Ταυτότητα

Age of Empires Online

Age of Empires Online

Edition: N/A Genre: Strategy Διάθεση: Microsoft
Αριθμός παικτών: N/A Ανάπτυξη: Gas Powered Games Ημ. Έκδοσης: 16/08/2011
PEGI: 12 Εκδότης: Microsoft Πλατφόρμες: PC


"Freemium", όχι Free

Είναι δωρεάν ή όχι το Age of Empires Online; Η απάντηση είναι ότι πρόκειται για «Freemium» παιχνίδι. Τι είναι «Freemium»; Να σου δίνεται δωρεάν μια υπηρεσία (ή ένα παιχνίδι όπως στην περίπτωσή μας) και να έχεις την επιλογή να πληρώσεις κάτι επιπλέον για το premium περιεχόμενο που θέλεις να χρησιμοποιήσεις. Είναι, κατά κάποιον τρόπο, σαν τα δωρεάν firewalls για τον υπολογιστή: Σου προσφέρουν ένα επίπεδο προστασίας δωρεάν, αν όμως θέλεις να προσθέσεις επιπλέον υπηρεσίες πρέπει να τις πληρώσεις.

Το AOE Online αναγράφει ότι προσφέρει δωρεάν περίπου 40 ώρες gameplay, δηλαδή όσο περίπου θα πάρει σε κάποιον για να φτάσει το ανώτατο επίπεδο (το 40), ένα όριο που είναι κοινό τόσο για τους παίκτες που δεν θέλουν να πληρώσουν τίποτα, όσο και γι αυτούς που θα αγοράσουν κάποιο από τα πακέτα επέκτασης. Αυτό που στην ουσία προσφέρει το AOE Online ως δωρεάν, είναι τους βασικούς μηχανισμούς: Το grinding για να φτάσει το 40Lv μέσα από quests, το κτίσιμο της προσωπικής του πόλης-avatar και κάποια βασική αλληλεπίδραση με τους υπολοίπους παίκτες ή φίλους (όπως co-op ή pvp mode χωρίς ranks).

Δωρεάν ή …freemium;

aoe_online_01-thumb.jpgΑυτό που καλούνται να πληρώσουν οι παίκτες μέσα από τα διάφορα premium πακέτα των 20 ευρώ (ένα για τον Ελληνικό και ένα Αιγυπτιακό πολιτισμό ενώ στην πορεία θα προστεθούν και άλλοι δύο), είναι τη χρήση των σπάνιων epic αντικειμένων, επιπλέον χώρο στο inventory τους, καλύτερο εξοπλισμό, δυνάμεις και boosters για το στρατό τους, καθώς και ranked pvp matchmaking. Αν κάτι γίνεται αντιληπτό, αυτό είναι το εξής: Μπορούν όλοι να παίξουν όσο θέλουν δωρεάν, αν όμως επιθυμούν να εμβαθύνουν πραγματικά, να γίνουν ανταγωνιστικοί στο pvp και να έχουν πρόσβαση σε ολόκληρο τον εξοπλισμό και τις υπηρεσίες της πόλης τους, πρέπει αναγκαστικά να επιλέξουν ένα premium πακέτο.

Το AOE Online δεν σταματάει όμως εδώ και δυστυχώς «σπάει» το περιεχόμενο του και σε επιπλέον πακέτα που, κατά την άποψη μας, μόνο μπερδεύουν τον καταναλωτή, ενώ και ορισμένες τιμές είναι μάλλον εξωφρενικές. Οι παίκτες μπορούν να αγοράσουν συγκεκριμένα modes του παιχνιδιού με επιπλέον χρήματα, όπως το “Defense of Crete”, το οποίο πρόκειται για ένα survival-τύπου mode, όπου οι παίκτες πρέπει να αντιμετωπίζουν κύματα επιθέσεων, κάτι που θα τους κοστίσει 10 ευρώ.

