Ταυτότητα

Xenoblade Chronicles

Xenoblade Chronicles

Edition: N/A Genre: RPG Διάθεση: Nortec
Αριθμός παικτών: 1 Ανάπτυξη: Monolith Soft Ημ. Έκδοσης: 19/08/2011
PEGI: 12 Εκδότης: Nintendo Πλατφόρμες: Wii


Μία δροσερή πνοή ζωής πριν το τέλος του Wii

Δύσκολοι καιροί για τα ιαπωνικά παιχνίδια ρόλων. Δύσκολοι, και σε πολλές περιπτώσεις αμείλικτοι. Θα ήταν θέμα μιας τεράστιας συζήτησης, το πώς το είδος των παιχνιδιών που οδήγησε το gaming στις οικιακές κονσόλες στον κολοφώνα της δόξας του, λιμνάζει σε στάσιμα νερά εδώ και αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα. Με ορισμένα λαμπρά παραδείγματα που αποτελούν δυστυχώς εξαιρέσεις να προσπαθούν να σώσουν την παρτίδα, το κάστρο που κάποτε φάνταζε απόρθητο, φαίνεται να έχει από καιρό πέσει. Το κρίσιμο ερώτημα λοιπόν είναι εάν αυτό το πάλαι ποτέ άπαρτο φρούριο μπορεί να ξανακερδηθεί, όχι απαραίτητα εποφθαλμιώντας τη δόξα του παρελθόντος, αλλά χαράζοντας νέες κατευθύνσεις προς φρέσκα και ζωντανά οράματα που θα κερδίσουν και πάλι το ενδιαφέρον και την αγάπη των gamers.

Δε γνωρίζουμε αν ο Tetsuya Takahashi απασχολούσε το μυαλό του με τέτοια βασανιστικά ερωτήματα κατά τη διάρκεια και διαδικασία σύλληψης και ενσάρκωσης του Xenoblade, το θέμα είναι όμως ότι ακόμα και άθελά του, δίνει απάντηση σε κάποια από αυτά, ευτυχώς με μια αισιόδοξη προοπτική που θα χαροποιήσει όλους τους φίλους τους είδους, αλλά και αυτούς που κάνουν τα πρώτα δειλά βήματα σε αυτή την κατηγορία παιχνιδιών.

xenoblade-chronicles-screen-01-thumb.jpgΣυνολικά, και αφηνόντας στην άκρη την εμπειρία που αποκομίζει κανείς παίζοντας το Xenoblade, γίνεται φανερό ότι εκ μέρους της Monolith, έγινε μία τεράστια προσπάθεια ώστε να επιτευχθεί η καλύτερη δυνατή ισορροπία μεταξύ των στοιχείων που και τους οπαδούς του είδους θα ικανοποιήσουν και τους φίλους της πιο δυτικής νοοτροπίας θα θέλξουν. Και όλα αυτά χωρίς να γίνονται συμβιβασμοί στο όραμα, στο οποίο οι δημιουργοί επιθυμούν να δώσουν σάρκα και οστά μέσα από την ιστορία και την αφήγηση του παιχνιδιού. Αναπόφευκτα, και έχοντας κατά νού τους παράγοντες που εξύψωσαν ή καταβαράθρωσαν σημαντικούς JRPG τίτλους κατά την τρέχουσα γενιά, γίνονται και οι αναπόφευκτες συγκρίσεις και βγαίνουν και οι αντίστοιχες διαπιστώσεις.

Και εκεί που άλλοι δημιουργοί επένδυσαν στην φανφαρολογία και τον τεχνολογικό εντυπωσιασμό, καθώς και στην άκριτη αφαίρεση στοιχείων για να γίνουν φιλικότεροι προς το ανυποψίαστο καταναλωτικό κοινό, το Xenoblade υπερτερεί κατά κράτος, διότι παραμένει ένας πάμπλουτος σκληροπυρηνικός τίτλος που παρά τις αδυναμίες του, εκπλήσσει με την αμεσότητά του και την πληθώρα των εμπειριών που μπορεί κανείς να αντλήσει από αυτό.

“Φίλους και εχθρούς στις φριχτές μου πλάτες όμορφα να σήκωνα σαν να 'ταν επιβάτες ...”

xenoblade-chronicles-screen-16-thumb.jpgΈχοντας συνηθίσει στη δημιουργία και παρουσίαση ευφάνταστων κόσμων που συχνά χάνουν τη συνοχή τους λόγω... υπερβολικής φαντασίας, κανένας δεν είναι προετοιμασμένος για την υπέροχη έμπνευση της εξύφανσης της ιστορίας του Xenoblade πάνω στο σώμα του Τιτάνα Bionis, ο οποίος βρίσκεται για αιώνες σε ακινησία μετά τη μάχη με τον αντίπαλο Τιτάνα Mechonis που βρίσκεται μαρμαρωμένος απέναντί του. Το σώμα του Bionis είναι ένας ολόκληρος κόσμος αποτελούμενος από δεκάδες οικοσυστήματα και κατοικούμενος από μία τεράστια ποικιλία όντων μεταξύ των οποίων και οι Homs (άνθρωποι).

Περιορισμένοι αυτοί σε Αποικίες και συνεχώς σε επιφυλακή απέναντι στο περιβάλλον που τους περιτριγυρίζει, απειλούνται από τις μηχανικές μορφές ζωής τους Mechons, που εξαπολύουν κατά καιρούς επιθέσεις εναντίον των αποκομμένων μεταξύ τους αποικιών. Ένα χρόνο μετά από μια μεγάλη μάχη στο Sword Valley και την απώθηση των εχθρικών δυνάμεων, βρίσκουμε τον πρωταγωνιστή μας (Shulk) να περνάει τις μέρες του στην Αποικία 9, ψάχνοντας ανταλλακτικά από τις κατεστραμμένες εχθρικές μηχανές και προσπαθώντας να αποκαλύψει τα μυστικά του Xenoblade: ενός σπαθιού με την ονομασία Monado που στα χέρια του θαρραλέου πολεμιστή Dunban ήταν το μοναδικό αποτελεσματικό όπλο ένα χρόνο πριν εναντίον των Μηχανών.

xenoblade-chronicles-screen-03-thumb.jpgΗ ευκαιρία να το χρησιμοποιήσει του δίνεται όταν οι Μηχανές επιτίθενται στην Αποικία 9 προκαλώντας μεγάλες καταστροφές και σκοτώνοντας πολλά αγαπημένα πρόσωπα. Τότε, και με τη συντροφιά του φίλου του Reyn (ο... Schwarzenenger της υπόθεσης) ο Shulk ξεκινά μία επική αποστολή με σκοπό να εκδικηθεί το χαμό των προσφιλών του προσώπων, αλλά και να δώσει μια και καλή τέλος στη συνεχή απειλή, αποκαλύπτοντας την πηγή προέλευσης των μηχανών και το σκοπό τους, και καταστρέφοντάς τις. Αχώριστος σύντροφός του το Monado, που σταδιακά θα ξεδιπλώνει όλο και περισσότερο τις δυνάμεις του και θα αίρει το πέπλο που αποκρύπτει τη μυστηριώδη προέλευσή και σκοπό του.

