Ταυτότητα

F.E.A.R. 3

F.E.A.R. 3

Edition: N/A Genre: FPS Διάθεση: Zegetron
Αριθμός παικτών: 1-4 Ανάπτυξη: Day 1 Studios Ημ. Έκδοσης: 24/06/2011
PEGI: 18 Εκδότης: Warner Bros Games Πλατφόρμες: Xbox 360, PlayStation 3, PC


Ή, αλλιώς, αφήνουμε τον τρόμο για να πιάσουμε το co-op

Η σειρά FEAR ήταν ανέκαθεν μια συμπαθητική σειρά και αυτό επειδή πάντα υπήρχε πολύς κενός χώρος στην FPS-Horror κατηγορία και μεγάλη όρεξη, από την μεριά των παικτών, για ένα ποιοτικό και ατμοσφαιρικό παιχνίδι πρώτου προσώπου. Η ποιότητα με την οποία συνδέθηκε η σειρά στα προηγούμενα μέρη, απουσιάζει σε μεγάλο βαθμό από το FEAR 3, του οποίου το campaign είναι -σχεδόν- αγνώριστο.

Campaign: Action > Horror

Η σημαντικότερη αλλαγή αυτήν τη φορά, είναι η co-op προσέγγιση σε ολόκληρο το campaign mode. Όσοι παίκτες ξεκινήσουν σε solo παιχνίδι το FEAR 3 θα κάνουν ένα σημαντικό λάθος, αφού το τέλος του παιχνιδιού έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να αλλάξει ανάλογα με την επίδοση του ενός, ή του άλλου παίκτη. Το χειρότερο όλων, είναι ότι επειδή η σειρά είναι γνωστή κυρίως για το ατμοσφαιρικό solo παιχνίδι, όσοι από συνήθεια τερματίσουν μόνοι τους το campaign θα καταφέρουν και να μην τρομάξουν και δεν θα τους μείνει όρεξη να το ξανά-τερματίσουν στο co-op mode, χάνοντας στην τελική ολόκληρη την εμπειρία.

Αυτό μας φέρνει στη σημαντικότερη αλλαγή του campaign mode, η οποία δεν είναι άλλη από την καθαρά action προσέγγιση και τα υπερβολικά πολλά γεμίσματα με shooting galleries «αρένες», αφήνοντας στην άκρη τα ατμοσφαιρικά, κλειστοφοβικά και «απότομα» σημεία που η πλειοψηφία των παικτών ίσως να περίμενε.

fear-3-screen-01-thumb.jpgΓια να είμαστε δίκαιοι: Δεν είναι κακή η action προσέγγιση σε ένα FPS, απλώς εδώ δεν προσφέρει τίποτα γιατί είναι πολύ βασική. Πάντα τα campaign modes της σειράς χρησιμοποιούσαν τα shooting galleries ως «ανάσα» από τις τρομακτικές σκηνές, ενώ εδώ συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο. Σε ολόκληρη τη διάρκεια του campaign mode υπάρχουν δύο με τρεις μόνο σκηνές που θυμίζουν κάτι από την τρομακτική αίσθηση των προηγουμένων παιχνιδιών, όμως αυτά τα σημεία καταφέρνουν να είναι τρομακτικά κυρίως λόγω κάποιων ανισοτήτων στο gameplay.

Χωρίς να τα αποκαλύψουμε, θα αναφέρουμε ότι τα πιο τρομακτικά σημεία στο FEAR 3 είναι αυτά στα οποία ο βαθμός δυσκολίας ανεβαίνει κατακόρυφα, με τον παίκτη να δέχεται κοντινές επιθέσεις από κάθε κατεύθυνση και τα πυρομαχικά να εξαντλούνται συνεχώς. Το αστείο είναι ότι αυτές οι τρομακτικές σκηνές δεν φαίνεται να είναι τρομακτικές λόγω σκηνοθεσίας, αλλά περισσότερο λόγω μη κατανόησης του βαθμού δυσκολίας των σημείων από τους σχεδιαστές.

fear-3-screen-02-thumb.jpgΚαι στο FEAR 3 το campaign ακολουθεί το κλασσικό μοτίβο: Κλειστοί διάδρομοι με scripted event «τρόμου» να διαδέχονται τις ανοικτές «αρένες» δράσης, με το τελευταίο, όπως προαναφέραμε, να υπερτερεί. Δεν ευθύνεται απαραίτητα η σκηνοθεσία του horror μέρους για την έλλειψη τρόμου, αλλά περισσότερο το γεγονός ότι ο παίκτης έχει μάθει πλέον τα «κόλπα» των σχεδιαστών και ξέρει πότε πρόκειται να «πεταχτεί» κάτι, ενώ επίσης γνωρίζει ότι συνήθως δεν κινδυνεύει από επιθέσεις στα κλειστά σημεία. Η Alma και διάφορα άλλα πλάσματα χρησιμοποιούνται κυρίως ως εφέ, όχι ως απειλή.

