Ταυτότητα

Star Fox 64 3D

Star Fox 64 3D

Edition: N/A Genre: Action Διάθεση: Nortec
Αριθμός παικτών: 1-4 Ανάπτυξη: Nintendo Ημ. Έκδοσης: 09/09/2011
PEGI: 7 Εκδότης: Nintendo Πλατφόρμες: Nintendo 3DS


Περιεχόμενα

“Do a Barrell Roll”.


Αν υπάρχει ένα πράγμα που είναι αδύνατον να αμφισβητηθεί από τον οποιονδήποτε, είναι πως η Nintendo είναι μια εταιρία με τεράστια ιστορία από πίσω της. Επιτυχίες, πωλήσεις, κονσόλες και φυσικά τίτλους, franchises ολόκληρα, με χαρακτήρες που έχουν περάσει στο φάσμα της σύγχρονης ποπ κουλτούρας και ταυτίστηκαν με τις εποχές. Ουδείς μπορεί, έστω κατά προσέγγιση, να πλησιάσει την “κληρονομιά” που κουβαλάει μαζί της ο ιαπωνικός γίγαντας. Τα τελευταία χρόνια, όμως, συμβαίνει ένα εξίσου αδιαμφισβήτητο γεγονός: η Nintendo θρέφεται από το παρελθόν της όσο καμία άλλη εταιρία στη βιομηχανία και η τάση της αυτή είναι εμφανέστερη όσο ποτέ άλλοτε στη σύντομη ζωή του Nintendo 3DS.

Μετά λοιπόν το Ocarina of Time 3D αλλά και το Pilotwings Resort, το οποίο παρόλο που δεν είναι άμεσο remake είναι στην ουσία κάτι παρόμοιο, έρχεται το Starfox 64 –γνωστό ως Lylat Wars στην Ευρώπη- για να δώσει ένα τέλος στην “ξηρασία” που βίωσε τον περασμένο καιρό το φορητό της Nintendo. Το αν αυτή η τακτική της Nintendo θα αποδώσει ουσιαστικούς καρπούς ή το αν εμείς, σε υποκειμενικό επίπεδο, τη θεωρούμε σωστή δεν είναι του παρόντος κειμένου. Του παρόντος κειμένου είναι η επαναδημιουργία ενός από τα διασκεδαστικότερα παιχνίδια του Nintendo 64.

Starfox 64 3D 01

Το Starfox 64 κυκλοφόρησε το 1997 και αξίζει να σημειωθεί πως ήταν το πρώτο παιχνίδι που περιείχε στη συσκευασία του ένα “μικρό” εξάρτημα για το πίσω μέρος του μοχλού του Nintendo 64, ονόματι, Rumble Pack. Ευτυχώς όμως, οι νεωτερισμοί δεν σταματούσαν στη “συσκευασία” του. Γι’ αυτό εξάλλου αυτή τη στιγμή έχουμε στα χέρια μας το ίδιο ακριβώς παιχνίδι με αυτό που δεκατέσσερα ολόκληρα χρόνια πριν, “κέρδισε” κοινό και ειδικό Tύπο, θέτοντας μάλιστα ένα ποιοτικό επίπεδο που αποδείχτηκε πολύ δυσκολότερο του αναμενόμενου να επιτευχθεί από τους διαδόχους του. Τα χρόνια όμως στη βιομηχανία του gaming είναι “σκληρά” και “αμείλικτα” και η μακροβιότητα ενός παιχνιδιού περισσότερο θυμίζει αυτήν ενός συμπαθητικού τετράποδου παρά καλλιτεχνικής δημιουργίας, οπότε, η καθολική αποδοχή του τότε δεν σημαίνει απαραιτήτως κάτι σήμερα.