Το πολύ θετικό στην ιστορία του Xenoblade είναι ότι παρουσιάζεται στον παίκτη με ομαλή και ρυθμική ροή χωρίς να επιχειρεί να γίνει περίπλοκη χωρίς ιδιαίτερο λόγο. Δε δημιουργούνται αναπάντητα ερωτηματικά και εκεί που εμφανίζονται απαντώνται ικανοποιητικά και σύντομα. Υπάρχει ένας σχετικά μικρός αριθμός χαρακτήρων που βοηθούν στην πλοκή και είναι εύκολο για κάποιον να τους παρακολουθήσει, αν και ομολογουμένως, υπήρχαν πολλά ακόμα περιθώρια ώστε να δοθεί περισσότερο βάθος στη σκιαγράφησή τους.

{PAGE_BREAK}

Παρότι κομμάτι μιας ενδιαφέρουσας ιστορίας οι κεντρικοί χαρακτήρες δεν ιντριγκάρουν τον gamer, ο οποίος απλά τους παρακολουθεί ως ένα ουδέτερο κομμάτι της αφήγησης. Από την άλλη, δεν υπάρχουν φτηνά κόλπα που να προσπαθούν να ενδυναμώσουν το ενδιαφέρον για a priori αδιάφορες καταστάσεις. Δεν υπάρχουν απότομες ανατροπές προς επίτευξη φθηνών και βραχυπρόθεσμων συναισθηματικών φορτίσεων. Ο τίτλος στηρίζεται πλήρως στις δυνάμεις του ως προς το κατά πόσο ο παίκτης συνδέεται ή όχι με τους ήρωές μας. Η θεματολογία του παιχνιδιού ούτως ή άλλως δεν είναι βαθυστόχαστη, και συγχωρεί τις όποιες ατασθαλίες στη ροή της αφήγησης και κάποια σεναριακά ευρήματα που δείχνουν περιττά.

Έτσι, οι φίλοι του είδους που ικανοποιούνται από μία όμορφα δομημένη ιστορία θα ικανοποιηθούν και σε αυτή την περίπτωση, ενώ αυτοί που περίμεναν πιο πολυεπίπεδους χαρακτήρες και εμβάθυνση στην ψυχογραφία τους θα πρέπει να αντλήσουν την ικανοποίησή τους από άλλους τομείς του παιχνιδιού.

xenoblade-chronicles-screen-05-thumb.jpgΔεν μπορούμε δυστυχώς να αφήσουμε ασχολίαστες κάποιες επιλογές που δε βοηθούν την ιστορία και τη συναισθηματική σύνδεσή μας με αυτή να απογειωθούν. Αναφερόμαστε από τη μία στα animation των χαρακτήρων (ανεξάρτητα από τα άσχημα, χαμηλού αριθμού πολυγώνων μοντέλα τους) κατά τις σκηνές που είναι εκτός πραγματικού χρόνου και προωθούν την πλοκή. Lipsync δεν υφίσταται, ενώ τα μοντέλα των ηρώων πραγματοποιούν τρεις ή τέσσερις επαναλαμβανόμενες κινήσεις που δεν απέχουν πολύ από το να χαρακτηριστούν κωμικές.

Επιπλέον, η κατάσταση επιβαρύνεται από σωρεία στιχομυθιών που απλά επαναλαμβάνουν πράγματα που έχουν ειπωθεί προηγουμένως πολλές φορές. Οι διάλογοι είναι σχεδόν απλοϊκοί και μοιάζουν παράταιροι με το επικό πνεύμα που επιχειρεί να ανυψώσει το παιχνίδι. Μία πιο σφιχτή δομή σε αυτόν τον τομέα και περισσότερο φειδωλή χρήση των σκηνών αυτών σίγουρα θα ήταν ευεργετική για τον τίτλο.

Χίλιες και μία... μάχες

xenoblade-chronicles-screen-04-thumb.jpgΑλλά ο πυρήνας του παιχνιδιού δεν είναι άλλος από το Gameplay του και το κατά πόσο αυτό εκμεταλλεύεται τον υπέροχο και τεράστιο κόσμο που δημιούργησαν οι άνθρωποι της Monolith. Στον τομέα αυτόν έχουν γίνει αρκετές ρηξικέλευθες επιλογές που αβίαστα οδηγούν σε ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον σύστημα μάχης, που αν χρησιμοποιηθεί σωστά, διατηρεί την έντασή του μέχρι το τέλος του παιχνιδιού. Ο παίκτης, εμπλέκεται με τον εχθρό (που στο 99% είναι η δύστυχη πανίδα του Bionis) σε πραγματικό χρόνο και εφόσον εκείνος το επιλέξει. Εξαίρεση αποτελούν εχθροί που επιτίθενται αν ακούσουν τους ήρωες μας, ή αν τους δουν, αλλά αυτό είναι ξεκάθαρο από τη «σήμανσή» τους, και γίνεται αντιληπτό από τον παίκτη.

Χειριζόμαστε έναν από τους τρεις ήρωες της παρέας μας, χωρίς δυστυχώς να μπορούμε να ορίσουμε την τακτική των υπολοίπων, αν και η αλήθεια είναι ότι η τεχνητή νοημοσύνη τους είναι αρκετά εξελιγμένη και λίγες είναι οι περιπτώσεις που δεν κάνουν αυτά που πρέπει. Τον ποιον ήρωα χειριζόμαστε το ορίζουμε εμείς εκτός μάχης και έτσι έχουμε την ικανότητα να εξοικειωθούμε με όλους τους χαρακτήρες και τις δυνάμεις – ικανότητές τους.

xenoblade-chronicles-screen-06-thumb.jpgΤο πιο πιθανό πάντως είναι ότι, εκτός κάποιων ιδιαίτερων περιπτώσεων, θα καταλήξουμε σε ένα σχήμα που θα το χρησιμοποιούμε στη συντριπτική πλειοψηφία των μαχών. Και ενώ η μάχη εξελίσσεται σε πραγματικό χρόνο, ο παίκτης ορίζει τις δυνάμεις που ενεργοποιεί ο επικεφαλής της ομάδας (Arts) και που χαρακτηρίζονται από μεγάλη ποικιλία και εξειδίκευση ανά χαρακτήρα. Επιθετικές, παθητικές, θεραπευτικές, buffs ή debuffs κτλ. Κρίσιμη είναι η στιγμή και η θέση στην οποία βρισκόμαστε ώστε να επιτευχθεί το μεγαλύτερο δυνατό χτύπημα (critical hit) ή ώστε να γίνει σωστός συνδυασμός κινήσεων για να δεχτεί πλήγμα ο εχθρός.