aoe_online_07-thumb.jpgΥπάρχουν επίσης πακέτα που προσφέρουν απλώς διακοσμητικά αντικείμενα που μπορούν να τοποθετήσουν οι παίκτες στις πρωτεύουσες τους, όπως ελληνικά σιντριβάνια και θάμνους για... 5 ευρώ. Το πιο ακριβό πακέτο είναι σίγουρα το “Season Play 1”. Εδώ οι παίκτες στην ουσία αγοράζουν κάτι σαν προ-πληρωμένη 6μηνή συνδρομή, μαζί με όλο το περιεχόμενο που έχει κυκλοφορήσει και όλο το περιεχόμενο που πρόκειται να κυκλοφορήσει για το παιχνίδι για τους επόμενους 6 μήνες για... 100 ευρώ, ενώ μπορούν φυσικά να κρατήσουν το περιεχόμενο και αφού λήξει η «συνδρομή» τους. Το Age of Empires Online είναι δωρεάν, αλλά είναι ταυτόχρονα και ένα από τα πιο ακριβά βιντεοπαιχνίδια. Αξίζει λοιπόν να ασχοληθεί κανείς σοβαρά μόνο με το δωρεάν μέρος του παιχνιδιού;

“Quest, grinding, quest, lv up, repeat”

Αν προηγουμένως μπερδεύτηκε κάποιος διαβάζοντας για grinding, quests, epic εξοπλισμό, levels και πόλεις-avatar σε ένα RTS, είναι επειδή το AOE Online χρησιμοποιεί αρκετούς μηχανισμούς από ΜΜΟ RPG παιχνίδια, με τους οποίους προσπαθεί να αυξήσει τη διάρκειά του. Το κλασσικό gameplay της σειράς Age of Empires/ Mythology υπάρχει και εδώ σε έναν βασικό βαθμό, όμως το κομμάτι αυτό χρησιμοποιείται αποκλειστικά για τα quests και για το grinding.

aoe_online_03-thumb.jpgΤο όποιο micromanagement που καλούνταν να κάνει ο παίκτης μέσα στο παιχνίδι σε πραγματικό χρόνο (όπως η επιλογή των upgrades, η επιλογή των God Power -που εδώ γίνεται μέσα από κάποια consumables) έχει αφαιρεθεί και έχει τοποθετηθεί στους -εκτός gameplay- MMORPG μηχανισμούς. Με λίγα λόγια, ο παίκτης προ-επιλέγει από την πρωτεύουσά του τα upgrades, τους πόντους στα skill trees και τα power ups, ώστε να τα χρησιμοποιήσει μετά μέσα στα quests-instances. Επιπλέον, οι παίκτες πρέπει να γνωρίζουν ότι το AOE Online δεν έχει κάποια ιστορία που πρέπει να ακολουθήσουν όπως στα άλλα μέρη της σειράς, ούτε όμως και έχει επιλογές που θα συναντούσαμε στα κεντρικά μενού των προηγούμενων παιχνιδιών, όπως για skirmish mode, custom παιχνίδια με τον υπολογιστή, replays ή Map editors.

{PAGE_BREAK}

To AOE online πρόκειται καθαρά για ένα server-based παιχνίδι που πρέπει να είναι συνεχώς συνδεδεμένο, ενώ ο μόνος τρόπος για να παίξει κάποιος με έναν άλλον παίκτη σε συνεργασία, είναι κάνοντάς τον invite (είτε από την friends list του, είτε μέσω gamertag) πριν την έναρξη συγκεκριμένων co-op αποστολών. Ολόκληρη η πρόοδος στο AOE Online βασίζεται στα quests που λαμβάνει ο παίκτης από τα κεντρικά NPCs της πόλης του (ή άλλων πόλεων), ενώ στη συνέχεια «φορτώνει» αυτά τα quests-instances για να ξεκινήσει το καθιερωμένο gameplay. Στην ουσία η πρωτεύουσα του κάθε παίκτη είναι ένα μικρό hub, ή, ακόμα καλύτερα, θυμίζει μια οποιαδήποτε κεντρική πόλη ενός MMORPG.