Δεκατέσσερα χρόνια “σκυλίσιας” ζωής δεν ξεπερνιούνται εύκολα. Η νοσταλγία είναι πάντα μεγάλη σε αυτές τις περιπτώσεις, μπορεί όμως το Starfox 64 3D να αναδειχθεί ως ένα πραγματικά διαχρονικό δημιούργημα και να προσφέρει μια άξια εμπειρία και στους σημερινούς παίκτες ή έχει χάσει λίγη από τη “σπιρτάδα” του; Η ιστορία θέλει τον τρελό επιστήμονα Andross να έχει βαλθεί να καταστρέψει το Lylat System και τον λοχαγό Pepper να στρέφεται στην ομάδα του ατρόμητου Fox Mccloud για βοήθεια. Ο Fox, ο οποίος έχασε τον πατέρα του σε μια παρόμοια μάχη με τον Andross πριν από χρόνια, αναλαμβάνει τη σωτηρία του ηλιακού συστήματος. Σαφέστατα εμπνευσμένο –όπως άλλωστε έχει δηλώσει και ο ίδιος ο Miyamoto- από την κλασσική βρετανική σειρά επιστημονικής φαντασίας με μαριονέτες, Thunderbirds, το Starfox δεν προσπαθεί ποτέ να δημιουργήσει ένα σενάριο πέρα από το πομπώδες και ανάλαφρο ηρωικό ύφος του. Είναι εύκολο να διακρίνει κανείς μέσα του ψήγματα από Star Wars, Iron Eagle, μέχρι και Independance Day μαζί με λίγο Stargate –στην εκπληκτική πίστα Katina.

Starfox 64 3D 02

Οι ατάκες είναι πάντα πιστές σε αυτό το υπερβολικό και λίγο camp ύφος, χωρίς όμως να γίνονται ποτέ ενοχλητικές –εκτός από κάτι κραυγές του Slippy που θα έκαναν ακόμα και τον Σάκη Καρπά να αναθεωρήσει τα περί αντρίλας. Αντιθέτως, από ένα σημείο και μετά απολαμβάνεις το πόσο καλά κακογραμμένο –ηθελημένα ή μη, δεν καταλάβαμε- είναι, και σε συνδυασμό με τα voice overs συνθέτουν ένα ακαταμάχητα χαβαλετζίδικο σύνολο που είναι αδύνατον να πάρεις στα σοβαρά. Το πραγματικό ατού του παιχνιδιού όμως, εντοπίζεται στον τρόπο που δημιουργεί μικρές ιστορίες κατά τη διάρκεια των μαχών, είτε χάνοντας ή σώζοντας ένα μέλος της ομάδας σου, είτε ακολουθώντας διαφορετικά μονοπάτια που οδηγούν σε διαφορετικά αποτελέσματα. Το παιχνίδι χρησιμοποιεί εξαιρετικά τους ΝPCs συμμάχους του παίκτη και χαρίζει μια αξιοζήλευτη ζωντάνια στις μονομαχίες, που μας κάνει να αναρωτιόμαστε τι θα είχε συμβεί αν η Nintendo είχε λίγο μεγαλύτερο συγγραφικό ταλέντο.

Θα μπορούσαμε να πούμε πως το Starfox είναι η εκδοχή της Nintendo στα διαστημικά action shooters. Και ως είθισται, εμπνέεται από το είδος για να δημιουργήσει τελικώς κάτι ολοκληρωτικά δικό της. Οι γνωστοί κανόνες του είδους παραμένουν. Η κίνηση του διαστημοπλοίου είναι ακατάπαυστη και ελέγχεται μερικώς από τον παίκτη, πληθώρα εχθρών εμφανίζονται με εντελώς scripted τρόπο -ευνοώντας την απομνημόνευση των πιστών για μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα. Οι διαθέσιμες κινήσεις είναι μετρημένες στα δάκτυλα του ενός χεριού και πραγματοποιούνται εύκολα. Τα όπλα χωρίζονται σε βόμβες και στο παραδοσιακό πυροβόλο που αναβαθμίζεται με “δωράκια” μέσα στις πίστες και φυσικά, η κλασσική δομή με τον τελικό αρχηγό στο τέλος κάθε κόσμου παραμένει ανέπαφη. Και κάπου εδώ αρχίζουν τα “πειράγματα” στη συνταγή.