Φερ’ ειπείν, με συνδυασμό δύο χτυπημάτων του Shulk και του Reyn από σωστές θέσεις, ο εχθρός κλονίζεται ή ζαλίζεται κ.ο.κ. Τέτοιοι συνδυασμοί υπάρχουν πολλοί και κατάλληλοι κάθε φορά για διαφορετικά είδη εχθρών, οπότε ο παίκτης πρέπει να ακολουθήσει συγκεκριμένες τακτικές ώστε να γίνει αποτελεσματικότερος. Σημειωτέον ότι υπάρχει μία ολόκληρη κατηγορία από Arts ειδικά για το Monado, που χρησιμοποιεί αποκλειστικά ο Shulk σε ένα πολύ μεγάλο μέρος του παιχνιδιού.

{PAGE_BREAK}

Στη διάρκεια της μάχης μπορούμε επίσης να ενθαρρύνουμε τους συναγωνιστές μας, αλλά και να επιτύχουμε μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα αυξάνοντας την Έντασή μας (Heat) και πετυχαίνοντας καλό συγχρονισμό σε συγκεκριμένες στιγμές, ανάλογα με την ποιότητα στις σχέσεις μεταξύ των μελών της ομάδας (κάτι αντίστοιχο με το «δαχτυλίδι» στο Lost Odyssey). Απώτατος στόχος είναι να γεμίσει η μπάρα της ομάδας ώστε να είναι δυνατή μία αλυσιδωτή επίθεση (chain attack), η οποία πολλές φορές είναι και η μόνη λύση ώστε να δεχτούν σοβαρό πλήγμα κάποιοι ισχυροί εχθροί.

Συνολικά, λοιπόν, πρόκειται για ένα πολύ ευχάριστο, ρυθμικό και καλοστημένο σύστημα μάχης με το απαιτούμενο βάθος ώστε να μη καταντήσει σύντομα μονότονο. Σε αυτόν ακριβώς τον τομέα η Monolith θα έπρεπε να βοηθήσει λίγο παραπάνω, αλλά φαίνεται ότι έμεινε πιστή σε μια πιο παραδοσιακή λογική. Και ενώ υπάρχουν στοιχεία στη δομή του τίτλου που αναδεικνύουν εκθαμβωτική θαμπωτική λάμψη, αρκετή από την ενέργεια του παίκτη καταναλώνεται στο ανελέητο, ασταμάτητο, αφηνιασμένο και ατελεύτητο σφάξιμο οποιουδήποτε πλάσματος κινείται ή αναπνέει.

xenoblade-chronicles-screen-07-thumb.jpgΟι Ιάπωνες έχουν δημιουργήσει έναν μοναδικό κόσμο με πάμπολλες κρυφές πτυχές, αλλά δυστυχώς το μερίδιο του λέοντος του χρόνου που καταναλώνουμε στον κόσμο αυτό ανήκει στο ανηλεές grinding. To οποίο παρεμπιπτόντως είναι και ο τρόπος με τον οποίο πραγματοποιούνται τα περισσότερα side quests. Έτσι, ο παίκτης θα κληθεί να εξολοθρεύσει επαναλαμβανόμενα Χ αριθμό όντων ή συγκεκριμένα τέρατα που βρίσκονται σε ειδικές τοποθεσίες. Ή θα κληθεί να συλλέξει Χ αριθμό συστατικών ή υλικών που υπάρχουν διάσπαρτα σε κάθε τοποθεσία. Το πρόβλημα είναι ότι μετά τη λήψη των απανωτών side quests, αυτά ολοκληρώνονται με οργιώδη ρυθμό χωρίς να ξέρουμε κάθε φορά ποιο πραγματοποιούμε, απλά και μόνο διότι σφάζουμε ό,τι κινείται και αναπνέει.

Υπάρχουν λαμπρές εξαιρέσεις σε αυτόν τον μονότονο κατάλογο, όπως για παράδειγμα μία σειρά από quests κάπου στη μέση του παιχνιδιού για να βοηθήσουμε στην αναστήλωση της Αποικίας 6 οπότε και το παιχνίδι αποκτά έναν αέρα Sim City. Ή μία σειρά από quests που «ξεκλειδώνουν» τοποθεσίες όσο περισσότερο εμβαθύνουμε σε αυτά και όσο περισσότερο επικοινωνούμε με τους NPCs του παιχνιδιού, στα πρότυπα του Zelda ή της σειράς Fable.

xenoblade-chronicles-screen-08-thumb.jpgΚαι όπως και στο παράδειγμα των παιχνιδιών του Molyneux, πολλές φορές οι παράπλευρες αυτές αναζητήσεις μας μέσα σε υπέροχους χάρτες, που τους μαθαίνουμε σπιθαμή προς σπιθαμή, συχνά είναι πολύ πιο ενδιαφέρουσες και ευχάριστες από την κύρια ιστορία. Είμαστε απολύτως βέβαιοι, ότι για κάποια στοιχεία για τα οποία πολλοί μπορεί να δυσανασχετήσουν, υπάρχουν πολλοί φίλοι του είδους οι οποίοι θα τα λατρέψουν. Μπορούμε να θυμηθούμε το Grand Pulse του FFXIII, στο οποίο υποτίθεται αναδεικνυόταν η RPG φύση του τίτλου και παρεχόταν στον παίκτη η δυνατότητα να περιηγηθεί ανεμπόδιστα σε ένα τεράστιο πεδίο.

Ε, λοιπόν, στο Xenoblade Chronicles υπάρχουν όχι μία, όχι δύο, αλλά οκτώ τέτοιες περιοχές, ατελείωτης εξερεύνησης και δεκάδων μυστικών. Το ερώτημα είναι γιατί σε ένα τέτοιο δημιουργικό επίτευγμα να θριαμβεύει η λογική του grinding, όταν το παιχνίδι έχει απροκάλυπτα δείξει τα δόντια του σε πολύ πιο εμπνευσμένες ιδέες και πρωτοβουλίες. Αλλά όπως προαναφέραμε, δεν είναι δυνατό να αγνοήσουμε την προσπάθεια να επιτευχθούν κάποιες γενναίες ισορροπίες και ως κομμάτι της ισορροπίας αυτής, θα αποδεχτούμε και το grinding στο παιχνίδι.

xenoblade-chronicles-screen-09-thumb.jpgΟύτως ή άλλως όμως, το Xenoblade είναι δίκαιο σε αυτόν τον τομέα. Δεν απαιτεί από τον παίκτη την υπερβολή προκειμένου να προχωρήσει στο επόμενο Boss και να είναι σε θέση να το αντιμετωπίσει. Και μόνο οι μάχες που θα πραγματοποιήσει ο παίκτης κατά την εξερεύνηση μιας περιοχής και η ολοκλήρωση (αναπόφευκτη πολλές φορές) ορισμένων βασικών quests, μπορεί να αποδειχθούν ικανές να δώσουν τον απαιτούμενο αριθμό επιπέδων ώστε να είναι έτοιμος για την επόμενη μεγάλη σύγκρουση.

