Ταυτότητα

ICO & Shadow of the Colossus HD Classics

ICO & Shadow of the Colossus HD Classics

Edition: N/A Genre: Action, Adventure Διάθεση: Sony Hellas
Αριθμός παικτών: 1 Ανάπτυξη: Team ICO/ BluePoint Ημ. Έκδοσης: 28/09/2011
PEGI: 12 Εκδότης: SCEE Πλατφόρμες: PlayStation 3


Ξανά, σε εκείνα τα μαγικά ταξίδια…

Όποια και αν είναι η άποψη του καθενός για την τάση των τελευταίων μηνών, που θέλει την επανακυκλοφορία παλιών, κλασικών τίτλων –με το απαραίτητο «ρετούς»- στην τρέχουσα γενιά συστημάτων, ένα είναι το σίγουρο: Αυτή η τάση δίνει τη δυνατότητα σε νέες γενιές gamers να βιώσουν από πρώτο χέρι ορισμένα από τα ορόσημα της Ιστορίας του gaming. Και όταν έρχεται η στιγμή να μιλήσουμε για τα ICO και Shadow of the Colossus, τα τιτάνια δημιουργήματα των Fumito Ueda και Kenji Kaido, τότε η επανακυκλοφορία δεν είναι απλά μια εμπορική κίνηση, αλλά μια… κοινωνική υπηρεσία. Διότι παιχνίδια τέτοιας μοναδικής αισθητικής και αρτιότητας, παιχνίδια που έχουν τη δυνατότητα να εγείρουν συναισθήματα και να προσφέρουν ταξίδια σε τόπους μαγικούς και ξεχασμένους από το χρόνο δεν συναντά κανείς συχνά.

0008-19165ICO_27-1024x576.jpg

Και όταν έχουμε να κάνουμε με ειδικές, σαφώς βελτιωμένες εκδόσεις των δύο –κατά την άποψη του υπογράφοντος- καλύτερων τίτλων του PlayStation 2, η προσφορά ξεπερνά το φάσμα του δελεαστικού και, πολύ απλά, γίνεται επιβεβλημένη αγορά. Οκτώ χρόνια, λοιπόν, μετά την αρχική κυκλοφορία του ICO και έξι μετά την πρώτη άφιξη του Shadow of the Colossus, μια ολόκληρη νέα γενιά παικτών -αλλά και οι παλιότερες φυσικά- έχει την ευκαιρία να διαπιστώσει το πόσο μεγαλειώδης και μαγευτικός μπορεί να γίνει ο χώρος του gaming.

ICO
Στο αρχικό review του ICO από το GameOver, πίσω στο 2006 (όπου μπορείτε να διαβάσετε όλες τις πληροφορίες για το gameplay του τίτλου, σε αυτό το κείμενο θα αναφερθούμε μόνο στις όποιες διαφορές εντοπίσαμε), είχαμε βαθμολογήσει το πόνημα του Ueda με ένα στρογγυλό δεκάρι. Δεν έπρεπε. Γιατί βλέποντας την HD έκδοση του τίτλου και την ποιότητα της εργασίας που έχει γίνει στο πρωτογενές υλικό από την Team Ico και τη Bluepoint, τώρα θα πρέπει να βάλουμε… 11. Τοποθετώντας το Blu-ray στην κονσόλα και μετά το όμορφο μενού επιλογής των δύο τίτλων, βρεθήκαμε προ μιας ευχάριστης έκπληξης. Το ICO, παρά τα οκτώ και πλέον χρόνια που φέρει στην πλάτη του, δείχνει τόσο φρέσκο όσο, σχεδόν, ένα σύγχρονο παιχνίδι. Αν και επί της ουσίας δεν έχει αλλάξει τίποτα στον πυρήνα του gameplay, έχουν γίνει σημαντικές βελτιώσεις στα textures, προστέθηκαν φωτισμοί και αντανακλάσεις, ενώ έχει αφαιρεθεί σημαντικό ποσοστό της θολούρας (κυρίως στους εσωτερικούς χώρους) που προέκυπτε από τις χαμηλές δυνατότητες του PlayStation 2.

