Ταυτότητα

Hole in the Wall

Hole in the Wall

Edition: N/A Genre: Mini-games Διάθεση: XBLA
Αριθμός παικτών: 1-2 Ανάπτυξη: Ludia Ημ. Έκδοσης: 24/08/2011
PEGI: 3 Εκδότης: Freemandle Media Πλατφόρμες: Xbox 360


Μια τρύπα στον τοίχο ή στο κενό;

Αναμφισβήτητα οι περισσότεροι θα έχουν παρακολουθήσει κάποιο επεισόδιο του τηλεοπτικού show Hole in the Wall, το οποίο πριν μερικές τηλεοπτικές σεζόν προβαλλόταν και στην ελληνική τηλεόραση. Μια εκπομπή όπου ομάδες των δύο παικτών, φορώντας μερικά από τα πλέον εφαρμοστά –για προφανείς λόγους- κοστούμια, έπρεπε να αντιγράψουν μια πόζα που υπήρχε στον απέναντι τοίχο. Βέβαια, δεν επρόκειτο για μια κίνηση παντομίμας, γιατί ο τοίχος ανέπτυσσε ταχύτητα προς το μέρος τους και μια λάθος στάση, ήταν ικανή να ρίξει τους υποψήφιους μιμητές στην πισίνα που βρίσκεται ακριβώς πίσω τους. Στον αντίποδα υπήρχε η καλλίγραμμη ναυαγοσώστρια, πάντοτε διαθέσιμη να προσφέρει τις υπηρεσίες της, αλλά με αυτό τον τρόπο χάνονταν πολύτιμοι πόντοι. Αυτή ακριβώς είναι και η λογική του Hole in the Wall, του νέου τίτλου που προσφέρεται για το Kinect αποκλειστικά μέσω του Xbox Live, με ό,τι καλό και κακό συνεπάγεται μια ανάλογη μεταφορά.

screenlg1.jpg

Όπως και στην περίπτωση του Fruit Ninja, υπάρχει παντού διάχυτο ένα αίσθημα χαράς και διασκέδασης, αν και τελικά αυτό δεν θα διαρκέσει για πολύ. Η γνωστή Fremantle Media, η παραγωγός του ομώνυμου show, έχει αναθέσει το έργο της μεταφοράς στην Ludia, η οποία με τη σειρά της δείχνει να ειδικεύεται σε ανάλογες δημιουργίες, αν και παρά τις φιλότιμες προσπάθειες της, ο κόπος της είναι αμφίβολο αν θα καταφέρει να ανταμειφθεί. Το θετικό της όλης υπόθεσης είναι πως οι παίκτες του "ισχυρού" φύλου, δεν είναι αναγκασμένοι να φορέσουν τις γνωστές εφαρμοστές και διόλου κολακευτικές για τους ίδιους ενδυμασίες. Για τις γυναίκες συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο, αλλά αυτή είναι μια άποψη την οποία δεν θα να αναλύσουμε στο συγκεκριμένο κείμενο.

screenlg5.jpg

Πυρήνας του τίτλου είναι το Show mode, μια σειρά δοκιμασιών δηλαδή, οι οποίες και χωρίζονται σε τέσσερα τμήματα. Αυτό που διαφέρει μεταξύ τους είναι η κλιμακωτή άνοδος του επιπέδου δυσκολίας και αυτό οφείλεται αφενός στις τρελές πόζες που απαιτούνται και αφετέρου στην υψηλότερη ταχύτητα με την οποία πλησιάζει τους παίκτες ο απέναντι τοίχος. Ειδικότερα στα τελευταία στάδια, η πλήρης συσκότιση, σε συνδυασμό με έναν προβολέα που καταδεικνύει τη σωστή στάση του σώματος, θα δοκιμάσουν τα αντανακλαστικά αλλά και την υπομονή ακόμα και των πλέον ευλύγιστων και αθλητικών τύπων.

