Ταυτότητα

Insanely Twisted Shadow Planet

Insanely Twisted Shadow Planet

Edition: N/A Genre: Shoot 'em Up Διάθεση: XBLA
Αριθμός παικτών: 1-4 Ανάπτυξη: Shadow Planet Productions Ημ. Έκδοσης: 03/08/2011
PEGI: 7 Εκδότης: Microsoft Πλατφόρμες: Xbox 360


Δοκιμάζουμε το τρίτο παιχνίδι από τo «Summer of Arcade 2011»

Μετά τα Bastion και From Dust, το επόμενο παιχνίδι της «καλοκαιρινής» XBLA λίστας είναι το Insanely Twisted Shadow Planet. Αυτό που αμέσως γίνεται αντιληπτό από τον παίκτη στο Shadow planet, είναι το πόσο απρόσωπο και «νεκρό» θέλει να φαίνεται. Δεν περιλαμβάνει κάποιο σενάριο αλλά ούτε και χαρακτήρες, αφού ο μοναδικός «πρωταγωνιστής» είναι ένα μικρό διαστημόπλοιο. Με το που ξεκινάμε, παρακολουθούμε ένα εισαγωγικό video, που δεν έχει σαν σκοπό τόσο την αφήγηση μιας ιστορίας, αλλά περισσότερο την γνωριμία με το περιβάλλον που θα βρεθεί ο παίκτης.

Ένας σκοτεινός πλανήτης

Όπως φαίνεται και από την ονομασία του τίτλου, το campaign mode διαδραματίζεται (κυρίως) στο εσωτερικό ενός περίεργου και σκοτεινού πλανήτη. Το καλλιτεχνικό μέρος του Insanely Twisted Shadow Planet, με τις πολλαπλές 2D επιφάνειες στο φόντο και με αποχρώσεις του μαύρου και του γκρίζου, θυμίζουν αρκετά το οπτικό μέρος του Limbo, ενώ το ύφος, το gameplay, αλλά και ο εσωτερικός σχεδιασμός του παράξενου αυτού πλανήτη, θυμίζει πάρα πολύ το Pixel Junk Shooter.

insanely-twisted-shadow-planet-01-thumb.jpgΣτην ουσία, το Insanely Twisted Shadow Planet έχει περισυλλέξει ορισμένες πολύ καλές ιδέες από άλλα δισδιάστατα παιχνίδια και έχει προσπαθήσει να συνθέσει τους δικούς του 2D γρίφους. Σε ολόκληρη την διάρκεια του campaign, ο παίκτης ελέγχει το μικρό εξωγήινο σκάφος με τον αριστερό αναλογικό μοχλό, ενώ με τον δεξί αναλογικό ελέγχει τα διάφορα όπλα του. Ο τρόπος με τον οποίον το σκάφος αποκτά συνεχώς περισσότερες ικανότητες, «σπρώχνοντας» τον παίκτη ολοένα και πιο βαθιά στο εσωτερικό του πλανήτη, θυμίζει κάτι από τις αναβαθμίσεις των όπλων του Metroid, στο οποίο επίσης οι παίκτες αποκτούν πρόσβαση σε διαφορετικά σημεία με κάθε νέο όπλο ή αναβάθμιση. Επίσης παρόμοιοι με του Pixel Junk Shooter είναι και πολλοί γρίφοι.

Οι γρίφοι στο Insanely Twisted Shadow Planet έχουν πάντα το ίδιο μοτίβο: «Πρέπει να βρω κάτι για να περάσω από κάτι άλλο». Εκεί που έχει γίνει πραγματικά καλή δουλειά είναι στην εφευρετικότητα κάποιων τέτοιων σημείων, στην επίσης έξυπνη χρήση του περιβάλλοντα χώρου, καθώς και στην ενδιαφέρουσα χρήση ορισμένων απλών physics, αλλά και το «παιχνίδι» που κάνει το Shadow Planet με ορισμένα στοιχεία της φύσης, όπως το νερό, το φως, τον άνεμο και τα πετρώματα.

Γρίφοι: Με φαντασία και …χωρίς

insanely-twisted-shadow-planet-02-thumb.jpgΠαρόλα αυτά, δεν είναι όλοι οι γρίφοι το ίδιο έξυπνοι και πολλές φορές το παιχνίδι δίνει στον παίκτη επαναλαμβανόμενες διαδικασίες να εκτελέσει (όπως να μετακινεί απλούς βράχους που του κλείνουν ένα πέρασμα, να σκάβει μέσα σε πετρώματα, στα οποία η πορεία είναι προδιαγεγραμμένη, κ.α.) προκειμένου να αυξήσει την διάρκειά του. Οι μοναδικές στιγμές που η ροή γίνεται γρήγορη και ο παίκτης «αφυπνίζεται» από τους αργούς ρυθμούς, είναι όταν πρέπει να αντιμετωπίσει ορισμένα bosses, το οποία θα νικήσει ανακαλύπτοντας τα αδύναμα σημεία τους και το πώς πρέπει να χρησιμοποιήσει το περιβάλλον και τα όπλα του σκάφους του.

