Ταυτότητα

Cars 2: The Video Game

Cars 2: The Video Game

Edition: N/A Genre: Racing Διάθεση: CD Media
Αριθμός παικτών: 1-4 Ανάπτυξη: Avalanche Software Ημ. Έκδοσης: 21/06/2011
PEGI: 7 Εκδότης: Disney Interactive Πλατφόρμες: Xbox 360, Wii, PlayStation 3, PC, Nintendo DS


Η εκδίκηση των movie tie-ins

Είτε μας αρέσει είτε όχι, οι κινηματογραφικές μεταφορές είναι ένα αναγκαίο κακό. Και όπως όλα δείχνουν, θα μας συντροφεύει για πολλά χρόνια ακόμα, έστω και αν οι κριτικές δεν είναι πάντοτε οι καλύτερες. Οι θερινοί μήνες είναι μια περίοδος όπου η βιομηχανία δείχνει να σηκώνει το πόδι της από το γκάζι των νέων κυκλοφοριών, οπότε πολλές εταιρίες, επιδιώκοντας να καλύψουν τη δίψα των παικτών για νέους τίτλους, μεταφέρουν στις οθόνες μας κάποια από τις πολλές ταινίες που προβάλλονται συνήθως τέτοια εποχή. Μια τέτοια περίπτωση φαίνεται να είναι και το Cars 2, το οποίο επιθυμεί να κλέψει κάτι από τη λάμψη της ταινίας της Disney, αν και το τελικό αποτέλεσμα είναι αρκετά διαφορετικό από τα αναμενόμενα. Πρακτικά, η Avalanche Software δείχνει να αγνοεί ολοκληρωτικά το περιεχόμενο της animated πρότασης της Pixar και ουσιαστικά να προσφέρει έναν τίτλο που αφενός αποτινάσσει από πάνω του τον όρο του "movie tie-in" και αφετέρου καταφέρνει να είναι εξαιρετικά διασκεδαστικός για τους παίκτες μικρών ηλικιών.

Το ευχάριστο με το Cars 2 είναι πως τα πάντα δείχνουν επιτέλους να διέπονται από μια λογική. Σε μια δημιουργία όπου πρωταγωνιστούν τα αυτοκίνητα –έστω και σε αυτή τη μορφή- το περιεχόμενο επικεντρώνεται αποκλειστικά και μόνο στους αγώνες. Το racing στοιχείο είναι ιδιαίτερα προσεγμένο, διαγράφοντας οριστικά τις όποιες προσπάθειες του παρελθόντος, που τόσο αδιάφορες και προχειροφτιαγμένες έδειχναν.

Το περιεχόμενο

Cars-2-videogame-02-thumb.jpgΟ κεντρικός πυρήνας του Cars 2 The videogame έχει στηθεί γύρω από ένα υποτυπώδες career mode, αν και ουσιαστικά το όλο σενάριο απλά υπάρχει ώστε να συνδεθεί η μία αποστολή με την επόμενη. Πριν βγουν λανθασμένα συμπεράσματα, η κάθε αποστολή είναι ουσιαστικά και ένα διαφορετικός αγώνας. Και αν αναλογιστεί κανείς πως στο σύνολό τους αγγίζουν τους 40, το θέμα της διάρκειας φαίνεται να έχει ήδη λυθεί. Ο παίκτης, αφού επιλέξει το χαρακτήρα της αρεσκείας του, ενημερώνεται πως αναλαμβάνει μια μυστική αποστολή, με άγνωστο όμως περιεχόμενο. Το briefing γίνεται μέσω ενός προγράμματος Α.Ι. με το όνομα C.H.R.O.M.E., αν και όπως μπορεί να συμπεράνει ο καθένας, όλα αυτά γρήγορα θα περάσουν στο περιθώριο και θα δώσουν τη θέση τους στα άγρια γκάζια.

Όπως συνηθίζεται, η πρώτη επαφή του χρήστη με την άσφαλτο γίνεται μέσω ενός κατατοπιστικότατου tutorial, αν και σε γενικές γραμμές τόσο ο έλεγχος όσο και το επίπεδο δυσκολίας, είναι ρυθμισμένα με τέτοιο τρόπο ώστε να προσεγγίσουν αμέσως τους πολύ νεαρούς παίκτες. Οι πρωταγωνιστές του Cars 2 είναι φυσικά οι γνωστές φιγούρες της ταινίας, μόνο που στο δεύτερο μέρος οι παρουσίες έχουν πολλαπλασιαστεί.

