Ταυτότητα

Bastion

Bastion

Edition: N/A Genre: Action, RPG Διάθεση: Xbox LIVE
Αριθμός παικτών: 1 Ανάπτυξη: Supergiant Games Ημ. Έκδοσης: 20/07/2011
PEGI: 12 Εκδότης: Warner Bros. Πλατφόρμες: Xbox 360


Περιεχόμενα

Μια ακόμα επιτυχία του "Summer of Arcade".


Το Bastion είναι το πρώτο παιχνίδι της Supergiant Games, η οποία -όπως αναφέρει και στην επίσημη ιστοσελίδα της- είναι μία μικρή ομάδα ανάπτυξης με μεγάλες φιλοδοξίες. Και πολύ ταλέντο, θα προσθέσουμε εμείς. Το Bastion είναι γεμάτο νέες ιδέες, οι οποίες ενσωματώνονται άψογα στο παιχνίδι και δίνουν μία νότα φρεσκάδας σε ένα είδος όπου οι αλλαγές είναι σπάνιες και μικρές. Πέρα από την ποιότητά του ως dungeon crawler, το Bastion συνολικά δίνει την εντύπωση πως λίγα είναι τα πράγματα που του στερούν μία θέση ανάμεσα στις καλύτερες indie δημιουργίες της γενιάς, όπως τα Braid ή Limbo, κυρίως λόγω των συναισθημάτων που προσπαθούν να δημιουργήσουν οι υπερφιλόδοξοι δημιουργοί του. Στο σημείο αυτό το Bastion δεν είναι απόλυτα επιτυχημένο, χωρίς να σημαίνει ότι μειώνεται η σημασία σε όσα κάνει πραγματικά εξαιρετικά.

Το Bastion ξεχωρίζει για το καρτουνίστικο και πολύχρωμο art direction που χρησιμοποιεί, αλλά και το animation του. Ο σχεδιασμός των επιπέδων ξεχωρίζει για την ποικιλία και, κυρίως, για τη προσωπικότητα που διαθέτει. Στο animation έχει γίνει εξαιρετική εργασία και αυτό φαίνεται τόσο στη κίνηση του χαρακτήρα όσο και στο animation των επιπέδων που ανασυντίθενται.  Όσο προχωράμε στα dungeons του Bastion, πέτρες, φυτά και άλλα στοιχεία που συνθέτουν τον περιβάλλοντα χώρο, έρχονται και δημιουργούν τα dungeons όσο εμείς κινούμαστε μέσα σε αυτά. Στον ηχητικό τομέα, το soundtrack είναι πραγματικά πολύ καλό, αλλά την παράσταση κλέβει ο εκφωνητής που περιγράφει τη δράση. Ο αφηγητής παρακολουθεί και σχολιάζει τα τεκτενόμενα στην οθόνη, ενώ παράλληλα δίνει πληροφορίες για την υπόθεση και σχολιάζει τα τέρατα και τον κόσμο του παιχνιδιού. Δεν προσέξαμε λάθη ή επανάληψη στην εκφώνηση, κάτι μάλλον εντυπωσιακό με δεδομένο ότι ο εκφωνητής μιλάει συνεχώς.

bastion screen 01

Το στοιχείο αυτό δεν είναι μόνο πολύ έξυπνο, αλλά και άψογα υλοποιημένο, σε σημείο που είναι αρκετό για να διαφοροποιήσει το Bastion από όλα τα υπόλοιπα dungeon crawlers, καθώς συνεισφέρει σημαντικά στην ατμόσφαιρα και κάνει τον κόσμο του παιχνιδιού πιο πειστικό. Ξεκινάμε το παιχνίδι από τη Bastion, από όπου μπορούμε να μεταφερθούμε στα dungeons και τα challenges που ανοίγουμε, για τα οποία θα μιλήσουμε αργότερα. Στην αρχή τα dungeons είναι αρκετά περιορισμένα, αλλά λίγο μετά τη μέση του παιχνιδιού η ποιότητα του σχεδιασμού τους ανεβαίνει κατακόρυφα και εκμεταλλεύεται στο έπακρο τις νέες ιδέες. Όπως προαναφέραμε, τα dungeons του Bastion δημιουργούνται την ώρα που περιηγούμαστε σε αυτά. Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορούμε να δούμε από την αρχή πού πρέπει να πάμε, αλλά πρέπει να κινηθούμε προς όλες τις κατευθύνσεις για να ανοίξουμε νέα μονοπάτια και να εντοπίσουμε κρυστάλλους -που αποτελούν τη χρηματική μονάδα του παιχνιδιού-, collectibles, εξαρτήματα για την αναβάθμιση των όπλων μας και, φυσικά, το μονοπάτι που θα μας οδηγήσει στο τέλος του dungeon.

