"Βάσανους"...δεύτερο μέρος

Δέκα χρόνια. Ακόμα και αν το δεις γραμμένο δυσκολεύεσαι να το συνειδητοποιήσεις. Δέκα χρόνια πέρασαν από την πρώτη προβολή Harry Potter. Ξεκινάς το ταξίδι παιδάκι και το ολοκληρώνεις…μαντράχαλος! Έτσι λοιπόν φτάσαμε στο φετινό καλοκαίρι όπου και η μακροχρόνια διαδρομή στις κινηματογραφικές αίθουσες ολοκληρώνεται όπως αρμόζει στο μικρό μάγο που "μάγεψε" κυριολεκτικά μικρούς και μεγάλους. Όπως ήταν φυσικό, κάθε ταινία συνοδευόταν από το αντίστοιχο παιχνίδι, δίνοντάς μας τη δυνατότητα να ελέγξουμε τους αγαπημένους μας ήρωες κατά τη διάρκεια των τρελών περιπετειών τους. Στέκεται το Deathly Hallows Part 2 επάξια δίπλα στην ταινία, κλείνοντας τον κύκλο των βιντεοπαιχνιδιών το ίδιο επικά; Στην παραπάνω ερώτηση φανταζόμαστε δε θα χρειάζεστε επιπλέον βοήθεια για να βρείτε την απάντηση…

Η ελπίδα πεθαίνει τελευταία… αλλά πεθαίνει σίγουρα

Το συγκεκριμένο παιχνίδι ο υπογράφων δεν το αντιμετώπισε τόσο ως gamer, αλλά περισσότερο ως ένας "Χαριποτερομανής", που περίμενε μέχρι και την τελευταία στιγμή για μία αχτίδα φωτός στο βαθύ πηγάδι που είχε πέσει η σειρά, μετά το, κάτι παραπάνω από τραγικό, Part 1. Τελικά έμεινε με την ελπίδα. Αρχικά να ξεκαθαρίσουμε ότι το Part 2 είναι καλύτερο από το πρώτο μέρος, αλλά ως εκεί. Τα υπόλοιπα θα τα αναλύσουμε περισσότερο στις παρακάτω γραμμές.

Το παιχνίδι ακολουθεί κατά γράμμα τα τεκταινόμενα της ταινίας και μας τοποθετεί στη θέση αρκετών ηρώων που αγαπήσαμε στο ανελέητο κυνηγητό του Χάρι ενάντια στο χρόνο, προκειμένου να βρει έγκαιρα τους εναπομείναντες Πεμπτουσιωτές και να τους καταστρέψει, αν θέλει να εξοντώσει μια για πάντα το μεγαλύτερο και πιο αδίστακτο μάγο της ιστορίας, τον Βόλντεμορντ. Ο τίτλος, μιας και ακολουθεί τα συμβάντα των ταινιών, έχει «απαρνηθεί» τις τραγικές, άσκοπες, ανούσιες (ή όπως αλλιώς θέλετε) δευτερεύουσες αποστολές που καλούμασταν να φέρουμε εις πέρας στο πρώτο μέρος.

Αυτό, πρακτικά, αφαιρεί πολλά λεπτά από τη συνολική διάρκεια, αλλά αυτό δε θα ενοχλήσει όσους επιθυμούν να ολοκληρώσουν το παιχνίδι, μιας και δε θα διαρκέσει περισσότερο από 3 ώρες. Προσωπικά, είδαμε τους τίτλους τέλους λίγο μετά τις 2 ώρες και 30 λεπτά, μισή ώρα περισσότερο από την ταινία δηλαδή. Ναι, καλά διαβάσατε, το παιχνίδι δεν είναι ένα παιχνίδι του Σαββατοκύριακου, αλλά ένα παιχνίδι του Σαββάτου.

"Join the battle" …αν σου βαστά!

Ο πυρήνας του gameplay είναι μονότονος από τα πρώτα δευτερόλεπτα. Τι εννοούμε; Αυτές οι 2,5 ώρες που περάσαμε παρέα με τον Χάρι, χωρίζονται περίπου σε ένα τέταρτο cut scenes που προωθούν την ιστορία, ένα τέταρτο περιπλάνηση στα γραμμικά επίπεδα και δύο ώρες μαχών ενάντια σε ορδές Θανατοφάγων. Η ΕΑ Bright Light, που ήταν υπεύθυνη και για το προηγούμενο παιχνίδι, μάλλον δεν είχε και μεγάλη έμπνευση και προτίμησε να διατηρήσει το ίδιο μοτίβο στο gameplay και του δεύτερου μέρους.