Cars-2-videogame-03-thumb.jpgΣτην αρχή θα είναι διαθέσιμοι μόνο 10 χαρακτήρες, αλλά με την πάροδο του career mode, το τελικό νούμερο θα αγγίξει τους 35. Πάντως το πρώτο αρνητικό χτύπημα έρχεται από το κεντρικό μενού, μιας και πέρα από την επιλογή καριέρας δεν υπάρχει τίποτα άλλο. Ευτυχώς το σκηνικό μετά από μερικές ώρες ανατρέπεται, με την Avalanche Software να αποκαλύπτει σταδιακά ολοένα και περισσότερα modes. Η ολοκληρωτική απουσία δικτυακών αναμετρήσεων σαφέστατα και θέτει κάποιους περιορισμούς, αλλά όπως θα δούμε και παρακάτω, το συγκεκριμένο κενό καλύπτεται από άλλες επιλογές.

Κοιτάζοντας πονηρά το Mario Kart

Cars-2-videogame-04-thumb.jpgΤο Cars 2 είναι σε γενικές γραμμές ένα arcade racer, το οποίο προσπαθεί να δανειστεί αρκετά στοιχεία από τη σειρά Mario Kart και ευτυχώς σε αρκετούς τομείς τα πηγαίνει περίφημα. Οι πρώτες δοκιμασίες – αγώνες θα είναι μια εύκολη διαδικασία, ενώ η συνέχεια πραγματικά θα εκπλήξει ακόμα και τους φανατικούς υποστηρικτές των πιο "σοβαρών" racing δημιουργιών. Σύμμαχος των υποψήφιων πρωταθλητών θα είναι ο πάντοτε ακριβέστατος χειρισμός, όπου τα πάντα δείχνουν να λειτουργούν σωστά και να ακολουθούν πιστά το γενικότερο ύφος των συγκεκριμένων χαρακτήρων – αυτοκινήτων.

Πέρα από το πλήκτρο του άλματος, το οποίο θα αποδειχθεί σωτήριο ουκ ολίγες φορές, ο τίτλος προσφέρει την επιλογή powerslide, για την οποία υπάρχει η δυνατότητα να εκτελείται ακόμα και αυτόματα. Στην αντίθετη περίπτωση, ο παίκτης, πριν την είσοδο σε μια στροφή, θα πρέπει να πιέσει και να κρατήσει πατημένο το αντίστοιχο πλήκτρο και το αυτοκίνητο αυτόματα θα πλαγιάσει. Με τις απαραίτητες κινήσεις στο τιμόνι, μια πλαγιολίσθηση θα διαρκέσει αρκετά μέτρα, φορτίζοντας παράλληλα και το boost, που με τη σειρά του θα δώσει μια εκρηκτική ώθηση στο όχημά μας.

Cars-2-videogame-05-thumb.jpgΟ δεξιός αναλογικός μοχλός είναι επιφορτισμένος με αρκετές λειτουργίες και έτσι είτε θα αναλάβει τα πάντοτε εντυπωσιακά ακροβατικά ή, ακόμα καλύτερα, θα μετακινήσει απότομα το αυτοκίνητο δεξιά και αριστερά, θέτοντας εκτός τροχιάς τους αντιπάλους. Και αν όλα αυτά δεν είναι αρκετά, η πλούσια λίστα με τα όπλα θα προσθέσει και μια αίσθηση στρατηγικής στους αγώνες, όπου η χρήση τους θα πρέπει να γίνεται με σύνεση και προσοχή. Πέρα από τους πυραύλους και τα αυτόματα όπλα, μια κηλίδα λαδιού θα προκαλέσει την απώλεια ελέγχου ή, ακόμα καλύτερα, μια μάζα από ζελέ θα κολλήσει στους τροχούς και το παιχνίδι με τη έλλειψη της βαρύτητας, δεν θα έχει προηγούμενο.

Η ήδη ευχάριστη και διασκεδαστική εικόνα του Cars 2 ολοκληρώνεται από τις πολύχρωμες και γεμάτες ζωή διαδρομές, μέσα στις οποίες υπάρχουν διάσπαρτα power ups, ενώ τα αμέτρητα shortcuts θα επιφέρουν είτε τη νίκη είτε την ήττα. Από τις γεμάτες neon διαδρομές της Ιαπωνίας μέχρι το κοσμοπολίτικο Monaco, η ποικιλία των διαδρομών κρίνεται ως αρκετά ικανοποιητική, αν και όπως συνηθίζεται, αρκετές πίστες επαναλαμβάνονται στην πορεία και μάλιστα πολλές φορές.