0009-19166ICO_29-1024x576.jpg

Πλέον, το παιχνίδι απεικονίζεται στα 1080p –με δυνατότητα full pixel mode- έχει σαφώς εντονότερα χρώματα, χωρίς όμως να χάνεται εκείνη η «κιτρινωπή» απεικόνιση, που συνέβαλε τα μέγιστα στην ατμόσφαιρα και τη γενικότερη αισθητική του τίτλου, το anti-aliasing βελτίωσε όλα τα «σκαλοπάτια» της αρχικής έκδοσης, ενώ έχει γίνει και «κλείδωμα» στο frame rate. Επίσης σημαντική είναι η προσθήκη κωδικοποίησης Dolby Digital 5.1 καναλιών και η δυνατότητα απεικόνισης σε 3D, όμως, πιστέψτε μας, αυτό το ταξίδι με τη Yorda, όπως και αν το βιώσεις πάντα είναι μαγευτικό. Εν τάχει -για όσους δεν γνωρίζουν- θα πούμε ότι το ICO είναι στην ουσία ένα παιχνίδι «adventure», όπου ο νεαρός κερασφόρος πρωταγωνιστής, που καταδικάστηκε σε αιώνια φυλάκιση διότι ήταν… διαφορετικός, ξεφεύγει από το πέτρινο κελί του και προσπαθεί να διαφύγει από ένα μυστηριώδες κάστρο. Στο δρόμο του συναντά μια παράξενη ύπαρξη ονόματι «Yorda» και, κρατώντας την από το χέρι ή προφυλάσσοντάς την από σκιώδη πλάσματα που την καταδιώκουν, πορεύονται μαζί στο δρόμο προς την ελευθερία. Είναι η τρίτη μας ευκαιρία να προμηθευτούμε αυτό το παιχνίδι. Και οι αρχαίοι Έλληνες έλεγαν κάτι για «δις εξαμαρτείν»…

{PAGE_BREAK}

Shadow of the Colossus
Αν και όχι τεχνικά άρτιο, το Shadow of the Colossus, ένα παιχνίδι action adventure με στοιχεία platforming, ήταν μια από εκείνες τις εμπειρίες του PS2 που δεν μπορούσες να βρεις όχι απλώς σε άλλο σύστημα, αλλά ούτε καν στην κονσόλα της Sony. Η μοναδικότητα αυτού του έργου δεν ήταν όμως το κύριο θετικό στοιχείο του. Το γεγονός ότι πήγε κόντρα σε κάθε κλισέ του gaming (δεν υπάρχει χάρτης, δεν υπάρχει ουσιαστική αλληλεπίδραση με το περιβάλλον, δεν υπάρχουν –πρακτικά- διάλογοι. Ούτε καν εχθρούς δεν συναντάμε στο δρόμο μας πέρα από τους Κολοσσούς!) το βοήθησε να διαχωρίσει γρήγορα τη θέση του από τη μάζα και να προσφέρει μια εμπειρία πραγματικά απαράμιλλη. Και για το Shadow of the Colossus υπάρχει αναλυτικό review από τα παλιά, έτσι, θα εστιάσουμε και εδώ στις όποιες βελτιώσεις εντοπίσαμε.

0001-18743img0009-1024x576.jpg

Η αλήθεια είναι ότι το οπτικό αποτέλεσμα εδώ δεν αγγίζει τα απρόβλεπτα επίπεδα του ICO. Και πάλι έχουμε απεικόνιση 1080p, με full pixel mode, DD 5.1, υποστήριξη 3D και –εξαιρετικά σημαντικό για αυτό το παιχνίδι, περισσότερο από το ICO- κλείδωμα του frame rate. Όμως οι βελτιώσεις σταματούν εκεί, τα χρώματα είναι λίγο πιο έντονα και η γενικότερη εικόνα σαφώς πιο «καθαρή», αλλά τα textures, κυρίως σε κοντινή απόσταση από την κάμερα, είναι θολά και μαρτυρούν την ηλικία του τίτλου. Βέβαια, αφού καβαλήσουμε τον Argo, το πιο ρεαλιστικό άτι στην ιστορία των videogames, και βρεθούμε απέναντι σε έναν εκ των 16 Κολοσσών που πρέπει να ρίξουμε στο έδαφος για να φέρουμε πίσω στη ζωή την αγαπημένη του πρωταγωνιστή, οι τεχνικές αναλύσεις φεύγουν από το παράθυρο με μια δυνατή… κλωτσιά. Για το Shadow θα κλείσουμε με μια φράση: Βλέποντας έναν Κολοσσό, που είναι μερικές χιλιάδες φορές μεγαλύτερος από τον ήρωά μας, να έρχεται καταπάνω μας για να μας συνθλίψει σαν έντομο και ακούγοντας εκείνη τη στιγμή τη μουσική του Kow Otani να αναβλύζει σαν οργισμένο ποτάμι από τα ηχεία μας, είναι μια εμπειρία ζωής…