Προσφέρει τις βασικές υπηρεσίες που χρειάζεται ο παίκτης, όπως τα καθημερινά quests, τις αναβαθμίσεις για το στρατό του, μαγαζιά για να αγοράσει πράγματα με τον χρυσό του (ή με άλλα currencies), crafting, ξόδεμα πόντων στα skill trees και άλλα πολλά. Τα quests στα πρώτα επίπεδα μας ζητάνε να εκτελέσουμε απλές διαδικασίες, όπως να μαζέψουμε μια συγκεκριμένη ποσότητα προμηθειών (ξύλα, χρυσό κτλ), να φτιάξουμε ένα συγκεκριμένο αριθμό μονάδων, ή να καταστρέψουμε ένα συγκεκριμένο αριθμό αντίπαλων μονάδων.

aoe_online_09-thumb.jpgΦυσικά, όσο προχωράει κανείς σε μεγαλύτερα Lv τόσο περισσότερο δυσκολεύουν αυτά τα quests, όμως πάντα είναι στο ίδιο -grinding τύπου- μοτίβο που συναντάμε στα ΜΜΟ παιχνίδια. Η μοναδική διαφορά, λοιπόν, με ένα πραγματικό ΜΜΟ RPG, είναι ότι αντί να ολοκληρώνουμε grinding δουλειές με το χαρακτήρα μας σε κάποιο fantasy περιβάλλον, τα ολοκληρώνουμε με τους κλασσικούς RTS “Age of Empires” μηχανισμούς. Και οι δύο περιπτώσεις θα αποτελούσαν «δουλειά». Είναι με τους RTS μηχανισμούς όμως πιο διασκεδαστικό; Όχι.

MMO πόλεις. RTS gameplay

Η συνταγή της υβριδικής RTS-MMO κατηγορίας που θέλει να τοποθετηθεί το AOE Online, «χαλάει» λόγω της έλλειψης του πιο βασικού συστατικού, το οποίο και ευθύνεται για την επιτυχία των περισσότερων ΜΜΟ: Της κοινωνικής αλληλεπίδρασης μεταξύ των παικτών. Το να «σπάσει» ένα μέρος από το micromanagement ενός RTS και να «απλωθεί» πάνω σε ορισμένους κλασσικούς MMO μηχανισμούς, δεν κάνει αυτομάτως το gameplay πιο εθιστικό. Το κάνει πιο αργό και πιο βαρετό και αυτό επειδή δεν υπάρχει κάτι για να δώσει νόημα σε αυτήν τη «δουλειά».

aoe_online_11-thumb.jpgΔεν υπάρχουν clans, δεν υπάρχει πραγματική συλλογική συνεργασία (όπως σε κάποιο raid), δεν υπάρχει όλος αυτός ο απρόβλεπτος παράγοντας που κάνει εθιστικά τα ΜΜΟ, δεν υπάρχει ανταγωνισμός για να σε κάνει να ξεπεράσεις τους υπόλοιπους, άρα και να παίξεις περισσότερο. Από την άλλη βέβαια, αν υπήρχαν αυτά τότε δεν θα είχαμε να κάνουμε με ένα RTS αλλά με ένα κανονικό ΜΜΟ, όμως η ουσία είναι στο ότι το AOE Online δίνει στον παίκτη να κάνει τη «δουλειά» ενός κανονικού ΜΜΟ χωρίς όμως να του δίνει κάποιον σοβαρό λόγο για να το κυνηγήσει.

Πιο απλά: Δεν αξίζει τον χρόνο του. Υπάρχει, λοιπόν, μία «ψυχρότητα» πίσω από τους ΜΜΟ μηχανισμούς και το χρονοβόρο κυνήγι των στατιστικών και του Lv up, που δύσκολα μπορεί να δικαιολογηθεί από τη δυνατότητα για επίσκεψη στις πόλεις άλλων παικτών και τη χρήση των μαγαζιών τους. Το όλο ΜΜΟ στοιχείο δείχνει περιττό και από πολύ νωρίς το AOE Online μετατρέπεται σε ένα μοναχικό grinding RTS-MMO, στο οποίο οι παίκτες προσπαθούν να φτάσουν το ανώτατο επίπεδο με την ελπίδα ότι θα κάνουν εκεί κάτι ενδιαφέρον.

aoe_online_06-thumb.jpgΠίσω όμως από τους ΜΜΟ και RTS μηχανισμούς, το AOE Online είναι ένα μπερδεμένο παιχνίδι και αυτό επειδή δεν είναι ξεκάθαρο το που απευθύνεται. Ο έμπειρος παίκτης που ψάχνει ένα ανταγωνιστικό online RTS, πρέπει να δώσει υπερβολικά πολλά χρήματα αν θέλει να έχει όλες τις επιλογές (όπως για παράδειγμα epic εξοπλισμό για το pvp) και ακόμη και αν δώσει 50 ευρώ (40 για τα δύο premium πακέτα του Ελληνικού και Αιγυπτιακού πολιτισμού, συν 10 για το co-op mode “Defence of Crete”) θα δούμε ότι πάλι καταλήγει με πολύ λιγότερες επιλογές απ' ότι θα είχε σε ένα «κανονικό» Age of Empires/ Mythology παιχνίδι.

