic: The Gathering - Duels of the Planeswalkers 2012 έρχεται περίπου δύο χρόνια μετά το πρώτο παιχνίδι της σειράς και απευθύνεται σε μεγάλο βαθμό σε όσους δεν έχουν ιδιαίτερες γνώσεις γύρω από το σύμπαν της Wizards of the Coast. Αυτό δεν σημαίνει ότι το νέο παιχνίδι δεν θα αρέσει και στους πιο έμπειρους στον κόσμο του Magic: The Gathering και των card games γενικότερα, αλλά η συγκεκριμένη μερίδα παικτών πιθανόν να δυσανασχετήσει για μερικές ελλείψεις που υπάρχουν. Αξίζει να ξεκαθαρίσουμε από την αρχή ότι το νέο μέλος της σειράς δεν έχει μεγάλες διαφορές από το πρώτο Duels of the Planetwalkers, αλλά παραμένει μια καλή πρόταση. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.

Οι βασικοί κανόνες: Οικείοι, αλλά όχι για όλους

Ξεκινώντας το βασικό single player campaign βρίσκουμε ένα εκτενές tutorial και μηνύματα κατά τη διάρκεια των μαχών, που μας μαθαίνουν τους κανόνες του παιχνιδιού, μηνύματα τα οποία μπορούν να αφαιρεθούν επιλεκτικά αν το επιθυμούμε. Για όσους δεν έχουν γνώσεις επάνω στα card games, ο στόχος μας είναι να μαζέψουμε δυνατά τέρατα ή/ και χρήσιμα μαγικά ξόρκια και να εξοντώσουμε τον αντίπαλο πριν το κάνει εκείνος.

0005-5-thumb.jpgΓια την ενεργοποίηση των καρτών τεράτων και μαγείας του παιχνιδιού χρειάζεται ένας συγκεκριμένος αριθμός καρτών "land", όπως βουνά, δάση κ.τ.λ., που χαρίζουν mana. Στην περίπτωση που χρησιμοποιούμε μονοχρωματικό deck δεν χρειάζεται να κοιτάξουμε κάτι άλλο, αλλά στα decks που συνδυάζονται κάρτες από διαφορετικές σχολές μαγείας συνήθως απαιτούνται lands συγκεκριμένου στοιχείου για να ενεργοποιήσουμε την κάθε κάρτα. Τα τέρατα έχουν επιθετική και αμυντική δύναμη και όταν έρθει η σειρά μας μπορούμε να επιτεθούμε στον αντίπαλο ήρωα, ενώ ο χαρακτήρας που δέχεται επίθεση μπορεί να χρησιμοποιήσει ένα δικό του τέρας για να αμυνθεί.

Αν η επιθετική δύναμη του τέρατός μας είναι μεγαλύτερη από την αμυντική δύναμη του αμυνόμενου τέρατος, το τελευταίο καταστρέφεται. Αξίζει να σημειωθεί ότι και τα δύο τέρατα που μονομαχούν επιτίθενται και παράλληλα αμύνονται ταυτόχρονα, ανεξάρτητα από το ποιο τέρας επιτέθηκε πρώτο και ποιο προστατεύει τον ήρωά του. Μερικά τέρατα έχουν την ικανότητα να επιτίθενται πρώτα, και αυτό είναι ένα μόνο από τα ειδικά χαρακτηριστικά που μπορούν να μας ωφελήσουν και να επηρεάσουν τη διαμόρφωση της στρατηγική μας. Τέλος, οι ικανότητες των τεράτων μας και οι κάρτες μαγείας μπορούν να αλλάξουν τη ροή του αγώνα.

Οι κάρτες: Περιεχόμενο και επιλογές

0001-1-thumb.jpgΤο Duels of the Planeswalkers 2012 έχει 10 decks -τράπουλες- και 16 κρυφές κάρτες σε κάθε ένα από αυτά. Η παραμετροποίηση των decks είναι πολύ περιορισμένη, αφού το μόνο που μπορούμε να κάνουμε, είναι να αφαιρέσουμε όσες κάρτες θέλουμε από το deck όταν ξεκλειδώσουμε τις κρυφές κάρτες. Συνολικά, πρέπει να έχουμε στην κατοχή μας τουλάχιστον 60 κάρτες, όμως, -δυστυχώς- δεν προσφέρεται η δυνατότητα δημιουργίας ενός deck από την αρχή, μία αδικαιολόγητα περιοριστική επιλογή, ειδικά για τους πιο πιστούς φίλους του είδους.