{PAGE_BREAK}

Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι και πάλι θα περιηγηθούμε σε διάφορες τοποθεσίες των ταινιών, με μοναδικό σκοπό να πολεμήσουμε ορδές εχθρών. Η ιστορία προχωράει αποκλειστικά και μόνο με cut scenes, αφήνοντας το χρήστη αμέτοχο και με μία μεγάλη πίκρα. Το μοναδικό σημείο που, ευτυχώς, μπορούμε να συμμετάσχουμε και εμείς χωρίς να πολεμάμε, είναι στην σπουδαιότερη στιγμή της ταινίας, όταν ο Χάρι παίρνει τη μεγάλη απόφαση να συναντήσει τον «ξέρετε ποιόν» στο δάσος. Αυτή η συγκεκριμένη στιγμή, αλλά και μερικές ενδιαφέρουσες μάχες με bosses, είναι η όαση στην έρημο.

Δεν μπορούμε να καταλάβουμε πώς η ομάδα ανάπτυξης θεώρησε ότι και πάλι η συνταγή της επιτυχίας (;) βρίσκεται στην αντιμετώπιση εκατοντάδων εχθρών, όταν παιχνίδια που διαπρέπουν στη δράση, όπως το Gears of War, διαθέτουν το «horde» ως ένα απλό mode και όχι ως το κυρίως στοιχείο του gameplay. Το να φτάνουμε στο σημείο να αποκτούμε achievement εξόντωσης 500 εχθρών σε λιγότερο από 2,5 ώρες δείχνει και με το παραπάνω το αποτέλεσμα των κακών επιλογών και της έλλειψης φαντασίας.

Στα του τεχνικού τομέα τώρα, το αποτέλεσμα κυμαίνεται σε μέτρια επίπεδα με τα γραφικά να μην εντυπωσιάζουν ούτε στιγμή. Μέτριες υφές στα περιβάλλοντα, ίδια μοντέλα εχθρών και τραγικό animation προσώπου, στα οποία καμία έκφραση δε σχηματίζεται, ενώ το lιp sync είναι παντελώς άστοχο, καθώς βλέπουμε τα χείλη απλώς να ανοιγοκλείνουν και να μη συμβαδίζουν δευτερόλεπτο με τα όσα λέγονται. Μοναδικό θετικό στοιχείο είναι η ομαλή κίνηση των χαρακτήρων στο χώρο. Τέλος, όσον αφορά τον ηχητικό τομέα, τα πράγματα είναι κάπως καλύτερα με ωραίες μελωδίες, αν και η απουσία των περισσοτέρων ηθοποιών από τις ταινίες είναι αισθητή.

“It all ends July 15”…ευτυχώς

Φτάσαμε, λοιπόν, στο τέλος τόσο των ταινιών, όσο και των βιντεοπαιχνιδιών που τα συνόδευαν. Το αξιοσημείωτο είναι ότι οι τελευταίες ταινίες είχαν την τάση να βελτιώνονται συνεχώς, με αποκορύφωμα την τελευταία, σε αντίθεση με τα παιχνίδια που προτίμησαν να γίνονται το ένα χειρότερο από το άλλο, με αποκορύφωμα το... προηγούμενο. Ναι, ευτυχώς, το Part 2 είναι καλύτερο παιχνίδι από το Part 1, αλλά παραμένει χειρότερο από χιλιάδες άλλους τίτλους. Με διάρκεια που δε ξεπερνά τις 3 ώρες, με γραμμικά επίπεδα, με τις τραγικά επαναλαμβανόμενες και ανούσιες μάχες, με την επιλογή να μην συμμετέχουμε σε σημεία «κλειδιά» της ιστορίας και με το γενικότερο αίσθημα απογοήτευσης που μας συντροφεύει από την αρχή μέχρι το τέλος του τίτλου, είμαστε σίγουροι ότι η ΕΑ δε θα περίμενε πολλά από αυτό το παιχνίδι.

