Ταυτότητα

Transformers: Dark of the Moon

Transformers: Dark of the Moon

Edition: N/A Genre: Action Διάθεση: Dionic
Αριθμός παικτών: 1-10 Ανάπτυξη: High Moon Studios Ημ. Έκδοσης: 24/06/2011
PEGI: 12 Εκδότης: Activision Πλατφόρμες: Nintendo 3DS, Xbox 360, Wii, PlayStation 3


Καιρός να φεύγουν από τον πλανήτη μας

Πριν από λίγες ημέρες έγινε η επίσημη προβολή της ταινίας Transformers Dark of the Moon και παρόλο που το τελικό αποτέλεσμα δεν έκρυβε εκπλήξεις, στην πίσω άκρη του μυαλού μας υπήρχε διάχυτο ένα έντονο αίσθημα περιέργειας. Μια περιέργεια που πήγαζε από την παραλαβή του ομώνυμου vidogame και από τη δυνατότητα των High Moon Studios να μεταφέρουν στις οθόνες μας τα όσα παρακολουθήσαμε στις σκοτεινές αίθουσες. Η αλλαγή του developer πολλές φορές δεν είναι ένα θετικό στοιχείο, αν και λόγω της αγάπης προς τις συγκεκριμένες μηχανικές φιγούρες, υπήρχε η διάθεση να διαγράψουμε το παρελθόν, ειδικότερα δε μετά την εργασία που έκανε η High Moon στο -ανέλπιστα ικανοποιητικό- War for Cybertron πέρυσι.

Από τα πρώτα κιόλας λεπτά, η εικόνα δείχνει σαφέστατα βελτιωμένη σε σχέση με το παρελθόν, αν και εδώ κρίνεται αναγκαίο να γίνει μια σημαντική διευκρίνιση. Το Dark of the Moon δεν ακολουθεί το ύφος του War for Cybetron, αλλά -ως movie tie-in- πορεύεται στο μονοπάτι του Revenge of the Fallen και αυτή η τακτική έχει το τίμημά της...

Έντονη δράση, χορταστική διάρκεια

transformers-3-game-01-thumb.jpgΑναφορά στο σενάριο δεν κρίνεται αναγκαίο να γίνει, γιατί πολύ απλά είναι κάτι περιττό. Όπως και στην ταινία, αποτελεί την αφορμή ώστε να ξεκινήσει η δράση και τα πάντοτε εντυπωσιακά Transformers να κάνουν την εμφάνισή τους. Εισαγωγικές σκηνές ή cut scenes που να προλογίζουν κάποιο κεφάλαιο δεν υπάρχουν και έτσι ο παίκτης πληροφορείται για τα γεγονότα που συμβαίνουν γύρω του μέσω ασυρμάτου και ανάλογα με την πλευρά με την οποία έχει ταχθεί, θα ακούει είτε τη φωνή του Optimus Prime, είτε την αντίστοιχη του Megatron.

Το Dark of the Moon δεν ασπάζεται την λογική του προκατόχου του σε επίπεδο περιεχομένου και έτσι δεν υπάρχουν δύο διαφορετικά campaigns -ένα για το κάθε στρατόπεδο. Αντιθέτως, εδώ οι αποστολές είναι υπερβολικά μπερδεμένες και με την ανεμική παρουσία του σεναρίου, ο χρήστης θα νιώσει πως απλά συμμετέχει σε δοκιμασίες που μοιάζουν –και δυστυχώς είναι- αποκομμένες μεταξύ τους.

transformers-3-game-02-thumb.jpgΑλλά ο παραπάνω σκόπελος προσπερνάται από την παροιμιώδη ποικιλία των αποστολών και αυτό οφείλεται στο διαφορετικό όχημα που μεταμορφώνεται το κάθε Transformer. Έτσι, οι μάχες θα αλλάζουν συνεχώς μορφή και από την γη θα μεταφέρονται στους αιθέρες, ενώ είναι η πρώτη φορά που σε επεισόδιο της σειράς το stealth στοιχείο είναι τόσο έντονο και μάλιστα λειτουργεί αρκετά ικανοποιητικά. Ωστόσο, πρέπει να αναφερθεί ότι ο παίκτης δεν έχει δυνατότητα επιλογής ρομπότ σε κάθε αποστολή, μιας και οι χαρακτήρες είναι προκαθορισμένοι.

