Ταυτότητα

From Dust

From Dust

Edition: N/A Genre: God game, Strategy Διάθεση: XBLA (online διάθεση)
Αριθμός παικτών: 1 Ανάπτυξη: Ubisoft Montpellier Ημ. Έκδοσης: 27/07/2011
PEGI: 12 Εκδότης: Ubisoft Πλατφόρμες: Xbox 360, PlayStation 3, PC


"Ο Θεός να βάλει το χέρι του..."

Ακούγεται ένας εκκωφαντικός θόρυβος. Το νησί όπου βρισκόμαστε, αρχίζει και χορεύει στους ρυθμούς του εγκέλαδου. Τα ρίχτερ, ξυπνούν τον κρατήρα του ενεργού ηφαιστείου. Λάβα καυτή, σαν θανατηφόρο σιρόπι αρχίζει και κατρακυλάει από την πλαγιά, καταπίνοντας τα πάντα στο πέρασμά της. Το τραγικό της ταξίδι σταματάει εκεί που ξεκινάνε τα κύματα. Η αντάμωση των δύο στοιχείων, θυμίζει την αιώνια μάχη του καλού και του κακού. Οι χιλιάδες βαθμοί κελσίου, μηδενίζονται σε δευτερόλεπτα από τη δύναμη του νερού. Εμείς τρέχουμε. Τρέχουμε όσο πιο μακριά γίνεται. Ψάχνουμε για ψηλότερα εδάφη, εκεί που θα είμαστε ασφαλείς. Πουθενά όμως δεν νιώθουμε ασφάλεια. Η φύση είναι εξαγριωμένη και στόχος της εμείς. Ο Θεός να βάλει το χέρι του...

"Ο Θεός να βάλει το χέρι του..."

From_Dust_Review_01-thumb.jpg"Ο Θεός να βάλει το χέρι του...". Μία φράση, που όλοι κάποια στιγμή στη ζωή μας την έχουμε πει ή θα την πούμε, όσο σκληροί και εγωιστές κι αν είμαστε. Πως θα σας φαινόταν, αν σε ένα βιντεοπαιχνίδι, αντί να ζητάτε τη βοήθεια του Θεού, σας δινόταν η ευκαιρία να πάρετε το ρόλο του; Οι παλαιότεροι, ίσως θυμούνται παιχνίδια όπου ο παίκτης παίρνει το ρόλο του Θεού ή κάποιας ανώτερης δύναμης. Ο Peter Molyneux έχει πρωταγωνιστήσει σε αυτήν την κατηγορία παιχνιδιών, που είναι ευρέως γνωστή και ως "God games". Με τίτλους όπως το Populous, το Dungeon Keeper ή το Black & White, ο Βρετανός δημιουργός υλοποίησε μία κρυφή επιθυμία που έχει ο άνθρωπος από το ξεκίνημά του: "Πως θα ήταν αν ήμουν Θεός;".

Ο Eric Chahi, ο άνθρωπος που ολομόναχος μας έδωσε το εξαιρετικό Another World, πλέον, με τη βοήθεια της Ubisoft θέλει κι αυτός να βάλει το δικό του λιθαράκι σε αυτό το πολύ ενδιαφέρον genre. Αφού άφησε τη βιομηχανία των βιντεοπαιχνιδιών, για να ασχοληθεί με την ηφαιστειολογία, επιστρέφει με μία ιδέα που είχε εδώ και δέκα χρόνια. Το From Dust είναι ο δεύτερος τίτλος (μετά το Bastion) που συνοδεύει το Summer of Arcade του Xbox LIVE. Ωστόσο, ο τίτλος θα κυκλοφορήσει αργότερα μέσα στο τρέχον έτος σε PlayStation Network και PC.

From_Dust_Review_02-thumb.jpgΟ παίκτης στο From Dust παίρνει το ρόλο μίας ανώτερης δύναμης, που σκοπό έχει να προστατέψει και να καθοδηγήσει μία αρχαία φυλή η οποία φοράει παράξενες μάσκες, καθώς αυτή ακολουθεί τα ίχνη των προγόνων της και ψάχνει τη λύτρωση. Το σκηνικό παίρνει μέρος σε έναν άγνωστο πλανήτη, που μοιάζει πολύ με τη Γη και υπακούει στους ίδιους φυσικούς νόμους. Στον τίτλο της Ubisoft Montpellier δε βλέπουμε πολέμους μεταξύ των φυλών, ούτε τελετουργικά λατρείας προς κάποιον Θεό. Δεν χρειάζεται να ανησυχούμε ούτε για τη τροφή, ούτε για την ψυχολογία των ανθρώπων, ούτε για δαιμονικές οντότητες. Γενικότερα, οι δημιουργοί δεν μπήκαν καν στον κόπο να ασχοληθούν με τα "ανθρώπινα" και έδωσαν στον παίκτη μόνο τη χειραγώγηση της φύσης, της μορφολογίας του εδάφους και πώς αυτό θα διαμορφώνεται βάσει των φυσικών φαινομένων.

