Ταυτότητα

Resident Evil: The Mercenaries 3D

Resident Evil: The Mercenaries 3D

Edition: N/A Genre: Action, Horror Διάθεση: Nortec
Αριθμός παικτών: 1-2 Ανάπτυξη: Capcom/ Tose & Co Ημ. Έκδοσης: 01/07/2011
PEGI: 18 Εκδότης: Capcom Πλατφόρμες: Nintendo 3DS


Μεγάλη θέληση, «μικρό» περιεχόμενο

Η Capcom, από την στιγμή της ανακοίνωσης του Nintendo 3DS, θέλησε να το στηρίξει, κυκλοφορόντας σε σύντομο χρονικό διάστημα δύο τίτλους της πιο επιτυχημένης σειράς τρόμου. Έτσι, το Resident Evil: Mercenaries 3D αποτελεί το «καλωσόρισμα» της σειράς στη νέα φορητή κονσόλα της Nintendo, το οποίο αποτελεί ένα ορεκτικό πριν το κυρίως πιάτο (Revelations) που θα ακολουθήσει τον επόμενο χρόνο. Το ερώτημα που προκύπτει από την κυκλοφορία του τίτλου είναι απλό. Αξίζει η αγορά του Mercenaries 3D ή καλύτερα να περιμένει κάποιος το Revelations;

Το κυρίως παιχνίδι/ gameplay

Όσοι έχουν ασχοληθεί με τα Resident Evil 4 και 5 θα είναι συμφιλιωμένοι με το όνομα “Mercenaries”, αφού αποτελούσε ένα mode που απαιτούσε από εμάς άμεση εξόντωση διαφόρων εχθρών μέσα σε ορισμένο χρονικό διάστημα. Τα πράγματα δε διαφέρουν και πολύ στον τίτλο που πιάσαμε στα χέρια μας. Το παιχνίδι αποτελείται από πέντε βασικούς χάρτες, οι οποίοι αποτελούνται από 3 μέχρι 5 «υπό-επίπεδα» τα οποία έχουμε συναντήσει στα δύο προηγούμενα επεισόδια.

RE-Mercenaries-3D-01-thumb.jpgΤα αρχικά επίπεδα αποτελούν το tutorial του παιχνιδιού, κατά τα οποία θα κατανοήσουμε τους «στόχους» του Mercenaries 3D, ενώ θα έχουμε και μια πρώτη επαφή με το χειρισμό. Εδώ θα θέλαμε να τονίσουμε ότι όσοι έχουν ασχοληθεί ενδελεχώς με τα δύο προηγούμενα μέρη της σειράς, δε θα χρειαστούν περισσότερα από μερικά δευτερόλεπτα να νοιώσουν σαν το σπίτι τους, καθώς ο χειρισμός είναι πανομοιότυπος με τα Resident Evil 4 και 5. Η κίνηση πραγματοποιείται με τον αναλογικό μοχλό, ενώ πατώντας το “R”, η κάμερα μεταφέρεται σε πρώτο πρόσωπο προκειμένου να πυροβολήσουμε χρησιμοποιώντας τον ίδιο αναλογικό, ενώ μπορούμε να κινηθούμε συγχρόνως χρησιμοποιώντας το “L”.

Δυστυχώς, κίνηση και στόχευση συγχρόνως δε δουλεύουν καθόλου καλά λόγω έλλειψης δεύτερου αναλογικού μοχλού και αυτό γιατί, αν επιθυμούμε να κινηθούμε την ώρα που στοχεύουμε, θα το κάνουμε με τον αναλογικό μοχλό, κάτι που σημαίνει ότι δεν μπορούμε να μετακινήσουμε καθόλου το όπλο. Αυτό οδηγεί στην επιλογή μεταξύ «ελεύθερης στόχευσης-ακινησίας» και «σταθερής στόχευσης-κίνησης». Τέλος, να προσθέσουμε ότι η κάτω οθόνη του συστήματος πραγματικά λύνει τα χέρια των παικτών, αφού δε χρειάζεται να περιηγηθεί στα μενού προκειμένου να επιλέξει όπλο ή να γιατρευτεί με κάποιο βότανο. Ένα απλό άγγιγμα της οθόνης και όλα γίνονται απλά και σε πραγματικό χρόνο.