Με δεδομένο βεβαίως ότι θα γίνει εκ μέρους του σωστή διαχείριση των δυνατοτήτων που του παρέχονται είτε σε ό,τι αφορά την αναβάθμιση των δυνατοτήτων του (κατανομή των Arts Points) είτε των ικανοτήτων του (Skill Points) και τον καταμερισμό τους και στους συντρόφους του, είτε με το σωστό εξοπλισμό ο οποίος είναι πλούσιος στο παιχνίδι και συνεχώς αναβαθμιζόμενος.

{PAGE_BREAK}

Εκατοντάδες είναι τα αντικείμενα στο inventory του παίκτη αλλά ευτυχώς είναι προσεγμένη η διαχείρισή τους, αν και χωρούν πολλές βελτιώσεις στο χειρισμό του οπλοστασίου (π.χ. η σύγκριση επιμέρους στοιχείων με ή χωρίς κρυστάλλους, η εμφάνιση όλων των equipped αντικειμένων σε κοινό παράθυρο κ.τ.λ.). Και πάλι όμως έχει γίνει αξιοθαύμαστη δουλειά αν σκεφτεί κανείς ότι η διαχείριση των αντικειμένων και του εξοπλισμού είναι σχετικά βολική ακόμα και με το Wii Remote. Επιπλέον στοιχεία που εμπλουτίζουν το gameplay είναι η καλοδεχούμενη προσθήκη ενός συστήματος διαπροσωπικών σχέσεων μεταξύ των μελών της ομάδας αλλά και με τους NPCs του παιχνιδιού, που έχει επιπτώσεις στην αποτελεσματικότητα του party κατά τη μάχη, το οποίο όμως βρίσκεται σε εμβρυϊκό στάδιο.

Δεν είναι πάντα ελέγξιμο τι αποτέλεσμα θα έχει η ανάληψη ή ολοκλήρωση διαφόρων quests, ενώ αυτό που επιχειρείται να παρουσιαστεί ως σύστημα επιλογών σε συγκεκριμένους διαλόγους δεν είναι τίποτα άλλο από μία ψευδαίσθηση και μάλιστα όχι καλοσερβιρισμένη. Αποτελεί, όμως, αυτό ακόμα ένα λόγο να εξερευνηθεί ο υπέροχος κόσμος του Bionis, και να ξεδιπλωθούν κάποιες πτυχές του.

xenoblade-chronicles-screen-02-thumb.jpgΤέλος, το σύστημα crafting οδηγεί στη δημιουργία κρυστάλλων από τη ζωοδότρια ουσία του κόσμου, τον Αιθέρα, που ενισχύουν τον εξοπλισμό των ηρώων μας και η σωστή χρήση του μπορεί να επιφέρει πολύ εντυπωσιακά αποτελέσματα. Ξεχωριστή μνεία θα έπρεπε ίσως να γίνει στη φύση του σπαθιού Monado, το οποίο ξεδιπλώνει σταδιακά τις αρετές του, μεταξύ των οποίων είναι και η δυνατότητα που προσφέρει στο χρήστη του να βλέπει σκηνές από το μέλλον είτε αυτές αφορούν την εξέλιξη της ιστορίας, είτε την ολοκλήρωση διαφόρων αποστολών, είτε την έκβαση της μάχης.

Στην τελευταία περίπτωση μιλάμε για ένα πολύ πρωτότυπο στοιχείο του παιχνιδιού, όπου ο παίκτης «προβλέπει» μία πολύ δυνατή κίνηση του εχθρού και έχει ένα περιορισμένο χρονικό διάστημα μέσα στο οποίο πρέπει να δράσει (είτε αμυνόμενος, είτε προειδοποιώντας ένα σύντροφο, είτε αντεπιτιθέμενος), προκειμένου να την αποφύγει.

Ποιο Grand Pulse;

xenoblade-chronicles-screen-10-thumb.jpgΓια τον κόσμο του Bionis τι να πρωτοπούμε; Ό,τι πιο ευφάνταστο και πλούσιο έχουμε δει στο Wii, και σίγουρα ένας από τους πιο εμπνευσμένους κόσμους σε παιχνίδι εδώ και χρόνια. Τεράστια επίπεδα με πολυποίκιλο σχεδιασμό, εξαιρετική αισθητική, εύκολα στην εξερεύνηση αλλά και με πολλές περιοχές που απαιτούν επιμονή και προσπάθεια προκειμένου να αποκαλυφθούν και να χαρίσουν τους θησαυρούς τους. Στις περισσότερες περιπτώσεις ο παίκτης έρχεται αντιμέτωπος με έναν καταιγισμό χρωμάτων, με πολυποίκιλη χλωρίδα και πανίδα και πανέμορφες εικόνες εξαιρετικής αρχιτεκτονικής σύλληψης.

Με δεδομένο ότι η ιστορία εκτυλίσσεται στο σώμα του Τιτάνα Bionis, στον κόσμο υπάρχει πληθώρα γκρεμών με ιλιγγιώδες βάθος και αχανή θέα προς άλλα τμήματα του Τιτάνα ή προς τον αντίπαλο Τιτάνα Mechonis, του οποίου η απειλητική σιλουέτα στοιχειώνει πολλές φορές τον ορίζοντα. Η εναλλαγή μέρας - νύχτας αλλάζει τα χρώματα και το τοπίο και ο καταγάλανος ουρανός αντικαθίσταται από τον φαντασμαγορικό έναστρο θόλο.

xenoblade-chronicles-screen-15-thumb.jpgΤα τροπικά δάση δίνουν τη θέση τους σε καταπράσινες πεδιάδες με μεγαλιθικό ορίζοντα και οι δαιδαλώδεις σπηλιές σε απειλητικά ομιχλώδη έλη. Το βάθος του ορίζοντα είναι αχανές και δεν αφήνει τίποτα στη φαντασία ή θύμα της τεχνητής ομίχλης. Οι τεχνικές επιδόσεις σε αυτόν τον τομέα είναι αξιοθαύμαστες είτε μιλάμε για το Wii είτε όχι. Και σε αυτό το πλαίσιο, άλλο ένα δείγμα της τεχνικής αρτιότητας του τίτλου είναι η σχεδόν στιγμιαία μετακίνηση της ομάδας μεταξύ συγκεκριμένων σημείων του ιδίου χάρτη (Landmarks). Όταν δε μιλάμε για δύο διαφορετικούς χάρτες, η μετακίνηση μας κοστίζει μόλις λίγα δευτερόλεπτα.

Σε αντιδιαστολή, τα μοντέλα των χαρακτήρων και το animation τους (εκτός της περίπτωσης της μάχης που είναι ικανοποιητικότατο) αποτελούν ένα τεράστιο ερωτηματικό. Δεν μπορούμε να αντιληφτούμε γιατί σε ένα τέτοιο κόσμημα βλέπουμε μοντέλα που θα θεωρούνταν άσχημα και παράταιρα ακόμα και για το Sudeki που είναι τίτλος έξι ετών σε κονσόλα προηγούμενης γενιάς. Τα υπέροχα χρώματα, το απεριόριστο draw distance, τα καλοφτιαγμένα effects της μάχης και το ακούραστο frame rate που δεν πέφτει ούτε στιγμή, βρίσκουν σε έναν ανεξήγητης κατασκευής κυματοθραύστη. Το μελανό όμως αυτό σημείο, δε μπορεί να επισκιάσει όλη την αξιέπαινη δουλειά που έχει γίνει σε επίπεδο ποικιλίας και έμπνευσης, και βρίσκεται για αυτή τη γενιά στο επίπεδο που βρίσκονται τίτλοι όπως τα Fable και Twilight Princess.