"Όλος ο κόσμος, μια ανάσα"

Ο τίτλος αποτελείται από δώδεκα επίπεδα γρίφων, που αν και ο στόχος είναι κοινός, η δράση σε αυτά είναι πάντα διαφορετική. Ο παίκτης χειρίζεται μία σφαίρα, ονόματι "the breath" που παίζει το ρόλο του κέρσορα στην οθόνη. Το breath μπορεί να δίνει κάποιες βασικές εντολές στη φυλή -όπως το να μετακινηθεί ή να χτίσει τον οικισμό του σε κάποιο σημείο του επιπέδου- καθώς και να συλλέγει άμμο, νερό και λάβα. Η άμμος, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να ανυψωθεί ένα σημείο του εδάφους ή για να καλύψει βράχια με σκοπό την ανάπτυξη βλάστησης, το νερό για να σβήσει τυχόν πυρκαγιές ή για να απλώσει ομοιόμορφα την άμμο, ενώ η λάβα, πέραν της φωτιάς που μπορεί να προκαλέσει, αποτελεί το ιδανικό στοιχείο για την κατασκευή πέτρινων τοιχωμάτων, για την προστασία από τα τσουνάμια και τα παλιρροϊκά κύματα.

From_Dust_Review_03-thumb.jpgΤο breath σταδιακά αποκτά και δυνάμεις, οι οποίες αποκτώνται όταν η φυλή καταφέρει να φθάσει και να χτίσει τον οικισμό της σε καθορισμένα σημεία των επιπέδων. Όταν χτιστούν όλοι οι οικισμοί, ανοίγει η πύλη για το επόμενο επίπεδο. Αυτή είναι και η ραχοκοκαλιά του gameplay: με τη βοήθεια του breath και των δυνάμεών του, ο παίκτης πρέπει να χρησιμοποιήσει τις ικανότητες που του δίνονται, να προστατέψει τα μέλη της φυλής, να αλλάξει τη μορφολογία του εδάφους και να το κάνει ιδανικό έτσι ώστε να χτιστούν όλοι οι απαραίτητοι οικισμοί.

{PAGE_BREAK}

Όπως προαναφέραμε, το breath, εκτός των βασικών ιδιοτήτων του, αποκτάει και ξεχωριστές δυνάμεις, όπως είναι η Jellify Water -σωστά μαντέψατε, "ζελεδοποιεί" ολόκληρο το νερό του επιπέδου για κάποια δευτερόλεπτα, επιτρέποντας στον παίκτη να το μεταφέρει σε κομμάτια ή να ανοίξει περάσματα για τη φυλή ή η Evaporate, που όταν ενεργοποιείται, εξατμίζεται όλο το νερό από το έδαφος. Οι δυνάμεις του breath, μπορούν να έχουν και αρνητική επίδραση, γι' αυτό η χρήση τους πρέπει να γίνεται με προσοχή.

Ο παίκτης έχει να αντιμετωπίσει δύο βασικούς παράγοντες, το χρόνο και τα φυσικά φαινόμενα. Κάθε επίπεδο, αναλόγως του σχεδιασμού του, έχει τους δικούς του κινδύνους. Για παράδειγμα, αν η δράση παίρνει μέρος σε νησί, τότε η φυλή κινδυνεύει από πελώρια τσουνάμια ή παλιρροϊκά κύματα. Αν πάλι, το έδαφος είναι πιο ορεινό, ηφαίστεια με καυτή λάβα απειλούν τους οικισμούς της φυλής. Σε προχωρημένα επίπεδα, ο συνδυασμός όλων των κινδύνων θα πρέπει αν θεωρείται δεδομένος, όπως δεδομένη πρέπει να θεωρείται και η υπομονή που απαιτείται από τον παίκτη για να αντιμετωπίσει όλες αυτές τις απειλές.

"Μηχανή φυσικής...ομορφιάς"

From_Dust_Review_04-thumb.jpgΤο From Dust στηρίζει όλο του το gameplay στην εξαιρετική μηχανή φυσικής (physics engine) που χρησιμοποιεί. Ο τρόπος με τον οποίο τα διάφορα στοιχεία της φύσης υπακούουν στους νόμους του Νεύτωνα, είναι εξωπραγματικός. Τα επίπεδα δίνουν την αίσθηση ότι είναι "ζωντανά", αφού διαμορφώνονται σύμφωνα με τα φυσικά φαινόμενα. Η λάβα θα σχηματίσει βουνά από βράχια, ενώ το νερό από τα ποτάμια θα καταφέρει να βρει διέξοδο προς τη θάλασσα, όπου και θα καταλήξει σχηματίζοντας μικρά Δέλτα.