-Αφεντικό να βάλω και άλλα; -Βάλε, βάλε!: Οι προσθήκες

RE-Mercenaries-3D-02-thumb.jpgΠέρα από τα επίπεδα η Capcom γνώριζε ότι πρέπει να προσφέρει περισσότερο περιεχόμενο ώστε να εφοδιαστεί ο τίτλος με αντοχή στο χρόνο και μεγαλύτερη "διάρκεια ζωής". Για αυτόν τον λόγο το Mercenaries 3D διαθέτει τους περισσότερους χαρακτήρες που έχουμε συναντήσει στη διάρκεια της σειράς, ενώ δίνονται σαν bonus και επιπλέον στολές. Επιπρόσθετα, όσο καλύτερα τα πάμε στις πίστες θα ξεκλειδώνουμε και διάφορα “skills”, που θα ενδυναμώνουν τους ήρωες, όπως η μεγαλύτερη αντοχή ή η καλύτερη στόχευση με αυτόματο όπλο. Ωστόσο, όση ισχυρή θέληση και να είχε η Capcom να παραδώσει έναν εμπλουτισμένο τίτλο, γίνεται κατανοητό εξαρχής ότι δύσκολα ο παίκτης θα ασχοληθεί απλώς για να βελτιώσει το σκορ του ή για να ξεκλειδώσει και το τελευταίο skill.

Αυτομάτως, τα παραπάνω δίνουν στον τίτλο μια μικρή διάρκεια, ιδίως για παίκτες που δεν έχουν ασχοληθεί καθόλου με το σύμπαν της σειράς. Από την άλλη, οι πιστοί οπαδοί του franchise ίσως ασχοληθούν πολλές ώρες, και ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά το multiplayer κομμάτι του τίτλου, το οποίο σίγουρα προσθέτει πολλές μονάδες στη διάρκεια ζωής.

RE-Mercenaries-3D-04-thumb.jpgΤο διαδικτυακό τμήμα του Mercenaries 3D λειτουργεί απροβλημάτιστα όσον αφορά τα delays και το lag, στοιχεία που δεν παρατηρήσαμε σε καμία στιγμή της ενασχόλησής μας. Το multiplayer, λοιπόν, δίνει τη δυνατότητα σε δύο παίκτες να συνεργαστούν μεταξύ τους σε συγκεκριμένα επίπεδα του παιχνιδιού, με απώτερο σκοπό το όσον το δυνατό υψηλότερο σκορ. Το μοναδικό αρνητικό στοιχείο που παρατηρήσαμε τόσο στο single όσο και στο multiplayer τμήμα του Mercenaries 3D, είναι η ξαφνική εμφάνιση ή εξαφάνιση των εχθρών, γνωστό και ως “pop up”, το οποίο αν και δεν παρατηρείται τόσο συχνά, σίγουρα θα προκαλέσειι σύγχυση πάνω στην «ένταση» της μάχης.

Τεχνικός τομέας και 3D

Στον τεχνικό τομέα, τώρα, σίγουρο το πρώτο πράγμα που θα ενδιέφερε κάποιον είναι η απόδοση του 3D και για αυτόν τον λόγο θα αναφερθούμε πρώτα σε αυτό. Το τρισδιάστατο αποτέλεσμα είναι άκρως εντυπωσιακό, τόσο στα μενού επιλογών όσο και κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού, καθώς το βάθος των επιπέδων «ξεδιπλώνεται» μπροστά στα μάτια μας.

RE-Mercenaries-3D-05-thumb.jpgΑξίζει να σημειωθεί ότι η «κλιμάκωση» του τρισδιάστατου εφέ μέσω της μπάρας 3D έχει άμεση επίδραση, καθώς όσο μεγαλύτερη ένταση δώσουμε στο εφέ, τόσο πιο εντυπωσιακό βάθος θα απολαύσουμε. Αυτό σημαίνει ότι η εμπειρία από μικρό επίπεδο 3D σε μεγαλύτερο, παρουσιάζει αισθητή διαφορά. Το μόνο θετικό σε αυτό είναι ότι τα μάτια δεν κουράζονται τόσο πολύ, κάτι που θα σήμαινε τη μείωση της έντασης ή και την ολοκληρωτική απενεργοποίηση του εφέ.

