Ταυτότητα

Age of Empires Online

Age of Empires Online

Edition: N/A Genre: Strategy Διάθεση: Microsoft
Αριθμός παικτών: N/A Ανάπτυξη: Gas Powered Games Ημ. Έκδοσης: 16/08/2011
PEGI: 12 Εκδότης: Microsoft Πλατφόρμες: PC


"Freemium", όχι Free

Είναι δωρεάν ή όχι το Age of Empires Online; Η απάντηση είναι ότι πρόκειται για «Freemium» παιχνίδι. Τι είναι «Freemium»; Να σου δίνεται δωρεάν μια υπηρεσία (ή ένα παιχνίδι όπως στην περίπτωσή μας) και να έχεις την επιλογή να πληρώσεις κάτι επιπλέον για το premium περιεχόμενο που θέλεις να χρησιμοποιήσεις. Είναι, κατά κάποιον τρόπο, σαν τα δωρεάν firewalls για τον υπολογιστή: Σου προσφέρουν ένα επίπεδο προστασίας δωρεάν, αν όμως θέλεις να προσθέσεις επιπλέον υπηρεσίες πρέπει να τις πληρώσεις.

Το AOE Online αναγράφει ότι προσφέρει δωρεάν περίπου 40 ώρες gameplay, δηλαδή όσο περίπου θα πάρει σε κάποιον για να φτάσει το ανώτατο επίπεδο (το 40), ένα όριο που είναι κοινό τόσο για τους παίκτες που δεν θέλουν να πληρώσουν τίποτα, όσο και γι αυτούς που θα αγοράσουν κάποιο από τα πακέτα επέκτασης. Αυτό που στην ουσία προσφέρει το AOE Online ως δωρεάν, είναι τους βασικούς μηχανισμούς: Το grinding για να φτάσει το 40Lv μέσα από quests, το κτίσιμο της προσωπικής του πόλης-avatar και κάποια βασική αλληλεπίδραση με τους υπολοίπους παίκτες ή φίλους (όπως co-op ή pvp mode χωρίς ranks).

Δωρεάν ή …freemium;

aoe_online_01-thumb.jpgΑυτό που καλούνται να πληρώσουν οι παίκτες μέσα από τα διάφορα premium πακέτα των 20 ευρώ (ένα για τον Ελληνικό και ένα Αιγυπτιακό πολιτισμό ενώ στην πορεία θα προστεθούν και άλλοι δύο), είναι τη χρήση των σπάνιων epic αντικειμένων, επιπλέον χώρο στο inventory τους, καλύτερο εξοπλισμό, δυνάμεις και boosters για το στρατό τους, καθώς και ranked pvp matchmaking. Αν κάτι γίνεται αντιληπτό, αυτό είναι το εξής: Μπορούν όλοι να παίξουν όσο θέλουν δωρεάν, αν όμως επιθυμούν να εμβαθύνουν πραγματικά, να γίνουν ανταγωνιστικοί στο pvp και να έχουν πρόσβαση σε ολόκληρο τον εξοπλισμό και τις υπηρεσίες της πόλης τους, πρέπει αναγκαστικά να επιλέξουν ένα premium πακέτο.

Το AOE Online δεν σταματάει όμως εδώ και δυστυχώς «σπάει» το περιεχόμενο του και σε επιπλέον πακέτα που, κατά την άποψη μας, μόνο μπερδεύουν τον καταναλωτή, ενώ και ορισμένες τιμές είναι μάλλον εξωφρενικές. Οι παίκτες μπορούν να αγοράσουν συγκεκριμένα modes του παιχνιδιού με επιπλέον χρήματα, όπως το “Defense of Crete”, το οποίο πρόκειται για ένα survival-τύπου mode, όπου οι παίκτες πρέπει να αντιμετωπίζουν κύματα επιθέσεων, κάτι που θα τους κοστίσει 10 ευρώ.