{PAGE_BREAK}

Σε πολύ υψηλά επίπεδα ποιότητας κυμαίνεται και ο ηχητικός τομέας του παιχνιδιού. Υπάρχουν όμορφα ηχητικά θέματα για κάθε περίσταση και κάθε κατάσταση. Από μυστηριακά θέματα σε μυστικές τοποθεσίες και υπόγειες στοές, μέχρι έντονα θέματα με ηλεκτρική κιθάρα στη μάχη και αισιόδοξες μελωδίες στις περιπλανήσεις σε ανοικτές εκτάσεις. Ο ήχος στη μάχη διαδραματίζει καταλυτικό ρόλο, αφού πέραν των εφέ, πληροφορούμαστε τις κινήσεις των συντρόφων μας. Τα αγγλικά voiceovers είναι σχετικά φροντισμένα αν και ξαφνιάζουν ελαφρώς κάποιες προφορές που ίσως τελικά είναι μοιραίο να υπάρχουν σε τέτοιου είδους μεταφορές. Αυτό που σίγουρα κουράζει είναι οι απόλυτα επαναλαμβανόμενες ατάκες κατά την τελική έκβαση μιας μάχης, που δυστυχώς δεν έχουν κάποια επιλογή ώστε να απενεργοποιηθούν. Εδώ το ιαπωνικό voiceover κρίνεται απαραίτητο!

Άλλοι διερωτώνται για τα JRPGs, άλλοι συνεχίζουν να παίζουν

Στην περίπτωση του Xenoblade μιλάμε για ένα παιχνίδι με τεράστιο περιεχόμενο, πολλές πρωτοποριακές ιδέες που έχουν σοβαρό αντίκτυπο στο κατά πόσο διασκεδαστική είναι η μάχη και το gameplay γενικά, υπέροχο σχεδιασμό και αρκετά αρνητικά ή μάλλον αναχρονιστικά στοιχεία, που όμως δεν το κρατούν σιδηροδέσμιο. Περισσότερο θα λέγαμε ότι αποτελούν έναν ομφάλιο λώρο με τον τροφοδότη πλακούντα αυτής της κατηγορίας παιχνιδιών, από τον οποίο το Xenoblade δεν επιθυμεί (όχι δε μπορεί) να αποκοπεί και αυτό θα πρέπει να γίνει σεβαστό ακόμα και από αυτούς που δεν αρέσκονται σε τόσο παραδοσιακές συνταγές.

Το παιχνίδι σέβεται απόλυτα τον gamer που θα καταθέσει τον οβολό του επιθυμώντας να τον εξαργυρώσει σε ώρες διασκέδασης και αποκόμισης ενδιαφερόντων εμπειριών. Σέβεται επίσης τον gamer που δεν είναι απόλυτα εξοικειωμένος με αυτήν την κατηγορία παιχνιδιών, προσφέροντας ένα περιβάλλον όσο το δυνατό φιλικότερο ώστε να επιτύχει τη μέγιστη εξοικείωση. Έχει όμως ένα πολύ μεγάλο αρνητικό στοιχείο που καλό θα είναι να αποφευχθεί. Θα πυροδοτήσει ατελείωτες συζητήσεις για το πού βρίσκονται πλέον τα JRPGs και προς τα πού θα πρέπει να κατευθυνθούν αν θέλουν να ακολουθήσουν τους ρυθμούς της υπόλοιπης βιομηχανίας. Εμείς θα σφυρίξουμε κλέφτικα και θα αποφύγουμε τέτοιες κουβέντες προκειμένου να απολαύσουμε στο μέγιστο αυτό το εξαιρετικό πόνημα. Ίσως μίαν άλλη φορά.

Σάββας Καζαντζίδης

Θετικά

 • Από τους καλύτερους τίτλους του Wii και σίγουρα ο εντυπωσιακότερος τεχνικά
 • Φιλικό gameplay ακόμα και προς τους αδαείς και εντυπωσιακό σύστημα μάχης
 • New Game Plus για όσους θέλουν ένα δεύτερο playthrough με νέες εκπλήξεις
 • Καταπληκτικός κόσμος. Τελεία και παύλα.
 • Ιαπωνικά voiceovers κατ’ επιλογή.

Αρνητικά

 • Αναπόφευκτο grinding (ως ένα βαθμό) και πληθώρα αποστολών που ολοκληρώνονται... αυτόματα
 • Άσχημα μοντέλα χαρακτήρων και animation στις κινηματογραφικές σκηνές
 • Χλιαροί χαρακτήρες και διάλογοι

Βαθμολογία

Σχόλια Χρηστών (113 σχόλια)
 • cristod1 cristod1 10 Νοεμβρίου 2011  | 14:16

  Έχω καταλάβει ότι πλέον πρέπει να διαχωρίσουμε τα παιχνίδια σε αμιγώς games πχ Super Mario Galaxy , Super Smash Bros κλπ και σε εμπειρίες πχ στα The Legend of Zelda ,Μass Effect κλπ . Όλα τα παιχνίδια παίζουν ανάμεσα .
  Παρακολουθώντας το game over είναι μεγάλη δικαίωση αυτό το review για την επιλογή του αρχισυντάκτη πρώτα να παίζονται τα παιχνίδια και μετά να γράφεται review . τα rpg είναι η αγαπημένη μου κατηγορία . Ξεκινώντας το Xenoblade είναι φανερό ότι ενσωματώνει ότι μπορεί να ζητήσει αυτός που αγαπά τα rpg . παράλληλα είναι τέλειο τεχνικά με υπέροχα γραφικά , εκτός των χαρακτήρων αρκεί να το προβάλεις σε οθόνη μικρότερη των 30’’ .
  Βλέποντας το 8 εκνευρίστηκα διότι υπέθεσα ότι οφείλεται στην υποκειμενικότητα του συντάκτη , προφανώς διότι δεν συμπαθεί πολύ τα rpg .
  Τώρα που έφτασα στις 50 ώρες στον κόσμο του παιχνιδιού μπορώ να πω ότι όντως το παιγνίδι δεν μπορεί να σε κάνει να μπεις ολοκληρωτικά στον κόσμο του . Τα rpg οφείλουν να είναι πρώτα μια εμπειρία για τον παίχτη και μετά game . Είναι υπέροχο παιχνίδι τεχνικά , χαίρομαι που το αγόρασα και το έπαιξα , το προτείνω σε όσους αρέσουν τα rpg , το 8 είναι δίκαια βαθμολογία και το game over έδωσε ρέστα σε αυτό το review .

 • Spike Spiegel Spike Spiegel 29 Αυγούστου 2011  | 16:15

  Τελικά τα καλύτερα rpgs θα βγούνε στο wii.