Starfox 64 3D 03

Κάθε τόσο, το παιχνίδι απαλλάσσει τον παίκτη από τα “δεσμά” του και τον αφήνει ελεύθερο σε πίστες-αρένες για ορισμένες απολαυστικές αερομαχίες, που εκμεταλλεύονται στο έπακρο όλες τις μανούβρες του Arwing και αποτελούν το απόγειο της εμπειρίας, ενώ ταυτόχρονα σπάνε ικανοποιητικά τον μονότονο ρυθμό. Η δυσκολία που παραδοσιακά έχει κρατήσει μακριά από το είδους πολλούς παίκτες, εδώ αντιμετωπίζεται με έναν ιδιοφυές τρόπο.

Θυμίζοντας ελαφρώς το Goldeneye, που προσέθετε διαφορετικούς στόχους σύμφωνα με το επίπεδο δυσκολίας, το παιχνίδι ανάλογα με τα επιτεύγματα του παίκτη τον κατευθύνει και σε διαφορετικό κόσμο με διαφορετική δυσκολία. Και λέγοντας “επιτεύγματα” δεν εννοούμε μόνο υψηλό σκορ αλλά και διάφορα άλλα κριτήρια, που δεν έχουν τόσο να κάνουν με ικανότητα όσο με πειραματισμό και ανακάλυψη. Η μπλε πορεία είναι στην ουσία το “easy”, η κίτρινη το “medium” και η κόκκινη το “hard”. Το ευφυές είναι πως ο παίκτης δεν παραμένει προσκολλημένος σε μια μόνο πορεία-δυσκολία από τη στιγμή που θα την ακολουθήσει μια φορά, αλλά μεταπηδά από τη μια στην άλλη χωρίς πιθανότατα να αντιλαμβάνεται –αρχικά- το γιατί. Η συγκεκριμένη δομή χαρίζει βάθος στο σχεδιασμό και τεράστιο replay value, αφού ο παίκτης αντιλαμβάνεται πως οι πίστες κρύβουν μυστικά και απαιτούν πειραματισμό, εξερεύνηση και αφοσίωση για να “κατακτηθούν” πλήρως. Φυσικά, υπάρχουν και τα μετάλλια που μπορεί να πάρει ο παίκτης αν επιτύχει ένα συγκεκριμένο υψηλό σκορ αλλά εκεί, το κάθε λάθος πληρώνεται ακριβά.


Προηγούμενη σελίδα Επόμενη σελίδα

Θετικά

 • Διασκεδαστικό και εθιστικό όπως το 1997 Σχεδιαστικές ιδέες που φαντάζουν μοντέρνες ακόμα και σήμερα Πολύ προσεγμένος τεχνικός τομέας και εξαιρετικό 3D

Αρνητικά

 • Έλλειψη online multiplayer Η φιλοσοφία και “ταυτότητα” του ίσως φανούν υπερβολικά old school στον σύγχρονο gamer που έχει συνηθίσει να τα παίρνει όλα σε ένα πακέτο

Βαθμολογία

Πρέπει να συνδεθείς για να σχολιάσεις

Συμμετεχουν

 • Ακριβέστατο και εμπεριστατωμένο το review του Γιώργου τόσο στα θετικά όσο και στα αρνητικά .Το πήρα day 1 και δεν το μετάνιωσα....Απο τα λίγα must have titles για το 3DS....

