Ταυτότητα

Call of Duty: Black Ops - Annihilation

Call of Duty: Black Ops - Annihilation

Edition: N/A Genre: FPS Διάθεση: Xbox LIVE
Αριθμός παικτών: 1-18 Ανάπτυξη: Treyarch Ημ. Έκδοσης: 28/06/2011
PEGI: 18 Εκδότης: Activision Πλατφόρμες: Xbox 360, PlayStation 3, PC


Τρία map packs, 8 μήνες

Αν θέλει κάποιος να κατηγορήσει την Activision και τη σειρά Call of Duty, έχει πλέον αρκετούς λόγους να το κάνει: Τρία Map packs σε μόλις 8 μήνες, υψηλή τιμή στα 15 ευρώ και έναρξη της συνδρομητικής υπηρεσίας Elite. Από την άλλη, το Black Ops είναι το παιχνίδι με τις υψηλότερες πωλήσεις σε αυτήν τη γενιά και 8 μήνες μετά από την κυκλοφορία του, βρίσκεται ακόμη στο Top 10 των Charts. Κάθε απόγευμα μπορεί να δει κανείς (μόνο στο Xbox Live) κοντά στους 500 χιλιάδες παίκτες Online στο matchmaking –πέντε φορές μεγαλύτερο νούμερο από αυτό του Halo: Reach. Θα ήταν παράλογο για μια εταιρεία να μην προσφέρει «after sale» υποστήριξη για έναν τίτλο με τόσο μεγάλη επιτυχία και με τόσους ενεργούς παίκτες, κάτι που μας φέρνει στο τρίτο (και τελευταίο;) πακέτο χαρτών για το Black Ops.

Silo

Όλοι οι χάρτες αυτού του πακέτου έχουν κάποιο «κυκλικό σχεδιασμό». Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει στο κέντρο μια μικρή ανοικτή αρένα και περιμετρικά της υπάρχουν διάφορες εγκαταστάσεις, σπίτια και περάσματα, που όμως όλα έχουν πρόσβαση προς το κέντρο. Ο Silo είναι ένας τέτοιος χάρτης και βρισκόμαστε σε μια ρωσική βάση εκτόξευσης πυραύλων, η οποία βρίσκεται ακόμη υπό κατασκευή. Στο κέντρο υπάρχει ένα άδειο εργοτάξιο, στο οποίο «βλέπουν» οι περισσότερες εγκαταστάσεις της βάσης και γι' αυτό μπορούν να χρησιμοποιηθούν άνετα όπλα όπως τα Snipers.

dlc3_screenshots_Silo01_large.jpg

Σχεδιαστικά ο χάρτης είναι πολύ συνηθισμένος για CoD παιχνίδι, με τη μόνη διαφορά ότι είναι ανισόπεδος. Το πάνω μέρος της βάσης αποτελείται κυρίως από το κεντρικό κτήριο (πιθανώς κάποιο control room), ενώ το πιο χαμηλό μέρος της βάσης αποτελείται από τις υπόλοιπες μικρότερες βοηθητικές εγκαταστάσεις της βάσης. Το πρόβλημα με αυτόν το χάρτη είναι ότι συνήθως οι δύο ομάδες έχουν την τάση να "καμπερόνονται" στο πάνω μέρος του, καθώς είναι πολύ ευκολότερο από εκεί να φυλάξει κανείς τα περάσματα που οδηγούν από το χαμηλό επίπεδο προς το υψηλότερο. Συνολικά είναι ένας αδιάφορος χάρτης που δεν ξεχωρίζει ιδιαίτερα, ούτε χρωματικά ούτε στο gameplay.

Hazard

Ο Hazard είναι μάλλον και ο καλύτερος χάρτης αυτού του πακέτου, αλλά και ο ομορφότερος. Εδώ βρισκόμαστε σε ένα μικρό γήπεδο του golf κάπου στην Κούβα, ενώ πρέπει να αναφερθεί ότι ο ίδιος ο χάρτης αποτελεί remake του χάρτη Cliffside από το World at War. Στον Hazard ξεχωρίζουν τα όμορφα πράσινα χρώματα, οι λιμνούλες στο πάρκο του golf, ο απογευματινός ήλιος, η θέα στη θάλασσα και φυσικά η κεντρική έκταση με το γήπεδο του golf. Μπορεί ο χάρτης να σχεδιάστηκε ώστε να αξιοποιούνται αρκετά τα Sniper Rifles, όμως πιστεύουμε ότι είναι αρκετά ισορροπημένος, αφού οι περιμετρικές εγκαταστάσεις δίνουν πάντα ασφαλή πρόσβαση στα δύο άκρα του χάρτη και πίσω από τα σημεία που συνήθως περιμένουν οι Snipers.