aoe_online_07-thumb.jpgΥπάρχουν επίσης πακέτα που προσφέρουν απλώς διακοσμητικά αντικείμενα που μπορούν να τοποθετήσουν οι παίκτες στις πρωτεύουσες τους, όπως ελληνικά σιντριβάνια και θάμνους για... 5 ευρώ. Το πιο ακριβό πακέτο είναι σίγουρα το “Season Play 1”. Εδώ οι παίκτες στην ουσία αγοράζουν κάτι σαν προ-πληρωμένη 6μηνή συνδρομή, μαζί με όλο το περιεχόμενο που έχει κυκλοφορήσει και όλο το περιεχόμενο που πρόκειται να κυκλοφορήσει για το παιχνίδι για τους επόμενους 6 μήνες για... 100 ευρώ, ενώ μπορούν φυσικά να κρατήσουν το περιεχόμενο και αφού λήξει η «συνδρομή» τους. Το Age of Empires Online είναι δωρεάν, αλλά είναι ταυτόχρονα και ένα από τα πιο ακριβά βιντεοπαιχνίδια. Αξίζει λοιπόν να ασχοληθεί κανείς σοβαρά μόνο με το δωρεάν μέρος του παιχνιδιού;

“Quest, grinding, quest, lv up, repeat”

Αν προηγουμένως μπερδεύτηκε κάποιος διαβάζοντας για grinding, quests, epic εξοπλισμό, levels και πόλεις-avatar σε ένα RTS, είναι επειδή το AOE Online χρησιμοποιεί αρκετούς μηχανισμούς από ΜΜΟ RPG παιχνίδια, με τους οποίους προσπαθεί να αυξήσει τη διάρκειά του. Το κλασσικό gameplay της σειράς Age of Empires/ Mythology υπάρχει και εδώ σε έναν βασικό βαθμό, όμως το κομμάτι αυτό χρησιμοποιείται αποκλειστικά για τα quests και για το grinding.

aoe_online_03-thumb.jpgΤο όποιο micromanagement που καλούνταν να κάνει ο παίκτης μέσα στο παιχνίδι σε πραγματικό χρόνο (όπως η επιλογή των upgrades, η επιλογή των God Power -που εδώ γίνεται μέσα από κάποια consumables) έχει αφαιρεθεί και έχει τοποθετηθεί στους -εκτός gameplay- MMORPG μηχανισμούς. Με λίγα λόγια, ο παίκτης προ-επιλέγει από την πρωτεύουσά του τα upgrades, τους πόντους στα skill trees και τα power ups, ώστε να τα χρησιμοποιήσει μετά μέσα στα quests-instances. Επιπλέον, οι παίκτες πρέπει να γνωρίζουν ότι το AOE Online δεν έχει κάποια ιστορία που πρέπει να ακολουθήσουν όπως στα άλλα μέρη της σειράς, ούτε όμως και έχει επιλογές που θα συναντούσαμε στα κεντρικά μενού των προηγούμενων παιχνιδιών, όπως για skirmish mode, custom παιχνίδια με τον υπολογιστή, replays ή Map editors.

{PAGE_BREAK}

To AOE online πρόκειται καθαρά για ένα server-based παιχνίδι που πρέπει να είναι συνεχώς συνδεδεμένο, ενώ ο μόνος τρόπος για να παίξει κάποιος με έναν άλλον παίκτη σε συνεργασία, είναι κάνοντάς τον invite (είτε από την friends list του, είτε μέσω gamertag) πριν την έναρξη συγκεκριμένων co-op αποστολών. Ολόκληρη η πρόοδος στο AOE Online βασίζεται στα quests που λαμβάνει ο παίκτης από τα κεντρικά NPCs της πόλης του (ή άλλων πόλεων), ενώ στη συνέχεια «φορτώνει» αυτά τα quests-instances για να ξεκινήσει το καθιερωμένο gameplay. Στην ουσία η πρωτεύουσα του κάθε παίκτη είναι ένα μικρό hub, ή, ακόμα καλύτερα, θυμίζει μια οποιαδήποτε κεντρική πόλη ενός MMORPG.