Τα όπλα του διαστημοπλοίου μας μπορούμε να τα επιλέγουμε μέσα από ένα κυκλικό μενού, ή να τα τοποθετήσουμε στα βασικά κουμπιά του χειριστηρίου. Η εύρεση των όπλων και των upgrades τους βασίζεται σε ένα γραμμικό σύστημα. Αυτό σημαίνει ότι ο παίκτης δεν μπορεί να προχωρήσει αν δεν ανακαλύψει πρώτα, για παράδειγμα, τον γάντζο με τον οποίο μπορεί να σηκώνει πέτρες, αφού όλοι οι γρίφοι που θα συναντήσει από αυτό το σημείο και έπειτα είναι σίγουρο ότι θα περιλαμβάνουν και την χρήση του γάντζου.

insanely-twisted-shadow-planet-03-thumb.jpgΤο μεγαλύτερο πρόβλημα που μπορεί να έχουν στο campaign mode οι παίκτες, είναι η έλλειψη οδηγιών και το τι πρέπει να κάνουν σε ορισμένους περίεργους γρίφους. Το πώς χρησιμοποιούνται ορισμένα στοιχεία του περιβάλλοντος δεν είναι πάντα σαφές (ένα «ραντάρ» του διαστημοπλοίου, που υποτίθεται μας δείχνει tips, είναι περισσότερο αινιγματικό από τους ίδιους τους γρίφους) και πολλές φορές οι παίκτες θα πρέπει να το ανακαλύψουν μέσα από «trial & error» τακτική. Ευτυχώς τα checkpoints είναι δίκαια και δεν μας στέλνουν παρά μόνο μερικά δευτερόλεπτα μακριά, κάτι που δείχνει με την σειρά του ότι το Insanely Twisted Shadow Planet θέλει να είναι ένα αφιλόξενο παιχνίδι που θα δοκιμάσει, όχι μόνο την φαντασία των παικτών, αλλά και την υπομονή τους.

To παιχνίδι της Shadow Planet Productions δεν είναι δύσκολο, απλώς κάπως περίεργο σε ορισμένα σημεία. Ο χειρισμός του σκάφους μπορεί να είναι ομαλός τις περισσότερες φορές, όμως υπάρχουν σημεία που κολλάμε για λίγο σε εγκοπές, σε διάφορα οργανικά μέρη που προεξέχουν και σε ορισμένα στενά περάσματα. Το εσωτερικό του πλανήτη χωρίζεται σε περιοχές, με την κάθε μια να έχει και από ένα θέμα. Υπάρχουν βιομηχανικές περιοχές με γκρίζα χρώματα, οργανικά μέρη στα οποία θα μας επιτίθενται εξωγήινα πλάσματα, παγωμένα και λευκά μέρη, σκοτεινά μέρη, αλλά και περιοχές με νερό και υποθαλάσσιους γρίφους. Αυτό το οπτικό στυλ είναι που φέρνει το Insanely Twisted Shadow Planet πιο κοντά στο Pixel Junk Shooter, αφού και εκεί οι περιοχές είχαν αντίστοιχα θέματα.

{PAGE_BREAK}

Campaign, Co-op και …1200MSP

Εκτός από το campaign mode το οποίο έχει μια σταθερή –όχι όμως και τόσο συναρπαστική- ροή, το Insanely Twisted Shadow Planet προσφέρει και co-op mode σε online και offline περιβάλλον για μέχρι και τέσσερις παίκτες. Εδώ ο κάθε παίκτης ελέγχει ένα σκάφος που φέρει μια φωτεινή λάμπα και σκοπός είναι να καταφέρουν να τις μεταφέρουν όσο το δυνατόν πιο μακριά, χωρίς να χάσουν από τα διάφορα τέρατα που θα τους επιτεθούν στην πορεία, ενώ πρέπει και να προσέχουν να μην μείνουν πίσω στην οθόνη. Πρόκειται στην ουσία για ένα απλοϊκό survival 2D mode, που όμως δεν έχει γρίφους ή την εφευρετικότητα του Campaign mode.

Η αλήθεια είναι ότι το Insanely Twisted Shadow Planet φαίνεται να είναι μέχρι στιγμής ο «αδύναμος κρίκος» αυτού του καλοκαιρινού πακέτου Arcade παιχνιδιών της Microsoft, αφού με μια τιμή στα 1200 MSP είναι δύσκολο να συναγωνιστεί το Bastion και –ιδιαίτερα- το From Dust. Το Campaign mode μπορεί να έχει ορισμένους έξυπνους γρίφους, όμως η αλήθεια είναι ότι κουράζει από πολύ νωρίς και αυτό κυρίως επειδή το μοτίβο είναι πάντα το ίδιο: «βρίσκω κάτι, το χρησιμοποιώ, προχωράω». Αν, παρόλα αυτά, παιχνίδια όπως το Pixel Junk Shooter είναι το 2D είδος της αρεσκείας σας, το Insanely Twisted Shadow Planet είναι αντάξιο αν όχι και καλύτερό του.
Τιμή: 1200 MS points

Γιάννης Πλέσσας

Θετικά

  • Ιδιαίτερο 2D στυλ
  • Ορισμένα έξυπνα σημεία και bosses
  • Υποστήριξη co-op mode για μέχρι 4 παίκτες

Αρνητικά

  • Υψηλή τιμή γι' αυτά που προφέρει
  • Συχνή επανάληψη στους γρίφους, απλώς με διαφορετικά εργαλεία κάθε φορά
  • Πολλοί θα βρουν μη ελκυστικά τα γραφικά και τον αργό ρυθμό στο gameplay
  • Συγκριτικά με τα υπόλοιπα παιχνίδια του «καλοκαιρινού» πακέτου, αποτελεί τον «αδύναμο κρίκο» μέχρι στιγμής

Βαθμολογία

Συμμετεχουν