Χάρις σε αυτήν την πανέξυπνη ιδέα ενισχύεται η αίσθηση της εξερεύνησης και δίνεται η εντύπωση πως τα dungeons είναι πιο πλούσια και πολύπλοκα από ό,τι είναι στην πραγματικότητα. Φυσικά, ένας από τους λόγους που κάνουν τον παίκτη να θέλει να εξερευνεί είναι και η ομορφιά των τοπίων που διασχίζει. Όλα αυτά τα στοιχεία ξεγελούν έξυπνα το μάτι και μας κάνουν να πιστεύουμε ότι κάνουμε κάτι περισσότερο από το να πηγαίνουμε από το σημείο Α στο σημείο Β.

bastion screen 02

Αν και τα dungeons του Bastion δίνουν την εντύπωση ότι είναι γεμάτα με θησαυρούς, δυστυχώς δεν έχουμε τη δυνατότητα να επιστρέψουμε σε κάποιο που έχουμε ολοκληρώσει. Αυτό προφανώς συμβαίνει ώστε να αποτρέψει τους παίκτες από το grinding. Grinding με την παραδοσιακή έννοια εδώ δεν υπάρχει, αλλά όποιος θέλει να ανεβεί γρηγορότερα επίπεδο, μπορεί να ενεργοποιήσει τα Shrines, τα οποία λειτουργούν περίπου όπως τα Skulls του Halo και αυξάνουν τη δυσκολία. Όσο περισσότερα Shrines ενεργοποιούμε, τόσο πιο δύσκολο γίνεται το παιχνίδι και αντίστοιχα αυξάνονται οι κρύσταλλοι και οι πόντοι εμπειρίας που κερδίζουμε.

To leveling εδώ δεν έχει καμία σχέση με αυτό που συναντάμε στα dungeon crawlers τύπου Diablo. Δεν υπάρχει skill tree, ούτε μεγαλώνει η ζημιά που προξενούμε με τα levels. Απλά, αυξάνεται ελαφρώς η μπάρα ενέργειάς μας και αποκτούμε τη δυνατότητα να χρησιμοποιούμε ταυτόχρονα περισσότερα spirits, τα οποία θυμίζουν τα perks κανονικών RPGs, ενώ κάθε level ξεκλειδώνει μία επιπλέον θέση για spirit. Αξίζει να αναφέρουμε ενδεικτικά, ότι ολοκληρώσαμε το παιχνίδι στο level 5. Συνολικά υπάρχουν 10 levels, τα οποία μπορούμε να φτάσουμε στο new game plus. Τα spirits ξεκλειδώνονται όσο προχωράμε, ενώ μπορούμε να αγοράσουμε μερικά από το κατάστημα του παιχνιδιού. Υπάρχουν παντοδύναμα spirits, που για παράδειγμα μπορούν να αυξήσουν την ποσότητα των health potions που μπορούμε να μεταφέρουμε, ενώ άλλα ξεκλειδώνουν effects όπως critical damage όταν έχουμε λίγη ενέργεια, περισσότερες ή δυνατότερες special attacks κ.α.

bastion screen 03

Επιπλέον, δεν υπάρχει το παραδοσιακό looting τύπου Diablo. Στο Bastion βρίσκουμε συνεχώς νέα όπλα, τα όποια, όμως, είναι εντελώς διαφορετικά μεταξύ τους και δεν αποτελούν απλά αναβαθμισμένες εκδόσεις ορισμένων βασικών όπλων. Τα όπλα, ουσιαστικά, δεν διαφέρουν σε ισχύ, αλλά έχουν διαφορετικές δυνατότητες. Έτσι, δεν υπάρχουν εχθροί που είναι περισσότερο ή λιγότερο ευάλωτοι σε ορισμένα όπλα, αλλά μας δίνεται η δυνατότητα να επιλέξουμε τα όπλα που μας βολεύουν και μας αρέσουν περισσότερο.

Σε ό,τι αφορά το σύστημα μάχης, κρατάμε δύο όπλα ταυτόχρονα, χωρίς να υπάρχει περιορισμός στα είδη των όπλων που επιλέγουμε. Υπάρχουν όπλα κατάλληλα για μάχες σώμα με σώμα -όπως ένα σφυρί, ένα σπαθί και ένα δόρυ- και όπλα που είναι κατάλληλα για επιθέσεις εξ αποστάσεως, όπως ένα τόξο, μία καραμπίνα και ένα ρουκετοβόλο. Έχουμε τη δυνατότητα να εναλλάσσουμε τα όπλα μόνο σε συγκεκριμένα κτίρια, τα οποία συναντάμε σε ορισμένα dungeons και στη Bastion όπου επιστρέφουμε μετά από κάθε αποστολή. Τα όπλα διαφέρουν σημαντικά σε αίσθηση, κάτι που οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στον άψογο και αμεσότατο χειρισμό. Τα εν λόγω όπλα έχουν δυνατότητα αναβάθμισης με τη χρήση αντικειμένων που βρίσκουμε στα dungeons και στα challenges. Τα εξαρτήματα που συναντάμε στα dungeons και ο πεπερασμένος αριθμός τους -όπως προαναφέραμε- δίνουν περισσότερους λόγους για εξερεύνηση, ενώ και τα challenges διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο.


Προηγούμενη σελίδα Επόμενη σελίδα

Θετικά

  • Πανέμορφος και ξεχωριστός εικαστικός τομέας Η εξαιρετική υλοποίηση της αφήγησης δίνει προσωπικότητα στο παιχνίδι Πολλές μικρές έξυπνες ιδέες με άριστη υλοποίηση Πολλά όπλα με διαφορετικές δυνατότητες και διαφορετική αίσθηση Αμεσότατος και ακριβέστατος χειρισμός

Αρνητικά

  • Η ιστορία αργεί υπερβολικά να γίνει ενδιαφέρουσα Δεν μπορούμε να επιστρέψουμε σε dungeons που έχουμε ολοκληρώσει

Βαθμολογία

Πρέπει να συνδεθείς για να σχολιάσεις

Συμμετεχουν

Δείξε μου και άλλα...