Ταυτότητα

Crimson Alliance

Crimson Alliance

Edition: N/A Genre: Action, RPG Διάθεση: Xbox Live
Αριθμός παικτών: 1-4 Ανάπτυξη: Certain Affinity Ημ. Έκδοσης: 07/09/2011
PEGI: 16 Εκδότης: Microsoft Πλατφόρμες: Xbox 360


In the Court of the Crimson Alliance

Τελικά, πολύ μυστήριο ον ο άνθρωπος. Από τη μία μπορεί συνεχώς να αναζητεί το καινούργιο και το καινοτόμο, και από την άλλη να ικανοποιείται πλήρως με την ίδια ραφιναρισμένη συνταγή. Ας αναρωτηθούμε πόσα παιχνίδια εδώ και περίπου 13 χρόνια ακολουθούν χωρίς ιδιαίτερες αλλοιώσεις το ύφος και το στυλ παιχνιδιού του Diablo. Δεκάδες, αν όχι εκατοντάδες. Και όσο παράδοξο κι αν ακούγεται, εφόσον κάποιο από τα παιχνίδια αυτά είναι καλοδουλεμένο και ολοκληρωμένο, ποτέ δεν απορρίπτεται είτε από το κοινό είτε από την ίδια τη βιομηχανία.

Ας συνυπολογίσουμε δε από την άλλη, ότι αυτό το είδος παιχνιδιών, δεν περιέχει πολλές προκλήσεις για τους δημιουργούς, και είναι σχετικά εύκολο να φτάσει στους gamers χωρίς πολλά επιχειρηματικά ρίσκα.

Σενάριο: Λίγο από τα ίδια

crimson-alliance-01-thumb.jpgΕν αναμονή του Diablo III, πολλοί τίτλοι της κατηγορίας έχουν εμφανιστεί τον τελευταίο καιρό, με τους πλέον αξιοσημείωτους το Torchlight, τη σειρά Deathspank και το Dungeon Siege 3. H Microsoft, επιθυμώντας να μη μείνει έξω από το χορό, και θέλοντας να γεμίσει το διάστημα έως την κυκλοφορία του Torchlight 2 (και ίσως και του Diablo 3) κυκλοφορεί το Crimson Alliance, ένα hack’n’slash/ dungeon crawler, το οποίο δίνει βάρος κυρίως στη γρήγορη μάχη και το συνεργατικό παιχνίδι. Η ιστορία του Crimson Alliance, ευτυχώς ή δυστυχώς, δε θα έπρεπε να μας απασχολεί και πολύ, καθώς λαμβάνει χώρα σε ένα γενικό και αδρό fantasy υπόβαθρο.

Εκεί, μία ανομοιογενής τριπλέτα μαχητών, (ένας μάγος, μία λησταρχίνα και ένας μισθοφόρος πολεμιστής) βρίσκονται μπροστά στα ερείπια μίας παλαι ποτέ απαστράπτουσας πόλης και ενώ ο μάγος προσπαθεί να ανακαλέσει μνήμες του παρελθόντος, υπόσχεται θησαυρούς και αμοιβή στους συνοδοιπόρους του, προκειμένου να λύσει το μυστήριο σχετικά με το πώς κατέληξε έτσι η πόλη και τι ακριβώς συνδέει τον ίδιο με το παρελθόν της.

Fire, fire, fire, fire… λίγο νερό ρε παιδιά…

crimson-alliance-02-thumb.jpgΟ παίκτης στο single player κομμάτι του τίτλου μπορεί να επιλέξει έναν από τους τρεις χαρακτήρες, εφόσον λάβει υπόψη ότι καθένας από τους τρείς συμπεριφέρεται με διαφορετικό τρόπο στη μάχη. Ο μάγος, στηρίζεται σε επιθέσεις εξ αποστάσεως, σε επιθέσεις που παγώνουν τον αντίπαλο και αποφυγή των χτυπημάτων δια της... εξαφανίσεως. Αντίστοιχα, ο πολεμιστής έχει γρήγορη και αργή αλλά ισχυρή επίθεση με το σπαθί, σταθερή άμυνα με την ασπίδα και κίνηση αποφυγής που θυμίζει ταύρο σε υαλοπωλείο.