{PAGE_BREAK}

Όσον αφορά τα γραφικά, το οπτικό αποτέλεσμα είναι τουλάχιστον εντυπωσιακό. Το γενικό σύνολο δίνει την εντύπωση ότι τα γραφικά είναι ανώτερα από αυτά που συναντήσαμε στο Resident Evil 4 και στο GameCube. Οι χαρακτήρες έχουν εξαιρετικό σχεδιασμό και animation, ενώ το ίδιο ισχύει και για τους αντιπάλους, αν και όταν βρίσκονται σε μεγάλη απόσταση, θα παρατηρήσουμε σπασμωδικές εκ μέρους τους κινήσεις έως ότου φτάσουν σε απόσταση βολής. Οι υφές στους περιβάλλοντες χώρους δεν εντυπωσιάζουν, ενώ σε ορισμένα σημεία είναι θολές ελέω καλύτερου σχεδιασμού των χαρακτήρων, αλλά αυτό δε δημιουργεί σε καμία περίπτωση αρνητική εντύπωση αν αναλογιστούμε τις δυνατότητες της κονσόλας. Τέλος, να προσθέσουμε ότι και το antiallising είναι αρκετά καλό, ιδιαίτερα στους χαρακτήρες, στους οποίους σπάνια θα δούμε κάποια «γραμμή» στην καμπυλότητά τους.

Στα του ήχου τώρα, ο τίτλος της Capcom δεν έχει να επιδείξει τίποτα ιδιαίτερο. Απλά μουσικά κομμάτια θα μας συντροφεύουν κατά τη διάρκεια των περιπετειών μας, ενώ τα ηχητικά εφέ από τα όπλα ή τις κραυγές προσφέρουν καλύτερο αποτέλεσμα αν χρησιμοποιήσουμε ακουστικά, καθώς η ένταση των ηχείων είναι σχετικά χαμηλού επιπέδου.

"Που πας βρε Capcom;"

Εν κατακλείδι, η Capcom θέλησε να προσφέρει στο κοινό έναν πλήρη τίτλο, αλλά όσο και να προσπαθήσει δε μπορεί να αλλάξει την ουσία αυτού του παιχνιδιού και η ουσία του είναι μια «συμπληρωματική» ασχολία μετά τον κύριο τίτλο. Και εδώ (προφανώς) δεν υπάρχει κάποιος κύριος τίτλος, με αποτέλεσμα η όρεξη του παίκτη να φτάνει πολύ σύντομα σε κορεσμό. Ιδιαίτερα όποιοι δεν είναι οπαδοί της σειράς και δεν έχουν τη δυνατότητα να παίξουν διαδικτυακά, πολύ δύσκολα θα ασχοληθούν πάνω από 3-4 ώρες με το Mercenaries 3D. Μπορεί να υπάρχει λειψυδρία αξιόλογων τίτλων στη φορητή κονσόλα της Nintendo, όμως η απόκτηση του Mercenaries 3D πρέπει να περάσει από διπλή (ίσως και τριπλή) σκέψη, ιδίως σε τέτοια τιμή.

Γιάννης Σκουλουδάκης

Θετικά

 • Υπέροχα γραφικά και όμορφο 3D
 • Άμεσος και εύκολος χειρισμός
 • Η ύπαρξη του demo για το επερχόμενο Revelations
 • Απροβλημάτιστο multiplayer

Αρνητικά

 • Το παιχνίδι δε μπορεί να σταθεί μόνο του, καθώς «φωνάζει» ότι είναι ένα απλό mode
 • Κίνηση και στόχευση συγχρόνως = Hate for ever
 • Μικρή διάρκεια
 • Αδικαιολόγητα υψηλή τιμή

Βαθμολογία

Σχόλια Χρηστών (26 σχόλια)
 • Spike Spiegel Spike Spiegel 11 Ιουλίου 2011  | 01:41

  Πού πας βρε capcom;

 • KTI_23 KTI_23 09 Ιουλίου 2011  | 15:44

  το παιχνιδι οπως γραφει και ο γιαννης φωναζει οτι ειναι ενα απλο mode και κατα την γνωμη μου δεν μπορει να σταθει σαν τιτλος ποσο μαλλον σε τετοια τιμη...τουλαχιστον εχει το demo του revelations..