Στην τιμή που προσφέρεται το Harry Potter and the Deathly Hallows Part 2, θα ήταν σίγουρα πιο εποικοδομητικό να πάτε στον κινηματογράφο και να παρακολουθήσετε την ταινία πέντε φορές. Γιατί το “Epic Conclusion” που τόσο πολύ προβάλλεται, ισχύει μόνο για την ταινία και ούτε κατά διάνοια για το αντίστοιχο παιχνίδι. Όταν το δείτε στα ράφια των καταστημάτων βγάλτε το ραβδί από κουφοξυλιά και φωνάξτε δυνατά «Avada Kedavra»!!!

Γιάννης Σκουλουδάκης

Ταυτότητα παιχνιδιού

Edition: N/AGenre: Action, AdventureΔιάθεση: CD Media
Αριθμός παικτών: 1Ανάπτυξη: EA Bright LightΗμ. Έκδοσης: 15/07/2011
PEGI: 12Εκδότης: Electronic ArtsΠλατφόρμες: PC, Xbox 360, PlayStation 3, Wii, Nintendo DS

Θετικά

 • Είναι καλύτερο από το πρώτο μέρος
 • Τελειώνει πολύ σύντομα

Αρνητικά

 • Η ύπαρξή του
 • Μας θυμίζει (με το χειρότερο τρόπο) ότι το ταξίδι τέλειωσε…

Βαθμολογία

Κατάγομαι από τα όμορφα Χανιά, είμαι απόφοιτος λογιστικής και ένα από τα αγαπημένα μου hobbies είναι τα βιντεοπαιχνίδια με τα οποία γαλουχήθηκα από μικρή ηλικία με τα κλασσικά Tetris, Μariο, Contra, συνέχισα με τα αγαπημένα Tomb Raider και Resident Evil και μέχρι και σήμερα συνεχίζω να μαγεύομαι από αυτά. Μεγάλη μου λατρεία επίσης αποτελεί ο κόσμος του Tolkien και ασχολούμαι πολύ και με τον κόσμο των αθλημάτων (ποδόσφαιρο και μπάσκετ κυρίως)!

Σχετικά άρθρα βάσει tags

Ο Μάιος στο Xbox Live Gold
Ενδιαφέροντας μήνας με Metal Gear Solid V, Vanquish και άλλα!
Τι φέρνει ο Απρίλιος στους Gold members του Live
"Δυνατός" μηνάς με Dead Space 2 και Assassin’s Creed: Syndicate.
Ξεκίνησε το Spring Sale της Microsoft
Παρά πολλά παιχνίδια με μειωμένες τιμές έως και 65%.
Ο Μάρτιος 2018 στο Xbox Live Gold
Με Trials of the Blood Dragon, SuperHot, Brave: The Video Game και Quantum Conundrum.
Ο Φεβρουάριος 2018 στο Xbox Live Gold
Με Shadow Warrior, Assassin’s Creed Chronicles: India, Split/Second και Crazy Taxi.
Τεστάρετε τις γνώσεις σας επάνω στη σειρά Final Fantasy
 Επετειακό κουίζ πριν τη λήξη των εορτασμών.
Ο Ιανουάριος 2018 στο Xbox Live Gold
The Incredible Adventures of Van Helsing III, Tomb Raider Underworld και Army of Two.
Ο Δεκέμβριος στο Xbox Live Gold
Με Warhammer End Times- Vermintide και Child of Eden.
Και στο Switch τo Max: The Curse Of Brotherhood
Τέσσερα χρόνια μετά την κυκλοφορία του στις πλατφόρμες της Microsoft.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία:

Πρέπει να συνδεθείς για να σχολιάσεις

Άτομα σε αυτή τη συζήτηση

 • ακομα μια πατατα με 3 απο τα 10

 • " Αρνητικα : Η υπαρξη του " χαχαχαχα κορυφη.
  Ποσο καιρο παιδευοσουνα μ'αυτην τη βλακεια ρε Γιαννη;; Αρε De-Kalif τι κανεις

 • Τυχεράκια....όλο τα καλά review παίρνεις και αφήνεις τις μούφες για τους άλλους. Τσκ τσκ τσκ ντροπή σου. Δεν παίζεις ομαδικά.
  Άντε......σου εύχομαι και στο μέλλον να κάνεις review απο παιχνιδάρες σαν το χάρι πότερ. Πάντα τέτοια. :lol:

 • Ο Σκουλού, μπορεί χωρίς ραβδί να συρρικνώσει τα παιδιά, αγάπη μου.

 • Υπάρχει συλλεκτική? Την αγοράζω όσο όσο !

 • "H ύπαρξη του" !!!! Χε χε epic commment !