Στο co-op mode του campaign (το οποίο υποστηρίζει πολλές επιλογές: Online, Split screen και Lan –κάτι που είναι θετικό) ο ένας παίκτης έχει το ρόλο του Point Man, από το πρώτο FEAR, ενώ ο δεύτερος παίκτης αναλαμβάνει το ρόλο του αδερφού του, Paxton Fettel, ο οποίος είχε πεθάνει (από τον πρώτο) στα προηγούμενα παιχνίδια και τώρα επιστρέφει ως φάντασμα για να... τον βοηθήσει.

fear-3-screen-03-thumb.jpgΠρόκειται για ένα καλό δίδυμο και ο καθένας έχει τη δική του προσωπικότητα (αν ο Point Man έχει καθόλου προσωπικότητα), ενώ η ιστορία περιπλέκεται γύρω από το παρελθόν και την παιδική ηλικία των δύο αδερφών, μια ιστορία που όμως θα κατανοήσουν μόνο όσοι έχουν ασχοληθεί -αλλά και θυμούνται- τα προηγούμενα γεγονότα. Αυτό μας φέρνει σε ένα ακόμη πρόβλημα του campaign του FEAR 3, το οποίο είναι η αφήγηση. Μπορεί τα cut scenes ανάμεσα στα επίπεδα να αποπνέουν τη γνωστή στοιχειωμένη, αλα-The Ring, ατμόσφαιρα της σειράς, όμως είναι δύσκολο να ακολουθήσει κανείς την πλοκή και είναι ακόμη πιο δύσκολο να ενδιαφερθεί για το σκοπό των δύο αδερφών.

Για να είμαστε δίκαιοι, στο δεύτερο μισό η πλοκή αποκτά πιο λογικό «στόχο» και ο παίκτης γνωρίζει το που πρέπει να κατευθυνθεί, κάτι στο οποίο βοηθάει ένας θηλυκός χαρακτήρας που συμβουλεύει τον Point Man και χρησιμοποιείται ως «σφήνα» ανάμεσα στα δύο αδέρφια. Όμως, η όλη προϊστορία των δύο αδερφών πάνω στην οποία στηρίζονται τα περισσότερα cut scenes, πολλές φορές δεν βγάζει νόημα και το μυαλό του παίκτη τα αγνοεί.

«Τα πάνω και τα κάτω»: Το gameplay

fear-3-screen-04-thumb.jpgΤο FEAR 3 θα κρατήσει κάποιον στο campaign του για περίπου οκτώ ώρες, αν όχι λιγότερο, όμως είναι πιθανό ο παίκτης να έχει βαρεθεί αρκετά νωρίτερα. Αυτό θα συμβεί για πολλούς λόγους. Ο κυριότερος είναι τα μέτρια γραφικά. Ειδικά στους εξωτερικούς χώρους τα textures, οι φωτισμοί και ο σχεδιασμός του χώρου είναι αρκετά απλοϊκά υλοποιημένα, θυμίζοντας κάποιον χαμηλού-budget κλώνο του Call of Duty. Ένας ακόμη λόγος είναι τα τρία μόλις είδη εχθρών που εμφανίζονται καθ' όλη τη διάρκεια του παιχνιδιού, με τον παίκτη να απομνημονεύει εύκολα την -μάλλον ικανοποιητική- Α.Ι. και να παίζει περισσότερο «μηχανικά» μετά από ένα διάστημα.

