Ταυτότητα

Harry Potter and the Deathly Hallows part 2

Harry Potter and the Deathly Hallows part 2

Edition: N/A Genre: Action, Adventure Διάθεση: CD Media
Αριθμός παικτών: 1 Ανάπτυξη: EA Bright Light Ημ. Έκδοσης: 15/07/2011
PEGI: 12 Εκδότης: Electronic Arts Πλατφόρμες: Xbox 360, Wii, PlayStation 3, PC, Nintendo DS


"Βάσανους"...δεύτερο μέρος

Δέκα χρόνια. Ακόμα και αν το δεις γραμμένο δυσκολεύεσαι να το συνειδητοποιήσεις. Δέκα χρόνια πέρασαν από την πρώτη προβολή Harry Potter. Ξεκινάς το ταξίδι παιδάκι και το ολοκληρώνεις…μαντράχαλος! Έτσι λοιπόν φτάσαμε στο φετινό καλοκαίρι όπου και η μακροχρόνια διαδρομή στις κινηματογραφικές αίθουσες ολοκληρώνεται όπως αρμόζει στο μικρό μάγο που "μάγεψε" κυριολεκτικά μικρούς και μεγάλους. Όπως ήταν φυσικό, κάθε ταινία συνοδευόταν από το αντίστοιχο παιχνίδι, δίνοντάς μας τη δυνατότητα να ελέγξουμε τους αγαπημένους μας ήρωες κατά τη διάρκεια των τρελών περιπετειών τους. Στέκεται το Deathly Hallows Part 2 επάξια δίπλα στην ταινία, κλείνοντας τον κύκλο των βιντεοπαιχνιδιών το ίδιο επικά; Στην παραπάνω ερώτηση φανταζόμαστε δε θα χρειάζεστε επιπλέον βοήθεια για να βρείτε την απάντηση…

Η ελπίδα πεθαίνει τελευταία… αλλά πεθαίνει σίγουρα

Το συγκεκριμένο παιχνίδι ο υπογράφων δεν το αντιμετώπισε τόσο ως gamer, αλλά περισσότερο ως ένας "Χαριποτερομανής", που περίμενε μέχρι και την τελευταία στιγμή για μία αχτίδα φωτός στο βαθύ πηγάδι που είχε πέσει η σειρά, μετά το, κάτι παραπάνω από τραγικό, Part 1. Τελικά έμεινε με την ελπίδα. Αρχικά να ξεκαθαρίσουμε ότι το Part 2 είναι καλύτερο από το πρώτο μέρος, αλλά ως εκεί. Τα υπόλοιπα θα τα αναλύσουμε περισσότερο στις παρακάτω γραμμές.

ror_fca_08_1280x720-thumb.jpgΤο παιχνίδι ακολουθεί κατά γράμμα τα τεκταινόμενα της ταινίας και μας τοποθετεί στη θέση αρκετών ηρώων που αγαπήσαμε στο ανελέητο κυνηγητό του Χάρι ενάντια στο χρόνο, προκειμένου να βρει έγκαιρα τους εναπομείναντες Πεμπτουσιωτές και να τους καταστρέψει, αν θέλει να εξοντώσει μια για πάντα το μεγαλύτερο και πιο αδίστακτο μάγο της ιστορίας, τον Βόλντεμορντ. Ο τίτλος, μιας και ακολουθεί τα συμβάντα των ταινιών, έχει «απαρνηθεί» τις τραγικές, άσκοπες, ανούσιες (ή όπως αλλιώς θέλετε) δευτερεύουσες αποστολές που καλούμασταν να φέρουμε εις πέρας στο πρώτο μέρος.

Αυτό, πρακτικά, αφαιρεί πολλά λεπτά από τη συνολική διάρκεια, αλλά αυτό δε θα ενοχλήσει όσους επιθυμούν να ολοκληρώσουν το παιχνίδι, μιας και δε θα διαρκέσει περισσότερο από 3 ώρες. Προσωπικά, είδαμε τους τίτλους τέλους λίγο μετά τις 2 ώρες και 30 λεπτά, μισή ώρα περισσότερο από την ταινία δηλαδή. Ναι, καλά διαβάσατε, το παιχνίδι δεν είναι ένα παιχνίδι του Σαββατοκύριακου, αλλά ένα παιχνίδι του Σαββάτου.

"Join the battle" …αν σου βαστά!

hp_dh2_ends_eng_uk-thumb.jpgΟ πυρήνας του gameplay είναι μονότονος από τα πρώτα δευτερόλεπτα. Τι εννοούμε; Αυτές οι 2,5 ώρες που περάσαμε παρέα με τον Χάρι, χωρίζονται περίπου σε ένα τέταρτο cut scenes που προωθούν την ιστορία, ένα τέταρτο περιπλάνηση στα γραμμικά επίπεδα και δύο ώρες μαχών ενάντια σε ορδές Θανατοφάγων. Η ΕΑ Bright Light, που ήταν υπεύθυνη και για το προηγούμενο παιχνίδι, μάλλον δεν είχε και μεγάλη έμπνευση και προτίμησε να διατηρήσει το ίδιο μοτίβο στο gameplay και του δεύτερου μέρους.