 • medusakias. medusakias. 29 Αυγούστου 2011  | 15:36

  Για μενα η βαθμολογια που εχει δωσει ο συντακτης στο παιχνιδι του αξιζει και δεν ειναι για πιο υψηλη . Ειμαι και εγω Fun αυτου του ειδους των παιχνιδιων αλλα οσο επαιζα το παιχνιδι ειχε καποια προβληματα και επισης και καποια πολυ σπαστικα .. Οπως με τις στολες ας πουμε που δεν ξερεις ποιο set ειναι ποιο και τι να φορεσεις στον καθε παιχτη που δεν αναφερεται ως αρνητικο....Η καποιες φορες στο συστημα μαχης κυριως στα υπταμενα τερατα μερικες φορες ο παιχτης κολλα και δεν ξερεις απο που να βαρεσεις επισης και η καμερα δεν απομακρυνεται ευκολα για να βλεπεις ουτε αυτοματα σε ορισμενα σημεια που χρειαζεται και ετσι πρεπει να την φτιαχνεις μονος με αποτελεσμα η μαχη να γινεται σπαστικη.....

 • dekaneas dekaneas 26 Αυγούστου 2011  | 14:10

  δεν εχω παίξει ποτε Xenoblade και με τρωει το χέρι μου για ναμαι ειλικρινης...

 • songoku songoku 24 Αυγούστου 2011  | 16:22

  Το καλητερο μπορω να πω...επειδη τελευτεα περισοτερω χρονο ριχνουμε στο να τρογομαστε για το πιο ειναι καλιτερο πιο οχι ποια ειναι καλητερη κονσολα απο της αλλες και ποια οχι και εχουμε χασει την ουσια το να παιζουμε πιο πολλη απο το να σχολιαζομε και να κατακρινουμε το καθε τη....ειμαι σιγουρος παλια προτου γινει ευρεος γνωστο το ιντερνετ παιζαμε πιο πολλοι και ευχαριστιομασταν καλητερα τα παιχνιδια....δεν λεω να μην ασχολουμαστε αλλα οχι και να υπαρχη τσακομαρα σε οτιδηποτε....για αυτο λεω και παλλη ΠΑΙΞΤΕ GAMES περισοτερο!!

 • Neophitos Neophitos 24 Αυγούστου 2011  | 14:55

  Ωραιο ΤΕΛΟΣ....ΠΑΙΞΤΕ GAMES!!!!!!!!!!!!

 • songoku songoku 23 Αυγούστου 2011  | 22:29

  Μολισ σκοτοσα μισι ορα διαβαζοντας καποια σχολια......δεν εχω παιξει ακομα το παιχνιδι λογο διακοπον για να εκφερο αποψη και ωσ καμενος rpg fan μολισ γυρησω θα το αρχισω.....αλλα peace ρε παιδια τι πραγματα ειναι αυτα γουστα ειναι αυτα......ολοι gamers ειμαστε και παιζουμε οτι μας αρεσει στον καθενα ξεχωριστα...και οσο για την βαθμολογια μιν εχοντασ παιξει το παιχνιδι δεν μπορο να πω κατι δεν ξερω αν αυτο το 8 θα επρεπε να ειναι 9 η 10....αλλα πιστεψτε με δισκολα ενα 8 θα επιρεασι τισ πωλισεις ενος παιχνιδιου θα επρεπε να χερομαστε που μετα απο καιρο βγικα ενα τοσο καλο rpg στις κονσολες....το μονο που θα σιμφωνισω και πιστευω ειναι οτι το review θα επρεπε να ειχε γινει απο καποιον πιο εμπειρο στο ειδος οπως γινετε σινιθος και σε review αλλων genre χωρις να θελω να προσβαλω τον συντακτη απλα μια προσοπικι μ αποψει... ειναι καλο βεβαια που ασχολιτε με το ειδος αυτο και εχει τιν διαθεσι να αφιεροσει τοσες ωρεσ απο τον χρονο του για τιν εγραφει αυτου του review...τελοσ μιν ξεχναμε οτι οι rpg fan δεν αγοραζουν ενα game κοιταζοντας μια βαθμολογια στο metacritic...ειμαστε απο τους πιο καμμενους στο gaming για να βασιζομαστε σε τοσο απλα και casual things....ΠΑΙΞΤΕ GAMES!!!!!!!!!!!!!!

 • MeDS_097 MeDS_097 23 Αυγούστου 2011  | 19:34

  Τοση φασαρια για εναν αριθμο, who cares? Καλο και περιεκτικο το review imo (μονη ενσταση η λεζαντα, έχει ενα πληρη χρονο ακομα μπροστα της η κονσόλα).

 • tsaki256 tsaki256 23 Αυγούστου 2011  | 19:30

  Φιλε μου clapiotis ηρθε η ωρα να κοψεις το τσιγαρο :)

 • clapiotis clapiotis 23 Αυγούστου 2011  | 19:16

  @RooF, ουτε και εγώ λέω ότι είναι σύνηθες αλλά συμβαίνει δυστυχώς (προσωπικά καπνίζω και το wii μου με την τεράστια σχισμή του μου έχει δείξει ότι απεχθάνεται τη νικοτίνη 2 φορές) :)

 • RooF RooF 23 Αυγούστου 2011  | 18:41

  @clapiotis παρολο που φυσικα εχω ακουσει απο πολλους για προβληματα με τα dual layer, δε μπορω να πω οτι ειναι συνηθες, εμενα πχ δε μου εχει συμβει ποτε.

 • nikol@r@S nikol@r@S 23 Αυγούστου 2011  | 18:40

  Καμία υπερβολή και δεν το λέω κακοπροαίρετα,Nintendo fan είμαι κι εγώ:

  SMG1+2,NSMB,DKCR,TLOZ:TP,Metroid Prime Trilogy

  2007-2010-2010-2010-2006-2009!Με την σειρά που μου τα έβαλες!Καλά παιχνίδια έχει,συχνές-αξιόλογες κυκλοφορίες δεν έχει :/

 • DarthAltair DarthAltair 23 Αυγούστου 2011  | 18:37

  "Κακά τα ψέματα στο Wii οι αξιόλογες κυκλοφορίες είναι μετρημένες στα δάχτυλα(του ενός χεριού"
  Υπερβολές.
  SMG1+2,NSMB,DKCR,TLOZ:TP,Metroid Prime Trilogy και έτσι απλά έφτασα σχεδόν τα 2 χέρια.:P
  ΟΚ σίγουρα το Wii δεν έχει την ποικιλία ποιοτικών τίτλων που έχουν οι άλλες κονσόλες,αλλά μη λέμε ότι δεν έχει και αξιόλογα παιχνίδια.Ένα από τα αγαπημένα μου παιχνίδια ever είναι στο wii (SMG1 και μισώ τον Mario).