 • Να σπαμαρω και εγω
  Ο Σκουλου μπορει να νικησει τον Βολντεμορτ απο την κοιλια της μανας του
  Ο Σκουλου τελειωνει ενα παιχνιδι Χαρι ποτερ χωρις καν να το βαλει στην κονσόλα

 • Δεν ξέρω για το παιχνίδι αλλά η ταινία είναι το κάτι άλλο.

 • θα περιμενω να βγουν ολεs οι ταινιεs σε πακετο απο το να παρω αυτην την παιχνιδαρα..κριμα που τελειωσε αυτο το πανεμορφο ταξιδι στον κοσμο του χαρρυ..:(
  ο σκουλου κανει wingardium leviosa χωριs να πει τα λογια..
  καθε φορα που κοιταει καποιον καχυποπτα του εξαπολυει το ξορκι avanda kedavra

 • Οταν ο Σκουλου κερδισε το Κυπελλο της Φωτιας, βρηκε μεσα τη Φιλοσοφικη Λιθο
  Οταν γεννηθηκε ο Harry Potter, ο Σκουλου επινε freddo στο Αζκαμπαν (χωρις καλαμακι)
  Oταν ο Σκουλου φωναζει Avada Kedavra, ο Harry χορευει ζεμπεκια και ο Voldemord βαραει παλαμακια

 • Πολύ κρίμα... Στεναχορίθικα πάρα πολύ :(
  Περίμενα να ταν κάτι καλό σαν τελευταίο και επικό.
  Μάλλον δεν θα το πάρω και θα περιμένω το Lego Harry potter 5-7, για να δούμε...

 • Ο Σκουλού μπορεί να απατήσει την Lara με την Bayionetta και να την βγάλει καθαρή.

 • ΜΕΓΑΛΗ ΑΚΥΡΙΛΑ ΤΟ ΕΠΕΞΑ ΣΕ ΝΟΡΜΑΛ ΕΠΙΠΕΔΟ ΚΑΙ ΤΟ ΤΕΡΜΑΤΙΣΑ ΧΑΝΟΝΤΑΣ ΜΟΝΟ 1 ΦΟΡΑ ΑΠΟ ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΠΕΤΟΥΣΑΝ ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ ΑΠΟ ΤΙΣ 12 ΤΟ ΠΡΟΙ ΕΩΣ ΤΙΣ 4 ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ ΤΟ ΕΙΧΑ ΤΕΛΕΙΩΣΕΙ
  ΠΟΛΛΥ ΜΙΚΡΟ GAMEPLAY ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ

 • Παιδιά δείξτε λίγη συμπαράσταση στον Σκούλου. Κάνετε κλίκ εκεί που λέει ''το θέλω, ΤΟ ΘΕΛΩ!'' για να νιώσει καλύτερα. :lol:

 • Γιάννη τα trophies είναι stackable;;; :P

 • θα συμπαρασταθω εγω στον σκουλου..:P

 • Χειρότερο ακόμα και απο τα πλέον αναμενόμενα υπο του μετρίου Tie ins,καλύτερα να πας σινεμά να το δείς παρα να το αγοράσεις έτσι και αλλιώς η ταινία και πολύ καλύτερη είναι και ίδια σχεδόν διάρκεια έχει !
  Τελείως για τα πανηγύρια αρπαχτές ορισμένα παιχνίδια λέμε ...

 • ηρωας δεν λεω τιποτα αλλο

 • Χαχαχα αντε απο δω ρε τρολακια!

 • Εκτός απο ότι είναι σκατά το παιχνίδι, τα spells κάνουν άλλα των άλλων. Άλλο γράφει για το καθένα στα βιβλία, άλλο κάνουν στο παιχνίδι

 • Ο Σκουλού, στο πρώτο playthrough του Harry Potter Pt.2, έκανε Romance με την Ερμιόνη, την Τσo, και την Liara.
  Τραγικόοοοοο... :Lol:

 • Τοσο μουφα ειναι ε?? Δεν εχω παιξει κανενα απο τα 2 part.Ευτυχως δηλαδη :lol:

 • Άρε ήρωα σκουλού :LOL: Κατάφερες και το τερμάτισες! εγώ δοκίμασα το pt 1 και τόσο τραγικό που ήταν το παράτησα στη μισή ώρα! :P Άντε θα σου συμπαρασταθώ και γω!

 • χαχαχα.