{PAGE_BREAK}

Είναι αδύνατον λοιπόν να γίνει ελκυστικό το AOE Online σε κάποιον που θέλει να εμβαθύνει πραγματικά, κάτι που μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι απευθύνεται περισσότερο στον casual παίκτη που δεν νοιάζεται και τόσο για τον ανταγωνισμό. Άλλωστε, αυτό προκύπτει και από την μικρή διάρκεια των quests και το χαλαρό ύφος, ενώ τα καρτουνίστικα γραφικά με το αρκετό χιούμορ στο animation κάνουν ευκολότερα αποδεκτό το παιχνίδι σε ένα ευρύτερο «facebook» κοινό, που πιθανώς έχει συνηθίσει περισσότερο το συγκεκριμένο στυλ.

Πίσω όμως από το χαλαρό ύφος και την κάπως απλοποιημένη ΑΙ, κρύβεται το κλασσικό gameplay της σειράς, με τα town centers, το μάζεμα φαγητού/ ξύλων, χρυσού με τους χωρικούς, την εξέλιξη από εποχή σε εποχή, τα γνωστά κτήρια που καλείται να κτίσει ο παίκτης στην κάθε εποχή, την αναβάθμιση των μονάδων, ενώ ακόμα και οι ονομασίες και τα bonuses αυτών είναι ακριβώς τα ίδια με τα προηγούμενα παιχνίδια.

Δωρεάν ή μη δωρεάν;

Όπως είπαμε και στην αρχή, το Age of Empires Online είναι ένα Freemium παιχνίδι. Οι παίκτες μπορούν να παίξουν όσο θέλουν δωρεάν, όμως αν θέλουν να ασχοληθούν με το πιο προχωρημένο περιεχόμενο και το pvp, δεν θα μπορέσουν ποτέ να ανταγωνιστούν κάποιον premium παίκτη. Είναι ασφαλέστερο, λοιπόν, να πούμε ότι απευθύνεται σε όσους ψάχνουν ένα πιο χαλαρωτικό RTS, το οποίο θα τους κρατήσει σε βάθος χρόνου από λίγες ώρες της ημέρας, ολοκληρώνοντας επαναλαμβανόμενες διαδικασίες (quests), χωρίς όμως την ύπαρξη κάποιου σεναρίου.

Το AOE Online μας οδηγεί σε δύο εντελώς αντίθετα συμπεράσματα: Αν το δούμε ως ένα καθαρά δωρεάν παιχνίδι, τότε κρίνεται ως πλήρες και ποιοτικό. Αν το δούμε όμως μέσα από τα επί πληρωμή πακέτα (όπως τα “Premium”, το “Defense of Crete” mode, ή το “Season play 1”), τότε απλώς δεν αξίζει τα χρήματά του και αποτελεί ένα «βήμα προς τα πίσω» για τη σειρά, η οποία προσέφερε περισσότερες επιλογές στους παίκτες στο παρελθόν με πολύ λιγότερα χρήματα.

Γιάννης Πλέσσας

Θετικά

 • Τα καρτουνίστικα γραφικά και η χιουμοριστική διάθεση ταιριάζουν ευχάριστα στη σειρά
 • Προσφέρει αρκετές ώρες στη δωρεάν του μορφή

Αρνητικά

 • Υπερκοστολογημένα «πακέτα» επέκτασης
 • Άνισα στατιστικά ανάμεσα σε «premium» και «free» παίκτες
 • Το ΜΜΟ στοιχείο και η υλοποίησή του μέσα από τις πόλεις-avatar δείχνει περιττό
 • Πληρώνοντας κανείς παίρνει λιγότερες επιλογές και του στοιχίζει και περισσότερο από τους τίτλους της Ensemble

Βαθμολογία

Συμμετεχουν

 • Εγώ θα έλεγα ότι είναι ένα κλασικό rts διανθισμένο με mmo/rpg στοιχεία σε έναν persistent κόσμο.Σε καμία περίπτωση δε μπορώ να το θεωρήσω mmorts ή έστω σκέτο mmo...
  Σχετικά με την τιμολογιακή πολιτική, αλλά και το μπέρδεμα που προκαλούν τα διάφορα πακέτα συμφωνώ απόλυτα.
  Αν και ομολογώ ότι το παιχνίδι μου αρέσει πολύ, ήδη από τη beta του.Είναι και πανέμορφο το άτιμο.