Προσφέρει τις βασικές υπηρεσίες που χρειάζεται ο παίκτης, όπως τα καθημερινά quests, τις αναβαθμίσεις για το στρατό του, μαγαζιά για να αγοράσει πράγματα με τον χρυσό του (ή με άλλα currencies), crafting, ξόδεμα πόντων στα skill trees και άλλα πολλά. Τα quests στα πρώτα επίπεδα μας ζητάνε να εκτελέσουμε απλές διαδικασίες, όπως να μαζέψουμε μια συγκεκριμένη ποσότητα προμηθειών (ξύλα, χρυσό κτλ), να φτιάξουμε ένα συγκεκριμένο αριθμό μονάδων, ή να καταστρέψουμε ένα συγκεκριμένο αριθμό αντίπαλων μονάδων.

aoe_online_09-thumb.jpgΦυσικά, όσο προχωράει κανείς σε μεγαλύτερα Lv τόσο περισσότερο δυσκολεύουν αυτά τα quests, όμως πάντα είναι στο ίδιο -grinding τύπου- μοτίβο που συναντάμε στα ΜΜΟ παιχνίδια. Η μοναδική διαφορά, λοιπόν, με ένα πραγματικό ΜΜΟ RPG, είναι ότι αντί να ολοκληρώνουμε grinding δουλειές με το χαρακτήρα μας σε κάποιο fantasy περιβάλλον, τα ολοκληρώνουμε με τους κλασσικούς RTS “Age of Empires” μηχανισμούς. Και οι δύο περιπτώσεις θα αποτελούσαν «δουλειά». Είναι με τους RTS μηχανισμούς όμως πιο διασκεδαστικό; Όχι.

MMO πόλεις. RTS gameplay

Η συνταγή της υβριδικής RTS-MMO κατηγορίας που θέλει να τοποθετηθεί το AOE Online, «χαλάει» λόγω της έλλειψης του πιο βασικού συστατικού, το οποίο και ευθύνεται για την επιτυχία των περισσότερων ΜΜΟ: Της κοινωνικής αλληλεπίδρασης μεταξύ των παικτών. Το να «σπάσει» ένα μέρος από το micromanagement ενός RTS και να «απλωθεί» πάνω σε ορισμένους κλασσικούς MMO μηχανισμούς, δεν κάνει αυτομάτως το gameplay πιο εθιστικό. Το κάνει πιο αργό και πιο βαρετό και αυτό επειδή δεν υπάρχει κάτι για να δώσει νόημα σε αυτήν τη «δουλειά».

aoe_online_11-thumb.jpgΔεν υπάρχουν clans, δεν υπάρχει πραγματική συλλογική συνεργασία (όπως σε κάποιο raid), δεν υπάρχει όλος αυτός ο απρόβλεπτος παράγοντας που κάνει εθιστικά τα ΜΜΟ, δεν υπάρχει ανταγωνισμός για να σε κάνει να ξεπεράσεις τους υπόλοιπους, άρα και να παίξεις περισσότερο. Από την άλλη βέβαια, αν υπήρχαν αυτά τότε δεν θα είχαμε να κάνουμε με ένα RTS αλλά με ένα κανονικό ΜΜΟ, όμως η ουσία είναι στο ότι το AOE Online δίνει στον παίκτη να κάνει τη «δουλειά» ενός κανονικού ΜΜΟ χωρίς όμως να του δίνει κάποιον σοβαρό λόγο για να το κυνηγήσει.