{PAGE_BREAK}

Η δράση προσπαθεί να αλλάξει δίνοντας στον παίκτη τον έλεγχο ορισμένων Mechs (σε λίγα σημεία), όμως είναι δύσκολο να αποκομίσει κανείς πραγματική διασκέδαση από αυτά τα σημεία, όταν πρέπει να κινείται πάντα σε ένα στενό «διάδρομο». Ορισμένα boss fights δεν καταφέρνουν να προσθέσουν έξυπνες τακτικές, αφού οι αναμετρήσεις καταλήγουν πάντα στο ίδιο μοτίβο: «χρήση του slow motion – άδειασμα γεμιστήρων/ χειροβομβίδων». Λέγοντας για Slow Motion, οι fans της σειράς σίγουρα θα θυμούνται πόσο εντυπωσιακό εφέ ήταν η χρήση της «αργής κίνησης» στις αναμετρήσεις. Ευτυχώς, και από το FEAR 3 θα πρέπει να περιμένουν την ίδια ικανοποίηση, ενώ οι σφαίρες έχουν επίσης πολύ ισχυρά αποτελέσματα στους εχθρούς, με το παιχνίδι να μην κάνει εκπτώσεις σε διαμελισμούς και χρήση αίματος.

Αυτό που έχει χαλάσει στο FEAR 3 είναι το υπόλοιπο... μισό, δηλαδή η αίσθηση -αλλά και ο σχεδιασμός- των όπλων. Τα περισσότερα όπλα μοιάζουν –λόγω της έλλειψης μεταλλικών λεπτομερειών- σαν πλαστικά, ενώ οι ήχοι τους είναι μουντοί και δεν ταιριάζουν με τη δύναμη πυρός και τους διαμελισμούς που επιφέρουν με ευκολία.

fear-3-screen-05-thumb.jpgΤο αντίθετο ακριβώς μπορούμε να πούμε για το υπόλοιπο sound design. Μικρά ηχητικά θέματα, όπως το παρατεταμένο «στρίγκλισμα» των stings που παρατείνουν την αγωνία, ή οι απότομες εναλλαγές των εντάσεων στους κλειστούς χώρους –σκηνοθετικά κλισέ του κινηματογράφου δηλαδή- χρησιμοποιούνται και εδώ με μεγάλη ακρίβεια. Αυτό που μας άρεσε είναι η χρήση των πίσω ηχείων στους κλειστούς χώρους, με τους διαφόρους περιβαλλοντικούς ήχους (αντικείμενα, κραυγές, κ.τ.λ.) να ακούγονται περισσότερο απ' αυτά, κάνοντας πάντα τον παίκτη να αισθάνεται ευάλωτος (άσχετα αν ξέρει από το gameplay ότι δεν κινδυνεύει από τέτοια γραμμικά events).

Συνολικά, το Campaign του FEAR 3 έχει σχεδιαστεί περισσότερο για co-op mode, εξού και η μεγάλη εμμονή του στο action μέρος. Αν κάποιος μπορεί να προσπεράσει τα ηλικιωμένα γραφικά, την μπερδεμένη ιστορία, τα πολλά «γεμίσματα» με «αρένες» και τον κακό σχεδιασμό των όπλων, πιθανώς να καταφέρει να το τελειώσει χωρίς να βαρεθεί. Ακόμα και έτσι, όμως, θα μείνει με πολλά αναπάντητα ερωτήματα στο τέλος.

Multiplayer: Με επίκεντρο την… επιβίωση

fear-3-screen-06-thumb.jpgΕκτός από το Campaign, το FEAR 3 έχει μια σειρά από multiplayer, co-op και ανταγωνιστικά, online modes (για μέχρι τέσσερις παίκτες) και offline (μέχρι δύο παίκτες) και, για να είμαστε ειλικρινείς, αποτελούν το βασικότερο λόγο για να προχωρήσει κάποιος στην αγορά του τίτλου. Τα modes όλα βασίζονται στο κλασσικό στυλ-επιβίωσης και θυμίζουν κάτι μεταξύ Horde, Left for Dead και Nazi Zombies, με ορισμένες παραλλαγές. Το πρώτο mode, το Contractions, είναι και το πιο καθιερωμένο. Εδώ οι παίκτες πρέπει να επιβιώσουν σε 20 κύματα εχθρών, ενώ πάντα έχουν και από μια βάση, μέσα στην οποία μπορούν να οχυρωθούν, κτίζοντας τις εισόδους (σαν CoD).