Τέλος, η λησταρχίνα στηρίζεται σε γρήγορες επιθέσεις από κοντά αλλά και εξ αποστάσεως πετώντας μαχαίρια και σε κινήσεις που αποσβολώνουν τους εχθρούς. Γενικά, οι βασικές κινήσεις του κάθε χαρακτήρα είναι λίγες, αφού το παιχνίδι δεν προσφέρει επιπλέον δυνάμεις και ικανότητες καθώς αλλάζουν τα επίπεδα.

crimson-alliance-03-thumb.jpgΟ εξοπλισμός που θα βρούμε στην πορεία ίσως προσθέσει κάτι επιπλέον στις ήδη υπάρχουσες (π.χ. το fireball του μάγου βρίσκει πολλαπλούς στόχους) αλλά και αυτός κατά κύριο λόγο ενισχύει τις ήδη υπάρχουσες. Κάθε επίπεδο του παιχνιδιού προσφέρει μεγάλο αριθμό αντιπάλων, κρυμμένες τοποθεσίες -που είτε έχουν πρόσβαση όλοι είτε είναι ειδικές για κάθε κλάση- και μία τοποθεσία με ένα γρίφο, ο οποίος συνήθως απαιτεί συνεργατικό παιχνίδι. Η ανταμοιβή μας είναι χρυσός που μπορούμε να τον εξαργυρώσουμε σε εξοπλισμό και αντικείμενα όπως φορητοί πυργίσκοι με βέλη η τοτέμ που μας χαρίζουν υγεία.

{PAGE_BREAK}

Η μάχη στο Crimson Alliance ξεκινάει νωχελικά στα πρώτα επίπεδα του χαρακτήρα και του παιχνιδιού. Όσο όμως προχωράμε στην περιπέτεια και ανεβαίνει το επίπεδο δυσκολίας -καθώς και ο αριθμός των παικτών (έως και τέσσερις)- η μάχη γίνεται φρενήρης. Αν λάβουμε υπόψη ότι το single player campaign δεν προσφέρει κάτι περισσότερο εκτός από επανάληψη των επιπέδων, αυτό είναι το δυνατό σημείο του παιχνιδιού. Το συνεργατικό παιχνίδι σε ένα μεγαλύτερο του Normal βαθμό δυσκολίας. Εκεί το Crimson Alliance γίνεται σχεδόν απολαυστικό. Ούτως ή άλλως, το ότι στο παιχνίδι υπάρχουν πεπερασμένες πίστες και δεν έχουμε δημιουργία τυχαίων dungeons όπως στο Torchlight, περιορίζει το πόσο μπορεί κάποιος μόνος του να ασχοληθεί με τον τίτλο της Certain Affinity.

Άλλωστε, ούτε ο εξοπλισμός αλλάζει, ούτε νέοι εχθροί και νέες δυνάμεις μπαίνουν στο προσκήνιο. Είναι ένα σημείο κομβικής σημασίας όπου το Crimson Alliance χωλαίνει. Προσφέρει τις ίδιες πίστες, χωρίς αυξανόμενη πρόκληση, προκειμένου να επιτευχθεί ένα high score. Ελάχιστα πράγματα ξεκλειδώνουν και τελικά μικρή είναι η ανταμοιβή του παίκτη.

crimson-alliance-04-thumb.jpgΟπότε, μετά από μία μικρή ενασχόληση με το campaign, η ουσία του τίτλου εντοπίζεται στο συνεργατικό παιχνίδι. Στα θετικά του Crimson Alliance καταχωρείται και ο απροβλημάτιστος χειρισμός. Ο παίκτης εκ των προτέρων έχει περιορισμένες επιλογές επίθεσης και άμυνας, οπότε η εξοικείωση με το χειρισμό του κάθε χαρακτήρα επέρχεται φυσικά. Το auto target δουλεύει σχεδόν τέλεια και είναι ελάχιστες οι φορές που άλλο στοχεύετε και άλλο πετυχαίνετε. Αρκεί δίπλα σε ένα βαρέλι με εκρηκτικά να μη βρίσκεται ο συμπαίκτης σας...

Ενδιαφέρον έχει και η επιλογή της Certain Affinity να μπορεί ο παίκτης σε οποιοδήποτε σημείο της ιστορίας να ξαναπαίξει όποιο από τα προηγούμενα επίπεδα επιθυμεί. Βέβαια, ο μοναδικός στόχος δεν είναι άλλος από το χρυσό, αφού τα σεντούκια που ξεκλειδώθηκαν, ό,τι είχαν να δώσουν το έδωσαν. Και ενώ υπάρχουν και επίπεδα που αποτελούν challenges, απορία προκαλεί το γεγονός πώς δεν προστέθηκαν κάποια ακόμα αφού ο σχεδιασμός τους δεν αποτελεί κάτι ιδιαίτερο και θα μπορούσαν να προφέρουν τα μέγιστα στη διάρκεια ζωής του τίτλου.