Πιο απλά: Δεν αξίζει τον χρόνο του. Υπάρχει, λοιπόν, μία «ψυχρότητα» πίσω από τους ΜΜΟ μηχανισμούς και το χρονοβόρο κυνήγι των στατιστικών και του Lv up, που δύσκολα μπορεί να δικαιολογηθεί από τη δυνατότητα για επίσκεψη στις πόλεις άλλων παικτών και τη χρήση των μαγαζιών τους. Το όλο ΜΜΟ στοιχείο δείχνει περιττό και από πολύ νωρίς το AOE Online μετατρέπεται σε ένα μοναχικό grinding RTS-MMO, στο οποίο οι παίκτες προσπαθούν να φτάσουν το ανώτατο επίπεδο με την ελπίδα ότι θα κάνουν εκεί κάτι ενδιαφέρον.

aoe_online_06-thumb.jpgΠίσω όμως από τους ΜΜΟ και RTS μηχανισμούς, το AOE Online είναι ένα μπερδεμένο παιχνίδι και αυτό επειδή δεν είναι ξεκάθαρο το που απευθύνεται. Ο έμπειρος παίκτης που ψάχνει ένα ανταγωνιστικό online RTS, πρέπει να δώσει υπερβολικά πολλά χρήματα αν θέλει να έχει όλες τις επιλογές (όπως για παράδειγμα epic εξοπλισμό για το pvp) και ακόμη και αν δώσει 50 ευρώ (40 για τα δύο premium πακέτα του Ελληνικού και Αιγυπτιακού πολιτισμού, συν 10 για το co-op mode “Defence of Crete”) θα δούμε ότι πάλι καταλήγει με πολύ λιγότερες επιλογές απ' ότι θα είχε σε ένα «κανονικό» Age of Empires/ Mythology παιχνίδι.

{PAGE_BREAK}

Είναι αδύνατον λοιπόν να γίνει ελκυστικό το AOE Online σε κάποιον που θέλει να εμβαθύνει πραγματικά, κάτι που μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι απευθύνεται περισσότερο στον casual παίκτη που δεν νοιάζεται και τόσο για τον ανταγωνισμό. Άλλωστε, αυτό προκύπτει και από την μικρή διάρκεια των quests και το χαλαρό ύφος, ενώ τα καρτουνίστικα γραφικά με το αρκετό χιούμορ στο animation κάνουν ευκολότερα αποδεκτό το παιχνίδι σε ένα ευρύτερο «facebook» κοινό, που πιθανώς έχει συνηθίσει περισσότερο το συγκεκριμένο στυλ.

Πίσω όμως από το χαλαρό ύφος και την κάπως απλοποιημένη ΑΙ, κρύβεται το κλασσικό gameplay της σειράς, με τα town centers, το μάζεμα φαγητού/ ξύλων, χρυσού με τους χωρικούς, την εξέλιξη από εποχή σε εποχή, τα γνωστά κτήρια που καλείται να κτίσει ο παίκτης στην κάθε εποχή, την αναβάθμιση των μονάδων, ενώ ακόμα και οι ονομασίες και τα bonuses αυτών είναι ακριβώς τα ίδια με τα προηγούμενα παιχνίδια.

Δωρεάν ή μη δωρεάν;

Όπως είπαμε και στην αρχή, το Age of Empires Online είναι ένα Freemium παιχνίδι. Οι παίκτες μπορούν να παίξουν όσο θέλουν δωρεάν, όμως αν θέλουν να ασχοληθούν με το πιο προχωρημένο περιεχόμενο και το pvp, δεν θα μπορέσουν ποτέ να ανταγωνιστούν κάποιον premium παίκτη. Είναι ασφαλέστερο, λοιπόν, να πούμε ότι απευθύνεται σε όσους ψάχνουν ένα πιο χαλαρωτικό RTS, το οποίο θα τους κρατήσει σε βάθος χρόνου από λίγες ώρες της ημέρας, ολοκληρώνοντας επαναλαμβανόμενες διαδικασίες (quests), χωρίς όμως την ύπαρξη κάποιου σεναρίου.