Αυτό που μας άρεσε είναι το σύστημα με το οποίο οι παίκτες κερδίζουν τα πολεμοφόδια. Όπως και στο Zombie mode του CoD, έτσι και εδώ υπάρχουν «ζωγραφισμένες» θέσεις όπλων στους τοίχους, τα οποία οι παίκτες μπορούν να αποκτήσουν μεταφέροντας –ανάμεσα στα κύματα των εχθρών- διάφορα κουτιά με πολεμοφόδια πίσω στη βάση τους. Είναι μια ευχάριστη παραλλαγή, αφού κάνει τους παίκτες να σκέφτονται ομαδικά, ξέροντας ότι μεταφέροντας ένα κιβώτιο πίσω στη βάση, θα ωφεληθεί όλη η ομάδα και δεν ξεκλειδώνονται τα όπλα μέσα από ατομικά σκορ, όπως στο CoD.

fear-3-screen-07-thumb.jpgΣτο επόμενο mode, το Soul Survivor, ο ένας παίκτης έχει το ρόλο του φαντάσματος και σκοπός είναι να κυριεύει στρατιώτες για να σκοτώσει τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας πριν λήξει ο χρόνος. Μια άλλη παραλλαγή είναι το επόμενο mode, το Soul King, στο οποίο οι παίκτες μάχονται για το ποιος θα μαζέψει το μεγαλύτερο σκορ από souls σε κάθε γύρο. Το πιο ενδιαφέρον, όμως, από όλα είναι το Fucking Run, στο οποίο οι παίκτες πρέπει να... τρέχουν συνεχώς προς μια κατεύθυνση, αφού πίσω τούς κυνηγά ένας φλεγόμενος τοίχος (τον οποίο δημιουργεί η Alma), ενώ ταυτόχρονα θα πρέπει να «ανοίξουν» δρόμο μέσα από τους εχθρούς που θα βρίσκουν στην πορεία.

Οι χάρτες είναι όλοι σχεδιασμένοι ώστε να υπάρχει μια ανατριχιαστική ατμόσφαιρα σε αυτούς, όμως ο καθένας έχει πολύ διαφορετική αίσθηση. Η Alma θα κάνει συχνά εμφανίσεις και θα δυσκολεύει τους παίκτες (δεν μπορεί να πεθάνει), είτε τυφλώνοντάς τους προσωρινά, είτε ακινητοποιώντας τους. Το μόνο παράπονο που είχαμε από το online μέρος, είναι η κάπως προβληματική εύρεση matches (στην PS3 έκδοση), με πολλές αποτυχημένες προσπάθειες κατά τη σύνδεση με τους host.

Συνολικά, θεωρούμε ότι είναι σωστή η απόφαση της σειράς να κατευθυνθεί προς την online co-op μεριά, όμως ίσως να έπρεπε μαζί με αυτά να είχε και κάποια πιο καθιερωμένα ανταγωνιστικά mode, όπως CTF ή Deathmatch. Πιθανώς το feedback των παικτών σχετικά με το πόσο ανούσια ήταν τα καθιερωμένα modes στα προηγούμενα FEAR ίσως να ήταν ο λόγος που έκανε την ομάδα να ασχοληθεί μόνο με τα co-op survival mode αυτήν την φορά. Ωστόσο, μονάχα τα Contractions και Fucking Run θα κρατήσουν τους παίκτες περισσότερο καιρό απασχολημένους από το ίδιο το campaign.

Δράση ή ατμόσφαιρα;

fear-3-screen-08-thumb.jpgΤο (campaign του) FEAR 3 προσπαθεί να μοιάσει στο Call of Duty. Ένα παιχνίδι που καθιερώθηκε, ωρίμασε, γέρασε, πέθανε και πλέον βρίσκεται σε μια μεταθανάτια ζόμπι-κατάσταση, στην οποία έχει εγκλωβιστεί. Στην ίδια φάση βρίσκεται και το FEAR 3: εγκλωβισμένο στην συνταγή του πρώτου παιχνιδιού, η οποία υπέρ-χρησιμοποιήθηκε στους γραμμικούς διαδρόμους των campaigns  της σειράς και γέρασε χωρίς να προσφέρει πια αυτό για το οποίο δημιουργήθηκε: Τρόμο. Το πιο τραγικό είναι ότι ακόμα και αν κατάφερνε το FEAR να γίνει ίδιο με το CoD, με κινηματογραφικές σκηνές δράσης και καλύτερη αίσθηση στα όπλα, ξεχνώντας εντελώς την γερασμένη συνταγή με τα διάφορα πλάσματα να πετάγονται στους κλειστούς διαδρόμους, το μόνο που θα κατάφερνε είναι και πάλι να μεταπηδήσει από τη μια κουρασμένη συνταγή στην άλλη.