{PAGE_BREAK}

Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι και πάλι θα περιηγηθούμε σε διάφορες τοποθεσίες των ταινιών, με μοναδικό σκοπό να πολεμήσουμε ορδές εχθρών. Η ιστορία προχωράει αποκλειστικά και μόνο με cut scenes, αφήνοντας το χρήστη αμέτοχο και με μία μεγάλη πίκρα. Το μοναδικό σημείο που, ευτυχώς, μπορούμε να συμμετάσχουμε και εμείς χωρίς να πολεμάμε, είναι στην σπουδαιότερη στιγμή της ταινίας, όταν ο Χάρι παίρνει τη μεγάλη απόφαση να συναντήσει τον «ξέρετε ποιόν» στο δάσος. Αυτή η συγκεκριμένη στιγμή, αλλά και μερικές ενδιαφέρουσες μάχες με bosses, είναι η όαση στην έρημο.

Harry1-thumb.jpgΔεν μπορούμε να καταλάβουμε πώς η ομάδα ανάπτυξης θεώρησε ότι και πάλι η συνταγή της επιτυχίας (;) βρίσκεται στην αντιμετώπιση εκατοντάδων εχθρών, όταν παιχνίδια που διαπρέπουν στη δράση, όπως το Gears of War, διαθέτουν το «horde» ως ένα απλό mode και όχι ως το κυρίως στοιχείο του gameplay. Το να φτάνουμε στο σημείο να αποκτούμε achievement εξόντωσης 500 εχθρών σε λιγότερο από 2,5 ώρες δείχνει και με το παραπάνω το αποτέλεσμα των κακών επιλογών και της έλλειψης φαντασίας.

Στα του τεχνικού τομέα τώρα, το αποτέλεσμα κυμαίνεται σε μέτρια επίπεδα με τα γραφικά να μην εντυπωσιάζουν ούτε στιγμή. Μέτριες υφές στα περιβάλλοντα, ίδια μοντέλα εχθρών και τραγικό animation προσώπου, στα οποία καμία έκφραση δε σχηματίζεται, ενώ το lιp sync είναι παντελώς άστοχο, καθώς βλέπουμε τα χείλη απλώς να ανοιγοκλείνουν και να μη συμβαδίζουν δευτερόλεπτο με τα όσα λέγονται. Μοναδικό θετικό στοιχείο είναι η ομαλή κίνηση των χαρακτήρων στο χώρο. Τέλος, όσον αφορά τον ηχητικό τομέα, τα πράγματα είναι κάπως καλύτερα με ωραίες μελωδίες, αν και η απουσία των περισσοτέρων ηθοποιών από τις ταινίες είναι αισθητή.

“It all ends July 15”…ευτυχώς

Φτάσαμε, λοιπόν, στο τέλος τόσο των ταινιών, όσο και των βιντεοπαιχνιδιών που τα συνόδευαν. Το αξιοσημείωτο είναι ότι οι τελευταίες ταινίες είχαν την τάση να βελτιώνονται συνεχώς, με αποκορύφωμα την τελευταία, σε αντίθεση με τα παιχνίδια που προτίμησαν να γίνονται το ένα χειρότερο από το άλλο, με αποκορύφωμα το... προηγούμενο. Ναι, ευτυχώς, το Part 2 είναι καλύτερο παιχνίδι από το Part 1, αλλά παραμένει χειρότερο από χιλιάδες άλλους τίτλους. Με διάρκεια που δε ξεπερνά τις 3 ώρες, με γραμμικά επίπεδα, με τις τραγικά επαναλαμβανόμενες και ανούσιες μάχες, με την επιλογή να μην συμμετέχουμε σε σημεία «κλειδιά» της ιστορίας και με το γενικότερο αίσθημα απογοήτευσης που μας συντροφεύει από την αρχή μέχρι το τέλος του τίτλου, είμαστε σίγουροι ότι η ΕΑ δε θα περίμενε πολλά από αυτό το παιχνίδι.

hpdhp2_screenshot-thumb.jpgΣτην τιμή που προσφέρεται το Harry Potter and the Deathly Hallows Part 2, θα ήταν σίγουρα πιο εποικοδομητικό να πάτε στον κινηματογράφο και να παρακολουθήσετε την ταινία πέντε φορές. Γιατί το “Epic Conclusion” που τόσο πολύ προβάλλεται, ισχύει μόνο για την ταινία και ούτε κατά διάνοια για το αντίστοιχο παιχνίδι. Όταν το δείτε στα ράφια των καταστημάτων βγάλτε το ραβδί από κουφοξυλιά και φωνάξτε δυνατά «Avada Kedavra»!!!

Γιάννης Σκουλουδάκης

Θετικά

  • Είναι καλύτερο από το πρώτο μέρος
  • Τελειώνει πολύ σύντομα

Αρνητικά

  • Η ύπαρξή του
  • Μας θυμίζει (με το χειρότερο τρόπο) ότι το ταξίδι τέλειωσε…

Βαθμολογία

Γιάννης  Σκουλουδάκης

Κατάγομαι από τα όμορφα Χανιά, είμαι απόφοιτος λογιστικής και ένα από τα αγαπημένα μου hobbies είναι τα βιντεοπαιχνίδια με τα οποία γαλουχήθηκα από μικρή ηλικία με τα κλασσικά Tetris, Μariο, Contra, συνέχισα με τα αγαπημένα Tomb Raider και Resident Evil και μέχρι και σήμερα συνεχίζω να μαγεύομαι από αυτά. Μεγάλη μου λατρεία επίσης αποτελεί ο κόσμος του Tolkien και ασχολούμαι πολύ και με τον κόσμο των αθλημάτων (ποδόσφαιρο και μπάσκετ κυρίως)!

Πρέπει να συνδεθείς για να σχολιάσεις

Συμμετεχουν

Δείξε μου και άλλα...