Ταυτότητα

Magic the Gathering: Duels of the Planeswalkers 2012

Magic the Gathering: Duels of the Planeswalkers 2012

Edition: N/A Genre: Card Game Διάθεση: XBLA
Αριθμός παικτών: 1-4 Ανάπτυξη: Stainless Games Ημ. Έκδοσης: 15/06/2011
PEGI: 7 Εκδότης: Wizards of the Coast Πλατφόρμες: Xbox 360, PlayStation 3, PC


Ένα πολύ καλό σημείο έναρξης

To Magic: The Gathering - Duels of the Planeswalkers 2012 έρχεται περίπου δύο χρόνια μετά το πρώτο παιχνίδι της σειράς και απευθύνεται σε μεγάλο βαθμό σε όσους δεν έχουν ιδιαίτερες γνώσεις γύρω από το σύμπαν της Wizards of the Coast. Αυτό δεν σημαίνει ότι το νέο παιχνίδι δεν θα αρέσει και στους πιο έμπειρους στον κόσμο του Magic: The Gathering και των card games γενικότερα, αλλά η συγκεκριμένη μερίδα παικτών πιθανόν να δυσανασχετήσει για μερικές ελλείψεις που υπάρχουν. Αξίζει να ξεκαθαρίσουμε από την αρχή ότι το νέο μέλος της σειράς δεν έχει μεγάλες διαφορές από το πρώτο Duels of the Planetwalkers, αλλά παραμένει μια καλή πρόταση. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.

Οι βασικοί κανόνες: Οικείοι, αλλά όχι για όλους

Ξεκινώντας το βασικό single player campaign βρίσκουμε ένα εκτενές tutorial και μηνύματα κατά τη διάρκεια των μαχών, που μας μαθαίνουν τους κανόνες του παιχνιδιού, μηνύματα τα οποία μπορούν να αφαιρεθούν επιλεκτικά αν το επιθυμούμε. Για όσους δεν έχουν γνώσεις επάνω στα card games, ο στόχος μας είναι να μαζέψουμε δυνατά τέρατα ή/ και χρήσιμα μαγικά ξόρκια και να εξοντώσουμε τον αντίπαλο πριν το κάνει εκείνος.

0005-5-thumb.jpgΓια την ενεργοποίηση των καρτών τεράτων και μαγείας του παιχνιδιού χρειάζεται ένας συγκεκριμένος αριθμός καρτών "land", όπως βουνά, δάση κ.τ.λ., που χαρίζουν mana. Στην περίπτωση που χρησιμοποιούμε μονοχρωματικό deck δεν χρειάζεται να κοιτάξουμε κάτι άλλο, αλλά στα decks που συνδυάζονται κάρτες από διαφορετικές σχολές μαγείας συνήθως απαιτούνται lands συγκεκριμένου στοιχείου για να ενεργοποιήσουμε την κάθε κάρτα. Τα τέρατα έχουν επιθετική και αμυντική δύναμη και όταν έρθει η σειρά μας μπορούμε να επιτεθούμε στον αντίπαλο ήρωα, ενώ ο χαρακτήρας που δέχεται επίθεση μπορεί να χρησιμοποιήσει ένα δικό του τέρας για να αμυνθεί.

Αν η επιθετική δύναμη του τέρατός μας είναι μεγαλύτερη από την αμυντική δύναμη του αμυνόμενου τέρατος, το τελευταίο καταστρέφεται. Αξίζει να σημειωθεί ότι και τα δύο τέρατα που μονομαχούν επιτίθενται και παράλληλα αμύνονται ταυτόχρονα, ανεξάρτητα από το ποιο τέρας επιτέθηκε πρώτο και ποιο προστατεύει τον ήρωά του. Μερικά τέρατα έχουν την ικανότητα να επιτίθενται πρώτα, και αυτό είναι ένα μόνο από τα ειδικά χαρακτηριστικά που μπορούν να μας ωφελήσουν και να επηρεάσουν τη διαμόρφωση της στρατηγική μας. Τέλος, οι ικανότητες των τεράτων μας και οι κάρτες μαγείας μπορούν να αλλάξουν τη ροή του αγώνα.

Οι κάρτες: Περιεχόμενο και επιλογές

0001-1-thumb.jpgΤο Duels of the Planeswalkers 2012 έχει 10 decks -τράπουλες- και 16 κρυφές κάρτες σε κάθε ένα από αυτά. Η παραμετροποίηση των decks είναι πολύ περιορισμένη, αφού το μόνο που μπορούμε να κάνουμε, είναι να αφαιρέσουμε όσες κάρτες θέλουμε από το deck όταν ξεκλειδώσουμε τις κρυφές κάρτες. Συνολικά, πρέπει να έχουμε στην κατοχή μας τουλάχιστον 60 κάρτες, όμως, -δυστυχώς- δεν προσφέρεται η δυνατότητα δημιουργίας ενός deck από την αρχή, μία αδικαιολόγητα περιοριστική επιλογή, ειδικά για τους πιο πιστούς φίλους του είδους.

Άλλα decks περιλαμβάνουν μόνο κάρτες που ανήκουν σε ένα από τα πέντε χρώματα μαγείας του Magic: The Gathering και άλλα συνδυάζουν κάρτες δύο ή τριών χρωμάτων μαγείας. Τα decks με περισσότερα από ένα χρώματα μαγείας δίνουν περισσότερες επιλογές, αλλά είναι πιο δύσκολο να τα χειριστεί κανείς. Παρά τους περιορισμούς, τα decks έχουν πολύ σημαντικές διαφορές μεταξύ τους και ενθαρρύνουν τη χρήση πολλών διαφορετικών στρατηγικών.