0001-dlc3_screenshots_Hazard01_large.jpg

Ένα πρόβλημα των χαρτών που σχεδιάζονται για αποκλειστική χρήση των snipers, είναι ότι υποδεικνύουν υπερβολικά στους παίκτες σε ποια σημεία πρέπει να τα χρησιμοποιήσουν. Για παράδειγμα, στον Hazard υπάρχει στην μία άκρη του χάρτη και πάνω από τη λίμνη μία πέτρινη κατασκευή, που έχει ιδανική θέα στο ανοικτό γήπεδο του golf. Αν κάποιος πρόκειται να χρησιμοποιήσει όπλο sniper, θα βρίσκεται σίγουρα σε αυτό το σημείο, κάτι που επίσης γνωρίζουν και οι υπόλοιποι παίκτες. Συνήθως είναι καλύτερο οι χάρτες που θέλουν να κάνουν τους παίκτες να χρησιμοποιούν τα snipers να τους αφήνουν να διαλέγουν οι ίδιοι τα δικά τους σημεία και να μην τους... προδίδουν τόσο πολύ. Αυτό το γεγονός είναι, όπως θα δούμε, ένα συνολικό πρόβλημα αυτού του πακέτου, με πολλά τέτοια σημεία που έχουν «στηθεί» αποκλειστικά για sniping. Ο Hazard είναι συνολικά ένας πολύ ευχάριστος χάρτης, με όμορφα γραφικά και σωστή ισορροπία ανάμεσα σε κλειστά και ανοικτά σημεία.

{PAGE_BREAK}

Hangar 18

Στον Hangar 18 βρισκόμαστε σε μία μυστική αμερικανική βάση, στην Area 51, με τον χάρτη να αποτελεί και τον μεγαλύτερο αυτού του πακέτου. Μπορεί οι τρείς χάρτες (Drive-in, Silo, Hangar18) να χαρακτηρίζονται ως "Medium" σε μέγεθος και μόνο ο Hazard να είναι "Large", όμως στην πραγματικότητα ο Hangar 18 είναι ο μεγαλύτερος, αφού η βάση περιέχει υπερβολικά πολλές εγκαταστάσεις. Στη βάση ξεχωρίζουν οι διάφορες μυστικές εγκαταστάσεις, όπως το δωμάτιο εγχείρησης των εξωγήινων, ένα άλλο δωμάτιο στο οποίο διεξάγονται πειράματα με ρεύμα πάνω σε ένα... μήλο, ενώ στο κέντρο του χάρτη βρίσκεται μια κεντρική αποθήκη, στην οποία υπάρχει μέσα ένα αεροπλάνο με αναμμένες τις τουρμπίνες.

Πιθανώς αυτός ο χάρτης να σχεδιάστηκε με βάση τα Ground War (δηλαδή για παιχνίδια των 18 ατόμων), αφού στα 12 ατόμων παιχνίδια -στα οποία μας αφήνει να παίξουμε η playlist αυτού του πακέτου- παίρνει αρκετό χρόνο να βρει κανείς εχθρούς. Τις περισσότερες φορές ο κόσμος συγκεντρώνεται στην κεντρική αποθήκη και πίσω από το αεροπλάνο, με τις υπόλοιπες εγκαταστάσεις να αποτελούν συνήθως «νεκρές ζώνες». Ο Hangar 18 θα λέγαμε ότι δεν είναι ούτε κακός αλλά ούτε και κάτι το ξεχωριστό σε αυτό το πακέτο.