Η ιστορία πολλές φορές αφήνει κενά, με τα cut scenes να δείχνουν ανακατεμένα και -ειδικά το καλό τέλος- να μην βγάζει κανένα νόημα, αφού δίνει περισσότερο την εντύπωση μια σκηνής που προστέθηκε μέσα στο κακό τέλος, αφήνοντας τον παίκτη να αναρωτιέται σε fan forums για το τι τελικά έγινε. Χώρος στην FPS Horror κατηγορία, λοιπόν, υπάρχει ακόμα, όμως το FEAR 3 δεν είναι από τα παιχνίδια που θα τον καλύψουν.

Γιάννης Πλέσσας

Θετικά

 • Επικεντρώνεται στα co-op mode, σε campaign και multiplayer
 • Έξυπνη χρήση των πίσω ηχείων –προσθέτει σημαντικά στην ατμόσφαιρα
 • Ικανοποιητικά Physics –προσθέτουν στη βία και στους διαμελισμούς
 • Ορισμένα διασκεδαστικά survival-τύπου co-op modes (Contractions, Fucking Run)

Αρνητικά

 • Μπερδεμένη/ αδιάφορη αφήγηση (ελαφρώς καλύτερη στο δεύτερο μισό)
 • Το single player mode για το campaign δεν έχει λόγο ύπαρξης
 • Περισσότερα action «γεμίσματα», λιγότερα σημεία τρόμου στο Campaign
 • Κακός οπτικός τομέας, πρόχειρη σχεδίαση των εξωτερικών περιοχών
 • Τα όπλα διαθέτουν μια "πλαστική" οπτικοακουστική αίσθηση
 • Αισθητά χειρότερα texture και σκιές στην PS3 έκδοση
 • Κάποια online προβλήματα σύνδεσης με host-παίκτες

Βαθμολογία

Σχόλια Χρηστών (45 σχόλια)
 • war war 12 Ιουλίου 2011  | 08:49

  to noikiasa se 6 wres teleiwse.kalo einai exei atmosfera alla poli mikro.to 2 eitan to kalitero.

 • KTI_23 KTI_23 09 Ιουλίου 2011  | 15:13

  κριμα περιμενα να ειναι που καλυτερο..πιο ατμοσφαιρικο και πιο τρομου και οχι τοσο FPS Horror..ενα 6 απο εμενα..

 • BrUn022 BrUn022 08 Ιουλίου 2011  | 09:37

  Εδω που τα λεμε ενα science fiction terror Call of Duty ειναι αλλα ενταξει εμενα προσωπικα μ'αρεσε.Αυτον τον Point Man τελικα ποτε δε θα τον ακουσουμε :D

 • imjp1982 imjp1982 07 Ιουλίου 2011  | 18:23

  Διαφωνω απολυτα με το review..Το παιχνιδι ειναι παρα πολυ καλο και πολυ καλυτερο απο το 1 και 2 στο θεμα action...Χανει μονο στο horror κομματι απο το πρωτο που κιαυτο δεν ηταν και κανενα τρομερο horror fps μην τρελαθουμε και τελειως...,αλλα και παλι η ολη εμπειρια για μενα προσωπικα ηταν πρωτογνωρη συγκριτικα με τα 2 πρωτα...Το μονο κορυφαιο horror μεχρι στιγμης ειναι το Codemned και δυσκολα θα το ξεπερασει καποιο...

 • tiflopodikas tiflopodikas 06 Ιουλίου 2011  | 20:30

  ενα μετριο παιχνιδι που το μονο που μετραει και μου αρεσει εμενα ειναι το co-op απο εκει και περα το multi του ειναι κακο κατα την αποψη μου......ενα 6 απο εμενα

 • Lebron_Bill Lebron_Bill 06 Ιουλίου 2011  | 19:27

  Τελειο παιχνιδι το κατα ευχαριστηθηκα, μεγαλο σε διαρκεια ομορφα γραφικα και πολυ καλη AI.Δεν μπορω να καταλαβω το 6.4 για εμενα παιρνει ενα 8 ανετα τεσπα, εμενα μου αρεσε και θα το προτεινα ανετα για αγορα, σε συγκριση με κατι αλλα fps που κυκλοφορουν ειναι αρκετα καλο..