Το AOE Online μας οδηγεί σε δύο εντελώς αντίθετα συμπεράσματα: Αν το δούμε ως ένα καθαρά δωρεάν παιχνίδι, τότε κρίνεται ως πλήρες και ποιοτικό. Αν το δούμε όμως μέσα από τα επί πληρωμή πακέτα (όπως τα “Premium”, το “Defense of Crete” mode, ή το “Season play 1”), τότε απλώς δεν αξίζει τα χρήματά του και αποτελεί ένα «βήμα προς τα πίσω» για τη σειρά, η οποία προσέφερε περισσότερες επιλογές στους παίκτες στο παρελθόν με πολύ λιγότερα χρήματα.

Γιάννης Πλέσσας

Θετικά

 • Τα καρτουνίστικα γραφικά και η χιουμοριστική διάθεση ταιριάζουν ευχάριστα στη σειρά
 • Προσφέρει αρκετές ώρες στη δωρεάν του μορφή

Αρνητικά

 • Υπερκοστολογημένα «πακέτα» επέκτασης
 • Άνισα στατιστικά ανάμεσα σε «premium» και «free» παίκτες
 • Το ΜΜΟ στοιχείο και η υλοποίησή του μέσα από τις πόλεις-avatar δείχνει περιττό
 • Πληρώνοντας κανείς παίρνει λιγότερες επιλογές και του στοιχίζει και περισσότερο από τους τίτλους της Ensemble

Βαθμολογία

Σχόλια Χρηστών (31 σχόλια)
 • arvider arvider 15 Οκτωβρίου 2011  | 06:33

  solid game αλλα σιγουρα βγενουν καλυτερα παιχνιδια για να αφιερωσεις πολυ χρονο στο συγκεκριμενο

 • teo13g teo13g 09 Οκτωβρίου 2011  | 20:09

  ρε παιδιά ηρεμίστε με 1ή2 expansions είσται ok γιατί να τα πάρετε όλα?Εγώ προσωπικά το λατρεύω και έχω το greek civilaitation

 • cyan7gr cyan7gr 08 Σεπτεμβρίου 2011  | 23:06

  Τελικά ούτε το κανονικό game μου κατέβαζε. Οπότε πήρα τηλ στην Microsoft. Τελικά μου έτυχε μια από τις πιο σπάνιες περιπτώσεις??? Ο live λογαριασμός μου ήταν GHOST!!!! ενώ εγώ logerna κανονικά στην ουσία δεν υπήρχε. Αναγκάστηκα να κάνω νέο mail νέο live. και το παλιό λογαριασμό να είναι σε εξέταση από την microsoft γιατί είχα δύο game μέσα. άλλα και άλλα της παρασκευής το γάλα :P

 • FunkyKong84 FunkyKong84 08 Σεπτεμβρίου 2011  | 06:32

  Παιδιά έχετε κάνει ένα λάθος. Μετακινήστε τα καρτουνίστικα γραφικά στην κατηγορία των αρνητικών.

  Πραγματικά πολύ κρίμα η συνέχεια των επικών Age of Mythology και Age of Empires II να έχει τέτοια εμφάνιση...

 • tiflopodikas tiflopodikas 05 Σεπτεμβρίου 2011  | 14:06

  εγω το επαιξα αναγκαστικα στο laptop το εχω ψαξει αρκετα δεν εχει για ελληνικη γλωσσα για αυτο αγαπμε microsoft γιατι ειναι οτι να ναι

 • cyan7gr cyan7gr 04 Σεπτεμβρίου 2011  | 20:58

  κοίτα αν έχεις πειρατικά καλύτερα μην το κάνεις update γιατί με το win update γίνετε.

 • cyan7gr cyan7gr 04 Σεπτεμβρίου 2011  | 20:55

  για check εδώ http://ageofempiresonline.com/install/

 • medusakias. medusakias. 04 Σεπτεμβρίου 2011  | 16:15

  Εγω δεν μπορω να το παιξω γιατι μου ζητα ελληνικο Hotfix το οποιο δεν υπαρχει στην σελιδα που σου δινει το ιδιο το παιχνιδι.. Ξερει κανεις τιποτα ?