Drive-In

Στον Drive-in, όπως αποκαλύπτει και η ονομασία του, βρισκόμαστε σε ένα υπαίθριο σινεμά-γκαράζ της δεκαετίας του '50, τότε που ήταν αρκετά διαδεδομένα στην Αμερική. Ο χάρτης είναι επίσης «κυκλικού» τύπου, δηλαδή μια αρένα στο κέντρο (το παρκινγκ) και διάφορες εγκαταστάσεις περιμετρικά. Στον χάρτη ξεχωρίζουν τα δύο υπερυψωμένα σημεία για sniping, με το πρώτο να βρίσκεται στο δωμάτιο προβολής και το δεύτερο στην ξύλινη οθόνη στην απέναντι πλευρά.

dlc3_screenshots_Drive_In02_large.jpg

Ο χάρτης είναι αρκετά μικρότερος από τους προηγούμενους και αν έπρεπε να επισημάνουμε ένα πρόβλημα, αυτό θα ήταν ορισμένα πολύ στενά περάσματα που ωθούν τους παίκτες στο να κάνουν υπερβολική χρήση των ναρκών. Ο Drive-in είναι από τους χειρότερους χάρτες αυτού του πακέτου, κυρίως λόγω της αδιάφορης παλέτας των χρωμάτων, ορισμένων κακών textures και της χαμηλής ανάλυσης φωτογραφίας που χρησιμοποιήθηκε για «ουρανό». Ειδικά σε σχέση με τους Hazard και Hangar 18, ο Drive-in δείχνει αρκετά πρόχειρα σχεδιασμένος.

Shangri-La

Όπως και στο προηγούμενο πακέτο, έτσι και εδώ περιέχονται τέσσερις χάρτες για Multiplayer και ένας για το Zombie mode. Αυτήν τη φορά στο Zombie mode έχουμε το χάρτη Shangri-La και βρισκόμαστε σε μια καταπράσινη ζούγκλα με καταρράκτες, πυκνή βλάστηση και αρχαίους ναούς. Ο χάρτης είναι αρκετά στενός και ο αριθμός των ζόμπι είναι αρκετά μεγάλος και είναι αδύνατον να ξεφύγει κανείς τρέχοντας, όπως στον Call of the Dead από το Escalation. Σε αυτόν τον χάρτη υπάρχουν ορισμένα νέα όπλα, όπως ένα που συρρικνώνει τα ζόμπι, αλλά και νέα είδη εχθρών, όπως τα φλεγόμενα ζόμπι που ανατινάσσονται και θέλουν πολύ μεγάλο αριθμό πυρομαχικών για να πεθάνουν, αλλά και ορισμένες... ζόμπι-μαϊμούδες που πετάγονται από το πουθενά.

dlc3_screenshots_Zombies02_large.jpg

Ο Shangri-La είναι περισσότερο γραμμικός από τους άλλους ζόμπι χάρτες, όμως έχει επίσης πολλά μυστικά, τα οποία πρέπει να ανακαλύψουν οι παίκτες, κάτι που δεν θα το καταφέρουν σίγουρα με την πρώτη φορά. Συνολικά, ο Shangri-La είναι ένας δύσκολος ζόμπι χάρτης, κάτι που προσφέρει επιπλέον «replay value», ενώ είναι και πολύ όμορφος (αν όχι ο ομορφότερος), που μάλλον ζήλεψε κάτι από το Dead Island.

5 χάρτες = 15 ευρώ

Είναι μόδα, λοιπόν, αυτήν την εποχή να κατηγορεί κανείς τη σειρά Call of Duty για "υπέρ-εκμετάλλευση", για "χαμηλή ποιότητα", για "κοροϊδία", για "πωλήσεις από marketing" και διάφορα τέτοια, όπως εύκολα μπορούσε να κατηγορήσει κανείς τη σειρά FIFA μερικά χρόνια πριν (ο λόγος ήταν ο ίδιος ουσιαστικά). Όμως, αν πρέπει σε κάποιον να ρίξουν το φταίξιμο οι παίκτες για την όλη λογική των DLC Map Packs και της όλης «after sale» υποστήριξης, αυτός είναι η Bungie. Εξάλλου, αυτή πρώτη δημιούργησε τα map packs στις κονσόλες από το πρώτο κιόλας Xbox. Η Activision, όπως έκανε πάντα, απλώς αντέγραψε από τους καλύτερους.

Tιμή Annihilation Pack: 1200 Ms points / 15 ευρώ

Γιάννης Πλέσσας

Θετικά

  • Οι χάρτες Hazzard και Shangri-La

Αρνητικά

  • Οι χάρτες Silo και Drive-In
  • Ακριβό πακέτο, για άλλη μια φορά

Βαθμολογία

Συμμετεχουν

Δείξε μου και άλλα...