 • Πολυ καλη παρουσιαση Γιωργο για ενα παιχνιδι που εγραψε ιστορια πισω στο 1997(στο μυαλο μας η λεξη LAYLAT WARS μας φερνει αυτοματα στην μνημη και το ruble pack διοτι ειναι το πρωτο 64 bit παιχνιδι που φερει συμβατοτητα με αυτο το περιφεριακο του Ν64).
  Καταπληκτικα γραφικα η εκδοση του 3DS και αμεσος χειρισμος(βασικα εδω να πουμε οτι εχει γινει πολυ καλη κατανομη των κουμπιων),οσο για τον ηχο πηραν σαρκα και οστα οι γνωστοι μας ηρωες :).Ποιοτικο παιχνιδι και διασκεδαστικο απο την αρχη ως το τελος και με κλιμακοτο βαθμο δυσκολιας που αλλαζει προς το θετικο το ολο θεμα του τομεα gameplay.
  Iστορικη σειρα ,καταξιωθηκε στο SNES και αφησε εποχη για τα τοτε πολυγωνικα γραφικα(ελεω FX chip)ομως αφησε εποχη και λογω του ιστορικου και θρυλικου mode 7(Nike το διορθωσα :) )ενα δευτερος μερος της σειρας ηταν ετοιμο να βγει αλλα τελικα ακυρωθηκε διοτι ετοιμαζοταν η εκδοση του τοτε Ultra 64(νυν Ν64),η σειρα θα λεγαμε εχασε την ταυτοτητα της στo Gamecube και συνδιαστηκε συναμα με πολυ κακες πωλησεις,να ειναι καλα που αυτο το remake μας εκανε να θυμηθουμε ξανα τι εστει κλασσικο,ποιοτικο και εθιστικο gaming made in NINTENDO.
  Η χρηση του 3D γινεται εκει που πραγματικα πρεπει βοηθοντας στην ολη εμπειρια του gameplay και συν της αλλης δεν κουραζει καθολου,θα λεγαμε μακραν το καλυτερο 3D εως τωρα στο μηχανημα.

 • ωραιο review Γιωργο ,ωραιο παιχνιδι ,θα το αγορασει σε λιγο ο αδερφος μου, του αρεσε πολυ στο N64 , Γιωργο μια ερωτησουλα, λες οτι Το παιχνίδι διαθέτει την καλύτερη χρήση του 3D που έχουμε δει ?? ειναι καλυτερο απο το 3d του ocarina ? η ειναι στα ιδια επιπεδα ?που θα έκαναν ακόμα και τον Σάκη Καρπά να αναθεωρήσει τα περί αντρίλας αχαχαχαχ ελιωσα :P

 • Ο Fox McCloud και η παρέα να έχει χαρίσει απίστευτες στιγμές. Διαμαντάκι. Μήτσο, μην ξεχνάμε και το Mode 7.

 • Οταν βγήκε είχε σχετικά προτωποριακό στύλ και είχε δημιουργήσει το δικό του κοινό.
  Το κακό είναι πως όπως βλέπω μου θυμίζει υπερβολικά παιχνίδι του 97 θα περίμενα κάτι παραπάνω τουλάχιστον οπτικά, καθώς το gameplay παραμένει σταθερό και στα ίδια γνωστά αλλα και " απλοικά" επίπεδα ,για τους φαν σίγουρα κάτι θα λέει,αν μη τι άλλο για την ιστορικότητα του, όμως για τους υπόλειπους δεν ξέρω αν θα μπορέσει να τους κάνει κλίκ εν έτη 2011

 • Πολη καλο αλλα δεν θα το αγωρασο ξανα.

 • Πραγματικά κλασικός τίτλος που κουβαλάει τεράστιες δόσεις νοσταλγίας. Θα συμφωνήσω απόλυτα με το 2ο αρνητικό γιατί πιστεύω πως απευθύνεται κυρίως σε όσους το έχουν ξαναπαίξει και αγαπήσει στο παρελθόν. Πολύ ωραίο το review σου Γιώργο !!!

  Saturn διαφωνώ ως προς τα Starfox του Cube. To Adventures αν και δεν ήταν Starfox ήταν ένα πανέμορφο αριστούργημα σε ύφος Zelda MADE BY RARE. Και το Assault παρά τα τραγικά on foot sections (λόγω χειρισμού) είχε γραφικάρες, πολύ καλοφτιαγμένο air combat και εθιστικό 4 player mode.

  Y.Γ. "Οι ατάκες είναι πάντα πιστές σε αυτό το υπερβολικό και λίγο camp ύφος, χωρίς όμως να γίνονται ποτέ ενοχλητικές –εκτός από κάτι κραυγές του Slippy που θα έκαναν ακόμα και τον Σάκη Καρπά να αναθεωρήσει τα περί αντρίλας." έλιωσα !!!...

  ...SAKI DO A BARREL ROLL !!!