 • ok ειναι ομορφο και καλο αλλα για μενα δεν μπορει να θεωρηθει ακριβως RTS...συγκρινοντας το μαλιστα με τα προηγουμενα age of empires που ηταν απο τα αγαπημενα μου franchises δεν εχει καμια σχεση...για μενα καλυτερα ειναι δηλαδη τα broswer games σε σχεση με αυτο που πληρωνεις ποσα πακετα για να εχεις μια ολοκληρωμενη εμπειρια...καλο αλλα να μου λειπει..

 • Το παίζω πάνω από εβδομάδα...Μου αρέσει πολύ και πιστεύω ότι το 6 είναι λιγο...Βέβαια γούστα είναι αυτά και τί ζητάει ο καθένας...Προσωπικά θα του έβαζα ένα 8-8.5...Εάν στη βαθμολογία περιλαμβάνεται και το ότι στην ουσία άν θες να παίξεις σοβαρά δεν είναι τζάμπα τότε οκ.Αλλά αυτό για μένα είναι αδιάφορο :P

 • Δεν μπορώ να πώ ότι με τρελαίνει

 • KTI, το gameplay του είναι ακριβως αυτό που έχουμε συνηθίσει από τη σειρά AoE και AoM.Μόνο τα boost με τις κάρτες προσέθεσαν.Αφού δεν άλλαξαν καν από το ΑοΜ τις φωνές των πολιτών. :p
  Και οι πόλεις δεν προσφέρουν τίποτα mmo στοιχεία.Δε λειτουργούν όπως στα browser mmo δηλαδή.Απλά είναι ένα διαφορετικό interface.

  Αsus, κι εγώ αυστηρό το βρίσκω το 6.Έβαλα 8 επειδή δεν έχει επιλογή για 8,5.Νομίζω πως συνολικά για ένα 8ρι αξίζει.Έχει καλά στοιχεία σαν παιχνίδι.Απλά το μπέρδεψαν πολύ με τα διάφορα πακέτα, αν και αγοράζοντας έναν premium πολιτισμό και μόνο με αυτόν, δε θεωρώ ότι του λείπει κάτι.Αν δεν έχεις τις έξτρα ζαρντινιέρες δεν τρέχει τίποτα...

 • @bigi: αν ειναι ετσι τοτε ισως αλλα και παλι τα παλιοτερα μου αρεσαν περισσοτερο..

 • Προσωπικά πάντως όταν το πρωτοέπαιξα νόμιζα ότι παίζω ένα ΑοΜ με μερικές διαφορές στις μονάδες και άλλα γραφικά, κάτι που με χαροποίησε ιδιαίτερα γιατί το ΑοΜ το έχω αρκετά ψηλά στα παραδοσιακά rts.Δοκίμασέ το, δε χάνεις και τίποτα.Είναι χαριτωμένο. :p

 • Τελικά δεν το έπιασα, πως είναι ο τρόπος παιχνιδιού ;;;
  Έχω παίξει όλα τα AoE από το 2 και μετά, αλλά δεν έχω ασχοληθεί ποτέ με παιχνίδια MMO και έχασα λίγο τι μπάλα στο άρθρο.... Θα είναι ένα πράγμα σαν το Ikariam ας πούμε;;; Δηλαδή θα κάνω την πόλη μου και θα υπάρχει και ένας τεράστιος χάρτης με τους υπόλοιπους παίκτες που θα γίνεται να τους κάνω επιθέσεις ή να αλληλοβοηθούμαστε;;;

 • Μετά το beta το άφησα... δεν αξίζει να δώσω τόσα λεφτά ! Και τι θα παίζω "free" και θα έρχονται τα παιδάκια με τα epics να με νικάνε;

 • Μετά το Age Of Empires II χάλασε η σειρά.......παρόλα αυτά θα το δοκιμάσω!!!!