 

Το debate σχετικά με το αν τα videogames είναι τέχνη ή όχι μπορεί να κρατάει ακόμα και ίσως να συνεχίσει να υφίσταται για πολλά χρόνια. Μπορεί η βιομηχανία να περνά κρίσεις και ανόδους, να ανακυκλώνεται, να πεθαίνει και να γεννιέται ξανά από τις στάχτες της σαν φοίνικας της μυθολογίας. Μπορεί τα games να γίνονται casual, μόδα, τάση, παιδική ενασχόληση ή σοβαρό χόμπι. Για το gaming πολλά μπορεί να πει κανείς και ακόμα περισσότερα να του προσάψει. Εμείς, ωστόσο, έχουμε κατασταλάξει σε μια συγκεκριμένη θέση: Όσο υπάρχουν έργα σαν τα ICO και Shadow of the Colossus, που είναι ικανά να προσφέρουν ταξίδια σε κόσμους πέρα από εκεί που μπορούν να αγγίξουν τα χέρια μας, το gaming θα έχει πάντα μια ξεχωριστή θέση στην καρδιά και το μυαλό μας.

Γιώργος Καλλίφας

Θετικά

 • Δύο αριστουργήματα/ τρανή απόδειξη ότι τα games μπορούν να είναι τέχνη
 • Από τεχνικής άποψης, το ICO φρεσκαρίστηκε σε απρόσμενα υψηλό βαθμό
 • Προσφέρουν δύο ταξίδια που σπάνια συναντάμε στο gaming
 • Οι βελτιώσεις στον τεχνικό τομέα ανυψώνουν περαιτέρω την εμπειρία
 • Πέντε χρόνια μετά, η μουσική του Kow Otani για το SotC συνεχίζει να προκαλεί ρίγη

Αρνητικά

 • Το να αναζητάς αρνητικά σε αυτό το πακέτο, είναι σα να προσπαθείς να τετραγωνίσεις τον κύκλο

Βαθμολογία

Σχόλια Χρηστών (114 σχόλια)
 • pantrias1996 pantrias1996 23 Νοεμβρίου 2011  | 14:59

  αυτη η συλλογη δεν πρεπει να λειπει απο κανενα gamer ;)

 • thrasos thrasos 21 Νοεμβρίου 2011  | 02:20

  εργο τεχνης οπως και το εξωφυλο του αλλωστε ( ico) εμπνευσμενο σου λεει απο το πινακα η νοσταλγια της μοναξιας ειπαμε τα συγκεκριμενα παιχνιδια τα παιζεις για να ζεις και δεν ζεις για να τα παιζεις η το ιδιο κανει ρε παιδια?τελος παντων θα τα ξαναπαρω σε HD σε 3D σε οποια μορφη και πακετο γιατι απλα η νοσταλγια ειναι κακο πραγμα τελικα

 • gsmaggiore gsmaggiore 07 Οκτωβρίου 2011  | 06:50

  Ειχα την εντυπωση οτι συμφωνουσα με οσους ελεγαν οτι καποιες εμπειριες πρεπει να τις ζησεις στον καιρο τους ετσι ωστε να εκτιμησεις το 100% της αξιας τους.
  Παιζοντας ομως την συλλογη remastered εχω αλλαξει τελειως γνωμη και πλεον πιστευω οτι τα παιχνιδια αυτα μετα και απο την τεχνολογικη βελτιωση που εχουν υποστει δεν εχουν τιποτα να ζηλεψουν απο τιτλους της τωρινης γενιας (εκτος απο τα γραφικα βεβαιως και τις υφες ειδικοτερα οι οποιες σε καμια περιπτωση ομως δεν ειναι παρωχημενες) ειδικα σε διαφορους τομεις οπως level design (ειδικα το ICO σ'αυτη την περιπτωση ειναι αντε γεια), sound design και animation (στο οποιο και τα 2 δινουν ρεσιταλ αλλα ειδικα το colossus ειναι κατα τη γνωμη ακομα αξεπεραστο...).
  Οποτε ΕΙΔΙΚΑ για οσους δεν ειχαν την τυχη να τα παιξουν η αγορα επιβαλλεται χωρις κανενα ενδοιασμο.Προσωπικα θα τα εβαζα σαν προτεραιοτητα παραπανω απο οποιαδηποτε high profile κυκλοφορια της νεας σεζον.
  Ειναι πραγματικα η τελευταια ευκαιρια που δινεται στο καταναλωτικο κοινο να επιβραβευσει την Team Ico για την συνεισφορα της στο gaming.