Τα Transformers σε δίαιτα: Σχεδιαστικές αστοχίες

Τα πρώτα παράπονα όμως δεν θα αργήσουν να εμφανιστούν και αυτό οφείλεται στην απόφαση της ομάδας ανάπτυξης να χειριστεί αυτές τις ογκωδέστατες φιγούρες σαν "ανθρώπους". Η εικόνα του Ironhide για παράδειγμα να κινείται μέσα στο εσωτερικό ενός κτιρίου, ανεβαίνοντας ορόφους και μάλιστα με το έδαφος να καταφέρνει να συγκρατήσει το μεγάλο του βάρος, αφαιρεί σημαντικότατους πόντους από την αίσθηση πως ένα τέτοιο ρομπότ ζυγίζει αρκετούς τόνους.

transformers-3-game-03-thumb.jpgΤο συγκεκριμένο ελάττωμα οφείλεται σε μεγάλο βαθμό και στο απελπιστικά περιορισμένο interaction με τα περιβάλλοντα, όπου μόνο τα διάφορα διάσπαρτα οχήματα δείχνουν να καταστρέφονται. Η γενικότερη αίσθηση είναι πως τα Tranformers έχουν χάσει σημαντικό ποσοστό της επιβλητικής παρουσίας τους και μόνο ορισμένες ανθρώπινες φιγούρες υπενθυμίζουν πως ο Optimus Prime και όλη η υπόλοιπη παρέα των Autobots και Decepticons έχει να επιδείξει έναν αξιοσέβαστο όγκο.

Τα παραπάνω είναι ορισμένα στραβοπατήματα που περισσότερο πλήττουν τη γενικότερη αισθητική, αναιρώντας παράλληλα την εικόνα των Tranformers που οι περισσότεροι έχουν κατά νου. Τα σημαντικά προβλήματα όμως, προβλήματα που πλήττουν πραγματικά το σύνολο, έπονται...

transformers-3-game-04-thumb.jpgΕίναι ίσως η πρώτη φορά που μια δημιουργία της σειράς καταφέρνει να είναι τόσο μεγάλη σε διάρκεια, αλλά αυτό οφείλεται στο γεγονός πως το κάθε επίπεδο είναι πραγματικά τεράστιο και υπάρχουν περιπτώσεις που μια αποστολή μπορεί να διαρκέσει ακόμα και 30 λεπτά. Μέσα όμως σε αυτό το χρονικό διάστημα, οι παίκτες θα αντιμετωπίσουν αντιπάλους, που παρά την ανεπτυγμένη εμφάνισή τους, δείχνουν να μην κατέχουν μια έστω βασική νοημοσύνη. Έτσι, καταλήγουν απλά και μόνο να αποτελούν αντικείμενα εξάσκησης στην σκοποβολή.

Ο αδιάφορος σχεδιασμός των επιπέδων αλλά και η επανάληψη μοτίβων, θα δώσουν γρήγορα απάντηση στο ερώτημα για τη μεγάλη διάρκεια, η οποία είναι από τις ελάχιστες φορές που μπορεί να καταμετρηθεί ακόμα και σαν μειονέκτημα.

{PAGE_BREAK}

Όταν τα δύο χέρια δεν αρκούν: Χειρισμός

Το Transformers Dark of the Moon είναι σχεδιασμένο με τέτοιο τρόπο που να επιβραβεύει τις μάχες εξ αποστάσεως και όχι τις αντίστοιχες σώμα με σώμα, με το καθαρά shooting στοιχείο να υπερτερεί. Ο κάθε χαρακτήρας διαθέτει δύο special moves, οι οποίες φορτίζουν με την πάροδο του χρόνου, ενώ είναι εφοδιασμένος και με δύο όπλα, τα οποία μπορεί να αλλάζει κατά βούληση. Στην περίπτωση που οι χαρακτήρες βρεθούν κοντά ο ένας με τον άλλο, η εναπόθεση της melee επίθεσης στο δεξί αναλογικό μοχλό –απαιτείται το "κλικ" του- κρίνεται ως εξαιρετικά άβολη. Και αυτό δεν είναι το μοναδικό λάθος της High Moon Studios.