 • aragorn2 aragorn2 09 Ιουλίου 2011  | 15:40

  DarthAltair δεν υπάρχει κάποιο ουσιαστικό πρόβλημα με το σύστημα save. Αυτό ενδιαφέρει μόνο όσους το αγοράσουν μεταχειρισμένο, όσοι το πάρουν καινούριο δεν έχουν κάποιο πρόβλημα εκτός αν είναι βιτσιόζοι και θέλουν να μηδενίσουν ότι με κόπο έχτισαν :P
  @ironfist εννοείται ότι για έναν φαν της σειράς είναι θετικό στοιχείο. :)

 • RooF RooF 09 Ιουλίου 2011  | 01:02

  Ηταν απο την αρχη φανερο οτι το παιχνιδι θα ειναι μια αρπαχτη. Παντως εγω θα σταθω στο οτι το 3DS μπορει να δωσει πολυ καλα γραφικα και ανυπομονω για σωστους τιτλους που να το εκμεταλλευονται. Παντως δεν μπορω να καταλαβω γιατι καποιοι κατηγορουν τη Nintendo για το οτι το παιχνιδι ειναι αρπαχτη, την Capcom πρεπει πρωτα να κατηγορουμε. Τη Ninty μπορουμε να την κατηγορησουμε για αλλα πραγματα αν θελουμε ντε και καλα να κατηγορησουμε καποιον.

  ΥΓ. Σαββα μετα φταει η NDF ε; :P :P

 • jamesmccloud jamesmccloud 07 Ιουλίου 2011  | 20:29

  Αυτό. Η Capcom έχει ατιμάσει εδώ και χρόνια το όνομα RE με πολλά "Resident Evil", τύπου Survivor και Outbreak. Το Mercenaries είναι προφανώς κάτι πρόχειρο για να ετοιμάσει το έδαφος για το Revelations. Το περιστατικό με το save file δείχνει ότι ο τίτλος είναι πείραμα. Βέβαια, πέρα από το αναμασημένο περιεχόμενο ως κυκλοφορία δεν έχει ιδιαίτερα μειονεκτήματα, μονάχα δεν δικαιολογείται η τιμή του.

 • BraVeHeart BraVeHeart 07 Ιουλίου 2011  | 19:58

  @jamesmccloud: Πίστεψέ με, έχω παίξει όλα τα Resident Evil και όλα τα "Resident Evil"...:D Αν και πιάνω το νόημα του σχολίου σου. ;)

 • jamesmccloud jamesmccloud 07 Ιουλίου 2011  | 18:05

  @braveheart
  Wow. Δεν έχεις παίξει αρκετά παιχνίδια με το όνομα Resident Evil...

 • NikeFerrari NikeFerrari 07 Ιουλίου 2011  | 17:03

  Όταν πάει στα 15, θα το σκεφτώ.

 • BraVeHeart BraVeHeart 07 Ιουλίου 2011  | 17:01

  'Άθλιο, αδιάφορο και φυσικά, αρπαχτή/εκμετάλλευση του brand. Αν αυτό κάποιοι το λένε Resident Evil, δεν έχω τίποτα άλλο να δηλώσω.

 • ironfist ironfist 07 Ιουλίου 2011  | 01:16

  Σάββα τρολάρεις λίγο ή μου φάινεται??
  Πάντως ρε Γιαννη, θεωρείς θετικό το ότι περιλαμβάνει demo άλλου παιχνιδιού...?
  Πρέπει να είναι πολύ κακό το mercenaries.... 8)

 • DarthAltair DarthAltair 06 Ιουλίου 2011  | 22:52

  @alien-thing thanks man. :)
  Άμα το βρω 5-10 ευρώ θα το τσιμπήσω για συλλογή και μόνο.

 • gfreeman gfreeman 06 Ιουλίου 2011  | 21:08

  Μέχρι τώρα (απ' ό,τι καταλαβαίνω) tech demos και αρπαχτές (και μια παιχνιδάρα στην εφηβεία). Επόμενο κανονικό παιχνίδι το Starfox 64?