 • ilovegames ilovegames 07 Οκτωβρίου 2011  | 06:24

  Eίμαι τυχερός που έχω παίξει και τα δύο και έχω το ένα απο τα δύο. Θα προτιμούσα να έχω βέβαια το shadow of colossus και όχι το ico καθώς θεωρώ το πρώτο ανώτερο. Είναι πάντως ξεχωριστή κατηγορία παιχνιδιών, τίποτα δεν συγκρίνεται μαζί τους. Το shadow of colossus είναι τόσο καλό που δεν ήθελα να τελειώσει ποτέ. Δεν το έχω ξανανιώσει για παιχνίδι. Ακόμα και μεγαλύτερο να ήταν πάλι θα φαινόταν σύντομο...

 • kariot kariot 28 Σεπτεμβρίου 2011  | 23:37

  λεω να τα τιμησω.αρκει να πεσει λιγο η τιμη.

 • stormare stormare 28 Σεπτεμβρίου 2011  | 12:52

  γνωριζουμε τιμη psn;

 • vasilas432 vasilas432 27 Σεπτεμβρίου 2011  | 23:30

  Δεν είχα παίξει κανένα από τα δύο....οπότε το περιμένω μεθαύριο!

 • skrapas4ever skrapas4ever 25 Σεπτεμβρίου 2011  | 22:46

  Ανυπομονώ,προπαραγγελία,δυο απίθανα και μοναδικά παιχνίδια,παρόμοια δεν θα ξαναβγούν,αφού κατα τη γνώμη μου η βιομηχανία του gaming σαπίζει σιγά σιγα,και όποιες προσπαθείες καλές γίνονται δεν παρατηρούνται από το κοινό,αφού οι περισσότεροι παιζουν 2-3 σειρές παιχνιδιών και τίποτα άλλο!

 • jimchris jimchris 25 Σεπτεμβρίου 2011  | 11:01

  Τα παιχνιδια που ολοι αγαπησαν αλλα κανεις δεν αγορασε

 • AndreWserr AndreWserr 15 Σεπτεμβρίου 2011  | 20:49

  οπωσδηποτε θα το παιξω... :)

 • Fanakis Fanakis 14 Σεπτεμβρίου 2011  | 17:39

  Θα τα ξαναπάρω εννοείται αλλά θα συμφωνήσω και με τον φίλο μου τον TheMastas κάθε πράμα στον καιρό του ..για να πάρεις τη φουλ εμπειρία

 • clubakias clubakias 13 Σεπτεμβρίου 2011  | 13:30

  Oτι και να πούμε είναι λίγο φοβερα και τα δυο.20

 • war war 13 Σεπτεμβρίου 2011  | 07:50

  φοβερα και τα δυο.10 χαλαρα....

 • Sony man ps Sony man ps 13 Σεπτεμβρίου 2011  | 02:06

  το θελωωωω!

 • KTI_23 KTI_23 12 Σεπτεμβρίου 2011  | 18:02

  πραγματικα διαμαντια για το ps2...που τωρα ηρθαν και παλι στην επιφανεια..τροεμερα πραγματικο ταξιδι και τα δυο..τιποτα λιγοτερο απο ενα 10αρι(20αρι μη σου πω!)

 • asimodrakos asimodrakos 12 Σεπτεμβρίου 2011  | 16:34

  το shadow το παρατησα καπου στη δευτερη μαχη.βαρεμαρα για τα γουστα μου.καλα γραφικα παντοσ .το ico δε το θυμαμαι να πω την αληθεια.

 • kingeo kingeo 11 Σεπτεμβρίου 2011  | 10:43

  Εχουν κανει καποιες διαφοροποιησεις κιολας-η καμερα στο shadow ειναι πιο μακρινα τοποθετημενη στα cutscenes και οι υποτιτλοι και στα δυο εχουν αλλαξει(στο ico ειναι χαλια και δεν ταιριαζουν καθολου)

 • cyprus wolf cyprus wolf 11 Σεπτεμβρίου 2011  | 01:43

  zess σοβαρομιλας η αστειευεσε?δεν εναι δυνατον να λες οτι βαρεθηκες το καλυτερο αντικειμενικα παιχνιδι του ps2.οσο και αν δικαιουσε να εχεις τις αποψεις σου,δεν ειναι δυνατον.ποσο το επαιξες?το παιχνιδι αν μπορω να το ονομασω ετσι,ειναι πραγματικα και αντεικιμενικα αριστουργημα.δεν γινεται να μην σου αρεσε..δεν ακουσα ουτε ενα gamer να μην παλαβωσε με αυτο το διαμαντι..απλα απιστευτο.εισαι ο πρωτος ανθροπος παγκοσμια που δεν του αρεσε..ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ

 • origamikiller origamikiller 10 Σεπτεμβρίου 2011  | 22:43

  Αριστουργημα!!!