Άλλα decks περιλαμβάνουν μόνο κάρτες που ανήκουν σε ένα από τα πέντε χρώματα μαγείας του Magic: The Gathering και άλλα συνδυάζουν κάρτες δύο ή τριών χρωμάτων μαγείας. Τα decks με περισσότερα από ένα χρώματα μαγείας δίνουν περισσότερες επιλογές, αλλά είναι πιο δύσκολο να τα χειριστεί κανείς. Παρά τους περιορισμούς, τα decks έχουν πολύ σημαντικές διαφορές μεταξύ τους και ενθαρρύνουν τη χρήση πολλών διαφορετικών στρατηγικών.

Περιορισμένα αλλά ενδιαφέροντα: Τα modes

0003-3-thumb.jpgΤο Duels of the Planeswalkers 2012 ξεκινάει με ένα υποτυπώδες campaign, όπου αντιμετωπίζουμε με τη σειρά διάφορους αντιπάλους για να ξεκλειδώσουμε νέα decks, νέες κάρτες και τα challenges που μας ζητάνε να κερδίσουμε τους αντιπάλους σε λίγους γύρους, αλλά υπό πολύ συγκεκριμένες συνθήκες. Το campaign του παιχνιδιού αρχίζει κάπως ανορθόδοξα, με έναν δύσκολο αντίπαλο, ο οποίος περιέργως μας δυσκόλεψε περισσότερο από όλους. Η καμπύλη δυσκολίας δεν είναι σωστή και θα παιδέψει αρκετά τους αρχάριους μέχρι να μάθουν τα μυστικά του τίτλου.

Ένα ακόμα στοιχείο που δεν μας άρεσε, είναι ότι το Planeswalkers 2012 αποθαρρύνει την εκμετάλλευση διαφορετικών decks μέσα στο ίδιο campaign. Αφενός είναι πολύ μικρό για να προλάβουμε να δοκιμάσουμε πολλά decks και αφετέρου είναι πιο λογικό ο παίκτης να προσπαθεί να μάθει καλύτερα ένα deck παρά να πειραματίζεται με αντιπάλους που θεωρητικά περιμένει να είναι δυσκολότεροι από αυτούς που αντιμετώπισε.

0006-6-thumb.jpgΑντίθετα, η δοκιμή των νέων decks μπορεί να γίνει αν ξεκινήσουμε το campaign από την αρχή, κάτι που έχει νόημα και αυξάνει το replayability, μιας και τα decks -όπως προαναφέραμε- διαφέρουν σημαντικά. Όταν τελειώσει το κανονικό campaign, ξεκλειδώνεται το "Revenge campaign", όπου πολεμάμε τους ίδιους εχθρούς, οι οποίοι, όμως, τώρα έχουν στη διάθεσή τους όλες τις μυστικές κάρτες του deck που κατέχουν. Επίσης, υπάρχει το Archenemy campaign, όπου σε συνεργασία με άλλους δύο παίκτες μπορούμε να αντιμετωπίσουμε εχθρούς που έχουν τη διπλάσια ενέργεια και πολύ διαφορετικά, παντοδύναμα decks.

{PAGE_BREAK}

Στην περίπτωση που παίξουμε μαζί με δύο φίλους μας, offline ή online, το mode είναι πολύ ενδιαφέρον, αλλά όταν συνεργαζόμαστε με δύο χαρακτήρες που ελέγχει η Α.Ι., το Archenemy mode γίνεται αδιάφορο και κάπως κουραστικό λόγω της διάρκειας των μαχών, ενώ -δυστυχώς- δεν υπάρχει η δυνατότητα να πάρουμε τον έλεγχο του Archenemy. Φυσικά, δεν θα μπορούσε να λείπει το offline και το online multiplayer. Έχουμε τη δυνατότητα να πολεμήσουμε εναντίων τριών εχθρών στο free for all ή να συνεργαστούμε με έναν παίκτη για να πολεμήσουμε εναντίων δύο εχθρών στο Two-headed Giant ή όπως προαναφέραμε εναντία στον Archenemy. 

Απλά λειτουργικός: Τεχνικός τομέας

Όσον αφορά τον τεχνικό τομέα, δεν έχουμε πολλά να πούμε. Τα γραφικά είναι, απλώς, λειτουργικά και η απεικόνιση των τεράτων περιορίζεται απλά και μόνο στην εικόνα τους πάνω στις κάρτες, χωρίς να υπάρχει animation ή άλλα οπτικά εφέ. Στον ηχητικό τομέα υπάρχει μία τυπική για το ύφος του παιχνιδιού και επαναλαμβανόμενη μουσική υπόκρουση, η οποία δεν ξεχωρίζει αλλά ούτε και αποσπά την προσοχή του παίκτη. Σε γενικές γραμμές, ο τεχνικός τομέας του παιχνιδιού είναι αδιάφορος, αλλά αυτό δεν έχει πολύ σημασία με δεδομένο το είδος του παιχνιδιού.