 • clapiotis clapiotis 23 Αυγούστου 2011  | 18:17

  Παρόλο που τα μηχανήματα της Nintendo έχουν παράδοση στην ανθεκτικότητα και στην ποιότητά τους το Wii έχει ένα θεματάκι όταν κυκλοφορούν αραιά και που games σε δισκάκια dual layer όπως το Xenoblade. Προφανώς η σκόνη ή ο καπνός που μπαίνει από τη σχισμή του wii δημιουργεί σοβαρά προβλήματα ανάγνωσης από την κεφαλή του lazer. Σε αντίθεση με τα dvd των 4,5 GB είναι σαν τα dual layer DVD να είναι πιο απαιτητικά και να χρειάζεται σχεδόν καινούργια κονσόλα για να παίξουν σωστά.

 • nikol@r@S nikol@r@S 23 Αυγούστου 2011  | 17:59

  Πέντε χρόνια αναγνώστης του Gameover και κάθε φορά τα ίδια και τα ίδια από τα γνωστά άτομα(Τυχαίο?)!Απορώ,δεν έχετε να ασχοληθείτε με τίποτα άλλο?Στην τελική θα ήθελα μια φορά να διαβάσω ένα δικό σας Review. Όχι τίποτα άλλο,αλλά θέλω να δω και έναν που ξέρει να κάνει Review και είναι γνώστης των JRPG/Platform/Adventure/Action κλπ games.....
  Όσο αφορά το παιχνίδι δεν μπορώ να πω και πολλά γιατί δεν το έχω παίξει αλλά σίγουρα θα το αγοράσω μέσα στους επόμενους μήνες.Το Review ή μάλλον την βαθμολογία του Σάββα περιμένατε για να πάρετε το παιχνίδι?Κακά τα ψέματα στο Wii οι αξιόλογες κυκλοφορίες είναι μετρημένες στα δάχτυλα(του ενός χεριού).Άρα οι FAN λίγο πολύ ξέρουν τι θα αγοράσουν.....από εκεί και πέρα όποιος έχει την μύγα...........

 • spahar spahar 23 Αυγούστου 2011  | 17:55

  quote:
  "Είναι τουλάχιστο περιττό για ένα τέτοιο παιχνίδι να έχεις πχ σφάξει 100 δεινοσαυράκια και φτάνοντας σε ένα χωριό να παίρνεις Quest που λέει "Σφάξε μου 3" και να μην είναι ήδη Complete. "

  Αυτό είναι όντως χαζή υλοποίηση, και ειδικά στα πιο "special" monsters, που εσύ το έχεις βρει τυχαία στην εξερεύνηση, το έχεις σφάξει μετά κόπων και βασάνων, και μετά ο άλλος μιλάει για ένα τέρας που δεν τον αφήνει να πάει να παραθερίσει και πρέπει να το ξανασφάξεις. Εκεί έπρεπε να γίνεται ότι και με τα collectibles που σου βγάζει κατευθείαν "quest completed".

 • clapiotis clapiotis 23 Αυγούστου 2011  | 16:47

  Χαίρομαι που συμφωνούμε όλοι το review ήταν καλογραμμένο αλλά το ότι το 8 για βαθμολογία ήταν ατυχές. Κι αφού συμφωνούμε, δικαιολογήστε ότι έφταιξε ο δαίμων του τυπογραφείου, αλλάξτε την βαθμολογία και ανεβάστε την. Θα μείνει μυστικό μεταξύ μας και δεν θα το πούμε σε κανέναν άλλο. :) :) :)

 • RooF RooF 23 Αυγούστου 2011  | 10:32

  Εχω πει ποσες φορες ποσο λαθος ειναι κατα τη γνωμη μου η βαθμολογια με αριθμο... οριστε γιατι.

  Οπως και να εχει το review ειναι παρα πολυ καλο, ειδικα για review που εγραψε καποιος που οπως λετε στα σχολια δε γουσταρει τα jrpg και οσο να ναι κανει εντονη κριτικη, ισως ακομα και ακομψη προς τη Nintendo. Σχετικα με το αν θα εβαζε στο παιχνιδι 9 αν ειχε βγει στο xbox... τι να πω, ακομα και αν παιζει κατι τετοιο, ολοι εχουμε τις αδυναμιες μας. :)

  Eχω καποιες ενστασεις στο θεμα grinding και εγω αλλα μιας και ειμαι στις πρωτες 20 ωρες θα περιμενω να δω τι γινεται και παρακατω πριν μιλησω.

  Παντως αν ηθελε ο Σαββας να βρει κατι κακο να πει για το παιχνιδι με σκοπο να πικαρει το Wii θα μπορουσε να το εχει κανει, αλλα δεν το εκανε. Θα μπορουσε να επικεντρωθει στα γραφικα για παραδειγμα. Ρε παιδια ακομα και ακραια να το δουμε, ο Σαββας εχει πει σε Webcast χειροτερα πραγματα (το λεω με λιγη υπερβολη), τη μια φορα που δεν εκανε κατι του την πεσατε ολοι. :P

  Στο παιχνιδι τωρα, αυτο που με εχει τρελανει ειναι ο κοσμος του. Θα μπορουσε να υπαρχει λιγη παραπανω φαντασια στα τερατα αλλα απο αυτα που εχω δει μεχρι τωρα του το συγχωρω.

 • VonCroy VonCroy 23 Αυγούστου 2011  | 04:01

  @Nintendo Fan Boys Καλά έχω πεθάνει στο γέλιο με τον fanboyσμό μερικών πιτσιρικάδων. Ένα θα πώ και δεν θα ξανασχολιάσω (μόνο θα διαβάζω τα ανέκδοτα στα σχόλια)... Cut the TOYS Boys!

 • lovesfool lovesfool 23 Αυγούστου 2011  | 02:45

  Χάλια τα νεύρα μερικών, καλοκαιριάτικα...

  Τεσπα. Haters gotta hate και δείχνει να έχει γίνει πολύ της μόδας τελευταία. Σε κανέναν δεν αρέσει τίποτα... γιατί... έτσι... Όλα μαύρα κι άραχνα (πέρα από τον Σάββα, που από το κείμενο μάλλον θα έλεγε κανείς ότι του ψιλο-άρεσε το παιχνίδι ή έστω ότι το προτείνει για τους fan του είδους), παρά τον λαμπερό ήλιο του Αυγούστου.

  Που και να έρθουν τα ραβασάκια της εφορίας. Εκεί κι αν έχει να πέσει κράξιμο για το κάθε τι...

  1. Έχουν καταλάβει ορισμένοι την ελευθερία που έχουν να ΜΗΝ διαβάζουν το παρόν site αν δεν τους εκφράζει, αντί να λένε τα ίδια και τα ίδια;

  2. Τίποτα ΕΝΤΟΣ θέματος θα πούμε; Δεν είναι να πεις ότι έχει και τόσες κυκλοφορίες ο Αύγουστος.