Πλέον, τα Transformers έχουν τρεις βασικές μορφές και έτσι στις ήδη γνωστές έρχεται να προστεθεί και η αντίστοιχη stealth. Προσπερνώντας το γεγονός πως η συγκεκριμένη ονομασία δεν είναι και η πλέον εύστοχη, πρακτικά αποτελεί μια ενδιάμεση μορφή, όπου τα Transformers βρίσκονται ένα στάδιο πριν μεταμορφωθούν σε όχημα, αλλά με τη δυνατότητα για hover.

transformers-3-game-05-thumb.jpgΗ συγκεκριμένη προσθήκη κρίνεται ως ανέλπιστα βολική, γιατί με αυτό τον τρόπο ο έλεγχος γίνεται ευκολότερος, πιο άμεσος ενώ και η στόχευση είναι πλέον πιο αποτελεσματική. Ειδικά όταν μια μάχη μεταφέρεται στους αιθέρες και ο παίκτης αναλαμβάνει το πιλοτάρισμα του Starscream, θα μπορεί να εκτελεί ευκολότερα μανούβρες και να κλειδώνει ακόμα πιο γρήγορα το σταυρόνημά του σε κάποιον αντίπαλο. Ευτυχώς, αυτή τη φορά η μεταμόρφωση γίνεται απλά και μόνο πιέζοντας τον αριστερό αναλογικό μοχλό, αλλά τα παρατράγουδα και οι στραβοτιμονιές αρχίζουν όταν το εκάστοτε Transformer μεταμορφωθεί σε όχημα.

Αυτό επιτυγχάνεται πιέζοντας την αριστερή σκανδάλη και όσο αυτή παραμένει πατημένη, ο χαρακτήρας δεν αλλάζει μορφή. Αφήνοντάς την, το εκάστοτε ρομπότ επιστρέφει σε hover κατάσταση και παρόλο που σε σχέση με το παρελθόν η εικόνα είναι σαφέστατα βελτιωμένη, ένα νέο πρόβλημα έρχεται στην επιφάνεια.

transformers-3-game-06-thumb.jpgΠιέζοντας την αριστερή σκανδάλη, το όχημα επιταχύνει αυτόματα και έτσι ο χρήστης δεν μπορεί να το επιβραδύνει –πρακτικά δεν υπάρχει φρένο. Στη συγκεκριμένη μορφή, η δεξιά σκανδάλη του χειριστηρίου αναλαμβάνει το ρόλο του χειρόφρενου, ενώ αν εμφανιστεί κάποιος εχθρός, θα πρέπει ο παίκτης να ελευθερώσει τη σκανδάλη, ο χαρακτήρας να επανέλθει σε hover κατάσταση και τα όπλα να κάνουν την εμφάνισή τους. Δυστυχώς, ο έλεγχος του κάθε οχήματος είναι εξαιρετικά άτσαλος και απότομος, ενώ το μόνο σίγουρο είναι πως η εναλλαγή των λειτουργιών των πλήκτρων, ανάλογα πάντα με την μορφή στην οποία βρίσκεται το εκάστοτε Transformer, θα μπερδέψουν.