Συμπεράσματα

Το Magic: The Gathering - Duels of the Planeswalkers 2012 είναι μία καλή πρόταση για τους φίλους των παιχνιδιών με κάρτες και του Magic: The Gathering. Το offline περιεχόμενο είναι σχετικά περιορισμένο, ενώ οι πολύ περιορισμένες δυνατότητες παραμετροποίησης των deck αποτελούν ένα σημαντικό ψεγάδι για τους πιο έμπειρους φίλους του είδους. Από την άλλη πλευρά, τα 10 decks μάς επιτρέπουν να χρησιμοποιήσουμε πάρα πολλές διαφορετικές επιλογές και το multiplayer, ειδικά με κάποιον φίλο μας, είναι πολύ ενδιαφέρον. Παρά τις ελλείψεις του, η τιμή των 800MS/ €8.99 (δωρεάν στο PSN για τους συνδρομητές PS Plus) κρίνεται λογική και πιστεύουμε ότι το νέο παιχνίδι της σειράς θα ικανοποιήσει τους φίλους του είδους.

Νίκος Καβακλής

Θετικά

 • 10 decks με εντελώς διαφορετικές κάρτες και στρατηγικές...
 • ...τα οποία αυξάνουν το replayability
 • Το co-op campaign μπορεί να αποδειχθεί πολύ διασκεδαστικό όταν παίζεις με φίλους

Αρνητικά

 • Πολύ περιορισμένες δυνατότητες παραμετροποίησης του deck
 • Περιορισμένο single player campaign

Βαθμολογία

Σχόλια Χρηστών (19 σχόλια)
 • Angel of Death Angel of Death 07 Ιουλίου 2011  | 01:39

  ένα καλό ξεκίνημα....

 • the1ablest the1ablest 06 Ιουλίου 2011  | 15:22

  Θεωρουσα παντα ενδιαφερον το Magic σαν παιχνιδι αλλα ποτε δεν ασχοληθηκα λογω των χρηματων που ηξερα οτι θα επρεπε να δωσω για αγορα καρτων κτλ. οποτε βρηκα την ευκαιρια να τα 'τσιμπησω' και τα δυο και να μαθω τα βασικα του game και πιστευω οτι μετραει πολυ!! Εινα τωρα κανα δυο μηνες αν δεν κανω λαθος που κυκλοφορισε το DotP 2011 και απο τοτε δεν εχω βαλει να παιξω αλλο παιχνιδι.Θεωρω το 2012 λιγο καλυτερο απο το πρωτο μονο για το γεγονος οτι μπορεις να κανεις invite καποιον δικο σου στο Two Headed Giant και να παιξεις online γιατι για μενα το mode αυτο ειναι ολο το game στην ουσια...Η αληθεια ομως ειναι οτι μετα απο λιγο καιρο νιωθεις την αναγκη να φτιαξεις ενα τελειως δικο σου deckaki,πραγμα που δεν μπορεις δυστηχως,αλλα πιστευω οτι ειναι και πολυ δυσκολο ειδικα για τους αρχαριους παικτες να φτιαξουν ενα καλο deck και αυτος μαλλον ειναι και ο λογος που δεν μας το επιτρεπουν.Διαφορετικα οι αρχαριοι δεν 8α ειχαν ουτε μια ελπιδα εναντιον των pro του ειδους!Οπως και να 'χει πολυ καλο game και σιγουρα αξιζει...

 • Manolero1 Manolero1 30 Ιουνίου 2011  | 05:18

  Αν και δεν έχω παίξει πάρα πολύ, είμαι συλλέκτης των καρτών αυτών. Μιλάμε για αμέτρητες κάρτες από το 1999 και μετά, πάνω από 40 συλλογές συμπληρωμένες. Θα δοκιμάσω το παιχνίδι αν και νομίζω ότι θα έχει πολύ περιορισμένο αριθμό καρτών.

 • george1821 george1821 29 Ιουνίου 2011  | 13:11

  Να ανοιχτει κανενα thread γιατι ειναι πολυ καλο παιχνιδι.Δυστυχως το παρατησα γιατι εκλεισε ενα μαγαζι που ηταν κοντα στο σπιτι μου.Τωρα που και που παιζουμε με εναν κολλητο μου ετσι για την πλακα

 • VonCroy VonCroy 28 Ιουνίου 2011  | 18:52

  Παιδιά ειλικρινά το Magic the Gathering είναι μοναδική εμπειρία, εγώ ασχολούμαι πολλά χρόνια αλλά ποτέ δεν ασχολήθηκα ψηφιακά, μόνο με τις παλιές καλές καρτούλες οι οποίες είναι ακριβό αλλά τρομερό χόμπι, ειδικά αν έχεις και φίλους να κάνετε duel και να ανταλλάσσετε η ακόμα και να στοιχηματίσετε (σε κάρτες). Εγώ υποστηρίζω με τα μπούνια όλες τις προσπάθειες της εταιρίας να κρατήσουν ζωντανό ένα τόσο παλιό αλλά ποτέ ξεχασμένο παιχνίδι.