 • AnthonyMc, δεν έχει καμία σχέση με το ikariam.
  Δεν είναι mmorts, δεν είναι browser based mmo, δεν είναι εν γένει mmo.Είναι rts που ακολουθεί τη σύγχρονη μόδα να έχει διάφορα online και rpg στοιχεία.Και το dawn of war 2 πχ δεν έχει κάτι λιγότερο να επιδείξει στον τομέα αυτό.Είναι mmorts δηλαδή;;;
  Δε βλέπεις κανένα χάρτη με πόλεις παιχτών, δεν σου επιτίθενται στην πόλη σου και δεν καταλαμβάνεις ούτε εσύ κάποιο κτίριο αντιπάλου.Θα στο πω απλά: έχεις την πόλη σου στην οποία διαλέγεις τις αναβαθμίσεις σου, τα αντικείμενα σου και τα σχετικά καθώς και τις αποστολές σου.Δεν είναι κάτι παραπάνω από ένα interactive και ζωντανό campaign menu.Για να παίξεις pvp πχ πρέπει να πας στην αρένα και να διαλέξεις τι είδος παιχνιδιού θα κάνεις.Ε αυτό δεν το λες και mmorts.Ένα διαφορετικό interface διάλεξαν οι άνθρωποι, πιο ζωντανό και σύγχρονο.
  Κλασικό rts είναι, μη μπερδεύεστε.Μπορεί να ξενίζει και το online στον τίτλο του και να μην καταλαβαίνει κάποιος απόλυτα πώς δουλεύει αν δεν έχει ασχοληθεί μαζί του, αλλά πρακτικά είναι πολύ απλό.

 • troll awards 2011 υποψηφιοι
  -EA: σνομπαρει το steam, απαγορευει τη χρησει του license της Porsche χορις να μας δοσει λογαριασμο
  -UBIsoft: μα το DRM της φυσηκα
  -microsoft: το νεο age of empires online

  "Υπερκοστολογημένα «πακέτα» επέκτασης" φοβαμαι πως υπαρχουν ατομα που θα πληροσουν. το τελος του παλιου καλου AoE

 • Ανέβηκα μερικά levels.. Ωραίο παιχνίδι σε γενικές γραμμές αλλά άρχισα ήδη να σκέφτομαι τα προηγούμενα Age of Empires και το καταπληκτικό Age of Mythology..

 • Μπααα υπαρχουν και καλυτερα strategy

 • Να θυμήσω παιδιά ότι τα greeklish πλέον δεν επιτρέπονται στο GameOver και διαγράφονται άνευ προειδοποίησης. Μπορείτε να δημοσιεύσετε εκ νέου τα σχόλια σας, με ελληνικούς χαρακτήρες.

 • Δεν μου αρέσουν τα cartoony γραφικά, δεν μου αρέσει το freemium, το gameplay είναι σε πολλές περιπτώσεις ένα βήμα πίσω συγκριτικά με τους προγόνους του, με τα ίδια λεφτά παίρνεις το Shogun 2 Total War ή το Starcraft... Ξέχασε το !!!!

 • Back to Age of Empires 3 TAD.

 • Προτιμω το επικο aoe 2 που ξερω ποκυς κοσμος κομα παιζει οnline

 • το εβγαλα μετά απο 10 λεπτά.Τιποτε το ιδαίτερο και φυσικά μολις έμαθα και για την ληστρικη τιμολογιατκή πολιτκη της MS ουτε που το μετάνιωσα.Ε οχι ρε παιδιά και 100 για 6 μηνες συνδρομή,έχουμε παίξει αριστουργήματα για πολυ λιγότερο ή και τιποτε (βλέπει LOTRO).

 • Προσωπικά το παιχνίδι μου άρεσε.Εθιστικά γραφικά κλασσικό gameplay ,καλό σαν δόλωμα ωστε να τα σκάσεις και στα πακέτα.Το πρόβλημά μου είναι το ενοχλητικό lag στο pvp.Συμβαίνει και σε εσας?Διάβασα για portforwarding αλλα δεν έβγαλα άκρη.

Δείξε μου και άλλα...