Από εκεί και έπειτα και αφού πέσουν οι τίτλοι τέλους, οι παίκτες θα είναι σε θέση να ασχοληθούν με το multiplayer mode, στο οποίο επιτέλους θα μπορούν να αναλάβουν τον έλεγχο του χαρακτήρα που οι ίδιοι επιθυμούν –κάτι που δεν ισχύει στο single player. Αυτή τη φορά οι αναμετρήσεις μπορούν να φιλοξενήσουν μέχρι και 20 αντιπάλους, μέσω των γνωστών Deathmatch και Capture the Flag modes. Παρά την κοσμοσυρροή, οι αναμετρήσεις είναι απαλλαγμένες από πάσης φύσεως τεχνικά προβλήματα, με την Activision να δείχνει πως -τουλάχιστον στο συγκεκριμένο τομέα- έχει τους πόρους να προσφέρει αυτό που οι φίλοι του franchise επιθυμούν.

Ένας γερασμένος Optimus: Τεχνικός τομέας

Η εικόνα του Transformers Dark of the Moon ολοκληρώνεται από έναν απαρχαιωμένο οπτικό τομέα, ο οποίος έρχεται σε πλήρη αντίθεση με το εντυπωσιακό και λαμπερό υπερθέαμα που προσφέρει η ταινία. Πέρα από τα μονότονα και βαρετά περιβάλλοντα, οι χαρακτήρες στερούνται λεπτομερειών στο σχεδιασμό τους, ενώ και ο τρόπος με τον οποίο μεταμορφώνονται, δεν είναι εντυπωσιακός.

Όταν τα αμαξώματα διασπώνται και έρχονται στην επιφάνεια τα μηχανικά τους μέρη, τα θολά textures αλλά και η γενικότερη ασάφεια στον σχεδιασμό είναι σίγουρο πως θα απογοητεύσουν ακόμα και τους φανατικούς οπαδούς της σειράς. Ανάλογης μεταχείρισης έχει τύχει και ο ήχος, με τα σχόλια των πρωταγωνιστών να είναι επαναλαμβανόμενα και άχρωμα, ενώ το περιεχόμενο των διαλόγων, δείχνει να απευθύνεται σε άτομα μικρής ηλικίας.

transformers-3-game-11-thumb.jpgΟλοκληρώνοντας το Transformers Dark of the Moon και έχοντας κατά νου την ομώνυμη ταινία, το συμπέρασμα που προκύπτει είναι πως η αρχική λάμψη και γοητεία έχει αρχίσει να φθίνει. Μέσα σε λίγα χρόνια το Hollywood έχει προλάβει να προσφέρει τρεις ταινίες που το κοινό μπορεί να παρακολουθήσει ευχάριστα, αλλά όχι με τον ίδιο ζήλο ή ανυπομονησία όσο παλιότερα. Σε ό,τι αφορά τα videogames, η εικόνα είναι πολύ χειρότερη, μιας και παρόλο που η αλλαγή developer έχει φέρει μια μικρή ανανέωση, τα σοβαρά λάθη στο σχεδιασμό συνεχίζουν να κρατούν τη σειρά στη μετριότητα. Προτείνεται κυρίως σε φανατικούς.

Γιώργος Τσακίρογλου

Θετικά

  • Ποικιλία στις αποστολές
  • Διασκεδαστικό και δίχως διακοπές multiplayer mode
  • Πλήθος από χαρακτήρες...

Αρνητικά

  • …η επιλογή των οποίων είναι προκαθορισμένη
  • Προβληματικό και πολύπλοκο μοντέλο χειρισμού
  • Τραγική Α.Ι. των αντίπαλων
  • Ξεπερασμένος οπτικός τομέας

Βαθμολογία

Γιώργος Τσακίρογλου

Τα videogames για τον Γιώργο δεν είναι τρόπος ζωής. Η μεγάλη αγάπη του παραμένουν οι δύο τροχοί και -αναπάντεχα- ό,τι ψηφιακό προσπαθεί να τους μοιάσει. Τα χρόνια πέρασαν και πλέον τα "παιχνίδια" αποτελούν ένα ευχάριστο διάλειμμα από την καθημερινότητα, αλλά πάντα ένα αναπόσπαστο κομμάτι της, όπως είναι η μουσική, οι βόλτες, τα ταξίδια και... οι σούζες (και μετά σου λέει πως μεγάλωσε).

Συμμετεχουν

Δείξε μου και άλλα...