 • Gamer-cy Gamer-cy 06 Ιουλίου 2011  | 21:02

  ωραιο review Γιαννη ,συμφωνω μαζι σου σε ολα ,ενταξει δεν νομιζω να το αγορασω, μαλλον θα περιμενω το Revelations

 • lestat25 lestat25 06 Ιουλίου 2011  | 20:29

  gameplay matters only αλλα με τετοια γραφικακια να ωθουν το πακετο ειναι μια καλη αγορα για το συστημα..

 • vasilas432 vasilas432 06 Ιουλίου 2011  | 20:19

  Άλλο ένα fail. Κρίμα ρε Nintendo με απογοήτευσες....

 • purple purple 06 Ιουλίου 2011  | 19:55

  ελπιζω μονο να ειναι τοσο κακο επειδη απλα εχουν ριξει το βαρος στο 6

 • alien-thing alien-thing 06 Ιουλίου 2011  | 19:27

  DarthAltair@ Tο ντεμο δεν εχει save. Ειναι πολυ μικρο και εχεις unlimited ammo.. 5 λεπτα μου πηρε.

 • TheMastas TheMastas 06 Ιουλίου 2011  | 19:00

  Κρίμα που δεν βγάλανε κάτι καινούργιο ας ήτανε και μικρό με τα γραφικά αυτά και βγάλανε ενα Mode συμπληρωματικό του παλιού RE4 για μινι game και για DLC είναι πολύ καλό αλλά οχι για Full price παιχνίδι,είναι κρίμα γιατί αν είχανε ασχοληθεί θα μπορούσανε να κάνουνε κάτι πολύ καλό αλλά προτιμήσανε την εύκολη λύση όπως κάνουνε σε πολλές περιπτώσεις απλά στηριζόμενοι στο εμπορικά μεγάλο " όνομα" ενός παιχνιδιού και πέρνοντας απο τα έτοιμα ..

 • DarthAltair DarthAltair 06 Ιουλίου 2011  | 18:58

  Δεν είδα πουθενά να γίνεται αναφορά στο προβληματικό σύστημα save του τίτλου,αλλά οκ No problem.Άλλη αποράι έχω εγώ.Το ντέμο μπορείς να το παίξεις όσες φορές θέλεις ή είναι σαν το παιχνίδι,δηλαδή με 1 save for a lifetime;

 • Raziel Raziel 06 Ιουλίου 2011  | 17:18

  ◦Κίνηση και στόχευση συγχρόνως = Hate for ever
  αναμενομενο αυτο το αρνητικο αλλα ημαρτον ρε Capcom

 • HeavyRain HeavyRain 06 Ιουλίου 2011  | 17:12

  Παπάτζα παιχνίδι

 • ASUS85 ASUS85 06 Ιουλίου 2011  | 15:35

  Όταν πέσει αρκετά θα το τσιμπήσω...

 • majima majima 06 Ιουλίου 2011  | 15:33

  Oπως και να το κανουμε ειναι ενα minigame.Θα κρατησει για λιγο το ενδιαφερον του παικτη αλλα θα βαρεθει μεχρι να κυκλοφορησουν το Revelations.

 • kmanikas13 kmanikas13 06 Ιουλίου 2011  | 14:30

  "Το γενικό σύνολο δίνει την εντύπωση ότι τα γραφικά είναι ανώτερα από αυτά που συναντήσαμε στο Resident Evil 4 και στο GameCube". Αν ισχυει κατι τετοιο εμενα με ικανοποιει πληρως το παιχνιδι !!!!

 • Evergrey Evergrey 06 Ιουλίου 2011  | 14:20

  Που ειναι οι καλες εποχες του 1996?

 • K850stratos K850stratos 06 Ιουλίου 2011  | 14:14

  Μαλιστα , καλο review το περιμενα να επερνε τοσο αν και ειμαι fun ειναι μια φτηνη παραγωγη και θελανε να το βγαλουμε σκετο ενοοω χωρις ενα ολοκληρωμενο παιχνιδι οπως ειναι τα παλια απλα για να πουλησει η κονσολα της Nintendo κατι παραπανο, αυτο πιστευω. αλλα απο εμενα θα ειναι σιγουρη αγορα :P