 • cyan7gr cyan7gr 03 Σεπτεμβρίου 2011  | 23:44

  Εγώ έκανα το λάθος και το παράγγειλα ήδη, και μιας που περιμένω είπα να κατεβάσω το να παίξω λίγο free, έλα ώμος που η microsoft έχει διαφορετική άποψη. Έχει φάει σκάλωμα και δεν μου δίνει το free κλειδί. Πραγματικά με έχει ξενερώσει απίστευτα ... που σκέφτομαι να μην το παίξω καθόλου το game και ας τα έσκασα. Game for windows και market place win 7 και βλακείες. πληρώνεις ένα σκασμό λεφτά για να σου πετάει eror μπλε οθόνες και κολο υπηρεσίες. in microsoft we trust. Πραγματικά αν υπήρχε λειτουργικό που να έτρεχε τα game που θέλω θα τα είχα πετάξει τα win. άντε ρε linux βγάλε κανα καλό wine να τρέχομε τα exe.

 • tiflopodikas tiflopodikas 03 Σεπτεμβρίου 2011  | 03:22

  ειπα να το παιξω πρωτα και μετα να διαβασω το review,το παιχνιδι ειναι καλο απλα θελει χρημα για να τα εχεις ολα,σιγουρα μπορεις να περνας 1 ωρα καθε μερα ανετα παιζοντας το,εμενα με διασκεδαζει αλλα ενταξει εγω περιμενα ενα εντελος free παιχνιδι απο την microsoft που βγαζει τοσο χρημα απο τα παιχνιδια και το λογισμικο για τους υπολογιστες,αλλα τι να πεις,το review τα λεει ολα πολυ σωστα! μπραβο,το παιχνιδι ειναι καλο,οχι ομως τελειο απο εμενα περνει ενα 7!

 • Ntalikeris666 Ntalikeris666 02 Σεπτεμβρίου 2011  | 16:48

  Πάει, το καταστρέψαν και αυτο το παιχνίδι :-(
  Το ΑοΕ 2 θεωρω πως ειναι το καλύτερο της σειρας.

 • PANOWAR PANOWAR 01 Σεπτεμβρίου 2011  | 22:40

  Προσωπικά το παιχνίδι μου άρεσε.Εθιστικά γραφικά κλασσικό gameplay ,καλό σαν δόλωμα ωστε να τα σκάσεις και στα πακέτα.Το πρόβλημά μου είναι το ενοχλητικό lag στο pvp.Συμβαίνει και σε εσας?Διάβασα για portforwarding αλλα δεν έβγαλα άκρη.

 • dekaneas dekaneas 01 Σεπτεμβρίου 2011  | 01:52

  το εβγαλα μετά απο 10 λεπτά.Τιποτε το ιδαίτερο και φυσικά μολις έμαθα και για την ληστρικη τιμολογιατκή πολιτκη της MS ουτε που το μετάνιωσα.Ε οχι ρε παιδιά και 100 για 6 μηνες συνδρομή,έχουμε παίξει αριστουργήματα για πολυ λιγότερο ή και τιποτε (βλέπει LOTRO).

 • rocco_silfreddi rocco_silfreddi 01 Σεπτεμβρίου 2011  | 00:48

  Προτιμω το επικο aoe 2 που ξερω ποκυς κοσμος κομα παιζει οnline

 • ravage19 ravage19 31 Αυγούστου 2011  | 16:20

  Back to Age of Empires 3 TAD.

 • Στέλιος Στέλιος 31 Αυγούστου 2011  | 13:47

  Δεν μου αρέσουν τα cartoony γραφικά, δεν μου αρέσει το freemium, το gameplay είναι σε πολλές περιπτώσεις ένα βήμα πίσω συγκριτικά με τους προγόνους του, με τα ίδια λεφτά παίρνεις το Shogun 2 Total War ή το Starcraft... Ξέχασε το !!!!