 • Εξελιχθηκε σε τραγικο franchise ο Ηarry Potter..

 • Θετικά: Τελειώνει πολύ σύντομα
  Χαχα! Το τερμάτισα σε 3 ώρες. Την πρώτη ώρα είναι καλό, αλλά από εκεί και μετά γίνεται υπερβολικά πολύ επαναλαμβανόμενο!

 • επιτελους σκοτωνουμε τον Τομ τον γριφο και περνουμε εκδικηση για τον καθηγητη διπλο-πορτα....για αυτο μου αρεσει o harry potter γιατι ειναι οτι να ναι

 • Όσο πάνε χειροτερεύουν τα Harry Potter. Τα μόνα καλά που χω παίξει είναι το 1 και το 3.
  Α, και γιατί βγάλατε το review απο τη homepage? Ξαναβάλτε το γρήγορα και βάλτε και το βαθμό δίπλα στον τίτλο. Θα το πάρει κανείς και θα κλαίει τα λεφτά του.

 • Εγω χθες τερματισα το part 1 και μαλιστα 3 φορες για να παρω το platinum.Δεν συμφωνω καθολου με το review που ειχε γινει για αυτο.Ενας βαθμος της ταξης του 6 μια χαρα θα ηταν και οχι 2...Τωρα για αυτο,μια ενοικιαση παλι και βλεπουμε...Παντως εμενα μια χαρα μου φανηκε το concept γενικα των 2 τελευταιων παιχνιδιων.Απο τα adventures των 1-6 οπου η δραση διαδραματιζοταν μονο στο Hogwaurts, το αλλαξαν σε action shooting για να ταιριαζει με την εκρηκτικοτητα των 2 τελευταιων ταινιων.Not bad.

 • το συμπερασμα που βγαζω απο αυτα τα παιχνιδια ειναι οτι ειναι η ντροπη των οπαδων τις επιτηχημενης σειρας

 • Παιδιά δεν έχω παίξει κανένα Χαρι Ποττερ, Να το αγοράσω?? :lol:

 • για να βλεπω ατομα διπλα στο θελω xD

 • harry potter and the hallows between my ****** :P

 • Σιγα μην δωσω 50 ευρω για 3 ωρες παιχνιδι και αν ειναι κ τοσο χαλια!!!!!!!!!!!!

 • Πολύ μ' αρέσει να διαβάζω reviews τραγικών τίτλων!!!! έχουν πολύ πλάκα!!!!!!!! by the way: Όταν η J. K. Rowling έκατσε στην καρέκλα της για να γράψει την πρώτη λέξη του πρώτου βιβλίου ο Σκουλού έβαζε το δισκάκι του: Lego Harry Potter years 5-7 στο PS4 άφου το είχε πρώτα τερματίσει στο Xbox 730...

 • Παιδιά, δεν είναι και τόοοοσο χάλια!

 • Ναι ειναι πολυ περισσοτερο

 • τραγικο

Τελευταία Σχόλια

Θα τιμηθεί στην έκδοση για pc..!!
Nα θες να παιξεις ολα τα παιχνιδια και να πρεπει να εχεις δυο κονσολες αναγκαστικα. Ευτυχως που τα 2...
Και 10 test DNA να μου εφερναν αν το παιδι μου δεν ηξερε να παιζει Bubble Bobble οπως ο πατερας του...
Bubble bobble είναι δύσκολο. Ψέμμα, πολύ δύσκολο
Άσε,άσε χθες μου έτυχε ένα skin που φοράει ο αγαπημένος μου streamer (όχι ο Νικόλας ) , σήμερα ειμου...
Ευτυχώς δεν λες τίποτα! Με τι μούτρα θα πήγαινα αύριο στο γυμνάσιο να συζητήσω με τους φίλους μου γι...
Εγω παιδια πιστευω οτι ο c64 ηταν η αρχη για τους home computer (θα μου πειτε ειχε βγει και ο spectr...
Ευτυχώς που δεν ζούμε Βέλγιο, θα χάναμε το " sense of pride and accomplishment for unlocking differe...
@ Dart2000: Χειροκροτητές θεωρώ όσους επιδοκιμάζουν σχόλια τα οποία θεωρώ υπερβολικά του στυλ "θα έδ...
Kαι τώρα εμείς που έχουμε περιορισμένο χρόνο λόγω twitch και instagram πως θα απολαύσουμε τα παιχνίδ...