 • alien-thing alien-thing 05 Ιουλίου 2011  | 15:38

  gokkuDBZ@ +1000 για τη σωστη χρηση του ορου MMO
  ironfist@ +1000 για την αποψη του σχετικα με το online και το single-player

 • ironfist ironfist 05 Ιουλίου 2011  | 05:42

  gokuDBZ@ Τότε για να γίνω πιο κατανοητός θα τα πω online γενικά. Όχι δεν το χρησιμοποιώ υποτιμητικά. Αλλά ναι σωστά κατάλαβες. Δεν μου αρέσουν γενικά τα online, με ελάχιστες εξαιρέσεις π.χ. Team Fortress 2 και τα left4dead τα βρίσκω διασκεδαστικά (και δεν μου αρέσουν ακόμα περισσότερο όταν μπλέκονται με τα single-player και τα κάνουν μπάχαλο) και επιπλέον δεν αλλάζω μια δυνατή single-player εμπειρία με κανένα online παρτάκι! :)

 • Jbauer Jbauer 05 Ιουλίου 2011  | 05:22

  Πουσου γαμωτο και ειχα hypαριστει!!!!!!Θα το παρω οταν πεσει η τιμη...

 • gokkuDBZ gokkuDBZ 05 Ιουλίου 2011  | 04:43

  Multiplayer το campaign εννοεί το co-op. Μπορεί να είναι και split screen co-op δεν είναι απαραίτητα online co-op. Και σίγουρα 2 παίκτες δεν το κάνουν ΜΜΟ. Εξάλλου όλα τα καλά campaign έχουν πλέον co-op (Halo, Gears κτλ).

  Δεν είναι όλα τα co-op/ versus games ΜΜΟ, γιατί δεν είναι όλα Massive. Με αυτήν την λογική και το πρώτο Halo (του xbox) είναι MMO επειδή είχε split screen co-op. Δεν μπορεί να στηριχθεί κάπου αυτό που λες, εκτός αν χρησιμοποιείς την λέξη "MMO" με ένα υποτιμητικό ύψος επειδή δεν σου αρέσουν τα online games, όπου το καταλαβαίνω.

  Τα MMO έχουν τα χαρακτηριστικά που σου ανέφερα πριν: Εκατοντάδες παίκτες στο ίδιο σημείο, συνδρομή, server-based client. Τα ΜΜΟ RPG τα ανέφερα ως παράδειγμα επειδή είναι το πιο διαδεδομένο είδος στα MMO για να καταλάβεις την διαφορά.

 • ironfist ironfist 05 Ιουλίου 2011  | 04:27

  gokkuDBZ@ προφανώς εσύ τα έχεις μπερδέψει λίγο και μαλλον δεν διαβασες το review... Ακόμα και για να έχεις την πλήρη εμπειρία του main story, πρέπει να παίξεις Multiplayer. Θυμήσου απλά το πρώτο FEAR πόσο υποβαθμισμένο είχε το multiplayer μέρος και πόσο δυνατό είχε το single. Έλεος και FAIL .... Και όχι, ΜΜΟ είναι καθετι που φτιάχνεται για να παιχτεί συνεργατικά ή ανταγωνιστικά με άλλους παίκτες και δεν αφορά μόνο στα rpg. To ότι το multi είναι πιο διασκεδαστικό από το single σηκωνει πολύ συζήτηση και είναι μάλλον γνώμη σου παρά γεγονός. Θες και άλλο παράδειγμα??? Neverwinter... Που είναι το Neverwinter Nights 3 οεο? Αλλά βέβαια!! 'Ολα στον βωμό του κερδους και της πολτοποίησης! Κάτι ξέρω όταν λέω ότι το Multi καταστρέφει το single.... Και όπως θα γνωρίζεις, δεν σημαίνει πως ότι πουλαει είναι απαραίτητα και ποιοτικό.

 • gokkuDBZ gokkuDBZ 05 Ιουλίου 2011  | 03:31

  Ironfist δηλαδή το κοινό των ΜΜΟ θα παίξει FEAR 3 επειδή έχει μερικά co-op modes για 4 παίκτες? Μάλλον τα έχεις μπερδέψει. Τα ΜΜΟ αναφέρονται κυρίως στα Μαζικά online RPGs, με χιλιάδες κόσμο στον ίδιο server, μηνιαίες συνδρομές και απαιτούν σύνδεση στο internet. Δεν έχουν καμία σχέση με παιχνίδια όπως το fear. Είναι άλλο είδος.