 • jtout jtout 31 Αυγούστου 2011  | 02:22

  Να θυμήσω παιδιά ότι τα greeklish πλέον δεν επιτρέπονται στο GameOver και διαγράφονται άνευ προειδοποίησης. Μπορείτε να δημοσιεύσετε εκ νέου τα σχόλια σας, με ελληνικούς χαρακτήρες.

 • Asansol21 Asansol21 30 Αυγούστου 2011  | 20:58

  Μπααα υπαρχουν και καλυτερα strategy

 • JohnnysGR JohnnysGR 30 Αυγούστου 2011  | 19:55

  Ανέβηκα μερικά levels.. Ωραίο παιχνίδι σε γενικές γραμμές αλλά άρχισα ήδη να σκέφτομαι τα προηγούμενα Age of Empires και το καταπληκτικό Age of Mythology..

 • Teh_stiG Teh_stiG 30 Αυγούστου 2011  | 18:55

  troll awards 2011 υποψηφιοι
  -EA: σνομπαρει το steam, απαγορευει τη χρησει του license της Porsche χορις να μας δοσει λογαριασμο
  -UBIsoft: μα το DRM της φυσηκα
  -microsoft: το νεο age of empires online

  "Υπερκοστολογημένα «πακέτα» επέκτασης" φοβαμαι πως υπαρχουν ατομα που θα πληροσουν. το τελος του παλιου καλου AoE

 • Bigi Bigi 30 Αυγούστου 2011  | 18:36

  AnthonyMc, δεν έχει καμία σχέση με το ikariam.
  Δεν είναι mmorts, δεν είναι browser based mmo, δεν είναι εν γένει mmo.Είναι rts που ακολουθεί τη σύγχρονη μόδα να έχει διάφορα online και rpg στοιχεία.Και το dawn of war 2 πχ δεν έχει κάτι λιγότερο να επιδείξει στον τομέα αυτό.Είναι mmorts δηλαδή;;;
  Δε βλέπεις κανένα χάρτη με πόλεις παιχτών, δεν σου επιτίθενται στην πόλη σου και δεν καταλαμβάνεις ούτε εσύ κάποιο κτίριο αντιπάλου.Θα στο πω απλά: έχεις την πόλη σου στην οποία διαλέγεις τις αναβαθμίσεις σου, τα αντικείμενα σου και τα σχετικά καθώς και τις αποστολές σου.Δεν είναι κάτι παραπάνω από ένα interactive και ζωντανό campaign menu.Για να παίξεις pvp πχ πρέπει να πας στην αρένα και να διαλέξεις τι είδος παιχνιδιού θα κάνεις.Ε αυτό δεν το λες και mmorts.Ένα διαφορετικό interface διάλεξαν οι άνθρωποι, πιο ζωντανό και σύγχρονο.
  Κλασικό rts είναι, μη μπερδεύεστε.Μπορεί να ξενίζει και το online στον τίτλο του και να μην καταλαβαίνει κάποιος απόλυτα πώς δουλεύει αν δεν έχει ασχοληθεί μαζί του, αλλά πρακτικά είναι πολύ απλό.

 • nikol@r@S nikol@r@S 30 Αυγούστου 2011  | 18:28

  Μετά το Age Of Empires II χάλασε η σειρά.......παρόλα αυτά θα το δοκιμάσω!!!!