 • GameLover0 GameLover0 10 Σεπτεμβρίου 2011  | 19:12

  Να τα χάσουμε? Δηλαδή? Παίζει να γίνουν είδος προς εξαφάνιση όπως στο ps2? Εγώ σκεφτόμουν να περιμένω μείωση τιμής πρώτα.

 • soktok soktok 10 Σεπτεμβρίου 2011  | 17:42

  δεν γινοταν να μην σχολιασω αυτα τα δυο παιχνιδια...τι να πω παιξτε τα παιδια τιποτα αλλο δεν υπαρχουν λογια να τα περιγραψεις

 • rocco_silfreddi rocco_silfreddi 10 Σεπτεμβρίου 2011  | 03:55

  Οπως ειχα ξαναπει τα παιχνιδια ειναι εργα τεχνης εχω παιξει κτα 2 και τα τελειωσα. Μην τα χασετε θα ναι κριμα ισως να μην ξαναβγει κατι τοσο επικο σαν αυτα τα 2

 • geo666 geo666 10 Σεπτεμβρίου 2011  | 03:40

  τα καλητερα παιχνιδια του ps2...

 • oGRe94-PSKc oGRe94-PSKc 10 Σεπτεμβρίου 2011  | 03:31

  ο ορος τεχνη στο gaming απο τετοια games ξεκινησε... παρολο οπου και τα δυο τα εχω παιξει λιγο θα τα παιξω και θα τα ''παιξω''

 • Takeo Takeo 10 Σεπτεμβρίου 2011  | 02:31

  Δυο έργα τέχνης που μας κάνουν υπερήφανους gamers.
  Ωρα να κορνιζάρω με κάποιο τρόπο τις original εκδόσεις.

 • onofrio onofrio 10 Σεπτεμβρίου 2011  | 00:47

  τα εχω και τα 2 σε συλλεκτικη εκδοση για το ps2 και θα τα ξαναγορασω για το ps3. αυτα τα 2 και το the legend of zelda occarina of time ειναι για μενα τα μεγαλυτερα οικιακα video games ολων των εποχων.

 • mtifozi mtifozi 10 Σεπτεμβρίου 2011  | 00:38

  Δυστυχώς δεν τα τίμησα στο ps2,οπότε αλλος ενας λογος για αγορα του ps3.Πραγματικα διαμαντια με soundtrack που ανατριχιαζεις!!!

 • kingeo kingeo 09 Σεπτεμβρίου 2011  | 22:18

  @george1821
  Ναι οι μαχες ειναι απεριγραπτες και πρεπει να τις ζησεις για να νιωσεις το συναισθημα,δεν περιγραφονται με λογια και τα οποια βιντεο απλως δεν μπορουν να στο μεταφερουν.
  Οι ομιλιες και ο χαρτης που αναφερεις δεν ειναι καθολου αρνητικα και συμβαλουν απιθανα στην μοναδικη ατμοσφαιρα του παιχνιδιου(μαζι με την απιστευτη μουσικη στις μαχες και την απουσια της σε αλλα σημεια) καθως και το ιδιο το παιχνιδι ειναι μοναδικο και δεν μοιαζει με οτιδηποτε αλλο παραδοσιακο και θα το καταλαβεις βεβαιως οταν το παιξεις

 • nintendorevo nintendorevo 09 Σεπτεμβρίου 2011  | 21:52

  Χωρίς να θέλω να υποβαθμίσω το μεγαλείο του SotC, ανέκαθεν θεωρούσα οτι το ICO ανήκε στην μικρή εκείνη elit τίτλων που ξεπερνάνε το επίπεδο των "παιχνιδιών". Των τίτλων εκείνων που είναι υπεράνω review κτλ. Nαι μπορείς να πεις πχ οτι εχει ωραίες σκιές κτλ κτλ αλλά το συναίσθημα που σου μεταδίδουν αυτά τα 2 αριστουργήματα είναι απίστευτο. Είναι για μένα με διαφορά οτι καλύτερο έβγαλε το PS2

 • Aviram Aviram 09 Σεπτεμβρίου 2011  | 20:49

  epic epic epic epic epic epic epic epic epic epic epic epic kai epic!!!