{PAGE_BREAK}

Το Hole in the Wall είναι αλήθεια πως κατά τα πρώτα στάδιά του είναι αρκετά διασκεδαστικό και φιλικό, μιας και συγχωρεί τα πολλά λάθη. Οι παίκτες θα δουν τη φιγούρα τους να καταδεικνύεται με τη μορφή μιας σκιάς στον απέναντι τοίχο, οπότε και θα είναι σε θέση να αντιδράσουν και να λάβουν μια πιο σωστή... πόζα. Μέχρι και τέσσερις φίλοι, χωρισμένοι σε ομάδες των δύο, θα μπορέσουν να δοκιμάσουν τις ικανότητές τους και αν αυτό δεν τους φανεί αρκετό, το survival mode θα τους διδάξει από το πρώτο κιόλας δεκάλεπτο τι εστί μακροβούτι σε πισίνα. Για κάποιον μυστήριο λόγο, το Hole in the Wall είναι μεν ενδιαφέρον και πρωτότυπο ώστε να ασχοληθεί κάποιος μαζί του, αλλά είναι εξίσου διασκεδαστικό –αν όχι περισσότερο- να παρακολουθεί κανείς τους υπολοίπους να παίζουν. Όπως συμβαίνει και στην πραγματικότητα, ορισμένες δοκιμασίες απαιτούν ακροβατικές κινήσεις και άλματα, οπότε μπορεί ο καθένας να φέρει στο μυαλό του την εικόνα ενός γνωστού του σε ανάλογες συνθήκες. Το γέλιο μέχρι δακρύων θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο.

screenlg3.jpg

Δυστυχώς, όμως, δεν είναι όλα ρόδινα και δροσερά για τη δημιουργία της Ludia και το μεγαλύτερο παράπτωμα είναι το μικρό replayability. Οι δοκιμασίες θα είναι πάντοτε οι ίδιες και αν κάποιος τις προσπεράσει επιτυχημένα, είναι αμφίβολο αν θα θελήσει να ασχοληθεί ξανά μαζί τους. Η εικόνα δείχνει να είναι ακόμα χειρότερη στο survival mode, μιας και εκεί το στοιχείο της επανάληψης είναι ακόμα πιο έντονο. Παράλληλα, το Hole in the Wall μάλλον θα αναγκάσει πολλούς παίκτες να μεταφέρουν την κονσόλα τους -καθώς και το Kinect φυσικά- από το δωμάτιό τους στο σαλόνι, γιατί στην προκειμένη περίπτωση απαιτείται χώρος. Πολύς χώρος. Πάρα πολύς χώρος. Ορισμένες φιγούρες θα αναγκάσουν τους παίκτες να τεντωθούν, να ξαπλώσουν στο πάτωμα ή να μπερδευτούν με τον συμπαίκτη τους, καταλαμβάνοντας έτσι μια διόλου ευκαταφρόνητη επιφάνεια. Για να μπορέσει να τους εντοπίσει το Kinect, δεν θα πρέπει να παρεμβάλλεται το παραμικρό στοιχείο τριγύρω, οπότε μια μικρή... μετακόμιση επιβάλλεται πριν ενεργοποιήσει κάποιος την κονσόλα του.

Αναμενόμενα δεν χρειάζεται να ειπωθεί κάτι για τον τεχνικό τομέα, γιατί πολύ απλά -εξαιτίας της κατηγορίας στην οποία ανήκει ο τίτλος- είναι στοιχείο δευτερεύουσας σημασίας. Το Hole in the Wall αποτελεί μια από τις πλέον διασκεδαστικές προτάσεις που θα μπορέσει να προμηθευτεί κανείς μέσω του Xbox Live, αλλά η χαρά θα κρατήσει μόνο για ένα απόγευμα. Παράλληλα, το Kinect θέτει σαφέστατους χωροταξικούς περιορισμούς, οπότε αν το δωμάτιό σας δεν συναγωνίζεται σε έκταση το σαλόνι σας και αν η ευλυγισία δεν είναι δεύτερη φύση σας, καλό θα είναι να μην σπαταλήσετε χρόνο και χρήμα στη νέα πρόταση της Ludia.

Γιώργος Τσακίρογλου

Θετικά

  • Άψογη υλοποίηση του ομώνυμου show
  • Το ασταμάτητο γέλιο θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο

Αρνητικά

  • Υπερβολικά σύντομη διάρκεια
  • Απαιτεί πολύ, μα πάρα πολύ διαθέσιμο χώρο

Βαθμολογία

Γιώργος Τσακίρογλου

Τα videogames για τον Γιώργο δεν είναι τρόπος ζωής. Η μεγάλη αγάπη του παραμένουν οι δύο τροχοί και -αναπάντεχα- ό,τι ψηφιακό προσπαθεί να τους μοιάσει. Τα χρόνια πέρασαν και πλέον τα "παιχνίδια" αποτελούν ένα ευχάριστο διάλειμμα από την καθημερινότητα, αλλά πάντα ένα αναπόσπαστο κομμάτι της, όπως είναι η μουσική, οι βόλτες, τα ταξίδια και... οι σούζες (και μετά σου λέει πως μεγάλωσε).

Συμμετεχουν