{PAGE_BREAK}

Περισσότερες επιλογές αλλά το online απόν

Αφού τελικά οι παίκτες περάσουν αρκετές ώρες συντροφιά με το Cars 2 The videogame και αφού ολοκληρώσουν σε ένα ποσοστό το career mode, θα ενημερωθούν πως περισσότερα modes θα είναι διαθέσιμα στο κεντρικό μενού, αν και γνώμη μας είναι πως αυτά θα έπρεπε να βρίσκονταν εκεί εξ αρχής. Τα γνωστά eliminator και battle modes κάνουν την εμφάνισή τους, μαζί με την επιλογή για παιχνίδι πολλών παικτών. Το multiplayer περιορίζεται μόνο σε τοπικό περιβάλλον, αφού μόνο 4 φίλοι μπορούν να αναμετρηθούν ταυτόχρονα μέσω split screen. Δυστυχώς, κάποια επιλογή για δικτυακές αναμετρήσεις απουσιάζει και πραγματικά δημιουργούνται πολλά ερωτηματικά, από τη στιγμή που σε επίπεδο ιδεών στον συγκεκριμένο τομέα, το Cars 2 τα πηγαίνει περίφημα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι φυσικά το capture the flag, όπου οι αντίπαλοι χωρίζονται σε ομάδες των δύο, με τη δράση –κάτω από ορισμένες συνθήκες- να μεταφέρεται σε πρώτο πρόσωπο και το όλο σκηνικό να αποκτά μια ιδιαίτερη εικόνα, που παραπέμπει σε first person shooter.

Ίσως η πίεση χρόνου ώστε ο τίτλος να συμπέσει με την προβολή της ταινίας να μην άφησε πολλά περιθώρια στην Avalanche Software να ασχοληθεί με τον τομέα του multiplayer σε δικτυακό επίπεδο, αλλά με βάση τα δεδομένα της σύγχρονης gaming εποχής, αυτό μπορεί να θεωρηθεί ως ένα σοβαρό παράπτωμα.

Προβλήματα

Cars-2-videogame-06-thumb.jpgΚαι δυστυχώς το προαναφερθέν δεν είναι το μοναδικό. Η μεγάλη διάρκεια του career mode επιτυγχάνεται με την επανάληψη αρκετών διαδρομών, ενώ και η συμπεριφορά των αντιπάλων είναι φορές που καταντάει εκνευριστική. Σε γενικές γραμμές το επίπεδο δυσκολίας βρίσκεται σε υπερβολικά χαμηλά επίπεδα, αλλά είναι πιθανό σε έναν αγώνα, όλα τα αντίπαλα οχήματα να στρέφουν τα πυρά τους μόνο στο όχημα που χειρίζεται ο παίκτης, ακόμα και όταν αυτό δεν βρίσκεται στην κορυφή της κατάταξης. Παράλληλα, τα σχόλιά τους θα επαναλαμβάνονται συνεχώς και έτσι μετά από δύο με τρεις αγώνες, ο καθένας θα αναζητάει τρόπο να κάνει τα αυτοκίνητα να σωπάσουν, αλλά μάταια.

Περνώντας στον τομέα της παρουσίασης, τα γραφικά διακρίνονται πρωτίστως για την αισθητική τους και όχι για την τεχνολογία τους. Οι χαρακτήρες ξεχωρίζουν για τον όμορφο σχεδιασμό τους, ενώ και οι εκφράσεις τους είναι αρκετά επιτυχημένες. Κάτι ανάλογο συμβαίνει και με τις διαδρομές, όπου πέρα από το γεγονός πως σφύζουν από ζωή, είναι πλημμυρισμένες με έντονα και ζεστά χρώματα.

Στον αντίποδα, όμως, υπάρχουν στιγμές που τα textures δεν μπορούν να κρύψουν την άσχημη και θολή εικόνα τους, ενώ αρκετές είναι και οι κατασκευές που εμφανίζονται υπερβολικά χοντροκομμένες. Γενικότερα, η μηχανή γραφικών δεν δείχνει να ζορίζεται ώστε να παρουσιάσει ένα συμπαθητικό αλλά όχι εντυπωσιακό σύνολο, ενώ οι χαμηλές ταχύτητες των αγώνων -ακόμα και με το boost ενεργοποιημένο- έρχονται να προστεθούν στη λίστα με τα αρνητικά του τεχνικού τομέα.