Περιορισμένα αλλά ενδιαφέροντα: Τα modes

0003-3-thumb.jpgΤο Duels of the Planeswalkers 2012 ξεκινάει με ένα υποτυπώδες campaign, όπου αντιμετωπίζουμε με τη σειρά διάφορους αντιπάλους για να ξεκλειδώσουμε νέα decks, νέες κάρτες και τα challenges που μας ζητάνε να κερδίσουμε τους αντιπάλους σε λίγους γύρους, αλλά υπό πολύ συγκεκριμένες συνθήκες. Το campaign του παιχνιδιού αρχίζει κάπως ανορθόδοξα, με έναν δύσκολο αντίπαλο, ο οποίος περιέργως μας δυσκόλεψε περισσότερο από όλους. Η καμπύλη δυσκολίας δεν είναι σωστή και θα παιδέψει αρκετά τους αρχάριους μέχρι να μάθουν τα μυστικά του τίτλου.

Ένα ακόμα στοιχείο που δεν μας άρεσε, είναι ότι το Planeswalkers 2012 αποθαρρύνει την εκμετάλλευση διαφορετικών decks μέσα στο ίδιο campaign. Αφενός είναι πολύ μικρό για να προλάβουμε να δοκιμάσουμε πολλά decks και αφετέρου είναι πιο λογικό ο παίκτης να προσπαθεί να μάθει καλύτερα ένα deck παρά να πειραματίζεται με αντιπάλους που θεωρητικά περιμένει να είναι δυσκολότεροι από αυτούς που αντιμετώπισε.

0006-6-thumb.jpgΑντίθετα, η δοκιμή των νέων decks μπορεί να γίνει αν ξεκινήσουμε το campaign από την αρχή, κάτι που έχει νόημα και αυξάνει το replayability, μιας και τα decks -όπως προαναφέραμε- διαφέρουν σημαντικά. Όταν τελειώσει το κανονικό campaign, ξεκλειδώνεται το "Revenge campaign", όπου πολεμάμε τους ίδιους εχθρούς, οι οποίοι, όμως, τώρα έχουν στη διάθεσή τους όλες τις μυστικές κάρτες του deck που κατέχουν. Επίσης, υπάρχει το Archenemy campaign, όπου σε συνεργασία με άλλους δύο παίκτες μπορούμε να αντιμετωπίσουμε εχθρούς που έχουν τη διπλάσια ενέργεια και πολύ διαφορετικά, παντοδύναμα decks.

{PAGE_BREAK}

Στην περίπτωση που παίξουμε μαζί με δύο φίλους μας, offline ή online, το mode είναι πολύ ενδιαφέρον, αλλά όταν συνεργαζόμαστε με δύο χαρακτήρες που ελέγχει η Α.Ι., το Archenemy mode γίνεται αδιάφορο και κάπως κουραστικό λόγω της διάρκειας των μαχών, ενώ -δυστυχώς- δεν υπάρχει η δυνατότητα να πάρουμε τον έλεγχο του Archenemy. Φυσικά, δεν θα μπορούσε να λείπει το offline και το online multiplayer. Έχουμε τη δυνατότητα να πολεμήσουμε εναντίων τριών εχθρών στο free for all ή να συνεργαστούμε με έναν παίκτη για να πολεμήσουμε εναντίων δύο εχθρών στο Two-headed Giant ή όπως προαναφέραμε εναντία στον Archenemy. 

Απλά λειτουργικός: Τεχνικός τομέας

Όσον αφορά τον τεχνικό τομέα, δεν έχουμε πολλά να πούμε. Τα γραφικά είναι, απλώς, λειτουργικά και η απεικόνιση των τεράτων περιορίζεται απλά και μόνο στην εικόνα τους πάνω στις κάρτες, χωρίς να υπάρχει animation ή άλλα οπτικά εφέ. Στον ηχητικό τομέα υπάρχει μία τυπική για το ύφος του παιχνιδιού και επαναλαμβανόμενη μουσική υπόκρουση, η οποία δεν ξεχωρίζει αλλά ούτε και αποσπά την προσοχή του παίκτη. Σε γενικές γραμμές, ο τεχνικός τομέας του παιχνιδιού είναι αδιάφορος, αλλά αυτό δεν έχει πολύ σημασία με δεδομένο το είδος του παιχνιδιού.

Συμπεράσματα

Το Magic: The Gathering - Duels of the Planeswalkers 2012 είναι μία καλή πρόταση για τους φίλους των παιχνιδιών με κάρτες και του Magic: The Gathering. Το offline περιεχόμενο είναι σχετικά περιορισμένο, ενώ οι πολύ περιορισμένες δυνατότητες παραμετροποίησης των deck αποτελούν ένα σημαντικό ψεγάδι για τους πιο έμπειρους φίλους του είδους. Από την άλλη πλευρά, τα 10 decks μάς επιτρέπουν να χρησιμοποιήσουμε πάρα πολλές διαφορετικές επιλογές και το multiplayer, ειδικά με κάποιον φίλο μας, είναι πολύ ενδιαφέρον. Παρά τις ελλείψεις του, η τιμή των 800MS/ €8.99 (δωρεάν στο PSN για τους συνδρομητές PS Plus) κρίνεται λογική και πιστεύουμε ότι το νέο παιχνίδι της σειράς θα ικανοποιήσει τους φίλους του είδους.

Νίκος Καβακλής

Θετικά

  • 10 decks με εντελώς διαφορετικές κάρτες και στρατηγικές...
  • ...τα οποία αυξάνουν το replayability
  • Το co-op campaign μπορεί να αποδειχθεί πολύ διασκεδαστικό όταν παίζεις με φίλους

Αρνητικά

  • Πολύ περιορισμένες δυνατότητες παραμετροποίησης του deck
  • Περιορισμένο single player campaign

Βαθμολογία

Συμμετεχουν