 • @Gamer-cy όπως γράφω και στο κείμενο, το θεωρώ το καλύτερο 3D όχι τόσο για το εφε καθ' αυτό...σε αυτόν τον τομέα το Zelda δεν έχει κάτι να ζηλέψει...αλλά περισσότερο γιατι για τα δικά μου μάτια, ήταν με διαφορά το πιο ξεκούραστο μέχρι τώρα..Στο 80% της εμπειρίας μου με το παιχνίδι το είχα ανοικτό και δεν αντιμετώπισα τα γνωστά προβλήματα...Εχω την εντύπωση πως επιτέλους, αυτός ο τίτλος, συγχωρεί κάποιες μικρές κινήσεις της κονσόλας χωρίς να ζαλίζει....Βέβαια όπως θα έχεις διαπιστώσει το όλο θέμα με το 3D είναι και ψιλο υποκειμενικό...

 • Gepris- Σωστος Γιωργο μου, θα το παιξω και εγω σε λιγο ,οντος ειναι υποκειμενικο, ευτυχως εμενα τα ματια μου, τα πανε καλα με το 3d , να εισαι καλα για την αμεση απαντηση σου.

 • Να αλλο ενα καλο παιχνιδι για το 3ds αυτο το μηχανιμα παιρνει τα πανω του σιγα σιγα.Aλλα ωπος λες και εσυ γιωργο στο κειμενο η ninty κανει ανακυκλοση των παιχνιδιων της ΠΑΛΙ...

  Υ.Γ. Aν δεν την πω την κακια μου για την ninty θα σκασω χε χε χε

 • πολυ ωραιο review πριτσκα!..παρολο που δεν εχω δοκιμασει τον τιτλο πρεπει να ειναι ενα διαμαντακι του Ν64 που κυκλοφορει και στο νεο φορητο..δυστυχως ο τιτλος προσωπικα δεν με ενθουσιαζει γιατι αυτο το θεμα περι διαστημοπλοιων μου φαινεται οπως λεει ο γιωργος πολυ old school και απο τα trailers που εβλεπα απο το 3DS παρολο που ηταν απο τους πολυ καλους τιτλους του παρελθοντος, απλα δεν με εκανε να το αγορασω για καποιο λογο..παντως η ninty καλο θα ηταν να σταματησει λιγακι τα remakes και απο οτι βλεπουμε στο μελλον θα εχουμε επιτελους φρεσκους τιτλους..σημαντικοτατη απουσια για μενα το online..θα πρεπει να ειχε πολυ πλακα...ωστοσο για την ανανεωση που υπεστη και για την δουλεια θα βαθμολογησω αντικειμενικα και θα του βαλω ενα 7...

 • Ξενέρωσα που δεν έχει Online multi...

 • @KTI 23. Δεν καταλαβαίνω με ποιά λογική βαθμολογείς με τον οποιονδήποτε βαθμό απο την στιγμή που δεν έχεις παίξει καμία απο τις 2 εκδόσεις.

 • nike απο τα trailers που εχω δει,το review και απο gameplay videos...τωρα που το ειπες μακαρι να υπηρχε τροπος να το νοικιασω γιατι θα ηθελα εστω μια φορα να παιξω..

 • Πολυ ωραιο review για ενα παιχνιδι που μαλλον θα αγορασω τελικα. Το μαλλον παει στο οτι δεν ειναι κατι το νεο.

 • Το έπαιξα και εγω και να προσθέσω στο τεχνικό τομέα ότι παράλληλα με οτο εκπληκτικό και καθόλου ενοχλητικό 3D,δε χάνεις την αίσθηση του 3D ενώ χρησιμοποιείς το γυροσκόπιο για να πιλοτάρεις το Arwing.Απλά αγορά για όσους έχουν 3DS.

 • νοσταλγια...,συμφωνω με τον darkaspros για το starfox:adventures ειναι ενα καταπλικο παιχνιδι και το τελευτεο της rare για κονσολα της nintendo.

 • Από τα κοφτερά σπαθιά της Nintendo Family. Ωραίο άρθρο Γιώργαρε!

 • Θρησκεία

Δείξε μου και άλλα...