  Το ότι "καταστρέφουν το single player μέρος" είναι προσωπική άποψη, δεν είναι γεγονός. Ένα single player campaign καταστρέφεται πρώτα από μόνο του. Τα multiplayer μπαίνουν στα περισσότερα FPS όχι για να καταστρέψουν κάτι, αλλά περισσότερο για να διορθώσουν άλλα προβλήματα των campaign mode (όπως μικρές διάρκειες, έλλειψη ιδεών, μονοτονία). Το ότι πολλά FPS έχουν σήμερα καλύτερα MP modes και χειρότερο SP campaign, δεν είναι επειδή το πρώτο κατέστρεψε το δεύτερο, αλλά επειδή το online gaming αποδείχθηκε πιο διασκεδαστικό από το solo.

  Ναι, πολλοί δημιουργοί μπορεί να χρησιμοποιούν το MP ξέροντας ότι αυτό ενδιαφέρει τον κόσμο και να μην προσέχουν τόσο το SP, αλλά φαντάζομαι αυτό ξεχωρίζει ένα πραγματικά καλό παιχνίδι από ένα μέτριο (όπως το FEAR 3). Το ίδιο ισχύει και για τα MP modes. Δεν είναι όλα το ίδιο διασκεδαστικά επειδή είναι online.

 • ironfist ironfist 05 Ιουλίου 2011  | 03:13

  gokkuDBZ@ : Koλλάνε στο ότι καταστρέφουν το single-player κομάτι και ότι συμφωνα με τα προστάγματα της εποχής, πρεπει ο κάθε τίτλος να έχει Multiplayer για να "ψαρέψει" κοινό από τα MMO, το οποίο αποτελεί μια μεγάλη ποσότητα σήμερα των καταναλωτών.Και αυτό είναι θλιβερό....

 • alien-thing alien-thing 05 Ιουλίου 2011  | 02:59

  Διαφωνω τελειως με το οτι το single player mode για το campaign δεν έχει λόγο ύπαρξης. Η σειρα FEAR μπορει να μην ειναι κορυφη αλλα τα 60 ευρω που δινεις πιανουν τοπο τουλαχιστον για οποιoν ενδιαφερεται για solo campaign. Και το FEAR 3 ειναι σιγουρα καλυτερο απο το FEAR 2 και καπως χειροτερο απο το FEAR 1 οταν πρωτοβγηκε για pc. Γιατι οπως και να το κανεις εμεις που πηραμε το FEAR 1 στο ps3 το καναμε για να του αποδωσουμε φορο τιμης!!

 • Sephir Sephir 05 Ιουλίου 2011  | 01:54

  Διαφωνώ με το review, θα έλεγα ότι το παιχνίδι είναι αρκετά προσεγμένο, με σωστούς μηχανισμούς, πολλή δράση και ενδιαφέρουσα campaign που παίζεται με δύο διαφορετικούς, στο στυλ παιχνιδιού, χαρακτήρες. Το multiplayer μάλιστα ξεφεύγει από τα καθιερωμένα τυπικά deathmatch και προσφέρει μερικά ενδιαφέροντα modes. Το κακό είναι ότι δεν υπάρχει ίχνος σοβαρού horror στοιχείου και αυτό είναι ίσως που του κοστίζει. Αγνοώντας αυτό το στοιχείο, το παιχνίδι φτάνει άνετα στο 8 (για τους βαθμολάγνους).

 • gokkuDBZ gokkuDBZ 05 Ιουλίου 2011  | 01:36

  Που κολλάνε τα ΜΜΟ? Όποιο παιχνίδι έχει online multiplayer δεν είναι αυτομάτως και ΜΜΟ.

 • nemesis1979 nemesis1979 05 Ιουλίου 2011  | 01:02

  ironfist συμφωνώ μαζί σου. πολλά παιχνίδια και κυρίως συνέχειες, καταστρέφονται γιατί οι δημιουργοί τους θέλουν να κυκλοφορήσουν ενα πακέτο "απ'ολα". Χάνουν το χαρακτήρα τους, δεν ξέρω, πως μπορεί ενα ΜΜΟ να είναι τρόμου! Σκεφτείτε το λίγο. Ξενέρωσα πραγματικά απο το review γιατί ήταν ένας τίτλος που ΠΕΡΙΜΕΝΑ αλλά που τελικά δεν πρόκειται να αγοράσω. Κρίμα...

 • ironfist ironfist 05 Ιουλίου 2011  | 00:33

  Άλλο ένα παιχνίδι που πέφτει θύμα της "μόδας" (ή του "καρκίνου" ) των MMO που επικρατεί τα τελευταία χρόνια. R.I.P. Alma...