Συμπεράσματα

Cars-2-videogame-07-thumb.jpgΑν θέλαμε να χαρακτηρίσουμε το Cars 2 Τhe videogame απλά και μόνο με μια φράση, θα λέγαμε με απόλυτη σιγουριά πως πρόκειται για μια ευχάριστη έκπληξη. Η Avalanche Software φυσικά και δεν επαναπροσδιορίζει το είδος ή θέτει νέα στάνταρ στην κατηγορία (άλλωστε μιλάμε για έναν κλώνο του Mario Kart), αλλά καταφέρνει να προσφέρει κάτι το πραγματικά διασκεδαστικό. Οπότε, πριν βιαστεί κάποιος να βγάλει συμπεράσματα, στηριζόμενος απλά και μόνο στη λογική μιας βιαστικής μεταφοράς από τον κινηματογράφο, καλό θα είναι να δώσει μια ευκαιρία στον τίτλο της Disney.

Ειδικά οι γονείς, έχουν βρει μια ακόμα δικαιολογία, ώστε να περάσουν ακόμα περισσότερες gaming ώρες συντροφιά με τα παιδιά τους.

Γιώργος Τσακίρογλου

Θετικά

 • Πλήθος από διαδρομές και οχήματα
 • Εύκολο και ακριβές μοντέλο χειρισμού
 • Απευθύνεται επιτυχώς σε παίκτες μικρής ηλικίας...

Αρνητικά

 • ...οι οποίοι θα αγνοήσουν το υπερβολικά χαμηλό επίπεδο δυσκολίας
 • Απουσία online multiplayer

Βαθμολογία

Σχόλια Χρηστών (21 σχόλια)
 • Cha0s13 Cha0s13 29 Ιουλίου 2011  | 02:50

  εγω θα το νοικιασω καποια μερα τι εχω να χασω παντος θα ειναι ωραιο

 • kostas_the_cat kostas_the_cat 17 Ιουλίου 2011  | 13:46

  Θα το παρω stadar αφου μου αρεσε και το προτο γιατη να μην το παρω

 • Solid7 Solid7 15 Ιουλίου 2011  | 00:31

  Ίσως να έχεις δίκιο σχετικά με τη δυσκολία του τίτλου (ότι δηλαδή είναι φτηνή). Πάντως σχετικά με το 3d, τα πράγματα είναι πολύ υποκειμενικά όντως, γιατί τα όρια αντοχής του καθενός είναι πολύ διαφορετικά και εξαρτώνται από την κατάσταση της όρασής του.

 • tiflopodikas tiflopodikas 13 Ιουλίου 2011  | 15:13

  το πρωτο το ειχα κατα ευχαριστηθει ηταν ωραιο παιχνιδακι για να περνας ευχαριστα τον χρονο σου.Και αυτο φαινεται ακομα πιο ωραιο.

 • tsaki256 tsaki256 12 Ιουλίου 2011  | 20:46

  Φιλε μου Solid7 το 3d το βρηκα απλα συμπαθητικο. Εσυ λες πως το Motorstorm στον συγκεκριμενο τομεα ειναι κουραστικο, εγω λεω οτι τα Evolution studios βρισκονται πολλα χρονια μπροστα. Ολες οι αποψεις δεκτες.

  Σχετικα με την ΑΙ, ο τιτλος ουσιαστικα παραπλανει. Ακομα και στις τελευταιες αποστολες, το μονο που απαιτείται ειναι να μενεις πισω στους δυο πρωτους γυρους και να κανεις επιθεση στον τελευταιο. Σιγουρη και ευκολη νικη. Αν απο την αρχη κινεισαι γρηγορα, ολα τα αντιπαλα πυρα ερχονται κατα πανω σου

 • Solid7 Solid7 12 Ιουλίου 2011  | 18:16

  Αυτό που δεν αναφέρεται στο review και ήταν λόγος αγοράς για εμένα τουλάχιστον, είναι ότι στην έκδοση ps3 το παιχνίδι υποστηρίζει 3d και το αποτέλεσμα είναι πάρα πολύ καλό στα γραφικά. Προσωπικά από όλους τους τίτλους 3d που έχω στην κατοχή μου, το cars 2 στέκεται στις πρώτες σειρές, γιατί χωρίς να σε κουράζει όπως το motorstorm με τις συνεχείς εναλλάγες σκηνικών που έρχονται κατά πάνω σου, καταφέρνει να εντυπωσιάσει με ποικιλία χρωμάτων και τη φαντασία στις πίστες και στα αυτοκίνητα. Η δυσκολία από την άλλη δε θα έλεγα πως είναι μικρή, αφού έχοντας ασχοληθεί πολλές μέρες με το παιχνίδι, σε ορισμένα επίπεδα το AI είναι αμείλικτο.