 • KTI_23 KTI_23 28 Ιουνίου 2011  | 18:41

  δηλαδη για να καταλαβω ειναι κατι σαν yu-gi-oh?!:P..τεσπα δεν μου λεει κατι δυστυχως, απλως αδιαφορο..

 • letefte letefte 28 Ιουνίου 2011  | 18:40

  Είμαι μέσα ironfist !!!!
  Όσο για τις κάρτες μιλάω μ'έναν judge εδώ στα Γιάννενα Drizzt που ταξιδεύει συχνά στο εξωτερικό οπότε κάτι θα βρω...
  Υ.Σ. Οι αλήτες πήρανε τα λεφτά για τα event decks και μετά μπανάρανε την Mystic και τον Jace #%$#^$^%&%&#%$$^:P

 • ironfist ironfist 28 Ιουνίου 2011  | 18:32

  Όντως το tcg Magic the Gathering τα σπάει. Κι αν εξαιρέσει κανείς τη New Phyrexia που είναι σχετικά συμπαθητική, έχω να δω καλή συλλογή από τον κύκλο της Ravnica... μήπως να ανοίξουμε ένα σχετικό thread στο forum για το (πραγματικό) παιχνίδι??

 • Drizzt Drizzt 28 Ιουνίου 2011  | 17:13

  ama katafereis na pareis tin karta pes mou ki emena pos!!!!!!!!!! giati to epsaksa kai rotisa kai stin kaissa kai i elladitsa den sumperilamvanete stis xores pou pernoun tis promo cards....

 • letefte letefte 28 Ιουνίου 2011  | 17:03

  9 από 'μένα μόνο και μόνο για τις κάρτες που δίνουν σ'αυτούς που είχαν το πρώτο παιχνίδι... Και μου έλειπε ένας Inferno Titan:P

  Όμως αν σε κάποιους άρεσε τότε να μην διστάσουν και να ξεκινήσουν the real thing!!!!;)

 • DarthAltair DarthAltair 28 Ιουνίου 2011  | 15:59

  Θα μάθεις τα βασικά.
  Κρίμα που δεν υπάρχει η δυνατότητα για παραμετροποιήση της τράπουλας από την αρχή.

 • TheMastas TheMastas 28 Ιουνίου 2011  | 15:58

  Για πρίν καμμιά 5-6 χρόνια θα ήτανε σίγουρα αρκετά καλό όμως για τώρα δεν βλέπω να είναι κάτι το ιδιαίτερο παρα μόνο για φανς του είδους.

 • Deathracer2009 Deathracer2009 28 Ιουνίου 2011  | 14:45

  Δηλαδη εγω που δεν εχω ασχοληθει με τη σειρα αμα το αγορασω το συγκεκριμενο θα μαθω τιποτα η θα κλαιω τα λεφτα μου; :P

 • c.bravestar c.bravestar 28 Ιουνίου 2011  | 14:42

  Aυτη η κατηγορια αριστευει μονο στους υπολογιστες.

 • The Machete The Machete 28 Ιουνίου 2011  | 14:40

  http://www.youtube.com/watch?v=4KObSqRSgt0
  Ενα magic the gathering σαν αυτο να φτιαξει καποιος
  ζηταω παλλα?

 • Evergrey Evergrey 28 Ιουνίου 2011  | 14:36

  10 αρακι με κλειστα τα ματια!

 • KILL DOG KILL DOG 28 Ιουνίου 2011  | 14:22

  den mporeis na fti3eis to deck?????
  epic fail kata ta alla kalo paixnidaki fainetai

 • ckit ckit 28 Ιουνίου 2011  | 14:22

  Οπως λες Νικο, ενας πολυ καλος τροπος να αρχισει καποιος το magic.
  Τον λατραψα τον τιτλο και ανυπομονω να μας φερουν και τα dlc.Not to mention the 2 free hats.
  Gz για το review Νικο.

 • Throrin Throrin 28 Ιουνίου 2011  | 14:20

  Συγνώμη αλλά χωρίς να μπορείς να φτιάξεις το δικό σου deck .... (ιδίως για τους φανατικούς της σειράς) .... είναι FAIL για εμένα. Περίμενα ότι το νεό MtG θα είχε αυτή την επιλογή. Κρίμα !!!

  (Είναι σαν να παίζεις racing sim με μόνη επιλογή το αυτόματο κιβώτιο) αχαχα