Τα πάντα αλλάζουν τόσο γρήγορα στην οθόνη, που μερικά επίπεδα γίνονται αγνώριστα μετά από λίγα λεπτά. Το ίδιο εντυπωσιακά είναι και τα γραφικά. Μία πανέμορφη παλέτα χρωμάτων, που κυριαρχεί το πράσινο, το μπλε και το κόκκινο, ντύνει τα επίπεδα με μοναδικό τρόπο, ενώ οι υφές των επιφανειών δείχνουν ρεαλιστικότατες. Τεχνικά, το μοναδικό πρόβλημα που εντοπίσαμε είναι η τεχνητή νοημοσύνη των μελών της φυλής, που καμιά φορά επιλέγουν παράξενες διαδρομές, ενώ υπάρχουν αρκετές πολύ πιο προφανείς.

From_Dust_Review_05-thumb.jpgΣτο From Dust ο ήχος και η μουσική παίζουν καθοριστικό ρόλο στη δημιουργία της ατμόσφαιρας. Πολύ έξυπνα, οι δημιουργοί επέλεξαν να δώσουν στον εκφωνητή -ηλικιωμένο μέλος της φυλής, που διηγείται το ταξίδι τους- γλώσσα που μοιάζει με αυτή των Μάγια. Τα μουσικά θέματα, βαριά και θλιμμένα, αντικατοπτρίζουν την αγωνία και το ταξίδι της φυλής προς το άγνωστο. Οι δε στιγμές που οι άνθρωποι με τις μάσκες κρούουν τα τύμπανα όταν κάποιος κίνδυνος πλησιάζει, είναι μαγικές.

Εκτός της βασικής ιστορίας των δώδεκα επιπέδων, η οποία διαρκεί περίπου έξι με οκτώ ώρες, υπάρχει και το Challenge mode, όπου ο παίκτης καλείται να αντιμετωπίσει μεμονωμένες δοκιμασίες. Το συγκεκριμένο mode, είναι σε θέση να χαρίσει αρκετές ακόμη ώρες ενασχόλησης με την εθιστική μηχανή φυσικής. Τέλος, θεωρούμε πως ο χειρισμός του breath με το controller του Xbox 360, περιορίζει τις ικανότητες του παίκτη και πιστεύουμε ακράδαντα πως το ποντίκι, θα έκανε πολύ καλύτερα τη δουλειά του.

From_Dust_Review_06-thumb.jpgΣυνοψίζοντας, η εμπειρία που εισπράξαμε από το From Dust ήταν μοναδική. Μπορεί να μην αγγίζει την ολοκληρωμένη "God game" εμπειρία των Black & White, ωστόσο, καταφέρνει περίτρανα να εντυπωσιάσει, τόσο με την εξαιρετική μηχανή φυσικής, όσο και με ολόκληρο το σκηνικό στο οποίο διαδραματίζεται. Το From Dust απαιτεί υπομονή και σκέψη, μιας και πρόκειται για παιχνίδι γρίφων και ίσως κάποιοι το βρουν μονότονο και κουραστικό. Αδιαμφισβήτητα, όμως, για κάποιον που αρέσκεται στα God games, είναι μία πρόταση-μονόδρομος. Εμείς, παρόλα αυτά, θα το προτείνουμε σε όλους τους gamers, γιατί σίγουρα οι περισσότεροι έχουν την περιέργεια να δουν πώς είναι να βρίσκεσαι στη θέση του Θεού.

Σάκης Καρπάς

Τιμή στο Xbox Live Marketplace: 1200MS Points (€14.40)

Χώρος που απαιτείται στο σκληρό δίσκο της κονσόλας: 1.08 GB

Θετικά

  • Εξαιρετική και εθιστική μηχανή φυσικής
  • Ρεαλιστικός σχεδιασμός των επιπέδων
  • Η δύναμη της φύσης, απεικονίζεται μοναδικά
  • Απλοί, αλλά απαιτητικοί gameplay μηχανισμοί
  • Ικανοποιητική διάρκεια για XBLA τίτλο

Αρνητικά

  • Η τεχνητή νοημοσύνη των μελών της φυλής αντιμετωπίζει προβλήματα
  • Θα θέλαμε περισσότερες δυνάμεις. Τι Θεοί είμαστε στο κάτω-κάτω;

Βαθμολογία

Συμμετεχουν

Δείξε μου και άλλα...