Μία ακόμα διαφορετική επιλογή είναι ότι έχουμε την ευκαιρία μεταξύ των επιπέδων να επισκεπτόμαστε έναν πλανόδιο πωλητή, που σε κάθε στάση έχει και κάτι διαφορετικό να προσφέρει. Ο χρυσός που απαιτείται συγκεντρώνεται εύκολα αν όχι στο πρώτο playthrough, σίγουρα παίζοντας τέσσερα – πέντε επίπεδα επιπλέον. Η ποικιλία βέβαια των αντικειμένων είναι μικρή και οι επιλογές μας πολύ συγκεκριμένες. Από την άλλη, το μέγεθος του τίτλου δεν ξέρουμε αν προσφέρεται ακριβώς για ατελείωτο looting.

Μα πότε θα βγούμε από αυτό το μπουντρούμι;

crimson-alliance-05-thumb.jpgΣε ό,τι αφορά τα γραφικά, τα πράγματα κυμαίνονται στα τελείως απαραίτητα, αφού ούτε ο σχεδιασμός και η αισθητική των επιπέδων είναι αξιοσημείωτη, ούτε παρουσιάζεται κάτι που δεν το έχουμε ξαναδεί. Θετική εντύπωση προκαλεί η ομαλότητα με την οποία τρέχει το παιχνίδι και άκρως αρνητική το ότι όσο μικρό και αν είναι, είναι καταθλιπτικά μονότονο, με ελάχιστη ποικιλία και ενδιαφέρον στα περιβάλλοντα. Σίγουρα λαμβάνουμε υπόψη ότι πρόκειται για έναν arcade τίτλο, αλλά το γεγονός ότι το πολύ καλό Dungeon Siege 3 με δεκαπλάσιες περιοχές και ποικιλία μπορεί να βρεθεί σχεδόν στα ίδια χρήματα, γεννά ένα ειρωνικό χαμόγελο στα χείλη.

Το ερώτημα είναι, “αξίζει ή όχι τα λεφτά του το Crimson Alliance;”. Η απάντηση είναι απλή. Αν σχεδιάζετε να παίξετε με φίλους, δώστε τα 800 MS points που απαιτούνται για να έχετε ένα χαρακτήρα (η δική μας επιλογή ήταν ο μάγος αρχικά) και θα περάσετε ευχάριστα. Αν προορίζετε το παιχνίδι για μία μοναχική εμπειρία, κάντε ένα καλό ψάξιμο στο Internet και θα βρείτε είκοσι φορές μεγαλύτερα και καλύτερα από αυτό παιχνίδια που κοστίζουν τα ίδια ακριβώς χρήματα.

Σάββας Καζαντζίδης

Θετικά

  • Πολύ γρήγορο και ευχάριστο συνεργατικό παιχνίδι
  • Σταθερό τεχνικά

Αρνητικά

  • Δεν έχει να προσφέρει κάτι νέο στην κατηγορία των Dungeon Crawlers
  • Περιορισμένο inventory, περιορισμένες δυνάμεις, περιορισμένα και φτωχά περιβάλλοντα και ποικιλία
  • Μικρό, αν αποφασίσετε να ασχοληθείτε αποκλειστικά μόνοι σας

Βαθμολογία

Σάββας Καζαντζίδης

O Σάββας δεν παίζει videogames από τότε που θυμάται τον εαυτό του. Δεν ξέρει πως είναι από κοντά ένα NES πόσο μάλλον ένα SNES. Παρόλα αυτά καταφέρνει και ανέχεται τον εαυτό του ως gamer και που και που, μεταξύ Heavy Metal και Χέβι Μέταλ, παίζει και κανένα παιχνίδι. Επίσης είναι ερωτευμένος με τη Liara T’soni και θα ήθελε κάποια στιγμή να μετακομίσει σε μία καλύβα κοντά στη Firelink Shrine, ένα τσιγάρο δρόμο από τις Κατακόμβες αν και δεν καπνίζει.

Συμμετεχουν