 • SetaShouji SetaShouji 12 Ιουλίου 2011  | 17:37

  Το πρώτο στο PS2, ήταν πολύ καλό, το 2 δεν θα ήταν;;; Για αγορά δεν πάει σίγουρα αλλά για ενοίκιαση μάλλον ναι!

  @Angelos522 καλό για movie tie in όχι γενικά.

 • asimodrakos asimodrakos 12 Ιουλίου 2011  | 17:31

  για παιδακια μπορει να παιρνει 7 πιθανωσ και 10.ουτε γραφικα κοιτουν ουτε τιποτα.αλλα οχι να το παρουμε και για σοβαρο παιχνιδι.

 • medusakias. medusakias. 12 Ιουλίου 2011  | 05:29

  Για μενα το απουσια Online multiplayer παει στα θετικα για ολα τα παιχνιδια

 • Angelos522 Angelos522 11 Ιουλίου 2011  | 21:42

  Ρε Gameover, αφού είναι τόσο καλό για παιχνίδι του ίδους του γιατί μόνο 7 ?

 • Gamer-cy Gamer-cy 11 Ιουλίου 2011  | 21:02

  ωραιο review ,το οποιο διαβαζοντας το , θελω να δοκιμασω το παιχνιδι

 • NikeFerrari NikeFerrari 11 Ιουλίου 2011  | 20:00

  Το 1 το απόλαυσα, οπότε γιατί όχι και αυτό, στα 10 με 15Ε φυσικά.

 • TheMastas TheMastas 11 Ιουλίου 2011  | 19:58

  Αρκετα καλο για μικρότερες κυρίως ηλικίες,πιθανώς και λογο του racing θέματος του :)

 • KTI_23 KTI_23 11 Ιουλίου 2011  | 19:08

  ειναι βασικα σαν ενα κλωνος του mario kart με οπλα και modes απο το Jak X..παντως ειναι αρκετα "συμπαθητικο" και αν και απευθυνεται σε νεαροτερους παικτες, καταφερνει να "σπασει" για λιγο εστω την "καταρα" των αποτυχημενων movie-tie-in παιχνιδιων..σημαντικοτατη ωστοσο απουσια ενα- υποτυπωδες εστω- online multiplayer..

 • Asansol21 Asansol21 11 Ιουλίου 2011  | 18:13

  Γιατι πλεον παραπολλα παιχνιδια εχουν αυτη την εφαρμογη και ενας κλονος του mario kart δεν θα μπορουσε να μην την εχει.Κατα τα αλλα θα το νοικιασω μια μερα να το δω και απο κοντα

 • MrHakaider12 MrHakaider12 11 Ιουλίου 2011  | 17:52

  H απουσία online γαιτί συγκαταλέγεται στα αρνητικά?

 • jimugias jimugias 11 Ιουλίου 2011  | 17:50

  Η ταινια απο την αλλη εχει παρει τις χαμηλοτερες βαθμογιες σε σχεση με ολες τις ταινιες της pixar.Το πρωτο cars παντως στο psp μου αρεσε τρελα.Αυτο ισως το παρω για το 360.

 • V.I.P. andrila V.I.P. andrila 11 Ιουλίου 2011  | 17:09

  drgci + 1

 • madtheo madtheo 11 Ιουλίου 2011  | 16:23

  Εμένα ο μικρός μου αδερφός ήθελε να του βάλουμε 10 οπότε δεν μπορούσα να κάνω διαφορετικά! :P

 • drgci drgci 11 Ιουλίου 2011  | 16:17

  ελεος δηλαδη βαθμολογια χρηστων 4 και ειμαι σιγουρος πως δεν εχουν παιξει καν το παιχνιδι μπορει να μην διαβασαν ουτε το review

 • PAVLOS 96 PAVLOS 96 11 Ιουλίου 2011  | 15:43

  7! Τοσο καλο ειναι!Θα το νοικιασω σιγουρα