 • DarthAltair DarthAltair 23 Αυγούστου 2011  | 01:29

  Ε ρε τι γέλιο έριξα διαβάζοντας μερικά σχόλια.
  Σάββα συνέχισε την καλή δουλειά και μη μασάς.
  @Vaynard ωραίο ποστ. ;)

 • klonis klonis 23 Αυγούστου 2011  | 00:55

  Θα κανω μια ερωτηση...Μηπως νομιζουν καποιοι οτι το 8 που εδωσε ο Σαββας στο Xenoblade ειναι με αριστα το 20?
  Παιδια χαλαρωστε λιγο...Ειμαστε μια μεγαλη παρεα και πρεπει με αυτα που ασχολουμαστε να διασκεδαζουμε και να σχολιαζουμε ομορφα.Η οποια κριτικη ας γινεται καλοπροαιρετα!Οποιος το κανει ετσι ας μην σχολιασει γιατι αν το πειραξε μαλλον εχει την μυγα.Παντα φιλικα παιδια :)

 • gfreeman gfreeman 23 Αυγούστου 2011  | 00:34

  Όχι ρε φίλε, δε γράφτηκε τίποτα βεβιασμένα σώνει και καλά να βγει μεγάλο. Όταν έχω να γράψω για ένα παιχνίδι το γράφω. Εγώ νόμιζα ότι άφησα και πράγματα έξω. πχ θα ήθελα να πω δύο λέξεις για το social σύστημα, αλλά ειλικρινά δεν κατάλαβα άλλη λειτουργία από το να ανοίξει 3-4 side quests. Και να, ξέχασα (μου το θύμησες) ότι το να βρίσκεις quests και να πέρνεις μιά ιδέα κατά που πέφτουν, είναι λίγο άστα να πάνε, αλλά λεπτομέριες. Δεν κολλάμε εκεί.

 • ironfist ironfist 23 Αυγούστου 2011  | 00:31

  Οχι βρε chased, πλάκα έκανα... Relax...

 • Vaynard Vaynard 23 Αυγούστου 2011  | 00:15

  το grinding συγκριτικα με το τι γινεται σε αλλα jrpgs ειναι σχεδον ανυπαρκτο εδω μη τρελαθουμε και ολας, και για να μην παω πολυ πισω εχετε δει τι γινεται σε jrpgs που κυκλοφορει κατα καιρους η NISA πχ cross edge,ar tonelico,neptunia κτλ? η μηπως στo σταρ ocean 4? η το resonance of fate? το 99% των jrpg αυτης της γενιας να παρουμε εχει περισσοτερο grinding απο του xenoblade , στο xenoblade ισα ισα αν κατσεις και κανεις οσα side quests μπορεις να βρεις η τελος παντων ενα ικανοποιητικο αριθμο θα εισαι κομπλε για τα story bosses, εγω εκανα σχεδον τα παντα και ημουνα παντα overleved:P

  το story στο xenoblade παραειναι μινιμαλιστικο χωρις multi layers δεδομενης της προιστοριας της σειρας xeno, ειδικα αν συγκριθει με το xenogears και το xenosaga episode 3, αυτο βεβαια δεν σημαινει οτι δεν ειναι αξιοπρεπες και solid, μοιαζει λιγο ομως αν συγκριθει με τα προηγουμενα

  το μονο παραπανο που ειχα με τα sidequests ειναι οτι δεν υπαρχει καποιος tracker να σου δειχνει περιπου που να πας και γενικα το ολο interface μου θυμισε mmorpg απο τα 90s (οκ εχουμε καλομαθει απο τα νεατερα mmorpgs που μας τα προσφερουνε στο πιατο:P)

  μου αρεσε επισης η χρησιμοποιηση cooldowns στα skills αντι για magic points η κατι αντιστοιχο

  βρηκα μετριο το art direction ειδικα στα προσωπα οπως και το animation

  επισης θα επρεπε να αναφερθει οτι στο dolphin με το upscaling το παιχνιδι δειχνει πολυ ομορφο, εγω εκει το επαιξα, ειναι μια αναφορα που δεν την ειδα σε κανενα review ισως για ευλογους λογους i guess

  το xenoblade ειναι εξαιρετικο jrpg αλλα εχει τα θεματακια του ,το 8 ειναι μια χαρα βαθμολογια δηλαδη αν πρεπει να βαλουμε στο xenoblade 9 η 10 σε καποια jrpgs παλιοτερων γενιων ποσο πρεπει να βαλουμε? (πχ valkyrie profile 2,persona 3-4,dragonquest 8, ff12, suikoden 5, shadow hearts 2) 11 μηπως?

  να λεμε και ευχαριστω που εγινε το localization παντως στο xenoblade , εχουμε χασει ουκ ολιγα διαμαντακια μερικων εκ των οποιων εχουνε τα καλυτερα συστηματα μαχης που εχει βγαλει ποτε στο ειδος (πχ tales of destiny remake) ας ελπιζουμε για fan localization σε μερικα tales της namco...

  το review ειναι καλογραμμενο αν και 5 σελιδες μου φαινεται too much:P, ενταξει
  καταλαβαινω οτι σας εχουνε μερικοι στη μπουκα και δεν θελετε να τους δωσετε οφορμη να πουνε οτι δινετε reviews προχειροτητες αλλα θα μπορουσατε να συμμαζεψετε λιγο τα κειμενα να μην φαινονται τοσο μεγαλα.... οπως και να εχει παντως kudos mr.gfreeman τα κειμενα σου ειναι απολαυστικα εξαιρετικη γραφη και συμφωνω στα περισσοτερες αναφορες σου για το gameplay στο xenoblade και τα ''παραδοξα'' στα sidequests

  buttomline επειδη βλεπω πολυ flaming μη μασατε haters are gonna hate παρακολουθω καιρο το site σας και πιστευω οτι κανετε solid δουλεια για ελλληνικα δεδομενα παντα και αυτο σας το λεει ενας hardcore gamer που συνηθως συνηθιζει να σνομπαρει ελληνικες δουλιες στον χωρο

 • Chased Chased 23 Αυγούστου 2011  | 00:14

  @ironfist

  Όχι,γιατί?Μπορεί να το σβήσουν?Δεν πειράζει,δεν με πολυνοιάζει..

 • ironfist ironfist 23 Αυγούστου 2011  | 00:13

  Chased@ Ελα, πες την αλήθεια.... Καπου μέσα στο σχόλιο σου εγραψες για το Xenoblade και το έσβησες καταλάθος....

 • Chased Chased 23 Αυγούστου 2011  | 00:06

  ^^^^^^^^

  Ναι...

 • Etern1ty Etern1ty 23 Αυγούστου 2011  | 00:04

  Θέματα και αίματα θές;

 • Chased Chased 22 Αυγούστου 2011  | 23:49

  Άει καλααααααααααααά!
  Έχετε ξεφύγει κάποιοι...Και δεν αναφέρομαι στον Σάββα...

  Ωστόσο τα μπαν για τέτοιες μικρές αφορμές,θεωρώ ότι είναι πολύ ακραία,κύριοι διαχειριστές...

  Είπα και εγώ την ταπεινή μου γνώμη...

  EDIT: Προτείνω αυτήν τη τετάρτη να βγάλετε στον αέρα τον inboy και κάποιον άλλον από αυτούς που λέτε...Θα έχει φάση...Ωρέ λες???