 • jimmy_35 jimmy_35 04 Ιουλίου 2011  | 22:09

  Το οτι και το F.E.A.R θα καταντουσε ενα call of duty δεν το περιμενα.Παντως δεν ειναι ασχημο.Στο pc τα γραφικα δεν ειναι ασχημα αλλα το crysis και το witcher 2 εχουν ανεβασει τον πηχυ πολυ ψηλα.

 • POSSESSED_HELLGAST POSSESSED_HELLGAST 04 Ιουλίου 2011  | 20:00

  To F.E.A.R. & F.E.A..R. FILES ( Only for 360 and PC ) ηταν και ειναι στα τοπ παιχνιδια της συλλογης μου , εφερε επανασταση οταν βγηκε με τα ολοκληροτικα καταστρεφομενα περιβαλλοντα ( πολυ πριν το Gears ) και την αποκοσμη ατμοσφαιρα μιας πιτσιρικας με τα μαλλια της Sa dako και μερικες εικανοτιτες τις ....ειπαμε οταν το πραγμα γινεται σουπα 1,2,3, 50.000 ,μεινστριμαρετε και χαλαει για αυτο και εγω με ενα πλατυ χαμογελο του λεω.... SAC VOYAGE χαχαχαχα

 • nemesis1979 nemesis1979 04 Ιουλίου 2011  | 19:54

  Θα ξαναπαίξω το 2ο....!

 • HeavyRain HeavyRain 04 Ιουλίου 2011  | 19:47

  Σάπιο

 • BrUn022 BrUn022 04 Ιουλίου 2011  | 19:06

  Παντως ενταξει λυνετε στον φαν της σειρας καθε τυχον απορεια που θα μπορουσε να ειχε σχετικα με τι ζωη των δυο αδερφων.Προσωπικα μ'αρεσε ο ρεαλισμος στις φωνες των στρατιωτων της Armacham μεσω του ασυρματου πολυ ρεαλιστικος.Κατι μου λεει πως τελειωσε η σειρα F.E.A.R. ειτε καλο ειναι αυτο ειτε κακο.

 • DevilBringer DevilBringer 04 Ιουλίου 2011  | 18:55

  Σίγουρα για .... νοίκιασμα

 • agrimi78 agrimi78 04 Ιουλίου 2011  | 18:05

  Παίζοντας το 2ο μου είχε κάνει πολυ αρνητική εντύπωση η ΑΙ των εχθρών σε σχέση με την φοβερή ΑΙ του 1. Επίσης δεν μπορουσες να είσαι cover και να βγαίνεις λίγο να πυροβολάς όπως στο 1. Το 3 είναι πιο κοντά στο 1 ή στο 2ο σε αυτά τα σημειά?

 • trane4 trane4 04 Ιουλίου 2011  | 17:47

  senzo φιλαράκο έτσι όπως το λες έχεις ένα δίκιο αλλά η σειρά F.E.A.R. βασίζονταν σε ένα FPS με πολλά στοιχεία horror και το FEAR 2 & 3 το κατάργησαν φτιάχνοντας ένα ξενέρωτο action game αλλάζοντας το όλο σκηνικό με αποτέλεσμα να αδιαφορούν οι θαυμαστές της σειράς. έτσι βγήκε η βαθμολογία (πιστεύω). Σαν action game με ευχαρίστησε το ομολογώ αλλά έχοντας δει τα πρώτα FEAR θα έλεγα ότι τα προτιμώ. Η Alma "πέθανε" .

 • razor91 razor91 04 Ιουλίου 2011  | 17:17

  proswpika mou arese, i A.I. itan arketa ikanopoiitiki, i istoria dn me mperdepse ,isws giati eixa paiksei ta 2 prwta. kai to kalo telos pou les nomizw apo tin fusi tis istorias itan oti kalutero mporousan na kanoun... 7 apo mena.

 • Ckalatz_93 Ckalatz_93 04 Ιουλίου 2011  | 17:13

  Εγώ το έχω παίξει πάντως και συμφωνώ με το Review,δεν έχουμε όλοι τα ίδια γούστα.

 • silve silve 04 Ιουλίου 2011  | 17:13

  Πάει για νοίκιασμα σίγουρα...

 • Senzo Senzo 04 Ιουλίου 2011  | 17:06

  giati toso thapsimo apo ot game over? an kitaksei kaneis ta sites oi perissoteroi sta review to bazoune 8. to epaiksa to game kai mou fanike arketa kalo. mhn krinete apo ena mono review enos site na kitate kai ta alla kai na bgazete simperasmata (filika :-))