 • ^^TnT^^ ^^TnT^^ 30 Αυγούστου 2011  | 17:51

  Μετά το beta το άφησα... δεν αξίζει να δώσω τόσα λεφτά ! Και τι θα παίζω "free" και θα έρχονται τα παιδάκια με τα epics να με νικάνε;

 • AnthonyMc AnthonyMc 30 Αυγούστου 2011  | 17:22

  Τελικά δεν το έπιασα, πως είναι ο τρόπος παιχνιδιού ;;;
  Έχω παίξει όλα τα AoE από το 2 και μετά, αλλά δεν έχω ασχοληθεί ποτέ με παιχνίδια MMO και έχασα λίγο τι μπάλα στο άρθρο.... Θα είναι ένα πράγμα σαν το Ikariam ας πούμε;;; Δηλαδή θα κάνω την πόλη μου και θα υπάρχει και ένας τεράστιος χάρτης με τους υπόλοιπους παίκτες που θα γίνεται να τους κάνω επιθέσεις ή να αλληλοβοηθούμαστε;;;

 • Bigi Bigi 30 Αυγούστου 2011  | 17:15

  Προσωπικά πάντως όταν το πρωτοέπαιξα νόμιζα ότι παίζω ένα ΑοΜ με μερικές διαφορές στις μονάδες και άλλα γραφικά, κάτι που με χαροποίησε ιδιαίτερα γιατί το ΑοΜ το έχω αρκετά ψηλά στα παραδοσιακά rts.Δοκίμασέ το, δε χάνεις και τίποτα.Είναι χαριτωμένο. :p

 • KTI_23 KTI_23 30 Αυγούστου 2011  | 17:07

  @bigi: αν ειναι ετσι τοτε ισως αλλα και παλι τα παλιοτερα μου αρεσαν περισσοτερο..

 • Bigi Bigi 30 Αυγούστου 2011  | 17:02

  KTI, το gameplay του είναι ακριβως αυτό που έχουμε συνηθίσει από τη σειρά AoE και AoM.Μόνο τα boost με τις κάρτες προσέθεσαν.Αφού δεν άλλαξαν καν από το ΑοΜ τις φωνές των πολιτών. :p
  Και οι πόλεις δεν προσφέρουν τίποτα mmo στοιχεία.Δε λειτουργούν όπως στα browser mmo δηλαδή.Απλά είναι ένα διαφορετικό interface.

  Αsus, κι εγώ αυστηρό το βρίσκω το 6.Έβαλα 8 επειδή δεν έχει επιλογή για 8,5.Νομίζω πως συνολικά για ένα 8ρι αξίζει.Έχει καλά στοιχεία σαν παιχνίδι.Απλά το μπέρδεψαν πολύ με τα διάφορα πακέτα, αν και αγοράζοντας έναν premium πολιτισμό και μόνο με αυτόν, δε θεωρώ ότι του λείπει κάτι.Αν δεν έχεις τις έξτρα ζαρντινιέρες δεν τρέχει τίποτα...

 • Dimitris_1395 Dimitris_1395 30 Αυγούστου 2011  | 16:36

  Δεν μπορώ να πώ ότι με τρελαίνει

 • ASUS85 ASUS85 30 Αυγούστου 2011  | 16:34

  Το παίζω πάνω από εβδομάδα...Μου αρέσει πολύ και πιστεύω ότι το 6 είναι λιγο...Βέβαια γούστα είναι αυτά και τί ζητάει ο καθένας...Προσωπικά θα του έβαζα ένα 8-8.5...Εάν στη βαθμολογία περιλαμβάνεται και το ότι στην ουσία άν θες να παίξεις σοβαρά δεν είναι τζάμπα τότε οκ.Αλλά αυτό για μένα είναι αδιάφορο :P

 • KTI_23 KTI_23 30 Αυγούστου 2011  | 15:56

  ok ειναι ομορφο και καλο αλλα για μενα δεν μπορει να θεωρηθει ακριβως RTS...συγκρινοντας το μαλιστα με τα προηγουμενα age of empires που ηταν απο τα αγαπημενα μου franchises δεν εχει καμια σχεση...για μενα καλυτερα ειναι δηλαδη τα broswer games σε σχεση με αυτο που πληρωνεις ποσα πακετα για να εχεις μια ολοκληρωμενη εμπειρια...καλο αλλα να μου λειπει..